Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Blocaje în trafic la Cluj-Napoca, vineri dimineață. Lucrări la rețelele de apă și canalizare

Publicat


Lucrările la rețelele de apă și canalizare din Cluj-Napoca dau peste cap traficul, vineri dimineață. Zeci de minute în trafic, pe mai multe artere din municipiu.

Vineri dimineață, traficul pe mai multe străzi din Cluj-Napoca era îngreunat și se circula bară la bară, din cauza lucrărilor la rețelele de apă și canalizare, realizate de Compania de Apă Someș.

Pe strada Traian, pe segmentul de la intersecția cu strada Decebal, se lucrează la rețelele edilitare, pe banda 1 de circulație. Astfel, pe câteva sute de metri, de la intersecția cu strada București, se circula bară la bară, iar durata parcurgerii acestei porțiuni de drum s-a prelungit semnificativ.

De asemenea, circulația pe strada Eremia Grigorescu este închisă pe porțiunea dintre intersecșia cu strada C. A. Rosetti și Octavian Goga. Astfel, străzile adiacente, care au preluat traficul suplimentar, s-au aglomerat.

Se schimbă rețele de apă și canalizare

Zeci de străzi din municipiului Cluj-Napoca au intrat într-un program de schimbare a rețelelor de apă și canalizare, contract care are o valoare de aproape 125 de milioane de lei, lucrările fiind finalizate până în 20 decembrie.

Reprezentanții Companiei de Apă Someș au anunțat, săptămâna trecută, că au fost prevăzute lucrări pentru înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 20 km pe 32 de străzi cât și reabilitarea conductelor de transport a apei pe o lungime de 7,5 km pe 7 străzi.

De asemenea rețeaua de canalizare din municipiul Cluj-Napoca va fi înlocuită sau reabilitată pe 68 de străzi în lungime totală de 23,5 km.

Zeci de străzi „sparte” vara aceasta

Printre străzile cuprinse în acest program se numără Eremia Grigorescu, Sighișoarei, Argeș, Traian, Nicolae Titulescu, Calea Dorobanților, Constantin Brâncuși, Băița, Băișoara, Regele Ferdinand, Andrei Șaguna, Dobrogeanu Gherea.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Trupa Daoud din Franța, marea câștigătoare a Jazz in the Park Competition 2024 de la Cluj-Napoca

Publicat

Daoud

Trupa Daoud din Franța este marea câștigătoare a celei de-a șaptea ediții a Jazz in the Park Competition, organizată în 5-7 iulie, în Parcul Central din Cluj-Napoca. Considerată ”copilul problemă al jazzului francez”, aceasta a adus o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove, iar la Cluj au făcut senzație.

Trupa a primit un premiu de 5.000 euro și un contract la festivalul Jazz in the Park din acest an, așa că vor putea fi ascultați din nou, în 30 august-1 septembrie 2024, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Daoud

Locul doi a fost ocupat de Lyder Røed Quintet  din Norvegia, care au câștigat 3.000 euro, iar locul trei de cu un premiu de 1.000 euro, de MAGRO  din Germania. Premiul pentru cea mai bună formație din românească a mers către Nonconformist Anthology,  iar cel pentru cea mai valoroasă compoziție către: Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina).

Anul acesta, și fanii au votat, iar premiul publicului a mers către: Zouratie Kone Trio din Belgia, o trupă centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale.

Zouratié și ansamblul său au oferit o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului și un vibe unic în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Mențiuni speciale acordate anul acesta:

–          Brice Ndjana, basistul Zuratie Kone Trio;

–          Pianista Shekband, Anna Shekera;

–          Raffael Auer Tobar – Abel Marton band;

–          Alexandru Ciocan, clarinet – Nonconformist Anthology;

–          Mențiune specială a juriului: David Luca Quartet.

Juriul festivalului

Câștigătorii fost anunțați duminică, la ora 21.00, pe scena principală a concursului. Finaliștii au fost notați după calitatea interpretării, coeziunea trupei, interacțiunea cu publicul, respectarea timpilor alocați și originalitatea muzicii.

Juriul a fost format: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.

În total, 11 formații de jazz au ajuns în finala concursului internațional de jazz organizat la Cluj, dintr-un număr record de formații înscrise: 246 de trupe din 39 de țări.

Trupele au avut șansa nu doar de a performa în fața unui juriu, ci și de interacționa cu un public numeros și de a experienta atmosfera de festival.

Ce spune Elena Mîndru

Elena Mîndru, membru juriu Jazz in the Park Competition: ”O competiție matură și intensă anul acesta. Un line-up foarte variat, lucru ce a făcut dificilă jurizarea, dar s-a cristalizat în final o idee unanimă despre câștigători. Eu aș da și un premiu publicului clujean care e superb!

Au ASCULTAT! Și cu siguranță au descoperit voci noi, precum și noi cei din juriu. A fost atât de plăcut să văd atâția oameni cu copii dansând și ascultând muzică live în parc. Atmosfera asta faină și creativă a transformat Parcul Mare într-un Wonderland, parcă nici nu eram în centrul Clujului. Sunt tare mândră de Jazz in the Park Competition 2024.”

Peste 67.000 de participanți la Jazz in the Park Competition 2024

Pe lângă concertele susținute de finaliști, Jazz in the Park Competition a adus pe scena mare a festivalului invitați speciali care au făcut serile de jazz cu totul speciale: Elena Mîndru, o voce unică în lumea jazzului românesc, Roberto Fonseca, celebrul pianist și compozitor cubanez care a transformat parcul în Buena Vista Social Club și trupa Klawo, câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 care au revenit cu drag la Cluj, după un an de la unul dintre cele mai importante momente ale carierei lor. Pe lângă aceștia, pe scena invitaților speciali au mai cântat: Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.

Fondatorul Jazz in the Park

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park Competition: ”Acum 7 ani când am pornit acest concurs, el era o scenă mică din festivalul nostru.

Nu mi-aș fi imaginat că într-un timp atât de scurt, nivelul artiștilor și al evenimentului va crește atât de mult. Competiția noastră este un festival în adevăratul sens al cuvântului, cu zeci de mii de participanți și aduce aminte de ce făceam în parcul central prin 2019.

Mulțumesc publicului că ne susține și alege să facă parte din comunitatea noastră, mulțumesc sponsorilor care ne susțin, echipei din spatele întregului proiect și promit că nu va mai trece mult timp până acest eveniment va fi unul de referință în Europa.”

Alte evenimente

Pe lângă concerte, în Parcul Central din Cluj-Napoca au fost amenajate mai multe zone interactive și de relaxare, între care: lecții de muzică și jam sessions, ateliere de pizza, lecții de dans african, circle dance, ateliere de ritm și tobe africane, tiroliană, panou de cățărare, târg de viniluri, play area și multe jocuri pentru copii, LEGO Corner, spațiul creatorilor IARMAROC.COM și ateliere pentru copii. Nu a lipsit ”line-up-ul gastronomic” delicios și unul al vinurilor, precum și mai multe zone special amenajate pentru servirea lor.

Intrarea la eveniment a fost gratuită, însă participanții au putut să susțină Fondul Jazz in the Park cu clasicul bilet neobligatoriu în valoare de 30 de lei. Fondurile strânse vor merge către susținerea unui proiect cu totul special: deschiderea primul club de jazz din oraș.

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur care își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute.

Cea de-a șaptea Jazz in the Park Competition a avut loc în perioada 5-7 iulie, în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe acțiunea “pepenele românesc” în piețele din Cluj. Se verifică nivelul de pesticide

Publicat

De

Controale la pepeni în piețele din Cluj

Începând de luni, 8 iulie, vor începe controalele la pepenele românesc din piețele din Cluj, anunță Ministerul Agriculturii.

Inspectorii se vor asigura că pepenele corespunde din punct de vedere al calității și conformității cu standardele de comercializare, dar și din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Începe acțiunea “pepenele românesc” în piețele din Cluj. Se verifică nivelul de pesticide

“Având în vedere volumul crescut de legume și fructe din producția autohtonă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, a intensificat acțiunile de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide în vederea asigurării respectării prevederilor legale în domeniu.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe și legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, față de aceeași perioadă a anului 2023.

În plus, față de această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon care urmăresc respectarea legislației în vigoare și sancționarea abaterilor”, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Acțiunea “Pepenele românesc”, după “Cireașa și Căpșuna”

Ulterior acțiunii ”Cireașa și Căpșuna” desfășurată în perioada 30 mai – 5 iulie, ANF va demara o nouă operațiune de control tematic numită “Pepenele românesc”, care se va derula în perioada 8 iulie – 31 august.

Numărul de probe prelevate prin Programul Național de Monitorizare (84 de probe) va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eșantioanele vor fi colectate din piețele clujene.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean a ajuns în spatele gratiilor, după ce s-a urcat băut la volanul unei mașini. Nu are carnet de șofer

Publicat

De

Șofer fără carnet

Un clujean a ajuns 24 de ore după gratii, asta după ce a fost prins la volanul unei mașini, deși nu are carnet de șofer.

Bărbatul consumase și alcool.

Un clujean a ajuns în spatele gratiilor, după ce s-a urcat băut la volanul unei mașini. Nu are carnet de șofer

Polițiștii rutieri au oprit. sâmbătă, pentru verificări un autoturism condus de un bǎrbat de 52 de ani din Cluj-Napoca, care conducea oo mașinăp pe strada Uzinei Electrice.

Și băut, și fără carnet de șofer

În urma verificărilor a reieșit că bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Testat de către polițiști cu aparatul etilotest, acestuia i-a rezultat o concentrație de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Citește și: Poliția Cluj va avea laborator propriu de analize pentru consum de droguri și alcool. Ce ȘOFERI vor fi testați cu drugtest

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

24 de ore după gratii

De asemenea, polițiștii au emis o ordonanță de reținerea a celui în cauzǎ, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în vederea dispunerii unei noi mǎsuri preventive.

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cal abandonat pe un câmp din Cluj. E bolnav și are multiple leziuni

Publicat

Cal bolnav abandonat la Jucu

Cal abandonat pe câmp la Cluj pe o temperatură de peste 30 de grade.

Animalul este bolnav, potrivit Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB.

Cal abandonat pe un câmp din Cluj. E bolnav și are multiple leziuni

Calul are o inflamație masivă și leziuni multiple. Acesta ar fi fost abandonat duminică, 7 iulie, în Jucu de Sus.

“Calul se află într-o stare gravă de sanatate, după o evaluare sumară. Animalul, cu organele genitale hipertrofiate, leziuni multiple, plăgi deschise și urme de bici ar fi fost adus în câmp cu un autovehicul al unor fermieri din zonă, din spusele locuitorilor, la 35 de grade Celsius, fără apă sau adăpost”, mai spun cei de la OPMCB Cluj.

Citește și: VIDEO. Cruzime fără margini. Câine legat de mașină și apoi tras pe un câmp la Săndulești în Cluj

Aceștia au încercat să ia legătura cu Biroul pentru Protecția Animalelor, dar disponibili sunt doar polițiștii din Gherla.

La momentul publicării acestei știri, calul se află în același loc, pentru că nu se poate deplasa. Acesta ține un picior din spate ridicat în permanență.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax