Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Absolvenții Colegiului ”Emil Racoviță” Cluj, acum studenți, sfaturi pentru liceeni. Un eveniment ”Reconnect”

Publicat


racovita 2

Mai mulți absolvenți de acum doi ani ai Colegiului Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca, în prezent studenți la universități din țară și străinătate, au participat zilele trecute la evenimentul ”Reconnect” în cadrul instituției și au avut întâlniri cu liceenii cărăra le-au oferit sfaturi privind viitoarea carieră. 

”Au trecut doi ani de când trecerea orelor nu a mai fost marcată de clopoțelul din Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, astfel că de dor, alături de alți zece absolvenți, acum studenți în țară și în străinătate, am decis să vizităm locul care ne-a format, cu speranța că putem să dăruim măcar puțin din ceea ce am primit.

Orientarea în carieră este un subiect care poate fi abordat dintr-o multitudine de perspective. Scopul activităților de această natură este evident, majoritatea dintre noi confruntându-ne cu dificultățile apărute odată cu nevoia alegerii drumului corect pe care îl vom urma. Cu toate acestea, soluțiile care ni se propun, precum teste de personalitate sau târguri universitare, nu sunt suficiente, complete sau corecte.

racovita 1

Un prim aspect perfid care ar trebui luat în considerare referitor la demersurile făcute de diferite entități înspre orientarea în carieră este dimensiunea subiectivă a lucrurilor. De cele mai multe ori, astfel de evenimente sunt conturate sub forma unor discuții între studenți și candidații facultăților respective.

Acestea sunt benefice deoarece există o anumită dinamică a vieții și chiar dacă unele lucruri au fost, sunt și vor rămâne neschimbate, altele se modifică. Pentru a face față noilor provocări credem că e bine să folosești din experiența celor care au pășit deja pe cărările vizate”, arată absolvenții.

Problema cu această abordare este că elevii primesc informații trecute prin filtrul personalității altor oameni, aceștia putând avea un caracter total diferit de interlocutorul lor. Găsirea așa numitei „chemări” spre o profesie necesită un cadru mai complex, care să îmbine atât trăirile precedente ale actualilor studenți, dar și să reușească să obiectiveze procesul de alegere prin aducerea elevului în cadrul de lucru universitar, sub o formă sau alta.

Pregătiri pentru admitere

racovita 3

”În acest sens, asociația Tomorrow’s Architects, în colaborare cu direcțiunea și Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiului Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca, au organizat la data de 20 septembrie evenimentul RECONNECT, esențială fiind implicarea doamnei director adjunct, Camelia Moldovan și a președintelui consiliului, Păcurar Ștefan, cărora le mulțumim pe această cale!

Scopul principal al proiectului a fost inițierea unor discuții personalizate despre experiența facultății, pregătirea pentru admitere, activități extrașcolare relevante, dar și variabilele viitorului, între absolvenții școlii și actualii elevi.

Finalizând studiile în aceeași instituție, există un numitor comun între colegi, fapt care credem că a ușurat relaționarea între participanți. În acest fel, absolvenții au oferit sfaturi referitoare la cum ar trebui investit timpul în perioada liceului și au relatat, în mod comparativ, provocările cu care s-au confruntat ulterior în mediul universitar”, precizează foștii absolveți.

racovita 4

Deschiderea evenimentului a constat într-o serie de prezentări formale atât despre activități extrașcolare din cadrul fostului și actualului Consiliu al Elevilor, cât și despre experiența generală a facultății a studenților de la UAUIM, Facultatea de arhitectură, UBB, Facultatea de biologie și geologie, Facultatea de fizică, Facultatea de matematică și informatică, UMF Cluj, Facultatea de farmacie, Facultatea de medicină, UO, Facultatea de medicină și farmacie, UTCN, Facultatea de automatică și calculatoare, Facultatea de ing. industrială și robotică, U. Radboud, Olanda, Faculty of Psychology.

Legături care să îi ajute pe viitorii studenți

Ulterior, în baza prezentărilor s-au creat grupuri de discuții, în funcție de interesul fiecărui elev.

”Nu am dorit să ne limităm la o simplă prelegere, ci să particularizăm problematica fiecărui participant astfel încât să putem lămuri aspecte importante pentru aceștia.

Cu această ocazie, la final, s-au schimbat date de contact între generații cu scopul realizării unor legături, în care absolvenții să sprijine concret candidații. Când urmează să devii student, orice sfat referitor la integrare, cazări sau studii, ajută, și sperăm că în viitor toate conexiunile formate cu ocazia evenimentului vor face o diferență.

Dorim să revenim și să avem prezenți alături de noi mai mulți elevi ai claselor a 11-a și a 12-a. Probabil unii dintre aceștia au posibilitatea de a discuta cu anumiți prieteni mai mari, dar mă îndoiesc că chiar toți cunosc realitățile actualizate. RECONNECT nu a fost o discuție tip prezentare, ci una cu posibilul viitor coleg din facultate, pe care ulterior să poți conta când vine vorba de diverse nelămuriri.

racovita 5

Din păcate, timpul a fost prea scurt pentru a aborda toate problemele pe care le ridică viitorul cum ar fi cele referitoare la inteligența artificială și impactul pe care îl are asupra mediului profesional, determinând crearea, dar și dispariția anumitor profesii.

În concluzie, după ce am discutat și cu colegii mei, pot confirma faptul că educația primită în cadrul școlii este una aleasă și că cei mici merită să asculte de sfaturile și îndemnurile profesorilor, care fac să dăinuie mândria spiritului racovițist. Astfel, rămânem receptivi și la următoare proiecte, în special că acum există un protocol de colaborare între Tomorrow’s Architects și CNER, care constituie un promițător început de drum.

Le urăm mult succes mai departe colegilor mai mici și îi așteptăm cu drag, alături de noi, în băncile facultăților!”, au precizat absolvenții racovițiști.

racovita 6

racovita 7

racovita 8

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară. La celelalte nu se ocupă locurile scoase la concurs

Publicat

De

Admitere la Școala de Poliție Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție din Cluj este singura care are un procent pozitiv în ceea ce privește ocuparea numărului de locuri scoase la concurs.

Asta arată o analiză făcută de reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), care trage un semnal de alarmă privind interesul tot mai scăzut pentru această meserie.

Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară

Locuri libere, din nou, în băncile școlilor polițienești din MAI, spun reprezentanții SNPPC, în urma sesiunii de admitere care a debutat în data de 24 februarie.

„Din păcate, după primele trei probe derulate – examinarea psihologică, proba sportivă și evaluarea scrisă a cunoștințelor –, numărul candidaților rămași în cursă, pentru a susține ultima probă, respectiv evaluarea medicală, a scăzut sub nivelul așteptărilor, astfel încât, în acest moment, putem spune cu certitudine că, la două dintre cele trei școli ale MAI, respectiv la Câmpina și Oradea, se va consemna un alt rezultat negativ, după cel din 2023, când au fost ocupate, per total școli/sesiune, aproximativ 60% dintre locurile scoase la concurs”, arată reprezentanții sindicatului.

Astfel, înainte de proba finală, care va decide numărul candidaților admiși la actuala sesiune, rezultatele se prezintă astfel:

  • Școala de agenți de poliție Câmpina – număr total locuri scoase la concurs: 1.340; număr total candidați promovați: 1.094 (dintre care 8 romi/alte minorități); procent ocupare locuri: 81,7%;

  • Școala de pregătire a agenților PF Oradea – număr total locuri scoase la concurs: 240; număr total candidați promovați: 117; procent ocupare: 47,85%.

La Școala de Poliție din Cluj e concurență

La Școala de agenți de poliție Cluj au fost scoase la concurs 300 de locuri, iar numărul total de candidați promovați este de 353, dintre care 4 romi sau alte minorități – un procent pozitiv, în prezent.

„Cifrele actuale indică faptul că, la Școala Cluj, este posibil să se ocupe toate cele 300 de locuri, în funcție, evident, de rezultatele evaluării medicale. Însă, la Școala Câmpina vor rămâne multe locuri neocupate – posibil în procent de chiar 25%, iar la Școala de la Oradea, procentajul locurilor neocupate, la final de sesiune, posibil să urce dramatic, la 60%. În total, ar putea rămâne neocupate peste 400 dintre cele 1.880 de locuri scoase la concurs, în cadrul acestor trei școli polițienești, respectiv un procent de circa 22%”, arată reprezentanții SNPPC.

Foto: Școala de Agenți de Poliție Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE. Mașină răsturnată în Sâncraiu, o persoană încarcerată. Intervine elicopterul SMURD

Publicat

De

mașină

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin marți seara la un accident rutier petrecut pe raza comunei Sâncraiu, soldat cu o mașină răsturnată.

Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism, care este răsturnat, iar forțele noastre au găsit la fața locului patru persoane. Una dintre acestea este încarcerată, astfel că pompierii lucrează pentru extragere.

Pentru a sprijini partea medicală, la fața locului va ateriza și elicopterul SMURD de la Jibou.

”La intervenție mai iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ”, anunță ISU Cluj.

UPDATE. Un tânăr dus la spital

”Echipajele de intervenție au descarcerat un tânăr, conștient și cooperant, care prezintă multiple traumatisme. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD. Mai primesc îngrijiri medicale o tânără și alți doi tineri”, au precizat pompierii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Jucu a obținut AVIZUL final de la CNAIR pentru INTERSECȚIA semaforizată de la DN1C și alte 4 treceri de pietoni semaforizate

Publicat

pojar

Primarul comunei clujene Jucu, Valentin Dorel Pojar, a anunțat că CNAIR a eliberat avizul final pentru intersecția semaforizată de la DN1C cu drumul comunal de la ieșirea din Jucu de Mijloc și alte 4 treceri de pietoni semaforizate.

„Veste bună pentru toți locuitorii comunei noastre.

pojar

Jucu a obținut AVIZUL final de la CNAIR pentru INTERSECȚIA semaforizată de la DN1C și alte 4 treceri de pietoni semaforizate

Azi am avut susținerea finală la ministerul transporturilor, la CNAIR, unde am obținut avizul final atât pentru intersecția semaforizată de la DN1C cu drumul comunal de la ieșirea din Jucu de Mijloc și trecerile de pietoni semaforizate de la Panemar, km 17, gară și inclusiv intersecția semaforizată și trecerea de pietoni de la blocurile de la gara.

pojar

pojar

pojar

Sigur ca va mai dura ceva timp până vom primi avizul scris, astfel încât să putem trece la obținerea autorizației de construire și execuția lucrărilor”, a scris primarul pe Facebook.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: În căutarea veșniciei

Publicat

tișe

Așa se țese povestea omului: un suflet nemuritor, învățând să-și găsească drumul printre încercările unui trup trecător. Dacă omul ar fi întrebat ce a făcut cu viața aceasta, va putea răspunde cu liniște:“am învățat să iubesc ceea ce este veșnic. Și să las să moară ceea ce este trecător.”Un drum al patimii, al durerii și, în cele din urmă, al iubirii care eliberează.

Sufletul omului, prins între cer și pământ, se zbate într-o luptă tăcută, nevăzută, dar cutremurătoare. Își dorește să iubească, dar deseori uită… Și iubește ceea ce nu trebuie să  iubească. Se agață de trup, de plăcerile trecătoare, ca și cum ele ar putea să-i ofere nemurirea.

Când viața curge lin, când patimile sunt dulci și zilele pline de lumină, sufletul ar vrea să nu se termine niciodată. Uită că trupul este doar o gazdă a sufletului, iar veșnicia nu poate locui într-o lume care moare. Dar, Dumnezeu, în iubirea Lui de nepătruns, ne trimite încercările ca pe niște treziri. Ne dăruiește durerea, ca să ne dezvețe de ceea ce ne leagă de această lume.

Omul învață să iubească adevărat

Poate că fiecare greutate care apasă pe umerii noștri este un drum deschis către libertate. Căci doar atunci când am gustat din amarul vieții facem primul pas către dorul de Dumnezeu.

Și atunci sufletul începe să-și ridice ochii către cer. Începe să vadă ceea ce nu vedea înainte, să simtă ceea ce adesea uitase: că adevărata fericire nu vine din lucrurile care trec, ci din ceea ce rămâne. Din liniștea care se naște în mijlocul greutăților. Din iubirea care arde mai tare decât orice patimă.

Mă întreb, adesea, dacă aici este taina cea mai mare? Că omul învață să iubească adevărat doar când suferința îi taie binele din lumea aceasta. Doar atunci când este rupt de plăcerile trecătoare, sufletul poate să-și amintească cine este și pentru ce a fost făcut.

În fața morții, în fața durerii, descoperim că nu trupul este cel care caută veșnicia, ci sufletul. Dumnezeu ne încearcă pentru a ne trezi.

Care este chemarea vieții

Ne lasă să simțim greutatea vieții ca să ne dorim mai mult decât viața aceasta. Poate că tocmai acesta este darul Lui cel mai mare: că, prin suferință, ne pregătește pentru bucuria care nu se va sfârși niciodată.

Când sufletul și trupul ajung la capătul puterilor, când patimile pier, iar omul rămâne gol în fața vieții, apare adevărata libertate. În goliciunea aceasta, sufletul nu mai are nimic de pierdut, nimic de dorit. Și, pentru prima dată, poate să-l iubească pe Dumnezeu cu toată inima.

Poate că tocmai aceasta este chemarea vieții: să murim puțin câte puțin, până când ajungem să trăim cu adevărat. Să ne dezlegăm de trup, nu din ură, ci din iubire pentru ceea ce ne așteaptă. Să învățăm că sufletul nostru nu a fost făcut să moară, ci să zboare. Să zboare dincolo de timp, dincolo de durere, dincolo de toate.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate