ACTUALITATE
FOTO. Cartea ”Împrejurimile Clujului, mereu surprinzătoare”, invitație la drumeție

Vechiul Bastion al Croitorilor, devenit lăcaș de cultură urbană a găzduit, pe 16 octombrie o nouă lansare de carte: ”Împrejurimile Clujului, mereu surprinzătoare”, autor Marilena Rozenberg.
Cartea, într-o prezentare grafică de excepție, se vrea o pledoarie pentru natură și mișcare și o continuare a promovării frumuseților din jurul orașului nostru. Este un fel de jurnal care acoperă un an de drumeții sau mai exact, volumul doi de la cartea apărută anul trecut, ”Fascinanta natură, atât de aproape de Cluj!”, proiect realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, printr-o finanțare nerambursabilă de la bugetul local.
”De obicei la alte lansări de poezie sau proză sunt prezenți scriitorii, cei despre care se zice că sunt cu capul…în nori. La acesta lansare, mai mult ca sigur toți cei care au fost prezenți, au fost cei cu picioarele pe pământ!
În această carte nu veți găsi întâmplări care să-ți taie răsuflarea, ci întâmplări obișnuite cu oameni obișnuiți. Cu toate că cele mai multe drumeții din jurul Clujului, sunt în pădurea Făget, veți vedea că fiecare drumeție, are farmecul ei.
Nu se merge pe binecunoscutele trasee marcate :Traseul Broscuței, Traseul Veveriței sau Pădurea Parc Făget ci pe alte trasee cu poteci ascunse, nebănuite și neștiute de mulți, cu peisaje unice parcă desprinse din povești, cu flori și plante interesante”, a spus autoarea.
Expoziție de fotografii
Expoziția de fotografii realizate de Marilena Rozenberg în drumețiile organizate cu grupul Aci-Dor: ”Nebănuitele frumuseți din jurul Clujului”, a putut fi vizitată în perioada 16-29 octombrie. A fost făcută din dorința de a crea măcar o parte din atmosfera duminicilor de drumeție și nu în ultimul rând de a convinge clujenii de farmecul deosebit al naturii iarna, primăvara, vara și toamna.
Sala de la ultimul nivel al Bastionului Croitorilor a fost plină cu mulți prieteni adevărați ai autoarei, care au creat o atmosferă caldă și plăcută. O parte din ei au adresat și câteva cuvinte referitoare la carte: editorul Nadia Fărcaș de la Editura Ecou Transilvan, profesorul universitar Aurel Maxim de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, Ligia Bocșe, coordonatoarea Centrului de zi pentru vârstnici nr. 2, Alina Bărăian, director a Colegiului Național George Barițiu precum și Rodica Vlad, cea care deține recordul în privința sutelor de kilometri parcurși în natură, cea care ține grupul Aci-Dor în viață, de ani buni.
Au participat iubitorii de drumeții: grupul Aci-Dor, Claudia Deleanu, expertă în cunoașterea ciupercilor, Nagy Lajos, inițiatorul drumețiilor clujene precum și alți veterani ai drumețiilor: David Capras, Corina Bodea, Felicia Cojocneanu.
”Împrejurimile Clujului, mereu surprinzătoare”, ghid ecoturistic
”Ne pare rău că nu a putut fi prezent domnul Conf. univ. Alexandru-Sabin Bădărău, de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj care a prefațat cartea și ne transmite un mesaj realist, dar care ne pune pe gânduri: <<Cartea doamnei Marilena Rozenberg este un ghid ecoturistic de un tip mai aparte: un jurnal bogat ilustrat, ținut pe o perioadă de aproape un an, în care sunt notate sistematic plimbările prin împrejurimile orașului, așa cum arată ele în diverse anotimpuri. Niciodată autoarea nu a mai ales o asemenea structură, rar întâlnită.
Oare a fost dorința autoarei nu numai de a scoate locuitorii de acum ai orașului în acele locuri de basm în aceste anotimpuri, dar și de a fixa, fotografic și narativ, acele locuri pe hârtie, pentru locuitorii și vizitatorii din viitor?.
Pentru că întrebarea ce ne vine în minte după lecturarea materialului este – vor putea clujenii ce vor trăi peste 50, 100, 200 de ani utiliza cartea Marilenei Rozenberg publicată în anul 2023 pentru a-i ghida prin stepele, poienile, sărăturile și pădurile din Feleac, Făget, Hoia, Fânațele Clujului, Someșeni, Dealul Melcilor, Dumbrava, Gârbău?
Ne vor lăuda pentru că am reușit să le păstrăm sau chiar și de numele acestor locuri clujenii de atunci își vor aduce cu greu aminte? >>”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.
Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai
În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.
Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:
- 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
- 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
- 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
- 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.
Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace
Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.
Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.
Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.
Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.
Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit
Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.
Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.
Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.
Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.
Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.
Alternativă de circulație în Florești
Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.
Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.
Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.
Se lărgește drumul la 6 benzi
După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.
Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.
Foto: Primăria Florești