Connect with us

CULTURA

FOTO. 17 trupe în finala Jazz in the Park Competition 2023. Parcul Central din Cluj-Napoca va vibra iarăși pe ritmuri de jazz

Publicat


jazz in the park central park

A VI-a ediție a Jazz in the Park Competition aduce, între 30 iunie – 2 iulie, la Cluj-Napoca, tinere talente pregătite să cucerească și să surprindă publicul cu interpretările și compozițiile lor vibrante și pline de energie. 17 formații de jazz, din 212 aplicante, au ajuns în finala concursului internațional, după perioada de preselecție. Evenimentul revine la Cluj-Napoca, după trei ani pauză, și va aduce în fața publicului artiști din: România, Franța, Ungaria, Israel, Belgia, Lituania, Polonia, Croația, Olanda și Japonia.

Iubitorii de jazz vor putea să descopere muzică nouă și talente nebănuite într-o locație de suflet pentru Jazz in the Park: Parcul Central din Cluj-Napoca. Intrarea la eveniment va fi liberă, iar în cadrul lui, fanii muzicii jazz se vor putea bucura de o serie întreagă de activități și experiențe menite să ofere o conexiune specială cu jazzul.

În fiecare seară a Jazz in the Park Competition, pe scenă vor urca artiști renumiți, invitați speciali ai evenimentului: Shay Hazan, Mădălina Pavăl Orchestra și Takuya Kuroda. Primii doi au concertat anul trecut în cadrul festivalului Jazz in the Park și au fost foarte bine primiți de public, iar Takuya Kuroda este un trompetist legendar din Japonia, care va veni în premieră în România. De asemenea, atmosfera pe timp de zi va fi completată de DJ-ii de la VRTW, o prezență constantă în ultimii ani, la festival.

Inima jazzului bate din nou în Parcul Central din Cluj-Napoca

Concursul Internațional Jazz in the Park din acest an este mai mult decât o competiție a tinerelor talente. Evenimentul își propune să adune la un loc artiști noi, dar și artiști consacrați, fani ai muzicii jazz, dar și oameni care își doresc să descopere acorduri noi și experiențe muzicale. Totul, într-un spațiu de suflet: Parcul Central din Cluj-Napoca, locul în care, în urmă cu zece ani, a debutat primul eveniment Jazz in the Park.

Pe lângă concerte, vor fi pregătite mai multe zone de activități și relaxare, precum Music Bazaar, un spațiu în care vor fi prezentate instrumente și echipamente muzicale sau, altfel spus, o variantă adaptată a Music Gallery, expoziția muzicală temporară care s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Nu va lipsi din cadrul evenimentului un ”line-up gastronomic” și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate unde vor avea propria lor scenă.

Prima casă, parcul

shay hazan

Denisa Dan, Manager Jazz in the Park Competition: ”Ne doream de ceva vreme să ne întoarcem în prima casă a Jazz in the Park, iar Concursul Internațional Jazz in the Park este proiectul perfect pentru a face asta. E ca și cum ți-ai revizita casa în care ai copilărit, doar că te întorci cu un alt bagaj de cunoștințe și cu ceva nou. În cazul nostru, revenim în Parcul Central cu cele mai bune trupe tinere de jazz, selecționate din sute. E ca și cum am alege ce-i mai bun din ce avem să aducem în fața parcului și a publicului Jazz in the Park. Sunt ceva emoții, cum e și normal, dar este o revedere pe care o așteptăm cu sufletul deschis. Ne întoarcem acasă.”

Experiență de festival pentru finaliștii Jazz in the Park Competition

Trupele care au ajuns în finala Jazz in the Park Competition vor avea șansa nu doar să își demonstreze talentul în fața juriului, ci și să își exerseze carisma în fața unui public numeros și într-o atmosferă de festival. De altfel, artiștii vor fi punctați atât pentru calitatea interpretării, originalitate și coeziunea grupului, cât și pentru prezență scenică. Fiecare formație va susține o prestație live de minim 30 de minute – maximum 45 de minute, pe scena principală a evenimentului.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: ”Am ajuns în punctul în care Jazz in the Park este un festival stabil și are o reputație internațională de promotor al Jazzului. Considerăm că e de datoria noastră să avem un spațiu alocat trupelor tinere, în care descoperim talente și le încurajăm să performeze. Am gândit o structură de concurs favorabilă artiștilor participanți. Cred că suntem printre puținii din Europa care plătesc prezența finaliștilor. Facem asta fiindcă în ziua de azi, majoritatea trupelor trăiesc din onorariile de eveniment și noi invitându-i la Cluj, le blocăm un weekend. Iar apoi, formatul de concurs pe care-l propunem este unul atipic, punând accent pe simbioza dintre artiști și public, mai degrabă decât pe o jurizare academică.

E un concurs special care se poate transforma în ceva foarte valoros. Și avem ureche bună, zic eu. Am adus de-a lungul timpului artiști foarte valoroși înainte să explodeze: Kovacs, Hania Rani, Robert Glasper sau Mammal Hands sunt doar câteva dintre nume.”

Câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 vor fi anunțați la finalul evenimentului, în seara zilei de 2 iulie. Cei care vor cuceri juriul și se vor clasa pe primele două locuri vor avea șansa de a concerta la festivalul Jazz in the Park, între 1 – 3 septembrie 2023.

takuya kuroda

Premiile Jazz in the Park Competition 2023

  • Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;
  • Premiul 2: 3.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;
  • Premiul 3: 1.000 euro;
  • Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 1.000 euro;
  • Patru mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro.

Trupe finaliste Jazz in the Park Competition 2023

1            Andrei Petrache Trio      România

2            Dialgo   Israel

3            DSP Orchestra   România

4            Electric Vocuhila             Franța

5            Grūviai Lituania

6            JazzQuarters Trio            România

7            KAU Trio             Belgia

8            Kevin Saura Group         Franța

9            Klawo   Polonia

10          KLT & Jessy Elsa Palma  Franța

11          Kristo    Belgia

12          Marquis Noir     România

13          NAUSYQA           Olanda

14          Răzvan Cipcă Trio           România

15          Sfumato             Croația

16          Tamás Jurisits Group     Ungaria

17          ZK Collaboration             Polonia

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, o asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. În 2023 vor avea loc, în Cluj-Napoca, două mari evenimente:

  • International Jazz in the Park Competition | Parcul Central | 30 iunie – 2 iulie
  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” | 1 – 3 septembrie

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VESTE bună pentru clujeni! După 10 luni de pauză, s-a REDESCHIS restaurantul Fair Play

Publicat

fair play

La începutul lunii decembrie 2022, site-ul nostru anunța faptul că renumitul restaurant clujean din cartierul Grigorescu, Fair Play, se închide. Proprietarii intenționau să vândă afacerea, spre disperarea clienților care s-au panicat că nu vor mai găsi acolo celebra ciorbă de burtă. Iată că, după 10 luni de pauză, Fair Play s-a redeschis.

Citește și: Ultima zi în care mai puteți mânca la restaurantul ”Fair Play” din Grigorescu. De joi se închide. După 30 de ani

Contactată de Cluj24, unul dintre proprietarii restaurantului, Kerekes Dobay Dorottya Etelka, a declarat:

„Da, e adevărat, începând din 19 septembrie, Fair Play e din nou operațional. Suntem aceeași echipă, inclusiv la bucătărie, deci „gustul” Fair Play a rămas același. Totul se desfășoară acum într-un mediu nou, renovat, dar care și-a păstrat „eticheta” la care ținem atât de mult.

Am vrut să vindem anul trecut, din păcate cumpărătorii nu s-au înghesuit iar cei care au tatonat s-au temut de lucruri ascunse. Dovadă că n-a fost nimic necurat la mijloc e și faptul că am reintrat în circuit în aceeași formulă. Ne-a prins bine pauza asta, și personalului și nouă, ca acționari, cel puțin din punct de vedere mental. Am avut timp să reflectăm la ceea ce vom face și acum punem în practică toate gândurile din această perioadă.

V-așteptăm cu drag să regăsiți plăcerea de a lua masa la Fair Play.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițist clujean aflat în timpul liber, a reținut o HOAȚĂ care furase dintr-un magazin

Publicat

cosmin mocan

Un polițist clujean, aflat după program la cumpărături într-un magazin din Cluj-Napoca, a intervenit și reținut una dintre cele două tinere care furaseră produse din magazinul respectiv. Bunurile în valoare de peste 1.000 de lei au fost recuperate în totalitate.

„E întotdeauna o surpriză plãcutã să primim scrisori de apreciere pentru sprijinul oferit comunității, efortul sau profesionalismul cu care colegii noștri acționează în diferite situații.

Zilele trecute, reprezentanții unei societăți comerciale ne informau despre inițiativa și profesionalismul cu care colegul nostru, agentul principal de poliție Mocan Cosmin a intervenit într-o situație în care două tinere au încercat sã sustragã mai multe produse din magazin.

Se afla și el la cumpărături, chiar înainte de a-și lua fetița acasă, de la părinții lui care o îngrijiseră peste zi.
În timp ce aștepta la casa de marcat a observat cum două tinere părăsesc magazinul având coșul de cumpărături asupra lor. Într-o manieră destinsă a întrebat-o pe casieră despre posibilitatea cumpărării inclusiv a coșului, în ideea în care acelea au părăsit magazinul cu el, însă doamna de la casa de marcat a afirmat că cele două nu achitaseră produsele.

Cosmin a plecat rapid în urmărirea acestora care deja se îndepărtaseră, însă a reușit să le oprească. Imediat după ce și-a declinat calitatea, tinerele au încercat să se sutragă, însă colegul nostru a reținut-o pe una dintre ele pâna la sosirea colegilor.

Un aspect care merită precizat – un domn, de aproximativ 45 de ani s-a oprit și l-a întrebat pe Cosmin dacă poate sã îl ajute. Gestul lui a fost foarte binevenit, i-a împrumutat telefonul pentru a apela echipajul de poliție.

Au fost demarate cercetări sub aspectul infracțiunii de furt, iar bunurile sustrase – în valoare de 1.140 de lei au fost recuperate și restituite reprezentanților societății comerciale.

Felicitări, Cosmin! Colegul nostru este agent de poliție în cadrul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca”, scrie pe Facebook IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr de 17 ani, snopit în BĂTAIE de 3 bărbați, la Aluniș, în Cluj. Polițiștii au deschis dosar penal

Publicat

politie 2

Un tânăr de 17 ani din Dej a fost snopit în bătaie de 3 bărbați la data de 16 septembrie. Acesta se afla în loc. Aluniș unde, în urma unui conflict spontan, ar fi fost agresat fizic de 3 bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Poliția a deschis un dosar penal pentru lovire și alte violențe.

„La data de 17 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Gherla au fost sesizați printr-un apel la SNUAU 112, despre faptul că la data de 16 septembrie a.c., în jurul orei 22.00-23.00, un tânăr, de 17 ani, din municipiul Dej, ar fi fost agresat fizic de mai multe persoane, în timp ce se afla în localitatea Aluniș, urmare unui conflict spontan.

În baza sesizării, polițiștii au demarat verificări, reieșind faptul că în centrul localității, în urma unui conflict spontan, 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, l-ar fi agresat fizic pe tânărul de 17 ani, cauzându-i leziuni fizice.

Tânărul a fost ulterior transportat la o unitate medicală.

În cauză, polițiștii au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, dosarul penal fiind înaintat unității de parchet competente, în vederea acordării numărului unic, activitățile fiind continuate în scopul luării măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Incident la Liceul „Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Elevii dintr-o clasă, evacuați după ce bateria unui telefon a luat foc

Publicat

De

eugen pora

Elevii unei clase a Liceului Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca au fost evacuați joi din sală, în urma unui incident care a avut loc în timpul unei ore.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, în timpul orei de limba spaniolă bateria unui telefon mobil aflat în posesia unui elev de clasa a VIII-a s-a inflamat prin autocombustie și a scos fum.

Incident la Liceul „Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Elevii dintr-o clasă, evacuați după ce bateria unui telefon a luat foc

Profesorul a decis să-i scoată pe elevi din clasă pentru a aerisi.

Potrivit IȘJ Cluj, elevii erau în timpul orei, profesorul era în oră, iar telefonul nu era conectat la niciun dispozitiv.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax