EVENIMENT
FOTO. Camion RĂSTURNAT la Sânmărghita. Șoferul a fost consultat de medicii de pe ambulanță
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit luni dimineață la un accident rutier produs pe raza localității Sânmărghita, comuna Mica, anunță ISU Cluj.
”O autospecială cu modul de descarcerare a fost alertată în jurul orei 7.10, iar în momentul sosirii la fața locului, echipajul acesteia a găsit un autocamion răsturnat și un autoturism avariat în afara părții carosabile. Ocupanții erau ieșiți din acestea.
Un echipaj SAJ, dislocat la locul accidentului, a consultat șoferul autocamionului, care prezenta afecțiuni ușoare, fără a-l transporta la spital”, au spus pompierii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Alin Tișe promite o ”revoluție verde” la Cluj: În martie 2025 dăm în funcțiune stația care transformă gunoiul în electricitate
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat începerea ”revoluției verzi” de la Cluj, după ce în luna martie 2025 urmează să fie pusă în funcțiune o stație de dezintegrare moleculară care transformă gunoiul în electricitate.
Tișe a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că a discutat cu acesta despre posibilitatea de a obține finanțări europene pentru stația de dezintegrare moleculară de la CMID și care presupune energie verde din gunoaie.
”Stația va fi dată în funcțiune în martie 2025 și am discutat cu ministrul Burduja despre ajustarea unor prevederi legislative sau a găsi finanțări pentru a acoperi o parte din aceste costuri.
Stația va produce până la 3,5 MW/h și vom putea să intrăm cu toată această energie electrică în rețea, astfel că vom fi producători de energie verde. Această cantitate va acoperi întreg consumul unităților din subordinea CJ Cluj, de la Cluj Arena până la Aeroportul Avram Iancu sau școlile speciale.
Această stație este unică în România și sper să fie extinsă la nivelul țării. Este o invenție românească care a costat doar 10 milioane de euro.
Va fi o revoluție verde pentru județul Cluj, sperăm să fie generalizată la nivelul întregii țări”, a spus Tișe.
Sebastian Burduja a declarat la rândul său că este un mare fan al obținerii energiei din deșeuri, așa numita tehnologie ”waste to energy”, astfel că și-a manifestat disponibilitatea Ministerului Energiei pentru finanțarea acestui tip de proiecte, care valorifică deșeurile.
EVENIMENT
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre o familie din Cluj: Când li s-a aprins becul acasă, li s-a schimbat viața
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a declarat impresionat de situația unei familii din comuna Măguri Răcătău care are, de sâmbătă, pentru prima oară, electricitate în gospodărie, grație unui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice.
Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la Consiliul Județean Cluj, că în județul Cluj erau până zilele trecute 94 de astfel de gospodării fără energie electrică, din care au mai rămas 88, după ce lîn șase cazuri au fost montate astfel de panouri.
”Am venit în județul Cluj pentru a aborda o problemă pe care o are România, și anume gospodăriile care nu au energie electrică. Avem un parteneriat cu Asociația Energie Inteligentă care derulează programe în care merg la casele izolate și montează panouri fotovoltaice și un sistem de stocare în baterii. Un astfel de sistem cu prize și întrerupătoare înseamnă o investiție de 4700 de euro.
Am finanțat pentru început electrificarea a 6 gospodării din județul Cluj, la Gilău și 4 la Măguri Răcătău. În Registrul gospodăriilor fără energie electrică, la nivelul județului Cluj erau 94, iar acum au mai rămas 88. La nivel național sunt 5500.
Dacă programul va fi bine făcut, rămân doar niște cazuri izolate, iar cu sprijinul CJ Cluj le vom acoperi”, a precizat Burduja.
Electricitatea schimbă viața
Acesta s-a aflat, sâmbătă, la Măguri Răcătău unde a fost impresionat de cazul unei familii care are electricitate în casă pentru prima oară.
”Familia are o fetiță care merge pe jos la școală în fiecare zi, prin pădure. Au două în căsuța lor, într-o cameră dormeau ei și în cealaltă cameră erau două vaci, pe care le țineau în casă pentru că vine ursul. Oamenii nu au unde să se mute, acolo au pământ. Pentru ei, când li s-a aprins becul în casă, li s-a schimbat viața, nu credeau să vor avea vreodată electricitate. Aveau și un mic televizor pentru fetiță, își încărcau telefonul, lucruri care, pentru noi, sunt parte din normalitate. Acolo nu este așa ușor, dar au de acum o viață puțin mai bună”, a spus Sebastian Burduja.
Panourile fotovoltaice pentru cele 6 case din satele Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău și Someșul Cald, comuna Gilău, care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică, au fost instalate în cadrul proiectului „Energie pentru viață”, implementat de Asociația Energia Inteligentă.
EVENIMENT
U-BT Cluj – BC CSU Sibiu, 100-60. Victorie ZDROBITOARE a clujenilor în DERBY-ul Ardealului
U-Banca Transilvania Cluj au întâlnit, sâmbătă seara, pe BC CSU Sibiu, în așa numitul Derby al Ardealului. Clujenii s-au dezlănțuit și au obținut o victorie zdrobitoare, 100 la 60.
Clujenii își doreau să-și refacă moralul și să înceapă o nouă serie de victorii, după ce au pierdut ultimele două meciuri, cu Dinamo și cu Turk Telekom Ankara.
U-BT Cluj – BC CSU Sibiu, 100-60. Victorie ZDROBITOARE a clujenilor în DERBY-ul Ardealului
U-Banca Transilvania are un meci mai puțin disputat față de majoritatea grupărilor din Liga Națională. Sibienii au bifat 4 succese și 3 înfrângeri, ultima dată învingând-o fără drept de apel pe Steaua București cu scorul de 91-69.
Clujenii au acum 7 victorii la rând obținute în fața rivalilor din Sibiu.
Cei mai buni marcatori au fost Stephens (U-BT) cu 21 de puncte, urmat de Pipkins (Sibiu) cu 19 puncte și Măciucă (U-BT) cu 16 puncte.
„Jucăm cu o echipă care poate produce surprize. Noi ne întoarcem pe teren propriu și avem o săptămână în care ne așteaptă două meciuri acasă. Trebuie să ne revenim după înfrângerea și deplasarea din Turcia și vrem să progresăm ca echipă. Scopul nostru este să arătăm un baschet de calitate, ne dorim victoria și băieții sunt foarte motivați”, spunea înaintea partidei Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.
ECONOMIE
Burduja: Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești din Cluj, prin parteneriat public-privat. În 6 luni începe studiul de fezabilitate
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că nu este un proiect mai important pentru reechilibrarea sistemului energetic național decât hidrocentrala prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, din județul Cluj, proiect pe care l-a găsit încuiat într-un sertar la preluarea funcției și pe care și-a propus să-l revitalizeze.
Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la Consiliul Județean Cluj, că a repus proiectul pe roate și l-a inclus în toate strategiile, considerând că acesta este rentabil.
”Nu este un proiect mai important pentru reechilibrarea sistemului energetic național decât hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești din județul Cluj care înseamnă o putere instalată între 500 și 1000 de MW. Lacul există, am vizitat barajul de peste 100 de m, care are 50 de ani și arată ca în prima zi.
Când am preluat mandatul, proiectul era încuiat într-un sertar și nu mi s-a părut normal. L-am repus și l-am inclus în toate strategiile noastre și am încercat să atribuim studiul de fezabilitate, ultimul fiind vechi de 10 ani și nu poate fi folosit.
Dacă a fost considerat rentabil în urmă cu 10 ani, cu siguranță este mult mai rentabil azi.
Problema este că nu avem companii care să facă acest proiect.
Corpul de control la SAPE
În zona de proiectare, SAPE, o companie a Ministerului Energiei, care a primit mandat să înainteze cu proiectul a scos de două ori la licitație. O să văd dacă din culpa lor sau nu, voi trimite Corpul de control.
Cert este că nu au reușit să atribuie contractul, nu au fost decât două oferte la licitație și ambele au fost declarate neconforme. Lumea fuge de acest proiect, că e complex, greu, scump, iar unii au spus că mai bine să nu facem nimic”, a spus Burduja.
Ministrul Energiei a precizat că în aceste condiții, a luat decizia ca proiectul să înceapă de la zero, nemaiavând companii românești care să își asume o astfel de investiție, iar soluția a fost găsirea unui investitor privat care să ducă totul de la studiul de fezabilitate până la punerea în funcțiune.
Firme mari interesate de proiect
”S-au arătat interesați japonezii de la firma Itochu, cu care am semnat un memorandum, dar francezii de la EDF, dar și americanii, și voi avea o discuție pe această temă cu secretarul pe Energie al SUA.
Ei vin cu finanțări și noi le putem garanta o predictibilitate, garantăm pentru un număr de ani prețul energiei electrice și al serviciului de echilibrare, pentru ca investiția să aibă un grad de siguranță pentru acel investitor.
Văd acest proiect prin parteneriat public-privat. Demarăm studiul de fezabilitate în 6 luni, realizarea acestuia durează un an și jumătate, după care urmează execuția.
Statul român nu mai are companii care să știe să facă astfel de proiecte, astfel că trebuie să parteneriem cu firme internaționale serioase, să învățăm de la ei și să reluăm această industrie”, a precizat ministrul Energiei.
Burduja a precizat că se așteaptă ca și la Tarnița – Lăpuștești să apare activiști ecologici de la diverse ONG-uri care pună bețe-n roate proiectului, dar investiția nu va fi stopată, ci finalizată.
Proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești este estimat la 1,5 miliarde de euro.