Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Clujeni de SUCCES. Cristian Turean: Am învățat să devin POZITIV în gândire, să văd partea PLINĂ a paharului

Publicat


cristi turean

„Succesul nu este final, eșecul nu este fatal; curajul de a continua este ceea ce contează”, spunea un celebru om de afaceri american căruia i-am uitat numele. Drumul de la eșec la succes și invers este uneori foarte scurt. Succesul depinde de multe ori de moment și de un dram de noroc. Am cunoscut clujeni care, deși au avut succes și aici, nu s-au mulțumit cu puțin și, convinși că pot mai mult, au perseverat. Și au reușit.

Cristian Ovidiu Turean este unul dintre ei. Născut la Cluj în 1978, Cristi Turean a făcut clasele primare la Generală 1 și liceul la Energetic. A absolvit cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul UTCN.

„În 1998 l-am pierdut pe tata iar mama a rămas să susțină singură familia dintr-un salar de vânzătoare la alimentara. Așa că a trebuit să-mi caut urgent de lucru. Așa că am ajuns ba să fac pe DJ-ul, ba să fac pe redactorul sportiv la Radio Sonic. Am și transmis 3 meciuri ale României de la București. Asta până-n 2000 când, fiind absolvent de energetic, am reușit să-mi iau nivelul 2 de acreditare ca electrician de la RENEL cu drept de lucru de până la 20.000 de volți”, spune Cristi.

turean

FOTO. Clujeni de SUCCES. Cristian Turean: Am învățat să devin POZITIV în gândire, să văd partea PLINĂ a paharului

Împreună cu vărul lui a început să lucreze la amenajări de locuințe, cu tot ceea ce înseamnă partea electrică și automatizările într-o casă modernă. Acesta lucrase înainte la Cernavodă, la centrale nucleare în Europa și la cea mai mare hidrocentrală de pe Amazon, deci a avut de la cine fura meserie.

turean

„Am lucrat o perioadă pentru Lecom. Domnul Gunther Wotsch, patronul, a avut prima casă inteligentă din Cluj. Am fost un fel de diriginte de șantier. De la dânsul am învățat foarte multe, inclusiv despre ce înseamnă să fii un bun manager și pentru asta îi sunt recunoscător. Mi-a spus o dată: Pe mine nu mă interesează cine-a greșit. Nu trebuie să fii polițist. Când vii cu o problemă aduci cu tine și câteva soluții și-o alegem pe cea mai bună. M-a ajutat mult. Schimbând mentalitatea aceea de a căuta vinovatul practic elimini mulți pași pe care ajungi să-i faci degeaba în viață, defocusându-te de la chestiile cu adevărat importante. Am învățat să devin pozitiv în gândire, să văd partea plină a paharului, nu cea goală”, spune Cristi.

turean

„Am început să distribui pizza la Papa Jones”

În 2003 a fost în Canada unde a lucrat doi ani, apoi s-a întors ca să-și termine facultatea pe care a absolvit-o în 2005. Și-a depus actele pentru emigrare în Canada împreună cu actuala soție, Simona. „Ca să scoți 1.000$ de la bancă pe atunci trebuia să aștepți o zi. Făcusem rezervările la o agenție pentru zborul de Canada, urmând ca a doua zi să scot banii ca să le achit. Seara, mă sună socrul din Gherla că primise Simona un plic în engleză. Era confirmarea că se număra printre câștigătorii loteriei vizelor pentru Statele Unite”, mai spune Cristian.

În 2007 părăsește țara și se stabilește în Florida, la Miami. L-a ajutat un alt clujean stabilit acolo care i-a ținut la el 3 săptămâni până s-au aranjat. „A fost foarte greu la început. Casă nu, mașină nu, banii se duceau… Simona s-a angajat ca ospătar, din bacșișul ei mai luam azi o farfurie, mâine un scaun… Eu am început să distribui pizza la Papa Jones. Se câștiga binișor, mai ales din tips-uri. La scurt timp, am reușit să găsesc un job pe low voltage, la o companie care construia hoteluri de 5*, W Hotels, care acum aparțin de Mariott, la Fort Lauderdale și South Beach. Ultimele două etaje erau rezidențiale, cu penthouse. Jennifer Lopez, care era cu Marc Anthony atunci, luase un apartament acolo. Erau foarte pretențioși la amenajare, tot timpul aveau ceva de modificat”, spune, zâmbind, Cristi.

turean

Pentru cine urăște frigul și iernile, Florida li s-ar părea destinația perfectă. „Nu e chiar așa de ușor să te obișnuiești cu clima de aici. Vara propriu-zisă începe prin mai și ține până-n noiembrie. Temperaturile sunt undeva între 30 și 40 de grade C dar umiditatea te omoară, între 80 și 100%. Foarte greu m-am obișnuit. Când lucram în construcții schimbam 5-6 tricouri pe zi”, spune Cristi.

„Ne-au făcut o ofertă, dublu salariului avut până atunci”

Recesiunea din 2008 i-a adus și prima concediere din viața lui. „Simona lucra încă din 2008 la o firmă din domeniul medical, Surgical Optics, aparținând unor români din Arad, frații Bodor. Firma se ocupa cu reparații la endoscopie la telescoapele mobile. După ce am stat 4 luni în șomaj, s-a eliberat un post de tehnician la această firmă, la divizia de proteze articulare, mai exact la ustensilele de debitat osul, fierăstraie, burghie, cuțite speciale… La scurt timp, în 2009, românii au vândut compania către IMS, un concern din Alabama specializat pe tehnică medicală generală”, spune Cristian.

turean

Și-a echivalat și diploma de inginer pe care o obținuse la Cluj și a primit și bonus 2 ani de master în electronică și telecomunicații. I-a început la Florida Atlantic University. Între timp, o companie din Missouri căuta oameni cu experiență în domeniu, intenționând să se extindă. „Ne-au invitat, pe mine și pe Simona, la un interviu, la ei. Au plătit tot, avion, hotel lux, mese, tot… Simonei i-au propus să dezvolte departamentul de urologie iar mie cel de articulații. Geoffrey Lay, patronul, mi-a dat mână liberă: ăștia ni-s furnizorii, ăștia-s clienții, dar tu poți aduce și alți furnizori dacă crezi că e mai avantajos pentru business, dar și clienți noi, că nu se supără nimeni. Asta era în 2012. Ne-au făcut o ofertă, dublu salariului avut până atunci, pe care n-am putut-o refuza, așa că ne-am relocat în Missouri, la Ballwin”, mai spune Cristi.

Mutarea într-o zonă cu climă temperată n-a fost lipsită de peripeții. „În 2013, când tocmai ne luasem o casă și ne pregăteam de party-ul de inaugurare, au început să sune sirenele. Ups! Tornadă… Am avut noroc că era una mică, a trecut fără pagube, dar uite-așa am aflat că tocmai ne-am mutat pe Aleea Tornadelor”, râde Cristi.

turean

„A avut profesori de la FedEx și Boeing”

În 2015, Cristina, al doilea lor copil, era în blockstarter. Atunci compania la care lucrau s-a vândut la STERIS, o companie-gigant cu peste 20.000 de angajați în toată lumea. „Faza simpatică a fost că fostul meu șef de la prima companie din Florida, cel care nu m-a lăsat să practic ca inginer, a ajuns să-mi dea mie raportul după ce i-a cumpărat STERIS și pe ei”, spune, râzând, Cristi.

Cristian a decis să renunțe la masterul în electronică și să învețe să fie manager, așa că a început în 2016 un MBA plătit pe jumătate de companie. A avut profesori de la FedEx și Boeing. În 2017 l-a terminat iar în 2018 a avut de luat o decizie importantă pentru cariera lui. „STERIS intenționa să-și dezvolte o companie la Birmingham și aveau nevoie de cineva care să le pună pe picioare businessul. Oferta financiară am considerat-o insultătoare așa că am zis pas. La scurt timp, fostul meu șef de departament a plecat și mi s-a propus mie funcția, cu un bonus salarial de 5.000$. Am refuzat-o și pe asta și de-acolo mi s-a tras apoi scoaterea mea pe linie moartă. Așa că, de Ziua Recunoștinței am zburat în Naples, Florida, la niște prieteni care mi-au arătat o casă. Mă bătea gândul s-o luăm ca și casă de vacanță. După o iarnă cruntă, ne-am decis. Mi-am depus preavizul și ne-am întors în Florida”, spune Cristi.

turean

A cumpărat o afacere de la un român, pe care a dezvoltat-o împreună cu soția. Compania este specializată în service, reparații și vânzări de echipamente de endoscopie. „În 2019 am reușit să ne plătim primele salarii. Am tras zi și noapte și n-a fost degeaba. Acum avem o cifră de afaceri de 6-8 milioane de dolari anual. Am reușit să ne luăm casa dorită, la 10 minute de Golful Mexic, nisip alb, apa caldă și liniștită… Miami e mult prea agitat, multe infracțiuni, scandaluri, Naples e mai de pensionari…”, spune, zâmbind, Cristi.

turean

„Din păcate, avem de ales între un senil și un ghiolban”

Sebastian, băiatul cel mare, face fotbal, de patru ori pe săptămână. Împreună cu sora lui, Cristina, mai fac și dansuri de societate. Darius, cel mic, deocamdată face pe el, că abia a fost botezat la Cluj. Cu ocazia botezului, Cristi și-a reîntâlnit rudele și prietenii din țară. „Am și în Florida trei foști colegi de generală. Din 618 case care sunt în zona rezidențială în care stau, 12 sunt ale unor români. Mai facem party-uri la club-house-ul zonei, mai mergem la piscine, că sunt vreo trei, un grătar, din astea, de socializare…”, spune Cristi.

L-am întrebat de opțiunile politice, având în vedere că se apropie alegerile în State. „Când primești cetățenia te întreabă dacă ești independent, republican sau democrat. Noi ne-am declarat republicani, pentru că suntem pro-business. Acuma, din păcate, avem de ales între un senil și un ghiolban. Exact ca românii care au avut de ales între Iliescu și Vadim. Biden e mult prea bătrân iar Trump mult prea necioplit, bădăran. Dacă ar fi luat un pic din diplomația, bunul simț și carisma lui Obama, ar fi fost președintele ideal”, spune Cristian.

Își extinde afacerea și la Cluj, și-a deschis deja o firmă și a contactat primii potențiali clienți. „Mi-am propus ca la un moment dat fiecare dintre copiii mei să aibă câte o casă, pe care să o închirieze și cu banii din chirie să-și plătească școala. Cu trendul actual al business-ului, sper să reușesc asta în curând”, mai spune Cristi.

Florida, pământ românesc… Cristian Turean se lăuda că a plantat pomi fructiferi în locul copacilor destinați să facă umbră pe peluză. Dacă sunt cumva pruni, nu-i văd bine pe aligatori…

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO Metodă revoluționară de diagnosticare a insuficienței renale, într-un proiect al tinerilor cercetători ai UMFIH Cluj-Napoca

Publicat

cercetători

O echipă de tineri cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca investighează, într-un proiect câștigat în valoare de 500.000 de lei, rolul D-aminoacizilor în diagnosticarea bolii cronice de rinichi – insuficiența renală. Determinarea D-aminoacizilor se va putea face prin analiza unui strop de sânge uscat și va putea releva dacă pacientul suferă de insuficiență renală și care este stadiul bolii.

Directorul de proiect, Radu Moldovan, de la Departamentul de Medicină Translațională și Boli Rare din cadrul Institutului de Cercetare Biomedicală – MedFuture a UMFIH, a explicat pentru Cluj24 că este specializat într-un domeniu mai puțin puțin cunoscut de publicul larg, care se referă la chiralitate – o proprietate a atomilor de a se aranja într-un mod asimetric, astfel încât putem avea aceeași moleculă, dar cu funcții diferite.

Analiză de D-aminoacizi

”O moleculă poate avea efectul farmacologic dorit și cealaltă poate să fie toxică sau să nu aibă niciun efect. Eu am studiat încă din facultate modul de analiză a acestor molecule, pentru că este cu totul deosebit față de tehnicile uzuale din domeniul analitic.

În timp, am ajuns să lucrez cu un colectiv de cercetare care se axa pe analiza de molecule chirale, dar care sunt parte din sistemele biologice, adică au o funcție în organisme, de la micro-organisme până la organisme dezvoltate.

Mai exact este vorba de analiza de aminoacizi, unde D-aminoacizii se găsesc într-o cantitate minusculă în mamifere, fiind foarte dificil de a-i măsura pe toți într-un mod eficient.

Experiența pe care am acumulat-o în ultimii 10 ani, atât în timpul doctoratului, cât și după ce am terminat doctoratul, am pus-o la un loc și am scris un proiect pentru acest apel de stimulare a tinerilor echipe independente pe care l-am și câștigat”, a explicat Radu Moldovan.

În 2020, acesta câștigase un alt proiect în cadrul căruia s-a dezvoltat o metodă rapidă și eficientă care poate analiza 20 de D-aminoacizi în plasmă pentru a se observa implicațiile acestora în boala cronică de rinichi, în insuficiența renală.

În premieră națională

”Știm că există dezechilibre care sunt observate în această boală, acumulări de D-aminoacizi în sângele bolnavilor de insuficiență renală.

Încă nu este foarte bine cunoscut modul în care poate fi utilizată această informație, dacă această acumulare ne poate prezice un stadiu incipient al insuficienței renale și în ce fel ar putea, eventual, să ne prezică modul în care va evolua boala.

Aceste aspecte încercăm să le deslușim în proiect. De asemenea, ne mai propunem să înțelegem implicațiile rinichiului în această acumulare de D-aminoacizi, care ar putea să fie doar un efect al faptului că rinichiul nu funcționează corect, dar în același timp ar putea să există o metabolizare al L-aminoacizilor la nivelul rinichiului care se transformă în D-aminoacizi.

Un al treilea scop este de a dezvolta o metodă rapidă de screening pentru pacienții cu insuficiență renală care să aibă la bază tehnici de microprelevare de probe, care sunt utilizate pe scară largă pentru screening sub forma de <<dry blood spot>>, care, practic, reprezintă o colectare a unei picături de sânge care se usucă pe o hârtie de filtru.

Astfel, s-ar putea descoperi mult mai rapid dacă un pacient are insuficiență renală prin simpla determinare a cantității de D-aminoacizi”, a precizat cercetătorul clujean, care a subliniat că proiectul este unul în premieră națională.

Proiectul va dura doi ani

Proiectul, cu o valoare de 500.000 de lei, a câștigat la sfârșitul anului trecut competiția națională de tinere echipe de cercetători (UEFISCDI) pe domeniul Medicină. A început în luna ianuarie 2025 și va dura doi ani.

Potrivit lui Radu Moldovan, în câștigarea proiectului a contat, în afara temei de cercetare alese, și faptul că s-a legat foarte bine cu proiectul condus de el în urmă cu patru ani, calitatea publicațiilor directorului de proiect, dar și translabilitatea cercetării către pacient.

De asemenea, o condiție era ca directorul de proiect să-și fi susținut teza de doctorat în urmă cu maximum 10 ani, să aibă sub 40 de ani, fiind încurajată și ideea ca membrii echipei să fie cercetători post-doctorali sau doctoranzi.

Boala și stadiul bolii

”Pe de o parte, în proiect, ar fi aplicația de a identifica boala, pe de altă parte ar fi de a evalua, într-un mod mai corect, stadiul bolii. La finalul proiectului ne propunem să validăm rezultatele pe care le vom avea prin publicare în jurnale științifice din domeniu.

Sper ca la finalul proiectului să avem o imagine a modului sau a variației acestor metaboliți în contextul bolii cronice de rinichi.

Partea utilă la tehnicile de microprelevare este că această prelevare ar putea să fie făcută acasă, adică pacientul ar putea să primească acasă dispozitivul de prelevare împreună cu consumabile, să trimită prin poștă proba, aceasta să ajungă la laborator unde se analizează și în câteva zile se primească rezultatul.

Noi vrem să demonstrăm faptul că putem să analizăm metaboliți care se află în concentrații foarte mici, dintr-o cantitate foarte mică de sânge prelevată în condiții diferite față de cele de spital”, a conchis Radu Moldovan.

Studiul pentru determinarea D-aminoacizilor se desfășoară într-un parteneriat cu Secția de Nefrologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, fiind recoltate probe de la un număr de 200 de pacienți, diagnosticați cu insuficiență renală.

Echipa de cercetători a UMFIH

Echipa de tineri cercetători: Dr. Radu-Cristian Moldovan, cercetător științific gradul III – director de proiect, Șef Lucrări dr. Alina Potra – cercetător postdoctoral, Șef Lucrări dr.  Alina Uifălean – cercetător postdoctoral, drd. Luisa-Gabriela Bogoș – cercetător doctorand, drd.  Andrada Bărar – cercetător doctorand și drd.  Yuryi Maslyennikov – cercetător doctorand.

Radu Moldovan – carte de vizită

Radu Moldovan este cercetător științific gradul III la UMFIH Cluj-Napoca, responsabil de platforma de metabolomică a MedFuture. A fost cercetător postdoctoral în domeniul analizelor metabolomice țintite și nețintite folosind tehnici cromatografice cuplate cu spectrometrie de masă.

Este absolvent al Facultății de Farmacie a universității clujene, doctor în Farmacie și doctor în Științe farmaceutice și biomedicale, titlu obținut la Universitatea din Liège (Belgia).

Este membru al unor asociații profesionale din România și SUA și are numeroase articole științifice publicate.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Scriitoarea Marta Petreu împlinește astăzi 70 de ani. O viață dedicată literaturii și filosofiei

Publicat

marta petreu

Astăzi, 14 martie, scriitoarea, eseista și profesoara Marta Petreu împlinește 70 de ani. Autoare prolifică și personalitate marcantă a culturii românești, Marta Petreu a influențat generații de cititori prin opera sa complexă.

O carieră remarcabilă

Născută în 1955 în comuna Jucu de Jos, județul Cluj, Marta Petreu (pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic) este profesoară de istoria filosofiei românești la Universitatea „Babeș-Bolyai” și redactor-șef al revistei Apostrof, publicație editată de Uniunea Scriitorilor din România.

A obținut un doctorat în filosofie la Universitatea din București cu teza „Valențele estetice ale anamorfozei logice” (1992), sub îndrumarea profesorului Ion Ianoși. S-a format în ambianța intelectuală a mișcării literare Echinox, una dintre cele mai influente grupări literare studențești din România.

Debut și contribuții literare

Marta Petreu a debutat publicistic în 1977, cu poezii în revista Tribuna, iar editorial în 1981, cu volumul de poezie „Aduceți verbele”. De-a lungul anilor, a publicat numeroase volume de poezie, printre care: „Dimineața tinerelor doamne” (1983), „Cartea mâniei” (1997), „Apocalipsa după Marta” (1999) și „Haita” (2022).

În paralel, a devenit o voce distinctă în filosofia românească, publicând volume de eseuri și studii critice, cum ar fi „Filosofia lui Caragiale” (2003), „Despre bolile filosofilor. Cioran” (2008) și „Diavolul și ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian” (2009).

Recunoaștere națională și internațională

Opera sa a fost recompensată cu numeroase premii naționale și internaționale. În 2011, Editura Polirom a inițiat o serie de autor Marta Petreu, incluzând romane, eseuri și studii filosofice. Romanul „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” a fost distins cu Premiul „Cartea Anului 2011” și a fost tradus în mai multe limbi.

Lucrările sale au fost publicate în Franța, SUA, Italia, Ungaria, Serbia, Spania și Elveția, consolidându-i prestigiul la nivel internațional.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025

Publicat

amadeus

Filmul lui Miloš Forman din 1984, Amadeus, despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart, va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca. Coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„Pentru toți cei care au mai văzut filmul, Amadeus Live este un mod minunat de a-l experimenta. Pentru cei care îl văd pentru prima dată – ce plăcere!” scrie Broadway World.

64 de instrumente, peste 100 de artiști, simultan, pe o singură scenă, în fața unui ecran gigant și 3 ore de poveste despre talent și invidie, totul în fața a peste 5.000 de oameni. Așa se va încheia încă un TIFF.

amadeus

VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025

După reprezentații la New York Philharmonic și la Royal Albert Hall Londra, filmul Amadeus (r. Miloš Forman, 1984) despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca), iar coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Câștigător al 8 premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film și pentru Cel mai bun actor în rol principal (F. Murray Abraham), Amadeus (1984) este o incursiune grandioasă în înalta societate austriacă, dar și în viața și mintea unuia dintre cei mai importanți compozitori ai istoriei. Povestea este spusă din perspectiva lui Antonio Salieri (interpretat de F. Murray Abraham), compozitorul oficial al curții împăratului Iosif al II-lea al Austriei, deopotrivă fascinat și scandalizat de genialul Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce).

Coloana sonoră excepțională a filmului, bazată pe muzica lui Mozart, va fi interpretată live de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului olandez Ernst van Tiel. Recunoscut pentru versatilitatea și măiestria sa în interpretarea muzicii clasice, dar și a coloanelor sonore de film, van Tiel a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, London Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.

Această desfășurare artistică impresionantă va fi completată de participarea extraordinară a „Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin”, unul dintre cele mai renumite ansambluri corale din lume.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie

Publicat

card energie nou 2023 fata

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că guvernul va introduce carduri pentru consumatorii vulnerabili după expirarea schemei de plafonare a prețurilor la energie.

Întrebat cum se pregătește statul pentru momentul în care nu o să mai existe schema de plafonare, cu accent pe cardurile pentru consumatorii vulnerabili, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a spus că „această prelungire de trei luni de zile în energie electrică și de 12 luni la gaz, am mai spus-o, era necesară și este necesară pentru că pe prețurile, nu de azi în sine la energie electrică, este o situație excepțională și de bine pentru România, dar prețurile din ultimele 3-4 luni de zile, mai ales după oprirea tranzitului gazului rusesc, au fost mult mai mari, la gaz cu peste 60% la nivel european, la energie electrică cam cu peste 25%”.

sebastian burduja facebook

Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie

Ministrul Energiei a precizat, de asemenea, că fără prelungire, „impactul în facturile românilor ar fi fost unul semnificativ. În această perioadă de tranzit, am încurajat și încurajăm producătorii să vândă și furnizorii să cumpere. Am crescut obligațiile de contracte bilaterale, practic, între producători și furnizori, până la 50% pentru cantitatea de energie de care au nevoie.

„Ministerul Muncii și-a asumat, sigur, cu sprijinul nostru, (…) să definim mai bine acest consumator vulnerabil și până la data de 1 iulie, de fapt până în luna iunie, să avem o definire clară, criterii foarte clare și de asemenea procedurile prin care românii vor putea accesa acest card de energie sau voucher de energie”, a mai spus el.

Burduja a dat asigurări că „va insista” ca mecanismul să fie cât mai simplu, „eventual cu livrarea acasă de către Poșta Română, să nu-i punem pe oameni pe drumuri. Iar obiectivul general este să-i protejăm într-adevăr pe românii care au cea mai mare nevoie de această susținere în plus din partea statului”.

„După data de 1 iulie vor fi disponibile aceste carduri”

Întrebat când vor fi disponibile aceste carduri, el a răspuns că „odată ce expiră această schemă de plafonare-compensare, deci după data de 1 iulie, vor fi disponibile aceste carduri, tocmai pentru a putea să protejăm românii în fața unor eventuale creșteri de prețuri în factori”.

Referitor la suma disponibilă pe carduri, ministrul a explicat că a discutat în comitetul interministerial, „dar mai avem această perioadă de câteva luni de zile în care trebuie finalizate discuțiile și încă o dată nu vreau să fiu în scaunul șoferului atunci când Ministerul Muncii trebuie să conducă aceste discuții și le conduce bine”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate