CULTURA
FOTO Comorile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Surpriza din vasele farmaceutice ale Colecției de Istorie a Farmaciei

Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.
Unele dintre vasele farmaceutice din Colecția de Istorie a Farmaciei rezervă, încă, surprize muzeografilor.
Unele conțin urme ale vechilor preparate, dar altele sunt goale sau conțin altceva decât scrie pe inscripție, astfel că pot fi studiate în detaliu.
Astfel, un recipient farmaceutic din lemn de tip comun, cu signatura ”Res Ladani”, pentru uz uman, păstrează în interior un alt recipient, din carton, cu un capac în relief, învelit în reclame tipărite și cu baza decorată în timbru sec.
”Este un mixt de lucruri în acest recipient”, a explicat muzeograful Ana Maria Gruia.
Potrivit acesteia, recipientul interior era pentru un produs de uz veterinar și provine din orașul austriac Korneuburg iar farmacia producătoare era celebră, după ce în anul 1853 Franz Johann Kwizda fondase Vulturul Negru, „Zum Schwarzen Adler”, care devenise în curând unul dintre cele mai importante centre de producție farmaceutice veterinare din Imperiul Habsburgic.
Motto-ul farmaciei a devenit ”Călare pentru cai” iar conform capacului în cutie se păstra preparatul, care era, de fapt, pudră anti-flatulentă ”pentru cai și bovine”.
”Nu știm cum a ajuns recipientul pentru uz veterinar în celălalt pentru uz uman, asta este prima surpriză. Dar povestea este și mai interesantă, misterele continuă. Am încercat să vedem ce este și cu inscripția de pe vasul farmaceutic exterior, din lemn, care are și el o etichetă de hârtie pe interiorul capacului. Aceasta dovedește faptul că a fost utilizat în farmacia clujeană a lui Bíró János din perioada 1842-1911. Signatura caligrafiată pe această etichetă face însă referire la alt conținut, <<Semen cynae>> nu <<Res Ladani>>”, a precizat muzeograful clujean.
Res Ladani, medicament pentru diverse boli
O altă surpriză a relevat însă studierea istoriei ingredientului numit Ladanum, sau Labdanum, care este o rășină aromată obținută din planta Cistus ladanifer, nativă în zona Mediteranei.
În antichitate se colecta prin pieptănarea cu un instrument special a bărbii și blănii caprelor și oilor care păscuseră printre tufele plantei.
”Res Ladani se folosește atât pentru parfumuri cât și pentru medicamente, pentru răceală, tuse, probleme menstruale, reumatism, dar surprinzătoare este însă păstrarea substanței, separat, în cadrul Colecției de Istorie a Farmaciei, deci nu în recipientul din lemn, ci sub formă de spirale uscate negricioase, nu foarte atractivă, ceea ce ne-a lămurit rolul a trei astfel de ciudate formațiuni din colecție, înregistrate drept mici prese pentru hârtie. Micile spirale sunt, astfel, probabil conținutul lipsă al recipientului din lemn, în condițiile în care în colecția noastră nu se păstrează alte recipiente pentru această substanță”, a mai spus Ana Maria Gruia.
Colecția de Istoriei a Farmaciei va putea fi revăzută de clujeni și de turiști la sfârșitul anului viitor, după finalizarea lucrărilor la noul spațiu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
David Ciceo: Ne propunem peste 3,3 milioane de pasageri în acest an pe Aeroportul Cluj. Profitul net – 11 milioane de lei

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a anunțat că estimează în acest an un trafic de 3.381.000 pasageri în acest an, mai mare față de anul 2024, și un profit net de 11 milioane de lei.
Ciceo a declarat, joi, în ședința Consiliului Județean Cluj, în care s-a analizat bugetul aeroportului pe anul 2025, că preconizează o creștere a profitului Aeroportului ”Avram Iancu” și a traficului de pasageri.
Bugetul aeroportului a fost votat cu 19 voturi pentru. 7 abțineri și un vot împotrivă.
”Ne propunem în acest an un număr de 3.381.000 de pasageri, în creștere față de anul trecut când am avut 3.266.000 de pasageri.
De asemenea, ne propunem venituri de 202 milioane de lei, în creștere, cheltuieli de 188 milioane, un profit net de 11 milioane de lei, care este în creștere în ultimii ani.
Am reușit să realizăm investiții din fonduri europene, în ultimii 3 ani am investit 100 de milioane de euro, din care 50% fonduri europene.
Avem 2 proiecte importante, unul din fonduri europene pentru construirea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 5 MW, iar de anul viitor vom deveni independenți energetic. Parcul este pe 6 ha, în urma unei investiții de 6 milioane de euro.
Al doilea proiect este înlocuirea echipamentelor de handling pe motorină și benzină cu echipamente electrice – autobuze, scări, proiect de 12 milioane de euro prin accesarea de fonduri europene”, a spus Ciceo.
EVENIMENT
Ciceo: 250 de pasageri pe săptămână de la Cluj spre New-York este ceva fezabil. Vom inaugura acest zbor de pe Aeroportul Cluj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj poate asigura 250 de pasageri pe săptămână pe relația Cluj-New-York (SUA), un zbor care va fi inaugurat după devierea râului Someș și prelungirea pistei la 3400 de m, consideră directorul instituției, David Ciceo.
Acesta a declarat, joi, în ședința Consiliului Județean Cluj, în care s-a analizat bugetul aeroportului pe anul 2025, că 65.000 de pasageri pleacă în fiecare an de la Cluj spre New York.
”În acest an dorim să demarăm licitația pentru noi 4 locuri de parcare aeronave și așteptăm devierea râului Someș. Odată cu această deviere vom reuși extinderea pistei la 3400 de mp.
Am făcut o analiză din care rezultă că, din România, pleacă spre SUA 430.000 de pasageri, din care 65.000 sunt din Cluj, prin zborurile Cluj-Munchen, Cluj-Istanbul sau Cluj-Varșovia.
Ce ar însemna să avem zborul Cluj-New York? Înseamnă în fiecare săptămână 250 de pasageri spre New York, ceea ce este fezabil. Odată cu finalizarea devierii Someșului și extinderea pistei, vom inaugura și zborul Cluj-New York”, a precizat Ciceo.

Primarul Emil Boc a făcut un apel apăsat asupra necesității unei reforme administrative asumate de Guvern, după alegerile din mai, chiar cu riscul căderii guvernului.
Primarul Clujului, Emil Boc, face un apel ferm pentru reforma administrativă, subliniind că viitorul orașului depinde de dezvoltarea zonei metropolitane. Acesta susține că fără o consolidare juridică a zonei metropolitane, proiectele de mobilitate și extindere urbană vor fi dificil de implementat.
Reforma administrativă trebuie asumată cu riscul căderii guvernului
Edilul consideră că reforma administrativă trebuie să fie o prioritate pentru viitorul guvern, chiar și cu riscul căderii acestuia.
„Sper că o să vină și reforma administrativă după alegerile din mai și un Guvern își va asuma, chiar cu riscul de a cădea un guvern, dar să facă reforma administrativă să putem avea o zonă metropolitană consolidată juridic”, a declarat primarul Clujului.
Emil Boc face de ani buni presiuni asupra guvernului pentru realizarea reformei administrative și crearea unui cadru legal clar pentru funcționarea zonelor metropolitane.
„Fără acordul primarilor nu am fi putut muta un pai”
În prezent, dezvoltarea zonei metropolitane se bazează exclusiv pe cooperarea dintre primari, însă această formă de colaborare nu oferă suficientă stabilitate pe termen lung, arată primarul.
„Noi, astăzi, dacă nu am avea înțelegere, nu am putea face nimic în zona noastră. Fără acordul primarilor din zona metropolitană nu am fi putut muta un pai. Dacă reforma nu s-a putut face de sus în jos, noi am făcut-o de jos în sus, colaborând între noi și absorbind fonduri europene, prin care am creat dezvoltare”, a subliniat Emil Boc.
Fără reforma administrativă, Clujul nu poate crește
„Singura soluție a Clujului pe termen mediu și lung este dezvoltarea zonei metropolitane a Clujului, acesta este viitorul Clujului. Suntem cei mai avansați din România pe partea trenului metropolitan și ne chinuim să ducem locurile de muncă, locuirea de calitate, mobilitatea alternativă, cu trenul, dincolo de Cluj”, a declarat Emil Boc, în ședința consiliului local de joi.
Primarul a explicat că orașul are resurse limitate în ceea ce privește dezvoltarea urbană în interiorul municipiului. Singura zonă unde mai există posibilitatea unei extinderi semnificative este cartierul Sopor, însă acesta depinde de adoptarea noului Cod al Urbanismului.
„Clujul are resurse limitate în municipiu, nu are mari rezerve, iar cele pe care le avem, le utilizăm. La Sopor așteptăm codul urbanismului ca să putem trece la faza de implementare, singurul cartier mare, de dimensiunea Mănășturul, care poate fi dezvoltat în municipiu”, a explicat Boc.
Proiecte strategice pentru viitorul Clujului
Edilul a subliniat că administrația locală lucrează de ani de zile la proiecte majore menite să pregătească Clujul pentru anul 2050, printre care se numără centura metropolitană, metroul sau trenul metropolitan.
Boc a amintit și de proiectele deja finalizate, precum Autostrada Transilvania și Centura Vâlcele-Apahida, care au contribuit la scoaterea traficului greu din oraș.
„Lucrăm de mulți ani la aceste proiecte. Gândiți-vă la centură, la metrou, trenul metropolitan ca să nu mai vorbim de cele realizate deja: Autostrada Transilvania, Centura Vâlcele-Apahida, primul moment de extindere și de scoatere a traficului greu din Cluj. Aceste proiecte duc viitorul Clujul la nivelul anului 2050, așa gândim dezvoltarea, pentru că altfel, inevitabil, ajungem la un moment în care mai poți doar să îmbunătățești ce ai, dar nu mai ai unde să te extinzi. Așa se întâmplă peste tot în lume”, a explicat edilul.
Edilul insistă că, fără această reformă, Clujul se va confrunta în curând cu limitări majore în ceea ce privește extinderea și modernizarea infrastructurii.
CULTURA
VIDEO FOTO. Ateliere de teatru, spectacole și vizite în culise: Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca

Teatrul Național Cluj-Napoca și-a deschis miercuri, 27 martie, porțile pentru publicul de toate vârstele, cu ocazia celei de-a XV-a ediții a Zilei Porților Deschise. Evenimentul a marcat Ziua Mondială a Teatrului și a adus împreună iubitorii de teatru printr-o serie de spectacole, ateliere interactive, instalații artistice și vizite în culise.
„O tradiție a comunității clujene”
„Este deja o tradiție a comunității clujene, o tradiție a Teatrului Național. Este un eveniment care are loc în fiecare an, pe 27 martie – o zi foarte importantă pentru oamenii de teatru și pentru spectatori, pentru că este Ziua Mondială a Teatrului”, a declarat Emma Pedestru, secretarul literar al teatrului.
VIDEO FOTO. Ateliere de teatru, spectacole și vizite în culise: Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca
Evenimentul a fost conceput pentru a oferi o experiență completă, de la spectacole pentru copii și adolescenți, la ateliere de improvizație, pictură, discuții despre sustenabilitate și repetiții deschise.
Spectacole și activități pentru toate vârstele
De la primele ore ale dimineții, copiii s-au putut bucura de spectacolul de teatru de păpuși Tigrișori de Poveste, urmat de activități creative precum pictura pe față, modelajul de baloane și ateliere de măști și armuri de supereroi. Adolescenții au avut ocazia să participe la ateliere de teatru susținute de actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca, unde au învățat cum să își exprime emoțiile și să își dezvolte încrederea prin jocuri teatrale.
Vizitele în culise, una dintre cele mai așteptate activități, au oferit participanților o perspectivă inedită asupra mecanismelor din spatele unui spectacol de teatru. Anul acesta, traseul a inclus și instalația artistică interactivă Ecouri din Culise, care a adus în prim-plan sunetele și poveștile din spatele cortinei.
Teatru radiofonic, spectacole-lectură și discuții despre sustenabilitate
Pentru pasionații de teatru și literatură, programul a inclus spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, urmat de o sesiune de întrebări și autografe, și instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, care a adus în prim-plan magia teatrului sonor.
De asemenea, spectacolul educațional Extinct a fost urmat de o discuție despre sustenabilitate, oferindu-le spectatorilor ocazia să reflecteze asupra responsabilității sociale prin prisma artei teatrale.
O zi dedicată întregii familii
Emma Pedestru a subliniat importanța caracterului incluziv al evenimentului: „Este un eveniment dedicat întregii familii, prin urmare avem activități dedicate copiilor – spectacolul de teatru de dimineață, ateliere speciale, dar și evenimente gândite pentru adolescenți și adulți – spectacole-lectură, repetiții cu public, vizite în culise, potrivite pentru toată familia.”
Seara s-a încheiat cu spectacolul La Famiglia, o producție a studenților de la Facultatea de Teatru și Film, care a adus pe scenă energia și umorul commediei dell’arte.
Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca a fost, și în acest an, un prilej de a celebra arta teatrală, de a aduce comunitatea mai aproape de scenă și de a inspira noi generații de spectatori.
Daria Mustea