EVENIMENT
Femeie bătută și băgată într-o dubă, salvată de polițiștii din Câmpia Turzii. Oamenii care au văzut scena au sunat la 112

Coșmar pentru o femeie de 26 de ani. După ce a fost bătută, aceasta a fost urcată într-o dubă cu forța.
Terorizată, aceasta a strigat după ajutor, iar oamenii care au fost martori la scenă au sunat imediat la 112.
Victimă a violenței în familie, femeie a fost salvată de patru polițiști.
Femeie bătută și băgată într-o dubă la Câmpia Turzii, salvată de polițiști. Oamenii care au văzut scena au sunat la 112
„Ajutooooorr!!! Vor să mă omoare!!! Salva…”, acesta a fost strigătul disperat al femeii, în timp ce era băgată cu forța într-o dubă, în plină stradă de către doi bărbați.
Totul s-a întâmplat după lăsarea întunericului, dar câțiva oameni care erau pe stradă au văzut scena și au pus mâna pe telefon ca să anunțe poliția.
Aceasta a fost șansa femeii care s-a temut pur și simplu pentru viața ei.
Polițiștii nu s-au lăsat până nu au găsit-o
Având în vedere că totul s-a întâmplat în câteva secunde, cei care au fost martori la răpire nu au putut furniza foarte multe informații, arată cei de la sindicatul Europil, care au prezentat cazul.
Cu toate acestea, pe baza datelor furnizate, polițiștii din Câmpia Turzii s-au mobilizat și pe baza verificărilor efectuate în teren, au reușit să identifice duba în care se afla femeia.
Imediat după ce au oprit duba în trafic, oprire Andrei și Gabriel, cei doi polițiști din echipaj, au scos victima și l-au imobilizat pe agresor. Aceștia au fost ajutați și de colegii lor Tudor și Vlad
Dosare penal. Femeia, victimă a violenței în familie
Polițiștii spun că femeia era vizibil afectată, fiind în stare de șoc și cu urme vizibile de agresiuni fizice.
Intervenția rapidă a polițiștilor a împiedicat escaladarea acestei situații, care a fost de o gravitate extremă.
Polițiștii spun că fără vigilența și contribuția cetățenilor care au sunat la 112 imediat ce au asistat la acest incident, probabil că la acum se vorbea despre o nouă tragedie.
Pe numele celor doi agresori au fost întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate, violență în familie, urmând ca în urma administrării întregului probatoriu, să fie extinse cercetările dacă va fi cazul.
UPDATE
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Cluj, incidentul avut loc vineri, 16 august, în jurul orei 21.40.
În urma sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar în scurt timp au depistat autoutilitara în care aceasta era ținută.
Din primele cercetări efectuate, a reieșit faptul că un bărbat de 40 de ani, din județul Brașov, ar fi condus o autoutilitară pe raza satului Viișoara, iar pe fondul unor neînțelegeri acesta ar fi agresat-o fizic pe concubina sa, o femeie de 26 de ani, din județul Mureș.
Ulterior, aceasta încercând să părăsească autoutilitara, ar fi strigat după ajutor, timp în care bărbatul de 40 de ani împreună cu un alt bărbat de 35 de ani, din județul Mureș, ar fi urcat-o împotriva voinței ei, din nou în autovehicul, continuând să o agreseze fizic pe aceasta.
Femeia s-a opus emiterii unui ordin de protecție
Cei doi bărbați au fost conduși la unitatea de poliție, în urma audierilor urmând a fi luate măsurile legale care se impun.
În cauză a fost evaluat riscul iminent violenței domestice, însă femeia s-a opus emiterii unui ordin provizoriu de protecție.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii de violență în familie și lipsire de libertate în mod ilegal, pentru a se stabili cu exactitate situația de fapt.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.
Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.
UDMR Cluj: Ură etnică
Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.
”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!
Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.
EVENIMENT
„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.
Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.
„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de câini. De câteva luni, casa este infestată de ploșnițe de exterior (cele mari, rotunde, care miros urât). Trebuie să dau cu insecticid foarte des pe la termopane ca să nu mai intre. Sigur sunt de afară, le-am văzut și pe exteriorul blocului. Cel mai probabil, vin de la vegetația din parcul de câini”, a transmis un locuitor.
Locatarul afectat solicită autorităților locale să ia măsuri de dezinsecție în zonele verzi din apropiere pentru a preveni răspândirea acestor insecte.
„Am fi recunoscători dacă s-ar lua măsuri de dezinfecție în zonele verzi. Este o situație foarte inconfortabilă. Mulțumim!”, a mai arătat acesta.
Ploșnițele de exterior sunt cunoscute pentru mirosul lor puternic și neplăcut, dar și pentru capacitatea de „a se strecura” în locuințe, mai ales în perioadele călduroase.
Primăria Cluj-Napoca nu a răspuns încă la această sesizare, aceasta figurând ca fiind „în lucru”.