Connect with us

CULTURA

FOTO. 17 trupe în finala Jazz in the Park Competition 2023. Parcul Central din Cluj-Napoca va vibra iarăși pe ritmuri de jazz

Publicat


jazz in the park central park

A VI-a ediție a Jazz in the Park Competition aduce, între 30 iunie – 2 iulie, la Cluj-Napoca, tinere talente pregătite să cucerească și să surprindă publicul cu interpretările și compozițiile lor vibrante și pline de energie. 17 formații de jazz, din 212 aplicante, au ajuns în finala concursului internațional, după perioada de preselecție. Evenimentul revine la Cluj-Napoca, după trei ani pauză, și va aduce în fața publicului artiști din: România, Franța, Ungaria, Israel, Belgia, Lituania, Polonia, Croația, Olanda și Japonia.

Iubitorii de jazz vor putea să descopere muzică nouă și talente nebănuite într-o locație de suflet pentru Jazz in the Park: Parcul Central din Cluj-Napoca. Intrarea la eveniment va fi liberă, iar în cadrul lui, fanii muzicii jazz se vor putea bucura de o serie întreagă de activități și experiențe menite să ofere o conexiune specială cu jazzul.

În fiecare seară a Jazz in the Park Competition, pe scenă vor urca artiști renumiți, invitați speciali ai evenimentului: Shay Hazan, Mădălina Pavăl Orchestra și Takuya Kuroda. Primii doi au concertat anul trecut în cadrul festivalului Jazz in the Park și au fost foarte bine primiți de public, iar Takuya Kuroda este un trompetist legendar din Japonia, care va veni în premieră în România. De asemenea, atmosfera pe timp de zi va fi completată de DJ-ii de la VRTW, o prezență constantă în ultimii ani, la festival.

Inima jazzului bate din nou în Parcul Central din Cluj-Napoca

Concursul Internațional Jazz in the Park din acest an este mai mult decât o competiție a tinerelor talente. Evenimentul își propune să adune la un loc artiști noi, dar și artiști consacrați, fani ai muzicii jazz, dar și oameni care își doresc să descopere acorduri noi și experiențe muzicale. Totul, într-un spațiu de suflet: Parcul Central din Cluj-Napoca, locul în care, în urmă cu zece ani, a debutat primul eveniment Jazz in the Park.

Pe lângă concerte, vor fi pregătite mai multe zone de activități și relaxare, precum Music Bazaar, un spațiu în care vor fi prezentate instrumente și echipamente muzicale sau, altfel spus, o variantă adaptată a Music Gallery, expoziția muzicală temporară care s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Nu va lipsi din cadrul evenimentului un ”line-up gastronomic” și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate unde vor avea propria lor scenă.

Prima casă, parcul

shay hazan

Denisa Dan, Manager Jazz in the Park Competition: ”Ne doream de ceva vreme să ne întoarcem în prima casă a Jazz in the Park, iar Concursul Internațional Jazz in the Park este proiectul perfect pentru a face asta. E ca și cum ți-ai revizita casa în care ai copilărit, doar că te întorci cu un alt bagaj de cunoștințe și cu ceva nou. În cazul nostru, revenim în Parcul Central cu cele mai bune trupe tinere de jazz, selecționate din sute. E ca și cum am alege ce-i mai bun din ce avem să aducem în fața parcului și a publicului Jazz in the Park. Sunt ceva emoții, cum e și normal, dar este o revedere pe care o așteptăm cu sufletul deschis. Ne întoarcem acasă.”

Experiență de festival pentru finaliștii Jazz in the Park Competition

Trupele care au ajuns în finala Jazz in the Park Competition vor avea șansa nu doar să își demonstreze talentul în fața juriului, ci și să își exerseze carisma în fața unui public numeros și într-o atmosferă de festival. De altfel, artiștii vor fi punctați atât pentru calitatea interpretării, originalitate și coeziunea grupului, cât și pentru prezență scenică. Fiecare formație va susține o prestație live de minim 30 de minute – maximum 45 de minute, pe scena principală a evenimentului.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: ”Am ajuns în punctul în care Jazz in the Park este un festival stabil și are o reputație internațională de promotor al Jazzului. Considerăm că e de datoria noastră să avem un spațiu alocat trupelor tinere, în care descoperim talente și le încurajăm să performeze. Am gândit o structură de concurs favorabilă artiștilor participanți. Cred că suntem printre puținii din Europa care plătesc prezența finaliștilor. Facem asta fiindcă în ziua de azi, majoritatea trupelor trăiesc din onorariile de eveniment și noi invitându-i la Cluj, le blocăm un weekend. Iar apoi, formatul de concurs pe care-l propunem este unul atipic, punând accent pe simbioza dintre artiști și public, mai degrabă decât pe o jurizare academică.

E un concurs special care se poate transforma în ceva foarte valoros. Și avem ureche bună, zic eu. Am adus de-a lungul timpului artiști foarte valoroși înainte să explodeze: Kovacs, Hania Rani, Robert Glasper sau Mammal Hands sunt doar câteva dintre nume.”

Câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 vor fi anunțați la finalul evenimentului, în seara zilei de 2 iulie. Cei care vor cuceri juriul și se vor clasa pe primele două locuri vor avea șansa de a concerta la festivalul Jazz in the Park, între 1 – 3 septembrie 2023.

takuya kuroda

Premiile Jazz in the Park Competition 2023

  • Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;
  • Premiul 2: 3.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;
  • Premiul 3: 1.000 euro;
  • Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 1.000 euro;
  • Patru mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro.

Trupe finaliste Jazz in the Park Competition 2023

1            Andrei Petrache Trio      România

2            Dialgo   Israel

3            DSP Orchestra   România

4            Electric Vocuhila             Franța

5            Grūviai Lituania

6            JazzQuarters Trio            România

7            KAU Trio             Belgia

8            Kevin Saura Group         Franța

9            Klawo   Polonia

10          KLT & Jessy Elsa Palma  Franța

11          Kristo    Belgia

12          Marquis Noir     România

13          NAUSYQA           Olanda

14          Răzvan Cipcă Trio           România

15          Sfumato             Croația

16          Tamás Jurisits Group     Ungaria

17          ZK Collaboration             Polonia

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, o asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. În 2023 vor avea loc, în Cluj-Napoca, două mari evenimente:

  • International Jazz in the Park Competition | Parcul Central | 30 iunie – 2 iulie
  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” | 1 – 3 septembrie

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Publicat

boc u cluj (2)

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit, joi, la Napoca Live, despre „U” Cluj și șansele echipei de a juca în cupele europene.

„Acum încep și eu să mă mai relaxez (după victoria Universității cu Poli Iași), a început să ne mai vină și nouă apă pe Someș. După meciul cu Petrolul eram tare supărat și s-a oprit un clujean lângă mine și mi-a zis: lasă, domnule primar, nu fi necăjit, noi iubim echipa, nu rezultatul.

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Mă bucur că echipa și-a regăsit cadența și că, an de an, ridică standardele tot mai sus. Nu e departe momentul când U va juca în cupele europene. Îi felicit pe băieți pentru victorie și le țin pumnii pentru meciul următor de la Craiova. Haide U, și la bine și la greu”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidatura pentru un nou mandat de primar la Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL), respinsă de Biroul Electoral

Publicat

iancu gheorghe

Candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL) la alegerile din 9 iunie a fost respinsă, miercuri, de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală, decizia putând fi contestată la Judecătoria Huedin.

”Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că această candidatură nu îndeplinește condițiile de fond prevăzute de lege, dl. lancu Gheorghe având interdicția de a ocupa o funcție eligibilă conform adresei nr. 16/15.04.2024 înaintată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj și tabelului anexat acestuia (pozitia 249 — „Iancu Gheorghe / Primar aI comunei Căpușu Mare, jud. Cluj / conflict de interese / 3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024 // Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023”), Biroul Electoral de Circumscripție Comunală respinge candidaturii dlui Iancu Gheorghe pentru funcția de primar al comunei Căpușu Mare.

Cu drept de contestație la Judecătoria Huedin în termen de 48 ore”, se arată în decizia Biroului Electoral Căpușu Mare.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Strada Uliului din Cluj-Napoca o ia din nou la vale. S-a turnat asfalt care a crăpat. Restricții de circulație

Publicat

De

O bucată din strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat miercuri dimineață, iar autoritățile locale au intervenit de urgență și au turnat un strat de asfalt.

Dar, surpriză, asfaltul turnat s-a crăpat joi dimineață, asfel că în zonă traficul a fost restricționat și s-au montat jaloane în zona afectată.

O soluție tehnică greșită

”Nu știm cine a decis să se toarne asfalt peste o surpătură, dar a fost o decizie proastă. Acum s-a crăpat și asfaltul.

Acolo trebuie lucrare serioasă, cu piloți și parapet de beton, pentru că riscăm să o ia toată strada la vale. Nu e prima oară când se rupă porțiuni mari din această stradă”, a spus un locuitor al zonei pentru Cluj24.

Atenție la conductele de utilități

Uliului

Un altul a avertizat că în zona afectată sunt și conducte de utilități, solicitând intervenția de urgență a autorităților pentru remedierea situației.

”Dacă trece un camion greu de câteva tone pe stradă să nu ajungem să îl vedem răsturnat”, a avertizat acesta.

Strada Uliului a mai fost afectată de surpări și anul trecut.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Publicat

tren gara bun 1

Consiliul Județean se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea trenului metropolitan. Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții.

„Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează asocierea forului administrativ județean cu municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Gilău, Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, în vederea realizării obiectivului de investiții: „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”. Acesta va fi supus aprobării plenului Consiliului Județean în ședința ordinară din data de 29 aprilie 2024.

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Alin Tișe: „Este un proiect de o importanță strategică nu doar pentru zona metropolitană a Clujului ci pentru întreg județul, un proiect prioritar pe care îl susținem cu toată convingerea. Vom contribui, astfel, începând chiar de anul viitor, cu circa 10 milioane de euro, pentru materializarea acestei investiții ce are drept scop fluidizarea traficului auto, o mobilitate mai mare a clujenilor care fac naveta între Cluj-Napoca și localitățile limitrofe, dar și reducerea substanțială a timpului parcurs în trafic”.

În baza acordului de asociere, Consiliul Județean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcărilor auto în sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate în vecinătatea stațiilor feroviare din localitățile Bonțida, Răscruci, Jucu, Câmpenești, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădășel și Gârbău.

Finanțarea acestor investiții urmează a fi realizată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean, prin alocări multianuale, cât și din alte surse, inclusiv din fonduri europene.

„Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviară publică existentă”

În urma încheierii acordului de asociere vor putea fi demarate, într-un timp cât mai scurt, studiile de pre-fezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică, astfel încât finanțarea investiției să poată fi realizată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, Prioritatea (P6) – Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – trenurile metropolitane.

Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviară publică existentă, pe traseul Bonţida – Cluj-Napoca – Gârbău, în lungime de 48,8 km. Conform documentației elaborate până în prezent, flota feroviară va cuprinde circa nouă trenuri, cu o capacitate de 420 locuri. Acestea vor funcționa exclusiv electric, la o viteză maximă de 150km/h și cu o frecvență de 30 minute. De asemenea, se estimează că numărul total al călătorilor transportați va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi în anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi în anul 2050”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax