Connect with us

ACTUALITATE

FOTBAL: Încă un transfer pentru Universitatea Cluj. Laurențiu Rus s-a întors la prima dragoste

Publicat


Fostul mijlocaș dinamovist, Laurențiu Rus, a semnat cu Universitatea Cluj. Este al doilea transfer pe care ,,studenții” l-au realizat pentru noul sezon. Mai mult, jucătorii au fost testați pentru COVID-19 pentru a putea relua antrenamentele, scrie monitorulcj.ro.

Laurențiu Rus s-a întors de unde a început aventura în fotbal. . Născut la Cluj-Napoca, mijlocașul și-a făcut junioratul la Universitatea. Rus are șansa de a debuta la echipa care l-a format pe final de carieră, la 35 de ani.

„Sunt încântat de revenirea acasă, la Universitatea Cluj. Aștept să începem pregătirea pentru noul sezon și sper ca împreună să realizăm lucruri frumoase. E un sentiment special pentru că voi juca în fața galeriei din care făceam parte atunci când eram junior”, a spus Laurențiu Rus la prezentarea oficială.

Echipele pe la care a mai trecut mijlocașul de-a lungul carierii: Libery Salonta, FC Sopron, Petrolul Ploiești, Dinamo București, Târgu Mureș, Astra Giurgiu, FC Voluntari, CFR Cluj, Poli Iași, Sănătatea Cluj și CSM Reșița.

Foto: Facebook Universitatea Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vouchere de vacanță 2024. Ce MODIFICĂRI sunt și cum vor putea fi emise

Publicat

Parlamentul a adoptat modificări privind emiterea biletelor de valoare – carduri de masă, cadou și vouchere de vacanță. S-a introdus posibilitatea ca acestea să fie emise prin instrument virtual, fără a mai fi emis plasticul.

Proiectul de lege a fost respins la Senat, însă aprobat,de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, scrie Alba24.ro.

Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum şi pentru modificarea alin. (21) al art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Vouchere de vacanță 2024. Ce MODIFICĂRI sunt și cum vor putea fi emise

Potrivit noii legi, angajatorii/salariații pot pota pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual prin comun acord.

Angajatorul poate reveni asupra deciziei sale. Îi este permisă solicitarea suportului electronic material, chiar dacă inițial a optat doar pentru suportul electronic virtual.

Vouchere de vacanță 2024: Motivarea schimbărilor

Suportul electronic al biletelor de valoare este utilizat în prezent în forma sa materială, cardul din plastic.

Însă acesta poate exista în mod indentic, în formă virtuală, în aplicațiile specifice ce permit utilizarea acestora prin dispozitive mobile, potrivit expunerii de motive.

Tichetele de hârtie nu mai sunt utilizate din februarie 2022. Însă în legislație nu s-a prevăzut concret că se pot acorda doar carduri virtuale, în funcție de opțiunea beneficiarilor. În normele de aplicare a legii sunt prevăzute doar cardurile fizice.

Prin renunțarea la suportul de plastic, se are în vedere reducerea poluării și a cheltuielilor în procesul de fabricație al cardurilor.

Vouchere de vacanță 2024: Opțiunea salariaților

Angajații vor avea opțiunea de a avea fie un card fizic, fie exclusiv un card virtual.

Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum și unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual.

Vouchere de vacanță 2024: Modificarea din lege

”Termenul „voucher de vacanţă” va fi interpretat ca făcând referire atât la voucherul de vacanţă pe suport hârtie, cât şi la voucherul de vacanţă pe suport electronic.

Prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată.

Voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online.

Angajatorul stabileşte, cu respectarea dispoziţiilor alin.(24), modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă, respectiv pe suport hârtie sau pe suport electronic.

La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Vouchere de vacanță 2024: Condiții de acordare

Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023.

Au dreptul să le primească angajații din sistemul bugetar, dar și cei de la firme private, în funcție de decizia angajatorului.

Pentru angajații din instituții publice, însă, este introdus plafon de salarizare de 8.000 de lei. Adică primesc vouchere de vacanță doar cei care au salariul sub acest nivel. Valoarea tichetului este de 1.600 de lei.

Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 160 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, potrivit Ministerului Economiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție de 6 ore a pompierilor clujeni la stingerea unui incendiu de casă în Cuzdrioara. Două persoane, la spital

Publicat

Intervenție de 6 ore a pompierilor

Intervenție de 6 ore a pompierilor din cadrul Detașamentului Dej solicitați pe parcursul nopții trecute pentru a stinge flăcările care au cuprins acoperișul unei case de locuit și o anexă gospodărească din localitatea Cuzdrioara.

La fața locului s-au deplasat trei autospeciale pentru stingerea incendiilor și un echipaj SMURD, unde au găsit anexele și acoperișul casei, cu o suprafață cumulată de aproximativ 350 mp, cuprinse de flăcări.

”Intervenție de 6 ore a echipajele operative care au acționat pentru stingerea flăcărilor mai bine de șase ore, fiind necesară decopertarea acoperișului pentru identificarea și lichidarea tuturor focarelor ascunse.

Două persoane, la spital

Echipajul SMURD a consultat două persoane la fața locului, respectiv un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani și un tânăr de 17 ani, care au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări aceștia prezentau afecțiuni ușoare.
Forțele Detașamentului Dej se află încă la locul intervenției, incendiul distrugând acoperișul casei, diverse bunuri dinăuntrul acesteia și două anexe, dintre care una era un atelier de tâmplărie, iar cea de-a doua era camera centralei termice”, arată pompierii de la ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Publicat

euro ok

Leul a rămas principalul instrument utilizat de BNR pentru a ține inflația sub control, și rămâne cea mai stabilă monedă din regiune, în condițiile în care politica fiscală PSDNL rămâne una imprevizibilă.

Acest fapt este atestat de Eurostat care a anunțat că prețurile din februarie s-au majorat cu 7,1%, în timp ce inflația din zona euro s-au comprimat la 2,8%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Luni, cursul euro a crescut marginal de la 4,9707 la 4,9715 lei iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,9713 – 4,9719 lei.

Piața monetară a dat semne de viață în ultimele două ședințe, după mai bine de o lună în care BNR a anunțat des faptul că nu s-au realizat tranzacții și nu poate stabili valori pentru indicii ROBOR.

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 6,07 la 6,08%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la valoarea stabilită vineri de 6,10% iar cel la 12 luni la 6,11%.

Trezoreria Statului profită de excedentul de lei din piață și poate să se împrumute peste valorile programate la licitațiile de titluri de stat. La începutul acestei săptămâni, Finanțele au atras 807 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei, cu scadența în aprilie 2031 la un randament mediu anual de 6,58%.

Marți și miercuri se va desfășura ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane, motiv de ușoară apreciere a euro la 1,0880 – 1,0907 dolari, ceea ce a coborât marginal media monedei americane de la 4,5645 la 4,5614 lei.

Declarațiile oficiale de la finalul ședinței ar putea clarifica care este parcursul pe care și l-a propus Fed pentru a încetini inflația și a ajuta economia SUA.

„Prețul gramului de aur a scăzut de la maximul istoric”

Analiștii prognozează o schimbare a politicii Fed. De la trei reduceri de 0,25 puncte procentuale proces care ar fi urmat să înceapă în iunie sau iulie, acum economiștii văd un prim pas făcut în iulie, urmat de încă unul până la sfârșitul anului. O astfel de politică monetară face dolarul mult mai atractiv pentru investitori, iar acesta ar urma să se aprecieze față de euro.

Media francului elvețian s-a depreciat marginal la 5,1628 lei. Cursul lirei sterline a scăzut de la 5,8212 la 5,8088 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut de la maximul istoric de 318,3617 lei la 316,4037 lei, consecință a deprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.147 – 2.163 dolari/uncie.

Bitcoin fluctua în culoarul 66.839 – 68.889 dolari iar ethereum se mișca între 3.530 și 3.643 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat de 50 de ani a MURIT la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava

Publicat

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava, în jud. Cluj. Pompierii de la ISU Cluj i-au aplicat manevre de resuscitare timp de o oră însă fără succes.

„Pompierii din cadrul Gărzii Gilău au intervenit în această seară, alături de două echipaje SAJ, pentru aplicarea manevrelor de resuscitare unui bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a suferit un stop cardio respirator în timp ce se afla la volan.

Un bărbat de 50 de ani a MURIT la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava

Din primele date, se pare că bărbatului i s-a făcut rău în timp ce conducea autoturismul pe DN1 E60, în apropiere de localitatea Dumbrava, și a ieșit cu autoturismul în afara părții carosabile. Acesta a fost găsit în stop cardio-respirator de către echipajele operative, fiind extras de urgență și i s-au aplicat mai bine de o oră manevre de resuscitare.

Din păcate acestea nu au putut readuce semnalele vitale ale bărbatului”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax