Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Din FLORĂRIE la salon de TATUAJE, pictură și HANDMADE în toate formele. Henrietta își ascultă inima, trăind prin ARTĂ

Publicat


280158624 530686445377532 4050846872236989863 n

Henrietta e o clujeancă de 28 de ani care face handmade de când se știe, iar de câțiva ani s-a apucat de lucrat serios, cochetând cu numeroase forme de artă, de la tatuaje și picturi la realizarea aranjamentelor florale, lumânărilor, bijuteriilor și alte asemenea. La sfârșitul lunii va participa la un târg alături de alți artiști locali și speră ca evenimentul să le ofere mai multă vizibilitate întrucât face parte dintr-o comunitate de oameni muncitori și pasionați.

„În 2018 mi-am dat seama că vreau să trăiesc din asta și mă tot gândeam ce să fac. Nu voiam să lucrez toată viața la o firmă și nici nu aveam un anumit job la care să visez.

Mă plictisesc repede, nu aș putea face același lucru încontinuu, pe bandă rulantă”, spune aceasta, pentru Cluj24.

Are o pagină de Facebook unde postează articolele la care lucrează. Printre acestea, se numără: broderii, dream catchere, bijuterii, dar puțini știu că expertiza ei nu se limitează doar la cele trei.

May be an image of jewellery and text

brățări reglabile din oțel inoxidabil

279988063 366788482165850 621280734831941974 n

tablou cu licheni

Când societatea îți dă bătăi de cap, apucă-te de tatuat

De mică i-a plăcut să aranjeze, să lipească, să fie atentă la detalii, dar crescând, a fost nevoită să prioritizeze alte lucruri, până să revină la handmade în urmă cu 4 ani.

„Când am împlinit 18 ani, am zis să-mi iau munca în cap. M-am mutat singură, am intrat la facultate și m-am angajat.

Sub presiunea standardelor societății, am luat mai mult decât am putut duce. Jobul era primul, deoarece aveam nevoie de o sursă de venit.

A fost prea mult pentru mine, dar am acumulat experiență, dat fiind că am făcut și 2 ani de grafică la Arte”, relatează Henrietta.

Totuși, să deseneze zilnic timp de 4 ore nu s-a pliat pe ceea ce căuta ea, așa că s-a reprofilat la turism, facultate pe care a și terminat-o.

Îi plăcea geografia, dar nu voia să fie nici ghid turistic. A decis spontan să își cumpere un aparat de tatuaj, a fost și ucenică la un studio, dar și-a dat seama că își dorește ceva mai divers, iar astfel a ajuns să creeze din ce în ce mai multe articole handmade.

No description available.

Plante, dream catchere, accesorii, pungi pictate – Henrietta s-a agățat de handmade

Următorul pas a fost când s-a angajat la o florărie, în 2018, pentru a se ocupa de aranjamente cu plante. Ulterior, a apărut pandemia, care a afectat-o semnificativ.

„Nu aveam un buget ca să duc handmade-ul la un alt nivel și, în plus, nu puteam să ies afară, iar eu ador să petrec timp în natură”, explică tânăra.

În perioada aceasta a început să exploreze mai multe ramuri ale lucrului manual, din entuziasmul de a oferi cadouri și de a-și înfrumuseța locuința.

May be an image of outdoors

A pictat și sacoșe (tote bags) pentru a le da un plus de personalitate.

„Mereu mi-am dorit să merg la un magazin de unde să am ce să aleg pentru un cadou. Am încercat să creez produse pe care nu le găsesc în magazine.

Dream catchere se găsesc, desigur, dar sunt chinezării doar cu câteva pene. Pentru că îmi plac mult, am ales să fac și eu, dar cu cristale și intenții pozitive în spate.

May be an image of macramé and indoor

No photo description available.

E ceva plăcut pentru mine, nu le-am făcut de dragul de a fi vândute. Majoritatea au fost date cadou”, susține Henrietta.

Își amintește primul obiect pe care l-a făcut: un dream catcher pentru ea însăși. Această decorațiune însă, necesită foarte mult timp de lucru, motiv pentru care și costurile sunt mai mari.

„Stau în jur de 10 ore la unul. Materia primă, – cristalele și penele – precum și energia investită, fac ca prețul să fie ridicat”, spune Henrietta.

Cu toate acestea, dream catcherele rămân preferatele ei deoarece rezultatul final o bucură cel mai mult.

No description available.

tablou făcut cu vopsea fosforescentă, de tip dot-art

Arta, mai presus decât orice: „Nu vreau să rămân o simplă angajată dacă am un talent pe care îl pot valorifica”

A făcut și cercei și medalioane din fimo, iar foștii colegi de muncă o încurajau să se țină de hobby.

„Pe viitor îmi doresc să nu rămân o simplă angajată dacă am un talent pe care îl pot valorifica. De altfel, și colegii de atunci, de când lucram la fostul loc de muncă, m-au împins să lucrez la mai multe bijuterii”, povestește ea.

Astfel, și-a conturat un concept artistic în minte: „ZUM”, pagina sa cu creații, de la ideea că lucrurile mărunte trebuie apreciate („zoom on little things”).

„Voiam, totodată, să fie ceva ușor de reținut, să atragă atenția și să aibă un sunet plăcut. M-am gândit și la albine când l-am ales, fiindcă muncesc mult. E un cuvânt special pentru mine”, indică ea.

No photo description available.

280080680 2783890325250695 8047198012602212825 n

semn de carte

Moștenire de familie

S-a bucurat de multă susținere morală din partea mamei.

„M-a îndemnat să merg la arte. Eu voiam la peisagistică, iar ea mi-a zis că nu mă vede acolo.

Dar toți au văzut într-o oarecare măsură talentul care zace în mine și le sunt recunoscătoare pentru asta”, spune clujeanca.

280035073 568620537908479 1645428989806108051 n

desen propriu

Crede că a moștenit iubirea pentru creație de la modelele feminine din viața sa. Mama ei face lumânări, iar bunica pictează.

„Toată casa ei e plină de picturi, nu le vinde. Am avut șansa să gust din mai multe tipuri de artă”, adaugă artista.

Nu se inspiră dintr-un loc anume sau de la cineva, în special.

„Admir oamenii, dar nu în sensul de a-i copia. Mă inspiră viața în sine, natura și tot ce este viu.

Simplitatea.

Noi, oamenii, complicăm lucrurile și am uitat să le vedem pe cele simple, care sunt esențialul.

Iubesc viața, natura. Noi suntem viață și natură”, notează Henrietta.

May be an image of jewellery

Înscrierea la târgul artiștilor locali: „Le-am dat un mesaj în care m-am prezentat și am dispărut, cred că din teama de respingere”

La sfârșitul lunii mai, va participa la un târg destinat promovării artiștilor locali, prin care va avea ocazia de a-și vinde produsele.

„Art & handmade fair” va avea loc în data de 28 și 29 mai, pe strada Traian, numărul 23 din Cluj-Napoca.

Citește mai multe despre eveniment: Clujul caută ARTIȘTI și creatori LOCALI de produse HANDMADE pentru un TÂRG. Sunt așteptați și REFUGIAȚII

Înscrierea s-a încheiat în data de 10 mai, iar Henrietta e bucuroasă că a fost acceptată.

„Pentru mine a fost un lucru destul de sensibil. Simt că va fi o rampă de lansare pt mine, nu financiar, ci în sensul că voi căpăta curaj să ies în lume cu creațiile mele, căci voi fi expusă 100%.

Am avut emoții cu înscrierea. Le-am dat un mesaj mai lung organizatorilor în care m-am prezentat, dar după am dispărut, cred că din teama de respingere.

Apoi mi-au scris ei să îmi spună că am intrat la preselecții. Atunci am trimis mai multe poze cu articolele.

280051790 970907416961076 2751273990205357670 n

tablou

Când îți dorești ceva cu tot sufletul, lucrurile se aliniază: „Sper să fie toți cu stocul epuizat la sfârșitul târgului”

Experiența m-a făcut să îmi dau seama că trebuie să îți dorești ceva cu tot sufletul, iar atunci când faci asta, lucrurile se aliniază. A fost ca un feedback de la univers să am mai multă încredere”, descrie artista.

E emoționată de când a aflat că a fost acceptată la târg, dar își dorește să vină cât mai multă lume.

„Sper să vindem tot ce avem, să fie toți cu stocul epuizat la sfârșitul târgului. E foarte important să susținem artiștii locali”, completează clujeanca.

280484901 786564095658262 571609277786096240 n

semn de carte

Transmiterea mesajelor prin artă și prin propria prezență: „Vreau să răspândesc pozitivitate”

Întâi vrea să vadă feedbackul vizitatorilor, dar i-ar plăcea ca pe viitor să transmită un mesaj în lume, atât prin propria sa prezență, cât și prin arta sa.

„Nu e unul concret, dar vreau să răspândesc pozitivitate, și să amintesc oamenilor că trebuie să fim atenți la lucrurile pe care le-am ignorat mult timp, valorile umane care au fost neglijate și propria esență a ființei noastre”, conchide Henrietta.

Dintre toate domeniile artistice pe care le-a încercat, simte că fiecare face parte din ea. Fiindcă toate au fost speciale la un moment dat, arta ajunge să-l creeze pe autor.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be a close-up of 1 person

May be an image of jewelleryDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U BT a CÂȘTIGAT Cupa României la baschet masculin. Clujenii au învins acasă pe Rapid București

Publicat

Echipa U BT a câștigat, duminică seara, Cupa României la baschet masculin după victoria împotriva CS Rapid București, scor 84-70.

Clujenii au jucat acasă, în BTarena, unde miile de suporteri au creat o atmosferă fantastică.

La pauza mare, scorul era de 48 la 37 pentru U BT Cluj-Napoca, iar la final jucătorii lui Mihai Silvășan s-au impus cu scorul de 84-70.

Antrenorul clujenilor a bifat, duminică, a cincea cupă a României.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Femeii. Mega petrecere de 8 Martie la Cluj, cu Horia Brenciu și Cătălin Botezatu. Cât costă biletul

Publicat

Cântărețul Horia Brenciu și designerul Cătălin Botezatu vor participa în 8 Martie, la o mega petrecere de Ziua Femeii, la Cluj, organizatorii anunțând un show de excepție la complexul Wonderland.

Brenciu va veni însoțit de HB Orchestra, iar Cătălin Botezatu va prezenta, în premieră, cea mai nouă colecție a sa de ținute masculine, Aviator.

”Sărbătorim toate femeile din viața noastră într-un cadru de excepție, cu un program variat și multă distracție”, au precizat organizatorii.

Programul serii mai include o cină romantic, spectacol de acrobați de talie internațională – Duo Romance, Saxophone & Piano Show.

Prețul biletelor

Prețurile sunt cuprinse între 68 de lei – fără loc la masă (în picioare) și  235 lei – VIP la lojă, cu loc la masă (maximum 7 persoane/masă).

Petrecerea începe la ora 19, în sala Grande Vista și ține până în zori.

Citește mai departe

CULTURA

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Valentin Orga

Publicat

De

Periplul cultural al Cluj24 se opreşte în acest weekend la un alt profesionist al cărţilor, directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Cluj, Valentin Orga.

Bănci, bani, cărţi

„Băncile au avut și au un rol deosebit în evoluția economiilor naționale, implicit și a celei mondiale. În eforturile documentare am avut ocazia să consult o lucrare de istorie financiar-bancară, scrisă de un specialist, cu trei decenii de experiență în regionala Cluj a Băncii Naționale a României: dr. Septimiu Moga, Sistemul bancar românesc din Cluj de la Marea Unire la Marea Criză Economică (Editura Casa Cărții de Știință, 2022, 722 p.).

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Ion Mureşan

Cartea, scrisă într-un limbaj accesibil, ușor de lecturat și de nespecialiști, reconstituie realitățile economice ale Transilvaniei după Unirea din 1918, relevând rolul pe care l-au avut băncile românești în dezvoltarea unui potențial economic național. Partea de consistență a lucrării o constituie capitolele despre Banca Agrară și Banca Centrală pentru Industrie și Comerț, două instrumente gândite și materializate în cadrul Consiliului Dirigent, în vederea susținerii unui proces de dezvoltare economică a Transilvaniei, de concentrarea a capitalului românesc, de creare a premiselor integrării provinciilor proaspăt unite în sistemul economic din România Mare.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Aurel Codoban

În aceeași notă, vorbind despre capital, merită recomandată lucrarea semnată de Alois Weil și Gabriel Căsap: Istorie financiar bancară: societăți pe acțiuni, vol. 1: județele Timiș și Caraș, vol. 2: județele Arad, Hunedoara, Alba. În pregătire pentru acest an fiind alte două volume ale impresionante: vol. 3: județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, repectiv vol. 4: jud. Cluj, Mureș, Harghita și Covasna. Volumele se bucură de o prezentare grafică de excepție, fiind bogat ilustrate”, declară Valentin Orga pentru Cluj24.

Operă, rock social, western

„Mă bucură foarte mult faptul că multe dintre spectacolele Operei Române din Cluj anunțate pentru această stagiune se joacă cu casa închisă: Don Quijote (Ludwig Minkus), Turandot (Giacomo Puccini), Bal mascat (Giuseppe Verdi), Romeo și Julieta (Serghei Prokofiev). Aș vrea să remarc o voce extraordinară, pe care am ocazia să o admir cu mai multe ocazii, ce se evidențiază tot mai mult în minunatul colectiv artistic clujean: tenorul Eusebiu Huțan. De văzut în Macbeth, Traviata, Boema, Văduva veselă etc.

Sunt unul dintre cei mulți care regretă că nu au fost la concertul aniversar 33 al trupei (clujene) Altar. Eram student când i-am ascultat la repetiții în clubul din clădirea „Echinox”. Ascult cu plăcere mai cu seamă piese de pe albumul lor Rapsodia românească. Specialiștii apreciază acest album ca fiind încadrabil în stilul „rock social”, fiind purtătorul unor mesaje de atitudine și de protest față de realitățile sociale și politice din România. De ascultat: Rapsodia românească – piesa care dă numele albumului, Toți ca unul sau Străinul.

Am revăzut, după mulți ani, Necruțătorul (Unforgiven) cu o distribuție monumentală: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris. Acesta a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film. Cred că este ultimul film veritabil din genul western clasic, dar mult mai complex prin mesaj, prin realismul subiectului și al expunerii, excelează prin accentele psihologice evidențiate de jocul experimentaților actori, dar și de calitatea imaginilor și mai ales de măiestria regizorală a aceluiași Clint Eastwood.
Acest film încununează prestațiile lui Clint din Cel bun, cel rău, cel urât (The Good, the bad and the ugly – 1966), Pentru un pumn de dolari, Pentru câțiva dolari în plus, plasându-l alături de Joe Waine, ca simbol al genului western”, a menţionat directorul BCU Cluj-Napoca.

CV Valentin Orga

I. N. 12 octombrie 1965, Hunedoara. Studii preuniversitare la Hunedoara; Facultatea de Istorie şi Filosofie, secţia Istorie (1989-1994) şi Facultatea de Litere, specializarea Etnologie (1990-1994) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în istorie (2002), coord. prof. univ. dr. Nicolae Bocşan.

Muzeograf la Muzeul de Istorie şi Artă Sălaj (1994-1996); redactor, secretar general de redacţie la ziarul „Transilvania Sport” (1996-1998); bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga” (1997-prezent); asistent cercetare la Institutul de Istorie Orală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1998-1999), lector universitar (2003-2004), conferenţiar universitar din anul 2004 la Facultatea de Istorie şi Filosofie, UBB; secretar ştiinţific al Institutului de Istorie Orală (2004-prezent); coordonator al departamentului Dezvoltarea, prelucrarea şi conservarea colecţiilor, Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga” (2006-2016); Director general al Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (2016-prezent).

Membru în colegiile de redacţie ale publicaţiilor: ,,Anuarul Institutului de Istorie Orală”; ,,Revista Bistriţei”; ,,Studia UBB” – seria Historia; ,,Lecturn” – revista BCU Timişoara; membru în consiliul ştiinţific al ,,Anuarului Muzeului Etnografic al Transilvaniei”; ,,Sargetia” – Acta Musei Devensis; redactor-şef al editurii Argonaut din Cluj-Napoca (2000-2016); coordonator de colecţii la editurile Argonaut şi Şcoala Ardeleană. Proiecte: coordonator al echipei de cercetare în cadrul proiectului internaţional Amintiri pentru viitor (Remember for the Future) – promotor Asociaţia Universităţilor Populare din Germania (2002-2003); coordonator al cercetării de teren în proiectul Război şi Pace. Povestiri ale germanilor din Romania (2003-2004), director de proiect: prof. univ. dr. Doru Radosav, proiect finanţat de IFA – Stuttgart; director de grant: Graniţa, refugiul şi exilul în memoria colectivă. Românii şi maghiarii din nord-vestul Transilvaniei de la ocupaţia hortystă la integrarea europeană. Cercetare de istorie orală (2005-2007) (Grant tip A- Cod CNCSIS – 212);

Premii naţionale: ,,Premiul Media de Excelenţă 2018 (secţiunea Educaţie)” oferit de organizaţia Amprenta Advertising şi Trustul Digi, 2018; ,,Premiul pentru monografie al Facultăţii de Istorie şi Filosofie”, Universitatea Babeş-Bolyai, 2018; Premiul „Radu R. Rosetti” al Fundației culturale Magazin istoric, 2022 și Premiul „Constantin C. Giurescu” acordat de Societatea de Științe Istorice din România, 2022, ambele pentru lucrarea: Armata Română pe Frontul de Est în imagini (1941 – 1944) – editori: Ottmar Trașcă, Valentin Orga, Adrian Boda, Jozsef Benkö (Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2021)

II. Istoric, specializat în următoarele domenii: bilioteconomie şi ştiinţa informării; istorie oralǎ; istoria contemporanǎ a României (mişcarea studenţeascǎ din centrul universitar Cluj – 1922-1926, rezistenţa anticomunistǎ); istoria modernǎ a României (mişcarea naţionalǎ a românilor din Transilvania – a doua jumǎtate a sec. XIX – începutul sec. XX); istoria presei româneşti; etnologie.

III. Cărţi publicate:
– Volume de autor: Moţa – file de viaţă, pagini de istorie, Cluj-Napoca, Argonaut, 1999, 230 p.; ediţia revăzută şi adăugită 2018, 286 p.; Aurel Vlad. Istorie şi destin, Cluj-Napoca, Argonaut, 2001, 520 p.; ediţia a II-a, 2005, 520 p.; ediţia revăzută şi adăugită 2018, 533 p.; Introducere în biblioteconomie, Cluj-Napoca, Argonaut, 2004, 200 p.; Teoria şi practica editării. Curs, Cluj-Napoca, Argonaut, 2008; Sebastian Bornemisa (1890-1953), Cluj-Napoca, Argonaut, 2018, 200 p.; ediţia a II-a, 2020, 360 p.

– Coautor la volumele: Veţel – Studiu monografic complex, Cluj-Napoca, Eurodidact, 2002, 268 p.; Aţel – Studiu monografic complex, Cluj-Napoca, Eurodidact, 2002, 242 p.; Apold – Studiu monografic complex, Cluj-Napoca, Eurodidact, 2003, 260 p.; Rezistenţa armată anticomunistă. Studiu de caz: zona Huedin. Cercetare de istorie orală, Cluj-Napoca, Argonaut, 2003, 250 p.; Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România: Banatul montan.Mărturii, 2 vol., Cluj-Napoca, Argonaut, 2015, 439 p.+616 p.; Centre de Documentare şi Informare. Manual de bune practici, Cluj-Napoca, Argonaut, 2015, 120 p.; Oameni care au făcut Unirea, Cluj-Napoca, Argonaut, 2018, 200 p.; Universitatea din Cluj în perioada interbelică, vol. I-IV, (coautor vol. I), Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2019.

– Editor/coordonator: Familie şi societate. Studii de Istorie a Transilvaniei (III), (coordonatori V. Orga şi I. Costea), Cluj-Napoca, Clusium, 1999, 233 p.; Studii de istorie a Transilvaniei (IV), (coordonatori V. Orga şi I. Costea), Cluj-Napoca, Accent, 2000, 350 p.; Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România. Grupul ,,Cruce şi Spadă”, Cluj-Napoca, Argonaut, 2005, 250 p.;  Saşii transilvăneni între statornicie şi dezrădăcinare. Die Siebenburger Sachsen zwischen Heimattreue und Entwurzelung (editori: C. Gaiu, V. Orga), Cluj-Napoca, Accent, 2006, 444 p.; Din modernitate spre contemporaneitate. Studii istorice dedicate lui George Cipăianu la împlinirea vârstei de 75 de ani (în colaborare cu Virgiliu-Leon Ţârău), Cluj-Napoca, Argonaut, 2017, 804 p.; Credenţional. Cartea Marii Uniri, 2 vol., (coordonatori D. Radosav, V. Orga, Al.-B. Bud), Cluj-Napoca, Argonaut, 2018, 864 p+1108 p.

– Ediţii îngrijite: Elie Dăianu, Însemnări din închisoare şi exil, vol.I-II, Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2002-2003 (Ediţie îngrijită de V. Orga, M. Aldea, C. Budeancă), 500 p.+430 p.; Ion Oprişan, 21 de luni pe căile robiei, ediţie îngrijită şi studiu introductiv de V. Orga, C. Budeancă, Cluj-Napoca, Argonaut, 2003, 250 p.;  Sebastian Bornemisa, Duhul cel rău, ediţie îngrijită de Iulia-Veronica Pop, studiu introductiv V. Orga, Cluj-Napoca, Argonaut, 2018, 147 p.; Gh. Ionescu, Jurnalul meu de front (1940-1941), studiu introductiv de V. Orga, C. Jurju, ediţie îngrijită de V. Orga, C. Budeancă, Cluj-Napoca, Argonaut, 2019, 350 p.; Francisc Hossu-Longin, Amintiri. Însemnări, ediţie îngrijită de V. Orga, Cluj-Napoca, Argonaut, 2020, 350 p.

– Studii (selectiv): Sărbătoarea confiscată. Consideraţii asupra deturnării vieţii sociale a satului tradiţional, în AIO, I, Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 1998; p. 118-134; Rezistenţa armată anticomunistă din zona Huedin. Organizaţia „Cruce şi spadă”, în AIO, II, Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2001, p. 265-279; Implicarea lui Ioan Mihu şi Aurel Vlad în politica PNR după 1910, în Studii de istorie a Transilvaniei. Volum dedicat istoricului Ioachim Lazăr la 70 de ani, Cluj-Napoca, Argonaut, 2012, p. 296-356; De la haiducie la opoziţie faţă de regimul comunist: Grigore Başotă din Runcu Salvei, în Fabricat în Runcu Salvei, Cluj-Napoca, Eikon, 2013, p. 237-263; Sebastian Bornemisa şi proiectul său jurnalistic-editorial de la Orăştie, în Fascinaţia trecutului. Omagiu istoricului Simion Retegan la împlinirea vârstei de 75 de ani, Cluj-Napoca, Mega; Argonaut, 2014, p. 437-460; Sistemul financiar-bancar din ţinutul Orăştiei, în Diversitate culturală, realităţi politice şi multiconfesionale în Transilvania şi Banat (sec. XVIII-XX). Cercetătorului ştiinţific gr. I dr. Dumitru Suciu la împlinirea vârstei de 70 de ani, Cluj-Napoca, Argonaut, 2014, p. 461-496; Drumul spre Marea Unire, în Marea Unire şi Sălajul. Contribuţii documentare, Zalău, Caiete Silvane, 2018, p. 9-21; ,,Mica istorie” a Marii Uniri, în Contribuţia locuitorilor din Zona Huedin la realizarea României Mari, Cluj-Napoca, Argonaut, 2018, p. 9-15.

IV. Referinţe: Maria Razba, Personalităţi hunedorene: oameni de cultură, artă, ştiinţă, tehnică şi sport (sec. XV-XX), Deva, Emia, 2004, p. 347; Judeţul Hunedoara. Monografie, vol. 5: Personalităţi hunedorene, Deva, Emia, 2015, p. 576-577.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Zona lacurilor și a pășunii Sălicea, dar și Colonia Făget, ar putea forma o nouă arie protejată sit Natura 2000 la Cluj

Publicat

De

800 de hectare de teren de lângă Cluj-Napoca ar putea deveni arie naturală protejată, după ce Academia Română a acordat un aviz favorabil în acest sens.

Este vorba despre o zonă aflată sub o mare presiune imobiliară, situată în zona metropolitană de sud a Clujului.

Zona lacurilor și a pășunii Sălicea, dar și Colonia Făget, ar putea forma o nouă arie protejată sit Natura 2000 la Cluj

Academia Română a acordat în urmă cu doar câteva zile avizul favorabil pentru o nouă arie protejată sit Natura 2000 ROSCI Făget Sud – Colonia Făget.

„Acesta este un pas esențial și decisiv în desemnarea unei noi arii protejate”, spune Alina Chiriac, cea care, alături de ONG pentru protecția naturii, Propark – Fundația pentru arii protejate a inițiat demersul de demnare a noii arii. sunt o persoană fizică, Alina Chiriac, și un ONG pentru protecția naturii, Propark – Fundația pentru arii protejate.

800 de hectare de teren

Aria propusă are o suprafață de aproximativ 800 de hecare și conține trei fragmente: zona Lacurilor Sălicea cu arinișurile din Valea Gârbăului, zona pășunii Sălicea din sudul vârfului Peana din Făgetul Clujului și zona Colonia Făget.

„Zonele propuse spre protejare se suprapun în întregime peste un coridor ecologic din ecoregiunea carpatică. Acest aviz științific vine ca o susținere academică remarcabilă pentru un patrimoniu natural aflat sub presiunea imobiliară tot mai crescută din zona metropolitană de sud a Clujului.

Schimbarea în cartiere rezidențiale a utilizării acestor terenuri care cuprind acum pășuni cu arbori, arinișuri, mlaștini și habitate de interes comunitar, foarte rare la nivel de UE, reprezintă o amenințare și deja un pericol iminent de dispariție a unor specii de faună și floră rare”, a precizat Alina Chiriac.

Direcția de Mediu a CE a demarat o investigație preliminară

În apărarea acestor habitate și specii rare, alături de Alina Chiriac, Propark Fundatia pentru arii protejate și echipa de biologi inimoși, au venit mai multe asociații de protecția mediului din România și din Europa: Federația Coaliția Natura 2000 (o federație de 20 de organizații de mediu, care activează în diferite domenii: policy și advocacy, educație, cercetare, conștientizare), Fundatia Eco-Civica, Agent Green, Neuer Weg, Bruno Manser Fonds.

De asemenea, a fost solicitat și ajutorul instituțiilor europene, iar toate demersurile se află în atenția Direcției Generale Mediu a Comisiei Europene și a fost demarată o investigație preliminară.

O petiție de susținere a acestor eforturi de protejare a unui patrimoniu natural deosebit este încă deschisă și semnăturile susținătorilor vor fi trimise împreună cu avizul favorabil al Academiei Române la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru îndeplinirea formalităților de desemnare a noii arii protejate, potrivit Alinei Chiriac.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax