Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Daria îmbină arta CULINARĂ și cea GRAFICĂ. Rețeta de supraviețuire a unei refugiate TINERE la Cluj. Дар’япоєднує КУЛІНАРІЮ

Publicat


54353533 103406290835275 3549235633383800832 n

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Daria este o tânără venită din Dnipro, Ucraina, la Cluj în speranța unui trai mai bun pe timp de război, deși, pentru ea, o viață departe de casă și de familie nu este una fericită.

„Am ales această țară pentru că sora mea era familiarizată cu ea. A fost foarte complicat să părăsim casa fiindcă am lăsat în urmă parinții și bunicii.

Familia noastră este foarte apropiată, suntem foarte legați unul de altul, chiar dacă locuim separat. Când am plecat, am fost afectată, nu înțelegeam exact ce se întâmplă, nu înțelegeam că deja plecam, plângeam foarte mult.

Am realizat că am ajuns într-o țară străină abia după jumătate de zi de la sosire. Îmi place România și îmi plac oamenii per ansamblu, toți se străduiesc să ajute, sunt buni și spirituali”, relatează aceasta pentru Cluj24.

280103347 735154897660408 2226115828149739595 n

Colțunași la comandă: „Nu vreau să stau fără să fac nimic sau să primesc ajutor neplătit”

Se consideră norocoasă că a întâlnit un cuplu care le-a ajutat pe ea și pe sora sa cu toate cele necesare mutării. În Ucraina era studentă, dar de aproape un an era și fotograf. În România nu și-a găsit un job în acest domeniu, dar nu se dă bătută.

„Nu vreau să stau fără să fac nimic sau să primesc ajutor neplătit, așa că, în urmă cu o aproape o lună, am inițiat un proiect. Am făcut un tip de mâncare tradițional-ucraineană, vareniki (colțunași) la comandă”, spune fata.

279770969 735172280992003 1184628311776887337 n

280558029 735172290992002 6411512710214801501 n

Arta grafică, mai presus de cea culinară: „A fost dintotdeauna ceva personal”

Are o educație în domeniul artelor, a urmat o școală artistică, dar desenează din copilărie, în prezent fiind pasionată de arta grafică și picturile alb-negru cu pixul.

„Nu obișnuiam să îmi vând tablourile. Arta mea a fost întotdeauna ceva personal, am arătat și dat lucrările doar celor mai apropiați oameni, însă acum mă simt pregătită să le împart și cu ceilalți”, indică Daria.

Iubește să deseneze pești și insecte, dar în România a făcut mai multe desene sepia femeilor în costume naționale ucrainene.

280755182 736638527512045 684517446537549383 n

280053582 736638587512039 5536732673589161304 n

„Din păcate, nu dețin nicio platformă pe care să vând picturile, însă planuiesc să fac o pagină de Facebook pentru asta.

Nu pot să zic prețuri anume, inițial nu am pus un preț pe ele, primeam donații, lăsam oamenii să stabilească un preț convenabil pentru ei, asta pentru că nu pot să-mi judec arta într-un mod obiectiv și nu cunosc piața”, adaugă fata.

Cu alte cuvinte, deși nu a făcut bani din pasiunea sa până acum, i-ar plăcea ca în viitor să fie o sursă de venit, chiar dacă una secundară.

280339297 736638547512043 4374465811781052006 n

Nostalgie: „Aș vrea să merg acasă la familie cât se poate de curând”

Potrivit spuselor sale, în Ucraina viața ei era minunată. Deși a călătorit și în câteva țări străine, gândul de a locui în țara natală este prezent constant în mintea ei.

„Pentru mine este cea mai bună țară de locuit, acolo este casa mea. Aș vrea să merg acasă la familie cât se poate de curând, însă asta nu depinde de mine”, conchide ea.

Daria s-a refugiat într-o țară străină, fiind nevoită să se descurce, asemenea multor altor refugiați. Este recunoscătoare pentru ajutorul oferit de români, dar speră să se poată întoarce acasă, să fie alături de familie, unde îi este cel mai bine.

*** *** *** *** *** *** ***

Дар’япоєднує КУЛІНАРІЮ та ГРАФІКУ. Рецептвиживання МОЛОДІЙ біженці в Клужі

Дар’я – молодажінка з Дніпра, Україна, у Клужі, якасподіваєтьсянакращежиттяпідчасвійни, хочадлянеїжиттядалековіддомутародинине є щасливим.

«Я вибралацюкраїну, бомоясестрабулазнайома з нею.Виходити з домубулодужеважко, бомизалишилибатьків, бабусь і дідусів.

Нашародинадужеблизька, мидужеблизькіодинодному, навітьякщоживемоокремо.Коли я пішла, я булауражена, я нерозуміла, щосамевідбувається, я нерозуміла, що я вжейду, я дужеплакала.

Я зрозуміла, щоприбуладочужоїкраїнилишечерезпівдняпісляприїзду.МеніподобаєтьсяРумунія, і меніподобаютьсялюди в цілому, всівонипрагнутьдопомогти, вонидобрітадуховні», – повідомляєвонадля Cluj24.

Вареникиназамовлення:«Я нехочусидітибезділачиотримуватибезоплатнудопомогу»

Вонавважає, щоїйпощастилозустрітипару, якадопомоглаїй і їїсестрі з усімнеобхіднимдляпереїзду.Вонабуластуденткою в Україні, алетакожмайжерікпрацювалафотографом.У Румуніївонанезнайшлароботу в ційсфері, аленездається.

«Я нехочу, щоб я нічогонеробилачиотримувалабезоплатноїдопомоги, томумайжемісяцьтому я почалаодинпроект. Я приготувалатрадиційнуукраїнськустраву — вареникиназамовлення», — розповідаєдівчина.

Графіканадкулінарниммистецтвом: «Цезавждибулоособистим»

Маєхудожнюосвіту, відвідувалахудожнюшколу, алемалює з дитинства, зараззахоплюєтьсяграфікоютачорно-білимживописом.

«Я незвиклапродаватисвоїкартини.Моємистецтвозавждибулочимосьособистим, я показувала і дарувалароботитількинайближчимлюдям, алетепер я відчуваю, щоготоваподілитисяними з іншими», – розповідаєДар’я.

Любитьмалюватириб і комах, але в Румуніїзробилакількамалюнківсепієюдляжінок в українськихнаціональнихкостюмах.

«Нажаль, у мененемаєплатформидляпродажукартин, але я плануюзробитидлянеїсторінку у Facebook.

Я неможусказатиконкретніціни, спочатку я неставилананихціну, я отримувалапожертви, я дозволялалюдямпризначатиїмзручнуціну, томущо я неможуоб’єктивносудитипросвоємистецтво.Я незнаюринок», – додаєдівчина.

Інакшекажучи, хочадоцьогочасувонанезаробляланасвоїйпристрасті, алехотілабибутиджереломдоходу в майбутньому, навітьякщовонобудедругорядним.

Ностальгія: «Я хотілабиякнайшвидшеповернутисядодомудосвоєїсім’ї»

Заїїсловами, їїжиття в Українібулочудовим. Незважаючинате, щовонаподорожувалакількомазарубіжнимикраїнами, думкапрожиттянабатьківщиніпостійноприсутня в їїголові.

«Дляменеценайкращакраїнадляжиття, цемійдім.Я б хотілаякомогашвидшеповернутисядодомудородини, алеценезалежітьвідмене», – підсумовуєвона.

Даріязнайшлапритулок в чужійкраїні, їйдовелосяматисправу з багатьмаіншимибіженцями.Вонавдячназадопомогу, якунадаютьрумуни, алесподівається, щозможеповернутисядодому, бути з родиною, деїйнайкраще.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Poliția Locală Cluj-Napoca ajută o familie de rățuște să ajungă în Canalul Morii

Publicat

O familie de rățuște a fost escortată de un polițist local prin centrul orașului Cluj-Napoca, vineri dimineață. 

Un polițist local s-a remarcat în dimineața zilei de vineri, 3 mai. Agentul Ionuț Mazăre a ajutat o rață și bobocii acesteia să ajungă la Canalul Morii, după ce acestea „s-au rătăcit” în centrul Clujului.

Agentul de poliție a însoțit grupul de rațe de pe strada Mihai Eminescu până pe strada Iuliul Hosu. Odată ajuns aici, polițistul a ajutat bobocii să nu se piardă de mama lor și i-a coborât, rând pe rând, pe malul Canalului Morii.

Toți bobocii au ajuns, astfel, teferi și nevătămați, în apă.

Toată întâmplarea a fost surprinsă într-un videoclip postat ulterior pe pagina de TikTok a primarului Emil Boc.

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujul imobiliar, la început de mai 2024. VEZI în ce zone prețul trece de 3.000 €/mp

Publicat

De

Piața imobliară clujeană se apropie de 2.600 euro/mp, la începutul lunii mai 2024. Prețul mediu la apartamente a crescut cu 300 €/mp în ultimul an, la Cluj-Napoca.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a fost de 2.594 euro/mp, în aprilie 2024. Prețul arată o creștere cu 28 euro/mp față de februrarie 2024 (2.566 euro/mp) și cu 300 de euro față de aceeași perioadă a anului trecut (2.294 euro/mp), se arată într-o analiză Compariimobiliare.ro.

Cartiere unde prețul trece de 3.000 €/mp

Astfel, în luna aprilie, printre zonele preferate de cei aflați în căutarea unei noi locuințe s-au numărat cartierele Florești – 1.601 euro/mp, Mănăștur – 2.305 euro/mp și Mănăștur – 2.354 euro/mp.

Zonele din Cluj-Napoca cu cele mai mari prețuri pe metru pătrat au fost, în luna aprilie: Andrei Mureșanu (3.026 €/mp), Bună Ziua (3.046 €/mp), Central (3.246 €/mp), Hașdeu (3.028 €/mp), Piața Mihai Viteazul (3.303 €/mp). În zona ultracentrală, prețul pe metru pătrat se apropie de 4.000 €/mp.

Cele mai căutate zone din oraș

Experţii portalului Compariimobiliare.ro prezintă preţurile apatamentelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, valabile la început de mai 2024, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

  • 2 camere – 46%
  • 3 camere – 39%
  • 1 cameră – 9%
  • 4 camere – 5%

Cele mai căutate zone:

  • Mănăștur – 10%
  • Florești – 7%
  • Mărăști – 7%
  • Gheorgheni – 6%
  • Central – 5%
  • Zorilor – 4%
  • Iris – 2%
  • Între Lacuri – 2%
  • Grigorescu – 2%
  • Bună Ziua – 2%

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primarul Emil Boc a dăruit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj

Publicat

De

Primarul Emil Boc a dus cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj, în Vinerea Mare.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a împărțit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Clujș

Totodată, edilul i-a îndemnat pe clujeni ca, la rândul lor, dacă pot să facă un bine, să îl facă.

„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. Cadouri de Paști pentru seniorii găzduiți la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj. Dacă poți face un bine, să îl faci în fiecare zi, cu atât mai mult de Sărbători.

Dacă puteți face un bine, să îl faceți!

În fiecare an de când sunt primar vin la acest centru în preajma sărbătorilor, pentru a oferi cadouri de Paști și a transmite atenția comunității pentru vârstnicii noștri. Mesajul meu rămâne același: dacă puteți face un bine, să îl faceți!

Produsele sunt oferite de către Coral Impex, cărora le mulțumesc pentru implicarea din fiecare an.

Mulțumesc personalului de la Centrul de Îngrijire și partenerilor care susțin activitatea echipei pentru generozitate și implicare”, a transmis primarul Emil Boc.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mitropolitul Andrei a distribuit sute de pachete de Paști. Printre beneficiari se numără și romii din Pata Rât și Turda

Publicat

Mitropolitul Andrei a distribuit, în Săptămâna Mare, 400 de pachete cu alimente de Paști, inclusiv pentru romii din Pata Rât și Turda.

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a distribuit, în Sfânta Săptămână a Patimilor, 400 de pachete cu daruri de Paști persoanelor din evidența Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Printre beneficiari s-au numărat și romii din comunitățile de la Pata Rât și Turda. Darurile oferite au fost achiziționate de Asociațiile Filantropia Ortodoxă și Christiana ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La împărțirea pachetelor au ajutat un grup de studenți voluntari de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și un efectiv de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.

Aimente și produse de igienă pentru sărmani

La sărbătorile mari, Arhiepiscopia Clujului oferă pachete substanțiale cu alimente neperisabile și produse de igienă. De asemenea, în fiecare săptămână, prin intermediul Sectorului social-filantropic, eparhia acordă ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) persoanelor aflate în situații dificile.

Aceste acțiuni sunt coordonate de consilierul social-misionar al Arhiepiscopiei Clujului, Iustin Liciniu Câmpean, inspectorul social Carmen Bârsan și asistentul social Adela Timar de la Sectorul social-filantropic și misionar al eparhiei.


Zeci de programe sociale, desfășurate de Arhiepiscopia Clujului

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 62 de proiecte și programe sociale prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele bolnavilor și oferă speranță.

Conform datelor centralizate de eparhie, anul trecut unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale au cheltuit în scop filantropic 28.130.305 lei, bani cheltuiți pentru a sprijini 18.396 de persoane, dintre care un număr însemnat de etnie romă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax