EVENIMENT
FOTO. Daria îmbină arta CULINARĂ și cea GRAFICĂ. Rețeta de supraviețuire a unei refugiate TINERE la Cluj. Дар’япоєднує КУЛІНАРІЮ

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.
Daria este o tânără venită din Dnipro, Ucraina, la Cluj în speranța unui trai mai bun pe timp de război, deși, pentru ea, o viață departe de casă și de familie nu este una fericită.
„Am ales această țară pentru că sora mea era familiarizată cu ea. A fost foarte complicat să părăsim casa fiindcă am lăsat în urmă parinții și bunicii.
Familia noastră este foarte apropiată, suntem foarte legați unul de altul, chiar dacă locuim separat. Când am plecat, am fost afectată, nu înțelegeam exact ce se întâmplă, nu înțelegeam că deja plecam, plângeam foarte mult.
Am realizat că am ajuns într-o țară străină abia după jumătate de zi de la sosire. Îmi place România și îmi plac oamenii per ansamblu, toți se străduiesc să ajute, sunt buni și spirituali”, relatează aceasta pentru Cluj24.
Colțunași la comandă: „Nu vreau să stau fără să fac nimic sau să primesc ajutor neplătit”
Se consideră norocoasă că a întâlnit un cuplu care le-a ajutat pe ea și pe sora sa cu toate cele necesare mutării. În Ucraina era studentă, dar de aproape un an era și fotograf. În România nu și-a găsit un job în acest domeniu, dar nu se dă bătută.
„Nu vreau să stau fără să fac nimic sau să primesc ajutor neplătit, așa că, în urmă cu o aproape o lună, am inițiat un proiect. Am făcut un tip de mâncare tradițional-ucraineană, vareniki (colțunași) la comandă”, spune fata.
Arta grafică, mai presus de cea culinară: „A fost dintotdeauna ceva personal”
Are o educație în domeniul artelor, a urmat o școală artistică, dar desenează din copilărie, în prezent fiind pasionată de arta grafică și picturile alb-negru cu pixul.
„Nu obișnuiam să îmi vând tablourile. Arta mea a fost întotdeauna ceva personal, am arătat și dat lucrările doar celor mai apropiați oameni, însă acum mă simt pregătită să le împart și cu ceilalți”, indică Daria.
Iubește să deseneze pești și insecte, dar în România a făcut mai multe desene sepia femeilor în costume naționale ucrainene.
„Din păcate, nu dețin nicio platformă pe care să vând picturile, însă planuiesc să fac o pagină de Facebook pentru asta.
Nu pot să zic prețuri anume, inițial nu am pus un preț pe ele, primeam donații, lăsam oamenii să stabilească un preț convenabil pentru ei, asta pentru că nu pot să-mi judec arta într-un mod obiectiv și nu cunosc piața”, adaugă fata.
Cu alte cuvinte, deși nu a făcut bani din pasiunea sa până acum, i-ar plăcea ca în viitor să fie o sursă de venit, chiar dacă una secundară.
Nostalgie: „Aș vrea să merg acasă la familie cât se poate de curând”
Potrivit spuselor sale, în Ucraina viața ei era minunată. Deși a călătorit și în câteva țări străine, gândul de a locui în țara natală este prezent constant în mintea ei.
„Pentru mine este cea mai bună țară de locuit, acolo este casa mea. Aș vrea să merg acasă la familie cât se poate de curând, însă asta nu depinde de mine”, conchide ea.
Daria s-a refugiat într-o țară străină, fiind nevoită să se descurce, asemenea multor altor refugiați. Este recunoscătoare pentru ajutorul oferit de români, dar speră să se poată întoarce acasă, să fie alături de familie, unde îi este cel mai bine.
*** *** *** *** *** *** ***
Дар’япоєднує КУЛІНАРІЮ та ГРАФІКУ. Рецептвиживання МОЛОДІЙ біженці в Клужі
Дар’я – молодажінка з Дніпра, Україна, у Клужі, якасподіваєтьсянакращежиттяпідчасвійни, хочадлянеїжиттядалековіддомутародинине є щасливим.
«Я вибралацюкраїну, бомоясестрабулазнайома з нею.Виходити з домубулодужеважко, бомизалишилибатьків, бабусь і дідусів.
Нашародинадужеблизька, мидужеблизькіодинодному, навітьякщоживемоокремо.Коли я пішла, я булауражена, я нерозуміла, щосамевідбувається, я нерозуміла, що я вжейду, я дужеплакала.
Я зрозуміла, щоприбуладочужоїкраїнилишечерезпівдняпісляприїзду.МеніподобаєтьсяРумунія, і меніподобаютьсялюди в цілому, всівонипрагнутьдопомогти, вонидобрітадуховні», – повідомляєвонадля Cluj24.
Вареникиназамовлення:«Я нехочусидітибезділачиотримуватибезоплатнудопомогу»
Вонавважає, щоїйпощастилозустрітипару, якадопомоглаїй і їїсестрі з усімнеобхіднимдляпереїзду.Вонабуластуденткою в Україні, алетакожмайжерікпрацювалафотографом.У Румуніївонанезнайшлароботу в ційсфері, аленездається.
«Я нехочу, щоб я нічогонеробилачиотримувалабезоплатноїдопомоги, томумайжемісяцьтому я почалаодинпроект. Я приготувалатрадиційнуукраїнськустраву — вареникиназамовлення», — розповідаєдівчина.
Графіканадкулінарниммистецтвом: «Цезавждибулоособистим»
Маєхудожнюосвіту, відвідувалахудожнюшколу, алемалює з дитинства, зараззахоплюєтьсяграфікоютачорно-білимживописом.
«Я незвиклапродаватисвоїкартини.Моємистецтвозавждибулочимосьособистим, я показувала і дарувалароботитількинайближчимлюдям, алетепер я відчуваю, щоготоваподілитисяними з іншими», – розповідаєДар’я.
Любитьмалюватириб і комах, але в Румуніїзробилакількамалюнківсепієюдляжінок в українськихнаціональнихкостюмах.
«Нажаль, у мененемаєплатформидляпродажукартин, але я плануюзробитидлянеїсторінку у Facebook.
Я неможусказатиконкретніціни, спочатку я неставилананихціну, я отримувалапожертви, я дозволялалюдямпризначатиїмзручнуціну, томущо я неможуоб’єктивносудитипросвоємистецтво.Я незнаюринок», – додаєдівчина.
Інакшекажучи, хочадоцьогочасувонанезаробляланасвоїйпристрасті, алехотілабибутиджереломдоходу в майбутньому, навітьякщовонобудедругорядним.
Ностальгія: «Я хотілабиякнайшвидшеповернутисядодомудосвоєїсім’ї»
Заїїсловами, їїжиття в Українібулочудовим. Незважаючинате, щовонаподорожувалакількомазарубіжнимикраїнами, думкапрожиттянабатьківщиніпостійноприсутня в їїголові.
«Дляменеценайкращакраїнадляжиття, цемійдім.Я б хотілаякомогашвидшеповернутисядодомудородини, алеценезалежітьвідмене», – підсумовуєвона.
Даріязнайшлапритулок в чужійкраїні, їйдовелосяматисправу з багатьмаіншимибіженцями.Вонавдячназадопомогу, якунадаютьрумуни, алесподівається, щозможеповернутисядодому, бути з родиною, деїйнайкраще.
(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
USR Cluj vrea culoare pentru mașini pentru ca părinții să-i lase pe copii la școală. Emil Boc: Nu resping propunerea

Primăria Cluj-Napoca a făcut eforturi pentru a descongestiona traficul în oraș la orele de vârf, în timpul școlii. Iar introducerea autobuzelor dedicate elevilor, care au fost cerute chiar de clujeni prin programul de bugetare participativă, a avut ca scop tocmai evitarea blocajelor în trafic cauzate de părinții care își duc copiii la școală și staționează cu mașina în fața unităților de învățământ.
Chiar dacă în acest moment autobuzele școlare deservesc 14 rute, „practica” de a duce copiii la școală cu mașina personală nu a apus.
Astfel, reprezentanii USR Cluj au propus realizarea de culoare pentru mașini în fața școlilor, acolo unde se poate.
USR Cluj vrea culoare pentru mașini pentru ca părinții să-i lase pe copii la școală. Emil Boc: Nu resping propunerea
Propunerea USR Cluj, după conceptul „Kiss and Go”, prevede crearea de culoare pentru mașini în dreptul școlilor, unde acestea să staționeze un minut pentru ca elevii să coboare.
Citește și: Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli
Primarul Emil Boc spune că nu o respinge și că se va face o analiză.
„În primul rând, proiectul autobuzelor școlare a fost un mare succes… Aceste 14 trasee de autobuze școlare implică un cost de resusre și financiare, și umane considerabil din partea municipalității.
După calculele făcute, anul trecut aceste autobuze scoteau cel puțin 500 de mașini din zona centrală între orele 7.00 și 9.00”, a spus primarul Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
Totuși, Boc spune că nu respinge propunerea USR Cluj și o va trimite la comisia de circulație.
„Am reținut nuanța celor de la USR << pentru unele>>, pentru că nu la toate școlile se poate. Dar comisia de circulație se va pronunța”, a spus Emil Boc.
În același timp, Primăria vrea să extindă proiectul autobuzelor școlare și spune că acestea sunt sigure, au program fix, copiii ajung la timp la școală, iar părinții au mai mult timp.
Foto: Facebook/Emil Boc
ADMINISTRAȚIE
Boc anunță că începe LUPTA împotriva DROGURILOR în școlile din Cluj. Cu un CENTRU pentru DEPENDENȚI și camere de SUPRAVEGHERE

Autoritățile clujene vor lucra împreună pentru a diminua consumul de droguri în rândul tinerilor din Cluj-Napoca. Nu mai este o noutate pentru nimeni că drogurile de vând chiar și în curtea școlii, iar tinerii sunt victime pentru care, în acest moment, nu se poate face mare lucru în ceea ce privește recuperaerea
Drogurile sunt o problemă care nu poate fi rezolvată de o singură entitate, spune primarul Emil Boc, care a mai precizat că niște pliante pe care nu le mai citește nimeni nu vor rezolva problema în rândul tinerilor care încep să consume substanțe interzise de la o vârstă tot mai mică.
Boc anunță că începe LUPTA împotriva DROGURILOR în școlile din Cluj. Cu un CENTRU pentru DEPENDENȚI și camere de SUPRAVEGHERE
„Noi am lucrat la un plan, de aceea la Cluj stăm un pic mai bine decât în alte orașe din țară. Primăria construiește un Centru de Prevenire și Tratare a Adicțiilor, inclusiv pentru cei care consumă droguri.
Sigur, prevenția este mult mai bună decât tratarea, dar aceasta trebuie făcută cu o consultare psihologică și nu cu trei pliante pe care nu le citește nimeni.
Suntem primii din țară care facem așa ceva, pentru că avem o problemă mare. Cei care consumă droguri sunt duși la Clinica de Psihiatrie pentru că nu avem alt cadru, dar nu acolo este locul lor. Medicii de acolo fac mari eforturi, dar locul celor care consumă droguri este în centre dedicate pentru a face tratament și a se reintegra în societate rapid”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua de Cluj.
Camere de supraveghere în locuri „sensibile”
Boc spune că va fi un efort concentrat al autorităților, părinților, dar și al școlii. Rolul părinților este fundamental, spune primarul, dar și rolul școlii este la fel de important.
„Rolul școlii nu se încheie când elevul a ieșit din clasă. E important și ce se întâmplă în curtea școlii pentru că acolo se face <<micul trafic>> de produse ilegale.
Vor fi montate camere de supraveghere în locuri <<sensibile>>. Primăria va acoperi toate cheltuielile pentru montarea acestora în locurile cunoscute de autorități ca fiind cele unde se face trafic de droguri”, a declarat Emil Boc.
Citește și: Peste 200 de profesori clujeni, instruiți pentru a recunoaște SIMPTOMELE consumului de DROGURI la elevi
Primarul Cujului susține că cea mai importantă luptă trebuie dusă de autoritățile centrale și trebuie să se concentreze pe marii dealeri de droguri și nu pe consumatorii prinși cu un gram de substanțe interzise pentru care se fac sute de dosare penale care apoi sunt clasate.
„Nu putem eradica 100%, dar putem diminua acest fenomen”, a mai spus primarul Clujului.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Studenții vor beneficia de transport GRATUIT. La fel și elevii care vin cu autobuze din Zona Metropolitană

Studenții din Cluj-Napoca vor călători gratuit cu mijloacele de transport în comun din oraș. De asemenea, Primăria va plăti și abonamentele pentru elevii care vin să învețe la Cluj-Napoca din alte localități din Zona Metropolitană.
Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, care spune că s-au făcut calcule pentru a acoperi costurile abonamentului pentru 5.000 până la 6.000 de elevi vin la școală în Cluj-Napoca din localitățile învecinate.
Emil Boc: Studenții vor beneficia de transport GRATUIT. La fel și elevii care vin cu autobuze din Zona Metropolitană
„Pot să vă spun că primăria va asigura de la bugetul local diferența de 10% pentru abonamentele studenților.
Legea Educației spune că doar 90% din prețul abonamentului va fi asigurat de la nivel central, restul de 10% urmând să fie plătit fie de studenți, fie de autoritățile locale. Noi am făcut calculele și vom da banii, acei 10%, ca o formă de respect”, a declarat primarul Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
De asemenea, Primăria Cluj-Napoca va asigura și transportul la Cluj-Napoca al elevilor care vin din Zona Metropolitană.
„Sunt între 5.000 și 6.000 de elevi care vin din Zona Metropolitană la școlile din Cluj-Napoca. Ei vor putea călători gratuit cu autobuzele. Primăria va plăti pentru abonamentele elevilor din Florești, Gilău, Baciu, Apahida și alte localități”, a anunțat Emil Boc.
EVENIMENT
Începe TOAMNA astronomică. Echinocțiul de toamnă 2023. Semnificații, tradiții și superstiții

Echinocțiul reprezintă momentul în care noaptea este egală cu ziua. La echinocțiul de toamnă, începe oficial toamna astronomică, scrie Alba24.ro.
Echinocţiul de toamnă se produce la 23 septembrie la ora 9 şi 50 minute, moment care marchează începutul toamnei în emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. În emisfera sudică are loc echinocţiului de primăvară, marcând sosirea primăverii.
Punctul autumnal
Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.
Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.
Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord unde începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, după cum se explică pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Echinocțiul de toamnă nu este la aceeași dată în fiecare an
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.
Echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții
Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.
– în această zi nu este bine să-ți cerți copiii; vor înțelege că este tot ce au de cules în viață
– se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna
– în această zi se culeg nucile, merele și gutuile
– nu ar fi bine să te speli pe față, până la apusul soarelui
– înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei
– la biserică se duc prune; după ce sunt sfințite, se pot păstra timp îndelungat
– ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură
– la echinocțiu, este un moment bun pentru a ne face planuri