Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Doi studenți din Turcia s-au simțit ca acasă la Cluj. Au găsit prieteni și experiențe de neuitat prin organizația AIESEC

Publicat


turci 3

AIESEC, cea mai mare organizație internațională de tineret, deschide uși către experiențe multiculturale prin intermediul programelor sale de schimb de experiență. Aceste programe nu sunt doar călătorii, ci adevărate aventuri care oferă participanților șansa de a-și lărgi orizonturile, de a învăța dintr-o perspectivă globală și de a contribui la comunități diverse în jurul lumii.

Explorand noi culturi și perspective

Pentru Arda și Ege, studenți în anul 1 la Limba și literatura engleză în Turcia la Universitatea Akdeniz, experiența aceasta le-a oferit un nou mediu de explorat, cât și o nouă perspectivă. Proiectul lor, numit Fingerprint, care se concentrează în mod general pe dezvoltarea capacităților cognitive prin artă, iar în cazul de față, pe educarea copiilor despre egalitate, libertate și valori culturale, într-un mod distractiv.

AIESEC pune accent pe învățarea interculturală, iar prin acest proiect, atât tinerii voluntari, cât și copiii pe care i-au avut în grijă au dezvoltat abilități de comunicare într-un mediu global, dar au și avut ocazia de a se adapta unei noi experiențe pe tot parcursul celor 6 săptămâni petrecute aici. ”Proiectul nostru a fost despre a le oferi copiilor șanse egale în educație, fie prin puțină artă sau prin a învăța despre diferite culturi, ori prin a învăța limbă engleză.”

turci 7

Arda și Ege din Turcia au ajuns în România la începutul verii și au ales această țară împreună, aceștia fiind prieteni de la facultate, datorită culturii care li se părea asemănătoare cu cea turcească, dar și datorită diversității pe care o oferă: “Este destul de diversă pentru mine încât să experimentez lucruri noi, dar destul de similară încât să nu mă sperie”.

Ca participanți în acest program, cei doi au avut ocazia de a trăi într-un alt mediu cultural, învățând să se adapteze și să înțeleagă valorile, obiceiurile și perspectivele diferite, dar mai ales să-și dezvolte și abilitățile de lucru în echipă, adaptabilitate și toleranță.

Ei au stat o săptămâna la începutul proiectului la Cluj-Napoca, 4 săptămâni in Timișoara și apoi ultima săptămâna din nou la Cluj.

Dezvoltare personală și profesională

turci 2

Experiențele acestea, nu doar că schimbă perspectiva participanților asupra lumii, dar și aduc schimbări semnificative în dezvoltarea lor personală și profesională. Pentru Arda, care își dorește să ajungă profesor și să schimbe lumea prin educație, proiectul i-a oferit experiența de a lucra cu copiii, de a vedea cum este mediul în care își dorește să activeze în viitor.

Deși pentru Ege lucrul cu copiii nu era o năutate, având alte experiențe asemănătoare în trecut, pentru Arda a fost mai diferit: “Proiectul m-a ajutat cu siguranță când vine vorba de răbdare, iar în afară de aceasta m-a ajutat cu gestionarea simultană a sarcinilor și situațiilor într-un grup numeros de copii.

Faptul că acest grup era atat de divers în varste, m-a ajutat să învăț cum să mă adaptez mai ușor circumstanțelor noi.” –  ne-a spus acesta la finalul proiectului. Experiențele într-un mediu internațional stimulează gândirea creativă și rezolvarea problemelor, în condițiile în care se lucrează cu resurse și contexte diferite.

Arda nu se aștepta ca persoanele cu care a lucrat să fie atat de flexibile în munca pe care o avea de facut. “Directorul școlii cât și profesorii de acolo au fost neașteptat de deschiși cu mine și a fost plăcut să lucrez cu ei”.

Impactul asupra comunității locale

turci 1

Impactul pe care studenții din Turcia l-au avut asupra comunității s-a reflectat și asupra lor, deoarece aceasta a fost o experiență care i-a schimbat și pe ei. “Așa cum am mai spus, a fost o experiență destul de liniștită astfel încât să mă simt confortabil, dar destul de diversă încât să găsesc ceva nou pentru mine, chiar și noi perspective.”

”M-am simțit ca acasă aici și totuși încă găseam lucruri care să mă uimească și să mă învețe ceva nou.” – ne-a spus Ege – ”Pentru moment îmi doresc să devin cea mai bună versiune a mea, deci o să continui să mă dezvolt pe mine și pe cei din jurul meu prin diferitele oportunități care îmi vor ieși în cale.”

Au reușit să se implice în educația a 20 de copii de vârste diferite, care într-un timp scurt au reușit să devină mai activi, mai creativi și cu o nouă viziune asupra lumii. Și-au găsit niște modele pozitive în participanții care au venit la ei să le ofere noi perspective, motivație chiar: să învețe și să-și urmeze propriile vise și aspirații.

”Experiența mea a fost plină de entuziasm și distracție cu copiii și toți cei care au fost prezenți pe parcursul experienței. M-am simțit puțin anxios la început, dar cu ajutorul celor din jur am reușit sa las sentimentul acesta deoparte și să mă bucur de fiecare zi.”

Prieteni pentru o viață

turci 4

Legăturile pe care le formezi cu oamenii din întreaga lume, pot deveni prietenii pentru o viață întreagă. Arda și Ege au creat încă de la început o conexiune cu voluntarii AIESEC cu care au împărtășit mai multe momente de-a lungul experienței lor. “Sunt foarte recunoscător pentru oamenii pe care i-am întâlnit în România.

A fost prima mea întâlnire și primele mele conversatii pe care le-am avut cu persoane străine, dar a fost o experiență grozavă care m-a încurajat să îmi doresc sa cunosc mulți alți oameni noi de acum.” a afirmat Arda, iar Ege ne-a spus că ”Nu mă așteptam ca oamenii sa fie atât de primitoari cu străinii. A fost minunat să vedem că suntem acceptați de ei, iar așteptările mele au fost întrecute.”

De asemenea, Arda a mai afirmat că își dorește să mai experimenteze și alte programe AIESEC, iar Ege chiar își dorește să devină voluntar în organizație în Turcia. Datorită interacțiunilor care îi ajută să se dezvolte personal și profesional, înțelegerii diferitelor domenii și culturi, și legăturii cu o rețea internațională de tineret, le pot fi deschise multe uși în carieră sau în alte proiecte viitoare.

“În România mi-am făcut cele mai minunate amintiri atât cu oamenii de la AIESEC, cât și cu ceilalți participanți ai proiectelor de voluntariat, pe care am ajuns sa îi ador și de care o să-mi fie dor.” – Arda

”Pentru mine România a fost mai similară cu Turcia decât am crezut la început și m-am simțit ca acasă. Am întâlnit niște oameni minunați cu care încă sunt prieten și astăzi. România, și Timișoara în particular, sunt atât de pline de cultură și regret că nu am reușit să vizitez mai mult.” – Ege

Programele AIESEC

turci 5

Programele de schimb de experiență AIESEC reprezintă oportunitatea de a-ți transforma viața într-un mod cu totul special. Prin explorarea culturilor, dezvoltarea abilităților și contribuția la comunități, participanții se angajează într-un proces de creștere și învățare continuă. AIESEC nu doar deschide uși către lume, ci și oferă instrumentele necesare pentru a face din această lume un loc mai bun pentru toți.

Arda și Ege ne-au lăsat și cu mesaje la final pentru toți participanții în proiectele AIESEC:

“Încercați să întâlniți și să petreceți timpul cu cât de mulți oameni puteți, și bucurați-vă de timpul pe care îl aveți într-o altă țară și experimentați tot ce are de oferit o nouă cultură. Acestea pot fi amintirile pe care le veți lua cu voi mereu.”

”Sunt recunoscător pentru toți cei care ne-au fost alături în experiența aceasta până în ultima noastră zi în România. Singurul meu regret ar fi ca nu voi mai putea să petrec timpul aici cu oamenii de care m-am apropiat într-un timp scurt. Aș recomanda oricui o astfel de experiență deoarece te dezvoltă mai mult decât crezi: pe mine, deși pare ceva simplu, m-a ajutat să-mi dezvolt limba engleză mai mult, abilitățile de comunicare și mi-a arătat modul în care pot să fiu un lider și să-mi plănuiesc propriile acțiuni viitoare.”

Organizația AIESEC a fost înfiinţată în 1990 în România, dar la nivel global AIESEC există din 1948, și este cea mai mare organizație internațională condusă de tineri din întreaga lume. Prin AIESEC urmărim dezvoltarea leadership-ului în tineri, facilitând programe de voluntariat și internship în întreaga lume, și de asemenea avem proiecte locale prin care încercăm să aducem o schimbare pozitivă în comunitate și în câmpul de muncă pentru tinerii și stakeholderii din Cluj-Napoca.

Proiectul este deschis și rulat de AIESEC Cluj-Napoca.

turci 6Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Două oferte, depuse în cadrul licitației pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Publicat

tarnita lapustsesti hisrocentrala ministerul energiei

Două firme au depus oferte pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. Licitația a fost anulată anul trecut din cauza lipsei ofertelor și a fost relansată la începutul anului.

Proiectul centralei hidroelectrice Tarniţa – Lăpuşteşti merge mai departe. Două companii au depus oferte în cadrul procedurii de licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a documentaţiei tehnico-economice, a anunţat Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE).

„Depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate marchează un moment crucial pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarniţa. Echipa SAPE va evalua cu atenţie aceste oferte pentru a asigura respectarea cerinţelor legale şi pentru a avansa cu succes acest proiect de importanţă vitală pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, odată cu acesta, putem spune că, oficial, a demarat realizarea hidrocentralei Tarniţa. Suntem mândri să ne implicăm într-un proiect de asemenea anvergură şi responsabilitate”, a declarat preşedintele Directoratului SAPE, Bogdan Nicolae Stănescu.

Licitația pentru studiul de fezabilitate pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești a fost lansată pentru a doua oară în luna ianuarie a acestui an. Licitația a fost anulată inițial, după ce nimeni nu a depus oferta financiară până la termenul limită de 27 decembrie 2023, în condițiile în care au existat peste 70 de cereri de clarificare nesoluționate.

Eșec după eșec în proiectul hidrocentralei

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, „proiectul de suflet” al ministrului Energiei Sebastian Burduja, a suferit un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta.

Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani.

În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.

Deoarece nu și-a găsit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.

Citește mai departe

CULTURA

DEZBATERE la „Berăria Culturală” despre „Cluuuj – Paradisul României”

Publicat

Cluj-Napoca miros pestilential

Dezbaterea de la „Berăria Culturală” despre „Cluuuj – Paradisul României” are loc într-un moment astral puternic, chiar în ziua Solstițiului de Vară, joi, 20 iunie, de la ora 19, la Casino-ul din Parcul Mare.

„Vom folosi Lumina Soarelui ca să facem o radiografie reală a Clujului”, promite fondatorul „Berăriei Culturale”.

beraria culturala

DEZBATERE la „Berăria Culturală” despre „Cluuuj – Paradisul României”

„Chiar are curaj cineva să spună adevărul la dezbatere?” Aceasta a fost una dintre întrebările șocante, năucitoare și fundamentale pe care un cetățean de vază și, în același timp,  membru al clasei politice și administrative conducătoare a Clujului, a adresat-o, în privat, organizatorului dezbaterii de la „Berăria Culturală, jurnalistul și istoricul Ion Novăcescu, cel care este fondatorul acestui proiect cultural-academic.

Acesta susține că întrebarea aceasta sceptică, pusă tocmai de unul dintre cei care a fost împuternicit de cetățeni cu autoritate, putere și impozite să contribuie la prefacerea Clujului în paradis terestru, generează alte întrebări la fel de năucitoare despre percepție, fantezie, imaginație și realitate. Însă, mai ales, această întrebare atrage atenția asupra eșecului asumării și asupra erorii de percepție pe care o avem asupra realității din Cluj.

„Ce se întâmplă cu noi, cetățenii Clujului?”

„Cum adică: are cineva curaj să spună adevărul în agora, în Clujul democratic, european, civilizat și tolerant de cinci stele???!!!!”, se întreabă nedumerit, intrigat și revoltat fondatorul acestui proiect cultural-academic de dezbateri și conferințe, ajuns cel de-al 12-lea sezon neîntrerupt, din 2013 și la la ediția 113-a.

„Ce s-a întâmplat atât de grav și degradant în evoluția Clujului, a mentalității colective, de s-a ajuns până într-acolo încât să se manifeste atât de evident neîncrederea că aici se poate manifesta liber opinia și critica pozitivă și constructivă”, se întreabă jurnalistul Ion Novăcescu. „Ce se întâmplă cu noi, cetățenii Clujului? Cu ce virus al slăbiciunii, fricii și decăderii morale ne-am infectat în orașul care, din epocă medievală, este recunoscut ca fiind multicultural, multi-religios și tolerant??? Ce bai e în gândirea și percepția oamenilor de aici, încât chiar unul dintre prea-puternicii zilei să recunoască, șoptit și ascuns că: nu are nimeni curaj să spună adevărul la o dezbatere despre statutul și starea Clujului”, se întreabă istoricul Novăcescu.

Evident că nu poți generaliza părerea unui singur om la întreaga comunitate clujeană, unde există „batalioane de heiteri” și Comandamentul Suprem de Contestare și Nemulțumire Civică.

„Vino ca să-ți spui opinia”

Însă! În „sprijinul” neîncrederii că ar exista curajul opiniei și simțul obiectivității critice la Cluj a venit și opinia unui stoic hâtru și uns cu toate alifiile administrației și politicii clujene. Acesta și-a exprimat totala neîncredere în capacitatea unor jurnaliști și a constructorului invitat în a analiza obiectiv și critic „paradisul clujean”. Ba chiar și-n definirea sa reală. „Sau această așa-zisă dezbatere are doar rolul să evidențieze și mai bine culorile roz-bombon în care e pictat propagandistic Clujul de către conducătorii săi?”, l-a întrebat acesta pe gazda dezbaterii de la „Berăria Culturală”. Moderatorul Ion Novăcescu l-a provocat să vină și să le spună opinia sa, verde-n față, publicului și invitaților săi.

Așadar! La „Berăria Culturală” va fi o dezbatere NUCLEARĂ despre „paradisul clujean” și despre noi, locuitorii săi.

Vino și tu să auzi ce spun despre Cluj trei jurnaliști redutabili: Cosmina Fernoaga, Florin Danciu și Olivér Kiss, alături de unul dintre marii constructori ai Clujului, prof. univ. dr. ing. Ioan Aschilean.

Dar, mai ales, vino ca să-ți spui opinia, să adresezi întrebările care te frâmântă despre starea și evoluția Clujului și să-ți exprimi VIUZIUNEA TA de edificare a paradisului clujean. Fiindcă e casa noastră comună.

Intrarea e liberă la cea de-a 113 ediția a Berăriei Culturale, care are loc de Solstițiul de Vară, Joi, 20 iunie, de la ora 19, la Casino-ul din Parcul Mare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se apropie o nouă minivacanță pentru români. Câte zile libere legale mai sunt în 2024?

Publicat

clujul verde

Angajații din România vor avea o minivacanță la finalul acestei săptămâni. Au mai rămas șapte zile libere legale până la finalul anului.

Anul acesta, Rusaliile ortodoxe se sărbătoresc pe 23 și 24 iunie, marcând 50 de zile de la Paște. Conform Codului Muncii, prima și a doua zi de Rusalii ortodoxe sunt zile libere, astfel că românii se pot bucura de o nouă minivacanță.

Minivacanță de Rusalii 2024

Rusaliile catolice au avut loc pe 19 mai, iar cele ortodoxe sunt pe 23 și 24 iunie. Codul Muncii prevede că prima și a doua zi de Rusalii ortodoxe sunt zile libere în 2024. Cum 23 iunie cade într-o duminică, ziua liberă se transferă luni, 24 iunie.

Guvernul a stabilit că în 2024, bugetarii vor avea libere și zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, acestea reprezentând punți plasate între sărbători legale și weekenduri.

Următoarea minivacanță va fi în august: 16 august este o vineri, imediat după Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), care este joi. Împreună cu weekendul, rezultă o minivacanță de patru zile.

Zile libere legale rămase în 2024

  • 23 iunie – Rusaliile (duminică)
  • 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, dar pentru angajații din sectorul bugetar, Guvernul poate decide acordarea de zile suplimentare pentru a crea punți între sărbătorile legale și weekend-uri.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Marinela Marc (ISJ Cluj: Lucrările la Evaluarea Națională și Bacalaureat, corectate digital

Publicat

marc

Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a fost invitata jurnalistului Vasile Măgrădean la podcastul Cluj-Napoca în care aceasta a vorbit despre Evaluarea Națională și Bacalaureat, pentru elevi, dar și despre examenele de Titularizare și Definitivat pentru profesori.

Marc a precizat că noutatea din acest an privind examenele elevilor este că lucrările acestora de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi corectate digital.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax