Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Centru comunitar pentru locuitorii din zona rampei de gunoi Pata Rât, proiectat de studenți: Arhitectura e pentru oameni

Publicat


326941956 530822152216891 7055410248226632131 n

Mai mulți studenți din anul III la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca vor construi un centru comunitar, denumit Khetane, în Pata Rât, unde membrii comunității să participe la evenimente culturale și sportive, mai exact, pe terenul unde a avut loc festivalul cu același nume, în cartierul „Dallas”. din zona rampei de gunoi.

Studenții au lucrat 11 planuri arhitecturale din care se va face un proiect hibrid, cu scopul de a satisface nevoile locuitorilor din Pata Rât, după ce proiectul pilot, Căsuța Verde – primul centru comunitar din zonă – a capitulat după 3 ani de funcționare, ca urmare a lipsei de resurse.

Vlad Birtaș, unul dintre studenții implicați în proiect, a oferit mai multe detalii în acest sens, pentru Cluj24.

„În cadrul primului semestru al anului 3, la materia proiectare (care este materia principală în Facultatea de Arhitectură) tema este de a propune un activator urban, o clădire, în principiu, dar și zone exterioare în dialog cu aceasta, care să îndeplinească anumite nevoi ale unei anumite comunități, activând în zona respectivă. Am avut de ales între 5 locații din Cluj, iar 11 dintre noi (cred că atâția suntem) am ales situl propus în Pata Rât (lângă comunitatea Dallas, în spatele unei bisericuțe”, explică acesta.

Ce înseamnă un centru comunitar la Pata Rât: „E un proiect cu substanță, sensibil și complex”

A ales să propună activatorul urban, mai bine zis centrul comunitar în Pata Rât, deoarece l-a considerat o provocare, una sensibilă, în care trebuie să țină cont de problemele de fond ale comunității.

„E necesar să îi înțelegem (cât putem) și să încercăm să dăm un răspuns pertinent care se reflectă într-un obiect de arhitectură care se vrea a fi reciclabil, reutilizabil și reversibil, făcut din materiale accesibile, care ar putea încuraja comunitatea să se alăture procesului constructiv. Pentru mine, acest proiect este unul cu substanță, un proiect care vrea să se nască, dar care este și sensibil și primitor, complex, dar simplu în livrare”, împărtășește tânărul.

Dorința unui centru comunitar în Pata Rât nu a apărut de ieri, au mai fost tentative precum proiectul Căsuța Verde, pe care acesta la amintit.

„S-a mai încercat crearea unor ateliere pentru copii, a unor spații sanitare, încercări mai mult sau mai puțin reușite. Din contactele noastre cu Pata Rât, putem sublinia 3 actori cheie în tot ce ține de activități, mobilizare, organizare etc, anume domnul Istvan Szakats, Alex Fechete și doamna Linda Greta Zsiga. Ei ne-au prezentat cam tot ce știm noi despre Pata Rât”, notează el.

329005954 571787417886864 5617383918035071965 n

planul studentului pentru centrul comunitar Khetane

Căsuța Verde, primul centru comunitar din Pata: „Am capitulat. S-a dus”

Căsuța Verde a fost primul centru comunitar din Pata Rât, care a funcționat în perioada 2013-2016 și a fost construită prin eforturile comunității, în special ale lui Florin Stancu, directorul Asociației Comunitare a Romilor din Coastei, care a muncit pentru ridicarea și întreținerea centrului.

„Vedeam copii care nu își puteau face temele, se înghesuiau în casă, erau mulți ca număr în locuințele primite de la Primărie. Scriau pe jos, nu aveau suficient spațiu. În 2012, am auzit că se demolează grădinița din Someșeni și că acolo aș putea găsi materiale, provenite din demolări, ca să fac ceva.

Mi-am pus mașina la bătaie, am luat câțiva membri din comunitate și am început să car materiale. Nu erau noi, nu erau foarte bune, dar am ales să pot să construiesc cât de cât ceva. Am ales spațiul și acolo, împreună cu alți membri, ne-am apucat să construim. Nu au fost mulți, 3 la număr, dar pentru mine au contat foarte mult. Cred că nu au avut încredere că se poate face ceva din acele materiale și că nu e o nevoie atât de mare”, a spus Florin Stancu, într-un interviu la Radio Pata.

Construirea Căsuței Verzi a durat 2 luni în care a muncit zilnic, de dimineață până seara. Ulterior, a promovat proiectul mai multor ONG-uri, de la care a primit sprijin financiar. Dar a investit și din propriul buzunar.

Calculatoare din donații

Potrivit radiopata.ro, centrul pilot avea o suprafață de 5 x 5 metri și a fost echipat cu calculatoare din donații. Copiii începuseră să își facă temele acolo, învățând, totodată, cum se folosește internetul. Se organizau și antrenamente de dans pentru competiții, zile de naștere, petreceri de Halloween, inclusiv botezuri.

„Am primit oficialități. Sportivii din comunitate și-au adus medaliile și cupele. Am făcut suporturi pentru poze și premii. A arătat atât de frumos. Am făcut și un părculeț, am instalat jucării. Aveam o sobă, dar nu aveam apă și toaletă. Dar era un spațiu care oferea intimitate, ceea ce lipsește cu desăvârșire în Pata.

Am pus acolo poze cu copii și familiile, ca locul să fie cât mai familiar și să simtă și el că locul e și al lor. Că nu e un stăpân care să-i comande și pe ei. Veneau oameni de peste hotare, făceau poze, și noi eram atât de mândri. Patru ani a funcționat căsuța. Totul pe bază de voluntariat și de autoorganizare. Apoi, lipsa resurselor a accelerat distrugerea căsuței. Acoperișul s-a găurit de la ploaie și s-a degradat. Igrasia și mucegaiul au urcat pe pereți. Am capitulat. Casa s-a dus”, se arată într-un articol pe radiopata.ro.

330828228 943931990257907 4927997018275346202 n

Radio Pata – Facebook

11 propuneri, din care se va face un proiect hibrid. Ideea lui Vlad – vatra satului

Studentul nu poate dezvălui, în acest moment, cum va arăta clădirea, deoarece toate propunerile de până acum au fost strict pentru promovarea proiectării în cadrul facultății, aceasta fiind tema principală.

„Au fost vreo 11 propuneri, fiecare abordând diferit aceleași problematici. Unele propuneau o distribuire pavilionară a clădirii, cu corpuri dispuse mai larg, altele mai compacte, altele modulare, unele la frontul străzii, altele în adâncimea sitului.

Diferențele sunt și la sistemele constructive, unele propuneau pământul bătut ca sistem constructiv, altele containere prefabricate, altele vizau structura de lemn închisă cu baloți de paie. Din câte am înțeles, s-ar dori alegerea mai multor idei bune și construirea unui proiect hibrid care să întrunească o serie de elemente cheie”, menționează Vlad.

Proiectul lui pleacă de la motivul unei vetre – vatra satului, vatra focului – atât la exterior, cât și în interior, încercând să integreze bisericuța în ansamblu și propunând construirea pe structură de lemn și baloți de paie.

329087255 524321063021067 1256649155682070126 n

Mesajul studenților la arhitectură: „Nu putem să ignorăm comunitățile de la marginea orașului”

Dincolo de aspectul tehnic, Vlad și colegii săi vor să tragă un semnal de alarmă legat de comunitatea neglijată de la Pata Rât.

„Cred că toți avem același mesaj, acela că nu putem să ignorăm comunitățile de la marginea orașului, că sunt și ei oameni și au nevoi, mai ales că, din aproximativ 2000 de oameni care trăiesc acolo, cam 1000 sunt copii. Împingerea lor și marginalizarea nu este o abordare normală, ci trebuie căutate soluții care să îi ajute și să îi integreze în societate, să le ofere condiții. Este un semnal de alarmă că și ei contează și că trăiesc în niște condiții greu de imaginat”, susține studentul.

Un proiect precum centrul comunitar Khetane oferă o speranță comunității din Pata Rât, întrucât locuitorii nu beneficiază de nicio facilitate pentru un trai decent. Copiii se joacă pe același drum pe care trec constant mașinile de gunoi, astfel că generațiile anterioare nu au cunoscut niciodată bucuria jocului într-un parc. Majoritatea părinților și bunicilor lor nu au avut acces la vreo mașină de spălat, ori la vreun spațiu improvizat pe care să-l numească baie și să se spele. Toate acestea se pot schimba datorită tinerilor de la Facultatea de Arhitectură, prin centrul comunitar pe care îl pun la cale.

„Membrii comunității au nevoie de locuri unde să se spele și să spele rufele, să gătească și să petreacă timp liber, locuri unde copiii să își facă temele sau să învețe niște meserii, să existe săli de muzică și dans, pentru că sunt mulți oameni talentați acolo. În principiu, să fie o casă a tuturor, care să le ofere condiții să poată evolua și să se integreze în societate”, completează el.

323709674 506412444969597 8259177672991513652 n

Experiența lui Vlad în proiect: „Arhitectura este pentru oameni”

O astfel de experiență îl determină să gândească mai practic și să ia în considerare nevoile oamenilor, astfel încât să le ofere, prin munca sa, spațiul necesar pentru a-și desfășura activitățile.

„Arhitectura este pentru oameni și nu doar ca să apară în poze pe Instagram. Îmi doresc foarte tare să continuăm povestea asta, să conturăm centrul și chiar să îl facem realitate.

Ar fi un câștig imens pentru cei cărora li se adresează, și evident că ar fi un câștig mare și pentru noi, constituind o lucrare de referință importantă pentru CV și pentru recomandările viitoare și, de ce nu, poate începutul unei anumite abordări în arhitectură, cel puțin pe mine mă interesează foarte tare genul asta de arhitectură socială, dedicată oamenilor cu nevoi, mai mult decât construirea blocurilor de locuit sau a mall-urilor”, spune Vlad.

Pe lângă facultate, lucrează ca freelancer pentru anumiți clienți, atât din Romania, cât și din Belgia, făcând vizualizări de arhitectură (randări), pentru a le prezenta acestora sau a le afișa pe site-urile lor, drept catalog de produse.

Face asta de ceva timp, reprezentând un venit suplimentar și o acumulare de experiență importantă, deși ca student la arhitectură, timpul este foarte limitat. Cu toate acestea, își dorește să mai aibă oportunitatea de a intra în proiecte asemănătoare cu cel de la Pata Rât, cu atât mai mult cu cât sunt și practice.

„Îmi place să-mi murdăresc mâinile”, conchide el.

Sursa foto: Vlad Birtaș – Facebook

Imaginile ilustrează planul studentului pentru centrul comunitar Khetane.

329036389 5986018128124051 5658376007264837381 n

329067634 614292530519189 5310413976671703212 n



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Ce grad de DIFICULTATE ar trebui să aibe examenele de CAPACITATE și BACALAUREAT. Ce spune ministrul Deca

Publicat

examen

Ce grad de dificultate ar trebui să aibă exemenele de capacitate și bacalaureat? „Acestea nu sunt olimpiade. Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca. 

Aceasta a menționat că subiectele trebuie calibrate „din punct de vedere al programei de evaluare” și „din punct de vedere al perioadei parcurse de elevi”, potrivit Edupedu.ro.

Cât de grele ar trebui să fie examenele

„Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății. Examenele naționale nu sunt olimpiade.

Examenele naționale constată atingerea unor competențe înscrise în profilul absolventului.

Ele trebuie calibrate, trebuie calibrate din punct de vedere al programei de evaluare, din punct de vedere al, știu eu, perioadei parcurse de elevi. Ne trebuie subiecte calibrate pentru nivel mediu.

Acesta este nivelul vizat pentru atingerea competenței, dar care să ne poată permite și o departajare la vârf.

Și mă refer aici mai ales la Evaluarea Națională, care știm că este utilizată pentru repartizarea la liceu” a mai spus Deca.

ligia deca

Ce măsuri sunt luate în calcul

Ea a adăugat că scopul testului este tocmai să surprindă nivelul de competență, scrie Alba24.ro.

”Ne dorim să avem subiecte care să surprindă ceea ce elevii au acumulat. În niciun caz nu trebuie interpretată acea propoziție ca o indicație că subiectele vor fi mai grele sau mai ușoare.

În esență, Centrul Național de Evaluare proiectează subiecte în acord cu programa de evaluare și cu standardele pe care trebuie să le avem la absolvirea gimnaziului sau a liceului.

Orice altă speculație este de prisos. Indiferent de context, sistemul educațional trebuie să constate atingerea profilului absolventului.

Restul sunt, din punctul meu de vedere, discuții, știu eu, omenești, care se fac atunci când e vorba de un examen important pentru elevi, pentru familie, pentru școală”, a mai afirmat Ligia Deca.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Pietoni loviți de mașini în Cluj-Napoca. Un șofer era beat

Publicat

politia rutiera

Un pieton a fost lovit, luni dimineață, de un autoturism pe str. Frunzisului din Cluj-Napoca, la locul accidentului intervenind achipaje medicale. 

”Polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați despre un accident de circulație produs pe strada Frunzișului din municipiul Cluj-Napoca

Din verificările preliminare s-a constatat că, un bărbat, de 39 de ani, din Cluj-Napoca, care se afla la volanul unui autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea părții carosabile prin loc nepermis.

Pietonul, respectiv un bărbat de 48 de ani, din comuna Râșca, a necesitat îngrijiri medicale, ulterior fiind transportat la spital.

Atât conducătorul auto, cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au spus polițiștii.

Șofer beat

De asemenea, tot luni dimineață a fost înregistrat un alt accident rutier pe B-dul Muncii din Cluj-Napoca.

”Din cercetările efectuate la fața locului a rezultat că, un bărbat, de 58 de ani, din comuna Chinteni, care conducea un autoturism din direcția străzii Oașului, ar fi accidentat o femeie, de 43 de ani, din comuna Borșa, aflată în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni.

În urma impactului a rezultat rănirea femeii”, arată Poliția Cluj.

Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, iar conducătorului auto i-a rezultat o alcoolemie de 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În continuare polițiștii efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro rămâne la trei bani depărtare de 5 lei

Publicat

Cursul euro leu

În ciuda nivelului oscilant al aversiunii față de risc existent pe marile piețe, leul a reușit să rămână „cea mai stabilă monedă” din regiune.

Față de săptămâna precedentă, când a fost atins minimul ultimei luni și jumătate de 4,9678 lei, cursul euro s-a instalat în perioada analizată peste pragul de 4,97 lei, iar media a crescut de la 4,9737 la 4,9764 lei. La rândul său, culoarul de tranzacționare a urcat la 4,972 – 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro rămâne la trei bani depărtare de 5 lei

Un raport recent al BCR estimează pentru finalul anului un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”. Această valoare este apropiată de media anuală de 5 lei/euro estimată pentru 2024 în ultima proiecție a Comisiei Naționale de Prognoză.

Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.

„Trezoreria a atras 3,2 miliarde lei de la populație prin emisiunea de titluri Fidelis”

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Săptămâna trecută, Finanțele s-au împrumutat cu un total de peste 1,11 miliarde lei, cu scadențele în aprilie 2028 și 2030, la randamente medii de 6,24%, respectiv de 6,61%/an. Totodată, Trezoreria a atras 3,2 miliarde lei de la populație prin emisiunea de titluri Fidelis.

Vineri dimineață, euro a scăzut la 1,0610 dolari, după riposta de mică amplitudine a Israelului la atacul cu rachete și drone al Iranului, din urmă cu o săptămână. A urmat o revenire a apetitului pentru risc, iar declarațiile făcute de mai mulți oficiali ai conducerii BCE conform cărora este necesară reducerea în iunie cu jumătate de punct procentual a ratelor de referință în urma scăderii inflaţiei, nu a afectat performanța monedei unice, care a urcat până la 1,0678 dolari și a închis pe piețele americane la 1,0655 dolari.

În piața locală, dolarul a crescut marți la 4,6818 lei, iar la sfârșitul săptămânii media a fost stabilită la 4,6687 lei, mai mult cu 17,3 bani față de finalul anului trecut.

Francul elvețian, considerat drept un „activ sigur”, s-a apreciat față de euro, iar cursul a crescut de la 5,1094 lei, la începutul săptămânii, la 5,1404 lei, în ședința de vineri.

„Prețul gramului de aur a crescut de la 356,8680 lei la 357,7647 lei”

Pariurile puse pe întârzierea de către Banca Angliei a momentului primei tăieri a ratei de referință, în ciuda faptului că inflația din Marea Britanie a scăzut în martie la 3,2%, față de 3,4% în luna precedentă, au afectat performanța lirei sterline iar cursul a scăzut vineri la 5,8125 lei, mai mult cu 9 bani față de finalul lui 2023.

Vineri, prețul gramului de aur a crescut de la 356,8680 lei la 357,7647 lei, față de 359,4100 lei la jumătatea săptămânii. Metalul galben a fluctuat între 2.371,40 – 2.402,80 dolari/uncie.

Evoluția apreciativă a metalelor prețioase este pusă pe seama tensiunilor geopolitice și militare la nivel mondial (războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, criza dintre China și Taiwan), dar și pe scăderea șanselor unei aterizări economice ușoare a economiei americane, în cazul în care Rezerva Federală se concentrează pe inflație prin menținerea dobânzii la valori ridicate pentru mai mult timp.

Un rol important revine și achizițiilor mari de metal galben la care recurg băncile centrale, în special cele din China, Turcia, India sau Polonia.

Analiza cuprinde perioada 14 – 19 aprilie

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu: AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de SPIONAJ ucrainean

Publicat

claudiu tarziu

Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române.

Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul de spionaj militar HUR, dezinformează, pretinzând că AUR ar realiza în prezent interviuri cu preoți din satele locuite de români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. În plus, „propagandiștii” (AUR n.n.) ar intervieva familiile bărbaților (români n.n.) care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei.

Claudiu Târziu: AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de SPIONAJ ucrainean

Chipurile AUR ar pregăti presupuse operațiuni de propagandă pentru discreditarea Ucrainei, pe motivul opresiunii la care este supusă minoritatea românească. Inevitabil, HUR regurgitează și minciuna că operațiunea ar fi coordonată de Rusia.

1. Dezmințim aberațiile securiștilor ucraineni și ale presei aservite lor de la Kiev. AUR nu întreprinde nicio acțiune pe teritoriul Ucrainei și nici nu are oameni acolo. De ce HUR aruncă minciuni „pe surse” și nu își asumă răspunderea unor asemenea afirmații oficial, prin purtătorul autorizat de cuvânt? De ce HUR nu spune cu nume și prenume, serie și număr de pașaport, care ar fi acei cetățeni români, presupuși membri AUR, care ar activa în Ucraina?

„HUR este continuatorul direct și de drept al criminalului GRU”

Amintim și că publicația Kyiv Post, specializată în defăimarea AUR, nu ne-a cerut niciodată vreun punct de vedere. Kyiv Post este o publicație de limbă engleză, deci publicul țintă ales de HUR pentru defăimarea AUR este comunitatea internațională.

2. HUR este continuatorul direct și de drept al criminalului GRU, serviciul sovietic de spionaj militar, de la care a preluat cadrele și metodele, după dezmembrarea URSS. Din 1991 și până în prezent HUR a întreprins acțiuni ostile și provocări împotriva României, a cetățenilor români și a românilor care trăiesc pe teritoriile anexate la Ucraina, ca urmare a Pactului Ribbentrop – Molotov.

Amintim cazul trădătorului Floricel Achim, recrutat de HUR pentru a divulga secrete militare românești și ale NATO, interdicția abuzivă de intrare în Ucraina a numeroși cetățeni români, ziariști, activiști civici și politicieni sau acțiunile de intimidare la adresa românilor din Sudul Basarabiei pentru a se declara „moldoveni” sau împotriva construirii de biserici românești.

3. Atacul mârșav al HUR asupra preoților ortodocși din satele românești de peste graniță se adaugă atacurilor autorităților locale ucrainene și ale bisericii necanonice ucrainene la adresa Patriarhiei Române și a preoților și credincioșilor români ortodocși de peste graniță.

„AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean”

Substratul este acela că, pe 29 Februarie, Sfântul Sinod al Patriarhiei Române a decis „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.

Decizia se referă la trecerea parohiilor, credincioșilor și preoților români din subordinea Patriarhiei subordonate Moscovei la Biserica Ortodoxă Română. Această hotărâre a Sfântului Sinod a stârnit furia naționaliștilor ucraineni, a autorităților de la Kiev și a bisericii ucrainene necanonice, care nu se află în comuniune frățească cu Patriarhia Română.

Aceștia ar fi vrut ca parohiile din cele 150 sate românești să treacă la structura necanonică. Presiunile autorităților asupra preoților și credincioșilor români încalcă dreptul la libertate religioasă și dreptul la liberă asociere.

4. Dezinformarea HUR privind închipuitele activități ale AUR din Ucraina are ca scop intimidarea minorității române, pentru a discredita orice revendicare privind respectarea drepturilor sale ca fiind „extremistă” și „pro-rusă”.

AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean. De asemenea, facem apel la reprezentanții presei din România și din străinătate să respecte regulile minime ale profesiei de jurnalist și să ne ceară punctul de vedere atunci când preia acuzații la adresa noastră.

AUR susține pe deplin respectarea drepturilor românilor din Ucraina și își afirmă deplina solidaritate cu frații de peste graniță.

AUR susține pe deplin hotărârea Sfântului Sinod din 29 Februarie 2024 de înființare a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina și de binecuvântare și încurajare a preoților și credincioșilor români de peste graniță la această structură religioasă.

AUR cere Guvernului României, tuturor autorităților competente să monitorizeze strict obligațiile asumate de Ucraina privind respectarea drepturilor minorităților, așa cum acest stat s-a angajat prin tratate și acorduri bilaterale și internaționale și să intervină cu fermitate în cazul încălcării acestora!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax