EVENIMENT
FOTO. Cât a plătit o familie de clujeni o masă de prânz în stațiunea Mamaia. ”Măcar de era mâncarea gustoasă”
O familie de clujeni, compusă din doi adulți și un copil, se află în aceste zile pe litoralul românesc, mai precis în stațiunea Mamaia.
Cei trei au luat și masa în oraș și au scos din buzunar o sumă piperată pentru consumație – 197 de lei.
Ce au comandat clujenii la restaurant: o salată de sfeclă roșie – 9 lei, 2 porții de cartofi pai – 26 de lei, șnițel pui – 24 de lei, ciorbă de legume – 20 de lei, cartofi cu bacon – 15 lei, ceafă de porc – 24 de lei, 100 de gr de hamsii, cu lămâie și mujdei – 15 lei, ciorbă de burtă – 24 de lei și tochitură dobrogeană – 40 de lei.
”Noi suntem obișnuiți cu prețurile mari de la Cluj, dar nici chiar așa. Am dat o căruță de bani, măcar dacă ar fi avut gust. Nu am lăsat nici măcar 3 lei bacșiș, dacă nu era pe bon…”, a spus unul dintre părinți.
În afară de prețul mesei, familia de clujeni a fost deranjată de faptul că la restaurantul respectiv se percepea o taxă de WC de… 10 lei.
”Pentru 3 persoane, încă 30 de lei în plus. Adică o ceafă și juma de porție de cartofi pai”, au precizat clujenii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Eurodeputatul Daniel Buda, la lucru cu furca în mână de Crăciun, la o fermă de vaci. Mesaj pentru fermierii români
Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a dat, de Crăciun, costumul de Bruxelles pe hainele de fermier și a pus mâna pe furcă, lucrând la ferma de vaci a familiei din județul Sălaj.
”25 decembrie, ziua de Crăciun, o zi ca oricare alta pentru fermieri”, a spus Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European.
Eurodeputatul a transmis și un mesaj fermierilor români: ”Fermierii, cei pentru care Crăciunul și sărbătorile sunt doar o altă zi de muncă. Ei sunt un exemplu de dedicare și responsabilitate. Cunoaștem sacrificiul vostru și vă suntem recunoscători”.
CULTURA
Lansare de carte și concert – eveniment la Cluj-Napoca. Poetul Ion Mureșan împlinește 70 de ani
Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană organizează la Cluj-Napoca, joi, 9 ianuarie 2025, începând cu ora 19:00, lansarea antologiei ”Poeme (1981-2023)” de Ion Mureșan, un volum omagial cu ocazia aniversării a 70 de ani ai poetului născut 9 ianuarie 1955 în comuna clujeană Vultureni.
Prezintă Ion Pop, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu, amfitrion fiind Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național.
Lansarea va fi urmată de concertul ”Alcool” după Ion Mureșan, cu cântece intrepretate de Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Cristian Rigman.
Manifestările vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.
Intrarea este liberă pe baza unei rezervări aici: https://www.bilete.ro/ion-muresan-70/
Ion Mureșan este cel care spune că ”într-o societate bolnavă, poeții sunt anticorpii sociali care neutralizează răul”.
Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Soborul Maicii Domnului şi pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.
Biserica Ortodoxă sărbătorește în a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, aceasta fiind una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria care datează încă din sec. al V-lea. Cuvântul sobor înseamnă adunare de oameni, iar în cadrul liturgic el exprimă chemarea spre slujbă cât și adunarea în jurul sfântului prăznuit pentru ca aceasta prin rugăciunile sale să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru noi.
Maica Domnului, SĂRBĂTORITĂ a doua zi de Crăciun
Soborul are loc în general după o mare sărbătoare și este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți Sfinți precum Soborul Sf. Ioachim și Ana, Soborul Sf. Ioan Botezătorul sau Soborul Sf. Arhangheli.
Biserica a rânduit ca astăzi, a doua zi după Crăciun, să fie pomenită Maica Domnului împreună cu soborul celor care o cinstesc pe ea. Cinstirea deosebită pe care o aducem Macii Domnului este foarte importantă deoarece Maica Domnului reprezintă iubirea milostivă, smerită, ocrotitoare și a devenit icoană vie a Bisericii. Fecioara Maria este Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ocrotitoarea tuturor creștinilor, precum și a familiei creștine.
Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfinția Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor.
„Ea ascultă cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi”
Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria.
Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului înseamnă sărbătoarea soborului creştinilor, care se adună spre a cinsti pe Maica Domnului, imediat după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin acordul ei liber ea a dat trup Fiului Veşnic al lui Dumnezeu celui nevăzut, celui necuprins, celui inaccesibil sau neapropiat şi L-a făcut cuprins, văzut şi aproape de oameni. Maica Domnului este cinstită pentru că este Născătoare de Dumnezeu. Ea poartă acest nume mare şi sfânt de Născătoare de Dumnezeu şi pentru că nu a pierdut fecioria prin naştere, ea se numeşte şi pururi Fecioară Maria“.
Maica Domnului, icoana vie a Bisericii, a interiorizat în ea pe însuşi Dumnezeu Cuvântul, Mântuitorul lumii. „Maica Domnului este pregătită şi ea, nu doar conştiinţa poporului Israel, care aştepta pe Mântuitorul prezis de profeţi. La vârsta de 3 ani este dusă la Templul din Ierusalim, unde stă 12 ani, meditând şi rugându-se. Ea ascultă cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi, astfel pregătindu-se să interiorizeze în ea nu doar cuvântul din carte, ci pe Dumnezeu Cuvântul, izvorul cuvintelor din cărţile sfinte.
Maica Domnului este şi icoana Bisericii, care poartă în ea pe Hristos şi Îl arată lumii. Maica Domnului, în icoanele noastre, poartă pe braţul stâng, aproape de inimă, pe Pruncul Iisus, care stă pe braţul ei ca pe un tron şi cu mâna ei dreaptă Îl arată pe El şi în timp ce Îl arată, ea fiind în stare de rugăciune, primeşte binecuvântarea Lui. Prin aceasta înţelegem că Biserica rugătoare, a cărei icoană sfântă vie este Maica Domnului, trăieşte din binecuvântarea Fiului ei, din binecuvântarea Domnului nostru Iisus Hristos.
„Maica Domnului este scara prin care Dumnezeu coboară pe pământ prin Întrupare”
Taina Naşterii Fiului lui Dumnezeu ca Om din Fecioara Maria a fost prevestită de prorocii Vechiului Testament: „Această taină a Naşterii Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos ca Om din Fecioara Maria a fost prevăzută de prorocii Vechiului Testament care au prezis şi prevăzut Taina Naşterii Fiului lui Dumnezeu Mântuitorul Lumii din Fecioara Maria.
Astfel, Patriarhul Iacob vede o scară care uneşte cerul cu pământul şi pe această scară coboară şi urcă îngerii din ceruri. Sfinţii Părinţi ai Bisericii au tâlcuit această scară ca fiind Taina Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioara Maria. Prin lucrarea Duhului Sfânt, Cel Veşnic din Ceruri coboară pe pământ în timp şi, deci, Maica Domnului este scara prin care Dumnezeu coboară pe pământ prin Întrupare; Fiul lui Dumnezeu devine om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor.
Maica Domnului prin smerenie, prin ascultare, prin această dăruire de sine totală se învredniceşte a fi vas ales al Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos. De aici vine cinstirea ei deosebită. De aceea, Biserica o preamăreşte ca fiind mai cinstită de cât Heruvimi şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul a născut. Arată acum de ce este mai cinstită de cât Heruvimi şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii pentru că din ea S-a născut Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul cel Veşnic. S-a făcut trup şi S-a arătat în lume şi a vieţuit cu oamenii şi prin moartea şi prin Învierea Sa a izbăvit de păcat şi de moarte neamul omenesc.
Sursa: crestinortodox.ro
Meriton Korenica, jucătorul celor de la CFR Cluj, a marcat un gol și a oferit o pasă decisivă în victoria obținută de echipa sa în fața Oțelului Galați, scor 3-2, fiind notat la final cu nota nouă de Sofascore și inclus în echipa ideală a săptămânii.
Jurnaliștii kosovari de la Telegrafi au analizat evoluția lui Korenica, lăudându-l pe fotbalist pentru jocul consistent pe care l-a prestat, scrie sport.ro.
Un jucător de la CFR Cluj, notat cu 9 și inclus în ECHIPA etapei
„Mijlocașul kosovar Meriton Korenica continuă să strălucească în tricoul celor de la CFR Cluj. Performanțele sale constante l-au adus din nou în echipa ideală a săptămânii.
Datorită evoluției sale excelente, Korenica a primit nota 9.0 și a fost inclus în echipa ideală a săptămânii, conform Sofascore.
Kosovarul a fost al doilea cel mai bine cotat jucător din campionatul României în acest weekend, fiind depășit doar de Darius Olaru de la FCSB, care a obținut nota 9.9″, a notat sursa citată mai sus.
În cele 20 de meciuri disputate în acest sezon penru CFR, Korenica a marcat trei goluri și a oferit trei pase decisive.
Cotat la 900.000 de euro de site-urile de specialitate, fotbalistul de bandă în vârstă de 28 de ani mai are contract cu CFR Cluj până în vara anului 2026.
constanteanu
iulie 23, 2023 la 9:19 am
Fratee!
Preturile sunt cat se poate de decente!
Cat este o portie de cartofi prajiti in Cluj? 5 lei?
Si frate!
Sunteti in zona turistica!
Dar intreb?
Era un cuplu de orbi din Cluj?
Cand au comandat nu au vazut si preturile,
Asa s calicii de ardeleni!
Maninca si cand sa plateasca e scump!
Am vazut cat este la Bontida o felie de paine unsa cu untura-23 lei!
Asa maninca saraciile din Cluj!
Mars!
Sa nu cad clujeni la mare!
SS
iulie 23, 2023 la 1:20 pm
Vorba aia: Saracu e si al dracu. Calicu e si gingas. Pai cat vrei sa coste mai? Dar nu cumva vreti si pe gratis? Nu va e rusine? Ganditi-va ca si cei care stau in picioare un sezon intreg de dimineata pana spre miezul noptii au dreptul la un salariu corect. E totusi litoral… profit 2 luni de zile pe vara. Bat pariu ca daca opresti la orice carciuma pe marginea unui drum si comanzi aceleasi mancaruri platesti chiar mai mult. Dar s-au invatat ziarele sa faca toata vara circ cu articole privind preturile pe litoral. Pai daca vreti mai mult pe gratis daca se poate de unde vreti investitii pe litoral. Cu asa atitudine, aveti litoralul pe care il meritati. Multi romani nu merg pe litoral la noi pentru ca probabil da mai bine sa arate prietenilor si rudelor ca au mers in Grecia, Turcia, etc. Dă mai bine sa spui ca ai fost in Thassos, chiar daca unele plaje sunt mai jegoase decat in Mamaia si chiar daca per total, cheltuie mai mari si cheltui mai multi bani pe transport, taxe, etc. Nu spun ca trebuie sa mergi doar in Romania pe litoral. Dar si un an cu un an ar fi de bun simt. De ce romanii nu se plang si de preturile din Poiana Brasov. Ca ei pot merge pe preturi mai bune ca au profit tot anul. V-ati obisnuit an de an sa aruncati articole de rahat ca si prezentul, despre litoralul romanesc. Ar trebui sa aveti pe constiinta faptul ca si voi contribuiti la falimentarea litoralului autohton. Va recomand mai mult bun simt cand scrieti astfel de articole. Concluzia mea este ca pretul pentru cele comandate nu ca ar fi mare, ci chiar este de bun simt. Sunt preturi de „impinge tava”.
Stoican ovidiu
iulie 23, 2023 la 4:21 pm
a dat puțin dute la jupiter sa vezi preturi dublu
Mihai Românul
iulie 23, 2023 la 5:05 pm
Nesimțirea de Cluj are reacție: s-au găsit unii mai nesimțiți și clujenii sunt invidioși că au fost întrecuți.Gândiți-vă la șantajul chiriilor practicate pentru studenți și la șantajul medical practicat în Cluj. Gândiți-vă la prețurile practicate doar că avem copii la studii. Rușine! Cluj-Napoca – un oraș ridicat pe suferință. Suferiți fraților, dacă nu la Balaton, Orban abia așteaptă!
Mihai Românul
iulie 23, 2023 la 5:56 pm
Sau mai bine mâncați langoși și colaci, la prețuri greu de agreat, cu frații voștri al căror nume îl poartă colacii, și care nu dau doi bani pe voi.
PS: Biata familie de clujeni! Prin ce a putut trece!
Minodora
iulie 23, 2023 la 7:37 pm
Pe toți turiștii de pe litoral scrie „bun de jumulit”, asta-i tradiție!
Clujeni fomisti
iulie 23, 2023 la 7:39 pm
o familie din cluj a comsndat vreo 9 feluri de mancare si a platit 39 euro.
ar trebui sa ramaneti in cluj idioti pozatori de bonuri de masa chiar si atunci cand sunt preturi modeste
Vladimir
iulie 24, 2023 la 2:52 pm
era bine daca mentionati si cum se numeste bodega cu pricina. poate daca te peeshi pe gardul lor poate ii mai ieftin decat la wc.jigodism tipic romanesc,turism de japca.
Alex
iulie 25, 2023 la 7:13 pm
Scria pe usa,cat e taxa de toaleta,nu-ti place nu intri,e cam piperat pretul,far nu-i catastrofa,daca n-ai bani stai acasa,sau iti faci sandwichuri…deja e plin netul cu papagali de genul