Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Beat la volan, circula cu mașina prin Huedin. A fost reținut de polițiști

Publicat


Polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Huedin au oprit vineri seara în jurul orei 23.45, pentru verificări, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din comuna Mărgău, pe strada Protopop Aurel Munteanu din Huedin.

”Testat de către polițiști cu aparatul etilotest, acestuia i-a rezultat o concentrație de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În baza acestor aspecte, bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii au emis o ordonanță de reținerea a celui în cauză pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive”, arată polițiștii.

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANRE a aprobat o CREȘTERE medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

Publicat

gaz pixabay

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit. Această majorare se aplică din 1 iulie.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

ANRE a aprobat o CREȘTERE medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

„ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică”

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare.

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată.

Citește mai departe

EVENIMENT

De la 1 iulie a intrat în vigoare IMPOZITUL de 70% pe averile nedeclarate. Ce dobânzi şi PENALITĂȚI sunt la întârziere

Publicat

bani ok 1

De la 1 iulie a intrat în vigoare impozitul de 70% pe averile nedeclarate, pentru o anumită categorie de români. Este vorba despre persoanele fizice despre care fiscul consideră nu și-au declarat veniturile corect.

Acestea vor intra în vizorul inspectorilor ANAF de la 1 iulie 2024, când banii din surse neidentificate pot fi impozitați cu 70%, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie a intrat în vigoare IMPOZITUL de 70% pe averile nedeclarate. Ce dobânzi şi PENALITĂȚI sunt la întârziere

Legea se aplică de la 1 iulie, însă nu vizează momentul obținerii veniturilor și nici pe cel al începerii controlului, ci momentul emiterii deciziei de impunere, atrag atenția specialiștii Deloitte.

Este vorba despre veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită.

Impozitul de 70% pe averile nedeclarate: dobânzi

Suplimentar, potrivit Legii 296/2023, cei care nu îşi declară corect veniturile riscă și dobânzi şi penalităţi de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere.

Prevederile nu par însă juste și clarificările ar putea veni în instanță, măsura în sine fiind percepută drept o modalitate indirectă de confiscare a proprietății private.

Trecerea de la cota de 16% la cea de 70% se va face pentru deciziile de impunere emise de organele fiscale.

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, vor fi impozitate cu această cotă ridicată, aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Cum ANAF nu are dovezi că acei bani au fost obținuți altfel, ci doar niște suspiciuni, va merge pe logică: Nu te-am prins când ai făcut banii, dar îți iau acum 70%.

Prin urmare, persoana respectivă rămâne cu 30%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meciul României cu Olanda, din cadrul Euro 2024, dar și filmul „Dune II” se văd la Iulius Mall Cluj!

Publicat

De

Meciul României cu Olanda,se văd la Iulius Mall Cluj

Ești pregătit pentru încă 90 de minute pline de emoție și adrenalină? Te așteptăm marți, 2 iulie 2024, pe terasa food court-ului Iulius Mall Cluj, unde va fi difuzat meciul dintre România și Olanda.

Sună-ți prietenii și veniți să susțineți Echipa națională a României, la Campionatul European de Fotbal 2024! Weekend-ul va începe tot cu un eveniment în aer liber: Movie Nights revine în Iulius Parc, iar prima peliculă difuzată este „Dune II”.

Meciul României cu Olanda, din cadrul Euro 2024, dar și filmul „Dune II” se văd la Iulius Mall Cluj!

Marți, 2 iulie, de la ora 19.00, ne reîntâlnim pe terasa exterioară a food court-ului Iulius Mall Cluj pentru a-i susține pe jucătorii Echipei Naționale. Cu siguranță va fi un meci care „Merită văzut împreună”, așa că adună-ți gașca de prieteni și pregătiți-vă pentru cele mai emoționante minute din cadrul Euro 2024! Bean bags, răcoritoare, snack-uri și un ecran gigant pentru ca tu să vezi toate fazele meciului te așteaptă pe terasă!

În continuare ai șanse să câștigi premii delicioase la operatorii din food court: Sweet Caffe, Noodle Pack, Lemnul Verde, Spartan sau Cartofisserie.

În zilele de 5, 6, 9, 10 și 14 iulie, dacă faci cumpărături de minimum 30 de lei, prin cumularea a cel mult două bonuri de la oricare dintre operatorii din food court, poți să participi la o partidă de foosball, care îți garantează câștigul.

Regulile sunt simple: se formează două echipe, de câte patru persoane, iar câștigătorii primesc câte un voucher. Durata unui meci de foosball este de aproximativ 5 minute. Regulamentul campaniei este disponibil online pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Reîncep și serile de film în aer liber

Odată cu sezonul estival, în Iulius Mall Cluj reîncep și serile de film în aer liber. Vineri, 5 iulie 2024, Movie Nights redeschide ecranul din Iulius Parc, iar de la ora 21.30, cinefilii sunt așteptați să vadă „Dune II”. Pelicula urmărește o nouă călătorie mitică a personajului Paul Atreides, care, de această dată, vrea să se răzbune pe cei care i-au distrus familia.

Pus să aleagă între soarta universului și dragostea vieții sale, Paul încearcă să prevină un viitor nefast. Accesul la Movie Nights este gratuit.

Vino în Iulius Mall Cluj, unde au loc evenimente ce aduc comunitatea împreună!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Elev clujean de 12 ani, joacă golf de la 6 ani. Trimite mingea la 250 de m. Vrea să ajungă jucător profesionist

Publicat

golf

Călin are 12 ani și este elev la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”  Cluj-Napoca, proaspăt absolvent al clasei a VI-a. Joacă golf de la 6 ani și a descoperit că este extrem de talentat, având, deja, o serie de reușite, printre care și cea mai lungă lovitură, după ce a trimis o minge la 250 de m.

Iubește golful pentru că, deși pare un joc solitar, implică interacțiune cu alți jucători pe perioada multor ore cât durează, de obicei, o partidă.

”Îmi place să lovesc mingea și să o văd cum zboară și până unde, iar aceste aspecte mi se par interesante față de alte sporturi. Un bun jucător de golf trebuie să aibă înălțime, mâinile lungi și viteză”, crede tânărul, care se încadrează în caracteristicile enumerate.

În plus, la acest sport contează foarte mult și faptul că se joacă în aer liber, iar în timpul unui joc un copil nu stă cu nasul în calculator sau telefon.

Cea mai lungă lovitură

În timp ce alți băieți de vârsta lui petrec majoritatea timpului pe calculator, tabletă sau telefon, Călin joacă câte 3-4 partide pe săptămână în aer liber, fiecare cu o durată de 3-5 ore și își perfecționează jocul, învățând de fiecare dată câte ceva, cum ar fi să-și controleze emoțiile sau să reușească cea mai bună lovitură.

”Ai nevoie de concentrare, precizie, răbdare, să nu te enervezi foarte ușor și să gândești înainte de fiecare lovitură cum să procedezi. Am învățat ce tip de crosă să folosesc în funcție de lovitură, să țin cont de vânt.

Sunt bun la loviturile de lungime, dar și la precizie, la introducerea mingii în gaură. Cea mai lungă lovitură a mea a fost de 250 de m, ceea ce e foarte bine pentru vârsta mea”, spune Călin pentru Cluj24.

Modelele sale în golf

În afară de jocurile de pe terenurile de golf din țară, tânărul clujean joacă și în străinătate, mai mult pentru a căpăta experiență, modele sale fiind jucătorii de golf  Victor Hovland din Norvegia și americanul Bryson Dechambeau.

Călin susține că dacă cineva joacă golf doar ca hobby, sportul nu este unul scump, dar devine scump pentru cel care țintește să devină profesionist, iar  părinții lui investesc în el pentru a-l ajuta ca visele să devină realitate. Astfel, doar echipamemtul folosit acum de tânărul jucător clujean, cu crose cu tot, se ridică la circa 5.000 de euro.

Deși are are doar 12 ani, deja își face planuri de viitori, cum să joace golf la profesioniști, pas care presupune să plece din România după ce împlinește 18 ani.

Terenul spectaculos de la Sânpaul

Călin joacă cel mai mult pe terenul de la Transilvania Golf Club din comuna clujeană Sânpaul, care se întinde pe aproape 60 de hectare, și care are 10 găuri, înființat în 2011.

Proprietarul terenului, Octavian ”Tavi” Damian, a investit aici cam 3 milioane de euro, realizând unul dintre cele mai spectaculoase terenuri din țară.

Acesta respiră golf prin toți porii și, la cei 60 de ani depășiți, recunoaște că este iremediabil îndrăgostit de sportul pe care îl practică de 18 ani, din 2006, și pe care îl asociază, deseori, cu situații care se pot întâmpla în viață.

Pentru Tavi Damian, golful se reduce, simplu, la a introduce mingea în gaură din cât mai puține lovituri, iar pentru asta un jucător trebuie să respecte trei reguli de bază: ”joacă terenul așa cum îl găsești, joacă mingea așa cum stă și joacă correct”.

”O rundă de 18 găuri este ca o viață, ai suișuri și coborâșuri, bune și rele și trebuie să le faci față. Dacă în viață iei o decizie greșită, a doua zi nu mai poți reveni și va trebui să te descurci cu ea. Așa e și la golf, dacă ai dat o minge greșită nu mai poți să revii, nu ai cum. Terenul nostru are și porțiuni de deal și vale, la fel ca în viață, cobori și urci.

Sport asemănător vieții

Nu există alt sport mai asemănător cu viața însăși. Ar fi bine să ai noroc la lovituri, dar, în general, îți faci norocul cu mâna ta, la fel ca în viață.

Norocul nu îți pune mingea pe mijloc, dar cum rulează mingea depinde de tine, nu poți trișa.

Tot ca în viață, trebuie să îți placă ceea ce faci. În golf, singura problemă a ta ești tu, ca jucător.Și tot ca în viață, înveți din prorpiile greșeli anterioare, nu ale altora”, filosofează Damian.

Jocul l-a prins pentru că altfel nu ar fi băgat bani într-un teren de golf, deși acest lucru presupune o activitate continuă.

Pentru proprietarul terenului din Sânpaul, golful nu este un sport pentru elite, așa cum ar părea la prima vedere, în condițiile în care este al doilea cel mai popular sport din lume, după baschet, ca număr de practicanți.

Cât e tariful anual

Potrivit acestuia, nu este nici măcar un sport scump, fiind sporturi mult mai scumpe, cum sunt tenisul, schiul sau cele cu motor.

”La noi la club, ca să să joci tot anul tariful este de 600 de euro, iar copiii până în 16 ani au intrare gratuită. Trebuie să te apuci de golf de la 6-8 ani, ca să poți face performanță până la 16 ani.

Echipamentul costă în jur de 3000 de euro, cu crose și haine, fiind nevoie de pantofi speciali, cu crampoane mai mici, să nu aluneci în momentul în care faci rotirea pentru lovirea mingii”, a explicat Tavi Damian.

Acesta a adăugat că golful oferă și o companie bună, existând o politețe obligatorie între jucători, te bucuri de o lovitură bună a adversarului, dar este nevoie și de simțul umorului pentru a depăși momentele de frustrare când nu îți iese o lovitură.

”Ca să joci golf nu trebuie să fii atletic, nu trebuie să alergi, trebuie doar să dai dovadă de perseverență, să fii civilizat. Ai nevoie de creativitate, mai ales când joci pe un teren atipic, trebuie să calculezi distanțele.

Joci 4-5 ore în diverse condiții, poate să fie cald, să plouă sau să bată vântul, obosești, nu poți să cedezi la prima lovitură greșită.

Îți trebuie creier, nu mușchii fac diferența. În plus, golful îți asigură mișcare, faci 10-12 km pe jos la o rundă de 18 găuri”, a mai adăugat Tavi Damian.

Jucătorul său favorit este Bobby Jones, un jucător american care a rămas amator toată viața.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax