Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Daria gătește „vareniki”, colțunași ucraineni, într-un atelier TERAPEUTIC. Дар’я готує „вареники”, українські вареники

Publicat


daria 1

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Daria este de origine din Donețk iar la primul atac din 2014 a plecat în Kiev, fiind însărcinată. A născut 2 copii, dar au fost nevoiți să emigreze în România odată cu izbucnirea războiului în februarie 2022.

Ajunsă la Cluj-Napoca, Daria a participat la un atelier de terapie prin gătit în care au fost preparați „vareniki”, colțunași ucraineni.

„Îmi doresc nu doar să facem colțunași, ci și să interacționăm și să ne simțim bine. Vă voi explica, de asemenea care sunt beneficiile modelatului de aluat întrucât lucrul manual are un impact asupra relaxării creierului, din perspectivă emoțională”, a spus Daria.

daria 2

Aceasta e foarte recunoascătoare că e înconjurată de oameni care o susțin în contextul neplăcut al războiului iar la Cluj a făcut cunoștință cu oameni care au întâmpinat-o cu drag.

E coach și lucrează cu subconștientul oamenilor prin intermediul diferitelor desene, cărți cu semnificații și alte asemenea. Nu e bucătar de specialitate, dar e un domeniu care îi place mult.

Ajunsă în România s-a întrebat ce ar putea să facă mai departe, dat fiind că cei din Ucraina beneficiază de serviciile sale gratuit.

„Un om nu ar trebui să se ocupe de o singură activitate, altfel nu s-ar descurca în astfel de situatii. Văzând interesul oamenilor pentru gătit, am hotărât să mă ocup de partea asta, îmbinând lucrul cu oamenii”, adaugă ea.

A gătit o rețetă autentică de „vareniki”, în România cunoscuți drept „colțunași”, cot la cot cu femei clujence și ucrainence.

Au fost și persoane care au gustat pentru prima oară acest fel de mâncare.

Vareniki este un preparat faimos al bucătăriei ucrainene. Se prepară, de obicei, cu umplutură de cartofi, brânza sărată sau chiar varză. Se întâlnește și varianta dulce cu cireșe ori vișine.

„Le-am găsit pe un grup de suport al ucrainenilor și am venit cu inițiativa de a le ajuta să se integreze. Ideea cu colțunașii a pornit de la faptul că multe mame vin cu copiii și nu e ca într-o vacanță.

Stau pe o perioadă nedeterminată, nu știu când se vor întoarce, și atunci am încercat să găsim activități prin care să implicăm mămicile astfel încât să se simtă susținute, să își găsească prieteni, să nu se simtă singure”, au spus organizatorii pentru Cluj24.

daria 3

Daria consideră că există trei niveluri ale stării de spirit.

„Cel mai înalt este pentru a supraviețui în condiții extreme. Cercetările au arătat că omul este tot timpul în această stare de alertă, de aceea oamenilor le este greu să se relaxeze sau să reacționeze sănătos la diferiți factori în perioade foarte dificile ca acestea.

Prin urmare, activități precum frământatul aluatului, croșetatul, coloratul și alte asemenea, ne ajută să ne concentrăm într-un punct și să ne deconectăm, să intrăm într-o stare de repaus”, a explicat refugiata din Ucraina.

Participantele au gătit cot la cot și au mâncat împreună, schimbând idei și simțindu-se bine.

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

Дар’я готує „вареники”, українські вареники, в ТЕРЕПЕВТИЧНІЙ майстерні

Дар’я родом з Донецька і під час першого нападу в 2014 році виїхала до Києва, будучи вагітною. Вона народила двох дітей, але з початком війни в лютому 2022 року їм довелося емігрувати до Румунії.

Прибувши до Клуж-Напоки, Дар’я взяла участь у кулінарному терапевтичному майстер-класі, на якому готували «вареники», українські вареники.

daria 4

«Хочу не тільки готувати вареники, а й спілкуватися та відчувати себе добре. Я також поясню переваги ліплення тіста, оскільки ручна праця впливає на розслаблення мозку з емоційної точки зору», – розповіла Дар’я.

Вона дуже вдячна за те, що її оточують люди, які підтримують її в неприємному контексті війни, а в Клужі вона зустріла людей, які прийняли її із задоволенням.

Вона тренер і працює з підсвідомістю людей через різноманітні малюнки, книжки зі значеннями тощо. Вона не кухар-спеціаліст, але це сфера, яка ій дуже подобається.

Прибувши до Румунії, вона подумала, що їй робити далі, враховуючи, що в українці її послугами користуються безкоштовно.

«Людина не повинна займатися однією діяльністю, інакше вона б не впоралася з такими ситуаціями. Побачивши інтерес людей до кулінарії, я вирішила подбати про цю частину, поєднуючи роботу з людьми», – додає вона.

Вона приготувала аутентичний рецепт «вареників», відомих у Румунії як «colțunași», пліч-о-пліч з жінками з Клужа та України.

Були й люди, які скуштували цю страву вперше.

Вареники – відома страва української кухні. Зазвичай її готують з начинкою з картоплі, соленою бринзою або навіть капусти. Є також солодкий варіант з чирешнею або вишнею.

«Я знайшла їх у групі підтримки українців і виступла з ініціативою допомогти їм інтегруватися. Ідея з варениками виникла з того, що багато мам приїжджають з дітьми і це не так, як канікули.

Залишаються на невизначений термін, не знають коли вони повернуться, і ми намагалися знайти заходи, щоб залучити матерів, щоб вони відчували підтримку, знайшли друзів, та не почувалися самотніми», – розповіли організатори для Cluj24.

Дарія вважає, що є три рівні настрою.

«Найвище – це вижити в екстремальних умовах. Дослідження показали, що люди завжди перебувають у цьому стані пильності, тому людям важко розслабитися або здорово реагувати на різні фактори в такі важкі часи, як цей.

Тому такі заняття, як замішування тіста, в’язання гачком, розфарбовування тощо, допомагають нам зосередитися на точці та відключитися, увійти в стан спокою», – пояснила біженка з України.

Учасники готували пліч-о-пліч та їли разом, обмінюючись ідеями та почуваючись добре.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Iar începe nebunia. Wizz Air a anulat zborul Cluj-Bologna din motive tehnice. Ce pot face pasagerii

Publicat

microsoft wizz

Compania aeriană Wizz Air a anulat, marți, zborul de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj spre Bologna (Italia), lăsând pasagerii cu ochii în soare. 

Cursa trebuia să decoleze la ora 6,55.

”Am făcut check-in-ul, nu a fost nicio problemă. Ne-au urcat pe toți pasagerii în autobuze, avionul era acolo, dar apoi ne-au anunțat că zborul s-a anulat.

Cu Wizz Air niciodată nu știi dacă pleci, dacă ajungi la destinație și ce soluții ai, din păcate”, a spus un pasager nemulțumit că a pornit în concediu cu stângul din cauza companiei loe cost

Potrivit acestuia, oamenii au fost anunțați că anularea este cauzată de probleme tehnice.

De asemenea, a fost anulat și zborul de retur care urma să aterizeze de la Bologna la Cluj la ora 11,20.

Ce pot face pasagerii

Potrivit site-ul Wizz Air, în cazul întârzierii și anulării unui zbor de către companie, pasagerii au la dispoziție următoarele soluții:

1)Puteți să rezervați din nou următorul zbor disponibil pe aceeași rută sau pe una similară. Sau, în cazul în care nu există zboruri disponibile în aceeași zi sau în următoarea zi (și datele ulterioare disponibile nu sunt potrivite, având în vedere scopul călătoriei dumneavoastră), vă puteți planifica singur(ă) călătoria cu altă companie aeriană sau cu un alt mijloc de transport corespunzător (și anume tren, autobuz sau mașină închiriată).

Rețineți că orice mijloc de transport alternativ trebuie să ofere condiții de transport comparabile către destinația dumneavoastră. Costurile și cheltuielile aferente, însoțite de documente justificative, pot fi trimise pentru a fi rambursate de către noi prin intermediul wizzair.com.

Prin urmare, nu uitați să păstrați și să trimiteți toate chitanțele și facturile relevante legate de costurile unei astfel de călătorii alternative (de exemplu, bilet sau combustibil); sau

2)Puteți anula rezervarea și puteți solicita în contul dumneavoastră WIZZ o rambursare sub formă de credite WIZZ pentru zborul anulat și pentru sectorul de întoarcere, dacă este cazul; sau, ulterior, veți putea face o cerere pentru o rambursare prin metoda de plată inițială în locul creditelor WIZZ.
Dacă doriți să vă modificați opțiunea, puteți face acest lucru în conformitate cu regulile generale și după plata taxelor aferente.

Rețineți că pentru Serviciile suplimentare, în cazul anulării, se aplică politicile privind anularea și rambursarea ale furnizorului terță parte.

Pentru a avea acces la aceste opțiuni, conectați-vă și alegeți o opțiune din profilul dumneavoastră WIZZ (în calitate de titular al rezervării). Dacă întâmpinați dificultăți, contactați Centrul telefonic Wizz Air.

În afară de opțiunile menționate mai sus, vă vom oferi posibilitatea de a efectua două apeluri telefonice în mod gratuit (sau puteți alege telex, fax sau e-mail) sau, în situațiile în care nu este posibil ca Wizz Air să vă pună la dispoziție aceste servicii, vă vom rambursa contravaloarea acestor comunicări.

Cazare la hotel

În cazul schimbării zborului, atunci când data de plecare a noului zbor este ziua de după cea în care era planificat inițial zborul anulat, vă vom pune la dispoziție cazare la hotel și transport între aeroport și hotel, în mod gratuit. În situațiile în care nu este posibil ca Wizz Air să vă pună la dispoziție aceste servicii, vă vom rambursa costurile pentru masă, cazare la hotel și transport între aeroport și hotel.

Rețineți că rambursarea costurilor de asistență specificate mai sus se va face în limita unei sume rezonabile și neapărat pe baza chitanțelor prezentate de dumneavoastră.

Compensații de la Wizz

În plus, Wizz Air va plăti compensații conform Articolului 7 din Regulament:

250 euro- până la 1.500 km dacă vi s-a oferit un zbor nou și ora sosirii acestuia nu depășește cu 2 ore ora de sosire programată a zborului pe care îl aveați rezervat, această sumă va fi redusă cu 50%

400 euro -între 1.501 și 3.500 km în cazul tuturor zborurilor intracomunitare (UE – SEE)
Dacă vi s-a oferit un zbor nou și ora sosirii acestuia nu depășește cu 3 ore ora de sosire programată a zborului pe care îl aveați rezervat, această sumă va fi redusă cu 50%

600 euro – peste 3.500 km (se aplică numai pentru zborurile non-intracomunitare (UE – SEE)
Dacă vi s-a oferit un zbor nou și ora sosirii acestuia nu depășește cu 4 ore ora de sosire programată a zborului pe care îl aveați rezervat, această sumă va fi redusă cu 50%

Când nu se plătesc banii

Compensația de mai sus nu va fi plătită dacă ați fost informați în legătură cu anularea:

cu 2 săptămâni înainte de ora de decolare programată a zborului (OPP);
cu 2 săptămâni până la 7 zile înainte de OPP și vi se oferă un zbor Wizz Air alternativ, care să vă permită să plecați cu cel mult două ore înainte de OPP și să ajungeți la destinația finală în mai puțin de patru ore după ora de sosire programată (OSP);
cu mai puțin de 7 zile înainte de OPP și vi se oferă un zbor Wizz Air alternativ, care să vă permită să plecați cu cel mult o oră înainte de OPP și să ajungeți la destinația finală în mai puțin de două ore după OSP.
Rețineți că nu vom fi obligați la plata compensațiilor dacă se poate demonstra că anularea este cauzată de circumstanțe extraordinare, ce nu ar fi putut fi evitate în pofida aplicării tuturor măsurilor rezonabile.

Circumstanțele extraordinare includ, dar fără limitare, următoarele cauze: controlul traficului aerian, starea vremii, greve în industria aviatică (altele decât greve ale angajaților companiei Wizz Air), alerte teroriste sau motive de securitate, închiderea aeroportului sau a pistei, tulburări sociale, catastrofe naturale, motive de securitate a zborului.

Fiecare caz va fi evaluat individual pentru a se stabili dacă există circumstanțe extraordinare de neevitat.

Dacă aveți nemulțumiri legate de punerea în aplicare a drepturilor dumneavoastră conform Regulamentului, puteți contacta instituția națională de aplicare a legii din locația de plecare (http://apr.europa.eu).

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Carnea de vită Premium Angus din Sibiu – gust autentic și încredere în fiecare bucată

Publicat

Premium Angus

La poalele Carpaților, într-un mediu natural, se produce o carne de vită de o calitate excepțională care încântă papilele gustative și aduce încredere în produsele de pe masă. E vorba despre carnea de vită Premium Angus, din Sibiu. Această carne nu este doar un produs local, ci un etalon al performanței culinare și al devotamentului față de practici agricole sustenabile.

Calitatea Premium Angus – oalegere pentru experiențe culinare incomparabile

Într-o lume în care timpul petrecut cu cei dragi este din ce în ce mai prețios, fiecare masă devine o oportunitate de a crea amintiri memorabile.

Carnea de vită Premium Angus din Sibiu este alegerea perfectă pentru cei care apreciază gustul autentic și calitatea superioară a preparatelor.

Recunoscută pentru textura sa rafinată și marmorarea intensă, această carne oferă o experiență culinară de neuitat, indiferent de modul în care este gătită.

Fie că alegi să pregătești o friptură suculentă la tigaie sau să organizezi un grătar pentru a pune în valoare aromele naturale ale cărnii, Premium Angus va fi punctul culminant al mesei tale. Atenția pentru detalii și practicile eficiente de producție garantează nu doar un gust deosebit, ci și un produs sănătos.

Secretele unui steak de vită desăvârșit

Pentru a sublinia aromele naturale ale cărnii de vită Angus, marinarea este un pas esențial. Aceasta îmbogățește gustul și rafinează textura cărnii.

Alege sosuri care să completeze armonios preparatul și să adauge un plus de savoare. În plus, utilizarea unui grătar de calitate, cu control precis al temperaturii și distribuție uniformă a căldurii, e recomandat pentru a menține suculența și aromele autentice ale cărnii.

Tomahawk Steak – piesă de rezistență la BBQ

Top view of dry-aged marble beef steak Tomahawk on black slate with spices. Flat lay, dinner concept.

Pentru cei care doresc să impresioneze cu adevărat, un tomahawk steak pregătit pe un grătar cu smoker este alegerea ideală.

Carnea de vită Premium Angus, cu marmorarea sa bogată și gustul inconfundabil, este perfectă pentru această metodă de gătire lentă, care permite aromelor să se dezvolte în mod optim. Reglează temperatura grătarului între 110-135°C și asigură-te că folosești un termometru pentru a obține exact rezultatul dorit.

După gătire, lasă carnea să se odihnească pentru a permite sucurilor să se redistribuie uniform, garantând astfel o friptură fragedă și plină de savoare.

Transformă fiecare masă într-o experiență unică

Cu Premium Angus din Sibiu, fiecare masă devine un festin. Indiferent dacă este vorba de o seară liniștită în familie sau de o petrecere cu prietenii, atmosfera va fi întotdeauna încărcată de voie bună și preparate delicioase. Descoperă gama variată de piese de carne de vită Angus, de la tomahawk la vrăbioară și antricot cu os, și transformă orice masă într-o senzație culinară de neuitat.

Vizitează acum magazinul online al producătorului www.premiumangus.ro și explorează ofertele speciale și selecția vastă de carne de vită Angus.

Alege calitatea și gustul autentic pentru a crea momente de neuitat alături de cei dragi, savurând carnea de vită Premium Angus din Sibiu.

Citește mai departe

POLITICA

Interes maxim pentru Planul SIMION! Liderul AUR semnează contractul și la Cluj-Napoca

Publicat

simion

Planul pe care George Simion l-a anunțat pentru alegerile prezidențiale a stârnit controverse uriașe în spațiul public, în mod special propunerile privind locuințele la prețuri accesibile și refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului. Însă, pe lângă controverse, Planul SIMION a generat și un interes major din partea românilor.

Sute de persoane la semnare

Simion

Luni seara sute de persoane s-au prezentat la sediul de campanie al lui George Simion situat la Magazinul București pentru a se înscrie în program. Aceștia au fost interesați de Planul SIMION și să semneze contractele de înscriere.

„Generația mea nu își mai permite o locuință, trebuie să se adreseze la bănci, să își facă rate cei care sunt eligibili, 33% din populația României este sub pragul sărăciei, nu sunt eligibili la bănci.

Lucrul acesta (n.r. Planul SIMION) este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și asigurând utilitățile și infrastructura.

Firmele de utilități să tragă cele necesare, de la apă și curent, și infrastructura care ține de primării – drumuri de acces și așa mai departe – ajungem la un preț pe metru pătrat desfășurat de 500 de euro metru pătrat până la 600 de euro metru pătrat. Îi invit și pe cei care cred că acest program nu este fezabil să vorbească cu constructorii”, a declarat George Simion.

Materiale de construcții

Acesta a precizat că, prin PLANUL SIMION, își dorește să investească „în piața forței de muncă locală, vrem să investim în materiale de construcții din care marea majoritate sunt cumpărate de aici, din România.

De fapt, cel mai mare avantaj al acestui program de construcții de locuințe este faptul că banii rămân în țară și repornim economia românească”.

E nevoie de Parlament și Guvern

Pentru implementarea măsurilor din PLANUL SIMION, liderul AUR a subliniat că are nevoie de Parlament și Guvern. „Cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale”.Începând de astăzi, românii care vor să se înscrie în Planul SIMION pot semna contractele la Magazinul București din Bld. Ion C. Brătianu, Nr. 36 în intervalul 09:00 – 21:00.
În zilele următoare, George Simion va fi prezent la semnarea de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

 

Citește mai departe

POLITICA

Gianina Șerban (AUR): „Guvernările PSD-PNL au distrus sistemele de irigații și nu au pus nimic în loc!”

Publicat

Gianina Șerban

România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România, susține Gianina Șerban de la AUR.

”Mai mult, recoltele fermierilor noștri sunt topite sub arșița ultimelor săptămâni. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt grav afectate, cu aproape 2 milioane de hectare compromise.

Culturile de toamnă, precum grâul și rapița, nu au scăpat nici ele de efectele secetei, aproximativ 100.000 de hectare fiind afectate de lipsa precipitațiilor. În acest context, prețurile alimentelor, în special al uleiului de floarea-soarelui, ar putea crește semnificativ în acest an.

În acest context dramatic, Guvernul PSD-PNL demonstrează o nepăsare cruntă față de situația fermierilor români, care se luptă cu pierderi uriașe și dificultăți economice grave.

Pierderile cauzate exclusiv de seceta din acest an se ridică la 1,8 miliarde de euro. La acestea se adaugă și costurile necesare pentru finanțarea culturilor, care totalizează și ele aproximativ 1 miliard de euro, bani pe care fermierii nu îi vor mai recupera.

Stare de urgență

Situația agriculturii românești este cunoscută de ani buni, dar nu s-a întâmplat nimic. Fermierii români stau la mila ploii din cauză că, după 1989, toate guvernările care s-au perindat au distrus sistemul de irigații în loc să îl dezvolte. Fermierii și-au pierdut speranța că autoritățile din domeniul irigațiilor le vor salva culturile, fiind dependenți de prognozele meteorologice pentru a obține apa necesară.

Nepăsarea guvernului PSD-PNL față de fermierii români în contextul secetei devastatoare este inacceptabilă. După ce au făcut tot posibilul pentru a scoate din PNNR sumele alocate pentru investiții în sistemul național de irigații, acum aceștia pasează vina dintr-o parte în alta, în timp ce întreaga țară se confruntă cu o secetă cumplită.

Dacă nu au soluții, atunci să fie declarată starea de urgență în agricultură și să pună la dispoziție fondurile necesare pentru a acoperi pierderile fermierilor”, a spsu Șerban.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax