EDUCATIE
FOTO. De Ziua Tineretului – 2 Mai – un nou monument în Cluj-Napoca

Clujul este orașul cu cele mai usturătoare prețuri, dar este și un oraș al monumentelor. Unele frumoase, unele bizare, altele de-a dreptul nereușite. Nu trebuie să fii vreun exeget, critic de artă să îți permiți să afirmi că statuia lui Avram Iancu ca monument e un amestec nereușit de artă modernă cu o imitație de sculptură țărănească care îl reprezintă pe crăișorul frumos și tragic al munților cu un cap diform și hâd, pe un trup disproporționat, cu un paloș care se folosise cu o mie de ani in urmă pe vremea cavalerilor teutoni, sau mă rog, mai aproape de timpurile noastre, cu o lopată de cricket.
”Stâlpii împușcați” din centrul Clujului din Piața Unirii, în proximitatea eternului neamenajat Hotel Conti, se dorea o închinare în memoria eroilor împușcați la Revoluția din Decembrie 1989. Niște pari strâmbi de care cu siguranță nici pictorul Lucian Matiș, nici actorul Călin Nemeș (împușcați în acele evenimente) nu sunt foarte mândri din Lumea de Dincolo.
Parc pentru copii
Recent este semnalat un alt monument bizar în Parcul Babeș, pardon, ”Iuliu Hațieganu”, după numele celui care a donat teren din averea proprie pentru sport și recreere copiilor și tinerilor.
În acest parc era amenajat un foarte frumos loc de joacă pentru copii. Inițial cu aparate din lemn, foarte prietenoase care din păcate au fost înlocuite, fără a fi fost stricate, prin niște chestii din tablă și plastic așa cum sunt și prin alte colțuri înghesuite ale orașului (pentru a închide gura cârcotașilor că nu sunt locuri de joacă prin muncipiul de cinci stele).
Sigur că prezența copiiilor deranjează și este mai comod să fie mai multă liniște așa că, în prezent, au fost demontate și tăblăria și plasticele.
Au rămas niște stâlpi destul de asemănători cu stâlpii împușcați din centru și cu ocazia Zilei Tineretului, 2 Mai, poate fi declarat ca un monument în memoria locurilor de joacă și promenadă pentru copii și tineri. Nu este mai urât decât altele prin oraș.
După cum se poate vedea monumentul are și o utilitate practică. Copiii și tinerii se pot învârti în jurul acestor stâlpi de plastic.
Bani pentru alte proiecte
În jurul lor se pot învârti și aceia care din grămada mare de bani care se adună la Universitatea ”Babeș Bolyai”, cea mai mare din țară atât ca număr de studenți cât și ca și secții, la Consiliul Județean Cluj, unul din cele mai mari și bogate județe din România, la Primăria Cluj-Napoca, nu chiar cel mai sărac oraș, deci, din toate aceste purcoiae de bani nu s–a reușit achiziționarea unui teren pe care să se facă un nou și mare Parc sportiv. Un privat a reușit cumpărarea terenului Carbochim pentru a face un super mall etc.
Doctorul Iuliu Hațieganu a reușit să doneze un asemenea teren din averea proprie! Cei care conduc instituțiile publice nu s-au îndurat din banii noștri să facă un asemenea parc .
La poluarea și stresul de acum, numărul de studenți și IT-iști condamnați la muncă statică ar fi mult mai mare nevoie ! În plus ni se pare că toate construcțiile care s-au ridicat în Parcul ”Iuliu Hațieganu” sfidează testamentul marelui doctor.
Până la problemele juridice să rămânem la cele estetice și… de omenie. De drag de oameni, de sport și copii.
În Parcul Babeș, ”Iuliu Hațieganu”, se inaugurează azi ”Monumentul Ruinelor Parcurilor de Joacă și Promenadă”. Cui i se datorează monumentul? Ministerului Educației, Universității ”Babeș-Bolyai”, Consiliului Județean, Primăriei, Clubului sportiv municipal ”U” Cluj, Direcției Județene pentru Protecția Copilului, Fundației Soros, UDMR-ului?
Monumentul există și poate fi ”admirat”. Spre rușinea noastră, a tuturor.
Mihai Moldovan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot bucura din nou de prezența grațioaselor lebede albe și negre pe Lacul Chios din Parcul Central. După sezonul rece, păsările au fost reintroduse în habitatul lor familiar, aducând un plus de farmec zonei.
Primarul Emil Boc a marcat momentul printr-o postare video pe rețelele sociale, prin care este surprinsă frumusețea lebedelor plutind pe lac. Imaginile au fost primite cu entuziasm de locuitorii orașului, care se bucură de prezența acestor păsări devenite un simbol al Parcului Central și o atracție îndrăgită de vizitatori.
Lebedele vor rămâne pe lac pe tot parcursul sezonului cald, spre încântarea clujenilor. Lebedele sunt găzduite în sezonul rece la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș.
FOTO: Arhivă/ Facebook – Emil Boc

Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.
Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.
Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare
Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.
Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair
În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.
Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.
Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.
Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare
Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.
Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.
”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.
Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.
Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.
Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.
Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.
EVENIMENT
FOTO. ”Bijuteriile” Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, alături de ghiocei și brândușe

Primăvara a adus din nou spectacolul fascinant al naturii în Grădina Botanică din Cluj-Napoca.
Vizitoatorii se pot bucura de câmpuri ghiocei bogași și brândușe de primăvară din Carpați.
”Bijuteriile botanice” ale Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj
Atât ghioceii bogați (Leucojum vernum), cât și brândușele de primăvară (Crocus heuffelianus) sunt două dintre speciile conservate ex situ cu mare grijă la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Brândușe de primăvară (Crocus heuffelianus)
În plus, vizitatorii pot explora și zonele de făgete ale grădinii, unde pot fi admirate dintre cele mai rare bijuterii botanice ale Carpaților: Cardamine glanduligera, sau breabăn, o specie endemică a Munților Carpați, și Hepatica transsilvanica, sau crucea voinicului, care crește doar în regiunile montane din România.
”Speciile endemice sunt acele plante sau animale care trăiesc doar într-o anumită regiune a globului – în cazul nostru, Carpații. Cu alte cuvinte, aceste mici simboluri ale pădurii carpatine nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume”, arată reprezentanții Grădinii Botanice. Sigur, pot fi admirate și alte flori de primăvară.

Isopyrum thalictroides este o specie de plantă care aparține familiei Ranunculaceae

Anemonoides ranunculoides este o specie de plantă erbacee și perenă care crește în păduri din Europa până în Asia de Vest
EVENIMENT
Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.
Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.
„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.
Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.