Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Aproape 3000 de JOBURI pentru clujeni la „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”. Care sunt OFERTELE

Publicat


whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (1)

La Cluj Arena a avut loc joi, între orele 9 și 14, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, un eveniment în cadrul căruia zeci de angajatori, cu peste 2800 de locuri de muncă disponibile, au fost prezenți alături de universitățile clujene. Dacă ai ratat evenimentul, vei găsi mai jos oferte de muncă din toate domeniile, precum și ofertele educaționale ale universităților din oraș.

„Anul 2022 este Anul Tineretului, iar luna mai este luna promovării economiei sociale, județul Cluj având cel mai mare număr de firme de economie socială din țară, și anume 148. Prezența ridicată a cetățenilor și cu precădere a tinerilor demonstrează că aceștia își doresc o carieră care să le ofere independență și bunăstare financiară”, au spus organizatorii.

Gazda evenimentului, Ana-Maria Chiciudean, Director executiv al AJOFM Cluj, a încurajat doritorii să analizeze oferta de muncă disponibilă și să participe la interviurile și prezentările recrutorilor angajatorilor din județ.

Prof. Marinela Marc, Inspector Școlar General, a încurajat elevii de liceu, viitori absolvenți, să participe la workshop-urile susținute de Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni al Universității Babeș-Bolyai.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (1)

Zeci de meserii pentru care te poți pregăti profesional

La Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj (CRFPA) se desfășoară programe de formare profesională autorizate sau în curs de autorizare. Pentru șomerii înregistrați la AJOFM, cursurile sunt gratuite, cei care nu se înscriu în această categorie fiind nevoiți să achite din fondurile personale.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm

CRFPA este un mediu flexibil care permite viitorilor angajați să se formeze profesional în domenii diverse, de la agent de curățenie sau de securitate, la electrician, mecanic, sau chiar baby sitter, iar lista continuă. Dacă nu știi sigur ce ți se potrivește, în imaginea de mai jos găsești calificările și durata programelor de formare profesională deja existente în Cluj, precum și datele de contact.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm

Posturi de la bucătar la software developer în companii cunoscute

La târg s-au alăturat și companii cunoscute, precum DM, Banca Transilvania, Auchan și multe altele.

Echipa DM, una dintre cele mai puternice rețele de retail specializate în frumusețe, casă, produse pentru bebeluși și alte asemenea, are nevoie de casieri full-time sau part-time în magazinele din Cluj-Napoca. CV-urile se trimit la adresa dmR-Recrutare@dm-drogeriemarkt.ro, sau direct în magazine.

Auchan Cluj angajează persoane cu sau fără experiență în posturile: manager departamente comerciale, operator vânzări polivalent, lucrător comercial (program de noapte 21:30 – 6:00), tehnician întreținere, bucătar, ajutor de bucătar, vânzător produse proaspete, preparator carne, cofetar/patiser, consilier vânzări.

Angajatorul promite salariu de bază și tichete de masă, sporuri pentru zilele de weekend, de sărbătoare și de noapte, asigurare de sănătate, stomatologică și de viață, concediu de odihnă plătit (minim 23 de zile anual), primă de vacanță, prime lunare și periodice, dar și stagiu de formare adaptat postului. Dacă vrei să te dezvolți într-o companie multinațională, aplică pe recrutarecj@auchan.ro, sau pe www.auchan.ro (secțiunea „Carieră”), iar dacă preferi telefonic, sună la 0374 859 464 (Auchan Cluj Iulius), sau la 0374 857 995 (Auchan Cluj Iris).

Banca Transilvania are oportunități atât part-time, cât și full-time pentru posturile: specialist servicii clienți, manager relații clienți retail, software developer. Trimite un mail la cariere@btrl.ro. Se poate aplica și pentru un program de internship BT, la internship@btrl.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (2)

Pentru pasionații de inginerie în căutarea unor joburi tehnice

Pehart, producătorul numărul 1 de hârtie tissue din Europa de Sud-Est, fondat în 1837 și recunoscut mai ales pentru gama de produse Pufina, are nevoie de: gestionar, inginer automatist, inginer producție, stivuitorist, electrician și operator roboți industriali. Trimite un mail la hr@pehartgrup.ro, dacă te interesează posturile deschise.

Emerson angajează operatori asamblare, cei interesați pot afla mai multe detalii la 0752 752 170 (Marina Petric). Compania oferă: transport gratuit, asigurare de sănătate privată, bonuri de masă (20 de lei pe zi), mediu stabil și sigur, oportunități de calificare și specializare, dar și al 13-lea salariu.

 

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (1)

CSi, fondată la Cluj-Napoca în 2004, își mărește echipa. Posturile listate de companie sunt următoarele: mechanical design engineer, hardware design engineer, project support officer, electrical engineer, IT coordinator, buyer, electrician, lăcătuș mecanic montaj, vopsitor/personal vopsitorie, operator CNC și sudor. Aplică trimițând un email la angajari@csiportal.com, sau apelează 0720 063 894.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (2)

EnergoBit, furnizor de soluții pentru proiecte energetice sustenabile, prezintă oportunități de angajare în domenii precum: producție și furnizare, servicii energetice, inginerie electrică, eficiență energetică, mentenanță și operare.

Printre proiectele inedite ale companiei, se numără cel mai mare parc eolian terestru din Europa (Fântânele Cogealac – 600MW), cel mai mare parc solar din România (Ucea – 55 MW), cea mai mare stație interioară din țară (Stația Cotroceni Mall), iar lista continuă. Dacă vrei să te alături echipei, trimite un mail la ebit@energobit.com, sau sună la 0264 207 500.

May be an image of indoor

sursa: Facebook

Sortilemn (din Gherla) angajează: maistru și operatori în industria lemnului, muncitori necalificați, mașiniști pod rulant, team leader pentru secția de producție, mecanici de întreținere, electricieni și fochiști.

Compania promite tichete de masă (420 de lei), bonus de prezență în valoare de 250 de lei, transport asigurat gratuit, plătirea orelor suplimentare (200%), spor de noapte (25%), prime de Paște și de Crăciun, bonus de recomandare, formare profesională, contract pentru o perioadă nedeterminată, echipament de protecție. Nu lipsește nici cabinetul medical care este situat în incinta societății.

Trimite CV la hr@sortilemn.ro, sau la secretariatul de pe strada Clujului 7 din Gherla, iar pentru informații suplimentare, sună la 0264 241 717.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.06 pm (1)

La Comelit, firmă specializată în comerțul cu echipamente și materiale de instalații termice, sanitare, climatizare și ventilație, există următoarele posturi disponibile: operator facturare, lucrător comercial, instalator tehnico-sanitar. Aplică la office@comelit-cluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (3)

Combaterea discriminării la locul de muncă

ES Lighting & ES Instal oferă servicii precum: proiectarea și execuția instalațiilor electrice, vânzarea corpurilor de iluminat. Deoarece vrea să combată discriminarea pe plan profesional, compania caută să formeze ca electricieni 2 tineri de etnie romă.

„La noi învață absolut tot, de la munca tehnică la cea digitală. Se vor familiariza, deci, și cu pachetul Windows Office și cu programul în care se fac proiectările”, a precizat pentru Cluj24 reprezentanta companiei.

Dacă ești interesat de o carieră în domeniu, sună la 0755 536 834 sau vizitează sediul de pe strada Corneliu Coposu 18A din Cluj-Napoca pentru mai multe informații.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (3)

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (2)

Cariere militare și în aviație

Dacă vrei să devii ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist, înscrie-te pe www.recrutaremapn.ro. Va trebui să mergi la probele de selecție și la concursul de admitere. Pentru câteva etape e nevoie să faci pregătire, însă toate detaliile necesare se găsesc pe site.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm (1)

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm (2)

Dacă vrei să faci parte dintr-un colectiv din aviație, Menzies Aviation e în căutare de: agenți check-in, manipulanți bagaje, dar există posturi deschise și pentru agenții de curățenie. Se oferă tichete de masă de 20 de lei pe zi, spor de merit lunar, tichete de vacanță, servicii medicale private gratuite, echipamente de lucru și protecție profesionale, asigurare de viață cu despăgubire în caz de accidente, spitalizare, etc. Depune-ți CV-ul la diana.ciucas@menziesaviation.com, sau sună la 0757 046 413.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm

Universitățile clujene

La eveniment au fost prezente și universitățile din Cluj-Napoca, care au adus cărți și pliante cu oferta educațională curentă.

1. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV)

Există mai multe motive pentru care să urmezi studii superioare în cadrul USAMV. Reprezentanții le amintesc pe următoarele:

 • excelență în educație: la USAMV vin inclusiv studenți din străinătate deoarece instituția face parte din cele mai bune universități de cercetare și educare din România, fiind pe locul 1 în țară în domeniul științelor naturii.
 • facilități moderne: întinsă pe 50 de hectare, USAMV dispune de o bibliotecă modernă, 2 institute de cercetare, 245 de centre și laboratoare de cercetare, dar și de o cafeterie și un restaurant pentru relaxare. Iubitorii de mișcare se vor bucura de terenurile pentru sport și tenis, dar pe lângă acestea, USAMV mai are în componența sa un acvariu, un muzeu de botanică și anatomie, o grădină agro-botanică și o livadă
 • burse și mobilități internaționale: există peste 200 de parteneriate care permit studenților să facă schimb de experiență (profesională și culturală) cu cei din alte țări

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm

Vezi oferta educațională în imaginea de mai jos.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (1) whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (2)

2. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF)

Facultatea de Medicină oferă 4 programe de studii de licență: medicină, asistență medicală generală, radiologie și imagistică, balneo-fiziokinetoterapie și recuperare medicală, primele două reprezentând 6 respectiv 4 ani, iar ultimele două – 3 ani fiecare.

Facultatea de Medicină Dentară prezintă 2 programe de studii pentru licență: medicină dentară (6 ani) și tehnică dentară (3 ani).

Tot 2 programe sunt și la Facultatea de Farmacie, specializările fiind farmacie (5 ani), respectiv nutriție și dietetică (3 ani).

Diplomele sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Viitorii studenți ai UMF se vor bucura de experiența în instituția clasată pe locul 608 din 1000 de către US News and World Report University Rankings, în domeniul medicinei.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane

sursa: Facebook

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi interior

sursa: Facebook

3. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN)

Pe lângă specializările vaste din cadrul UTCN, studenții și absolvenții pot beneficia gratuit de informare și asistență în dezvoltarea profesională, prin intermediul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC). Acesta asigură:

 • asistență pentru alegerea traseului educațional corespunzător intereselor și aptitudinilor individuale
 • consiliere în conceperea și implementarea unui plan de carieră
 • consiliere psihologică pentru dezvoltare personală
 • oferte pentru voluntariat, internship/practică de varp
 • participare în proiectele derulate prin CCOC
 • dezvoltarea abilităților necesare pentru căutarea și obținerea unui loc de muncă: redactare și feedback CV, concepere scrisoare de intenție, prezentare la un interviu de selecție

Pentru mai multe informații, sună la 0264 401 393 sau trimite un mail la office.ococ@ococ.utcluj.ro.

Mai jos găsești oferta educațională.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (3) whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm

4. Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)

Înființată în 1581, UBB e cea mai veche universitate din România, având o tradiție lungă în educație, cercetare și deservirea comunității locale. În prezent, e cea ma mare din țară, având peste 41.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat, în 501 de programe de studii în română, maghiară, germană, engleză și franceză, fiind clasată între primele 3 universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale.

UBB cuprinde numeroase domenii, de la real la uman, nelipsind nici teologia, teatrul și filmul, ingineria, businessul, sportul și alte asemenea.

Toate acestea pot fi consultate la www.ubbcluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm (1)

5. Universitatea de Artă și Design (UAD)

UAD este una dintre cele mai importante instituții românești de învățământ superior în domeniul artelor vizuale, având cea mai mare deschidere internațională reliefată prin acordurile de colaborare cu peste 100 de instituții prestigioase din Eurorpa, SUA, Asia și Africa de Nord.

Universitatea include Facultatea de Arte Plastice și Facultatea de Arte Decorative și Design, care asigură studii universitare de licență și masterat în domeniile: Pictură, Sculptură, Conservare-Restaurare, Grafică (publicitară și de șevalet), Bandă desenată și desen animat, Foto-Video-Procesare computerizată a imaginii, Pedagogia artelor plastice și decorative, Ceramică-Sticlă-Metal, Arte textile (design textil), Modă (design vestimentar), Design (de produs, ambiental, grafic), Istoria și teoria artei (licență) și Practici curatoriale contemporane (master).

De asemenea, UAD oferă studii universitare de doctorat în domeniul artelor vizuale, precum și o serie de direcții de formare profesională mai puțin convenționale prin diverse proiecte precum cele:

 • exclusiv pentru studenți: expoziții, conferințe, etc.
 • pentru comunități artistice și academice
 • pentru publicul larg și mass-media: Expo Maraton, Expoziția Absolvenților, Gala Fashion UAD, devenite tradiționale și bucurându-se de numeroși vizitatori

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm (3)

6. Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”

UCDC include Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Economice, pentru fiecare dintre acestea existând programe de licență și de masterat, cu acreditare ARACIS (și CECCAR pentru masterul la facultatea din urmă).

Pentru studii postuniversitare, vizitează www.dimitriecantemir.ro, respectiv www.cantemircluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.06 pm

Peste 3.200 de participanți, tineri absolvenți și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au vizitat evenimentul.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (3)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Ministerul Finanţelor a publicat luni noaptea modificările Codului Fiscal. Ce trebuie să ştii. Principalele noutăţi

Publicat

De

bani ok

Ministerul Finanţelor a publicat luni noaptea proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi majorarea accizelor pentru ţigarete.

Modificări pentru microîntreprinderi

În ceea ce priveşte impozitarea microîntreprinderilor, proiectul propune reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent, de la un milion de euro la 500.000 euro, dar şi instituirea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă cel puţin un salariat. În prezent, cotele de impunere sunt diferenţiate la microîntreprinderi în funcţie de numărul de salariaţi, fiind aplicabilă o cotă de 1% în cazul în care microîntreprinderea are cel puţin un salariat şi o cotă de 3% dacă microîntreprinderea nu are salariaţi. În condiţiile în care, conform noului proiect, microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puţin un salariat, se elimină cota de impozitare de 3%.

Proiectul elimină posibilitatea de opţiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situaţia în care erau îndeplinite condiţiile legate de valoarea capitalului social şi a numărului de salariaţi.

Ce se întâmplă cu TVA-ul

La capitolul TVA, majorarea cotei pentru băuturile care conţin adaos de zahăr are în vedere, potrivit documentului citat, descurajarea consumului de astfel de produse, cu impact important asupra sănătăţii consumatorilor. De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

‘În acest sens, se are în vedere faptul că serviciile de restaurant şi de catering, pentru care în prezent se aplică o cotă redusă de TVA de 5%, reprezintă servicii care constau, în fapt, în furnizarea de produse alimentare şi/sau de băuturi, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, care intră sub incidenţa cotei reduse de TVA de 9%. Adoptarea unei astfel de măsuri vizează tocmai facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, şi anume aplicarea aceleiaşi cote indiferent de natura operaţiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri. Astfel, spre exemplu, un restaurant care vinde mâncare tratează operaţiunea distinct, aplicând două cote de TVA diferite (9% şi 5%), în funcţie de modalitatea de servire a mâncării, în locaţia restaurantului (prestare de servicii) sau în afara acesteia (livrare de bunuri). În mod similar, este şi cazul unităţilor de cazare de tipul demipensiune/pensiune completă/all inclusive care, pe lângă funcţia de cazare, asigură şi micul dejun/prânzul/cina etc’, explică Ministerul Finanţelor.

Accize mai mari la ţigări

Proiectul de Ordonanţă propune majorarea accizelor pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete.

‘Ţinând cont că, începând cu 1 ianuarie 2023, nu va mai exista un calendar care să reglementeze cuantumul şi perioada de aplicare a nivelului accizelor pentru produsele supuse regimului accizelor armonizate, iar operatorii economici care desfăşoară activităţi cu produse accizabile nu vor putea determina acciza datorată şi implicit, nu vor putea plăti la bugetul de stat sumele reprezentând accizele, este necesar a se institui un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2026’, se mai arată în nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ propune, de asemenea, revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară în sensul în care vor beneficia de facilităţile fiscale numai persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 şi pct. 7 din Codul fiscal. În aceste sectoare, se propune scăderea plafonului până la care se acordă facilităţile fiscale, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv.

Reducerea plafonului pentru contribuabilii cu anumite venituri

Ministerul Finanţelor propune reducerea de la 100.000 de euro la 25.000 de euro a plafonului în cazul contribuabililor pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat luni noaptea de Ministerul Finanţelor (MF).

‘Se propune modificarea plafonului până la care contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, respectiv de la 100.000 euro la 25.000 euro. Modificarea are în vedere contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale obţinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective’, se menţionează în proiect.

În prezent, contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real.

Veniturilor din salarii şi asimilate salariilor

În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune introducerea unui plafon lunar de venit neimpozabil şi care nu se cuprinde în bazele de calcul ale contribuţiilor sociale obligatorii, de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, în condiţiile stabilite prin lege, pentru următoarele: prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţia de delegare/detaşare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice; contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajaţii proprii astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislaţia în vigoare; cazarea şi contravaloarea chiriei pentru spaţiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziţia angajaţilor proprii, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita unui plafon neimpozabil de 20 % din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată /lună/persoană, în anumite condiţii prevăzute de lege.

De asemenea, plafonul lunar de venit neimpozabil de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat se mai aplică pentru contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate precum şi pentru contribuţiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entităţi autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

În această prevedere mai sunt incluse primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană; sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă şi abonamentul de date, şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă.

Pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

Totodată, se propune ca angajatorul care acordă aceste venituri/avantaje să stabilească ordinea de includere a acestora în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Cotă redusă de TVA pentru lemnul de foc

Cota redusă de TVA pentru lemnul utilizat ca lemn de foc încetează să se aplice cel târziu la 1 ianuarie 2030, iar pentru pesticide chimice şi îngrăşăminte chimice, la 1 ianuarie 2032, potrivit proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat luni seara.

‘La art. 105 alin. (4) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2022/542, se prevede că pentru lemnul utilizat ca lemn de foc cota redusă de TVA încetează să se aplice cel târziu la 1 ianuarie 2030, iar pentru pesticide chimice şi îngrăşăminte chimice, cota redusă de TVA încetează să se aplice cel târziu la 1 ianuarie 2032. Astfel, se propune introducerea unei prevederi care să reglementeze faptul că pentru livrările de lemn de foc de la art. 291 alin. (3) lit. m) şi n) din Codul fiscal cota redusă de TVA de 5% se aplică până la data de 31 decembrie 2029 inclusiv’, se spune în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

În ceea ce priveşte livrările de îngrăşăminte chimice şi pesticide chimice, care în prezent sunt prevăzute la art. 291 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal, se propune modificarea acestor prevederi, în sensul excluderii respectivelor produse chimice din cadrul acestei reglementări, concomitent cu introducerea unor prevederi noi, distincte prin care aceste produse chimice de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă să beneficieze temporar, respectiv până la data de 31 decembrie 2031 inclusiv, de facilitatea cotei reduse de TVA de 9%.

De asemenea, în proiectul de ordonanţă se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se restrângă sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe către persoane fizice, ca parte a politicii sociale, în sensul în care persoanele fizice să beneficieze de această facilitate o singură dată, respectiv să achiziţioneze, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.

Totodată, se propune ca persoanele fizice care au încheiat acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziţia de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, să beneficieze de aplicarea cotei reduse de TVA în anul 2023 în condiţiile legale în vigoare la data încheierii acestor acte.

Deducerile personale

Proiectul de modificare a Codului fiscal, publicat luni noaptea de Ministerul Finanţelor, propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale în cazul contribuabililor care realizează venituri din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

Astfel, se propune o deducere personală de bază, care se va acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei şi deduceri suplimentare pentru tineri şi copiii până la 18 ani.

Totodată, va fi acordată o deducere personală suplimentară de 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului. De asemenea, se va acorda sub formă de deducere suplimentară suma de 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

În prezent, persoanele fizice care realizează venituri din salarii la locul unde se află funcţia de bază au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile. Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv, şi variază între 510 lei pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere şi 1.310 lei pentru cei care au patru sau mai multe persoane în întreţinere. Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive. Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deducerea personală. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Ne mai „TOPIM” un pic. Canicula ia o PAUZĂ. Vremea se va RĂCI semnificativ la Cluj, la mijlocul săptămânii

Publicat

De

caldura

Clujul este sub cod galben de caniculă până marți, 5 iulie, inclusiv, dar de la mijlocul săptămânii temperaturile urmează să scadă, anunță meteorologii, iar nopțile vor fi chiar reci. Dar pauza nu va dura foarte mult.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni, iar vestea bună este că la Cluj căldura se mai domolește.

Astfel, valul de căldură se va menține la începutul săptămânii când media temperaturilor maxime pentru această regiunie va fi de 32 – 34 de grade.

Canicula ia pauză la Cluj

Potrivit meteorologilor, vremea se va răci semnificativ în 6 iulie, iar până în 11 iulie, cu mici variații de la o zi la alta, se va înregistra o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 22 și 26 de grade.

După acest interval temperatura va crește, iar până la o medie regională de 30 de grade în 17 iulie, potrivit ANM.

Temperaturile minime vor fi în jur de 16 grade în primele 3 zile, apoi de asemnea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de 10 grade în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 12-13 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în prima jumătate a intervalului, respectiv până spre 11 iulie, când pe arii relativ extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Ulterior probabilitatea pentru averse va fi mai redusă.

Sursa: ANM

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Transilvania își deschide porțile: Un nou reper în sănătate în Cluj-Napoca!

Publicat

spital transilvania

Ai vrea ca cei dragi ție să fie pe mâini bune atunci când au probleme de sănătate? Îți dorești ca serviciile medicale și de îngrijire să nu mai însemne anxietate și teamă, ci să fie realizate într-un spațiu modern, de către specialiști empatici și calificați? Spitalul Transilvania s-a deschis în 1 iulie și își propune să fie un reper în sănătate, un standard de calitate și de respect față de pacienți și aparținători!

Spitalul Transilvania este un proiect ambițios care a pornit de la dorința de a oferi pacienților un circuit medical complet atunci când se confruntă cu o problemă medicală, realizat într-un mediu conform cu standardele europene și cu asistența unor specialiști de top în medicină.

Data de 1 iulie reprezintă o bornă importantă în sistemul de sănătate clujean, dar și în cel românesc, deoarece Spitalul Transilvania are dotările și specialiștii necesari pentru a se remarca în domeniu și pentru a deveni alegerea pacienților care apreciază serviciile medicale de calitate superioară.

Prof. Dr. Florian Ioan Ștefan si echipa sa de profesioniști vor efectua intervenții neurochirurgicale în Spitalul Transilvania!

Secția de Specialități Chirurgicale din cadrul Spitalului Transilvania va beneficia de aportul unui medic de excelență, Prof. dr. Ioan Ștefan Florian, medic primar neurochirurg, un profesionist desăvârșit care vine cu o vastă experiență.

Această secție își propune să devină cea mai bună din România pentru a oferi pacienților posibilitatea de a-și redobândi sănătatea în cele mai bune condiții, la standarde internaționale.

Tehnologii și aparatură de ultimă generație!

Viziunea pe termen lung a inițiatorilor acestei idei, idee care s-a materializat și care a devenit Spitalul Transilvania, este de a oferi o altă percepție asupra sistemului de sănătate, una în care să prevaleze respectul în relația cadru medical-pacient, dar și atingerea unor rezultate formidabile cu ajutorul aparaturii medicale de ultimă generație și a specialiștilor care fac acum parte din această echipă inovatoare.

Spitalul Transilvania se bazează pe cea mai modernă aparatură de imagistică și diagnosticare, dispunând de un sistem de rezonanță magnetică de 3Tesla, deoarece soluționarea problemelor medicale începe cu examinarea de înaltă precizie, pentru a oferi un diagnostic corect. Sistemul are gradienți extrem de rapizi, care asigură o calitate excelentă a imaginii, stabilind în același timp, noi direcții pentru cercetarea clinică în imagistica 3.0T.

Angiograf unic în Transilvania

Ca element de unicitate în Transilvania, pacienții cu afecțiuni vasculare au la dispoziție un sistem de angiografie biplan. Acesta încorporează cele mai noi tehnologii în ceea ce privește calitatea imaginii, algoritmii de reducere a dozei de radiație, modul de lucru și fiabilitatea sistemului.

Pentru diagnosticare, Spitalul Transilvania mai dispune de un sistem de radiografie digitală cu un flux de lucru ce elimină procedurile de imagistică pe casetă care consumă mult timp, oferind imagini rapide și de înaltă calitate imediat pe stația de lucru.

Nu în ultimul rând mai amintim ecograful Doppler color și Computerul Tomograf 16 slice având sistemul revoluționar (ASIR) cu posibilitatea scăderii dozei de radiații cu până la 50%.

Spitalul Transilvania, echipă medico-chirurgicală, multidisciplinară și servicii medicale complete.

Spitalul Transilvania a fost inaugurat în 1 iulie, pacienții bucurându-se apoi de servicii medicale oferite într-o clădire complet nouă, cu acces facil, poziționarea fiind una centrală, chiar în proximitatea campusului medical clujean, pe strada Rene Descartes 1-3.

Cu tehnologii și aparatură de ultimă generație și cu investiții masive în dotări și într-o echipă medicală competentă, acest spital își propune să devină un punct de reper pentru toți pacienții. Programările pot fi făcute la telefon 0364.884.884 .

Cu viziune completă și cu dorința de a reconfigura percepția asupra sistemului de sănătate, echipa Spitalului Transilvania este promotorul încrederii în serviciile medicale de calitate și a transparenței totale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer cu comportament ciudat și INCOERENT. Clujeanul de 21 de ani, test POZITIV la DROGURI. Are dosar penal

Publicat

De

politie 3 bun

Încă un șofer care s-a urcat la volan după ce a consumat droguri a fost prins de polițiștii clujeni în trafic.

Polițiștii Secției 7 Rurală Gherla efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor interzise, urmare a unei infracțiuni flagrante constatate în acest weekend.

Polițiștii care desfășurau o operațiune în trafic în localitatea Nicula au oprit pentru verificări un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din comuna Iclod.

Comportamentul incoerent al acestuia și discuțiile purtate au condus la transportarea acestuia la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice, testarea rezultând pozitivă la substanțe psihotrope.

Cercetările continuă astfel în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate