Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Clujul are un laborator unic în România, primul specializat în Geochimia gazelor. Poate detecta hidrogenul natural

Publicat


hidrogenul

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a inaugurat, marți, laboratorul ENGAGE (ENvironmental GAs GEochemistry), unic în România și primul specializat în Geochimia gazelor, unde se studiază principalele gaze cu efect de seră, responsabile pentru amplificarea modificărilor climatice și gaze ce constituie surse de energie, cum ar fi hidrogenul.

Prof. dr. Călin Baciu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, a declarat că laboratorul deține capacități de analiză a gazelor naturale, incluzând aici hidrocarburi gazoase (metan, etan, propan, butan), dioxid de carbon, hidrogen, azot, heliu, oxigen, hidrogen, sulfurat, ce provin din sisteme naturale sau din activitatea umană.

”Deși România are o tradiție în extracția de hidrocarburi, petrol și gaze, deși reprezintă un laborator natural pentru studiul emisiilor de gaze, totuși în țară, până acum, nu aveam un laborator complet echipat pentru studiul acestor gaze.

De aceea a apărut inițiativa de a înființa acest laborator la Facultatea de Mediu a UBB, ENGAGE, de Geochimia gazelor, care este unic la nivel național.

Ne propunem să studiem gaze cu efect energetic – metan, gaze naturale, dar și gaze care au o utilizare tehnică – heliu, sau gaze precum hidrogenul, adică să identificăm surse de hidrogen natural care pot fi captate și folosite pentru tranziția energetică.

De asemenea, aceste gaze au importanță pentru prevenirea accidentelor și dezastrelor”, a explicat Baciu.

Probe analizate în teren

Acesta a precizat că noul laborator are posibilitatea de a analiza probe pe loc, dar foarte multe dintre echipamente sunt portabile, astfel că pot fi folosite în teren pentru diverse examinări.

”O prioritate pentru noi este identificarea zonelor care ar putea să genereze hidrogen natural care se găsește în scoarța terestră, la fel ca gazele naturale, și de unde putem să-l extragem în scopuri energetice sau industriale.

De asemenea, heliul, care este un gaz tehnic și care nu poate fi produs artificial. România are potențial pentru ambele tipuri de gaze. Apoi ar fi vorba despre hidrocarburile clasice – metan, petrol, folosite în mod tradițional pentru producerea de energie”, a mai explicat Călin Baciu.

Echipamente ultramoderne

Potrivit acestuia, laboratorul are instrumente, echipamente și aparatură  performante, de ultimă generație, capabile să detecteze și să măsoare concentrația gazelor în aer, sol, roci, ape de suprafață și subterane, cum ar fi un cromatograf de gaze care are posbilitatea de a studia atât gazele combustibile cât și pe cele necombustibile, hidrogen, heliu, azot, oxigen, dioxid de carbon.

De asemenea, laboratorul este dotat cu un analizor izotopic, care poate măsura conținutul izotopic al gazelor ceea ce permite precizarea sursei de proveniență a lor, dar și cu aparate portabile care se folosec la identificarea, în teren a emisiilor de gaze, cu mare precizie.

”Avem o echipă de 15 persoane, majoritatea fiind tineri cercetători. Laboratorul este condus de dr. Giuseppe Etiope din Italia”, a menționat  Baciu.

Finanțarea noului laborator s-a făcut prin PNRR, suma alocată acestui proiect fiind de un milion de euro.

hidrogenul

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CNAS: Unele analize medicale pot fi DECONTATE peste plafonul lunar. Care sunt acestea

Publicat

tuberculoza

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) reamintește furnizorilor de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, dar și pacienților cărora medicii prescriptori le-au emis bilete de trimitere la analize și investigații (pe formular specific sistemului de asigurări sociale de sănătate), că o serie de servicii paraclinice (analize medicale) se decontează peste valoarea de contract. Adică după ce „s-a terminat plafonul” pe luna respectivă.

Următoarele categorii de servicii paraclinice se decontează peste valoarea de contract, potrivit unei informări a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

CNAS: Unele analize medicale pot fi DECONTATE peste plafonul lunar. Care sunt acestea

1. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate pentru monitorizarea unor boli cronice, dacă biletul de trimitere este marcat cu una din indicațiile „Monitor 2”…„Monitor 8”;

2. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate și neasigurate în scop de prevenție, dacă biletul de trimitere este marcat cu una din indicațiile „PREV 1”…„PREV 7”;

3. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate și neasigurate pentru confirmarea/infirmarea suspiciunii de boală oncologică, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „SO”;

4. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate cu afecțiune oncologică, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „AO”;

5. Analizele şi investigaţiile recomandate persoanelor asigurate de medicii de familie şi medicii de specialitate obstetrică-ginecologie în cadrul consultaţiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „G”;

6. Analizele recomandate persoanelor neasigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „HS”.

Citește mai departe

EVENIMENT

2024, anul controverselor. Anularea alegerilor, inflația și victoria lui Georgescu, cele mai mari îngrijorări ale românilor

Publicat

Anularea alegerilor prezidențiale, clasarea lui Călin Georgescu pe primul loc și inflația s-au numărat în topul preocupărilor românilor în anul 2024, potrivit unui sondaj realizat de IRES.

Un studiu realizat de IRES a analizat percepția populației cu privire la evenimentele negative care au marcat anul 2024. Potrivit sondajului de opinie, evenimentele cele mai frecvent menționate de respondenți au fost: anularea alegerilor prezidențiale, clasarea candidatului Călin Georgescu pe primul loc și inflația.

Fiecare respondent a avut posibilitatea să menționeze un singur eveniment negativ considerat cel mai important, iar răspunsurile au fost codificate de operatorii IRES.

Cum s-a realizat studiul?

Datele sondajului IRES au fost reanalizate de pagina Doar un grafic să-ți mai spun, care a evidențiat variații semnificative în percepția evenimentelor negative din 2024, în funcție de gen, educație și mediul de rezidență al respondenților.

„Pentru a vedea dacă există diferențe în funcție de caracteristicile respondenților, am analizat variația răspunsurilor folosind un model de regresie logistică. Apoi, pe baza modelului am calculat probabilitățile prezise pentru fiecare dintre caracteristicile considerate. La modul general, citim datele astfel: «Celelalte caracteristici considerate fiind aceleași, categoria 1 (de exemplu bărbat) are o probabilitate mai mare/mică de a menționa evenimentul negativ N comparativ cu categoria 2 (de exemplu femeie)»”, a explicat Mircea Comșa de la Doar un grafic să-ți mai spun.

Cum au perceput românii evenimentele?

Astfel, anularea alegerilor prezidențiale a fost menționată mai frecvent de bărbați și de cei care consideră că România merge într-o direcție greșită.

Clasarea candidatului Călin Georgescu pe primul loc a fost percepută ca un eveniment negativ mai ales de persoanele cu un nivel de educație ridicat și de cei care cred că România merge într-o direcție bună.

Inflația, care a afectat în mod direct bugetele familiilor, a fost semnalată mai des de femei, de persoanele cu un nivel de educație mai scăzut și de cei care locuiesc în mediul rural.

Aceste rezultate reflectă modul în care diferite segmente ale populației percep problemele sociale și politice din România. Diferențele de gen, nivel de educație și mediul de rezidență joacă un rol important în determinarea preocupărilor principale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandal în Cluj-Napoca din cauza unei mașini parcate pe două locuri: locatarii unui bloc nemulțumiți de o ”șoferiță cu tupeu”

Publicat

parcare locuri

Un incident petrecut într-o parcare din cartierul Mărăști din Cluj-Napoca a stârnit nemulțumirea locatarilor unui bloc. O vecină, descrisă de ceilalți drept „nesimțită și tupeistă”, și-a parcat mașina de mai multe ori în fața blocului ocupând nu unul, ci două locuri de parcare.

”Nu știu cine i-a dat permisul. Are un loc de parcare și își parchează Mercedesul primit de la iubi, după cum s-a lăudat, jumătate pe locul ei și jumătate pe locul meu, astfel că Loganul meu nu mai încape. Noroc că nu vine zilnic acasă și atunci am loc și pentru mașina mea.

I-am atras atenția cu frumosul prima dată că nu știe parca și să aibă grijă că eu nu mai am loc și m-a făcut prost și să o las în pace că ea parchează cum vrea și să nu îi dau lecții. Mi-a zis că mașina sa e mai lungă și are nevoie de loc mai mult decât rabla mea.

Și alți vecini i-au zis vreo două de la obraz că are un limbaj spurcat, tot ea e cu gura mare, dar ne-a amenințat că vine iubi să ne bată”, a povestit un clujean pe o rețea de socializare.

Poliția Locală, sesizată

Acesta a precizat, revoltat, că plătește impozit pentru locul de parcare rezervate, de care nu beneficiază zilnic.

Clujeanul va sesiza Poliția Locală să ia măsuri împotriva vecinei tupeiste.

”Mi-a aruncat că nu îi pasă dacă va fi amendată, că rezolvă iubi al ei totul. Dar o să cer să îi ridice mașina și să i-o ducă în Someșeni”, a mai spus vecinul nemulțumit.

Reacții de solidaritate

Internauții au sărit în ajutorul vecinului și i-au dat niște sfaturi.

”Eu îi lăsam pe caroserie niște amintiri cu un cui. Asta ar fi meritat”, a scris unul dintre ei.

Un altul a comentat că ar trebui ca vecinul să se ocupe de cauciucurile Mercedesului, iar altcineva i-a recomandat să sesizeze Poliția Locală de mai multe ori și să o amendeze zilnic pe vecină.

”Și noi am avut la bloc un șmecheraș care parca cum îl tăia capul și ne enerva. După ce a primit 3 amenzi de la Poliția Locală și o dată i-au ridicat mașina s-a potolit. Cu ăștia nu se poate altfel”, a precizat internautul.

Foto: arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Concert cu scandal la Cluj. Manelistul Dani Mocanu a întrerupt spectacolul după interdicția de a primi dedicații

Publicat

Concertul susținut de manelistul Dani Mocanu vineri, 24 ianuare, în clubul NOA din Cluj-Napoca, s-a încheiat abrupt după ce artistul a decis să întrerupă spectacolul în semn de protest față de interdicția de a primi dedicații, primită de la patronul clubului.

Spectacolul, care atrăsese un număr mare de fani, s-a oprit brusc, iar Dani Mocanu a părăsit scena, explicând că patronul clubului i-a interzis să accepte dedicații pe bani din partea publicului, o practică des întâlnită la concertele de manele.

@jenihodis♬ sunet original – Jeni✨ Jeni💫

Reacții împărțite în mediul online

Decizia lui Dani Mocanu a generat controverse pe internet. Unii l-au criticat, considerând gestul lipsit de profesionalism și nejustificat. Pe de altă parte, fanii artistului i-au luat apărarea.

Clubul nu a comentat incidentul până la acest moment.

Primul concert după condamnarea la 6 ani de închisoare

Recent, interpretul de manele a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare, cu executare, într-un dosar de proxenetism și spălare de bani.

Înainte să urce pe scenă, el a filmat un clip, postat pe rețelele de socializare, în care spune: „Primul concert după problemele astea ale mele, aici mă încarc eu cu energie pozitivă, indiferent de problemele mele. Vă iubesc”.

Într-un alt clip postat de manelist, el spune de pe scenă: „Nu sunt arestat și nu o să fiu pentru că voi mă iubiți și Dumnezeu mă iubește”.

Sentința poate fi atacată cu apel. Dani Mocanu a fost inculpat, alături de alți nouă inși, unul fiind fratele său, Romario, pentru constituirea unei rețele prin care ar fi exploatat mai multe femei, vreme de șase ani, între 2011 și 2017.

Indivizii ar fi racolat victimele pe care le-ar fi trimis în Marea Britanie, să se prostitueze.

Acolo le-ar fi promovat pe site-uri de profil și ar fi asigurat apartamentele în care aveau loc întâlnirile cu clienții. Banii obţinuţi erau trimişi în țară prin servicii de transfer monetar și prin intermediari.

DIICOT i-a acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, însă această faptă s-a prescris.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate