Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Din FLORĂRIE la salon de TATUAJE, pictură și HANDMADE în toate formele. Henrietta își ascultă inima, trăind prin ARTĂ

Publicat


280158624 530686445377532 4050846872236989863 n

Henrietta e o clujeancă de 28 de ani care face handmade de când se știe, iar de câțiva ani s-a apucat de lucrat serios, cochetând cu numeroase forme de artă, de la tatuaje și picturi la realizarea aranjamentelor florale, lumânărilor, bijuteriilor și alte asemenea. La sfârșitul lunii va participa la un târg alături de alți artiști locali și speră ca evenimentul să le ofere mai multă vizibilitate întrucât face parte dintr-o comunitate de oameni muncitori și pasionați.

„În 2018 mi-am dat seama că vreau să trăiesc din asta și mă tot gândeam ce să fac. Nu voiam să lucrez toată viața la o firmă și nici nu aveam un anumit job la care să visez.

Mă plictisesc repede, nu aș putea face același lucru încontinuu, pe bandă rulantă”, spune aceasta, pentru Cluj24.

Are o pagină de Facebook unde postează articolele la care lucrează. Printre acestea, se numără: broderii, dream catchere, bijuterii, dar puțini știu că expertiza ei nu se limitează doar la cele trei.

May be an image of jewellery and text

brățări reglabile din oțel inoxidabil

279988063 366788482165850 621280734831941974 n

tablou cu licheni

Când societatea îți dă bătăi de cap, apucă-te de tatuat

De mică i-a plăcut să aranjeze, să lipească, să fie atentă la detalii, dar crescând, a fost nevoită să prioritizeze alte lucruri, până să revină la handmade în urmă cu 4 ani.

„Când am împlinit 18 ani, am zis să-mi iau munca în cap. M-am mutat singură, am intrat la facultate și m-am angajat.

Sub presiunea standardelor societății, am luat mai mult decât am putut duce. Jobul era primul, deoarece aveam nevoie de o sursă de venit.

A fost prea mult pentru mine, dar am acumulat experiență, dat fiind că am făcut și 2 ani de grafică la Arte”, relatează Henrietta.

Totuși, să deseneze zilnic timp de 4 ore nu s-a pliat pe ceea ce căuta ea, așa că s-a reprofilat la turism, facultate pe care a și terminat-o.

Îi plăcea geografia, dar nu voia să fie nici ghid turistic. A decis spontan să își cumpere un aparat de tatuaj, a fost și ucenică la un studio, dar și-a dat seama că își dorește ceva mai divers, iar astfel a ajuns să creeze din ce în ce mai multe articole handmade.

No description available.

Plante, dream catchere, accesorii, pungi pictate – Henrietta s-a agățat de handmade

Următorul pas a fost când s-a angajat la o florărie, în 2018, pentru a se ocupa de aranjamente cu plante. Ulterior, a apărut pandemia, care a afectat-o semnificativ.

„Nu aveam un buget ca să duc handmade-ul la un alt nivel și, în plus, nu puteam să ies afară, iar eu ador să petrec timp în natură”, explică tânăra.

În perioada aceasta a început să exploreze mai multe ramuri ale lucrului manual, din entuziasmul de a oferi cadouri și de a-și înfrumuseța locuința.

May be an image of outdoors

A pictat și sacoșe (tote bags) pentru a le da un plus de personalitate.

„Mereu mi-am dorit să merg la un magazin de unde să am ce să aleg pentru un cadou. Am încercat să creez produse pe care nu le găsesc în magazine.

Dream catchere se găsesc, desigur, dar sunt chinezării doar cu câteva pene. Pentru că îmi plac mult, am ales să fac și eu, dar cu cristale și intenții pozitive în spate.

May be an image of macramé and indoor

No photo description available.

E ceva plăcut pentru mine, nu le-am făcut de dragul de a fi vândute. Majoritatea au fost date cadou”, susține Henrietta.

Își amintește primul obiect pe care l-a făcut: un dream catcher pentru ea însăși. Această decorațiune însă, necesită foarte mult timp de lucru, motiv pentru care și costurile sunt mai mari.

„Stau în jur de 10 ore la unul. Materia primă, – cristalele și penele – precum și energia investită, fac ca prețul să fie ridicat”, spune Henrietta.

Cu toate acestea, dream catcherele rămân preferatele ei deoarece rezultatul final o bucură cel mai mult.

No description available.

tablou făcut cu vopsea fosforescentă, de tip dot-art

Arta, mai presus decât orice: „Nu vreau să rămân o simplă angajată dacă am un talent pe care îl pot valorifica”

A făcut și cercei și medalioane din fimo, iar foștii colegi de muncă o încurajau să se țină de hobby.

„Pe viitor îmi doresc să nu rămân o simplă angajată dacă am un talent pe care îl pot valorifica. De altfel, și colegii de atunci, de când lucram la fostul loc de muncă, m-au împins să lucrez la mai multe bijuterii”, povestește ea.

Astfel, și-a conturat un concept artistic în minte: „ZUM”, pagina sa cu creații, de la ideea că lucrurile mărunte trebuie apreciate („zoom on little things”).

„Voiam, totodată, să fie ceva ușor de reținut, să atragă atenția și să aibă un sunet plăcut. M-am gândit și la albine când l-am ales, fiindcă muncesc mult. E un cuvânt special pentru mine”, indică ea.

No photo description available.

280080680 2783890325250695 8047198012602212825 n

semn de carte

Moștenire de familie

S-a bucurat de multă susținere morală din partea mamei.

„M-a îndemnat să merg la arte. Eu voiam la peisagistică, iar ea mi-a zis că nu mă vede acolo.

Dar toți au văzut într-o oarecare măsură talentul care zace în mine și le sunt recunoscătoare pentru asta”, spune clujeanca.

280035073 568620537908479 1645428989806108051 n

desen propriu

Crede că a moștenit iubirea pentru creație de la modelele feminine din viața sa. Mama ei face lumânări, iar bunica pictează.

„Toată casa ei e plină de picturi, nu le vinde. Am avut șansa să gust din mai multe tipuri de artă”, adaugă artista.

Nu se inspiră dintr-un loc anume sau de la cineva, în special.

„Admir oamenii, dar nu în sensul de a-i copia. Mă inspiră viața în sine, natura și tot ce este viu.

Simplitatea.

Noi, oamenii, complicăm lucrurile și am uitat să le vedem pe cele simple, care sunt esențialul.

Iubesc viața, natura. Noi suntem viață și natură”, notează Henrietta.

May be an image of jewellery

Înscrierea la târgul artiștilor locali: „Le-am dat un mesaj în care m-am prezentat și am dispărut, cred că din teama de respingere”

La sfârșitul lunii mai, va participa la un târg destinat promovării artiștilor locali, prin care va avea ocazia de a-și vinde produsele.

„Art & handmade fair” va avea loc în data de 28 și 29 mai, pe strada Traian, numărul 23 din Cluj-Napoca.

Citește mai multe despre eveniment: Clujul caută ARTIȘTI și creatori LOCALI de produse HANDMADE pentru un TÂRG. Sunt așteptați și REFUGIAȚII

Înscrierea s-a încheiat în data de 10 mai, iar Henrietta e bucuroasă că a fost acceptată.

„Pentru mine a fost un lucru destul de sensibil. Simt că va fi o rampă de lansare pt mine, nu financiar, ci în sensul că voi căpăta curaj să ies în lume cu creațiile mele, căci voi fi expusă 100%.

Am avut emoții cu înscrierea. Le-am dat un mesaj mai lung organizatorilor în care m-am prezentat, dar după am dispărut, cred că din teama de respingere.

Apoi mi-au scris ei să îmi spună că am intrat la preselecții. Atunci am trimis mai multe poze cu articolele.

280051790 970907416961076 2751273990205357670 n

tablou

Când îți dorești ceva cu tot sufletul, lucrurile se aliniază: „Sper să fie toți cu stocul epuizat la sfârșitul târgului”

Experiența m-a făcut să îmi dau seama că trebuie să îți dorești ceva cu tot sufletul, iar atunci când faci asta, lucrurile se aliniază. A fost ca un feedback de la univers să am mai multă încredere”, descrie artista.

E emoționată de când a aflat că a fost acceptată la târg, dar își dorește să vină cât mai multă lume.

„Sper să vindem tot ce avem, să fie toți cu stocul epuizat la sfârșitul târgului. E foarte important să susținem artiștii locali”, completează clujeanca.

280484901 786564095658262 571609277786096240 n

semn de carte

Transmiterea mesajelor prin artă și prin propria prezență: „Vreau să răspândesc pozitivitate”

Întâi vrea să vadă feedbackul vizitatorilor, dar i-ar plăcea ca pe viitor să transmită un mesaj în lume, atât prin propria sa prezență, cât și prin arta sa.

„Nu e unul concret, dar vreau să răspândesc pozitivitate, și să amintesc oamenilor că trebuie să fim atenți la lucrurile pe care le-am ignorat mult timp, valorile umane care au fost neglijate și propria esență a ființei noastre”, conchide Henrietta.

Dintre toate domeniile artistice pe care le-a încercat, simte că fiecare face parte din ea. Fiindcă toate au fost speciale la un moment dat, arta ajunge să-l creeze pe autor.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be a close-up of 1 person

May be an image of jewellery

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șofer de 18 ani, reținut în Câmpia Turzii. A fugit de polițiști pentru că nu avea permis

Publicat

De

politie 2

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au reținut, joi, pentru 24 de ore un tânăr, în vârstă de 18 ani, din municipiul Câmpia Turzii, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În fapt, la data de 17 mai a.c., în jurul orei  17.20, cel în cauză nu a oprit la semnalele regulamentare ale unui polițist, în timp ce se deplasa cu un autoturism pe strada Retezatului, din municipiul Câmpia Turzii, acroșând ulterior un autovehicul parcat și un autoturism aflat în mișcare.

Șoferul a fost prezentat instanței

După o distanță de aproximativ 1 kilometru, bărbatul a abandonat autoturismul, în cauză fiind desfășurate activități pentru identificarea acestuia.

Tânărul urmează a fi prezentat magistraților, în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un celebru bucătar despre parizerul ”țărănesc”: Unde a găsit țăranul lactoză, fosfați de sodiu, acid ascorbic, dextroză?

Publicat

De

parizer 2

Cunoscutul bucătar Mircea Groza a relatat despre nedumeririle pe care le are față de parizerul ”țărănesc” pe care l-a găsit de cumpărat în magazine, ambalat în folie. Groza este cunoscut pentru rețetele sale tradiționale și pentru cele de pe vremea romanilor.

”Dacă parizerul ăsta este <<țărănesc>>, unde este țăranul care l-a făcut? Pe unde l-au întâlnit cei care au făcut acest parizer?

parizer

De unde își procura <<țăranul>> făuritor de parizer ingredientele? Că nu erau puține și nu se găseau în <<boldul>> de pe ulița lui: lactoză, fosfați de sodiu, caragenan, clorură de potasiu, eritorbat de sodiu, acid ascorbic, dextroză, guma xantan, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu.

Uneori mai <<scăpa>>, <<țăranul>>, în compoziție și soia, țelină, migdale, gluten, lapte muștar”, a spus Groza.

Acesta a precizat și ce ar zice țăranul după un astfel de parizer așa – zis țărănesc: „S-aveț poftă și sânătatie”.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Ciucă, mândru că o mare companie americană a deschis un laborator de cercetare la Cluj, al treilea din afara SUA

Publicat

De

ciuca 1

Premierul Nicolae Ciucă a declarat  că este o mândrie faptul că o mare companie americană i-a spus că a deschis în afara SUA doar două laboratoare de cercetare și inovare, unul la antipozi, iar celălalt la Cluj.

ciuca 3

Ciucă a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la dialogul local cu cetățenii pe tema „Europa începe în Transilvania: democrație, educație și tineret. Ce urmează după Conferința despre Viitorul Europei?” că, în prezent, valorile democrației, libertății și statului de drept sunt puse la mare încercare prin forța armelor și a condamnat războiul declanșat de Rusia, amintind că guvernele UE și NATO au luat măsuri pentru a asigura securitatea cetățenilor europeni.

În ceea ce privește evenimentul de la Cluj, premierul a spus că este unul important și că trebuie create instrumente de la nivel local care să ofere tinerilor și cetățenilor de a interacționa direct cu autorităților, pentru a avea un liant dintre cetățean și autoritate.

”Despre Cluj, ce aș putea să spun decât ceea ce spuneți dvs prin faptele dvs, prin realizările clujenilor. Când am întâlniri cu companii, alături de București, nu este vreuna care să nu amintească de Cluj.

Teren fertil pentru inovare

De curând, am avut o întâlnire cu o mare companie care a ținut să precizeze că, în afara SUA, mai au un singur laborator de cercetare și inovare într-o altă țară, la antipozi, iar al doilea este la Cluj.

Este o mândrie să afli că o companie atât de mare a găsit terenul fertil pentru inovare, dezvoltare și cercetare la Cluj.

Asta înseamnă, dincolo de potențialul local, resursa umană, de tineri care sunt angajați și disponibili să își pună în valoare creativitatea și inițiativa și să se angajeze în astfel de prooiecte”, a spus Ciucă.

Clujenii sunt ambițioși

Acesta a lăudat și nivelul de ambiție din Cluj despre care a spus că este unul care face fală clujenilor.

Primarul Emil Boc a declarat la rândul său că este o onoare pentru Cluj-Napoca să găzduiască un astfel de eveniment în care se discută despre democrație, tineret și educație.

La eveniment a mai fost prezent, printre alții, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, care a lăudat atât municipiul Cluj-Napoca cât și pe primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, eurodeputatul PNL de Cluj, Daniel Buda, cei doi viceprimari din Cluj-Napoca, Olah Emese și Dan Tarcea.

 

ciuca 2

ciuca 4

 

Citește mai departe

EVENIMENT

RAR a devenit și CONSULTANT tehnic. Poate VERIFICA mașinile pe care vreți să le CUMPĂRAȚI

Publicat

De

masina rar kilometraj pixabay

Registrul Auto Român își asumă rolul de consultant tehnic în materie de achiziții auto și anunță că poate verifica, începând de joi, mașinile pe care românii intenționează să le cumpere.

Două din 10 mașini care se prezintă la Registrul Auto Român au probleme de identificare. De la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuței producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/șasiu.

O parte dintre aceste deficiențe reprezintă motive întemeiate de a refuza cumpărarea autovehiculului folosit.

Neconformitățile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a mașinii la RAR și blocarea acesteia, de regulă fără posibilitatea readmiterii în circulație.

Consultații tehnice făcute la RAR

„RAR dispune de expertiza necesară identificării situațiilor care pot face diferența atunci când scoateți banii din buzunar să vă luați o mașină. Inginerii RAR au văzut de-a lungul timpului cât de vulnerabili sunt clienții atunci când cumpără un autovehicul.

Pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, oamenii pot fi ușor păcăliți de cei care, cu rea credință, pun la bătaie mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul măsluit sau, și mai grav, cu probleme de identificare.

Acestea din urmă îi pot pune în situația nedorită de a cumpăra un autovehicul pe care să nu îl poată folosi”, spun reprezentații Registrului Auto Român.

Ce evaluări se fac la RAR

Reprezentanții RAR au mai precizat își asumă de acum de consultant tehnic în materie de achiziții auto și consideră că sfatul lor va cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o mașină.

„Ca și cumpărător, dacă am de ales între două oferte similare din punct de vedere al prețului, una expertizată deja de RAR în vederea transferului de proprietate, iar cealaltă nu, în proporție de 99% o voi alege pe cea certificată de RAR.

Recomand tuturor cumpărătorilor să apeleze la verificarea mașinii la Registrul Auto Român înainte să o plătească”, a declarat Cristian Bucur, director tehnic RAR.

La RAR se pot evalua mașinile și din punct de vedere tehnic, ceea ce poate evidenția reparații neconforme la structura de rezistență sau, cu anumite condiționări, eventuale intervenții asupra indicatorului de kilometraj.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate