CULTURA
FOTO. Artiști de talie mondială la Festivalul Internațional „George Enescu” la Cluj-Napoca. Biletele au fost scoase la vânzare
Festivalul Internațional ”George Enescu” are onoarea să aducă la Cluj-Napoca trei concerte de excepție, prezentând o pleiadă de artiști de talie mondială, câştigători ai Concursului Internaţional ”George Enescu” 2022 și lucrări muzicale remarcabile, într-un regal al muzicii clasice. Biletele pentru cele trei reprezentații programate pentru ediția din acest an a consacratului eveniment au fost puse în vânzare.
Asociația Culturală Play, organizatorul și promotorul Festivalului Internațional George Enescu la Cluj-Napoca, anunță punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor pentru cele trei recitaluri magistrale programate în toamna acestui an. Biletele și abonamentele se pot achiziționa atât online, de pe platforma iabilet.ro, cât și din rețeaua de magazine fizice partenere.
Festivalul va avea loc în perioada 3-9 septembrie 2023 și va fi găzduit de Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, oferind publicului o experiență muzicală unică, care va rămâne pentru mult timp în sufletul iubitorilor de muzică clasică.
Nominalizat la premiile Grammy
Avi Avital, primul solist de mandolină nominalizat la premiile Grammy pentru muzică clasică, va susține un recital memorabil alături de pianistul israelian Omer Klein, al cărui stil este o fuziune de jazz şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii.
De asemenea, Maria Marica și Alexandra Segal, respectiv Benjamin Kruithof și Daria Ioana Tudor – câștigători sau participanți ai Concursului Internaţional George Enescu în 2022, vor impresiona publicul cu o selecție vastă de lucrări muzicale, incluzând compoziții celebre de Beethoven, Bach, Brahms, Schumann sau Schubert.
Programul festivalului
Fiecare concert va fi o incursiune în lumea muzicii clasice, sub bagheta unor maeștri desăvârșiți ai artei interpretative. Toți sunt artiști care merită să fie văzuți și ascultați live măcar o dată în viață, astfel că Festivalul Enescu, un eveniment-magnet dedicat melomanilor acestui gen, vă oferă șansa de a-i descoperi la Cluj-Napoca și de a vă bucura de interpretarea lor cu adevărat sublimă.
03.09.2023, ora 19:00
Maria Marica (vioară) și Alexandra Segal (pian)
Program artistic: Clara Schumann – Variations on a theme by Robert Schumann op.20 / Robert Schumann – Symphonic Etudes op.13 / Clara Schumann – Three Romances for violin and piano, op.22 / Johannes Brahms – Violin sonata No. 1 in G major, op. 78.
Bilete: https://bit.ly/EnescuCluj2023-1
Maria Marica este marea câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu 2022, la Secţiunea Vioară, finală în care a impresionat cu interpretarea Concertului în re major pentru vioară și orchestră op. 77 de Johannes Brahms. Artista s-a născut la Cluj-Napoca, România, într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. În prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken.
Maria a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite și este laureată a mai multor concursuri din România. Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli importante.
Pianista israeliană Alexandra Segal a câștigat premiul I în finala de pian a Concursului Internațional George Enescu 2022, interpretând Concertul nr. 3 în do major pentru pian și orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev. Alexandra s-a născut la Kiev, în Ucraina, în 1995. A început să studieze pianul la vârsta de șase ani cu prof. Natalie Tolpygo. A concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa sau Orchestra de Cameră din Kiev.
Alexandra a participat la cursuri și festivaluri internaționale de pian, între care Institutul European de Muzică de la Viena, Cursurile Internaționale de Pian Tel-Hai, Academia Miami Piano Festival, Piano Loop Academy, HummelFest și Bieszczady without Borders, cu muzicieni precum Michel Béroff, Murray Perahia, Andrzej Jasiński și Meng-Chieh Liu.
08.09.2023, ora 19:00
Benjamin Kruithof (violoncel) & Daria Ioana Tudor (pian)
Program artistic: L.van Beethoven- 4 Cello Sonata in C major; Benjamin Britten Cello Sonata; Intermission; 3 Franz Schubert Lieder; Franz Schubert Arpeggione Sonata.
Bilete: https://bit.ly/EnescuCluj2023-2
Benjamin Kruithof a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvořák.
S-a născut la Luxemburg în 1999, într-o familie de muzicieni. În noiembrie 2020, Benjamin a obținut premiul I și premiul publicului la Bienala de Violoncel de la Amsterdam, un premiu special la Concursul Pablo Casals din Spania, premiul II la Concursul Gabrielli de la Berlin, premiul I și premiul publicului la Concursul Anne și Françoise Groben din Luxemburg și multe altele. În februarie 2020 a înregistrat primul său CD cu Filarmonica din Herford la casa de discuri Ars Production. În 2021 a fost invitat să participe la Academia Seiji Ozawa din Elveția.
Benjamin cântă la un instrument din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian G.B. Guadagnini, care îi este pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin.
Daria Ioana Tudor este semifinalistă în cadrul Concursului Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Pian. Daria s-a născut pe 25 iulie 1997, la Ploieşti, în România. În octombrie 2015 a început să studieze la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa profesorului Pascal Devoyon, iar din octombrie 2018 studiază cu profesorul Björn Lehmann.
În iunie 2019, a primit premiul Enlight la Festivalul Art of the Piano (Cincinnati, SUA) pentru Cel mai bun tânăr artist al anului, iar în aprilie 2020 a debutat la postul de radio Deutschlandfunk Kultur. Din 2021 Daria colaborează cu Societatea Română de Radiodifuziune, iar în 2022 a lansat două discuri la Editura Casa Radio, alături de violonista Ioana-Cristina Goicea și de violoncelistul Andrei Ioniță, ce includ lucrări de Beethoven și Șostakovici.
09.09.2023, ora 19:00
Avi Avital (mandolină) & Omer Klein (pian)
Program artistic: O. KLEIN & A. AVITAL: Zamzama/ O. KLEIN: Niggun/ O. KLEIN & A.AVITAL: Lonely Girl (Duo Piano & Mandolin)/ A. AVITAL: Avi’s Song/ O. KLEIN: Josephine, Sleepwalker, Espagna (for mandolin, piano & percussion)/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 I. Allemande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 II. Courante/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BMV 1004 III. Sarabande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No.2 in D minor, BWV 1004 IV. Gigue.
Bilete: https://bit.ly/EnescuCluj2023-3
Avi Avital – un virtuoz al mandolinei, recunoscut ca fiind cel mai bun interpret din lume. Este primul solist de mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică. Avi Avital a fost comparat cu Andres Segovia pentru modul în care își stăpânește instrumentul și cu Jascha Heifitz pentru virtuozitatea sa incredibilă. Pasionat și „exploziv de carismatic” (New York Times) în interpretarea live, este o forță motrice în spatele revigorării repertoriului de mandoline.
Omer Klein – este un pianist israelian născut în 1982 și stabilit la New York din 2006, al cărui stil prezintă o fuziune de jazz şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii. Albumul său, Rockets on the Balcony, a fost desemnat de revista Downbeat ca albumul lunii în decembrie 2010.
Festivalul Enescu la Cluj este organizat de Asociația Culturală Play, în parteneriat cu Artexim și Filarmonica de Stat Transilvania, fiind co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident a avut loc, joi dimineața, la Cojocna, în Cluj. Un bărbat de 65 de ani și o femeie de 50 de ani au fost transportați la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut între localitățile Cojocna și Iuriu de Câmpie. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Cojocna, în Cluj. Un bărbat și o femeie, duși la SPITAL
O femeie de aproximativ 50 de ani și un bărbat de aproximativ 65 de ani au fost transportați la spital de către echipajele SMURD. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
FOTO. Lansare de carte de reportaje la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Jurnalista Ruxandra Hurezean – „Călătorie în miezul vietii”
Carte despre lumea în care trăim
Un accident cu două mașini a avut loc joi dimineață, pe o stradă din municipiul Dej. Două victime au primit îngrijiri medicale, fiind ulterior transportate la spital.
Pompierii din Dej au avut, joi dimineață, o intervenție la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din municipiu. În urma impactului, o tânără de 25 de ani și un bărbat de 55 de ani au primit îngriijiri medicale, fiind ulterior transportați la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din Dej. Mai exact, a fost vorba despre o tamponare între două autoturisme, rezultând două victime. O femeie de aproximativ 25 de ani și un bărbat de aproximativ 55 de ani au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat 4 autoturisme pe strada Brâncuși era beată. A fost reținută de polițiști
O femeie de 43 de ani a fost reținută pentru 24 de ore de polițiști în urma accidentului rutier care a avut loc miercuri pe strada Constantin Brâncuși, din Cluj-Napoca.
Alte 4 mașini au fost avariate în urma accidentului.
Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat alte 4 autoturisme pe strada Brâncuși și era beată. A fost reținută de polițiști
Accidentul a avut loc în 18 decembrie, în jurul orei 16.50.
Conform primelor cercetări a rezultat că o femeie de 43 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul dinspre cartierul Borhanci înspre centru, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu un autovehicul parcat pe partea dreaptă a sensului de deplasare, ulterior fiind proiectată pe sensul opus de mers, acroșând alte două autovehicule parcate.
Totodată, un element de caroserie al autovehiculului la volanul căruia se afla femeia, a fost proiectat pe capota unui alt autoturism, aflat pe sensul opus de mers.
În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale.
A căzut testul pentru alcool
La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care aceasta a fost condusă la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.
În baza probatoriului administrat, femeia de 43 de ani, a fost reținută pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.