ANUNȚURI PUBLICE
FOTO. „Casa fără colțuri” din Cluj, de vânzare la 2 milioane de euro. Tavanul vortex, ușile anotimpuri, piese de 24 de karate

O casă „fără colțuri” se oferă spre vânzare în cartierul Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, la prețul de 2 milioane de euro, pe un site internațional de imobiliare.
„S-a dorit a fi o evadare din aglomerația urbană, o oază de liniște aflată la 5 minute de Centrul Clujului. Încă de la intrare suntem atrași de gardul din fier forjat prelucrat manual după o tehnică medievală, compus din frunze și elemente organice stilizate care se incolăcesc în jurul stâlpilor din praf de piatră. Aleile sunt din piatră cubică de granit, datând din perioada interbelică, care împânzesc curtea. Gradina cu alei șerpuite are o vegetație luxuriantă aflată la maturitate. Soclul casei este sculptat manual și finisat cu praf de piatră care ne duc cu gândul la rădăcini de mangrove”, se arată în descrierea locuinței.
Intrarea în vortex: „Clădirea crește, se desfășoară ca un organism, din interior spre exterior”
Aceasta are o suprafață utilă de 334 de metri pătrați, fiind construită pe un teren de 429 de metri pătrați. Are 3 intrări, 2 în față și 1 în spate, iar din punct de vedere al compartimentării, numără 5 camere și 4 băi.
Ușa de la intrare și tâmplăria din imobil sunt făcute din lemn Larice siberian și vitralii. Vitraliile care se regăsesc în întreaga locuință sunt realizate manual în tehnica Tiffany. Holul de la intrare are un tavan în formă de vortex.
La parter se află un birou, dressing, dormitor, o baie și un hol secundar. Subsolul are o cameră tehnică, spălătorie și o cameră depozitare. La mezanin se află bucătăria complet mobilată și utilată.
„Clădirea creşte, se desfăşoară ca un organism, din interior spre exterior, curge şi se adaptează. Așa cum o descrie și arhitectul ca fiind casa fără colțuri, linii fluide care se integrează perfect în peisajul cartierului”, spune agentul imobiliar în anunț.
Uși cu vitralii în culorile anotimpurilor. Piese de 24 de karate
La etajul 1 se află 2 dormitoare, 2 băi și 1 dressing. Totodată, există 4 uși cu vitralii tematice, fiecare încăpere reprezentând câte un anotimp. În hol se găsește un copac stilizat care înlocuiește balustrada. E format din 70.000 bucăți de mozaic Bisazza tăiate, lipite și potrivite manual, cu frunzele căzute în pardoseala de marmură.
„Zona matrimonială este cuprinsă dintr-un dormitor zugrăvit cu vopsea stucco veneziano, iar ornamentele și corpurile de iluminat sunt placate cu aur de 24 karate (plinta, ornamente pat, lustre), baie dotată cu duș, cu un blat de marmură roșiatică și decorată cu mozaic Bisazza placat cu platină, toaletă dotată cu funcția de spălare și uscare, chiuvetă și un dressing cu balcon”, se precizează în descriere.
Cea de-a doua baie are un perete format din „2 lastre de marmură periată, tăiate în oglindă și televizor încastrat în oglindă”.
Spre mansardă se urcă pe scări placate cu marmură, fiecare treaptă având altă formă. Acestea au fost prelucrate manual.
Mansardă Art nouveau. 7 straturi de tencuială de nuanțe diferite
Mansarda este un open space compus din 3 zone distincte, din punct de vedere al utilității. Ele sunt delimitate de un stâlp central decorat în stil Art nouveau. La baza lui e un tablou rotund din mozaic, placat cu aur de 24 karate, lucrat manual, care susține tavanul picta în stil Art nouveau.
„Piesa centrală o reprezintă un bar de 4 metri, cu un blat din lemn masiv, iar partea frontală este placată cu cupru”, opinează agentul imobiliar.
Zona de entertainment cuprinde o canapea modulară, un televizor și un ecran de proiecție electric care coboară din tavan.
„În cea de-a treia zonă, se regăsește o masă rotundă de 12 persoane, care poate fi folosită atât ca loc de luat masa, cât și ca spațiu pentru discuții. Această zonă se bucură de o priveliște uimitoare asupra Clujului, priveliște care poate fi admirată printr-o fereastră imensă care urmărește curbura acoperișului”, adaugă el.
Tot la mansardă, pe peretele din spatele barului, se află o operă de artă realizată prin tehnica sgraffito, o tehnică de peste 200 de ani, în 7 straturi de tencuială de nuanțe diferite.
„Formele sunt fluide, reprezentate prin linii curbe. Vitraliile și fierul forjat transpun privitorul într-o lume feerică plină de rafinament și culoare, lumea filmului și a creațiilor artistice”, indică agentul.
Baia cu 3 întrebări
Baia de la mansardă are un design unic și denumirea de „baia cu 3 întrebări”. Este placată cu pardoseală din gresogranit și tablori din mozaic care simbolizează mecanismul din interiorul aparatelor din cinematograf.
Iluminatul este asigurat de lămpi sub formă de floare prelucrate manual din fier forjat.
De la mansardă se iese pe terasă. Casa are 2 terase în trepte, prima terasă are un jacuzzi cu o priveliște deosebită asupra Clujului.
Clădirea a fost construită în 2017 și se vinde pe un site internațional de imobiliare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

CULTURA
Propunere de strategie pentru atragerea turiștilor: ”Show sportiv și Broadway la Cluj-Napoca, în fiecare zi, 365 de zile pe an”

O asociație cu activitate de peste 25 de ani propune o strategie de consolidare a turismului sportiv și cultural la Cluj-Napoca, scopul fiind atragerea unui număr cât mai mare de turiști români sau străini, care să găsească în fiecare zi în oraș un spectacol cultural sau un show sportiv.
Fondatorul şi președintele asociației ”Casa Europei”, Dan Luca, a declarat pentru Cluj24 că municipiul Cluj-Napoca trebuie să devină o destinație europeană pentru evenimentele de sport și cultură.
”La nivel național, dar și european, se apreciază foarte mult unde a ajuns Clujul, care este un pol economic puternic și credem că este important pentru oraș să treacă la nivelul următor și să ofere servicii şi mai bune pentru cetățeni. De asemenea, este important și să atragă investiții suplimentare pe un palier mai puțin dezvoltat, dar și mai mulți turiști care să aibă, într-adevăr, ce face când vizitează Cluj-Napoca, mult mai mult decât în prezent.
De aceea am creionat o strategie căreia i-am spus <<Show sportiv la Cluj, Broadway la Cluj, în fiecare zi>> care presupune să avem în fiecare zi a anului, 365 de zile, câte un eveniment sportiv sau cultural.
La Cluj-Napoca avem o abordare foarte bună din punct de vedere al divertismentului, al festivalurilor, dar avem câteva evenimente – TIFF, Untold, EC, Jazz in the Park, Zilele Clujului, Zilele Culturale Maghiare, Festivalul de Păpuși WonderPuck – care au loc, fiecare, câteva zile pe an. Ce ar însemna să avem spectacole, mai micuțe, dar zilnice?”, a provocat Dan Luca.
Acesta a precizat că, la fel, Cluj-Napoca este și un pol sportiv recunoscut, cu echipe de baschet, de fete și băieți, care au o tradiție deja, și care umpleau sălile în competițiile interne și internaționale. ”Infrastuctura este foarte bună, BT Arena este de departe cea mai modernă din țară, și cred că ar fi interesant să avem câte un show sportiv în fiecare zi la Cluj.
Acestea sunt ambițiile, de a avea show-uri sportive și spectacole culturale de calitate pentru clujeni, dar și pentru a atrage turiști din județele limitrofe sau, de ce nu, din toată România sau din străinătate”, a explicat acesta.
Oraș turistic 365 de zile
Întrebat cum se pot organiza zilnic astfel de evenimente, Dan Luca a spus că ar trebui să aibă loc zilnic, deci inclusiv în weekend, astfel încât municipiul Cluj-Napoca să devină un oraș turistic timp de 365 de zile.
”Dacă ar exista o ofertă, sunt convins că mult mai mulți turiști ar lua în calcul vizitarea Clujului.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să concepem spectacole sportive sau culturale care să aibă loc în fiecare zi, iar cele două domenii să fie integrate.
Pe partea de sport, de exemplu, ce ar însemna să avem un show la ora 20 în BT Arena, cu 10.000 de spectatori? Ar trebui să ai evenimente de calitate, iar acestea le ai dacă U BT, echipa de baschet băieți, joacă într-o cupă europeană, ceea ce atrage suporteri. La fel să avem și pentru baschet fete, iar la Cluj mai sunt alte două sporturi de potențial de sală, handbalul și voleiul.
În anii 1990, echipa de volei era campioană, iar Sala Sporturilor Horia Demian era plină de spectatori, veniți să asiste la meciuri europene.
Teoretic, am avea șase echipe de băieți și fete de la baschet, handbal și volei care trebuie să devină campioane naționale, pentru a putea juca în cupe europene. Pentru asta e nevoie de întărirea loturilor, cu jucători care atrag spectatori, de investiții financiare serioase, dar și răsplata ar fi pe măsură.
Să nu uităm de turneele internaționale de tenis de câmp care s-ar disputa, în continuare la BT Arena din Cluj-Napoca, la care se adaugă altele, din alte sporturi: gimnastică, arte marțiale, tenis de masă, care ar completa paleta de evenimente sportive.
În fotbal, investițiile sunt enorme, pentru ambele echipe ale orașului, dar investițiile într-o echipă de sală sunt incomparabil mai mici”, a afirmat președintele ”Casa Europei”.
Spectacole în engleză
În ceea ce privește componenta culturală, acesta a menționat că și aici Clujul are un atu, și anume infrastructura foarte bună, în condițiile în care există Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Opera Română, Casa de Cultură a Studenților.
”La fel ca la sport, cum ar fi să avem în fiecare seară un spectacol cultural, dar inedit, în limba engleză, pentru un public internațional, de genul Broadway. Să fie reprezentații cu piesele clasice, Chicago, Cats, Fantoma de la Operă, la care ar veni public.
Clujul are și potențial de școală de revistă.
Acum dacă vii ca turist la Cluj-Napoca nu prea ai ce face seara, de la hotel ți se recomandă un restaurant sau un bar și să vizitezi ˝cel mai interesant obiectiv al orașului˝, Salina Turda, dar nu prea este o ofertă nici pentru clujeni, nici pentru turiști.
De aceea este acest proiect extrem de ambițios, în care ai în fiecare zi ce să faci dacă ești din Cluj sau dacă vii la Cluj. Un turist vine câteva zile și are o ofertă la dispoziție, putem să îi ținem aici, dar pentru aceasta avem nevoie de spectacole sportive și cultural de calitate”, a mai spus Luca.
Aceasta a mai arătat că la Cluj-Napoca avem și Facultatea de Teatru și Film și cea de Educație Fizică și Sport, ambele de la UBB, instituții de învățământ care ar trebui implicate în proiect pentru dinamizarea segmentelui cultural.
Potrivit lui Dan Luca, fiind un proiect strategic, ar trebui asumat de Primăria Cluj-Napoca și ajutat de ONG-uri și mediul privat.
”E nevoie de o investiție masivă din bani publici și de management public pentru coordonarea unui astfel de proiect pentru o perioadă de 5 ani, la început. Există un mare potențial uman, se pot crea locuri de muncă.
România este, încă, deficitară la sporturi de echipă și cred că dacă s-ar crea acest pol sportiv puternic la Cluj, am putea extinde această strategie la nivel național.
Clujeni care cunosc fenomenul cultural și sportiv
Am discutat în ultimii ani cu oameni care cunosc fenomenul cultural și sportiv din Cluj, cum ar fi d-na profesoară Mihaela Luțaș și prorectorul Dan Lazăr, ambii de la UBB, cu decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Leon Gomboș, cu managerul echipei de handbal baieti U Cluj, Liviu Hossu, şi chiar cu profesorul Vasile Pușcaș.
Ar urma o discuție cu reprezentații Primăriei clujene, cu primarul Emil Boc, trebuie, poate, un studiu de fezabilitate pentru un astfel de proiect, poate crearea unei fundații pentru cultură și sport, cum a fost Asociația Clujul – Capitală Culturală Europeană.
Cred că instituțiile locale au rol fundamental în a gândi un astfel de proiect și cred că se pot face minuni la Cluj”, a conchis Dan Luca.
”Casa Europei” Cluj-Napoca este o asociaţie care a luat fiinţă în 1996, iar Avizul de Funcţionare a fost acordat de către Ministerul Afacerilor Externe al României. Principalul obiectiv al organizaţiei este realizarea unei legături reale între comunitatea locală clujeană şi Uniunea Europeană.
Blogul asociației este http://casaeuropei.blogspot.com/

Echipajul clujean de la Napoca Rally Academy, format din pilotul Simone Tempestini și copilotul Sergiu Itu, au câștigat Raliul Clujului Star Lubricants, desfășurat la sfâșitul săptămânii.
Echipierii Napoca Rally Academy s-au impus și în acest sezon în etapa clujeană, pilotul Simone Tempestini asigurându-și al 8-lea titlu național absolut de campion al României
Podiumul absolut a fost completat de Andrei Gîrtofan cu Doru Vraja, respectiv frații Norbert și Francesca Maior
Festivitatea de premiere a avut loc la Cluj Arena din Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Bărbat prins cu alcoolemie URIAȘĂ la volan în Câmpia Turzii. Nu avea nici permis. A fost ARESTAT

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au dispus, vineri, măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 35 de ani, din Câmpia Turzii, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
În fapt, la data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 19.45, în timp ce conducea autoturismul pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, acesta a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice.
Totodată, polițiștii au constat că bărbatul nu avea dreptul de a conduce autovehicule, având permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii unei alte infracțiuni rutiere în cursul anului 2023.
Astfel,în baza probatoriului administrat, în data de29 septembrie a.c. bărbatul de 35 de ani a fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, pe numele acestuia, magistrații Judecătoriei Turda au dispus măsură arestării preventive pentru 30 de zile.
Cmariana
februarie 2, 2023 la 12:53 pm
E super, nici în vis nu vezi asa ceva !
andy md
februarie 2, 2023 la 5:08 pm
nici în coșmaruri…