Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Centru comunitar pentru locuitorii din zona rampei de gunoi Pata Rât, proiectat de studenți: Arhitectura e pentru oameni

Publicat


326941956 530822152216891 7055410248226632131 n

Mai mulți studenți din anul III la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca vor construi un centru comunitar, denumit Khetane, în Pata Rât, unde membrii comunității să participe la evenimente culturale și sportive, mai exact, pe terenul unde a avut loc festivalul cu același nume, în cartierul „Dallas”. din zona rampei de gunoi.

Studenții au lucrat 11 planuri arhitecturale din care se va face un proiect hibrid, cu scopul de a satisface nevoile locuitorilor din Pata Rât, după ce proiectul pilot, Căsuța Verde – primul centru comunitar din zonă – a capitulat după 3 ani de funcționare, ca urmare a lipsei de resurse.

Vlad Birtaș, unul dintre studenții implicați în proiect, a oferit mai multe detalii în acest sens, pentru Cluj24.

„În cadrul primului semestru al anului 3, la materia proiectare (care este materia principală în Facultatea de Arhitectură) tema este de a propune un activator urban, o clădire, în principiu, dar și zone exterioare în dialog cu aceasta, care să îndeplinească anumite nevoi ale unei anumite comunități, activând în zona respectivă. Am avut de ales între 5 locații din Cluj, iar 11 dintre noi (cred că atâția suntem) am ales situl propus în Pata Rât (lângă comunitatea Dallas, în spatele unei bisericuțe”, explică acesta.

Ce înseamnă un centru comunitar la Pata Rât: „E un proiect cu substanță, sensibil și complex”

A ales să propună activatorul urban, mai bine zis centrul comunitar în Pata Rât, deoarece l-a considerat o provocare, una sensibilă, în care trebuie să țină cont de problemele de fond ale comunității.

„E necesar să îi înțelegem (cât putem) și să încercăm să dăm un răspuns pertinent care se reflectă într-un obiect de arhitectură care se vrea a fi reciclabil, reutilizabil și reversibil, făcut din materiale accesibile, care ar putea încuraja comunitatea să se alăture procesului constructiv. Pentru mine, acest proiect este unul cu substanță, un proiect care vrea să se nască, dar care este și sensibil și primitor, complex, dar simplu în livrare”, împărtășește tânărul.

Dorința unui centru comunitar în Pata Rât nu a apărut de ieri, au mai fost tentative precum proiectul Căsuța Verde, pe care acesta la amintit.

„S-a mai încercat crearea unor ateliere pentru copii, a unor spații sanitare, încercări mai mult sau mai puțin reușite. Din contactele noastre cu Pata Rât, putem sublinia 3 actori cheie în tot ce ține de activități, mobilizare, organizare etc, anume domnul Istvan Szakats, Alex Fechete și doamna Linda Greta Zsiga. Ei ne-au prezentat cam tot ce știm noi despre Pata Rât”, notează el.

329005954 571787417886864 5617383918035071965 n

planul studentului pentru centrul comunitar Khetane

Căsuța Verde, primul centru comunitar din Pata: „Am capitulat. S-a dus”

Căsuța Verde a fost primul centru comunitar din Pata Rât, care a funcționat în perioada 2013-2016 și a fost construită prin eforturile comunității, în special ale lui Florin Stancu, directorul Asociației Comunitare a Romilor din Coastei, care a muncit pentru ridicarea și întreținerea centrului.

„Vedeam copii care nu își puteau face temele, se înghesuiau în casă, erau mulți ca număr în locuințele primite de la Primărie. Scriau pe jos, nu aveau suficient spațiu. În 2012, am auzit că se demolează grădinița din Someșeni și că acolo aș putea găsi materiale, provenite din demolări, ca să fac ceva.

Mi-am pus mașina la bătaie, am luat câțiva membri din comunitate și am început să car materiale. Nu erau noi, nu erau foarte bune, dar am ales să pot să construiesc cât de cât ceva. Am ales spațiul și acolo, împreună cu alți membri, ne-am apucat să construim. Nu au fost mulți, 3 la număr, dar pentru mine au contat foarte mult. Cred că nu au avut încredere că se poate face ceva din acele materiale și că nu e o nevoie atât de mare”, a spus Florin Stancu, într-un interviu la Radio Pata.

Construirea Căsuței Verzi a durat 2 luni în care a muncit zilnic, de dimineață până seara. Ulterior, a promovat proiectul mai multor ONG-uri, de la care a primit sprijin financiar. Dar a investit și din propriul buzunar.

Calculatoare din donații

Potrivit radiopata.ro, centrul pilot avea o suprafață de 5 x 5 metri și a fost echipat cu calculatoare din donații. Copiii începuseră să își facă temele acolo, învățând, totodată, cum se folosește internetul. Se organizau și antrenamente de dans pentru competiții, zile de naștere, petreceri de Halloween, inclusiv botezuri.

„Am primit oficialități. Sportivii din comunitate și-au adus medaliile și cupele. Am făcut suporturi pentru poze și premii. A arătat atât de frumos. Am făcut și un părculeț, am instalat jucării. Aveam o sobă, dar nu aveam apă și toaletă. Dar era un spațiu care oferea intimitate, ceea ce lipsește cu desăvârșire în Pata.

Am pus acolo poze cu copii și familiile, ca locul să fie cât mai familiar și să simtă și el că locul e și al lor. Că nu e un stăpân care să-i comande și pe ei. Veneau oameni de peste hotare, făceau poze, și noi eram atât de mândri. Patru ani a funcționat căsuța. Totul pe bază de voluntariat și de autoorganizare. Apoi, lipsa resurselor a accelerat distrugerea căsuței. Acoperișul s-a găurit de la ploaie și s-a degradat. Igrasia și mucegaiul au urcat pe pereți. Am capitulat. Casa s-a dus”, se arată într-un articol pe radiopata.ro.

330828228 943931990257907 4927997018275346202 n

Radio Pata – Facebook

11 propuneri, din care se va face un proiect hibrid. Ideea lui Vlad – vatra satului

Studentul nu poate dezvălui, în acest moment, cum va arăta clădirea, deoarece toate propunerile de până acum au fost strict pentru promovarea proiectării în cadrul facultății, aceasta fiind tema principală.

„Au fost vreo 11 propuneri, fiecare abordând diferit aceleași problematici. Unele propuneau o distribuire pavilionară a clădirii, cu corpuri dispuse mai larg, altele mai compacte, altele modulare, unele la frontul străzii, altele în adâncimea sitului.

Diferențele sunt și la sistemele constructive, unele propuneau pământul bătut ca sistem constructiv, altele containere prefabricate, altele vizau structura de lemn închisă cu baloți de paie. Din câte am înțeles, s-ar dori alegerea mai multor idei bune și construirea unui proiect hibrid care să întrunească o serie de elemente cheie”, menționează Vlad.

Proiectul lui pleacă de la motivul unei vetre – vatra satului, vatra focului – atât la exterior, cât și în interior, încercând să integreze bisericuța în ansamblu și propunând construirea pe structură de lemn și baloți de paie.

329087255 524321063021067 1256649155682070126 n

Mesajul studenților la arhitectură: „Nu putem să ignorăm comunitățile de la marginea orașului”

Dincolo de aspectul tehnic, Vlad și colegii săi vor să tragă un semnal de alarmă legat de comunitatea neglijată de la Pata Rât.

„Cred că toți avem același mesaj, acela că nu putem să ignorăm comunitățile de la marginea orașului, că sunt și ei oameni și au nevoi, mai ales că, din aproximativ 2000 de oameni care trăiesc acolo, cam 1000 sunt copii. Împingerea lor și marginalizarea nu este o abordare normală, ci trebuie căutate soluții care să îi ajute și să îi integreze în societate, să le ofere condiții. Este un semnal de alarmă că și ei contează și că trăiesc în niște condiții greu de imaginat”, susține studentul.

Un proiect precum centrul comunitar Khetane oferă o speranță comunității din Pata Rât, întrucât locuitorii nu beneficiază de nicio facilitate pentru un trai decent. Copiii se joacă pe același drum pe care trec constant mașinile de gunoi, astfel că generațiile anterioare nu au cunoscut niciodată bucuria jocului într-un parc. Majoritatea părinților și bunicilor lor nu au avut acces la vreo mașină de spălat, ori la vreun spațiu improvizat pe care să-l numească baie și să se spele. Toate acestea se pot schimba datorită tinerilor de la Facultatea de Arhitectură, prin centrul comunitar pe care îl pun la cale.

„Membrii comunității au nevoie de locuri unde să se spele și să spele rufele, să gătească și să petreacă timp liber, locuri unde copiii să își facă temele sau să învețe niște meserii, să existe săli de muzică și dans, pentru că sunt mulți oameni talentați acolo. În principiu, să fie o casă a tuturor, care să le ofere condiții să poată evolua și să se integreze în societate”, completează el.

323709674 506412444969597 8259177672991513652 n

Experiența lui Vlad în proiect: „Arhitectura este pentru oameni”

O astfel de experiență îl determină să gândească mai practic și să ia în considerare nevoile oamenilor, astfel încât să le ofere, prin munca sa, spațiul necesar pentru a-și desfășura activitățile.

„Arhitectura este pentru oameni și nu doar ca să apară în poze pe Instagram. Îmi doresc foarte tare să continuăm povestea asta, să conturăm centrul și chiar să îl facem realitate.

Ar fi un câștig imens pentru cei cărora li se adresează, și evident că ar fi un câștig mare și pentru noi, constituind o lucrare de referință importantă pentru CV și pentru recomandările viitoare și, de ce nu, poate începutul unei anumite abordări în arhitectură, cel puțin pe mine mă interesează foarte tare genul asta de arhitectură socială, dedicată oamenilor cu nevoi, mai mult decât construirea blocurilor de locuit sau a mall-urilor”, spune Vlad.

Pe lângă facultate, lucrează ca freelancer pentru anumiți clienți, atât din Romania, cât și din Belgia, făcând vizualizări de arhitectură (randări), pentru a le prezenta acestora sau a le afișa pe site-urile lor, drept catalog de produse.

Face asta de ceva timp, reprezentând un venit suplimentar și o acumulare de experiență importantă, deși ca student la arhitectură, timpul este foarte limitat. Cu toate acestea, își dorește să mai aibă oportunitatea de a intra în proiecte asemănătoare cu cel de la Pata Rât, cu atât mai mult cu cât sunt și practice.

„Îmi place să-mi murdăresc mâinile”, conchide el.

Sursa foto: Vlad Birtaș – Facebook

Imaginile ilustrează planul studentului pentru centrul comunitar Khetane.

329036389 5986018128124051 5658376007264837381 n

329067634 614292530519189 5310413976671703212 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Uriașul DEFICIT bugetar periclitează poziția leului

Publicat

euro ok

Situația precară a Finanțelor publice începe să pună presiune asupra cursului euro/leu și există riscul creșterii costurilor la care se împrumută România, în cazul în care marile agenții de rating vor decide să modifice în mod negativ notele.

Recent, agențiile Moody’s și Fitch au semnalat faptul că implementarea noii legi a pensiilor va avea impact negativ pentru finanțele publice, prin creșterea deficitului bugetar.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Uriașul DEFICIT bugetar periclitează poziția leului

Iar marți, Ministerul Finanţelor a prezentat cele mai noi date care arată că datoria guvernamentală a crescut în primele nouă luni la 759,342 miliarde lei iar deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale acestui an, față de 3,34% în perioada similară din 2022.

Pe acest fond negativ, cursul euro a crescut marți de la 4,9702 la 4,9723 lei iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,972 – 4,973 lei.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) s-a menținut la 6,25%”

Înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională, piața monetară s-a consolidat la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.

Marți, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a menținut la 6,25%, față de 6,34% la începutul lunii. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,32%, după ce la începutul lunii se situa la 6,43%. Indicele la 12 luni a stagnat la 6,39%, comparativ cu 6,53% la debutul lui noiembrie.

Moneda americană avea o evoluție mixtă față de principalele valute iar cursul ei a crescut de la 4,5369 la 4,5419 lei, în condițiile în care ea fluctua în culoarul 1,0934 – 1,0963 dolari/euro, valori apropiate de cele de la începutul săptămânii.

„Criptomonedele aveau o tendință descendentă”

Media francului elvețian a scăzut de la 5,1561 la 5,1534 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,7250 la 5,7376 lei.

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.011 – 2.022 dolari/uncie, au contribuit la creșterea prețului gramului de aur la 294,1024 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 380,12 forinți/euro iar a celei poloneze s-a apreciat marginal la 4,3542 zloți/euro.

Criptomonedele aveau o tendință descendentă. Bitcoin se tranzacționa între 36.892 și 37.447 dolari iar ethereum fluctua în culoarul 1.997 – 2.040 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

CULTURA

Patul miresei. Postul Crăciunului, timpul în care de țesea și se cosea zestrea în satele clujene

Publicat

De

Înainte de căsătorie cu câțiva ani, viitoarea mireasă, împreună cu mama și surorile, își pregătea zestrea.

Mai ales în Postul Crăciunului și al Paștilor se țesea, se cosea și astfel se realizau toate obiectele de care era nevoie într-o gospodărie.

Patul miresei. Postul Crăciunului, timpul în care de țesea și se cosea zestrea în satele clujene

În post, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj se făceau lepedeie, țoluri, fețe de pernă și altele necesare în casă.

Toate acestea erau aranjate pe un pat, unele peste altele, iar astfel de paturi puteau să aibă câte șașe lepedeie alternate cu șase țoluri, iar deasupra douăsprezece perini mari.

Zestrea, indiciu privind avuția familiei

Zestrea nu reprezenta doar o parte utilă, ci și o oportunitate în timpul nunții ca mireasa să arate cât e de harnică sau din ce familie vine.

La casele mari, adică la cele înstărite, patul miresei rămânea intact, adică era expus doar de fală. La familiile modeste, unele piese din componența patului erau folosite, acestea fiind numite local „lepedeie de purtat”.

„Dacă erau două fete de măritat în casă, se făceau două paturi. Cu cât patul era mai bogat decorat, cu cât era mai mare, însemna că familia fetei era mai înstărită, deci fata avea mai multă zestre.

Până la căsătorie, aceste obiecte erau ținute într-o ladă, sau pe un pat anume. În dimineața din ziua nunții, patul era desfăcut, rearanjat în curte, iar femeile venite după mireasă începeau să numere toate piesele componente ale patului.

Apoi erau puse în car și duse la casa mirelui, care devenea noua casă a fetei măritate”, povestește Susana Moholea din Ceanu Mare, județul Cluj.

Foto: Patul miresei – Muzeul Mănăstirii Feleac, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg

Publicat

chereches2

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dat în urmărire generală, a fost depistat și reținut de poliția germană la Augsburg. Acesta avea un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și a dispărut în ziua pronunțării sentinței.

„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia.

În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, a transmis Poliția Română.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

PROGRAMUL de transport al CTP Cluj-Napoca în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informeaza publicul calator ca, in zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie si 3 decembrie 2023, transportul public in municipiul Cluj-Napoca si in Zona Metropolitana Cluj se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica. In data de 2 decembrie circulatia va fi conform zilelor de sambata.

In ziua de 1 Decembrie 2022, in intervalul orar 08:30 – 09:30, intrucat P-ta Mihai Viteazul va fi inchisa traficului auto general cu ocazia manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, liniile de transport care tranziteaza zona vor circula pe trasee adiacente Pietei Mihai Viteazul:

PROGRAMUL de transport al CTP Cluj-Napoca în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023

· Liniile 32, 33, 47, 21, 36b, vor circula pe traseul de baza;

· Liniile 28B, 31, M31, 37, 38, 39 vor circula prin P-ta Garii, str. Traian, P-ta Mihai Viteazul cu intoarcere pe latura de Vest – Republica.

· Liniile 19, 29, 42 vor fi deviate din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu;

· C.S. Cora va fi deviata din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu, str. Cuza Voda , str. I.P. Voitesti, str. Dacia, str. Dragalina;

· Linia M26 va circula din Splaiul Independentei pe str. Horea deviat pe str. Dragalina, Pod Napoca.

· Linia 9 la intoarcere va circula pe str. J. Courie.

· Linia 1 de troleibuz va circula pe traseul scurtat intre Piata 1 Mai si Piata Mihai Viteazu pe str. I.P. Voitesti – B-dul 21 Decembrie 1989 – str Paris – piata 1 Mai.

· Linia 44 va circula deviat pe Pod Napoca, Splaiul Independentei, str. George Cosbuc, Calea Motilor, Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989. Intors pe 21 Decembrie 1989, str. Regele Ferdinand.

· Linia de tramvai 101 nu va fi afectata.

In intervalul orar 10:00 – 12:00 respectiv 19:30 – 20:30, datorita restrictiilor de circulatie din Piata Avram Iancu:

· Liniile 32,32b, 33, 20, 21, 35, 3, vor circula pana in Piata Cipariu;

· Linia 3 de troleibuz va fi inlocuita cu autobuze;

· Linia 46B va circula dus-intors pe B-dul Nicolae Titulescu;

· Linia 44 va circula deviat pe B-dul 21 Decembrie 1989, str. Teodor Mihali, dus-intors;

· Linia 45 va circula deviat pe B-dul N. Titulescu dus-intors.

· Linia 25 de troleibuz va fi suspendata si va fi suplimentata linia 6.

Avand in vedere numarul mare de participanti la evenimentele organizate cu ocazia ʺZilei Nationale a Romanieiʺ ce se vor desfasura in Piata Avram Iancu si in Piata Unirii, C.T.P. Cluj Napoca S.A. va suplimenta numarul mijloacelor de transport in data de 1 Decembrie2023 in intervalul orar 11:00 – 13:00, respectiv 19:00 – 22:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax