Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Aproape 3000 de JOBURI pentru clujeni la „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”. Care sunt OFERTELE

Publicat


whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (1)

La Cluj Arena a avut loc joi, între orele 9 și 14, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, un eveniment în cadrul căruia zeci de angajatori, cu peste 2800 de locuri de muncă disponibile, au fost prezenți alături de universitățile clujene. Dacă ai ratat evenimentul, vei găsi mai jos oferte de muncă din toate domeniile, precum și ofertele educaționale ale universităților din oraș.

„Anul 2022 este Anul Tineretului, iar luna mai este luna promovării economiei sociale, județul Cluj având cel mai mare număr de firme de economie socială din țară, și anume 148. Prezența ridicată a cetățenilor și cu precădere a tinerilor demonstrează că aceștia își doresc o carieră care să le ofere independență și bunăstare financiară”, au spus organizatorii.

Gazda evenimentului, Ana-Maria Chiciudean, Director executiv al AJOFM Cluj, a încurajat doritorii să analizeze oferta de muncă disponibilă și să participe la interviurile și prezentările recrutorilor angajatorilor din județ.

Prof. Marinela Marc, Inspector Școlar General, a încurajat elevii de liceu, viitori absolvenți, să participe la workshop-urile susținute de Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni al Universității Babeș-Bolyai.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (1)

Zeci de meserii pentru care te poți pregăti profesional

La Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj (CRFPA) se desfășoară programe de formare profesională autorizate sau în curs de autorizare. Pentru șomerii înregistrați la AJOFM, cursurile sunt gratuite, cei care nu se înscriu în această categorie fiind nevoiți să achite din fondurile personale.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm

CRFPA este un mediu flexibil care permite viitorilor angajați să se formeze profesional în domenii diverse, de la agent de curățenie sau de securitate, la electrician, mecanic, sau chiar baby sitter, iar lista continuă. Dacă nu știi sigur ce ți se potrivește, în imaginea de mai jos găsești calificările și durata programelor de formare profesională deja existente în Cluj, precum și datele de contact.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm

Posturi de la bucătar la software developer în companii cunoscute

La târg s-au alăturat și companii cunoscute, precum DM, Banca Transilvania, Auchan și multe altele.

Echipa DM, una dintre cele mai puternice rețele de retail specializate în frumusețe, casă, produse pentru bebeluși și alte asemenea, are nevoie de casieri full-time sau part-time în magazinele din Cluj-Napoca. CV-urile se trimit la adresa dmR-Recrutare@dm-drogeriemarkt.ro, sau direct în magazine.

Auchan Cluj angajează persoane cu sau fără experiență în posturile: manager departamente comerciale, operator vânzări polivalent, lucrător comercial (program de noapte 21:30 – 6:00), tehnician întreținere, bucătar, ajutor de bucătar, vânzător produse proaspete, preparator carne, cofetar/patiser, consilier vânzări.

Angajatorul promite salariu de bază și tichete de masă, sporuri pentru zilele de weekend, de sărbătoare și de noapte, asigurare de sănătate, stomatologică și de viață, concediu de odihnă plătit (minim 23 de zile anual), primă de vacanță, prime lunare și periodice, dar și stagiu de formare adaptat postului. Dacă vrei să te dezvolți într-o companie multinațională, aplică pe recrutarecj@auchan.ro, sau pe www.auchan.ro (secțiunea „Carieră”), iar dacă preferi telefonic, sună la 0374 859 464 (Auchan Cluj Iulius), sau la 0374 857 995 (Auchan Cluj Iris).

Banca Transilvania are oportunități atât part-time, cât și full-time pentru posturile: specialist servicii clienți, manager relații clienți retail, software developer. Trimite un mail la cariere@btrl.ro. Se poate aplica și pentru un program de internship BT, la internship@btrl.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (2)

Pentru pasionații de inginerie în căutarea unor joburi tehnice

Pehart, producătorul numărul 1 de hârtie tissue din Europa de Sud-Est, fondat în 1837 și recunoscut mai ales pentru gama de produse Pufina, are nevoie de: gestionar, inginer automatist, inginer producție, stivuitorist, electrician și operator roboți industriali. Trimite un mail la hr@pehartgrup.ro, dacă te interesează posturile deschise.

Emerson angajează operatori asamblare, cei interesați pot afla mai multe detalii la 0752 752 170 (Marina Petric). Compania oferă: transport gratuit, asigurare de sănătate privată, bonuri de masă (20 de lei pe zi), mediu stabil și sigur, oportunități de calificare și specializare, dar și al 13-lea salariu.

 

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (1)

CSi, fondată la Cluj-Napoca în 2004, își mărește echipa. Posturile listate de companie sunt următoarele: mechanical design engineer, hardware design engineer, project support officer, electrical engineer, IT coordinator, buyer, electrician, lăcătuș mecanic montaj, vopsitor/personal vopsitorie, operator CNC și sudor. Aplică trimițând un email la angajari@csiportal.com, sau apelează 0720 063 894.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (2)

EnergoBit, furnizor de soluții pentru proiecte energetice sustenabile, prezintă oportunități de angajare în domenii precum: producție și furnizare, servicii energetice, inginerie electrică, eficiență energetică, mentenanță și operare.

Printre proiectele inedite ale companiei, se numără cel mai mare parc eolian terestru din Europa (Fântânele Cogealac – 600MW), cel mai mare parc solar din România (Ucea – 55 MW), cea mai mare stație interioară din țară (Stația Cotroceni Mall), iar lista continuă. Dacă vrei să te alături echipei, trimite un mail la ebit@energobit.com, sau sună la 0264 207 500.

May be an image of indoor

sursa: Facebook

Sortilemn (din Gherla) angajează: maistru și operatori în industria lemnului, muncitori necalificați, mașiniști pod rulant, team leader pentru secția de producție, mecanici de întreținere, electricieni și fochiști.

Compania promite tichete de masă (420 de lei), bonus de prezență în valoare de 250 de lei, transport asigurat gratuit, plătirea orelor suplimentare (200%), spor de noapte (25%), prime de Paște și de Crăciun, bonus de recomandare, formare profesională, contract pentru o perioadă nedeterminată, echipament de protecție. Nu lipsește nici cabinetul medical care este situat în incinta societății.

Trimite CV la hr@sortilemn.ro, sau la secretariatul de pe strada Clujului 7 din Gherla, iar pentru informații suplimentare, sună la 0264 241 717.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.06 pm (1)

La Comelit, firmă specializată în comerțul cu echipamente și materiale de instalații termice, sanitare, climatizare și ventilație, există următoarele posturi disponibile: operator facturare, lucrător comercial, instalator tehnico-sanitar. Aplică la office@comelit-cluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (3)

Combaterea discriminării la locul de muncă

ES Lighting & ES Instal oferă servicii precum: proiectarea și execuția instalațiilor electrice, vânzarea corpurilor de iluminat. Deoarece vrea să combată discriminarea pe plan profesional, compania caută să formeze ca electricieni 2 tineri de etnie romă.

„La noi învață absolut tot, de la munca tehnică la cea digitală. Se vor familiariza, deci, și cu pachetul Windows Office și cu programul în care se fac proiectările”, a precizat pentru Cluj24 reprezentanta companiei.

Dacă ești interesat de o carieră în domeniu, sună la 0755 536 834 sau vizitează sediul de pe strada Corneliu Coposu 18A din Cluj-Napoca pentru mai multe informații.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (3)

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (2)

Cariere militare și în aviație

Dacă vrei să devii ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist, înscrie-te pe www.recrutaremapn.ro. Va trebui să mergi la probele de selecție și la concursul de admitere. Pentru câteva etape e nevoie să faci pregătire, însă toate detaliile necesare se găsesc pe site.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm (1)

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm (2)

Dacă vrei să faci parte dintr-un colectiv din aviație, Menzies Aviation e în căutare de: agenți check-in, manipulanți bagaje, dar există posturi deschise și pentru agenții de curățenie. Se oferă tichete de masă de 20 de lei pe zi, spor de merit lunar, tichete de vacanță, servicii medicale private gratuite, echipamente de lucru și protecție profesionale, asigurare de viață cu despăgubire în caz de accidente, spitalizare, etc. Depune-ți CV-ul la diana.ciucas@menziesaviation.com, sau sună la 0757 046 413.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm

Universitățile clujene

La eveniment au fost prezente și universitățile din Cluj-Napoca, care au adus cărți și pliante cu oferta educațională curentă.

1. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV)

Există mai multe motive pentru care să urmezi studii superioare în cadrul USAMV. Reprezentanții le amintesc pe următoarele:

 • excelență în educație: la USAMV vin inclusiv studenți din străinătate deoarece instituția face parte din cele mai bune universități de cercetare și educare din România, fiind pe locul 1 în țară în domeniul științelor naturii.
 • facilități moderne: întinsă pe 50 de hectare, USAMV dispune de o bibliotecă modernă, 2 institute de cercetare, 245 de centre și laboratoare de cercetare, dar și de o cafeterie și un restaurant pentru relaxare. Iubitorii de mișcare se vor bucura de terenurile pentru sport și tenis, dar pe lângă acestea, USAMV mai are în componența sa un acvariu, un muzeu de botanică și anatomie, o grădină agro-botanică și o livadă
 • burse și mobilități internaționale: există peste 200 de parteneriate care permit studenților să facă schimb de experiență (profesională și culturală) cu cei din alte țări

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm

Vezi oferta educațională în imaginea de mai jos.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (1) whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (2)

2. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF)

Facultatea de Medicină oferă 4 programe de studii de licență: medicină, asistență medicală generală, radiologie și imagistică, balneo-fiziokinetoterapie și recuperare medicală, primele două reprezentând 6 respectiv 4 ani, iar ultimele două – 3 ani fiecare.

Facultatea de Medicină Dentară prezintă 2 programe de studii pentru licență: medicină dentară (6 ani) și tehnică dentară (3 ani).

Tot 2 programe sunt și la Facultatea de Farmacie, specializările fiind farmacie (5 ani), respectiv nutriție și dietetică (3 ani).

Diplomele sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Viitorii studenți ai UMF se vor bucura de experiența în instituția clasată pe locul 608 din 1000 de către US News and World Report University Rankings, în domeniul medicinei.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane

sursa: Facebook

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi interior

sursa: Facebook

3. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN)

Pe lângă specializările vaste din cadrul UTCN, studenții și absolvenții pot beneficia gratuit de informare și asistență în dezvoltarea profesională, prin intermediul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC). Acesta asigură:

 • asistență pentru alegerea traseului educațional corespunzător intereselor și aptitudinilor individuale
 • consiliere în conceperea și implementarea unui plan de carieră
 • consiliere psihologică pentru dezvoltare personală
 • oferte pentru voluntariat, internship/practică de varp
 • participare în proiectele derulate prin CCOC
 • dezvoltarea abilităților necesare pentru căutarea și obținerea unui loc de muncă: redactare și feedback CV, concepere scrisoare de intenție, prezentare la un interviu de selecție

Pentru mai multe informații, sună la 0264 401 393 sau trimite un mail la office.ococ@ococ.utcluj.ro.

Mai jos găsești oferta educațională.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (3) whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm

4. Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)

Înființată în 1581, UBB e cea mai veche universitate din România, având o tradiție lungă în educație, cercetare și deservirea comunității locale. În prezent, e cea ma mare din țară, având peste 41.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat, în 501 de programe de studii în română, maghiară, germană, engleză și franceză, fiind clasată între primele 3 universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale.

UBB cuprinde numeroase domenii, de la real la uman, nelipsind nici teologia, teatrul și filmul, ingineria, businessul, sportul și alte asemenea.

Toate acestea pot fi consultate la www.ubbcluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm (1)

5. Universitatea de Artă și Design (UAD)

UAD este una dintre cele mai importante instituții românești de învățământ superior în domeniul artelor vizuale, având cea mai mare deschidere internațională reliefată prin acordurile de colaborare cu peste 100 de instituții prestigioase din Eurorpa, SUA, Asia și Africa de Nord.

Universitatea include Facultatea de Arte Plastice și Facultatea de Arte Decorative și Design, care asigură studii universitare de licență și masterat în domeniile: Pictură, Sculptură, Conservare-Restaurare, Grafică (publicitară și de șevalet), Bandă desenată și desen animat, Foto-Video-Procesare computerizată a imaginii, Pedagogia artelor plastice și decorative, Ceramică-Sticlă-Metal, Arte textile (design textil), Modă (design vestimentar), Design (de produs, ambiental, grafic), Istoria și teoria artei (licență) și Practici curatoriale contemporane (master).

De asemenea, UAD oferă studii universitare de doctorat în domeniul artelor vizuale, precum și o serie de direcții de formare profesională mai puțin convenționale prin diverse proiecte precum cele:

 • exclusiv pentru studenți: expoziții, conferințe, etc.
 • pentru comunități artistice și academice
 • pentru publicul larg și mass-media: Expo Maraton, Expoziția Absolvenților, Gala Fashion UAD, devenite tradiționale și bucurându-se de numeroși vizitatori

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm (3)

6. Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”

UCDC include Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Economice, pentru fiecare dintre acestea existând programe de licență și de masterat, cu acreditare ARACIS (și CECCAR pentru masterul la facultatea din urmă).

Pentru studii postuniversitare, vizitează www.dimitriecantemir.ro, respectiv www.cantemircluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.06 pm

Peste 3.200 de participanți, tineri absolvenți și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au vizitat evenimentul.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (3)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea (AUR): Ciolacu și Ciucă bagă țara în FALIMENT

Publicat

marius lulea

„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%.

La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! Doar că, așa cum s-a întâmplat și până acum, vedem zero măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor publice.

Marius Lulea (AUR): Ciolacu și Ciucă bagă țara în FALIMENT

Problema, dincolo de datoria uriașă, este alta: ce s-a făcut cu banii și de ce există deficit bugetar in continuare? Realitatea este că toți acești bani împrumutați se duc pentru posturile călduțe de la stat ale membrilor de partid din PSD sau PNL, pe automobile, telefoane, bunuri și servicii.

Ce puteam face cu o asemenea sumă: peste 3,4 milioane de locuințe! Dar banii nu s-au dus pe investiții; dacă s-ar fi făcut așa, cel puțin ne-am fi ales cu active ce aveau o valoare similară sau mai mare.

Această creșterea continuă a datoriei publice va avea efecte negative asupra economiei naționale: creșterea costurilor pentru servicii, costuri mai mari de împrumut, inflație galopantă care se traduce în prețuri și mai mari. Pe scurt, un trai și mai greu pentru români.

Lucrurile arată clar că au scăpat de sub control. PSD și PNL dovedesc că sunt incapabile să realizeze valoare adăugată și ne împing spre o mare criză economică. Nivelului uriaș al datoriei guvernamentale se mai adaugă și alte cifre: statul a ajuns la 72% din necesarul de împrumut anunțat pentru 2024! Guvernul Ciolacu a împrumutat în primele 6 luni din acest an 131 miliarde lei din cele 181 miliarde lei programate pentru tot anul. 11,6 miliarde de lei din această sumă sunt finanțări luate doar în iunie.

„PSD – PNL continuă tradiția guvernamentală de până acum de distrugere a economiei și a industriei românești”

Imaginea dezastrului este completată de datele Eurostat care pun sare pe rană: România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană. Producția industrială a României a scăzut cu 6,9% în mai 2024, comparativ cu mai 2023. Dar peisajul este și mai apocaliptic. În luna mai 2024, producția industrială din România a înregistrat o scădere semnificativă de 11,1% față de aceeași perioadă din 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică de această dată.

PSD – PNL continuă tradiția guvernamentală de până acum de distrugere a economiei și a industriei românești. Din cauza lor s-a ales praful și pulberea de tot, ei sunt vinovați pentru că astăzi totul zace în ruine. Atât a putut să ofere PSD și PNL românilor în cei 34 de ani negri de guvernare. Foarte probabil, guvernul Ciolacu nu va veni cu un astfel de plan de reducere a datoriei, ci va rezolva problema „din pix”, așa cum au făcut mereu.

Tocmai de aceea România are nevoie de un plan, iar Planul Simion este despre o economie reală, despre muncă și despre investiții. Care este Planul Ciucă, Planul Ciolacu? E simplu! Ei nu au niciun plan”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

Citește mai departe

ECONOMIE

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Care este explicația

Publicat

De

Preț istoric pentru aur

Prețul aurului a urcat la un nou maxim istoric, arată analistul economic Radu Georgescu pentru Cluj24.ro.

În același timp, leul a luat o pauză de apreciere.

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Care este explicația

Prețul aurului a urcat miercuri la maximul istoric de 361,0678 lei, după ce metalul galben a atins, după două luni, un nou record de 2.482,80 dolari/uncie.

Creșterea se datorează comentariilor făcute la începutul acestei săptămâni de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care a afirmat că inflaţia din Statele Unite se apropie de ţinta de 2%, ceea a înmulțit pariurile pe o serie de scăderi în acest an a dobânzii de referință, care stagnează de un an la 5,25 – 5,50%, arată analistul Radu Georgescu.

Proces de dedolarizar

Prima decizie de acest tip ar urma să fie efectuată în septembrie și ar putea fi urmată de încă una sau două tăieri până la sfârșitul anului.

Aurul a atins câteva noi maxime în aprilie și mai, dar apoi prețurile au început să scadă, deoarece așteptările investitorilor privind numărul reducerilor ratei dobânzii din Statele Unite s-au redus la doar una până la finalul anului.

Pe acest fond, cererea comercială de metal galben s-a redus ca răspuns la prețurile ridicate, în timp ce achizițiile băncilor centrale, în special cea a Chinei, s-au diminuat.

Cererea mare de aur, în detrimentul bonurilor emise de Trezoreria americană, a băncilor centrale, în principal cele din China și India, face parte dintr-un proces de dedolarizare a economiei mondiale și înmulțirea tranzacțiilor comerciale mondiale cu yuani sau rupii.

Unii dintre analiști anticipează că riscurile geopolitice și potențialele amenințări de recesiune ar putea ridica prețurile unciei, în a doua jumătate a anului, la 2.600 – 2.700 dolari.

Trebuie remarcat faptul că poziția monedei americane a fost influențată și de vânzările la care au recurs autoritățile de la Tokyo pentru a diminua deprecierea monedei japoneze, care a atins minime ale ultimilor 38 de ani față de dolar.

Leul a luat pauză de la apreciere

Creșterea aversiunii față de risc a afectat evoluția leului și a altor monede de la marginea zonei euro.

Cursul monedei unice a crescut de la 4,9655 lei, minim al ultimelor aproape nouă luni, la 4,9681 lei, iar cotațiile din piață au crescut de la 4,962 lei, în ședința de marți, la 4,967 – 4,971 lei.

Până în data de 7 august, când se va desfășura următoarea ședință de politică monetară a BNR, piața monetară va cunoaște rar modificări ale indicilor ROBOR.

Miercuri, cel la trei luni s-a consolidat la 5,81%, cel la șase luni s-a oprit la 5,87% iar cel la 12 luni la 5,91%.

Euro s-a apreciat

Perspectiva reducerii dobânzilor din SUA a apreciat euro la 1,0896 – 1,0945 dolari, iar media monedei americane a scăzut de la 4,5555 la 4,5404 lei, minim al ultimelor patru luni.

Creșterea cererii de monedă elvețiană și britanică le-a ridicat media acestora la 5,1141 lei, respectiv 5,9215 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a întărit marginal la 390,90 forinți/euro. În schimb, cursul celei poloneze s-a depreciat la 4,2904 zloți/euro.

Bitcoin și-a temperat creșterea și fluctua miercuri între 64.595 și 66.070 dolari, iar ethereum se tranzacționa în culoarul 3.444 – 3.516 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până miercuri, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Dracula a greșit castelul! Prima zi de Electric Castle 2024, în fotografii – relaxare și bună dispoziție în cerc restrâns

Publicat

De

Prima zi de Electric Castle 2024 a fost despre relaxare, bună dispoziție și timp petrecut împreună, cu cercul de prieteni sau familia.

Miercuri, 17 iulie, a marcat deschiderea festivalului Electric Castle, ajuns anul acesta la a 10-a ediție. Cu mai puțini participanți decât în zilele de weekend, atmosfera din festival a inspirat în după-amiaza zilei de astăzi un cadru intim, revededri cu prietenii și relaxare.

Vremea frumoasă a creat atmosfera ideală pentru diversele activități puse la dispoziția participanților.

Relaxare și distracție, în prima zi de Electric Castle

Fie că vorbim de înălțarea cu balonul cu aer cald, de sesiune de fotografii „instagramabile” sau de ascultatul muzicii, participanții s-au simțit bine, iar ziua s-a încheiat fără evenimente majore.

Distracția continuă până la zori. Mai multe detalii despre programul de miercuri și despre festival găsiți AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de circulație pe A3. Se TOARNĂ asfalt

Publicat

a3 1

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj atrage atenția șoferilor că se toarnă covor asfaltic pe A3 în data de 18 iulie 2024.

„Restricții de circulație în data de 18.07.2024, intervalul orar 08:00 – 18:00 pe A3, km 51+000, calea 2 (sensul Nădășelu-Turda), banda II și Nodul Rutier Gilău, breteaua A și breteaua B, județul Cluj.

Atenție, ȘOFERI! Restricții de circulație pe A3. Se TOARNĂ asfalt

Se efectuează lucrări de așternere a mixturilor asfaltice.

Circulația spre Turda va fi deviată pe la Nodul Rutier Nădășelu.

Vă rugăm să circulați cu prudență în zona lucrărilor și să respectați semnalizarea rutieră”, scrie pe pagina de Facebook a DRDP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax