Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Clujeni de SUCCES. Cristian Turean: Am învățat să devin POZITIV în gândire, să văd partea PLINĂ a paharului

Publicat


cristi turean

„Succesul nu este final, eșecul nu este fatal; curajul de a continua este ceea ce contează”, spunea un celebru om de afaceri american căruia i-am uitat numele. Drumul de la eșec la succes și invers este uneori foarte scurt. Succesul depinde de multe ori de moment și de un dram de noroc. Am cunoscut clujeni care, deși au avut succes și aici, nu s-au mulțumit cu puțin și, convinși că pot mai mult, au perseverat. Și au reușit.

Cristian Ovidiu Turean este unul dintre ei. Născut la Cluj în 1978, Cristi Turean a făcut clasele primare la Generală 1 și liceul la Energetic. A absolvit cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul UTCN.

„În 1998 l-am pierdut pe tata iar mama a rămas să susțină singură familia dintr-un salar de vânzătoare la alimentara. Așa că a trebuit să-mi caut urgent de lucru. Așa că am ajuns ba să fac pe DJ-ul, ba să fac pe redactorul sportiv la Radio Sonic. Am și transmis 3 meciuri ale României de la București. Asta până-n 2000 când, fiind absolvent de energetic, am reușit să-mi iau nivelul 2 de acreditare ca electrician de la RENEL cu drept de lucru de până la 20.000 de volți”, spune Cristi.

turean

FOTO. Clujeni de SUCCES. Cristian Turean: Am învățat să devin POZITIV în gândire, să văd partea PLINĂ a paharului

Împreună cu vărul lui a început să lucreze la amenajări de locuințe, cu tot ceea ce înseamnă partea electrică și automatizările într-o casă modernă. Acesta lucrase înainte la Cernavodă, la centrale nucleare în Europa și la cea mai mare hidrocentrală de pe Amazon, deci a avut de la cine fura meserie.

turean

„Am lucrat o perioadă pentru Lecom. Domnul Gunther Wotsch, patronul, a avut prima casă inteligentă din Cluj. Am fost un fel de diriginte de șantier. De la dânsul am învățat foarte multe, inclusiv despre ce înseamnă să fii un bun manager și pentru asta îi sunt recunoscător. Mi-a spus o dată: Pe mine nu mă interesează cine-a greșit. Nu trebuie să fii polițist. Când vii cu o problemă aduci cu tine și câteva soluții și-o alegem pe cea mai bună. M-a ajutat mult. Schimbând mentalitatea aceea de a căuta vinovatul practic elimini mulți pași pe care ajungi să-i faci degeaba în viață, defocusându-te de la chestiile cu adevărat importante. Am învățat să devin pozitiv în gândire, să văd partea plină a paharului, nu cea goală”, spune Cristi.

turean

„Am început să distribui pizza la Papa Jones”

În 2003 a fost în Canada unde a lucrat doi ani, apoi s-a întors ca să-și termine facultatea pe care a absolvit-o în 2005. Și-a depus actele pentru emigrare în Canada împreună cu actuala soție, Simona. „Ca să scoți 1.000$ de la bancă pe atunci trebuia să aștepți o zi. Făcusem rezervările la o agenție pentru zborul de Canada, urmând ca a doua zi să scot banii ca să le achit. Seara, mă sună socrul din Gherla că primise Simona un plic în engleză. Era confirmarea că se număra printre câștigătorii loteriei vizelor pentru Statele Unite”, mai spune Cristian.

În 2007 părăsește țara și se stabilește în Florida, la Miami. L-a ajutat un alt clujean stabilit acolo care i-a ținut la el 3 săptămâni până s-au aranjat. „A fost foarte greu la început. Casă nu, mașină nu, banii se duceau… Simona s-a angajat ca ospătar, din bacșișul ei mai luam azi o farfurie, mâine un scaun… Eu am început să distribui pizza la Papa Jones. Se câștiga binișor, mai ales din tips-uri. La scurt timp, am reușit să găsesc un job pe low voltage, la o companie care construia hoteluri de 5*, W Hotels, care acum aparțin de Mariott, la Fort Lauderdale și South Beach. Ultimele două etaje erau rezidențiale, cu penthouse. Jennifer Lopez, care era cu Marc Anthony atunci, luase un apartament acolo. Erau foarte pretențioși la amenajare, tot timpul aveau ceva de modificat”, spune, zâmbind, Cristi.

turean

Pentru cine urăște frigul și iernile, Florida li s-ar părea destinația perfectă. „Nu e chiar așa de ușor să te obișnuiești cu clima de aici. Vara propriu-zisă începe prin mai și ține până-n noiembrie. Temperaturile sunt undeva între 30 și 40 de grade C dar umiditatea te omoară, între 80 și 100%. Foarte greu m-am obișnuit. Când lucram în construcții schimbam 5-6 tricouri pe zi”, spune Cristi.

„Ne-au făcut o ofertă, dublu salariului avut până atunci”

Recesiunea din 2008 i-a adus și prima concediere din viața lui. „Simona lucra încă din 2008 la o firmă din domeniul medical, Surgical Optics, aparținând unor români din Arad, frații Bodor. Firma se ocupa cu reparații la endoscopie la telescoapele mobile. După ce am stat 4 luni în șomaj, s-a eliberat un post de tehnician la această firmă, la divizia de proteze articulare, mai exact la ustensilele de debitat osul, fierăstraie, burghie, cuțite speciale… La scurt timp, în 2009, românii au vândut compania către IMS, un concern din Alabama specializat pe tehnică medicală generală”, spune Cristian.

turean

Și-a echivalat și diploma de inginer pe care o obținuse la Cluj și a primit și bonus 2 ani de master în electronică și telecomunicații. I-a început la Florida Atlantic University. Între timp, o companie din Missouri căuta oameni cu experiență în domeniu, intenționând să se extindă. „Ne-au invitat, pe mine și pe Simona, la un interviu, la ei. Au plătit tot, avion, hotel lux, mese, tot… Simonei i-au propus să dezvolte departamentul de urologie iar mie cel de articulații. Geoffrey Lay, patronul, mi-a dat mână liberă: ăștia ni-s furnizorii, ăștia-s clienții, dar tu poți aduce și alți furnizori dacă crezi că e mai avantajos pentru business, dar și clienți noi, că nu se supără nimeni. Asta era în 2012. Ne-au făcut o ofertă, dublu salariului avut până atunci, pe care n-am putut-o refuza, așa că ne-am relocat în Missouri, la Ballwin”, mai spune Cristi.

Mutarea într-o zonă cu climă temperată n-a fost lipsită de peripeții. „În 2013, când tocmai ne luasem o casă și ne pregăteam de party-ul de inaugurare, au început să sune sirenele. Ups! Tornadă… Am avut noroc că era una mică, a trecut fără pagube, dar uite-așa am aflat că tocmai ne-am mutat pe Aleea Tornadelor”, râde Cristi.

turean

„A avut profesori de la FedEx și Boeing”

În 2015, Cristina, al doilea lor copil, era în blockstarter. Atunci compania la care lucrau s-a vândut la STERIS, o companie-gigant cu peste 20.000 de angajați în toată lumea. „Faza simpatică a fost că fostul meu șef de la prima companie din Florida, cel care nu m-a lăsat să practic ca inginer, a ajuns să-mi dea mie raportul după ce i-a cumpărat STERIS și pe ei”, spune, râzând, Cristi.

Cristian a decis să renunțe la masterul în electronică și să învețe să fie manager, așa că a început în 2016 un MBA plătit pe jumătate de companie. A avut profesori de la FedEx și Boeing. În 2017 l-a terminat iar în 2018 a avut de luat o decizie importantă pentru cariera lui. „STERIS intenționa să-și dezvolte o companie la Birmingham și aveau nevoie de cineva care să le pună pe picioare businessul. Oferta financiară am considerat-o insultătoare așa că am zis pas. La scurt timp, fostul meu șef de departament a plecat și mi s-a propus mie funcția, cu un bonus salarial de 5.000$. Am refuzat-o și pe asta și de-acolo mi s-a tras apoi scoaterea mea pe linie moartă. Așa că, de Ziua Recunoștinței am zburat în Naples, Florida, la niște prieteni care mi-au arătat o casă. Mă bătea gândul s-o luăm ca și casă de vacanță. După o iarnă cruntă, ne-am decis. Mi-am depus preavizul și ne-am întors în Florida”, spune Cristi.

turean

A cumpărat o afacere de la un român, pe care a dezvoltat-o împreună cu soția. Compania este specializată în service, reparații și vânzări de echipamente de endoscopie. „În 2019 am reușit să ne plătim primele salarii. Am tras zi și noapte și n-a fost degeaba. Acum avem o cifră de afaceri de 6-8 milioane de dolari anual. Am reușit să ne luăm casa dorită, la 10 minute de Golful Mexic, nisip alb, apa caldă și liniștită… Miami e mult prea agitat, multe infracțiuni, scandaluri, Naples e mai de pensionari…”, spune, zâmbind, Cristi.

turean

„Din păcate, avem de ales între un senil și un ghiolban”

Sebastian, băiatul cel mare, face fotbal, de patru ori pe săptămână. Împreună cu sora lui, Cristina, mai fac și dansuri de societate. Darius, cel mic, deocamdată face pe el, că abia a fost botezat la Cluj. Cu ocazia botezului, Cristi și-a reîntâlnit rudele și prietenii din țară. „Am și în Florida trei foști colegi de generală. Din 618 case care sunt în zona rezidențială în care stau, 12 sunt ale unor români. Mai facem party-uri la club-house-ul zonei, mai mergem la piscine, că sunt vreo trei, un grătar, din astea, de socializare…”, spune Cristi.

L-am întrebat de opțiunile politice, având în vedere că se apropie alegerile în State. „Când primești cetățenia te întreabă dacă ești independent, republican sau democrat. Noi ne-am declarat republicani, pentru că suntem pro-business. Acuma, din păcate, avem de ales între un senil și un ghiolban. Exact ca românii care au avut de ales între Iliescu și Vadim. Biden e mult prea bătrân iar Trump mult prea necioplit, bădăran. Dacă ar fi luat un pic din diplomația, bunul simț și carisma lui Obama, ar fi fost președintele ideal”, spune Cristian.

Își extinde afacerea și la Cluj, și-a deschis deja o firmă și a contactat primii potențiali clienți. „Mi-am propus ca la un moment dat fiecare dintre copiii mei să aibă câte o casă, pe care să o închirieze și cu banii din chirie să-și plătească școala. Cu trendul actual al business-ului, sper să reușesc asta în curând”, mai spune Cristi.

Florida, pământ românesc… Cristian Turean se lăuda că a plantat pomi fructiferi în locul copacilor destinați să facă umbră pe peluză. Dacă sunt cumva pruni, nu-i văd bine pe aligatori…

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Peste 10.000 de titluri îi așteaptă pe iubitorii de lectură la Târgul de Carte Gaudeamus din Piața Unirii din Cluj-Napoca

Publicat

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj

Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca revine în Piața Unirii între 9 și 13 aprilie.

Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, dar cei care vor trece pragul târgului vor avea parte și de surprize.

Peste 10.000 de titluri la Târgul de Carte Gaudeamus

Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, se va desfășura în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii. 56 de standuri vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare – însumând peste 10.000 de titluri – muzică și jocuri educative, arată organizatorii.

Ca de fiecare dată, programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane. Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean.

Program de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 și 20.00.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Vocea necuvântătoarelor”. Donează pentru aninalele din adăposturi și câștigă premii în cadrul campaniei Fundației UBB

Publicat

De

Campanie pentru animale a Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează cea de-a IV-a ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vocea necuvântătoarelor”.

Cei care vor dona 25 de lei pentru animalele din adăposturi, intră automat în tragerea la sorți pentru diverse premii.

Donează pentru aninalele. Campanie a Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai, Alma Mater Napocensis, implementează acțiuni de activism social de interes public, de implicare comunitară.

Iar pentru că situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică, cei de la Fundația UBB sprijină și ajutorarea lor. În multe adăposturi, animalele trăiesc în condiții improprii, nu au hrană sau medicamente, lipsesc controalele veterinare, iar multe cad pradă violenței și cruzimii.

„Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită Vocea necuvântătoarelor. Astfel, după trei acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor aflați în grija Ray Animal Rescue, în Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, vă invităm să participați la campania de strângere de fonduri cu premii organizată până în 23 mai 2025.

Suma strânsă va fi redirecționată către Asociația Pawsitive în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi (construcție țarcuri, refacere garduri, etc.)”, transmit organizatorii campaniei.

Donații de 25 de lei

Astfel, fiecare donație de 25 de lei reprezintă o înscriere la tombola care va fi organizată în 26 mai 2025. Cei care vor să ajute animalele pot primi premii în cărți, bilete la film, produse cosmetice, obieccte decorative, bijuterii,ședințe de pensat, sau chiar posibilitatea de a beneficia de ecografie generală.

Ce trebuie să faceți

Pentru a participa la tragerea la sorți este necesar să trimiteți dovada donației la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro. În email menționați numele și un număr de telefon.
Se poate dona în lei, euro și dolari, cu mențiunea vocea necuvântătoarelor, în conturile FUNDAȚIEI ALMA MATER NAPOCENSIS.

  • IBAN: RO57BTRLRONCRT0PB6492401 (RON)
  • IBAN: RO74BTRLEURCRT0PB6492402 (EUR)
  • IBAN: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401 (USD)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

U Cluj pierde în fața FCSB. Unicul gol al meciului a fost înscris din penalty

Publicat

FCSB-U Cluj

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.

U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.

Echipele de strat:

FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea
Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian

Antrenor: Elias Charalambous

U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță

Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Miculescu înscrie de la 11 metri

FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.

În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.

În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.

FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.

Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.

Foto: FCSB

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

Publicat

Mircea Comșa, UBB

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.

Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot

Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.

Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).

Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.

 

George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern

Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.

“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.

Probabilitatea de vot pentru principalii candidați

  • În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
  • În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
  • Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
  • Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
  • Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.

Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție

Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.

“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.

AICI găsiți graficele explicative

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate