Connect with us

CULTURA

FOTO. Artiști de talie mondială la Festivalul Internațional „George Enescu” la Cluj-Napoca. Biletele au fost scoase la vânzare

Publicat


festivalulenescu2023 artisti

Festivalul Internațional ”George Enescu” are onoarea să aducă la Cluj-Napoca trei concerte de excepție, prezentând o pleiadă de artiști de talie mondială, câştigători ai Concursului Internaţional ”George Enescu” 2022 și lucrări muzicale remarcabile, într-un regal al muzicii clasice. Biletele pentru cele trei reprezentații programate pentru ediția din acest an a consacratului eveniment au fost puse în vânzare.

Asociația Culturală Play, organizatorul și promotorul Festivalului Internațional George Enescu la Cluj-Napoca, anunță punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor pentru cele trei recitaluri magistrale programate în toamna acestui an. Biletele și abonamentele se pot achiziționa atât online, de pe platforma iabilet.ro, cât și din rețeaua de magazine fizice partenere.

Festivalul va avea loc în perioada 3-9 septembrie 2023 și va fi găzduit de Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, oferind publicului o experiență muzicală unică, care va rămâne pentru mult timp în sufletul iubitorilor de muzică clasică.

Nominalizat la premiile Grammy

Avi Avital, primul solist de mandolină nominalizat la premiile Grammy pentru muzică clasică, va susține un recital memorabil alături de pianistul israelian Omer Klein, al cărui stil este o fuziune de jazz şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii.

De asemenea, Maria Marica și Alexandra Segal, respectiv Benjamin Kruithof și Daria Ioana Tudor – câștigători sau participanți ai Concursului Internaţional George Enescu în 2022, vor impresiona publicul cu o selecție vastă de lucrări muzicale, incluzând compoziții celebre de Beethoven, Bach, Brahms, Schumann sau Schubert.

Programul festivalului

festivalulenescu2023

Fiecare concert va fi o incursiune în lumea muzicii clasice, sub bagheta unor maeștri desăvârșiți ai artei interpretative. Toți sunt artiști care merită să fie văzuți și ascultați live măcar o dată în viață, astfel că Festivalul Enescu, un eveniment-magnet dedicat melomanilor acestui gen, vă oferă șansa de a-i descoperi la Cluj-Napoca și de a vă bucura de interpretarea lor cu adevărat sublimă.

03.09.2023, ora 19:00

Maria Marica (vioară) și Alexandra Segal (pian)

Program artistic: Clara Schumann – Variations on a theme by Robert Schumann op.20 / Robert Schumann – Symphonic Etudes op.13 / Clara Schumann – Three Romances for violin and piano, op.22 / Johannes Brahms – Violin sonata No. 1 in G major, op. 78.

Bilete: https://bit.ly/EnescuCluj2023-1

Maria Marica este marea câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu 2022, la Secţiunea Vioară, finală în care a impresionat cu interpretarea Concertului în re major pentru vioară și orchestră op. 77 de Johannes Brahms. Artista s-a născut la Cluj-Napoca, România, într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. În prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken.

Maria a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite și este laureată a mai multor concursuri din România. Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli importante.

Pianista israeliană Alexandra Segal a câștigat premiul I în finala de pian a Concursului Internațional George Enescu 2022, interpretând Concertul nr. 3 în do major pentru pian și orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev. Alexandra s-a născut la Kiev, în Ucraina, în 1995. A început să studieze pianul la vârsta de șase ani cu prof. Natalie Tolpygo. A concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa sau Orchestra de Cameră din Kiev.

Alexandra a participat la cursuri și festivaluri internaționale de pian, între care Institutul European de Muzică de la Viena, Cursurile Internaționale de Pian Tel-Hai, Academia Miami Piano Festival, Piano Loop Academy, HummelFest și Bieszczady without Borders, cu muzicieni precum Michel Béroff, Murray Perahia, Andrzej Jasiński și Meng-Chieh Liu.

08.09.2023, ora 19:00

Benjamin Kruithof (violoncel) & Daria Ioana Tudor (pian)

Program artistic: L.van Beethoven- 4 Cello Sonata in C major; Benjamin Britten Cello Sonata; Intermission; 3 Franz Schubert Lieder; Franz Schubert Arpeggione Sonata.

Bilete: https://bit.ly/EnescuCluj2023-2

Benjamin Kruithof a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvořák.

S-a născut la Luxemburg în 1999, într-o familie de muzicieni. În noiembrie 2020, Benjamin a obținut premiul I și premiul publicului la Bienala de Violoncel de la Amsterdam, un premiu special la Concursul Pablo Casals din Spania, premiul II la Concursul Gabrielli de la Berlin, premiul I și premiul publicului la Concursul Anne și Françoise Groben din Luxemburg și multe altele. În februarie 2020 a înregistrat primul său CD cu Filarmonica din Herford la casa de discuri Ars Production. În 2021 a fost invitat să participe la Academia Seiji Ozawa din Elveția.

Benjamin cântă la un instrument din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian G.B. Guadagnini, care îi este pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin.

Daria Ioana Tudor este semifinalistă în cadrul Concursului Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Pian. Daria s-a născut pe 25 iulie 1997, la Ploieşti, în România. În octombrie 2015 a început să studieze la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa profesorului Pascal Devoyon, iar din octombrie 2018 studiază cu profesorul Björn Lehmann.

În iunie 2019, a primit premiul Enlight la Festivalul Art of the Piano (Cincinnati, SUA) pentru Cel mai bun tânăr artist al anului, iar în aprilie 2020 a debutat la postul de radio Deutschlandfunk Kultur. Din 2021 Daria colaborează cu Societatea Română de Radiodifuziune, iar în 2022 a lansat două discuri la Editura Casa Radio, alături de violonista Ioana-Cristina Goicea și de violoncelistul Andrei Ioniță, ce includ lucrări de Beethoven și Șostakovici.

09.09.2023, ora 19:00

Avi Avital (mandolină) & Omer Klein (pian)

Program artistic: O. KLEIN & A. AVITAL: Zamzama/ O. KLEIN: Niggun/ O. KLEIN & A.AVITAL: Lonely Girl (Duo Piano & Mandolin)/ A. AVITAL: Avi’s Song/ O. KLEIN: Josephine, Sleepwalker, Espagna (for mandolin, piano & percussion)/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 I. Allemande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 II. Courante/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BMV 1004 III. Sarabande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No.2 in D minor, BWV 1004 IV. Gigue.

Bilete: https://bit.ly/EnescuCluj2023-3

Avi Avital – un virtuoz al mandolinei, recunoscut ca fiind cel mai bun interpret din lume. Este primul solist de mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică. Avi Avital a fost comparat cu Andres Segovia pentru modul în care își stăpânește instrumentul și cu Jascha Heifitz pentru virtuozitatea sa incredibilă. Pasionat și „exploziv de carismatic” (New York Times) în interpretarea live, este o forță motrice în spatele revigorării repertoriului de mandoline.

Omer Klein – este un pianist israelian născut în 1982 și stabilit la New York din 2006, al cărui stil prezintă o fuziune de jazz şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii. Albumul său, Rockets on the Balcony, a fost desemnat de revista Downbeat ca albumul lunii în decembrie 2010.

Festivalul Enescu la Cluj este organizat de Asociația Culturală Play, în parteneriat cu Artexim și Filarmonica de Stat Transilvania, fiind co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Frica nu este de la Dumnezeu. Nu da vina pe el! 

Publicat

frica

Frica se naște din neîncredere, din uitarea de sine și din pierderea legăturii cu lumina interioară. Frica se naște atunci când noi, oamenii, pierdem contactul cu noi înșine și conectarea cu credința. Când frica pune stăpânire pe suflet, omul uită cine este cu adevărat, se îndoiește de darurile sale și se simte rupt de sursa iubirii divine. Dar, în tăcerea adâncă a inimii, acolo unde liniștea și credința se împletesc, răsare curajul. Și, în acele momente, omul își regăsește esența, și totul devine posibil din nou.

Frica dispare nu când o respingi, ci când o înfrunți cu iubire și acceptare. Ea se destramă atunci când înveți să o privești în față, să o înțelegi și să îți aduci aminte că nu ești singur în această lume.

Dumnezeu nu a creat frica, ci darul libertății de a alege. Alegerea de a merge înainte, chiar și cu pași tremurători, de a crede că lumina din tine este mai puternică decât orice întuneric. În fiecare suflare, în fiecare clipă, există o posibilitate de renaștere.

Așa cum noaptea cedează dimineții, așa și frica, atunci când este înfruntată cu iubire, se transformă în putere. Astfel, omul învață că adevărata tărie nu se măsoară în lipsa fricii, ci în curajul de a merge mai departe, chiar și atunci când inima tremură.

Fiecare pas făcut în lumina credinței este o eliberare, un act de iubire față de sine și față de lumea din jur. Nu este ușor, dar este adevărat – frica nu are putere asupra celui care știe cine este cu adevărat.

Prin această cunoaștere descoperim că tot ce am căutat în frământările lumii, am purtat dintotdeauna înăuntrul nostru:  pacea, iubirea, și, mai ales, speranța.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod GALBEN de instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte județe

Publicat

furtuna

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează, marți, că în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Sub incidență intră și zona montană a Clujului.

„În zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, transmite sursa citată.

harta

Cod GALBEN de instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte județe

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Meteorologii au emis avertizare de tip Cod galben de instabilitate atmosferică, care va rămâne în vigoare până marți, ora 23:00.

Miercuri, vremea va fi instabilă îndeosebi în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Începe devierea traficului pe direcția Florești – Cluj-Napoca, pe o distanță de 200 de m. Restricții de viteză

Publicat

trafic
Primăria Cluj-Napoca anunță că, marți, începând cu ora 11, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital Regional de Urgență, ca urmare a lucrărilor necesare pentru construirea pasajului rutier.
”Pe o distanță de aproximativ 200 de metri, circulația va fi deviată ușor, fără reducerea numărului de benzi. Traficul se va desfășura în continuare pe patru benzi, câte două pe fiecare sens de mers, însă pe segmentul deviat se va institui o restricție de viteză de 30 km/h, pentru siguranța participanților la trafic și a personalului din șantier.

Instituirea restricțiilor de circulație reprezintă o necesitate pentru desfășurarea lucrărilor de fundații speciale, în prima etapă, care presupun executarea de piloți forați în amplasamentul actual al DN1.

Pasaj cu acces la Spitalul Regional de Urgență

trafic

Pasajul rutier aflat în execuție va avea două deschideri de aproximativ 58 de metri și va permite traversarea intersecției DN1 cu accesul spre Spitalul Regional de Urgență, asigurând astfel circulația continuă peste viitorul sens giratoriu”, arată Primăria clujeană.
Pe măsură ce lucrările avansează, vor fi impuse noi restricții pe alte sectoare ale tronsonului I, care vor fi transmise publicului în timp util.

Citește mai departe

EVENIMENT

Balaj (CFR Cluj): Să jucăm URÂT în Cupă și să CÂȘTIGĂM, asta îmi doresc

Publicat

cristi balaj

După egalul de acasă cu Rapid și înfrângerea de Paște în fața FCSB, Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, a mărturisit că nu mai este interesat de maniera în care joacă echipa sa, ci doar că câștige Cupa, scrie Fanatik.

„Da, (FCSB – nr) are șanse mari (să câștige campionatul). Dar dacă nu câștigă cu Rapidul… pentru că Rapidul când a jucat la noi a demonstrat că se poate orice.

Balaj (CFR Cluj): Să jucăm URÂT în Cupă și să CÂȘTIGĂM, asta îmi doresc

Noi am avut noroc la acel egal și era incorect să câștigăm. Rapidul a demonstrat. Nu mai înțelegi nimic din fotbal. Joacă „U” Cluj cu Dinamo cum joacă, vine la Rapid…

Rapid joacă cu noi foarte bine, repriza a doua… slab meciul cu Dinamo la o săptămână apoi. Chiar nu mai înțelegi nimic din acest fotbal. Noi am dominat incredibil FCSB în prima repriză și s-a terminat 0-1.

Singurul lucru care ne rămâne este să jucăm urât în Cupă și să câștigăm, asta îmi doresc. Nu mă mai interesează altceva”, a spus Cristi Balaj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate