ECONOMIE
FOTO/ Concepte în premieră la Douglas, noua locație din Iulius Mall Cluj
Recent, Douglas, cel mai important retailer european din industria de cosmetice premium, a deschis un nou magazin în Iulius Mall Cluj. Continuă cumpărăturile de Crăciun în noua locație, de unde poți achiziționa pentru cei dragi darurile pe care le merită.
Totodată, în magazinul recent inaugurat în Iulius Mall Cluj a fost integrat și noul concept lansat de Douglas – Ro Brands –, prin care se susțin brandurile românești de cosmetice. Astfel, pe rafturi vei găsi și produse de la: Apiterra, Deplin, Iehan, Nuca, NN Cosmetics, Skin Novel, dar și alte branduri autohtone.
Parfumuri de nișă
Douglas propune o gamă variată de parfumuri de nișă: Xerjoff, The Merchant of Venice, TOCCA, Zarkoperfume, Le Couvent Maison de Parfum, Tom Daxon. Cele mai căutate produse de îngrijire și machiaj se regăsesc în paleta diversificată de care dispune noua locație – Florence by Mills, Mario Bădescu, Ecooking, Foreo, Filorga , Eisenberg Paris, Missha, IT Cosmetics, Illamasqua și multe altele.
De asemenea, în magazin vei descoperi și o colecție amplă de seturi de îngrijire, machiaj și parfumuri în ediție limitată, în ambalaje festive.
Douglas este cel mai mare retailer european de parfumerie şi produse cosmetice, cu o tradiție de peste 100 de ani în domeniu, fiind totodată partenerul oficial al brandurilor de lux din întreaga lume. În portofoliul IULIUS, Douglas mai are câte o locație în Palas Iași, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Suceava.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Meseria, brățară de aur. Visurile elevilor Școlii Profesionale Speciale ”Samus” Cluj care învață frizerie și coafor
Peste 50 de elevi ai Școlii Profesionale Speciale ”Samus” Cluj-Napoca de la secția Estetică se specializează în meserii din domeniul beauty, precum frizer, coafeză sau make-up artist.
Îndrumați de profesori, aceștia fac practică în ateliere dotate cu toate cele necesare, dar au participat și la proiecte în care au făcut practică în străinătate, unde au lucrat în saloane alături de profesioniști în domeniu.
Rodica Vlad, profesor de instruire practică, a declarat pentru Cluj24 că, pe durata celor 4 ani, din clasa a IX-a până la a XII-a, elevii se pregătesc pentru coafor, frizerie, manichiură-pedichiură, dar și pentru partea de machiaj.
”Elevii sunt împărțiți pe meserii după cum le place lor mai mult și pe acea meserie se specializează. Când termină cei patru ani, știu să facă de toate, dar fiecare își alege meseria de care se simte mai atras și unde are îndemânare mai mare. Noi îi ajutăm să se perfecționeze și îi consiliem pe fiecare.
Diplomă pentru absolvenți, recunoscută european
Patru dintre elevii noștri au fost anul trecut în Portugalia timp de două săptămâni, unde au făcut practică la un salon și au și lucrat efectiv. Au fost ajutați de stiliștii de acolo care i-au învățat multe lucruri practice, iar elevii au fost receptivi și au prins mai multă încredere în ei.
Baza noastră materială include absolut tot ce este necesar pentru efectuarea oricărei lucrări din cele patru domenii – frizerie, coafură, manichiură- pedichiură și machiaj.
Avem noroc că la secția de Estetică vin cei mai buni elevi, care sunt pasionați, au îndemânare și manualitate. După absolvirea clasei a VIII-a ei vin țintiți să facă aceste meserii”, a spus Vlad.
Potrivit acesteia, un stilist portughez, cu o vechime de peste 20 de ani, s-a lăsat pe mâna unuia dintre elevii de la ”Samus”, Ionuț, după ce a văzut ce mână sigură are și ce bine stăpânește tehnica tunsului.
Profesoare a precizat că, la finalul clasei a XII-a, elevii vor da un examen de evaluare și vor primi o diplomă emisă de Ministerul Educației, recunoscută la nivel european, astfel că se pot angaja oriunde.
Calitățile unui bun frizer
Ionuț Petean, elev în clasa a X-a, a povestit la rândul său că de mic visa sa devină frizer, dar s-a îndrăgostit de această meserie după ce, în urmă cu doi ani, și-a tuns tatăl.
”Îmi place să lucrez și să vorbesc cu oamenii, iar pe scaunul de frizer lumea vorbește, mai afli una alta. Așa atragi clienți, dacă e mulțumit unul pe care l-am tuns, mai vorbește cu 20 de prieteni și dacă 5 vin la mine, înseamnă că îmi fac clientela.
Eu cred că, pentru a fi un bun frizer, trebuie să îți placă igiena, curățenia, să ai grijă să dezinfectezi mașina de tuns după fiecare persoană. De asemenea, trebuie să fii serios la programări, atent, să ai îndemânare, dar și imaginație ca să îți iasă o frizură de care clientul să fie mulțumit”, a spus Ionuț.
Ionuț visează să aibă propria frizerie
Elevul și-a amintit de experiența din Portugalia, unde l-a tuns pe stilistul salonului unde a făcut practica.
”A avut curajul să se lase pe mâna mea, un elev de clasa a IX-a, dar i-a plăcut cum m-am descurcat.
Am învățat acolo lucruri noi, pe care le aplic și la Cluj și mă va ajuta această experiență pe viitor. Eu fac toate tipurile de frizuri, mai ales ce se poartă de către tineri, iar cel mai mult îmi place mid fade, care înseamnă pierdut pe lateralele capului, iar unora, dacă vor, le fac și o dungă decorativă.
La mine un tuns durează cam 25 de minute”, a menționat elevul.
Pasionat de ceea ce face și dedicat meseriei, atent la detalii, Ionuț vrea să își deschidă o frizerie în satul natal Căian, din județul Cluj, după ce absolvă cele 12 clase.
Miruna vrea un salon de coafură
Colega sa Miruna Cioca, tot din clasa a X-a, se specializează pentru a deveni coafeză. De la 15 ani și-a dorit să lucreze în acest domeniu, iar Școala Profesională ”Samus” s-a dovedit a fost cea mai bună alegere. Asta pentru că i s-a dat posibilitatea să învețe și machiaj, iar cele două meserii merg bine împreună.
”Mie îmi plac foarte mult împletiturile, de când eram mică și mama mea îmi făcea codițe împletite.
Cred că acum sunt potrivite de Crăciun și Revelion. Eu realizez împletiturile într-o jumătate de oră sau o oră, în funcție de complexitate, de lungimea părului și de modelul pe care și-l dorește clienta.
Visul meu, după absolvirea școlii, este să îmi deschid propriul meu salon în Cluj-Napoca”, a subliniat Miruna.
Eleva crede că o bună coafeză trebuie să aibă mai multe calități, printre care răbdare, dexteritate și imaginație, dar trebuie să și cunoască foarte bine trăsăturile feței clientelor, lungimea și grosimea părului.
Proiecte finanțate prin PNRR
Conducerea școlii ”Samus” a accesat recent și proiecte prin PNRR de peste 100.000 de euro, cea mai parte din sumă fiind pentru dotarea atelierelor de frizerie/ coafură cu echipamente moderne.
”Vom achiziționa noi posturi de lucru pentru frizerie, coafură, manichiură, dar și mobilier sau oglinzi profesionale. Vor fi exact aceleași condiții pe care un elev le-ar avea într-un salon”, a precizat directorul adjunct al instituției, Teofana Sferle.
EVENIMENT
Polițiștii au prins 4 copii care au agresat un tânăr în Florești. Unul a scos cuțitul și l-a înjunghiat
Polițiștii clujeni au depistat 4 minori care, la data de 1 decembrie au agresat un tânăr de 27 de ani, în localitatea Florești.
Acesta a fost înjunghiat cu un cuțit de unul dintre minori.
Polițiștii au prins 4 copii care au agresat un tânăr în Florești. Unul a scos cuțitul și l-a înjunghiat
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au efectuat cercetări și au stabilit cine au fost agresorii tânărului de 27 de ani.
În acest context s-a stabilit că tânărul de 27 de ani ar fi fost agresat de 4 minori cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.
De asemenea, în timpul incidentului, un tânăr de 17 ani i-a provocat victimei leziuni în zona toracelui folosind un cuțit.
Evenimentului produs la data de 1 decembrie, în jurul orei 20:40, în localitatea Florești.
Minor pus sub control judiciar pentru 60 de zile
Polițiștii au emis mandate de aducere pe numele celor patru persoane bănuite, iar pe numele tânărului de 17 ani a fost dispusă măsura preventivă restrictivă de drepturi a controlului judiciar pentru 60 de zile.
În continuare, polițiștii desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămarea corporală, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și tulburarea ordinii și liniștii publice în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj.
EVENIMENT
ANAF: Românii NU rămân fără energie şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2025, când intră în vigoare e-Factura
ANAF face precizări cu privire la sistemul e-Factura care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Practic, Agenția Națională de Administrare Fiscală dezminte informații care apărute în spațiul public, potrivit cărora milioane de români ar rămâne fără gaz și energie electrică.
ANAF: Românii NU rămân fără energie şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2025, când intră în vigoare e-Factura
ANAF dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora „implementare a sistemului e-Factura de la 1 ianuarie 2025 riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale / Doar 1,6 milioane de persoane au conturi în Spaţiul Privat Virtual”.
Persoanele fizice NU au nicio obligație de a descărca facturi și nici de a accesa Spațiul Privat Virtual (SPV) în urma implementării sistemului e-Factura, această responsabilitate revenind exclusiv operatorilor economici emițători, arată ANAF.
”Potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, în relația B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Concret, furnizorii vor transmite în continuare facturile emise către destinatari, în cadrul unei relații B2C, în conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal, respectiv pe suport hârtie sau orice alt suport, inclusiv electronic, având, totodată, obligația de a transmite respectivele facturi și în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Această obligație a operatorilor economici de transmitere a facturilor în sistem are astfel doar rolul de raportare, nu de transmitere către clienți prin intermediul sistemului, și, în consecință, nu impactează persoanele fizice beneficiare”, precizează reprezentanții ANAF.
Modalitatea de emitere a facturilor nu se modifică
Modalitatea de transmitere a facturilor emise în relația B2C nu se modifică, elementul de noutate fiind raportarea în sistemul național privind factura electronică RO eFactura a acestora de către emitenți, a mai arătat ANAF.
Astfel, contribuabilii sunt încurajați să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela Call Center la numărul 031.40.39.160.
EDUCATIE
Firma clujeană NTT DATA România, în parteneriat cu IPJ Sibiu, învață copiii cum să se ferească de PERICOLELE on-line
Evenimentul ”Bune practici de securitate cibernetică pentru oameni și companii” debutează cu o acțiune simultană derulată de polițiști împreună cu experții în securitate cibernetică ai companiei de IT NTT DATA Romania. Copiii de clasele V-VIII din 10 școli din Sibiu primesc astăzi cursuri despre cum să depisteze și să se ferească de pericolele din mediul digital. Programul educațional este denumit ”Jungla Digitală” și este dezvoltat de NTT DATA Romania.
”Proiectul ”Jungla Digitală” oferă o bază de discernământ sănătos copiilor care sunt prezenți în mediul digital. Este o inițiativă de educație și prevenție, care întoarce către comunitate expertiza specialiștilor în securitate digitală, sub forma unui program util, împachetat într-un mod prietenos și ușor de accesat, de la orice vârstă”, a declarat CEO-ul NTT DATA Romania, Maria Metz.
Firma clujeană NTT DATA România, în parteneriat cu IPJ Sibiu, învață copiii cum să se ferească de PERICOLELE on-line
Reprezentanții NTT DATA Romania, alături de reprezentanții DNSC au declarat că programul ”Jungla Digitală”, dedicat copiilor de toate vârstele a pornit de la nevoia simplă de a construi discernământ critic atunci când aceștia accesează mediul on-line. Acest set de abilități defensive creează un sistem de prevenție de care au nevoie atât copiii cât și adulții.
”Peste 90% dintre atacurile de tip cibernetic pornesc de la un simplu e-mail. De aceea mizăm pe un efort consistent de prevenție prin educație. Copiii care participă a cursurile ”Jungla Digitală” dobândesc abilități și cunoștințe care îi ajută să exploreze în siguranță internetul, dar concomitent își dezvoltă o gândire critică, care îi face precauți în fața pericolelor la care sunt expuși în mediul on-line”, a declarat Lorin Bogdan Duică, expertul în cybersecurity din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Programul evenimentului ”Bune practici de securitate cibernetică pentru oameni și companii” cuprinde inclusiv o conferință de conștientizare pentru părinți, cadre didactice și consilieri școlari cu privire la pericolele la care sunt expuși copiii în mediul on-line. Printre experții care le vor vorbi părinților și profesorilor despre securitatea cibernetică pentru copii se numără Mihaela Huzoaica, Comisar de poliție în cadrul Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității și Alex Ricobon, CISO NTT DATA Romania.
Ziua a doua este dedicată bunelor practici de securitate cibernetică pentru companii, ocazie cu care, pe parcursul a două paneluri, experții vor vorbi inclusiv despre normele NIS2 și DORA și cum trebuie acestea aplicate de către companiile din România.
Evenimentul este organizat în Sibiu, printr-un parteneriat direct între NTT DATA Romania și IPJ Sibiu, cu participarea și sprijinul mai multor instituții publice și private, inclusiv Directoratul Național de Securitate Cibernetică, IT Cluster și Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu.
Pentru mai multe detalii despre Jungla Digitală apăsați aici”, au comunicat organizatorii.