CULTURA
FOTO. Cel mai mare concurs de jazz din România va avea loc în Parcul Central din Cluj-Napoca. Concurează artiști din 10 țări

Cea de-a 7 ediție a Jazz in the Park Competition, cel mai mare concurs de jazz din România, aduce în Parcul Central din Cluj-Napoca tinere talente care vor face atmosferă și vor încerca să cucerească publicul în perioada 5-7 iulie.
Finaliste sunt 13 tinere trupe din 10 țări, artiștii fiind aleși dintr-un număr record de înscrieri la competiție – 246 de trupe din 39 de țări de pe 3 continente: Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria), Anna Hauss (Germania), Chief’s Condition (Olanda), daoud (Franța), David Luca Quartet , Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina), kitti (Scoția), Lyder Røed Quintet (Norvegia), MAGRO (Germania), Nonconformist Anthology (România), Răzvan Cipcă Trio (România), Subconscious Trio (Italia) și Zouratie Kone Trio (Belgia). Acești artiștii
Fondatorul Jazz in the Park, Alin Vaida, a declarat, miercuri, că pe lângă tinerele talente care vor concura în cadrul concursului, în Parcul Central din Cluj-Napoca vor cânta, în fiecare seară a evenimentului, invitați speciali.
Se pune preț pe interpretarea live
”Este cea mai bună ediție de concurs, fiind un eveniment important. Avem artiști cu mare notorietate și credem că acest concurs contribuie la industria muzicală europeană. Line-up-ul este unul competitiv și sunt convins că, în viitor, vom auzi de multe dintre trupele prezente la Cluj.
Simțim că am descoperit viitorul Coldplay. Suntem entuziasmați în legătură cu această competiție muzicală în care punem mult preț pe interpretarea live din cadrul evenimentului”, a spus Vaida.
Potrivit acestuia, selecția celor 13 finaliști a durat 3 săptămâni.
Invitați de seamă
Celebrul pianist și compozitor cubanez Roberto Fonseca va veni în România special pentru Jazz in the Park Competition. Finalul zilei de sâmbătă va fi așadar o seară de dans pe ritmuri de mambo, rumba și bolero, combinate cu ritmuri vibrante de jazz.
Vineri seara atmosfera va fi întreținută de concertul Elenei Mîndru, una dintre cele mai valoroase artiste ale jazzului european care anul acesta este și membru al juriului, iar duminică seara vor urca pe scena mare din Parcul Central, din nou, trupa Klawo, câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023. Pe lângă aceștia, pe scena invitaților speciali vor mai cânta: Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.
Harta evenimentului a fost regândită și mărită astfel că, din acest an, concurenții vor avea o scenă dedicată lângă Universitatea de Artă și Design din Parcul Central, în timp ce scena mare a evenimentului va rămâne în capătul aleii centrale a parcului.
Se susțin tinerii muzicieni de jazz
Denisa Dan, manager Jazz in the Park Competition, a declarat la rândul său că Jazz in the Park Competition este modul propriu de a susține tinerii muzicieni de jazz.
”Nivelul competiției din acest an este impresionant: aproape 250 de trupe din 39 de țări au dorit să vină la Cluj!
Îi vom asculta pe cei 13 finaliști și vă garantăm că veți fi impresionați. Cu sprijinul partenerilor noștri și un line-up variat de activități, vă promitem un adevărat festival în care jazzul și experiențele se îmbină perfect”, a spus Dan.
Program Jazz in the Park Competition
Vineri, 5 iulie
Competition Stage:
- 16:30: Răzvan Cipcă Trio
- 17:40: Nonconformist Anthology
- 18:50: Magro
- 20:00: Chief’s Condition
Special Guests Stage:
- 20:45: Corto.Alto
- 22:10: Elena Mîndru
Vinyl Stage:
- 14:00: Audiție vinyl-uri curatoriate de Melomelanj
- 15:00: Micar
- 17:00: Sugar (MeloMelanj) & Dubase (LazyHour)
- 21:00: Blanilla
Jam Session:
- 21:00: Music Hub & Competition Artists. Locație: Music Lounge by BRD
- 23:30: Competition & Local Artists. Locație: Colin’s Gastro Pub
Sâmbătă, 6 iulie
Competition Stage:
- 16:30: Jazz Family Trio „ShekBand”
- 17:40: Lyder Røed Quintet
- 18:50: Subconscious Trio
- 20:00: Anna Hauss
Special Guests Stage:
- 20:45: 7th Sense
- 22:10: Roberto Fonseca
Vinyl Stage:
- 14:00: Audiție vinyl-uri cu Melomelanj
- 15:00: Rogvaiv (LazyHour) & D’Jhu (MeloMelanj)
- 20:00: Electors
Jam Session:
- 21:00: Music Hub & Competition Artists. Locație: Music Lounge by BRD
- 23:30: Competition & Local Artists. Locație: Colin’s Gastro Pub
Duminică, 7 iulie
Competition Stage:
- 15:40: Abel Marton Nagy’s Cosmos Band
- 16:50: Zouratié Koné TRIO
- 18:00: kitti
- 19:10: daoud
- 20:20: David Luca Quartet
Special Guests Stage:
- 20:00: Răzvan Florescu Quartet
- 21:00: Gala de decernare a premiilor Jazz in the Park Competition
- 22:00: Klawo
Vinyl Stage:
- 14:00: Dubik
- 17:00: Puiu
- 20:00: Wax on Fridays
Jam Session:
- 21:00: Music Hub & Competition Artists. Locație: Music Lounge by BRD
- 23:30: Competition & Local Artists. Locație: Colin’s Gastro Pub
Pe lângă concerte, Parcul Central din Cluj-Napoca va arăta ca odinioară, când festivalul câștiga premiul de Best Small Festival in Europe: cu multe activități cu și despre muzică, un ”line-up gastronomic” atent selecționat și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate lor.
Premiile Jazz in the Park Competition 2024
Cei 13 finaliști vor cânta în fața a mii de oameni și se vor bucura de o atmosferă de festival.
Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 vor fi anunțați duminică, la ora 21.00, pe scena principală.
Finaliștii vor primi puncte pentru: calitatea interpretării, coeziunea trupei, interacțiunea cu publicul, respectarea timpilor alocați și originalitatea muzicii. Juriul din acest an va fi format din: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.
- Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park în perioada 30 august -1 septembrie 2024 – premiu oferit de BRD – Groupe Société Générale
- Premiul 2: 3.000 euro – premiu oferit de Purcari
- Premiul 3: 1.000 euro – premiu oferit de platforma iabilet.ro
- Premiul pentru cea mai bună formație românească din competiție: 1.000 euro;
- Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 euro – premiu oferit de Meze Audio
- Trei (3) mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro – premiu oferit de Audio-Technica
- Premiul publicului: – premiu oferit de PPC
Fanii pot să voteze finalistul preferat la premiul publicului
Cei care vor veni la Jazz in the Park Competition vor avea un cuvânt important de spus anul acesta.
Ei vor putea vota, cu note de la 1 la 10, reprezentanția artiștilior finaliști. Pentru asta, fanii trebuie să vină la eveniment și și îi asculte live.
După fiecare concert, pe ecranul scenei principale, va apărea un QR code care, accesat, va duce la formularul de vot pentru cei care tocmai au cântat.
Toți cei care și-au exprimat astfel votul vor intra automat în tragerea la sorți pentru premiul de fidelitate: un abonament dublu la Jazz in the Park Festival 2024 și două tricouri Jazz in the Park.
Fondul Jazz in the Park revine
Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită. În cadrul concursului, publicul participant va putea însă susține inițiativele culturale ale organizatorilor, cumpărând biletul neobligatoriu și contribuind la Fondul Jazz in the Park, care va fi relansat în cadrul evenimentului. Această campanie a debutat în 2015 și a fost activă până în 2020, timp în care s-au strâns și au fost donați peste 100.000 euro în comunitate.
Jazz in the Park Competition a revenit în forță în 2023
Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur. Din totalul de 212 aplicanți, trupa Klawo din Polonia a fost marea câștigătoare a celei de-a șasea ediții, iar acum vor cânta din nou la eveniment, ca invitați speciali.
Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.
Despre Jazz in the Park
Jazz in the Park este organizat de Fapte, o organizație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include două mari festivaluri organizate în Cluj-Napoca, precum și o expoziție muzicală.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ciocolata Napoca, replică la ciocolata Dubai, prezentată de studenții USAMV Cluj-Napoca la festivalul Chocolate Saga

După succesul înregistrat în București, festivalul Chocolate Saga ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, transformând orașul într-un paradis al iubitorilor de ciocolată. Evenimentul promite o experiență senzorială, reunind zeci de branduri de ciocolată artizanală și produse pe bază de ciocolată din întreaga țară.
Vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații live susținute de maeștri ciocolatieri, să descopere secretele preparării ciocolatei și să deguste delicii unice, precum ciocolata Dubai. De asemenea, festivalul va include lansarea colecțiilor speciale de Paști, oferind oportunitatea de a achiziționa cadouri dulci și sănătoase pentru cei dragi.
În cadrul evenimentului există o mulțime de activități, împărțite pe trei zile, ce le permite tuturor vizitatorilor să aibă o experiență unică, precum: degustarea de ciocolată sau alimente derivate, precum șerbeturi, înghețată și băuturi răcoritoare, dar și producții spaniole de vin sau ulei de măsline, participarea la ateliere și demonstrații culinare sau chiar ocazia de a vedea cum se creează ciocolata de la zero.
Ciocolata Napoca a studenților de la USAMV Cluj, reinterpretare a ciocolatei Dubai
Printre atracțiile principale ale evenimentului se numără un produs inedit și 100% românesc: Ciocolata Napoca, o reinterpretare locală, sustenabilă și prietenoasă cu buzunarul a renumitei ciocolate Dubai. Creată de studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj, ciocolata este o inovație care îmbină tradiția autohtonă cu inspirația internațională.
Ciocolata Napoca se distinge nu doar prin gustul deosebit, ci și prin prețul extrem de competitiv: este de patru ori mai ieftină decât varianta de import, păstrând în același timp calitatea și aportul nutrițional. Produsul va fi disponibil în magazinele proprii ale USAMV și poate fi testat în premieră în cadrul târgului de la Chios, între 12 și 14 aprilie.
Baschet și ciocolată: U Cluj în căutare de sponsori… dulci
O prezență specială la târg o are și echipa de baschet feminin Universitatea Cluj, care vine nu doar din drag pentru ciocolată, ci și cu speranța că va atrage noi sponsori din rândul producătorilor și vizitatorilor.
„Suntem aici pentru că iubim ciocolata, dar și pentru că știm că, în anumite condiții, ea poate fi benefică pentru sportivi. Nutriționistul nostru, Fotis Vlahos, ne-a explicat clar că ciocolata neagră, bogată în flavonoide, ajută la sănătatea inimii și chiar la metabolism. Dacă e consumată cu moderație și în variante curate, poate face parte din dieta unui atlet”, a declarat una dintre jucătoare.
Pairing: vin și ciocolată – explozie de arome
Pentru pasionații de gusturi rafinate, somelierul Ionel Bârsan (Casa Domeniile Sâmburești) va susține demonstrații de pairing între vinuri românești și sortimente de ciocolată artizanală. Vizitatorii vor putea învăța cum anumite tipuri de vin – de la Merlot la Fetească Neagră – pot amplifica savoarea unui bonbon cu caramel sărat sau a unei trufe cu lichior de nuci.
Amatorii de gusturi avangardiste trebuie să treacă pe la standurile Ingres și Choco van Nis. Acolo se găsesc bomboane cu ardei copt sau rubarbă, respectiv Capsula cu Prăjituri.
De neratat
– O impresionantă colecție de trufe:
- amareto și nucleu de amarene;
- lichior de nucă și nucleu de prună confiată;
- ciocolată cu whisky și nucleu de caramel sărat;
- grand marniere și nucleu de mandarină;
- fistic cu nucleu de zmeură;
– Dulceață de ciocolată cu zmeură;
– Oul picasso cu praline și pate de fruits + rețetă pentru acasă.
– Ciocolată cu jumări, ciocolată cu ardei copt sau ce au mai inovat ciocolatierii
Program și acces
- Deschidere oficială: vineri, ora 12:00
- Vânătoare de ouă pentru copii: vineri, ora 18:00
- Ateliere creative pentru adulți și copii: sâmbătă și duminică, începând cu ora 12:00
- Locație: Events by Chios, Parcul Central Cluj-Napoca
Preț bilet: 20 lei / Intrare gratuită pentru copiii sub 10 ani, însoțiți de un adult.
Ce este Chocolate Saga?
Chocolate Saga este un eveniment pentru întreaga familie, ce are activități de care se pot bucura si copiii. Există o zonă de ateliere pentru cei mici în care aceștia pot învăța cum să facă figurine de ciocolată, precum iepurași, ouă, și vor avea parte chiar și de o vânătoare de ouă.
Andreea Paparuș
Andreea Ungur
EVENIMENT
Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.
”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.
27 de transplanturi de la începutul anului
Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.
Foto: Arhivă

Nu este o noutate faptul că Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România. Lună de lună au fost atinse noi recorduri pe plan local, iar unele dintre proprietățile scoase în piață au ajuns deja să aibă costuri atât de ridicate în comparație cu valoarea pe care ar avea-o în orice alt oraș din țară.
Apartamentele din Cluj-Napoca au fost scoase la vânzare pe parcursul lunii trecute cu un preț mediu de 3.157 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Cumpărătorii care au făcut în martie pasul spre achiziție au achitat cu aproximativ 17% mai mult decât cei care și-au luat o locuință la începutul primăverii trecute. Prețul mediu solicitat în orașul de pe Someș a ajuns să depășească media națională cu 74% și este, la ora actuală, cu 58% mai mare decât cel înregistrat în Capitală.
STUDIU. De ce sunt atât de SCUMPE locuințele la Cluj-Napoca
Apartamentele noi sunt disponibile cumpărătorilor cu un cost mediu de 3.203 euro/mp util, iar cele vechi pot fi achiziționate cu 3.150 euro/mp util.
Pe tot parcursul anului 2024, locuințele s-au scumpit cu 15% în Cluj-Napoca, de fiecare proprietate disponibilă fiind interesați aproximativ 2 cumpărători. În cele mai scumpe zone din oraș – centru, Andrei Mureșanu, Bună Ziua – prețurile apartamentelor s-au majorat într-un an cu până la 10%, conform datelor Imobiliare.ro.
În primul trimestru al anului în curs, creditul ipotecar mediu accesat de clujeni prin intermediul brokerilor din rețeaua Imobiliare.ro Finance a ajuns la 95.373 euro, o valoare cu 22% mai mare față de cea înregistrată în perioada similară din 2024.
În același timp, rata medie achitată lunar de noii proprietari la bancă a fost mai mică decât cea pe care ar fi plătit-o anul trecut, mai exact de 2.611 lei, echivalentul a circa 525 euro.
„În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca”
Un chiriaș din Cluj-Napoca trebuie să achite lunar, în medie, 550 euro pentru un apartament cu 2 camere. Aceasta este cea mai căutată tipologie de locuință în rândul celor care stau cu chirie și cea mai larg întâlnită în oferta de pe piața locală. Un preț similar este solicitat și de către proprietarii din București.
Dacă în cazul prețurilor de vânzare am văzut o majorare cu 15% pe parcursul anului trecut, în cazul chiriilor avansul a fost cu doar 6%. Și de această dată, pentru fiecare proprietate listată pe Imobiliare.ro la închiriere au existat aproximativ doi potențiali chiriași interesați de ea. Centrul orașului și cartierele Andrei Mureșanu și Mărăști se mențin cele mai scumpe pentru chiriași, chiriile medii putând fi încadrate în cazul apartamentelor în intervalul 600-700 euro/lună, cu creșteri chiar și de 10% în ritm anual.
În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca. Discutăm despre o sumă medie solicitată de doar 1.664 euro/mp util în 2024, cu doar 7% mai mare față de cea aferentă anului 2023, arată datele Imobiliare.ro.
Chiriile sunt și ele semnificativ mai mici față de cele solicitate de proprietarii din Cluj-Napoca. Un chiriaș plătea lunar anul trecut, în medie, 390 de euro pentru un apartament.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO FOTO. Candidatul AUR la prezidențiale George Simion, dezbatere cu presa locală și influenceri, la Parlament

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu presa locală și influenceri din toată țara.
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, începând cu ora 17, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu reprezentanți ai presei locale și creatori de conținut din întreaga țară. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Adevărul dincolo de propaganda televiziunilor mari” și a cuprins o sesiune extinsă de întrebări și răspunsuri adresate direct de jurnaliști și influenceri, inclusiv întrebări venite din mediul online.
„Mulțumesc pentru prezența voastră aici. De multe ori, presa locală, presa alternativă, oamenii care au o voce în mediul online sunt ignorați. Am creat un eveniment de campanie special pentru vocile alternative ale românilor, voci care în aceste zile sunt cenzurate sub presiunea Guvernului și a diferitor instituții și servicii speciale, plătite din banii românilor”, a declarat Simion în debutul întâlnirii.
Tiradă împotriva presei mainstream și a sistemului
Într-un discurs dur la adresa mass-mediei centrale, liderul AUR a acuzat „televiziunile de sistem” că au primit zeci de milioane de euro pentru a susține guvernarea actuală și pentru a promova, în opinia sa, un „regim autoritar”.
„Având în vedere prezența noastră politică în ultimii cinci ani în România, cu multe convulsii, cu zeci de milioane de euro alocate presei de sistem și televiziunilor care fac propagandă guvernamentală, care promovează anularea alegerilor, promovează un sistem autoritar și care susțin lovitura de stat care s-a dat pe 6 decembrie, îmi face deosebită plăcere în această zi de vineri să preiau întrebări din partea tuturor oamenilor care sunt curioși cu privire la diferite aspecte ale activității noastre”, a mai declarat Simion.
Evenimentul a fost transmis în direct pe rețelele sociale.
UPDATE
După circa două ore, George Simion l-a luat pe scenă și pe fiul său, Radu, de aproape un an, într-o apariție care amintește de stilul promovat de Elon Musk, apropiat de administrația Trump, cunoscut pentru aparițiile publice alături de copiii săi.