Connect with us

CULTURA

FOTO Comorile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Surpriza din vasele farmaceutice ale Colecției de Istorie a Farmaciei

Publicat


Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.

Unele dintre vasele farmaceutice din Colecția de Istorie a Farmaciei rezervă, încă, surprize muzeografilor.

Unele conțin urme ale vechilor preparate, dar altele sunt goale sau conțin altceva decât scrie pe inscripție, astfel că pot fi studiate în detaliu.

Astfel, un recipient farmaceutic din lemn de tip comun, cu signatura ”Res Ladani”, pentru uz uman, păstrează în interior un alt recipient, din carton, cu un capac în relief, învelit în reclame tipărite și cu baza decorată în timbru sec.

”Este un mixt de lucruri în acest recipient”, a explicat muzeograful Ana Maria Gruia.

Potrivit acesteia, recipientul interior era pentru un produs de uz veterinar și provine din orașul austriac Korneuburg iar farmacia producătoare era celebră, după ce în anul 1853 Franz Johann Kwizda fondase Vulturul Negru, “Zum Schwarzen Adler”, care devenise în curând unul dintre cele mai importante centre de producție farmaceutice veterinare din Imperiul Habsburgic.

Motto-ul farmaciei a devenit ”Călare pentru cai” iar conform capacului în cutie se păstra preparatul, care era, de fapt, pudră anti-flatulentă ”pentru cai și bovine”.

”Nu știm cum a ajuns recipientul pentru uz veterinar în celălalt pentru uz uman, asta este prima surpriză. Dar povestea este și mai interesantă, misterele continuă. Am încercat să vedem ce este și cu inscripția de pe vasul farmaceutic exterior, din lemn, care are și el o etichetă de hârtie pe interiorul capacului. Aceasta dovedește faptul că a fost utilizat în farmacia clujeană a lui Bíró János din perioada 1842-1911. Signatura caligrafiată pe această etichetă face însă referire la alt conținut, <<Semen cynae>> nu <<Res Ladani>>”, a precizat muzeograful clujean.

Res Ladani, medicament pentru diverse boli

O altă surpriză a relevat însă studierea istoriei ingredientului numit Ladanum, sau Labdanum, care este o rășină aromată obținută din planta Cistus ladanifer, nativă în zona Mediteranei.

În antichitate se colecta prin pieptănarea cu un instrument special a bărbii și blănii caprelor și oilor care păscuseră printre tufele plantei.

”Res Ladani se folosește atât pentru parfumuri cât și pentru medicamente, pentru răceală, tuse, probleme menstruale, reumatism, dar surprinzătoare este însă păstrarea substanței, separat, în cadrul Colecției de Istorie a Farmaciei, deci nu în recipientul din lemn, ci sub formă de spirale uscate negricioase, nu foarte atractivă, ceea ce ne-a lămurit rolul a trei astfel de ciudate formațiuni din colecție, înregistrate drept mici prese pentru hârtie. Micile spirale sunt, astfel, probabil conținutul lipsă al recipientului din lemn, în condițiile în care în colecția noastră nu se păstrează alte recipiente pentru această substanță”, a mai spus Ana Maria Gruia.

Colecția de Istoriei a Farmaciei va putea fi revăzută de clujeni și de turiști la sfârșitul anului viitor, după finalizarea lucrărilor la noul spațiu.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Un mare clujean de care nu ştie nimeni. A preconizat tratarea sifilisului. Fondatorul şcolii de dermatologie. Primar al Clujului

Publicat

Unul dintre marii clujeni intraţi în anonimat este Coriolan Tătaru. De la moartea acestuia se împlinesc 64 de ani.

Printre primii medici din lume

Coriolan Tătaru (14 martie 1889, Cluj, 22 ianuarie 1957) a fost fondatorul școlii clujene de dermatologie. Şi printre primii medici din lume care au preconizat tratamentul intensiv și precoce în sifilis. De asemenea, în perioada 1931-1932 a fost primar al Clujului.

O carte cu dedicaţie din partea lui Constantin Daicoviciu pentru Coriolan Tătaru (arhiva Cluj24)

Printre altele, a fost primul dermatolog din România care s-a ocupat de problema dermatozelor profesionale si a bolilor alergice cutanate. A fost decan al Facultăţii de Medicină (1928-1929). Coriolan Tătaru a fost coautor al primului tratat de dermatologie în limba româna, autor a peste 160 de articole de specialitate.

Primul muzeu din lume

A înfiinţat si condus revista Clujul medical (1928-1940). Din 1956 a fost membru în colegiul de redacţie şi colaborator al revistei Dermato-Venerologia. A pus bazele primului dispensar antivenerian din România, la Cluj. Şi a organizat serviciile de dermatologie judeţene din Transilvania. A înfiinţat primul muzeu de mulaje şi fotografii dermatologice din lume.

Rezident regal al Ţinutului Someş

A deţinut functia de preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale din Cluj (1930), al Societăţii de Dermatologie şi Sifilografie (1936), al Consiliului Clinicilor (1935-1947), al Comitetului Regional Cluj al Federaţiei de Sport din România, Director General al Societăţii de Salvare.

Primarul Clujului, dr. Coriolan Tătaru, în uniforma F.R.N., decorat cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, Ordinul Coroana României în grad de Mare Ofiţer şi Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler

Cât timp a fost primar a continuat lucrările la podul de peste Someş din Piaţa Mihai Viteazul, la pasajul pietonal peste Someş, între străzile Garibaldi şi Uzinei Electrice, a început reorganizarea administraţiei locale şi elaborarea unui regulament de funcţionare.

Ministru al Ardealului

A fost membru al Partidului National Agrar. La 12 ianuarie 1932, Coriolan Tătaru a fost numit subsecretar de stat, pe lângă preşedinţia Consiliului de Miniştri, funcţie cunoscută ca Ministru al Ardealului. De asemenea, din august 1938 şi până în septembrie 1940, a fost rezident regal al Ţinutului Someş.

A primit Premiul de cercetare al Universităţii din Cluj (1911), Premiul Academiei Române (1958). Dintre ordinele, medaliile ştiinţifice şi culturale care i-au fost conferinte amintim ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Regele Carol al II-lea, pentru meritele profesionale şi de administrator al oraşului Cluj.

*Constantin Daicoviciu (1 martie 1898, Caraş-Severin, 27 mai 1973, Cluj), renumit arheolog, rector al UBB cu cel mai lung mandat (1956-1968), academician. A fost şi deputat în Marea Adunare Națională (1948-1952), apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi susţinător al unei istoriografii naționaliste.

(MaAv)

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția ,,Timbre” a artistului Sevan Székely de la Muzeul de Artă din Cluj, un labirint în noaptea urbană

Publicat

Artistul clujean Sevan Székely a expus la Muzeul de Artă Cluj-Napoca expoziția intitulată ,,Timbre”. Inspirația lucrărilor expuse vine din călătoriile lui Sevan Székely în mai multe orașe ale lumii, unde a surprins elemente și momente din viața urbană. Expoziția poate fi văzută între 21 ianuarie și 7 februarie.

Astfel, expoziția este formată dintr-o serie de lucrări ce vorbesc despre un traseu atât al artistului în munca sa, cât și unul fizic prin viața mai multor orașe. Modul de lucru este unul experimental și de stare, iar stilul lucrărilor poate fi încadrat într-o îmbinare între suprarealism, expresionism și art brut.

Numele expoziției este dat de dimensiunea lucrărilor, care sunt precum ,,niște timbre pe perete”

,,Ideea titlului a venit atunci când am dus lucrările la muzeu și le-am pus pe perete. Arătau ca niște timbre, iar în atelier erau foarte mari. Tema lor centrală este cea a labirintului.

Am zis să leg această idee de călătorie, iar timbrul a fost cea mai bună alegere. Timbrele mereu sunt călătoare, mereu poartă imagini”, a declarat artistul Sevan Székely pentru Cluj24.ro.

Imagini din Londra, Berlin, dar și Cluj

Din pasiunea pentru călătorit, de-a lungul ultimilor doi ani au fost realizate aceste lucrări, având ca inspirație mai multe orașe pe timp de noapte

 

,,Mesajul pe care am vrut să îl transmit a fost cel al nopții urbane cu inspirații din mai multe locuri în care am călătorit. Sunt imagini pe care le-am surprins în Londra, Berlin, Cluj și în alte orașe. Sunt mai multe schițe făcute din călătoriile mele.

Totul este o călătorie și în pânză, de la început până la sfârșit. Lucrările sunt realizate în ultimii doi ani și până astăzi, una dintre lucrări fiind terminată săptămâna trecută, după cum se poate observa și aici, traseul în modul de lucru”, a adăugat artistul.

Expoziția completează orașul

,,Am vrut să împrospătez un pic paleta de culori a lumii expoziționale din Cluj și să expun tema drumului, a călătoriei, a pierderii, a regăsirii, a tot ce înseamnă sentiment urban.

M-au inspirat călătoriile mele și am încercat să adun din fiecare loc câte ceva. În mod normal aș fi avut și un vernisaj cu o instalație de sunet, aș fi vrut să merg un pic mai departe, dar asta implica prezența unei mulțimi de oameni, iar situația actuală nu permite asta”, a mai spus Sevan Székely.

Cel mai recent proiect al artistului

Sevan Székely este absolvent al secției de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București și absolvent masterand al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

,,Timbre” este cel mai recent proiect al său, gândit sub forma unei colecții de momente din călătoriile sale.

Evenimentul, precum și alte detalii pot fi găsite AICI.

Dana Coțovanu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dumitru Fărcaş a devenit marcă înregistrată. Mesajul emoţionat al fiicei Andreea: În onoarea ta, Tată

Publicat

Marele taragotist român, clujeanul Dumitru Fărcaş, a devenit marcă înregistrată. Numele său a fost înregistrat de asociaţia care îi poartă numele la Oficiul de stat pentru invenţii şi mărci.

“În onoarea ta, Tată! Pentru tot ce-ai făcut pentru mine, pentru poporul și țara pe care le-ai iubit și reprezentat cu atâta dragoste, mândrie, onoare și, nu în ultimul rând, integritate peste tot în lume. Ești mereu în mintea și sufletul meu”, scrie fiica sa Andreea.

Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groşi, 7 august 2018, Cluj) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi taragotişti români.

Printre altele, a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. Iar în 2002 a primit Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a. „Pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. De asemenea, pe 7 februarie 2004 a primit şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer. „În semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Pe 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Muzeele din Cluj au fost vizitate de zeci de mii de oameni în pandemie

Publicat

Din cauza pandemiei de coronavirus, muzeele din Cluj aflate în subordinea CJ Cluj au fost vizitate în anul 2020 de mai puțini oameni față de anul precedent. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane au trecut pragurile muzeelor în plină pandemie.

Astfel, dat fiind contextul epidemiologic, în anul 2020 publicul a răspuns cu precădere ofertei de manifestări și evenimente culturale organizate sau găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în cadrul secției în aer liber – Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia”. Aici a fost înregistrat un număr de 28.232 de vizitatori, scăderea față de anul 2019 fiind de aproximativ 27%. Totodată, din cauza restricțiilor impuse pentru organizarea de evenimente și realizarea accesului în spațiile interioare, la sediul central al muzeului s-au înregistrat numai 7.592 de vizitatori, procentul de scădere față de anul precedent fiind unul foarte ridicat, peste 78%.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este instituția muzeală care a înregistrat în anul 2020 cea mai mare priză la public, peste 36.100 de vizitatori fiind atrași atât de expozițiile permanente, cât și de cele temporare, precum și de diferitele evenimente găzduite. Cu toate acestea, și aici a fost înregistrată o scădere semnificativă față de 2019, când circa 70.000 de iubitori de artă din toate colțurile lumii au trecut pragul acestui muzeu.

Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2020, vizita a 7.134 de persoane, și aici în scădere substanțială comparativ cu anul 2019 când au fost înregistrați peste 17.400 de vizitatori. Această scădere se datorează, într-o mare măsură, și contextului în care activitatea școlară a fost mutată în mediul on-line, o parte importantă a publicului din anii precedenți fiind formată din grupuri organizate de elevi însoțiți de cadre didactice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate