Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cărțile electronice de identitate se emit și la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj. Pentru toți locuitorii

Publicat


carte e 1

Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj a început, marți, emiterea primelor cărți de identitate electronice, cu chip, care se eliberau de un an doar la Primăria Cluj-Napoca.

Șeful DJEP Cluj, Carmen Mihaela Filip, a declarat că extinderea proiectului pilot de emitere a cărților electronice de identitate, lansat în 2 august 2021 doar la Primăria Cluj-Napoca, și la nivelul DJEP, înseamnă că toți locuitorii județului Cluj își vor putea depune cereri pentru noile tipuri de cărți de identitate.

”Deservim inclusiv comunele arondate municipiului Cluj-Napoca, dar și pe cetățenii municipiului Cluj-Napoca. DJEP, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, are competență pe întreg teritoriul județului Cluj”, a spus Filip.

Potrivit acesteia, programul cu publicul pentru emiterea cărților electronice de identitate la DJEP Cluj este de luni până joi între orele 10-15 iar vineri între orele 10-13, clujenii având la dispoziție 2 ghișee, iar intervalul dintre programări este de o jumătate de oră.

Cărțile de identitate vor fi primite după o lună de la completarea cererii și efectuarea formalităților, costul unui astfel de document fiind de 67 de lei.

Programare online

Pentru a se programa, cetățenii au la dispoziție platforma web: https://programare-cei.mai.gov.ro sau pot intra direct pe site-ul DJEP Cluj pentru a obține mai multe informații privind programarea, depunerea documentelor și eliberarea cărții electronice de identitate.

După efectuarea programării, cetățenii se vor deplasa la sediul DJEP Cluj din strada Aviator Bădescu nr. 7-9, unde vor depune personal cererea, dovada achitării contravalorii actului de identitate și celelalte documentele prevăzute de lege. 

Procedura de rezervare

Se accesează site-ul:  https://programare-cei.mai.gov.ro;

➢Se selectează data la care doriţi să depuneţi cererea;

➢Se bifează intervalul orar la care vă prezentaţi la ghişeu;

➢Se completează rubrica “E-mail” cu o adresă validă de e-mail, de pe care se va realiza confirmarea rezervării;

➢Se completează rubrica “Nume și prenume” cu numele și prenumele persoanei ce se va prezenta la ghiseu;

➢Se alege motivul eliberării actului din căsuţa “Motiv eliberare”;

➢Bifaţi pentru luarea la cunoştinţă de respectarea prevederilor Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR);

➢Se dă click pe butonul “Solicită rezervare” şi veţi primi un mesaj la adresa de e-mail comunicată mai sus;

➢In cadrul mesajului se apasă butonul “Confirmă rezervarea”. Aceasta operatie este valabila intr-un interval de 15 minute, de la ora solicitarii rezervării;

➢Pe ecran va apare confirmarea sub forma unui text și se va trimite un alt mesaj, către aceeași adresă de e-mail. Mesajul va conține rezevarea și va avea în atachament un fișier ce conține un cod QR;

➢La ghişeu va fi prezentat atât mesajul primit prin e-mail cât și codul QR, pe telefon sau în formă printată. Momentan aplicaţia permite realizarea programărilor într-o fereastră de 31 zile, începând cu data în curs .

Noile cărți sunt bune

Balasz, primul clujean care a optat pentru cartea de identitate emisă de autoritățile județene, a declarat că a auzit că trebuie să se schimbe toate cărțile de identitate, astfel că este o opțiune bună să treacă la cea electronică, mai ales că va înlocui și cardul de sănătate.

”Este un lucru bun că se schimbă lucrurile în bine. Sperăm să ne ajute noua carte de identitate”, a spus acesta.

carte e 2

Din anul 2023 se extinde la nivel național

Directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPAB) din cadrul MAI, Cătălin Giulescu, a declarat la rândul său că noile cărți de identitate electronice se eliberează în România în cadrul unui proiect – pilot doar la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca și acum și la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj.

”Se extinde această facilitate și suplimentăm numărul de ghișee de la Cluj-Napoca la două, plus cele două de la DJEP, deci avem 4 ghișee în total.

În funcție de cerere, de la 1 septembrie avem în vedere să mai extindem activitatea cu încă un ghișeu sau două la Cluj-Napoca. Începând cu primăvara anului viitor vom putea vorbi de extinderea la nivel național”, a spus Giulescu.

Acesta a precizat că România și-a asumat niște indicatori prin PNRR care prevede emiterea de 8,5 milioane de cărți electronice de identitate până la 1 iulie 2026, iar în prezent se află în derulare o procedură de achiziție a 9 milioane de chipuri.

Se reduc timpii de procesare a cererilor

Giulescu a explicat că, în momentul de față, procedura prevede că solicitantul cărții de identitate electronice trebuie să prezinte la ghișee certificatele de stare civilă, dar se va implementa un nou sistem care va genera actele de stare civilă astfel că acestea nu vor mai trebuie prezentate de persoana care se prezintă la ghișeu, ci documentele vor fi generate de sistem.

”Actuala procedură, care durează, în medie 11-12 minute, va fi redusă cu 4 minute”, a menționat Cătălin Giulescu.

De asemenea, se poartă discuții cu cei de la Cadastru pentru a se putea importa și extrasul de carte funciară, pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate, astfel că procedura va fi redusă la jumătate față de timpii actuali.

Într-un an, au fost emise la nivelul municipiului Cluj-Napoca un număr de 2.827 de cărți electronice de identitate, la care adaugă alte 165 care au fost aduse pentru a fi înmânate, deși trebuiau emise 5.000.

Giulescu a dat asigurări că, începând cu luna august, se vor emite 2000 de cărți electronice de identitate pe lună.

Cărțile de identitate clasice trebuie schimbate cu cele electronice până în 2031.

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

George Simion (AUR): Oamenii, cel puțin în ultimii doi ani, aleg să PLECE din Cluj decât să vină aici

Publicat

George Simion la UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și ReThink România au lansat o invitație candidaților la funcția de Președinte al României de a participa la o serie de dezbateri individuale. Prima dintre ele a avut loc miercuri, ȋn Aula Magna a UBB, cu participarea candidatului George Simion.

„Este timpul ca universitățile din România să-și asume un rol activ în dezbaterile din societate, în construcția României de mâine și în găsirea punților de dialog care în acest moment lipsesc. Din păcate, nici o universitate din România nu este în topul 1.000 Shanghai. Avem de lucrat foarte mult.

George Simion (AUR): Oamenii, cel puțin în ultimii doi ani, aleg să PLECE din Cluj decât să vină aici

(…) Chiar dacă am crescut la nivelul salariilor, la nivelul unor criterii care ne plasează în fruntea Ungariei, de exemplu, și a altor state din Uniunea Europeană, din păcate suferim la calitatea vieții și lucrul acesta este definitoriu inclusiv pentru Cluj-Napoca, unde teoretic există un nivel de remunerație superior față de multe alte municipii și alte zone ale țării, însă oamenii, cel puțin în ultimii doi ani, aleg să plece din Cluj decât să vină aici.

Eu consider că școlile doctorale sunt mult prea multe, trebuie să ne rezumăm pe fiecare disciplină la două școli doctorale după niște criterii transparente de performanță. De regulă producem studenți la kilogram și doctoranți la kilogram, doar pentru a bifa și pentru a încasa niște bani de la stat. Asta nu înseamnă că avem un număr suficient de studenți în mediul universitar românesc. Suntem și la acest capitol pe ultimele locuri din Uniunea Europeană. Trebuie ca cercetarea să reprezinte pe lângă universitățile din România o prioritate și, sigur, va urma și o întrebare despre cercetare unde pot dezvolta ca să încadrez întreg.

(…) Săptămâna trecută tocmai au desființat Agenția Națională pentru Locuințe și un tânăr care este astăzi în Cluj, o pătrime din populația din Cluj-Napoca, este student sau are legătură cu mediul academic și cu universitățile de aici.

„Discrepanțele sociale, mai ales în Cluj, sunt majore”

Un tânăr foarte greu poate să își cumpere un apartament. Cred că de când este actualul primar al Clujului în funcție, s-au făcut sub 200 de apartamente ANL și în Florești s-au făcut 200 de apartamente.

Discrepanțele sociale, mai ales în Cluj, sunt majore. Nu vreau să compar ce se întâmplă în centru aici sau în Gheorgheni cu realitatea din groapă, de exemplu, ca să nu mai vorbesc de Pata-Rât.

Avem de lucrat la soluții accesibile pentru ca tinerii să poată rămâne în marile orașe unde pot câștiga un salariu corespunzător și pentru ca românii din străinătate și familiile românilor din străinătate să poată veni înapoi în țară.

Dacă mă întrebați la o măsură concretă, cartiere noi pentru tineri la prețuri accesibile. Aceasta era o măsură socială care a fost luată în derâdere de actuala clasă politică, care nu a făcut nimic în acești ani pentru tineri”, a spus, printre altele, George Simion, în cadrul dezbaterii de la UBB Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pericol de INUNDAȚII în Cluj și în alte județe

Publicat

inundatii 3

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până vineri dimineața în Cluj și în alte cinci bazine hidrografice.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 – 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitațiilor prognozate și a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, pe râurile din bazinul hidrografic Coșuștea (afluent al râului Motru) – județul Mehedinți.

Pericol de INUNDAȚII în Cluj și în alte județe

De asemenea, pe parcursul zilei de joi, până la ora 00:00, fenomene hidrologice similare se vor înregistra pe următoarele cursuri de apă: Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Barcău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Sălaj și Bihor), Crișul Repede – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Cluj și Bihor), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad) și Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad).

Hidrologii menționează că viituri rapide, cu posibile efecte de inundații locale, se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Bihor și Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: TRADIȚII, superstiții și obiceiuri

Publicat

primavara

Joia Verde sau Joia Rea este o zi de reflecție asupra legăturii dintre om și natură. Respectarea tradițiilor din această zi este considerată esențială pentru armonia dintre comunitate și mediul înconjurător, scrie Alba24.

Joia Verde, cunoscută și sub denumirea de Joia Rea, este a patra zi din Săptămâna Luminată, perioada de sărbătoare care urmează Paștelui în calendarul ortodox 2025. Această zi este asociată cu fertilitatea pământului, protecția culturilor și cinstirea naturii renăscute.​

Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: TRADIȚII, superstiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri populare

Cinstirea grădinilor și a holdelor: În această zi, oamenii aduc ofrande naturii pentru a asigura recolte bogate.​
Interdicția muncii: Se crede că munca în această zi atrage nenorociri asupra gospodăriei, precum seceta sau dăunătorii.​
Ritualuri cu apă: În unele regiuni, se practică ritualuri de sfințire a apei, care este apoi folosită pentru protejarea gospodăriei și a culturilor.​

Superstiții în Joia Verde

Joia Verde este o zi în care  se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Conform superstiției populare, cei care muncesc în această zi atrag ghinionul, seceta și dăunătorii asupra gospodăriei lor.

Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie. De asemenea, este interzis spălatul sau albitul rufelor.

În această zi, nu ar trebui să se călătorească deoarece se crede că cei care pleacă la drum ar putea întâmpina dificultăți, iar cei care muncesc ar putea suferi consecințe financiare grave, inclusiv calamități naturale.

În Joia Verde, se desfășoară și un ritual al morților, care implică purtarea a 44 de găleți cu apă și aprinderea a două lumânări la cele patru colțuri ale curții. Apa astfel sfinţită se varsă apoi în fântâna din curte.

De asemenea, rromii respectă o tradiție veche de șapte decenii, care le oferă ocazia să se întâlnească cu rudele din țară și din străinătate.

În această zi, este obiceiul să se „fure” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar eventualele conflicte familiale sunt adesea soluționate în această zi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER

Publicat

louis

Conform obiceiului, în mărinimia lui, patronul de la FCSB a declarat marți că e dispus să plătească 4 milioane de euro pentru transferul lui Louis Munteanu. Nelu Varga, într-o reacție pentru GSP, a declarat că „e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro”.

Louis Munteanu a fost întrebat, la conferința de presă premergătoare partidei cu Farul, despre declarația lui Nelu Varga, apoi a oferit un răspuns clasic, spunând că nu se gândește la un transfer în acest moment.

Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER

„Sincer, sunt focusat pe ce avem de făcut acum, mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la transfer”, a declarat Louis Munteanu.

Despre acest subiect a vorbit și Dan Petrescu, antrenorul de la CFR Cluj: „Dar pot eu să evaluez? Nu pot. Patronii pot. Ei știu cât cer pe un jucător. Eu doar mi-aș da cu părerea aiurea dacă aș spune o sumă”.

„Prefer să mă abțin decât să vorbesc urât. O iau ca pe o glumă și atât. Louis nu este de vânzare pentru niciun club din România, așa că să-și calculeze domnul respectiv bugetul, să nu își facă griji pentru noi.

Suntem prieteni, iar eu mă rezum doar la prietenie. Louis nu pleacă în România! Şi e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro plus procente”, a răspuns ofertei Nelu Varga, patronul CFR Cluj.

Despre meciul de Cupă, Louis Munteanu a spus: „Pentru mine e un meci special, acolo m-am format ca jucător, ca om. Sunt profesionist și vreau să dau 100% pentru echipa mea și să ne calificăm. Mereu Mister Hagi a avut încredere în mine. Am avut evoluții foarte bune până acum și sper ca și mâine să marchez dacă am ocazia. Nu știu ce le cere, pentru mine e important ce facem noi. Nu mă interesează ce fac cei de la Farul”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate