Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. VIDEO FOTO. Clujeancă din Israel. Mărturii de sub ploaia de rachete: Cum se poate așa ceva?

Publicat


Ramona, o clujeancă plecată în urmă cu 25 de ani în Israel, locuiește împreună cu familia în orașul Ashdod, situat în sudul țării, la aproape 40 de km de granița cu Fâșia Gaza.

Aceasta a trăit pe viu șocul atacului cu rachete lansate de Hamas și povestește cât de tare i-a fost dată viața peste cap.

”De sâmbătă fierb, mă învârt prin apartament, fug în casa scărilor la alarme, strig la ai mei, <<stați jos, acoperiți-vă capul>>, așa cum m-a învățat Apărarea Civilă, tresar la fiecare interceptare a Iron Dome, număr bubuiturile și minutele, of, a trecut, mai avem încă un răgaz până la alarma viitoare”, a spus Ramona.

Aceasta a arătat că, așa, între griji, stiri și alarme și mesaje și telefoane de la prieteni si familie din lumea întreagă, se supără tot mai tare și se întreabă mereu ”Cum se poate așa ceva?”.

”Trăiesc de un sfert de secol în țara asta și de mai bine de 14 ani tot trecem prin operațiuni și războaie și atentate și teroriști și moarte și violență și tineri uciși și nimeni nu a spus nimic. Nu <<Je suis Israel>>, nu <<Jos Hamas>>, nu <<ce faceți voi acolo, oameni buni>>. Cel mult titluri incendiare de genul <<Israelul atacă în Gaza>>, dar de ce atacă Israelul, oops, lumea uită să spună.

387554967 3603704216623051 2257990344166634563 n

Hamas e inamicul

Au trebuit să moară peste 1.000 de oameni, măcelăriți cu o cruzime inimaginabilă, au trebuit să fie luați ostatici alti sute, copii închiși în cuști ca animalele, fete violate și călcate în picioare, au trebuit să se întâmple toate astea ca lumea să se trezească cine e, de fapt, inamicul.

Hamas nu a apărut, acum, peste noapte. Hamas nu sunt <<militanți>> sau <<eliberatori>>. Hamas este o organizație teroristă sprijinită cu bani de puteri internaționale ca să stea în coasta Israelului și să nu îl lase să traiască”, a afirmat clujeanca din Israel.

În opinia sa, Hamas, Jihad, Hezbollah, Isis sunt toți o apă și un pământ, teroriști fanatici care, în numele religiei, omoară oameni, îi ard de vii în casele lor, le împușcă animalele de companie și târăsc mamele cu bebeluși în brațe, ca mai apoi să lase copiii la graniță, că era prea mult de lucru cu ei.

”Mulțumim Celui de Sus că nu i-au împușcat.

Israelul trăiește coșmarul acesta de multă vreme și mereu, în timp ce era atacat încerca să explice lumii fața răului absolut cu care se confruntă și nimeni nu a vrut să îl creadă. Deh, așa-s ei, de la Holocaust încoace se tot plâng că are lumea treabă cu ei, așa-s ei, vor să se bage în seamă…

Și iar revin la cele ce s-au întâmplat și se întâmplă zilele astea în Israel și iar îmi amintesc de câte ori m-am gândit cu amar că aici cădeau bombele sau umblau teroriștii cu topoare pe stradă și nimeni nu spunea nimic, nimeni nu avea habar ce se întâmplă în colțul ăsta de lume”, a mai spus Ramona.

Teroriștii s-au filmat secerând cu mitraliere tinerii la un festival de muzică

387645458 881177113614703 1511467858249064809 n

Aceasta a subliniat că Israelul și-a construit aici o casă, un cămin pentru un popor prigonit, alungat, umilit, nu a cerut nimic de la nimeni, doar să fie lăsat în pace să își trăiască viața pe bucata asta seacă de pământ.

”A vrut mereu să facă pace cu cei din jur, sa trăiască așa cum o fac și alții, cu demnitate. Da, sigur, și-a clădit și o armată care să îl apere, armată formată, până la urmă, din fiii și fiicele locuitorilor, pentru că doar așa îți poți apăra casa de cei care vor să o distrugă.

Da, sigur, știu că o să vină unii acum cu fel de fel de exemple, argumente, zvonuri și scenarii. Așa că spun de pe-acum, nu vă obosiți, că nu mă interesează…

Au trebuit să vină teroriștii să se filmeze secerând cu mitraliere tinerii la un festival de muzică, să posteze pe rețelele de socializare o bunică de 80 de ani bolnavă de Altzheimer căreia i-au pus în brațe o armă automată în timp ce se rânjeau tâmp în cameră, ca lumea să își dea seama cine e adevăratul dușman. Ignoranța, prostia, extremismul sunt dușmanii adevărați ai păcii și progresului. Și poate, poate, acum Europa o fi învățând și ea ceva”, a mai menționat clujeanca din Ashdod.

Ramona a amintit în acest context despre fantastica putere a poporului acesta deosebit, despre solidaritate, despre patriotism, despre oameni care stau ore în șir la coadă la spital ca să doneze sânge, despre femei care gătesc sute de porții de mâncare pentru soldați, despre oamenii care strâng bani și cumpără haine, echipament și bocanci pentru soldați și toți cei mobilizați.

Lacrimi, durere și coșmaruri

”Pot să scriu despre israelieni care dau sute de euro pe un bilet de avion și zboară din străinătate acasă ca să se ducă unde îi cheamă țara, despre tinerii de 18, 19, 20 de ani care mă apară pe mine și pe ai mei, care stau zi și noapte lânga Iron Dome ca rachetele să nu lovească casele noastre.

Despre mamele care și-au pierdut copiii, soțiile soții, despre lacrimi și durere și multe, multe semne de întrebare. Despre coșmarurile care ne vor bântui somnul mulți ani de acum înainte.

Sper ca toată lumea să își învețe lecția din sacrificiul atâtor suflete nevinovate. Sper ca cei vinovati, care or fi ei, să fie trași la răspundere. Sper să ne vindecăm cât mai repede și sper să nu ne pierdem de tot speranta în semenii noștri.

Sper să avem curajul să mergem mai departe, să ne mai putem privi în ochi unii pe alții. Eu atâta pot să scriu de aici din Ashdod, Israel, unde se lasă noaptea și apărarea antiaeriană își face datoria și rachetele bubuie deasupra capului nostru”, a încheiat Ramona.

387499963 1089943495233508 4047614114905787705 n

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor, în Cluj-Napoca

Publicat

Șofer pe contrasens la Cluj-Napoca

Un incident grav de indisciplină în trafic a fost surprins astăzi pe strada Traian Moșoiu din Cluj-Napoca.

Un șofer a pus în pericol siguranța participanților la trafic.

Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor,

Așa cum se vede din imaginile surprise cu o cameră de bord, un șofer a depășit coloana de mașini oprite la semafor, circulând pe contrasens, iar ulterior a forțat intrarea între vehicule, riscând o coliziune. Comportamentul agresiv a stârnit indignarea celorlalți șoferi, care au fost nevoiți să frâneze brusc pentru a evita un accident.

Conform legislației în vigoare, astfel de manevre periculoase pot atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea permisului de conducere.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cargobicicleta pe care lumea o împarte, inaugurată la Cluj-Napoca. Poate fi închiriată gratuit, cu programare

Publicat

Mănășturul, cel mai mare cartier al Clujului, devine un model de mobilitate urbană sustenabilă printr-o inițiativă inovatoare: Cargobicicleta Comunitară Mănăștura.

„Mănăștura” – Cargobicicleta Comunitară Mănăștur este un proiect pornit din inițiativa unui grup de bicicliști din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca, în parteneriat cu Rastel.Io, creat pentru a oferi clujenilor o alternativă ecologică și eficientă la transportul auto, reducând aglomerația și poluarea din oraș.

De la idee la realitate

Observând numărul mare de mașini care transportă un singur pasager și impactul negativ al traficului asupra calității aerului, inițiatorii proiectului au căutat soluții sustenabile. Inspirați de modele de succes din orașe europene precum Bruxelles, Londra sau Dublin, au identificat cargobicicletele electrice ca fiind o alternativă viabilă și accesibilă. Cu sprijinul programului „În zona ta”, implementat de Fundația Comunitară Cluj și ING Bank România, proiectul a primit finanțare pentru achiziționarea unei cargobiciclete electrice profesionale.

Horia Toniuc, cofondatorul startup-ului clujean Rastel.io, a explicat, într-un interviu acordat Cluj24:

„Proiectul a apărut în contextul programului „În zona ta”, desfășurat de Fundația Comunitară Cluj și susținut de ING. A fost lansat un apel prin care mai multe inițiative de mediu, de mobilitate care privesc comunitățile din Cluj puteau fi finanțate. Proiectul nostru cu cargobicicleta comunitară este inițiat de un grup de rezidenți din Mănăștur, un grup de trei persoane, cărora li s-a alăturat ca partener și startup-ul clujean Rastel.io, unde sunt cofondator. Văzând în alte orașe din Europa că tipul acesta de mijloc de transport devine tot mai populară și este un mijloc de transport recomandat ca alternativă la mașină pentru a transporta diferite cumpărături, mărfuri, copii, ne-am gândit să încercăm chestia aceasta și la Cluj”.

Un sistem de bike-sharing comunitar

Inspirați de alte proiecte de succes care au susținut adopția acestui mijloc de transport, cum ar fi cAIRgo (Bruxelles), Cargo Bike Action Plan (Londra) sau Roadshow (Olanda), inițiatorii proiectului au căutat opțiuni de a încuraja această soluție și la Cluj. Conștienți că achiziția unei cargobiciclete poate fi costisitoare pentru o persoană obișnuită, echipa a conceput ideea unui sistem de bike-sharing comunitar, astfel încât întreaga comunitate să beneficieze de acest vehicul, fără un cost individual.

„Prețul pentru aceste biciclete nu este mic și de asta ne-am gândit că poate ar putea fi o idee să fie o idee bună o bicicletă care să poată fi folosită la comun de către comunitate. Am mai discutat cu cineva din Köln, unde au implementat acest lucru într-un cartier și de acolo a pornit ideea”, a mai arătat Horia Toniuc.

Investiție de 14.000 de euro

Cargobicicleta achiziționată prin acest proiect este un model electric modern, gândit special pentru a fi utilizat fără experiență anterioară. Printre caracteristicile sale se numără:

  • Capacitate de transport de până la 180 kg (inclusiv biciclistul);
  • Asistență electrică cu mai multe niveluri de intensitate, oferind o autonomie de aproximativ 200 km pe modul eco;
  • Accesorii: precum podea ușoară pentru marfă, banchetă pliabilă pentru copii, panouri laterale și copertină pentru vreme ploioasă;
  • Sisteme de siguranță: GPS integrat și două sisteme antifurt.

Valoarea totală a finanțării proiectului a fost de 14.000 de euro, din care aproximativ 7.000 de euro au fost investiți în achiziția bicicletei și a accesoriilor sale.

„Valoarea totală a finanțării a fost de 14.000 de euro. Din asta, mai bine de jumătate, în jur de 7.000 de euro, s-au dus pe achiziția cargobicicletei plus accesoriile ei: sistemul antifurt, copertine. O altă parte a mers pentru dezvoltarea aplicației și pentru serviciul de încărcare, care va fi disponibil în curând pe bază de panouri fotovoltaice. O altă parte a fost folosită pentru promovarea proiectului”, a mai explicat Horia Toniuc.

Cargobicicleta, la dispoziția clujenilor gratuit

Cargobicicleta poate fi folosită gratuit de oricine dorește să reducă amprenta de carbon a transportului personal. Bicicleta poate fi rezervată prin intermediul aplicația Rastel.io, disponibilă din browser, de pe orice dispozitiv mobil, care permite verificarea disponibilității și efectuarea rezervărilor. Bicicleta poate fi ridicată din garajul de biciclete din spatele blocului G4, de pe Calea Mănăștur nr. 101.

„Bicicleta se poate închiria gratuit din garajul din spatele blocului de pe Calea Mănăștur 101. Accesul în garaj și implicit accesul la bicicletă se face prin aplicația Rastel.io, o aplicație web disponibilă de pe orice telefon și din orice browser. Dacă bicicleta este disponibilă, pot să o închirieze imediat. Mai există un pas prin care utilizatorii își fac verificarea identității, cum e și în cazul aplicațiilor bancare, pentru un nivel de securitate mai ridicat, pe baza cărții de identitate și a unei fotografii. În aplicație trebuie să își facă un cont, pe bază de e-mail și parolă. Dacă bicicleta nu este disponibilă, se face programare pe o dată ulterioară, prin aplicație”, a mai explicat cofondatorul Rastel.Io.

Reguli de utilizare

Durata maximă de utilizare a cargobicicletei este de 4 ore, pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de utilizatori. Rezervările se pot face cu o zi în avans, iar în lipsa unor rezervări prealabile, bicicleta poate fi utilizată imediat pe principiul „primul venit, primul servit”. Utilizatorii sunt responsabili pentru securizarea bicicletei pe durata utilizării.

„Nu sunt condiții speciale care trebuie acceptate sau respectate, este important ca utilizatorii să aibă grijă de bicicletă atunci când o folosesc, să nu meargă pe drumuri accidentate, să nu încerce să sară peste borduri, niște măsuri minime de utilizare. De asemenea, să aibă grijă de siguranța lor atunci când o folosesc, se conduce puțin mai diferit decât o bicicletă normală, deci le recomandăm utilizatorilor să își ia puțin timp pentru a se obișnui cu ea. Utilizatorii mai sunt rugați să nu depășească 4 ore de folosire a bicicletei, pentru a da șansa cât mai multor persoane să o folosească, dar nu este o limită strictă. Ideea este să o folosească atât timp cât au nevoie și când nu mai au nevoie să o returneze. De asemenea, recomandăm să securizeze bicicleta, dacă o parchează undeva prin oraș”, a mai arătat Toniuc.

Mănășturenii, entuziasmați de inițiativă

Deși proiectul este încă la început, mai bine de 10 persoane au testat deja bicicleta și feedback-ul a fost extrem de pozitiv. Mulți dintre aceștia și-au transportat copiii la școală, au dus cumpărături sau pur și simplu au explorat cartierul într-un mod eco-friendly.

„Au fost în jur de 10 utilizatori până acum, credem că este destul de bine, având în vedere că au fost și destul de multe zile ploioase. Feedback-ul a fost în general foarte bun, oamenii sunt mulțumiți. Am avut inclusiv persoane care și-au transportat copiii. Lumea este entuziasmată de subiect”.

Planuri de extindere și în alte cartiere din Cluj

Inițiatorii proiectului nu se opresc aici. Aceștia își doresc să transforme acest program-pilot într-un model replicabil la nivelul întregului oraș. Astfel, în viitor, se are în vedere extinderea proiectului prin achiziția mai multor cargobiciclete, adaptate pentru diverse nevoi, cât și prin replicarea inițiativei în alte cartiere ale orașului.

„Ne dorim ca acesta să fie un proiect-pilot, să dăm un exemplu cu el, care să fie replicat și în alte zone din oraș. Concret, nu există un orizont de timp pentru asta, nu e inclus nici în proiectul actual, dar ne-am dori să se găsească surse să replicăm proiectul și în alte locuri din oraș. Ne-ar plăcea să creștem și numărul bicicletelor, dar și alte modele de biciclete, sunt aspecte pe care le avem în vedere și am vrea să le implementăm”.

Cei interesați pot descoperi și testa cargobicicleta Mănăștura în cadrul unei întâlniri programate sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 9, în Parcul Primăverii din cartierul Mănăștur.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025

Publicat

sens interzis

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.

„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:

– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str. Universității – str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I.C. Brătianu – str. Universității – Piața Unirii (latura de Sud) – Bulevardul Eroilor – str. Baba Novac – str. Iuliu Maniu – Piața Unirii (latura de Est și Sud) – str. Napoca – Piața Lucian Blaga – str. Petru Maior – str Memorandumului – Bulevardul 21 Decembrie 1989 (întoarcere la Instituția Prefectului – Județul Cluj) – str. Memorandumului – str. Emil Isac – str. Barițiu (întoarcere la intersecția cu str. Regele Ferdinand) – str. Cardinal Iuliu Hossu – str. George Coșbuc – aleea principală a Parcului Central Simion Bărnuțiu – str. George Coșbuc – str. Splaiul Independenței (întoarcere la Opera Maghiară) – Pod Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 (întoarcere la intersecție cu str. Miraslău) – str. Giuseppe Garibaldi – alee pietonală malul stâng a râului Someș – Pod Rozelor – alee pietonală malul drept a râului Someș – str. Pandurilor – str. Splaiul Independenței – Pod Garibaldi – str. Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Pod Napoca – str. Splaiul Independenței – Cluj Arena (Sosire).

Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025

Cu această ocazie va fi închisă circulaţia rutieră, cu excepția CTP pe următoarele străzi:

– Bulevardul 21 Decembrie 1989

– latura de Nord a Pieței Unirii

– str. Memorandumului

– Calea Moților

Deschiderea circulaţiei rutiere este va avea loc astfel:

– pe tronsonul str. Napoca – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor circulația se va deschide la ora 12.30; – pe tronsonul Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga deschiderea circulaţiei rutiere se va face începând cu ora 12.40;

– pe tronsonul Bulevardul 21 Decembrie 1989 – strada Memorandumului deschiderea circulației se va face începând cu ora 13.00”, anunță Primăria Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, după VIOLENȚELE în urma meciului dintre U și CFR Cluj: Nu există indicii cu conotație etnică

Publicat

De

Emil Boc

Emil Boc, primarul Clujului, a declarat joi că a cerut autorităților să investigheze de urgență manifestările de violență după derby-ul dintre echipele de fotbal U și CFR.

Boc spune că respinge cu convingere orice formă de violență.

Emil Boc, declaratie după violențele în urma meciului dintre U și CFR Cluj

“Am respins întodeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă și în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic”, a declarat joi Emil Boc. Acesta a precizat că a cerut autorităților statului să se implice de urgență și profesionist în investigarea manifestării de violență care a apărut după meciul de fotbal, luni, la Cluj-Napoca.

Boc: “ Nu există indicii cu conotație etnică”

Emil Boc a precizat, de asemenea, că Clubul Universitatea Cluj a emis un comunicat de presă prin care respinge orice formă de violență și își exprima atașamentul față de valorile sportive bazate pe fair-play.

“Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență. La Cluj, am promovat și promovăm politici și atitudini care să UNEASCĂ comunitatea noastră, nu să o dezbine, inclusiv pe motive etnice. Îi asigur pe toți ca orașul nu își întoarce fața spre trecut, ci își continuă parcursul european”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a mai spus că în ultimii 3 ani s-au desfășurat la Cluj alte 8 partide intre U și CFR. Toate fără incidente de violență. “Aceasta este normalitatea pe care trebuie sa o promovăm în continuare. Violența trebuie respinsă și condamnată fără echivoc, iar Clujul trebuie să rămână un model de fair-play sportiv. Să ne bucurăm de reușitele noastre comune și să nu admitem nicio formă de violență care să umbrească succesul nostru comun. Împreună suntem Cluj!”, a transmis Emil Boc.

Mai multe acte de violență au avut loc la Cluj-Napoca după meciul dinte Universitatea și CFR. Aproape de miezul nopții, trei tineri maghiari, fani ai CFR au fost bătuți, iar unul a ajuns la spital. De asemenea, doi tineri au fost bătuți și în Parcul Central de pesoane încă necunoscute.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate