Connect with us

EVENIMENT

FOTO A venit iarna la Cluj, orașul arată ca în luna decembrie!

Publicat


Peisaj de iarnă în această dimineață, 23 martie, în municipiul Cluj-Napoca. Străzile și acoperișurile sunt acoperite de zăpadă, imagine care arată, mai degrabă, cu unul din luna decembrie, nu de după jumătatea lui martie.

Zăpada și frigul sunt elemente care favorizează continuarea apariției bolilor respiratorii de sezon dar și a răspândirii coronavirusului, despre care unii specialiști în medicină spuneau că nu rezistă la căldură.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

CRONICĂ DE FILM TIFF. Doru Pop: Blestemul pământul, blestemul iubirii, varianta daneză

Publicat

film tiff

După ce și-a încercat mâna la Hollywood cu un neo-western SF, adaptat după romanele lui Stephen King și intitulat The Dark Tower (2017), regizorului danez Nikolaj Arcel se reîntoarce la instrumentele cinematografice care l-au consacrat.

Cel mai recent film al său, cu titlul internațional The Promised Land (Ținutul făgăduit, 2023), a fost candidatura Danemarcei la premiile Oscar în 2024. Această povestire istorică, care are și o sub-temă romanțioasă, e amplasată vizual într-o stilistică de tip „western nordic”.

Poveste adevărată

Mads Mikkelsen joacă rolul principal, eroul fiind căpitanul Ludvig Kahlen, a cărui poveste adevărată a fost publicată inițial într-un roman scris de Ida Jessen – „Kaptajnen og Ann Barbara” (Căpitanul și Ann Barbara).

Autoarea, membră a Academiei daneze, a descoperit acest un personaj din istoria Danemarcei. Ludwig „von” Kahlen este un ofițer scăpătat, care a lucrat o vreme ca topograf și care a luptat alături de un regiment din Holstein în „războaiele sileziene”, se reîntoarce acasă, dorind să facă ceva cu banii din pensia militară.

Personajul istoric real a fost relativ necunoscut până la apariția romanului.

E relevantă și că el a trăit într-o perioadă apropiată de epoca în care se derulează celălat film important al lui Arcel, O afacere regală (2012), în care joacă tot Mads Mikkelsen în rolul principal.

Aici regizorul danez dezvolta povestea unui infam triunghi conjugal, între regina Carolina Matilda, soția regelui nebun Christian VII, și regentul regatului, contele Struensee.

Casă în mlaștină

Acum totul pornește de la regele Frederik V, tatăl regelui nebun, Christian VII, care a decretat că mlaștinile din Iutlanda trebuiau „cucerite”. Deși toate eforturile de cultivare a acestor vaste terenuri s-au dovedit inutile, regele a insistat, oferind recompense tot mai atrăgătoare.

Promisiunea lui Frederik V, care e mereu filmat „în amorsă”, astfel că rămâne o figură absconsă, aceea de a le oferi potențialilor fermieri titluri nobiliare, îl va atrage și pe Kahlen.

Fostul căpitan se prezintă în fața comisiei regale, cerând dreptul de a întemeia o fermă în mlaștinile necultivate, aflate chiar în centrul regatului Danemarcei.

Deși casa pe care a construit-o Ludvig von Kahlen în 1775 nu mai există, nici locul ei precis nu este cunoscut, azi în zonă a a fost creat un Parc Memorial al „Casei Regelui” (Kongenshus), într-o regiune care mai are doar câteva parcuri naturale ce mai conservă zona așa cum era în urmă cu câteva secole.

Vrea titlu nobiliar

Una dintre calitățile lui Arcel, care s-a remarcat când a redactat scenariul primei versiuni a romanului „Fata cu tatuajul de dragon” (The Girl with the Dragon Tattoo), este aceea de de scenarist.

Din primele minute ale filmului aflăm tot ceea ce trebuie pentru a putea urmări și a înțelege evoluția personajului principal. „Căpitanul” Johan Kahlen e un veteran de război, sărac și fără familie sau prieteni, care după 25 de ani de serviciu militar în Germania vrea să obțină un titlu nobiliar cu orice preț.

În urma unei petiții aprobată cu amuzament de membrii comisiei regale, convinși că Ludvig nu are nicio șansă să reușească, primește dreptul de a ocupa și de a cultiva terenurile rămase libere în mlaștinile din Iutlanda.

Imagini de o frumusețe stranie

De aici decurge o altă calitate a acestui film, imaginile realizate de Rasmus Videbæk (colaboratorul lui Arcel la filmele din 2012 și 2017) sunt, de o frumusețe stranie.

Directorul de imagine,  care a și câștigat premiul Academiei Europene în 2024 pentru acest film, are o viziune asemănătoare cu cea din Ut og stjæle hester, 2019, regizat de norvegianul Hans Petter Moland (premiat cu Ursul de Argint la Berlin).

Peisajele aride ne introduc într o atmosferă de pustiu nordic, cu ținuturi sălbatice și neîmblânzite, care  potrivesc de minune cu chipul lui Mikkelsen.

Figura actorului de origine daneză generează o mare parte din dramatismul filmului, printr-o combinație stranie de duritate și blândețe, amestec de brutalitate și liniște, umanitate și cruzime, acesta funcționează în tandem cu peisajele la fel de ciudate.

Conflict pe față

Și antagonistul filmului, introdus de regizorul-scenarist într-un mod direct, fără prea multe complicații, îl ajută pe Mikkelsen să construiască o tensiune dramatică palpabilă.

Dușmanul lui Kahlen, nobilul care controlează zona, Frederik de Schinkel (jucat de Simon Bennebjerg), a cărui brutalitate este imediat pusă în contrast cu duritatea onestă a căpitanului, e o oglindă negativă a eroului.

Micile diferențe dintre Kahlen și Schinkel, marcate vizual și narativ, inclusiv opoziția dintre proprietatea extravagantă a moșierului și peisajul auster de pe terenul căpitanului, fizionomia și comportamentele celor doi, toate sunt în opoziție. Schinkel e și el descendent al unui  colonist, tatăl său a creat moșia pe care o conduce începând cu un plug și cu o vacă, dar acum fiul și-a adăugat un „de” nobiliar în fața numelui.

Bastardul

Devine evident că Frederik e psihopat, un criminal violent, pentru care  încercarea căpitanului de a coloniza mlaștina e un atac personal, un afront la adresa puterii sale. Încă de la început, din prima întâlnire cu „de” Schinkel, Kahlen este pus în ipostaze umilitoare.

Nobilul îi spune căpitanului că știe că e doar un copil din flori al fostului stăpân al mamei sale, iar la balul nobililor locali îl pune să-și dea jos peruca, acuzându-l că are păduchi. Pentru că nu vrea să semneze un  contract prin care să acceptă dominația lui Schinkel, Kahlen devine ținta furiei acestuia.

Însă, printr-o răsturnare de situație mult prea melodramatică pentru gustul meu, logodnica lui Schinkel, Edel, care face parte dintr-o familie importantă, apropiată de casa regală, este atrasă de căpitan.

Acesta chiar îi propune să se căsătorească, după ce va obține titlul nobiliar. Evident, lucrurile se complică pentru că, hotărât să îl împiedice pe Kahlen să „cucerească” mlaștina,  Schinkel recurge la tot felul de tertipuri, care mai de care mai odioase.

Țara făgăduinței

Referința la „Țara făgăduinței” din Biblie, intenționată în titlul internațional, nu este la fel de sugestivă ca titlul original, Bastarden, care în daneză înseamnă Bastard.

În fond cine este „bastardul”, Kahlen care este fiul din flori al unui nobil, iar acum vrea să dobândească un titlu nobiliar prin muncă, sau „nobilul” cu care se confruntă și care este un criminal?

Deși are aspect de film istoric, Bastardul tratează o serie de probleme extrem de actuale, care deschid și mai mult discuțiile despre „bastarzi”.

Danemarca acelei epoci, ca întreaga societate europeană, era tarată de prejudecăți rasiale, consecințe ale exploatării și segregării, efect al unui sistem feudal care încă domina Europa. Deși sistemul de robie din Danemarca (numit Vornedskab) fusese abolit oficial în 1702, marii proprietari de terenuri și-au păstrat dreptul de a-i ține „legați de glie” pe iobagii de pe moșiile lor.

Povestea fugarilor

E impresionantă povestea celor doi fugari, care pleacă de pe proprietatea lui Schinkel și sunt adăpostiți de Kahlen la cererea preotului comunității.

E regretabil, dar aceasta era realitatea cumplită. Cei doi, Johannes Eriksen și soția lui, Ana Barbara, de care proprietarul „dispunea” când dorea, sunt victimele unui sistem de exploatare economică ce permitea abuzuri incredibile.

Abuzurile aveau loc în același timp în care regii Danemarcei, ca și alți monarhi europeni „creștini”, erau implicați în traficul mondial cu sclavi.

Una dintre secvențele cele mai impresionante este aceea în care Eriksen e capturat de Schinkel, care îl torturează de față cu alți nobili și îl ucide într-o manieră de o cruzime medievală.

Tratamentul țiganilor

Arcel preia din romanul lui Jessen intriga romanțioasă a relației dintre Ann Barbara (jucată de Amanda Collin, care a făcut un rol extraordinar în serialul Raised by Wolves, produs de Ridley Scott), văduva iobagului ucis și căpitanul Kahlen.

La un moment dat acesta, abandonat de toți servitorii (cumpărați de către vecinul său criminal), este ajutat doar de către văduvă și o mică țigăncușă, numită Anmai Mus.

Și acesta este un prilej pentru a introduce un alt subiect controversat, acela al tratamentului țiganilor în țările nordice.

Primul contact al căpitanului cu țiganii are loc când se întâlnește în toiul nopții cu o fetiță care cerșește în mijlocul pustietății, ceea ce ar fi trebuit să-i dea de bănuit, pentru că e atacat pe la spate de un bărbat, pe care Kahlen îl împușcă. După ce o vreme se mai aud voci, acestea se sting în noapte.

Mica țigăncușă revine, când este prinsă la furat de găini din ferma căpitanului.

Reacția oamenilor față de această fetiță cu tenul închis la culoare, pe care coloniștii o consideră „fiica diavolului” și despre care cred că aduce blesteme, e sugestivă pentru atitudinea față de comunitatea țiganilor.

Legea săracilor

Numiți Romanisael în țările nordice, acești vorbitori ai unui dialect scandinav al limbii romani, au ajuns în Danemarca în jurul anului 1500, venind cel mai probabil din Scoția și făcând parte din grupul Romanichal (dialectul nordic e numit Scandoromani).

Numiți uneori și „Tatere” (adică tătari), acești oameni (statisticile arată că descendenții lor sunt aproximativ 5000 de oameni în Danemarca) au ajuns în Iutlanda în căutarea unei vieți mai bune, dar au fost supuși unor legi draconice.

Christian III a dat chiar un ordin care le  permitea danezilor să îi ucidă pe țiganii nomazi fără drept de apel, iar Christian VI a dat în 1736 o „ Lege a Săracilor”, abrogată abia în anii ’50, prin care toți romii prinși putea fi arestați și deportați imediat.

Țara cartofului

În mod real desțelenirea mlaștinilor Danemarcei a fost și ea un proces treptat, un rol major având așa-numiții „Kartoffeltyskere” (coloniști ai cartofului) sau „Kartoffeldeutschen” (nemții cartofului) care au adus în Iutlanda această plantă aparent neînsemnată, pe care localnicii chiar o disprețuiau.

Și „secretul” lui Ludvig Kahlen sunt cartofii, adunați în câțiva saci pe care ofițerul i-a adus din Germania, unde a luptat în „Războiul de șapte ani”, pe care îi plantează pe câteva parcele.

Unele scene sunt impresionante și redau vizual greutățile cu care s-au confruntat acești coloniști.

Într-o noapte de vară, cade grindina, iar căpitanul încearcă să protejează rândurile de cartofi, sfârșind întins cu propriul corp culcat direct pe țărână până dimineața. În cele din urmă, câmpurile înverzite cu frunzele de cartof devin un semn al reușitei.

Istoria adevărată

Numai că istoria reală a lui Ludvig Kahlen, care a chemat chiar el primii coloniști germani în zonă, e însoțită de eșecuri și se încheie trist.

După ce primii coloniști au dat bir cu fugiții încă din prima iarnă, unii fiind băgați la închisoare chiar de către „bunul căpitan”, eforturile acestuia, care au durat aproape un deceniu, s-au încheiat fără reușită.

În mod real căpitanul Kahlen nu a eșuat pentru că a vrut să-și elibereze iubita de la închisoare, ci pentru că eforturile sale de a coloniza mlaștinile s-au dovedit zadarnice, titlul nobiliar fiind anulat, iar el s-a reîntors la meseria sa, devenind comandantul unui detașament din nordul Danemarcei, unde a și murit în 1774.

Western nordic

La nivel vizual filmul are o atmosferă tipică pentru westernul „nordic”.

Imaginile cu căpitanul care trece singur peste câmpuri înghețate, panoramări aeriane care amplifică singurătatea și disperarea personajelor, planuri impresionante în care oameni ce scobesc pământul, încercând să găsească cultive ceva mlaștinile Iutlandei, seamănă cu cele din filmele despre pionierii care au „civilizat” Vestul Americii.

De altfel filmul se și încheie ca un western, cu personajul lui Mads Mikkelsen călărind în zare, după ce o eliberează pe Ana Barbara din captivitate.

Chiar dacă actorul principal a primit mai multe premii această co-producție internațională, care a avut un buget de aproximativ 8,5 milioane de dolari, din păcate nu a reușit să atragă spectatorii, încasările sale totale ajungând la puțin peste 2 milioane de dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare Cod GALBEN de caniculă în Cluj și în alte județe din țară

Publicat

canicula

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a lansat o avertizare de Cod Galben de caniculă pentru ziua de 20 iunie, în Cluj și în alte județe din țară.

Valul de căldură va persista în Maramureș, Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei și local în Dobrogea, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și pe arii restrânse va fi caniculă.

cod galben

Avertizare Cod GALBEN de caniculă în Cluj și în alte județe din țară

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Firma CON-A Operations a oprit toate contestațiile privind licitația la centura metropolitană a Clujului

Publicat

De

Firma CON-A Operations din Sibiu, lider de asociere, care a contestat la CNSC anularea licitației Primăriei Cluj-Napoca privind proiectarea și construirea tronsonului 2 al centurii metropolitane Clujului și a pierdut, a decis să nu se mai adreseze instanței.

”Am decis să oprim toate demersurile referitoare la contestații”, au precizat, joi, reprezentanții firmei pentru Cluj24.

Primarul Emil Boc anunțase, după decizia CNSC, că Primăria Cluj-Napoca a reluat procedurile pentru reluarea licitației la acest tronson al centurii metropolitane, astfel încât, în perioada următoare să poată fi depuse noi oferte.

Valoarea tronsonului 2 al centurii metropolitane este de 3,5 miliarde de lei fără TVA, iar la prima licitație a depus o singură ofertă asocierea CON-A OPERATIONS (lider de asociere), DIMEX 2000,DROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden.

Citește mai departe

CULTURA

TIFF2024. Un clasament al filmelor musai de văzut la Cluj

Publicat

TIFF filme

Fiecare clasament are desigur un grad mare de subiectivism. După dezbateri cu prieteni care se pricep mai bine si au văzut mai multe filme ar rezulta următoarele considerațiuni/ sfaturi. Posibil unele filme să își fi epuizat distribuirile, ar trebui verificat de către cei care vor să utilizeze propunerile.

Filme care ar trebui neapărat văzute

Amal – Cu adevărat un film Supernova! Senzațional, suspans, realist, însuflețitor, sfâșietor. Amenințarea exploziei demografice musulmane care tinde să stăpânească Occidentul începând de pe băncile școlii;

Hipnoza–din marea scoala de cinema suedeză

Dogman;

Moromeții 3;

Kos- epopee poloneză;

Calugarul;

Tatami;

Diagnostic dizident;

Trust/ Incredere a lui Luchetti

Filme recomandate

Bătranul burlac – cca 3 ore;

Tu pentru eternitate – căt de speriat este A.I.?

Sub supraveghere;

Warboy – românesc;

Animal;

Liber ca pasărea cerului – școala maghiară;

Dying / Marele final ;

Școala;

Orașul fără evrei  – film istoric;

Skunk (Sconcs)  dupa un caz real ;

Filme mai puțin recomandate

Nasty – vizează doar aspectele scandaloase de tip can can, nu truda, realizările tehnice sau chiar cele de marketing.

Frate de-o vară – ideea empatiei față de un copil handicapat este foarte generoasă, dar realizarea modestă.

 

Mihai Moldovan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax