Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Daria îmbină arta CULINARĂ și cea GRAFICĂ. Rețeta de supraviețuire a unei refugiate TINERE la Cluj. Дар’япоєднує КУЛІНАРІЮ

Publicat


54353533 103406290835275 3549235633383800832 n

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Daria este o tânără venită din Dnipro, Ucraina, la Cluj în speranța unui trai mai bun pe timp de război, deși, pentru ea, o viață departe de casă și de familie nu este una fericită.

„Am ales această țară pentru că sora mea era familiarizată cu ea. A fost foarte complicat să părăsim casa fiindcă am lăsat în urmă parinții și bunicii.

Familia noastră este foarte apropiată, suntem foarte legați unul de altul, chiar dacă locuim separat. Când am plecat, am fost afectată, nu înțelegeam exact ce se întâmplă, nu înțelegeam că deja plecam, plângeam foarte mult.

Am realizat că am ajuns într-o țară străină abia după jumătate de zi de la sosire. Îmi place România și îmi plac oamenii per ansamblu, toți se străduiesc să ajute, sunt buni și spirituali”, relatează aceasta pentru Cluj24.

280103347 735154897660408 2226115828149739595 n

Colțunași la comandă: „Nu vreau să stau fără să fac nimic sau să primesc ajutor neplătit”

Se consideră norocoasă că a întâlnit un cuplu care le-a ajutat pe ea și pe sora sa cu toate cele necesare mutării. În Ucraina era studentă, dar de aproape un an era și fotograf. În România nu și-a găsit un job în acest domeniu, dar nu se dă bătută.

„Nu vreau să stau fără să fac nimic sau să primesc ajutor neplătit, așa că, în urmă cu o aproape o lună, am inițiat un proiect. Am făcut un tip de mâncare tradițional-ucraineană, vareniki (colțunași) la comandă”, spune fata.

279770969 735172280992003 1184628311776887337 n

280558029 735172290992002 6411512710214801501 n

Arta grafică, mai presus de cea culinară: „A fost dintotdeauna ceva personal”

Are o educație în domeniul artelor, a urmat o școală artistică, dar desenează din copilărie, în prezent fiind pasionată de arta grafică și picturile alb-negru cu pixul.

„Nu obișnuiam să îmi vând tablourile. Arta mea a fost întotdeauna ceva personal, am arătat și dat lucrările doar celor mai apropiați oameni, însă acum mă simt pregătită să le împart și cu ceilalți”, indică Daria.

Iubește să deseneze pești și insecte, dar în România a făcut mai multe desene sepia femeilor în costume naționale ucrainene.

280755182 736638527512045 684517446537549383 n

280053582 736638587512039 5536732673589161304 n

„Din păcate, nu dețin nicio platformă pe care să vând picturile, însă planuiesc să fac o pagină de Facebook pentru asta.

Nu pot să zic prețuri anume, inițial nu am pus un preț pe ele, primeam donații, lăsam oamenii să stabilească un preț convenabil pentru ei, asta pentru că nu pot să-mi judec arta într-un mod obiectiv și nu cunosc piața”, adaugă fata.

Cu alte cuvinte, deși nu a făcut bani din pasiunea sa până acum, i-ar plăcea ca în viitor să fie o sursă de venit, chiar dacă una secundară.

280339297 736638547512043 4374465811781052006 n

Nostalgie: „Aș vrea să merg acasă la familie cât se poate de curând”

Potrivit spuselor sale, în Ucraina viața ei era minunată. Deși a călătorit și în câteva țări străine, gândul de a locui în țara natală este prezent constant în mintea ei.

„Pentru mine este cea mai bună țară de locuit, acolo este casa mea. Aș vrea să merg acasă la familie cât se poate de curând, însă asta nu depinde de mine”, conchide ea.

Daria s-a refugiat într-o țară străină, fiind nevoită să se descurce, asemenea multor altor refugiați. Este recunoscătoare pentru ajutorul oferit de români, dar speră să se poată întoarce acasă, să fie alături de familie, unde îi este cel mai bine.

*** *** *** *** *** *** ***

Дар’япоєднує КУЛІНАРІЮ та ГРАФІКУ. Рецептвиживання МОЛОДІЙ біженці в Клужі

Дар’я – молодажінка з Дніпра, Україна, у Клужі, якасподіваєтьсянакращежиттяпідчасвійни, хочадлянеїжиттядалековіддомутародинине є щасливим.

«Я вибралацюкраїну, бомоясестрабулазнайома з нею.Виходити з домубулодужеважко, бомизалишилибатьків, бабусь і дідусів.

Нашародинадужеблизька, мидужеблизькіодинодному, навітьякщоживемоокремо.Коли я пішла, я булауражена, я нерозуміла, щосамевідбувається, я нерозуміла, що я вжейду, я дужеплакала.

Я зрозуміла, щоприбуладочужоїкраїнилишечерезпівдняпісляприїзду.МеніподобаєтьсяРумунія, і меніподобаютьсялюди в цілому, всівонипрагнутьдопомогти, вонидобрітадуховні», – повідомляєвонадля Cluj24.

Вареникиназамовлення:«Я нехочусидітибезділачиотримуватибезоплатнудопомогу»

Вонавважає, щоїйпощастилозустрітипару, якадопомоглаїй і їїсестрі з усімнеобхіднимдляпереїзду.Вонабуластуденткою в Україні, алетакожмайжерікпрацювалафотографом.У Румуніївонанезнайшлароботу в ційсфері, аленездається.

«Я нехочу, щоб я нічогонеробилачиотримувалабезоплатноїдопомоги, томумайжемісяцьтому я почалаодинпроект. Я приготувалатрадиційнуукраїнськустраву — вареникиназамовлення», — розповідаєдівчина.

Графіканадкулінарниммистецтвом: «Цезавждибулоособистим»

Маєхудожнюосвіту, відвідувалахудожнюшколу, алемалює з дитинства, зараззахоплюєтьсяграфікоютачорно-білимживописом.

«Я незвиклапродаватисвоїкартини.Моємистецтвозавждибулочимосьособистим, я показувала і дарувалароботитількинайближчимлюдям, алетепер я відчуваю, щоготоваподілитисяними з іншими», – розповідаєДар’я.

Любитьмалюватириб і комах, але в Румуніїзробилакількамалюнківсепієюдляжінок в українськихнаціональнихкостюмах.

«Нажаль, у мененемаєплатформидляпродажукартин, але я плануюзробитидлянеїсторінку у Facebook.

Я неможусказатиконкретніціни, спочатку я неставилананихціну, я отримувалапожертви, я дозволялалюдямпризначатиїмзручнуціну, томущо я неможуоб’єктивносудитипросвоємистецтво.Я незнаюринок», – додаєдівчина.

Інакшекажучи, хочадоцьогочасувонанезаробляланасвоїйпристрасті, алехотілабибутиджереломдоходу в майбутньому, навітьякщовонобудедругорядним.

Ностальгія: «Я хотілабиякнайшвидшеповернутисядодомудосвоєїсім’ї»

Заїїсловами, їїжиття в Українібулочудовим. Незважаючинате, щовонаподорожувалакількомазарубіжнимикраїнами, думкапрожиттянабатьківщиніпостійноприсутня в їїголові.

«Дляменеценайкращакраїнадляжиття, цемійдім.Я б хотілаякомогашвидшеповернутисядодомудородини, алеценезалежітьвідмене», – підсумовуєвона.

Даріязнайшлапритулок в чужійкраїні, їйдовелосяматисправу з багатьмаіншимибіженцями.Вонавдячназадопомогу, якунадаютьрумуни, алесподівається, щозможеповернутисядодому, бути з родиною, деїйнайкраще.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE. Cod galben de INUNDAȚII pe mai multe râuri din Cluj. VIITURI rapide

Publicat

De

Hidrologii au emis un cod galben de inundații pe mai multe râuri din Cluj. Județul este sub averizare de ploi torențiale.

Hidrologii au emis sâmbătă o avertizare Cod galben de inundații valabilă și pentru județul Cluj. Se vor produce viitoru rapide pe râuri mici și posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, 1 octombrie și până duminică, 3 octombrie, la ora 12.00.

Clujul, amenințat de inundații

Avertizarea hidrologilor vizează râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic, în județele Cluj și Bihor şi Cluj, Someş, în judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, Crişul Repede, în judeţele Cluj şi Bihor) și Arieş, în judeţele Alba şi Cluj.

Citește și: Se strică VREMEA. Cod galben de INSTABILITATE atmosferică în județul Cluj. Ploi și VIJELII

În aceste zone, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, de la ora 18.00, până duminică, la ora 12.00.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se strică VREMEA. Cod galben de INSTABILITATE atmosferică în județul Cluj. Ploi și VIJELII

Publicat

De

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme severă, valabilă și pentru județul Cluj, începând de sâmbătă, 2 octombrie și până duminică dimineața, în 3 octombrie.

Potrviti ANM, codul galben este în vigoare din 1 octombrie, ora 17.00, până în 2 octombrie, ora 6.00.

Ploi și vijelii la Cluj

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii.

cod

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 de litri pe metru pătrat și izolat 40 -50 de litri pe metru pătrat.

Sursa: ANM

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Floreştenii se distrează ca acasă. Prima zi de Floreşti Fest. Pivariu: „Avem sărbătoare mare, acasă în Florești”

Publicat

De

zile floresti 3

Floreştenii -cu mic, cu mare- au fost prezenţi, vineri, dar şi în prima parte a zilei de sâmbătă, la prima ediţie a Floreşti Fest, festival care se desfăşoară pe parcursul a trei zile, în două locuri, şi care oferă distracţie pentru toate gusturile.

zile floresti 1

Avem sărbătoare mare, acasă în Florești

„În acest sfârșit de săptămână avem sărbătoare mare, acasă în Florești. În perioada 30 septembrie – 2 octombrie, sărbătorim împreuna prima ediție Florești Fest. Avem parte de evenimente educative şi culturale pentru toate vârstele. Sunt trei zile pline în care vor urca pe scenă artiști renumiți: Mihail, Vunk, 3 Sud Est.

zile floresti 4

VEZI ŞI:

Explozie de energie și voie bună la Florești Fest, eveniment ce se va desfășura în weekend

Reprezentații susținute de: Ansamblul folcloric Șoimii Carpaților – Florești; Ansamblul Cununa Someșană – Florești; Ansamblul Cununa Apusenilor – Gilău; Ansamblul folcloric – Românașul; Adina Hada; Arlesiana Agrijan; Adriana Irimieș; Rock Academy Cluj; Dj Jonnessey & Aner. Prezentatorul evenimentului va fi MC Dimăncescu.

zile floresti 2

Vă invităm începând de vineri, 30 septembrie, în spațiile amenajate în Parcul Poligon din Florești, respectiv strada Bisericii în Luna de Sus. Detalii suplimentare privind programul FLOREȘTI FEST 2022″, arată primarul comunei Floreşti, Bogdan Pivariu.

Floreştenii se distrează ca acasă

zile floresti 5

În premieră, Zilele comunei Floreşti s-au transformat în acest an într-un adevărat festival. Organizatorii spun că programul a fost inspirat de dinamica și energia pozitivă a locuitorilor din zonă, astfel că au loc concerte live, spectacole de muzică populară și tradiții, ateliere cu activități pentru copii, teatru de păpuși și spectacole de magie, concursuri, activități asistate de animale și un târg de adopții, zone de mâncare și băuturi sau cele destinate producătorilor locali.

zile floresti 3

Floreştenii au „gustat” deja dintr-o parte din spectacolele oferite vineri şi în prima parte a zilei de sâmbătă. Urmează „artileria grea” a distracţiei, sâmbătă seara şi duminică.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliţişti clujeni şi din alte 3 judeţe au anihilat un grup infracţional de 20 de persoane. 380.000 de ţigări, 65.000 de lei

Publicat

De

foto tigarete

Poliţişti clujeni şi din judeţele Alba, Mureş şi Harghita au anihilat un grup infracţional care făcea contrabandă cu ţigări şi alcool.  Printre altele, în urma unor percheziţii, au fost ridicate 380.000 de ţigări, 65.000 de lei, 1.230 de euro şi 34 de litri de alcool. Grupul era format din 20 de persoane, iar trei persoane au fost reţinute.

380.000 de ţigări, 65.000 de lei

La data de 29.09.2022 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Harghita, au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a 4 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

În cauză s-a reţinut faptul că, în anul 2021, 3 inculpaţi s-au constituit într-un grup infracţional organizat, la care au aderat alte 17 persoane din judeţele Harghita şi Mureş, cu scopul de a efectua activităţi de comercializare, depozitare şi transport de ţigarete şi alcool provenind din contrabandă.

La data de 29.09.2022 organele de cercetare penală au pus în aplicare 22 mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Mureş şi fiind descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 170.000 de ţigarete de diferite mărci, 65.000 de lei, 1.230 de euro şi 34 de litri de alcool.

Anterior în cauză s-a identificat şi ridicat în vederea cercetărilor cantitatea de 207.000 ţigarete provenind din contrabandă, comercializată de către membrii grupului infracţional organizat. La data de 30.09.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Harghita au dispus continuarea cercetărilor cu doi dintre inculpaţi sub măsura controlului judiciar, cu privire la ceilalţi doi fiind sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de arestare preventivă, în aceeaşi zi, Tribunalul Harghita dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile”, informează DIICOT.

Poliţişti clujeni şi din alte 3 judeţe au anihilat un grup infracţional de 20 de persoane

Activităţile judiciare au fost efectuate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia, B.C.C.O. Cluj-Napoca, I.P.J. Harghita, I.P.J. Mureş şi jandarmii Grupări de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I Târgu Mureş” şi I.J.J. Mureş.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax