EVENIMENT
FOTO. Clujeni de SUCCES. Cristian Turean: Am învățat să devin POZITIV în gândire, să văd partea PLINĂ a paharului
„Succesul nu este final, eșecul nu este fatal; curajul de a continua este ceea ce contează”, spunea un celebru om de afaceri american căruia i-am uitat numele. Drumul de la eșec la succes și invers este uneori foarte scurt. Succesul depinde de multe ori de moment și de un dram de noroc. Am cunoscut clujeni care, deși au avut succes și aici, nu s-au mulțumit cu puțin și, convinși că pot mai mult, au perseverat. Și au reușit.
Cristian Ovidiu Turean este unul dintre ei. Născut la Cluj în 1978, Cristi Turean a făcut clasele primare la Generală 1 și liceul la Energetic. A absolvit cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul UTCN.
„În 1998 l-am pierdut pe tata iar mama a rămas să susțină singură familia dintr-un salar de vânzătoare la alimentara. Așa că a trebuit să-mi caut urgent de lucru. Așa că am ajuns ba să fac pe DJ-ul, ba să fac pe redactorul sportiv la Radio Sonic. Am și transmis 3 meciuri ale României de la București. Asta până-n 2000 când, fiind absolvent de energetic, am reușit să-mi iau nivelul 2 de acreditare ca electrician de la RENEL cu drept de lucru de până la 20.000 de volți”, spune Cristi.
FOTO. Clujeni de SUCCES. Cristian Turean: Am învățat să devin POZITIV în gândire, să văd partea PLINĂ a paharului
Împreună cu vărul lui a început să lucreze la amenajări de locuințe, cu tot ceea ce înseamnă partea electrică și automatizările într-o casă modernă. Acesta lucrase înainte la Cernavodă, la centrale nucleare în Europa și la cea mai mare hidrocentrală de pe Amazon, deci a avut de la cine fura meserie.
„Am lucrat o perioadă pentru Lecom. Domnul Gunther Wotsch, patronul, a avut prima casă inteligentă din Cluj. Am fost un fel de diriginte de șantier. De la dânsul am învățat foarte multe, inclusiv despre ce înseamnă să fii un bun manager și pentru asta îi sunt recunoscător. Mi-a spus o dată: Pe mine nu mă interesează cine-a greșit. Nu trebuie să fii polițist. Când vii cu o problemă aduci cu tine și câteva soluții și-o alegem pe cea mai bună. M-a ajutat mult. Schimbând mentalitatea aceea de a căuta vinovatul practic elimini mulți pași pe care ajungi să-i faci degeaba în viață, defocusându-te de la chestiile cu adevărat importante. Am învățat să devin pozitiv în gândire, să văd partea plină a paharului, nu cea goală”, spune Cristi.
„Am început să distribui pizza la Papa Jones”
În 2003 a fost în Canada unde a lucrat doi ani, apoi s-a întors ca să-și termine facultatea pe care a absolvit-o în 2005. Și-a depus actele pentru emigrare în Canada împreună cu actuala soție, Simona. „Ca să scoți 1.000$ de la bancă pe atunci trebuia să aștepți o zi. Făcusem rezervările la o agenție pentru zborul de Canada, urmând ca a doua zi să scot banii ca să le achit. Seara, mă sună socrul din Gherla că primise Simona un plic în engleză. Era confirmarea că se număra printre câștigătorii loteriei vizelor pentru Statele Unite”, mai spune Cristian.
În 2007 părăsește țara și se stabilește în Florida, la Miami. L-a ajutat un alt clujean stabilit acolo care i-a ținut la el 3 săptămâni până s-au aranjat. „A fost foarte greu la început. Casă nu, mașină nu, banii se duceau… Simona s-a angajat ca ospătar, din bacșișul ei mai luam azi o farfurie, mâine un scaun… Eu am început să distribui pizza la Papa Jones. Se câștiga binișor, mai ales din tips-uri. La scurt timp, am reușit să găsesc un job pe low voltage, la o companie care construia hoteluri de 5*, W Hotels, care acum aparțin de Mariott, la Fort Lauderdale și South Beach. Ultimele două etaje erau rezidențiale, cu penthouse. Jennifer Lopez, care era cu Marc Anthony atunci, luase un apartament acolo. Erau foarte pretențioși la amenajare, tot timpul aveau ceva de modificat”, spune, zâmbind, Cristi.
Pentru cine urăște frigul și iernile, Florida li s-ar părea destinația perfectă. „Nu e chiar așa de ușor să te obișnuiești cu clima de aici. Vara propriu-zisă începe prin mai și ține până-n noiembrie. Temperaturile sunt undeva între 30 și 40 de grade C dar umiditatea te omoară, între 80 și 100%. Foarte greu m-am obișnuit. Când lucram în construcții schimbam 5-6 tricouri pe zi”, spune Cristi.
„Ne-au făcut o ofertă, dublu salariului avut până atunci”
Recesiunea din 2008 i-a adus și prima concediere din viața lui. „Simona lucra încă din 2008 la o firmă din domeniul medical, Surgical Optics, aparținând unor români din Arad, frații Bodor. Firma se ocupa cu reparații la endoscopie la telescoapele mobile. După ce am stat 4 luni în șomaj, s-a eliberat un post de tehnician la această firmă, la divizia de proteze articulare, mai exact la ustensilele de debitat osul, fierăstraie, burghie, cuțite speciale… La scurt timp, în 2009, românii au vândut compania către IMS, un concern din Alabama specializat pe tehnică medicală generală”, spune Cristian.
Și-a echivalat și diploma de inginer pe care o obținuse la Cluj și a primit și bonus 2 ani de master în electronică și telecomunicații. I-a început la Florida Atlantic University. Între timp, o companie din Missouri căuta oameni cu experiență în domeniu, intenționând să se extindă. „Ne-au invitat, pe mine și pe Simona, la un interviu, la ei. Au plătit tot, avion, hotel lux, mese, tot… Simonei i-au propus să dezvolte departamentul de urologie iar mie cel de articulații. Geoffrey Lay, patronul, mi-a dat mână liberă: ăștia ni-s furnizorii, ăștia-s clienții, dar tu poți aduce și alți furnizori dacă crezi că e mai avantajos pentru business, dar și clienți noi, că nu se supără nimeni. Asta era în 2012. Ne-au făcut o ofertă, dublu salariului avut până atunci, pe care n-am putut-o refuza, așa că ne-am relocat în Missouri, la Ballwin”, mai spune Cristi.
Mutarea într-o zonă cu climă temperată n-a fost lipsită de peripeții. „În 2013, când tocmai ne luasem o casă și ne pregăteam de party-ul de inaugurare, au început să sune sirenele. Ups! Tornadă… Am avut noroc că era una mică, a trecut fără pagube, dar uite-așa am aflat că tocmai ne-am mutat pe Aleea Tornadelor”, râde Cristi.
„A avut profesori de la FedEx și Boeing”
În 2015, Cristina, al doilea lor copil, era în blockstarter. Atunci compania la care lucrau s-a vândut la STERIS, o companie-gigant cu peste 20.000 de angajați în toată lumea. „Faza simpatică a fost că fostul meu șef de la prima companie din Florida, cel care nu m-a lăsat să practic ca inginer, a ajuns să-mi dea mie raportul după ce i-a cumpărat STERIS și pe ei”, spune, râzând, Cristi.
Cristian a decis să renunțe la masterul în electronică și să învețe să fie manager, așa că a început în 2016 un MBA plătit pe jumătate de companie. A avut profesori de la FedEx și Boeing. În 2017 l-a terminat iar în 2018 a avut de luat o decizie importantă pentru cariera lui. „STERIS intenționa să-și dezvolte o companie la Birmingham și aveau nevoie de cineva care să le pună pe picioare businessul. Oferta financiară am considerat-o insultătoare așa că am zis pas. La scurt timp, fostul meu șef de departament a plecat și mi s-a propus mie funcția, cu un bonus salarial de 5.000$. Am refuzat-o și pe asta și de-acolo mi s-a tras apoi scoaterea mea pe linie moartă. Așa că, de Ziua Recunoștinței am zburat în Naples, Florida, la niște prieteni care mi-au arătat o casă. Mă bătea gândul s-o luăm ca și casă de vacanță. După o iarnă cruntă, ne-am decis. Mi-am depus preavizul și ne-am întors în Florida”, spune Cristi.
A cumpărat o afacere de la un român, pe care a dezvoltat-o împreună cu soția. Compania este specializată în service, reparații și vânzări de echipamente de endoscopie. „În 2019 am reușit să ne plătim primele salarii. Am tras zi și noapte și n-a fost degeaba. Acum avem o cifră de afaceri de 6-8 milioane de dolari anual. Am reușit să ne luăm casa dorită, la 10 minute de Golful Mexic, nisip alb, apa caldă și liniștită… Miami e mult prea agitat, multe infracțiuni, scandaluri, Naples e mai de pensionari…”, spune, zâmbind, Cristi.
„Din păcate, avem de ales între un senil și un ghiolban”
Sebastian, băiatul cel mare, face fotbal, de patru ori pe săptămână. Împreună cu sora lui, Cristina, mai fac și dansuri de societate. Darius, cel mic, deocamdată face pe el, că abia a fost botezat la Cluj. Cu ocazia botezului, Cristi și-a reîntâlnit rudele și prietenii din țară. „Am și în Florida trei foști colegi de generală. Din 618 case care sunt în zona rezidențială în care stau, 12 sunt ale unor români. Mai facem party-uri la club-house-ul zonei, mai mergem la piscine, că sunt vreo trei, un grătar, din astea, de socializare…”, spune Cristi.
L-am întrebat de opțiunile politice, având în vedere că se apropie alegerile în State. „Când primești cetățenia te întreabă dacă ești independent, republican sau democrat. Noi ne-am declarat republicani, pentru că suntem pro-business. Acuma, din păcate, avem de ales între un senil și un ghiolban. Exact ca românii care au avut de ales între Iliescu și Vadim. Biden e mult prea bătrân iar Trump mult prea necioplit, bădăran. Dacă ar fi luat un pic din diplomația, bunul simț și carisma lui Obama, ar fi fost președintele ideal”, spune Cristian.
Își extinde afacerea și la Cluj, și-a deschis deja o firmă și a contactat primii potențiali clienți. „Mi-am propus ca la un moment dat fiecare dintre copiii mei să aibă câte o casă, pe care să o închirieze și cu banii din chirie să-și plătească școala. Cu trendul actual al business-ului, sper să reușesc asta în curând”, mai spune Cristi.
Florida, pământ românesc… Cristian Turean se lăuda că a plantat pomi fructiferi în locul copacilor destinați să facă umbră pe peluză. Dacă sunt cumva pruni, nu-i văd bine pe aligatori…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Președintele Forța Dreptei Cluj, Adrian Oros, afirmă că cei care au lucrat îndeaproape cu Ludovic Orban, printre care se numără și el, știu că înainte de a fi un adevărat om politic, este un om foarte bun, un om de mare caracter.
Din păcate nu toți românii pot să îl cunoască așa cum îl cunoaștem noi, cei mai apropiați.
Prin retragerea sa în favoarea Elenei Lasconi, am asistat la un alt moment de altruism politic din cariera lui Ludovic Orban, care a fost marcată constant de astfel de momente. Fac doar o scurtă retrospectivă a celor mai cunoscute:
•În 2009, PNL era condus de Tăriceanu. Ludovic Orban și Crin Antonescu și-au anunțat candidatura la șefia PNL. Ca să îl poată învinge pe Tăriceanu și să dea un restart partidului, Ludovic Orban renunță la candidatura sa în favorea lui Antonescu.
Antonescu câștigă alegerile și după 6 luni convoacă Congres extraordinar ca să elimine funcția de prim-vicepreședinte ocupată de Ludovic Orban. Toți oamenii care au rămas alături de Orban au fost schimbați din toate funcțiile și multora le-au fost încheiate definitiv carierele politice.
Duce PNL la victorie
•În 2016, în timp ce era candidat pentru Primăria Capitalei, lui Ludovic Orban i se fabrică un dosar penal. Din prima zi în care a fost chemat la DNA a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei și și-a dat demisia din toate funcțiile politice deținute, așteptând ca justiția să îi facă dreptate. A solicitat să fie judecat cu celeritate și nu a tras de timp ca cei care vânează prescripții.
A obținut prima decizie de achitare abia pe 31 ianuarie 2017. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a refuzat să candideze pentru că încă nu i se făcuse dreptate. Acesta este Ludovic Orban.
În februarie 2020, același Ludovic Orban renunță la candidatul propriu pentru Primăria Capitalei și își anunță susținerea pentru independentul Nicușor Dan. Cu acel anunț forțează mâna USR care se vede nevoit să facă la fel și PSD este învins în alegeri și scos din Primăria Capitalei.
După ce duce PNL la victorie în alegerile prezidențiale și bate PSD pentru prima dată în alegerile europarlamentare și locale, în momentul când pierde alegerile parlamentare din 2020, își dă demisia din funcția de prim-ministru ca să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, așa cum a promis în campania electorală.
În timpul negocierilor, Ludovic Orban face concesii importante USR-ului și este atacat puternic în interiorul PNL. Reușește să ajungă la o formulă de guvern, însă USR se opune desemnării sale ca premier în acel nou guvern și îl preferă pe Florin Cîțu (O MARE GREȘEALĂ).
Demisie din PNL
După preluarea ostilă a conducerii PNL de către “ băieți “ , în octombrie 2021 Florin Cîțu începe negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern comun. Pe 23 noiembrie Biroul Politic Național al PNL votează readucerea PSD, din opoziție, la guvernare și Ludovic Orban își dă demisia din PNL în aceeași zi.
După 30 de ani a plecat din singurul partid în care a activat pentru că nu a dorit să își încalce cuvântul dat oamenilor care au avut încredere în el atunci când le-a promis că dacă vor vota PNL vor scăpa de PSD și vor avea un guvern de centru-dreapta.
Pe toată durata acestei veri a încercat o unire a forțelor de centru-dreapta și susținerea unui singur candidat pentru a putea bate binomul PSD-AUR.
Nicolae Ciucă a mimat interesul pentru o unire a forțelor de dreapta, în vreme ce Elena Lasconi și-a dorit, dar multi lideri din conducerea USR s-au opus.
Altruism politic
Gestul din seara aceasta reprezintă o nouă dovadă de realism și altruism politic, deoarece, pentru Ludovic Orban, binele comun a fost întotdeauna mai important decât obiectivul politic personal.
Retragerea lui și sprijinirea lui Elena Lasconi, îi oferă șanse reale acesteia, să intre în turul 2 și să câștige alegerile.
Am acceptat cu inima strânsă această decizie, dar știu ca Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte.
Pe 24 noiembrie votăm Elena Lasconi!
Pe 1 decembrie votăm Forța Dreptei!
Pe 8 decembrie votăm Elena Lasconi!”, a transmis Oros.
CMF 11240022
Evenimentul este organizat în ajunul lui Moș Nicolae, pe data de 5 decembrie, 2024, între orele 10.00 și 13.30, iar vânzători vor fi elevii de la clasele primare și gimnaziale.
Ei pregătesc bunătăți, cum ar fi dulciuri, realizate acasă împreună cu părinții, frații și bunicii, și obiecte artizanale specifice sărbătorilor de iarnă: globuri, steluțe sau aranjamente florale, potrivite pentru decorarea bradului ori a meselor de Crăciun.
Produsele vor avea prețuri accesibile, iar, cu ajutorul și implicarea profesorilor, toată lumea se așteaptă ca manifestarea să aibă succes. Toți banii adunați vor fi virați apoi în contul Asociației Sfântul Nectarie din Cluj.
Un ajutor binevenit din partea copiilor
Invitat la podcastul Human Hub, medicul-preot, Bogdan Chiorean, ne-a oferit toate detaliile despre acest proiect, construirea unui Centrul de îngrijiri paliative, denumit „Sfântul Hristofor”, care a început cu un gând, de fapt cu o întrebare: unde se duc copiii care sunt foarte bolnavi?
În prezent clădirea este ridicată la roșu. Centrul va avea o capacitate de 25 de paturi pentru micuții care au probleme grave de sănătate și 13 pentru părinții acestora.
Cu mic, cu mare, toată comunitatea școlii, este invitată să participe la târg. Diana Mureșan, directoarea instituției de învățământ, este încrezătoare că acțiunea va fi un real succes, și, pe lângă caracterul caritabil al evenimentului, ea promite participanților timp de calitate petrecut împreună, dar și un prilej de a medita la adevărata esență a sărbătorilor.
Sprijin pentru realizarea unui centru paliativ pentru copii
Fiecare obiect achiziționat în cadrul târgului, a mai adăugat Mureșan, înseamnă un sprijin pentru construirea centrului, care va asista gratuit copiii a căror supraviețuire până la vârsta adultă nu este garantată și care va oferi îngrijire psihică și spirituală membrilor familiei.
Este pentru prima oară când Târgul de Crăciun organizat de comunitatea școlii din Cluj-Napoca este caritabil. Până acum, banii erau folosiți de cei care se arătau merituoși și harnici, o activitate destinată dezvoltării simțului antreprenorial al elevilor.
Evenimentul caritabil se va desfășura în curtea sediului școlii, de pe strada Memorandumului, numărul 22. Oricine dorește să contribuie la construirea noului centru de îngrijiri paliative pediatrice, o poate face în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj.
Cristina Șendrea
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia
– Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
– Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
– Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Sursa: Edupedu.ro
EVENIMENT
Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)
Președintele Senatului și candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a făcut luni o vizită-fulger la Viena, unde s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Tema principală a dialogului a fost aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
„Am încredere că vom avea în curând susținerea Austriei pentru intrarea deplină a României în Schengen. Finalizăm în aceste zile un proces început cu multă vreme în urmă. Mulțumesc pentru efort miniștrilor noștri ai Afacerilor Interne și Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu. România e pregătită, merită să intre pe deplin în Spațiul Schengen și va intra”, a declarat Nicolae Ciucă după întrevederea cu cancelarul Austriei.
Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)
Pentru vizita în capitala austriacă, Nicolae Ciucă a fost însoțit de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cel care va reprezenta România în ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al U.E. de luna viitoare, ce are pe agendă tema aderării complete a țării noastre la Spațiul Schengen. Vizita lui Nicolae Ciucă la Viena a fost organizată pe filiera Partidului Popular European, cel mai mare partid politic din Uniunea Europeană, de care aparțin atât PNL, cât și Partidul Popular Austriac (al cancelarului Nehammer).
Cătălin Predoiu, împreună cu precedentul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, au făcut demersuri insistente în ultimii ani pentru a crea toate condițiile tehnice necesare intrării țării noastre în Schengen. Ca urmare a acestor eforturi liberale, anul acesta, pe 31 martie, a avut loc aderarea parțială a României la Schengen, cu granițele aeriene.
Întâlnirea dintre Nicolae Ciucă și Karl Nehammer vine în contextul în care, pe 22 noiembrie, la Budapesta, va avea loc o discuție informală a miniștrilor de Interne din România și Bulgaria cu omologul lor austriac, Gerhard Karner. Această discuție va pregăti ședința Consiliului JAI din 12 decembrie, din Luxemburg, unde este așteptată decizia politică la nivel european privind intrarea deplină a României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
CMF 31240003