Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Centru comunitar pentru locuitorii din zona rampei de gunoi Pata Rât, proiectat de studenți: Arhitectura e pentru oameni

Publicat


326941956 530822152216891 7055410248226632131 n

Mai mulți studenți din anul III la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca vor construi un centru comunitar, denumit Khetane, în Pata Rât, unde membrii comunității să participe la evenimente culturale și sportive, mai exact, pe terenul unde a avut loc festivalul cu același nume, în cartierul „Dallas”. din zona rampei de gunoi.

Studenții au lucrat 11 planuri arhitecturale din care se va face un proiect hibrid, cu scopul de a satisface nevoile locuitorilor din Pata Rât, după ce proiectul pilot, Căsuța Verde – primul centru comunitar din zonă – a capitulat după 3 ani de funcționare, ca urmare a lipsei de resurse.

Vlad Birtaș, unul dintre studenții implicați în proiect, a oferit mai multe detalii în acest sens, pentru Cluj24.

„În cadrul primului semestru al anului 3, la materia proiectare (care este materia principală în Facultatea de Arhitectură) tema este de a propune un activator urban, o clădire, în principiu, dar și zone exterioare în dialog cu aceasta, care să îndeplinească anumite nevoi ale unei anumite comunități, activând în zona respectivă. Am avut de ales între 5 locații din Cluj, iar 11 dintre noi (cred că atâția suntem) am ales situl propus în Pata Rât (lângă comunitatea Dallas, în spatele unei bisericuțe”, explică acesta.

Ce înseamnă un centru comunitar la Pata Rât: „E un proiect cu substanță, sensibil și complex”

A ales să propună activatorul urban, mai bine zis centrul comunitar în Pata Rât, deoarece l-a considerat o provocare, una sensibilă, în care trebuie să țină cont de problemele de fond ale comunității.

„E necesar să îi înțelegem (cât putem) și să încercăm să dăm un răspuns pertinent care se reflectă într-un obiect de arhitectură care se vrea a fi reciclabil, reutilizabil și reversibil, făcut din materiale accesibile, care ar putea încuraja comunitatea să se alăture procesului constructiv. Pentru mine, acest proiect este unul cu substanță, un proiect care vrea să se nască, dar care este și sensibil și primitor, complex, dar simplu în livrare”, împărtășește tânărul.

Dorința unui centru comunitar în Pata Rât nu a apărut de ieri, au mai fost tentative precum proiectul Căsuța Verde, pe care acesta la amintit.

„S-a mai încercat crearea unor ateliere pentru copii, a unor spații sanitare, încercări mai mult sau mai puțin reușite. Din contactele noastre cu Pata Rât, putem sublinia 3 actori cheie în tot ce ține de activități, mobilizare, organizare etc, anume domnul Istvan Szakats, Alex Fechete și doamna Linda Greta Zsiga. Ei ne-au prezentat cam tot ce știm noi despre Pata Rât”, notează el.

329005954 571787417886864 5617383918035071965 n

planul studentului pentru centrul comunitar Khetane

Căsuța Verde, primul centru comunitar din Pata: „Am capitulat. S-a dus”

Căsuța Verde a fost primul centru comunitar din Pata Rât, care a funcționat în perioada 2013-2016 și a fost construită prin eforturile comunității, în special ale lui Florin Stancu, directorul Asociației Comunitare a Romilor din Coastei, care a muncit pentru ridicarea și întreținerea centrului.

„Vedeam copii care nu își puteau face temele, se înghesuiau în casă, erau mulți ca număr în locuințele primite de la Primărie. Scriau pe jos, nu aveau suficient spațiu. În 2012, am auzit că se demolează grădinița din Someșeni și că acolo aș putea găsi materiale, provenite din demolări, ca să fac ceva.

Mi-am pus mașina la bătaie, am luat câțiva membri din comunitate și am început să car materiale. Nu erau noi, nu erau foarte bune, dar am ales să pot să construiesc cât de cât ceva. Am ales spațiul și acolo, împreună cu alți membri, ne-am apucat să construim. Nu au fost mulți, 3 la număr, dar pentru mine au contat foarte mult. Cred că nu au avut încredere că se poate face ceva din acele materiale și că nu e o nevoie atât de mare”, a spus Florin Stancu, într-un interviu la Radio Pata.

Construirea Căsuței Verzi a durat 2 luni în care a muncit zilnic, de dimineață până seara. Ulterior, a promovat proiectul mai multor ONG-uri, de la care a primit sprijin financiar. Dar a investit și din propriul buzunar.

Calculatoare din donații

Potrivit radiopata.ro, centrul pilot avea o suprafață de 5 x 5 metri și a fost echipat cu calculatoare din donații. Copiii începuseră să își facă temele acolo, învățând, totodată, cum se folosește internetul. Se organizau și antrenamente de dans pentru competiții, zile de naștere, petreceri de Halloween, inclusiv botezuri.

„Am primit oficialități. Sportivii din comunitate și-au adus medaliile și cupele. Am făcut suporturi pentru poze și premii. A arătat atât de frumos. Am făcut și un părculeț, am instalat jucării. Aveam o sobă, dar nu aveam apă și toaletă. Dar era un spațiu care oferea intimitate, ceea ce lipsește cu desăvârșire în Pata.

Am pus acolo poze cu copii și familiile, ca locul să fie cât mai familiar și să simtă și el că locul e și al lor. Că nu e un stăpân care să-i comande și pe ei. Veneau oameni de peste hotare, făceau poze, și noi eram atât de mândri. Patru ani a funcționat căsuța. Totul pe bază de voluntariat și de autoorganizare. Apoi, lipsa resurselor a accelerat distrugerea căsuței. Acoperișul s-a găurit de la ploaie și s-a degradat. Igrasia și mucegaiul au urcat pe pereți. Am capitulat. Casa s-a dus”, se arată într-un articol pe radiopata.ro.

330828228 943931990257907 4927997018275346202 n

Radio Pata – Facebook

11 propuneri, din care se va face un proiect hibrid. Ideea lui Vlad – vatra satului

Studentul nu poate dezvălui, în acest moment, cum va arăta clădirea, deoarece toate propunerile de până acum au fost strict pentru promovarea proiectării în cadrul facultății, aceasta fiind tema principală.

„Au fost vreo 11 propuneri, fiecare abordând diferit aceleași problematici. Unele propuneau o distribuire pavilionară a clădirii, cu corpuri dispuse mai larg, altele mai compacte, altele modulare, unele la frontul străzii, altele în adâncimea sitului.

Diferențele sunt și la sistemele constructive, unele propuneau pământul bătut ca sistem constructiv, altele containere prefabricate, altele vizau structura de lemn închisă cu baloți de paie. Din câte am înțeles, s-ar dori alegerea mai multor idei bune și construirea unui proiect hibrid care să întrunească o serie de elemente cheie”, menționează Vlad.

Proiectul lui pleacă de la motivul unei vetre – vatra satului, vatra focului – atât la exterior, cât și în interior, încercând să integreze bisericuța în ansamblu și propunând construirea pe structură de lemn și baloți de paie.

329087255 524321063021067 1256649155682070126 n

Mesajul studenților la arhitectură: „Nu putem să ignorăm comunitățile de la marginea orașului”

Dincolo de aspectul tehnic, Vlad și colegii săi vor să tragă un semnal de alarmă legat de comunitatea neglijată de la Pata Rât.

„Cred că toți avem același mesaj, acela că nu putem să ignorăm comunitățile de la marginea orașului, că sunt și ei oameni și au nevoi, mai ales că, din aproximativ 2000 de oameni care trăiesc acolo, cam 1000 sunt copii. Împingerea lor și marginalizarea nu este o abordare normală, ci trebuie căutate soluții care să îi ajute și să îi integreze în societate, să le ofere condiții. Este un semnal de alarmă că și ei contează și că trăiesc în niște condiții greu de imaginat”, susține studentul.

Un proiect precum centrul comunitar Khetane oferă o speranță comunității din Pata Rât, întrucât locuitorii nu beneficiază de nicio facilitate pentru un trai decent. Copiii se joacă pe același drum pe care trec constant mașinile de gunoi, astfel că generațiile anterioare nu au cunoscut niciodată bucuria jocului într-un parc. Majoritatea părinților și bunicilor lor nu au avut acces la vreo mașină de spălat, ori la vreun spațiu improvizat pe care să-l numească baie și să se spele. Toate acestea se pot schimba datorită tinerilor de la Facultatea de Arhitectură, prin centrul comunitar pe care îl pun la cale.

„Membrii comunității au nevoie de locuri unde să se spele și să spele rufele, să gătească și să petreacă timp liber, locuri unde copiii să își facă temele sau să învețe niște meserii, să existe săli de muzică și dans, pentru că sunt mulți oameni talentați acolo. În principiu, să fie o casă a tuturor, care să le ofere condiții să poată evolua și să se integreze în societate”, completează el.

323709674 506412444969597 8259177672991513652 n

Experiența lui Vlad în proiect: „Arhitectura este pentru oameni”

O astfel de experiență îl determină să gândească mai practic și să ia în considerare nevoile oamenilor, astfel încât să le ofere, prin munca sa, spațiul necesar pentru a-și desfășura activitățile.

„Arhitectura este pentru oameni și nu doar ca să apară în poze pe Instagram. Îmi doresc foarte tare să continuăm povestea asta, să conturăm centrul și chiar să îl facem realitate.

Ar fi un câștig imens pentru cei cărora li se adresează, și evident că ar fi un câștig mare și pentru noi, constituind o lucrare de referință importantă pentru CV și pentru recomandările viitoare și, de ce nu, poate începutul unei anumite abordări în arhitectură, cel puțin pe mine mă interesează foarte tare genul asta de arhitectură socială, dedicată oamenilor cu nevoi, mai mult decât construirea blocurilor de locuit sau a mall-urilor”, spune Vlad.

Pe lângă facultate, lucrează ca freelancer pentru anumiți clienți, atât din Romania, cât și din Belgia, făcând vizualizări de arhitectură (randări), pentru a le prezenta acestora sau a le afișa pe site-urile lor, drept catalog de produse.

Face asta de ceva timp, reprezentând un venit suplimentar și o acumulare de experiență importantă, deși ca student la arhitectură, timpul este foarte limitat. Cu toate acestea, își dorește să mai aibă oportunitatea de a intra în proiecte asemănătoare cu cel de la Pata Rât, cu atât mai mult cu cât sunt și practice.

„Îmi place să-mi murdăresc mâinile”, conchide el.

Sursa foto: Vlad Birtaș – Facebook

Imaginile ilustrează planul studentului pentru centrul comunitar Khetane.

329036389 5986018128124051 5658376007264837381 n

329067634 614292530519189 5310413976671703212 n



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Publicat

mita euro bun

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.

Piața valutară locală este monitorizată cu atenție de BNR, care este nevoită uneori să vândă euro pentru a stopa tendințele de depreciere. O creștere a cursului înainte de alegerile prezidențiale din mai ar pune în pericol procesul electoral.

Tranzacțiile de miercuri se realizau în culoarul 4,9771 – 4,9777 lei, iar media euro a urcat de la 4,9772 – 4,9775 lei, față de 4,9774 lei la jumătatea săptămânii trecute.

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Economia românească s-ar putea confrunta cu riscul intrării în recesiune, în condițiile în care bugetul de stat pentru acest an a fost calculat pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR se arată că, „cele mai recente date și analize indică o încetinire pronunțată a creșterii în termeni trimestriali a economiei în trimestrul I 2025, implicând o dinamică anuală a PIB relativ similară celei din trimestrul precedent, în condițiile unor evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.”

O scădere a economiei poate fi însoțită de înrăutățirea notelor de țară de către marile agenții de rating, ceea ce ar ridica dobânzile și ar deprecia leul.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,90 la 5,89%”

Miercuri, modificările marginale ale indicilor ROBOR s-au menținut, la două zile de la decizia BNR de a nu modifica rata de referință, care stagnează din august trecut la 6,50%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,90 la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,06 la 6,07%.

Euro a profitat de reacția piețelor la decizia administrației americane de a impune tarife vamale de 104% la importurile din China, și s-a apreciat până la 1,1090 dolari, maxim al ultimelor patru luni. La această evoluție au contribuit scăderea puternică a acțiunilor pe Wall Street și vânzările pe termen lung de obligațiuni americane, în piață existând temeri de intrare în stagflație a economiei SUA, care au majorat cererea de „monede refugiu”, în special yenul și francul elvețian.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,5556 la 4,5115 lei.

„Prețul gramului de aur a crescut”

Moneda elvețiană s-a întărit sub pragul de 0,93 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 5,3084 la 5,3594 lei, maxim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui noiembrie trecut. În schimb, s-a menținut tendința de depreciere a lirei sterline, iar media ei a scăzut de la 5,8053 la 5,7821 lei, minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care obligațiunile britanice la 30 de ani au atins un maxim al ultimilor 27 de ani.

Prețul gramului de aur a crescut de la 440,1817 lei la 441,8413 lei, față de recordul de 463,3913 lei, atins miercurea trecută. Metalul galben s-a menținut sub recordul de 3.169,60 dolari/uncie, înregistrat în 3 aprilie, și se tranzacționa în culoarul 2.968,40 – 3.072,90 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2818 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 408,63 forinți/euro.

Căderea prețul companiilor tehnologice americane a provocat deprecierea bitcoin la 74.617 – 77.892 dolari și a ethereum la 1.390 – 1.494 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Publicat

david

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.

„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.

Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:

– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.

Participare extinsă la nivel național și internațional

La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.

Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.

Educația – în centrul comunității

Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;

– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.

Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Publicat

De

Bani pentru calculator pentru elevi și studenți din Cluj

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.

Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare

Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.

Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Publicat

romi

Primăria Cluj oferă locuințe sociale pentru vârstnicii din Pata Rât prin programul INFIELD, finanțat exclusiv de la bugetul local.

„În ședința Consiliului Local din 7 aprilie a fost supusă votului și aprobată ultima etapă din proiectul INFIELD prin care Primăria municipiului oferă locuințe pentru vârstnicii din Pata Rât.

Acest program, finanțat integral de la bugetul local, este o premieră la nivel național prin faptul că este dedicat vârstnicilor de etnie romă.

romi

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Astfel, Primăria a achiziționat de pe piața liberă 5 locuințe pentru a reloca 2 cupluri de seniori și 3 persoane vârstnice singure care la acest moment locuiesc în condiții de segregare. Alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a fost inițiată o selecție prin care să fie alocate aceste locuințe pe criterii precum: vârstă, vechimea în muncă, starea de sănătate, situația familială, gradul de dizabilitate și alte criterii conform practicilor europene în acest sector.

romi

romi

romi

„Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe”

După relocarea cetățenilor, aceste persoane vor primi în continuare suport administrativ, psiho-social, vor avea acces la întâlniri de grup și alte resurse necesare pentru integrarea lor în comunitate – prin proiectul PASSUS cu finanțare de la Primăria Cluj-Napoca.

Mai multe informații pot fi consultate în proiectul de HCL de pe site-ul Primăriei sau pe canalele de comunicare ale ADI ZMC.

romi

romi

Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe în scopul desegregării, prin proiecte cu fonduri norvegiene: 2 locuințe de necesitate – în caz de incendiu, violență domestică ș.a., iar 108 pentru familiile din Pata Rât. Actualmente, 502 persoane beneficiază de aceste locuințe”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj.

Foto: arhivă proiecte norvegiene desfășurate de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu ADI-ZMC

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate