Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Cum se vede meciul România – Olanda în familia unui clujean care are soție olandeză. Ce pronostic au dat cei doi soți

Publicat


Meciul de fotbal de marți din optimile Euro2024 dintre echipele României și Olandei este așteptat cu sufletul la gură și în familia unui clujean care este căsătorit cu olandeză, cei doi locuind în capitala Belgiei, Bruxelles. 

Dan Luca este căsătorit cu Jiska și au împreună 3 copii, iar fiecare meci al celor două echipe naționale este un prilej de distracție pentru că oricine învinge cineva din familie este fericit.

”Jiska a spus că va fi 1 la 0 pentru Olanda, iar eu zic că batem cu 2 la 1. Deci cred în echipa României!

Deja suntem mândri că am ajuns aici si de cum au jucat băieții. De aici înainte totul e bonus”, a spus Dan pentru Cluj24.

Fiul cel mare al celor doi, David, era suporter, deopotrivă, al echipelor României și Olandei încă de când era de-o șchioapă și umbla de-a bușilea.

România – Olanda se joacă, marți, de la ora 19 pe stadionul Allianz Arena din Munchen.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. BMW Group a deschis un hub IT la Cluj-Napoca, în colaborare cu NTT Data

Publicat

BMW Group își extinde rețeaua de centre IT și software prin inaugurarea noului hub BMW TechWorks România, la Cluj-Napoca, în parteneriat cu NTT DATA.

BMW Group intră în Ecosistemul de inovare locală și accelerează transformarea digitală prin noul Hub BMW TechWorks Romania realizat în colaborare cu NTT DATA.

Noul centru va crea peste 1000 de locuri de muncă pe termen lung

De astăzi, BMW Group își extinde rețeaua de centre IT și software prin deschiderea noului hub din Cluj-Napoca, România. În cooperare cu NTT DATA, BMW TechWorks România urmărește implementarea proiectelor europene IT și software, dar și accelerarea transformării digitale a companiei.

Peste 250 de experți vor lucra în noul hub digital până la sfârșitul anului, ambițiile companiei fiind ca pe termen lung să creeze peste 1000 de locuri de muncă. Principalele componente dezvoltate în cadrul BMW Techworks: lanțurile de aprovizionare, producție inteligentă, dezvoltare de componente IT.

Cluj-Napoca, centru recunoscut internațional în inovare, tehnologie și IT

Primarul Emil Boc și-a exprimat gratitudinea față de reprezentanții BMW Group, asigurându-i de sprijinul continuu prin investiții și politici publice menite să faciliteze dezvoltarea sustenabilă a sectorului de business și servicii.

„Cu această ocazie, am subliniat că urmărim să consolidăm orașul nostru ca centru recunoscut internațional în inovare, tehnologie și IT. Avem avantaje competitive de necontestat precum universitățile care pregătesc talentele locale și creează forță de muncă extrem de bine pregătită.

De altfel, unul dintre avantajele competitive principale ale orașului nostru este colaborarea strânsă dintre universități, mediul privat, cetățeni și administrație în direcția obiectivului comun de a dezvolta ecosistemul local de inovare și de a pregăti pentru slujbele viitorului”, a declarat primarul Emil Boc.

Emil Boc: „Primăria susține mediul privat”

„Totodată, le-am transmis un mesaj de mulțumire reprezentanților BMW Group, asigurându-i că primăria susține mediul privat prin investiții și politici publice menite să faciliteze dezvoltarea sustenabilă a sectorului de business și servicii.

Felicit, pe această cale, întreaga echipă a NTT DATA Romania, pentru eforturile constante de a dezvolta ecosistemul de inovare din Cluj-Napoca, dar și pentru implicarea constantă în proiectele și evenimentele comunității clujene”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. SMURD Cluj a împlinit 30 de ani. Emblema de onoare a DSU pentru șefii ISU și UPU – SMURD din partea lui Raed Arafat

Publicat

De

Smurd

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Cluj a aniversat, joi, împlinirea a 30 de ani de la înființare, în cadrul unei ceremonii la care a participat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Raed Arafat a declarat că foarte mulți oameni au pus umărul la înființarea SMURD Cluj.

Importanța voluntarilor

”Voluntarii de la SMURD Cluj reprezintă una dintre cele mai importante componente, păcat că nu se înțelege rolul educativ al acestui sistem pentru viitorii medici peste tot în țară. Eu aș vrea ca toți studenții de la Medicină să fie în aceste echipaje, să vadă, să învețe și să se pregătească mai bine.

Asistăm astăzi la o zi foarte frumoasă de amintiri, pentru că tot ce am început trebuie să continue.

Întotdeauna să știți că aveți oameni din afara Clujului care vor continua să sprijine dezvoltarea acestui sistem”, a spus Arafat.

Emblema de onoare și diploma de excelență

Acesta a înmânat emblema de onoare a DSU comandantului ISU Cluj, Gabriel Drînda, și medicului coordonator UPU – SMURD Cluj, Cristian Ursu.

smurd

De asemenea, prim adjunctul șefului IGSU, Constantin Florea, le-a înmânat celor doi și diploma de excelență a IGSU, iar viceprimarul Dan Tarcea a oferit o plachetă de onoare din partea Primăriei Cluj-Napoca.

La eveniment au mai fost prezenți, printre alții, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, episcopul Claudiu al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, șeful ISU Cluj, Gabriel Drînda, medicul coordonator al UPU – SMURD, Cristian Ursu, subprefectul Florentin Burz, vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul Dan Tarcea, managerul SCJU, Claudia Gherman.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Raed Arafat: Un elicopter Black Hawk va fi alocat Clujului, va participa la misiuni de salvare

Publicat

De

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, joi, că județului Cluj îi va fi alocat un elicopter Black Hawk care va fi folosit în misiuni de salvare de diverse tipuri.  

Raed Arafat a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, Strategia Naţională de Reducere a Riscurilor de Dezastre 2024-2035, și a spus că aprobarea acesteia în ședință va ajuta ”să avem o Românie mult mai pregătită în viitor pentru a face față dezastrelor”.

”Urmează în județul Cluj să fie distribuit un elicopter Black Hawk pe situații de urgență, după ce finalizează piloții toate instruirile. Este unul din cele 7 elicoptere pe care le avem, 6 pentru situații de urgență și unul pentru ordine publică.

Sunt elicoptere multirol fie pentru salvare de la inundații, stingere incendii de pădure, căutare – salvare, evacuare medicală a 2-4 pacienți.

Elicopterul pentru Cluj va staționa pe Aeroportul Avram Iancu și va fi operational în acest an”, a spus Arafat.
Acesta a precizat că elicopterul Black Hawk este produs în Polonia de compania americană Sikorski.

România va face față mai ușor dezastrelor

Șeful DSU a mai precizat că este bucuros că Guvernul a aprobat, joi, în ședință Strategia Naţională de Reducere a Riscurilor de Dezastre 2024-2035, dar și Strategia de consolidare şi dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemul Naţional de Management a Situaţiilor de Urgenţă 2024-2030, aceasta fiind și aprobată și de CSAT.

”Motivul acestor acte normative este să ajungem să facem câțiva pași în plus pentru consolidarea unei Românii reziliente și pregătită să ajungă să facă față dezastrelor și revenirea de la dezastre la situația de normalitate să se facă în cel mai scurt timp. (…)

România se numără azi printre țările care au o astfel de strategie și a făcut pași importanți în acest sens, nu am așteptat să fie votată strategia. Astfel, avem accesul timpuriu la avertizare la dezastre, vorbim de Ro Alert, despre sistemele avertizare pe care le avem din 2017 din 2018. Scopul este să scădem numărul persoanelor afectate.

Punerea în aplicare a strategiei include patru obiective generale, pe 21 de direcții de acțiune și peste 100 de acțiuni preconizate în dezvoltarea reducerii riscului la dezastre”, a spus Arafat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Totul despre ADMITEREA la LICEU 2024. Calendarul, la ce trebuie să fiți ATENȚI și criterii de departajare

Publicat

De

Începe admiterea la liceu 2024

Admiterea la liceu începe peste o săptămână, după ce se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională.

Media de admitere la liceu este cea obținută la Evaluarea Națională, iar elevii și părinții sunt sfătuiți să completeze cât mai multe opțiuni în fișele de înscriere, chiar dacă au o medie bună.

Totul despre ADMITEREA la LICEU 2024. Calendarul, la ce trebuie să fiți ATENȚI și criterii de departajare

Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat din Cluj pentru anul şcolar 2024 – 2025 se face prin repartizare computerizată, de aceea trebuie o atenție deosebită la completarea fișei de înscriere.

Citește și: Cele mai bune ȘCOLI din Cluj-Napoca, după REZULTATELE la Evaluarea Națională. Rata de promovare, mai mică decât în 2023

Media generală de admitere la liceu se calculează considerând 100% media de la examenul de Evaluare Națională.

Calendarul admiterii la liceu 2024

Înscrierile la liceu încep joi, 11 iulie, iar calendarul complet este următorul:

  • 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;
  • 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere si verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli;
  • 22 iulie 2024 – Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată;
  • 23 iulie 2024 – Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
  • 24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025;
  • 25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

ATENȚIE. Cum se calculează media de admitere la liceu și criterii de departajare

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională, potrivit Ministerului Educației.

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală de absolvire a claselor a V-VIII;
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011-2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011-2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

SFATURI pentru completarea fișei

La completarea fișei de înscriere ACORDAȚI ATENȚIE:

  • Mediei de admitere a fiului/fiicei dumneavoastră comparativ cu ultima medie de admitere din anul școlar precedent și cu poziția acestuia/acesteia în ierarhia județului;
  • Înscrierii unui număr suficient de opțiuni în funcție de media de admitere a fiului/fiicei dvs.;
  • Înscrierii opțiunilor în ordinea preferinței: de la cea mai dorită spre cea mai puțin dorită, într-o manieră realistă, raportate la ultima medie de admitere din anul școlar precedent și la poziția în ierarhia județului;
  • Limbii de predare – română, maghiară sau germană;
  • Distanței dintre școală și domiciliu, precum și existenței sau inexistenței unor posibilități de cazare, dacp este nevoie;
  • Înscrierii, în ambele etape, la unitățile de învățământ care organizează învățământ profesional și/sau învățământ dual nivel 3 de calificare.

Mai multe puteți afla AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax