Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Blocaje în trafic. Mașini bară la bară. Au revenit studenții la Cluj

Publicat


whatsapp image 2022 09 30 at 7.00.07 pm

Odată cu începerea noului an universitar din 3 octombrie, s-au deschis și porțile căminelor studențești. Tinerii din toată țara au revenit la Cluj-Napoca.

La amiază, pe străzile din proximitatea căminului Hasdeu mașinile mergeau bară la bară, traficul fiind îngreunat de mașini din mai multe județe.

Citește și FOTO. Căminele de studenți UBB și-au deschis porțile. Întrecere pentru locurile din căminul Economica: „Am fost norocos”

Sursa foto: Mihai Cucerzan – Facebook

whatsapp image 2022 09 30 at 6.59.44 pm

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

1 Decembrie, istorie și tradiție. Mâncărurile autentice românești. Care e cea mai populară ciorbă și cum a apărut coliva

Publicat

mancare

De 1 Decembrie, ziua Marii Uniri, românii privesc înapoi către istorie, iar strâns legată de aceasta este tradiția, care vine cu preparate ce au dus numele României și în străinătate. Fie că vorbim de sarmale, mici, piftie, pâine cu maia, tochitură, tocăniță, iahnie de fasole, mămăligă, mucenici sau poale-n brâu, atât românilor, cât și turiștilor le place să se delecteze cu meniuri tradiționale, iar cu ocazia Zilei Naționale, Cluj24 trece în revistă câteva dintre acestea.

„Gastronomia românească este renumita pentru preparatele sale. Unii spun că nu avem tradiție, căci popoarele care au intrat în contact cu noi și-au pus amprenta asupra bucatelor sau a modului de preparare. Chiar dacă ar fi așa, noi ne mândrim cu tot ceea ce ne reprezintă, cu istoria și cultura noastră”, împărtășește o bucătăreasă pe divainbucatarie.ro.

Aperitivele se înnoiesc cu trecerea timpului

Aperitivele precum toba, caltaboșul, cârnăciorii, brânzeturile și șunca au fost dintotdeauna prezente pe mesele românilor de sărbători. Cu timpul, printre acestea și-au făcut loc și salatele, crochetele și alte preparate mai noi care completează platourile festive.

„Fie că era o aniversare, nuntă, botez sau parastas, fie că masa în familie era unul din momentele importante, aperitivele și-au făcut loc pentru a da startul meselor”, adaugă bucătăreasa.

Cea mai populară ciorbă din România

La fel ca mulți alți colegi de breaslă, aceasta consideră că cea mai celebră dintre ciorbele românești este cea de fasole cu afumătură.

Alte ciorbe tradiționale foarte apreciate sunt cea rădăuțeană, de perișoare, de potroace, de lobodă și de burtă. Cea din urmă fie este foarte îndrăgită, fie nu se regăsește niciodată pe mesele românilor, părerile împărțindu-se de la o extremă la alta.

Felul doi la români

Mergând mai departe, la felul doi, bucătăria românească este foarte versatilă. Totuși, cel mai des se gătește cu carne de porc și de pasăre, preparatele mai rar întâlnite (sau mai costisitoare) fiind cele din vită, pește sau miel.

În oricare dintre situații, sărbătorile religioase au influențat mesele festive pe teritoriul României, astfel că de Crăciun se mănâncă porc, de Paște miel și așa mai departe. În restul timpului, românii se delectează cu grătare, tochitură, preparate la ceaun, ostropel, tocăniță, ardei umpluți, varză a la cluj, ficăței, din categoria meniurilor tradiționale, existând rețete care și mai care.

La felul doi, de obicei nu lipsesc nici garniturile, salatele și, după preferințe, sosurile.

Desertul mult iubit de români, dar controversat

După o masă bogată, se face loc și pentru un desert. Aici, preparatele renumite în țară sunt: papanașii, mucenicii, poalele-n brâu, cozonacul și pasca. Deși coliva are conotații negative, rămâne un desert îndrăgit de români.

Coliva se prepară din grâu sau orz, fiind decorată adesea cu biscuiți răzuiți și alte ornamente găsite în comerț. Se face pentru a se da de pomană la parastase și înmormântări, fiind o „ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru ușurarea sufletelor celor răposați, de păcate și scoaterea lor din osânda veșnică”, conform Wikipedia.

De obicei, se aduce la biserică împreună cu o sticlă de vin, urmând să fie sfințite. Această tradiție se pare că datează de la 50 de ani de la moartea Sfântului Teodor Tiron, când împăratul Iulian Apostatul a ordonat guvernatorului din Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, în semn de batjocură pentru creștini.

„Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). Nu mult după aceasta, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor a fost rânduită în calendar în prima sâmbătă a Postului Mare. De atunci și până astăzi, în prima sâmbătă a Postului Mare, se face pomenirea morților și pomenirea Sfântului Teodor Tiron”, se mai arată pe site.

Românii au integrat și alte bunătățuri printre deserturile autentice, precum turta dulce, plăcintele de tot felul, salamul de biscuiți și prăjiturile care s-au diversificat din ce în ce mai mult odată cu trecerea anilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Paradă militară de Ziua Națională a României la Cluj-Napoca. Peste 250 de militari, 40 de mijloace tehnice

Publicat

ziua nationala (6)

Divizia 4 Infanterie „Gemina” și alte instituții organizează, joi, de Ziua Națională a României o paradă militară în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca la care vor participa aproximativ 250 de militari și 40 de mijloace tehnice.

Parada va trece prin fața scenei amplasată în fața Teatrului Național.

ziua nationala (5)

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Grupării Mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

ziua nationala (4)

Detașamentul de tehnică va cuprinde autovehicule blindate, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, complexe de artilerie antiaeriană GEPARD,  transportoare PIRANHA V, aruncătoare proiectile reactive precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

ziua nationala (1)

ziua nationala (3)

ziua romaniei

Mii de clujen au venit în Piața Ștefan cel Mare pentru a asista la paradă. Pe esplanada Teatrului Național, reprezentanții autorităților s-au așezat în fața tribunei.

La eveniment, participă, printre alții, prefectul Clujului, Irina Munteanu, primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, dar și europarlamentarul clujean Daniel Buda și Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

S-a intonat imnul național, iar la tribună au luat cuvântul șeful Cancelariei premierului României, clujeanul Mircea Abrudean, urmat de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

După discursul primarului a început parada militară.

Cerul clujului a fost survolat de elicoptere. Parada militară s-a încheiat cu un foc de artificii de zi.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Ziua Națională a României la Cluj-Napoca. Depunere de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul

Publicat

mihai viteazul

Primăria Cluj-Napoca, Prefectura Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid, joi, manifestările de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, de la ora 9.

La ceremonie sunt prezente oficialități locale.

Începând cu ora 10:30, evenimentele vor continua în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și spectacolul de artificii de zi.

Pe Bulevardul Eroilor, în intervalul 13:00-15:00, va avea loc o reprezentație apreciată an de an la 1 Decembrie, reconstituirea evenimentelor din 1918. De asemenea, pentru a păstra ziua în amintire, zona de photobooth va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

Programul evenimentelor din Piața Unirii

– ora 15:00: Regal folcloric cu Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul.

– ora 19:00: Pornirea iluminatului festiv în tot orașul

– ora 19:05: Concert Inna

– ora 20:15: Concert Cargo

La ora 20, în Piața Avram Iancu va avea loc un spectacol unic de artificii și drone, creat special pentru Ziua Națională a României.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Chiria anului. Casă la Cluj: „2000 de euro pe lună e un preț ok. Pe pământ m-ar interesa”. Unde găsești oferte mai ieftine

Publicat

316963907 5567734409941461 7305906516823616977 n

O agenție imobiliară din Cluj a postat pe un grup de chirii de pe Facebook un anunț referitor la o casă cu 3 dormitoare decomandate, 2 băi, cameră de zi cu bucătărie și curte proprie de 500 de metri pătrați, la prețul de 2000 de euro pe lună.

Imobilul se află în zona Iulius Mall, pe strada Constantin Prezan și are o suprafață utilă de 150 de metri pătrați.

Potrivit anunțului, la demisol se află un garaj și un spațiu generos pentru depozitare. La parter se află o baie și livingul cu bucătăria, iar la etaj sunt cele 3 camere decomandate, un balcon și cea de-a doua baie.

Până în prezent, postarea agentului imobiliar a strâns peste 400 de reacții amuzate de la membrii grupului de chirii, un număr mare pentru un anunț care, în mod normal, nu depășește 10 reacții.

317084445 5567734163274819 210130989940877796 n

Chiria casei, cât pentru toată strada: „După 5 ani devin proprietar?”

Majoritatea utilizatorilor au glumit pe seama prețului ridicat.

„După 5 ani devin proprietar?”, „Sunt interesat! Vă rog să mă sunați” și „ Dacă doresc să închiriez doar casa din poze, nu toată strada, cât ar costa?”, sunt doar câteva dintre remarcile ironice făcute în secțiunea de comentarii.

Oamenii preferă ratele pentru o casă nouă

Câțiva utilizatori sunt de părere că e mai convenabil pentru o persoană sau o familie să cumpere o casă decât să dea 2000 de euro pe lună pentru o chirie.

„Mai ieftină îi rata la bancă pentru o casă nouă”, a spus cineva.

„Cine are bani sa își permită să dea atâta pe o chirie cred că are deja casă”, punctează altcineva.

„2000 de euro pe lună este un preț ok. Pe pământ m-ar interesa care ar fi prețul. Mulțumesc”, a glumit un utilizator.

316834018 5567734376608131 3192571133756578607 n

317075502 5567734186608150 559705444116191415 n

317545659 5567733976608171 7524326724251320225 n

Oferte mai bune peste graniță: „Se pare că te crezi în Dubai”

Alții au făcut comparații între oferta prezentată de agentul imobiliar și cele din străinătate.

Două persoane au afirmat că în Dubai, respectiv în Amsterdam, se găsesc oferte similare mai ieftine.

„Wow! Unde stăteam noi în Anglia nu plăteam nici măcar €1000; și hai să îți zic cam cât e salariul pe acolo (că se pare că te crezi în Dubai), cel puțin £1500 (nu confunda lirele cu euro; aici am spus lire). Și tu ai atâta tupeu să ceri 2000€, pe ce? Și la ce salarii? Aveți atâta tupeu!”, a precizat un alt utilizator, revoltat.

316829699 5567733983274837 6947935960685305439 n

317091484 5567733956608173 2887266441577175051 n

Verdictul autorului

Am căutat oferte de case cu 3 camere și 2 băi în Dubai, Amsterdam, respectiv în câteva orașe din Anglia, pentru a verifica dacă, într-adevăr, se găsesc proprietăți cu caracteristici similare la prețuri mai mici în străinătate.

În Dubai chiar se găsesc oferte mai ieftine.

În Dubai, majoritatea caselor oferite spre închiriere cu 3 dormitoare au 3 sau mai multe băi, dar după o căutare mai amănunțită, am găsit o ofertă cu 3 camere și 2 băi, care să semene ofertei din Cluj, diferența fiind suprafața totală, care este de aproximativ 3000 de metri pătrați.

Chiria pe o lună este de 7686.90 euro, dar la această sumă se vor adăuga și cheltuielile pentru mobilier, casa fiind parțial mobilată.

screenshot (467) screenshot (468)

În orice caz, acesta e doar un exemplu care nu confirmă ipoteza utilizatorului care spune că se găsesc oferte mai bune în Dubai.

Dar trebuie precizat că, la o astfel de locuință, chiriile încep de la 878 de euro, cel puțin pe propertyfinder.ae, astfel că există, într-adevăr, oferte mai accesibile ca preț în Dubai, când vine vorba de locuințe cu 3 dormitoare, diferențele fiind strict de confort și spațiu.

La polul opus, cea mai scumpă proprietate în Dubai de pe site, care să aibă tot atâtea dormitoare, costă 46.200 de euro pe lună.

screenshot (469)

Piața din Amsterdam e diferită, dar prețurile sunt similare.

În Amsterdam, cea mai ieftină casă găsită pe un site de imobiliare costă 1750 de euro pe lună. Imobilul are curte și 3 etaje, fiind compus din 2 dormitoare și 1 baie. Oferte similare cu 3 camere și 2 băi nu există la momentul actual pe site.

screenshot (492) screenshot (493)

Pe Facebook am găsit câteva anunțuri mai accesibile, dar acestea erau de apartamente cu 3 dormitoare, nu de case. Apartamente de acest fel de pot găsi și la prețuri cuprinse între 800 și 1200 de euro.

screenshot (472)

screenshot (473)

screenshot (474)

Am ajuns pe un alt site, unde prețurile erau cu puțin sub sau peste 2000 de euro. Prin urmare, în Amsterdam, chiriile la case cu 3 dormitoare nu sunt neapărat populare și nici semnificativ mai ieftine, ofertele găsite fiind similare din punct de vedere al prețului.

screenshot (475)

În Anglia se poate găsi mai ieftin, dar…

Am ales 3 orașe dintre cele mai cunoscute pentru a face o comparație cu ofertele din Anglia, și anume: Londra, Manchester și Birmingham.

În Londra, chiriile încep de la 723 de euro (locuințe modeste, mai puțin spațioase) și pot ajunge până la peste 145.000 de euro (locuințe moderne), dar majoritatea sunt, de fapt, apartamente.

screenshot (476)

Chirie la casă de aproape 146.000 de euro

Se găsesc și case, mai puține, care să fie sub 2000 de euro, dar multe anunțuri nu au poze sau prezintă proprietăți parțial mobilate, astfel că nu pot fi comparate cu casa din Cluj. Mai jos se pot vedea câteva exemple.

screenshot (477)

screenshot (478)

screenshot (479)

În Manchester, cele mai multe case cu 3 dormitoare, care să coste mai puțin decât cea din Cluj, au o singură baie și sunt parțial mobilate, dispunând doar de piesele esențiale din bucătărie și baie, neavând paturi, canapele sau alte asemenea.

Am găsit o ofertă cu 3 dormitoare și 2 băi la 1330 de euro, cu o casă amenajată simplu, cu strictul necesar, astfel că deși e mai ieftină, confortul nu e același cu cel oferit de agenția clujeană.

screenshot (495)

screenshot (496)

screenshot (497)

De la 1200 de euro în sus se găsesc și alte proprietăți mobilate, cu un aspect mai mult sau mai puțin modern. Dintre toate, un imobil cu 3 dormitoare, 2 băi și o curte, apărut ieri pe piață, se oferă spre închiriere la aproape 1300 de euro. Este singura casă care se apropie de aspectul plăcut și spațiul generos al celei de la Cluj și care e semnificativ mai ieftină.

Așadar, se pot găsi, într-adevăr, locuințe similare la prețuri accesibile și în Manchester, dacă viitorii chiriași extind căutările pe o perioadă mai îndelungată de timp.

screenshot (498)

screenshot (499)

screenshot (500)

screenshot (501)

O ultimă comparație este cu piața din Birmingham, unde, la prima căutare, am găsit 2 case frumos amenajate, la prețul de aproximativ 1500 de euro. Există și sub 1000 de euro, dar sunt proprietăți nemobilate.

În concluzie, comparațiile arată că, în cea mai mare parte, se pot găsi oferte mai ieftine la case cu 3 dormitoare și 2 băi în străinătate, dar nivelul de confort poate fi subiectiv. Dacă la Cluj, oferta prezentată la începutul articolului este considerată o perlă rară, evident că proprietarul și/sau agentul imobiliar va ridica prețul, iar mai devreme sau mai târziu, se va găsi și chiriaș.

Pentru unii, confortul ori luxul sunt mai importante, pentru alții contează mai mult țara în care vor locui, în timp ce alții preferă liniștea colibei. Cert este că o chirie de 2000 de euro, chiar și la o casă modernă cu 3 dormitoare, este peste posibilitățile multora.

screenshot (487)

prima casă

screenshot (486)

prima casă

screenshot (488)

a doua casă

screenshot (489)

a doua casă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax