Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. Sculptorul statuii lui Avram Iancu: Crăișorul este, pentru mine, un simbol al luminii, o adevărată călăuză spirituală

Publicat


avram iancu statuie

Ilie Berindei, sculptorul statuii lui Avram iancu din Cluj-Napoca, apreciază inițiativa de completare a ansambului statuar cu cei 6 tribuni ai Revoluției din 1848, așa cum prevedea proiectul inițial. Acesta a mărturisit pentru Cluj24, că Avram Iancu este, pentru el, un simbol al luminii, o adevărată călăuză spirituală, și a oferit detalii tehnice despre statuie și cum s-a ajuns să aibă o înălțime de 24,5 m.

Berindei a transmis, prin intermediul Cluj24, mulțumiri președintelui Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, Tiberiu Groza, pentru demersul de a organiza o campanie de strângere de fonduri privind finalizarea grupului statuar Avram Iancu conform proiectului din 1993.

”Decizia de a inaugura în 30 noiembrie 1993 grupul statuar incomplet, fără cei 6 tribuni, a fost luată într-o ședință lărgită avută în sala de ședințe a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, la care au participat, pe lângă oficialitățile locale de atunci ale Primăiei și Prefecturii, și inițatorii concursului pentru acest monument, respectiv președintele și membrii Comitetului de Conducere, chiar și membri simpli ai Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu.

Așadar, cu ocazia acelei ședințe, s-a hotărât a se împărți în două etape realizarea acestui complex sculptural. În prima etapă realizarea a ceea ce există și în etapa a doua realizarea tribunilor”, a spus Ilie Berindei pentru Cluj24.

Acesta a precizat că, pentru ridicarea monumentului așa cum se prezintă astăzi, au fost utilizate atât fonduri din donații, cât și din bugetul statului.

”Îndată ce s-a realizat prima etapă, am militat pentru realizarea celei de a doua etape, deci a tribunilor”, a mai spus sculptorul, partea de amplasare a tribunilor nefiind finalizată din lipsă de fonduri.

Citește și EXCLUSIV. Strângere de bani pentru finalizarea grupului statuar Avram Iancu. Urmează TRIBUNII, la 30 de ani de la inaugurare

Avram Iancu, simbol al luminii

Berindei a afirmat că ansamblul monumental ”Avram Iancu și tribunii săi”, eroi ai Revoluției de la 1848, a fost realizat în anul 1993.

”Purtător de cuvânt al românilor din Ardeal, Avram lancu este pentru mine un simbol al luminii în accepțiunea de înțelepciune; un luminat luminând pe alții, o adevărată călăuză spirituală”, a menționat acesta.

Ansamblu sculptural

În data de 5 martie 1993, la cea de-a treia ediție a concursului de sculptură pe tema ”Avram Iancu și tribunii săi”, inițiat de Societatea culturală ”Avram lancu” și organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Consiliul Județean Cluj, juriul a reținut lucrarea sculptorului llie Berindei.

”<<Avram Iancu și tribunii săi>> este considerată un ansamblu sculptural, nu ca o statuie care îl reprezintă pe Avram Iancu, statut care îi conferă o funcționalitate artistică și istorico-culturală care nu se limitează la personajul istoric Avram Iancu, în pofida faptului că acesta rămâne central în economia lucrării.

Din acest ansamblu, în formula în care el a fost proiectat de către Ilie Berindei, fac parte <<Vestitoarele luminii>> sau <<Tulnicăresele>>,  personaje feminine purtătoare ale unui simbolism complex care gravitează în jurul ideii de iluminare (mai precis iluminarea nației române în momente de grea încercare), precum și șase din tribunii lui Avram Iancu, care trebuie văzuți nu doar ca luptători ci, în același timp -și mai ales – ca sfătuitori ai personalului central”, se arată într-o prezentare a ansamblului statuar Avram Iancu a lui Ștefan Ioan Bodea, lector în educație artistică la Universitatea din Geneva (Elveția).

statuie 2 page 0001

Mesajul lui Avram Iancu adresat contelui Simonffy

Potrivit documentului, intenția artistică pe care llie Berindei a atribuit-o posturii acestuia din urmă, (artistul a ținut să-l reprezinte cu sabia la spate și cu mâna dreaptă întinsă înspre mulțimea de oameni, în semn împăciuitor), trebuie subordonată prioritar mesajului epistolar adresat de către Avram Ianru contelui maghiar Simonffy: ”De credeți în cer un Durnnezeu și pe pământ o patrie, luați alte mijloace de a trata cu noi, convingeți-vă deplin că între noi și voi armele niciodată nu pot hotărî”.

,,Or, artistul llie Berindei a ținut dintotdeauna – dorință care nu i-a fost din păcate respectată până în prezent – ca acest mesaj să apară pe soclul monumentului. Pe aceeași listă a năzuințelor neîmplinite ale artistului, figurează patru parcele florale în formă de cruce, împrejmuite de gazon, proiectate pe planul înclinat dimprejurul platformei circulare prevăzute pentru amplasarea tribunilor.

Se cuvine, de asemenea, să menționăm un aspect mai puțin cunoscut de public si care merită atenție, mai cu seamă din perspectiva raportului pe care monumentul îl întreține cu mediul edilitar din centrul Clujului: e vorba de înălțimea și de locul amplasării acestuia, rezultat al unui demers complex, asumat de către autorul însuși”, se mai arată în prezentare.

Cum s-a stabilit locul și înălțimea statuii

Astfel, Primăria Cluj-Napora, în colaborare cu Consiliul Județean Cluj, pusese la dispoziția fiecărui concurent un plan de situație la scara 1/500 a Pieței Victoriei de atunci (actualmente Piața „Avram Iancu”), pe care era prevăzută zona de amplasare a monumentului.

Din punctul de vedere al lui Ilie Berindei, trebuia ca atât înălțimea cât și  anplasarea monumentului să decurgă din încadrarea lui armonioasă în spatiul delimitat, respective de Catedrala Ortodoxă și de Teatrul Național, iar pentru a da curs acestui imperativ, artistul a făcut apel la calculul amplasării monumentului conform ”secțiunii de aur”, pe care îl explicitează în felul următor:

”Pentru stabilirea înălțimii monumentului, precum și a locului amplasării acestuia, m-am servit de două construcții geometrice, care trebuie asociate respectiv detaliilor explicative de mai jos (I ș ll):

Am obținut locul exact al amplasării grupului statuar prin diviziunea, conform proporției divine (sau a secțiunii de aur), a distanței A-B, de 146 m, dintre fațada Catedralei Ortodoxe și cea a Teatrului Național, obținând punctul (F).
Pentru stabilirea înălțimii lucrării, am trasat din punctul (F) un cerc cu raza de 50 m, tangent fațadelor clădirilor paralele cu dreapta (A-B). Din punctul (G), obținut prin intersecția dintre cercul (2) ș dreapta (A-B), am dus o dreaptă până în punctul de referință (l), care se găseste la baza crucii de pe cupola centrală a Catedralei. Din punctul (F), am ridicat o perpendiculară care intersetează dreapta (G-l) în punctul (H).

Înălțimea (F-H) reprezintă exact înălțimea monumentului (H: 24,54 m), adică aproximativ o treime din înălțimea Catedralei (H:73,5 m). Aș sublinia, de asemenea, faptul că raportul dintre înălțimea lucrării și diametrul bazinului se încrie în aceeași logică a proporției divine, cu specificarea că am realizat un bazin cu un diametru de 18 m nu de 15,5 m (așa cum ar fi rezultat după un prim calcul), pentru a avea suficient spațiu în vederea amplasării viitoare a celor șase tribuni în jurul <<Vestitoarelor luminii>>.

De precizat că pentru a avea o perspectivă de ansamblu pertinentă, spectatorul ar trebut în mod ideal să se situeze în afara ariei cercului”, a explicat Ilie Berindei.

statuie 1 page 0001

Tehnici de stilizare a personajelor

Ștefan Ioan Bodea a arătat că, în ceea ce privește caracteristicile plastice ale personajelor care compun astăzi acest ansamblu sculptural, e important de reținut faptul că Ilie Berindei utilizează pe scară largă tehnici de stilizare menite să orienteze receptorul înspre o lectură simbolică a lucrării sale.

”Artistul ardelean neglijează aici în mod intenționat detaliile corporale și vestimentare, în favoarea posturilor semnificative ale personajelor sale. Acestea scapă, astfel, domeniului reprezentărilor realiste canonice, pentru a servi unei intenții artistice evidente, aceea de a transmite  publicului un mesaj pacifist”, a mai spus Ștefan Ioan Bodea.

Cine este Ilie Berindei

ilie b

Sculptorul Ilie Berindei s-a născut în 1946 la Câmpeni, în județul Alba, iar din 1982 se stabilește la Geneva, în Elveția.

În perioada 1965 – 1970 a absolvit Institutul de Arte „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca iar între 1970 – 1971 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, cu profesorul Ion-Lucian Murnu.

Între 1983 – 1985 a urmat cursurile Şcolii Superioare de Arte Vizuale, Geneva, ca bursier pentru echivalarea studiilor superioare din România.

A fost profesor de sculptură la Liceul de Artă din Craiova, iar apoi profesor de activităţi artistice la o școală din Geneva și profesor de arte vizuale şi lucru manual la Colegiul Grandes-Communes din Geneva.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

La ce trebuie să fiți ATENȚI atunci când faceți cumpărături ONLINE. Sfaturile șefului ANPC

Publicat

Paul Anghel, șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), recomandă persoanelor care fac achiziţii online să verifice dacă operatorul economic este de încredere, confirmând datele de înregistrare ale companiei şi verificând feedback-ul şi reclamaţiile primite online.

Paul Anghel oferă câteva sfaturi utile pentru siguranţa în online, scrie Alba24.ro:

– Afacerile legitime acceptă în general plățile electronice cu cardul și nu solicită transferuri de bani. Neacceptarea plății cu cardul este suspectă.

La ce trebuie să fiți ATENȚI atunci când faceți cumpărături ONLINE. Sfaturile șefului ANPC

– Verificați dacă aveți de-a face cu un operator economic de încredere, confirmând datele de înregistrare ale companiei și verificând feedback-ul și reclamațiile primite online.

– Introduceți contul bancar sau datele cardului pentru efectuarea plății doar pe o pagină web securizată. O pagină web securizată va avea https:// la începutul denumirii afișate în bara de adrese și o imagine cu un lacăt închis în browser.

– Nu trimiteți niciodată contul bancar sau datele cardului prin e-mail, SMS sau mesagerie instant.

– Nu dezvăluiți informații personale unui comerciant online.

Sfaturi pentru protejarea informațiilor:

– Puteți verifica dacă o afacere este legitimă online sau telefonic.

– Asigurați-vă că website-ul este sigur. Căutați imaginea unui lacăt și https:// în bara de adrese.

– Nu împărtășiți informații care ar putea fi folosite pentru a vi se ghici parolele și fura identitatea. De exemplu, nu folosiți data nașterii ca parolă.

– Asigurați-vă că aveți instalate pe toate dispozitivele personale, inclusiv pe laptop, tabletă și telefon, o soluție împotriva programelor malware și un software antivirus. Asigurați-vă că le mențineți actualizate.

– Nu vă trimiteți niciodată datele bancare sau datele cardului de credit prin e-mail.

Recomandări pentru protejarea dispozitivelor:

– Setați întotdeauna o parolă, un cod PIN sau un cod de acces pentru a opri alte persoane să vă folosească dispozitivele.

– Asigurați-vă că actualizați aplicațiile și sistemele de operare de îndată ce sunt versiuni noi disponibile. Puteți utiliza funcția de actualizare automată a dispozitivului dvs. în acest scop.

– Asigurați-vă că dispozitivul dvs. nu se conectează automat la noi rețele wifi fără permisiunea expresă a dumneavoastră.

– Evitați să introduceți orice informații confidențiale sau sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole, datele cardului, în timp ce sunteți conectat la rețele necunoscute sau rețele wifi publice.

– Instalați aplicații doar de la furnizori de încredere.

– Pentru parole, utilizați o combinație de majuscule, minuscule, numere și simboluri. Parolele lungi sunt puternice, gândiți-vă mai degrabă la fraze decât la parole. Nu folosiți aceleași parole pentru conturi diferite.

Cum să vă feriți de scam și phishing:

– Nu deschideți ferestre pop-up suspecte sau faceți clic pe linkuri sau atașamente din e-mailuri sau mesaje text de la persoane pe care nu le cunoașteți.

– Nu răspundeți la apeluri telefonice care vă cer să acceseze de la distanță calculatorul dumneavoastră – închideți imediat apelul.

– Fiți precaut la orice solicitare neobișnuită de a plati pentru bunuri sau servicii pe care nu vă amintiți să le fi cumpărat.

– Puteți fi tras la răspundere legal dacă furnizați datele de plată unei surse implicate în activități frauduloase – verificați întotdeauna dacă beneficiarul plății este legitim.

– Nu deschideți e-mailuri de la persoane pe care nu le cunoașteți. Verificați e-mailurile care pretind că provin de la prieteni sau de la membri ai familiei, asigurându-vă că adresa de e-mail este corectă.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Indicii ROBOR se apropie de 6%

Publicat

De

Nivelul redus al aversiunii față de risc a permis leului să-și consolideze poziția de cea mai stabilă monedă din regiune.

Cursul euro a crescut marginal la 4,9773 lei iar cotațiile din piață s-au apropiat la 4,9477 – 4,978 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Indicii ROBOR se apropie de 6%

Indicii ROBOR se mențin la valori comparabile cu cele din mai – iunie 2022, și se apropie de pragul de 6%, valoare egală cu dobânda la facilitatea de depozit.

La începutul săptămânii, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,09%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,12%, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%.

Finanțele au organizat luni o licitație de titluri de stat cu scadența mai 2027. Valoarea programată a emisiunii a fost de 500 milioane lei, însă oferta băncilor sau cliențiilor acestora a scăzut simțitor așa că Trezoreria s-a împrumutat cu „doar” 443,2 milioane lei la o dobândă anuală de 6,22%.

Cursul monedei americane a scăzut

Chiar dacă piața americană era închisă cu ocazia minivacenței prilejuite de Presidents’ Day (Ziua Președintelui) volatilitatea euro s-a îngustat la 1,0770 – 1,0790 dolari. Cursul monedei americane a scăzut de la 4,6207 la 4,6189 lei.

Piața nu mai pariază pe reducerea în următoarele luni a dobânzii de referință de către Rezerva Federală, după creșterea inflației din ianuarie, având în vedere rezistența pe care o arată economia SUA, fapt confirmat de faptul că încrederea consumatorilor americani, măsurat de Universitatea din Michigan, s-a ameliorat în februarie și a revenit la maximul din iulie 2021.

S-a majorat prețul gramului de aur

Moneda elvețiană s-a menținut în jurul pragului de 0,95 franc/euro iar media ei s-a depreciat marginal la 5,2445 lei. Cursul lirei sterline a urcat la 5,8269 lei.

Aprecierea metalului galben la 2.016 – 2.023 dolari/uncie a majorat prețul gramului de aur la 299,7327 lei.

Mediile monedelor din regiune se apreciau marginal la 4,3390 zloți/euro, respectiv 389,25 forinți/euro.

Ethereum manifestă, în ultima perioadă, o tendință de apropiere de pragul de 3.000 dolari. Criptomoneda se tranzacționa luni în culoarul 2.859 – 2.930 dolari iar bitcoin fluctua între 51.930 – 52.448 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Boc, pe stadion la meciul U Cluj – FCSB. „Un egal cât o victorie”

Publicat

De

Primarul Emil Boc a asistat luni seara la meciul dintre Universitatea Cluj și FCSB, care s-a terminat la egalitate, 0-0.

Un fan declarat al Univesrității, primarul Clujului participă la toate meciurile pe care „U” le joacă acasă, atunci când timpul îi permite.

Boc, pe stadion la meciul U Cluj – FCSB. „Un egal cât o victorie”

La fel ca în alte dăți, Emi Boc a postat pe pagina de Facebook un video cu galeria Universității care a făcut „atmosferă” și în această seară.

„FC Universitatea Cluj – FCSB : un egal cât o victorie! Haide <<U>>!”, a scris Emil Boc pe Facebook, care se pare că a fost mulțumit că fotabiliștii clujeni nu au pierdut.

Mai mult spectacol a fost, însă, în tribune, având în vedere că a fost un meci slab, cu un penalty ratat de Nistor în min.15 și care s-a încheiat 0-0.

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-FCSB, 0-0. Un egal pentru urmăritorii liderului

Publicat

Universitatea Cluj a întâlnit, luni seara pe Cluj Arena, pe FCSB, în meciul care a încheiat etapa a 26-a a Superligii de fotbal. Clujenii erau pe locul 10 cu 33p. în timp ce FCSB venea din postura de lider cu 54p. A fost un meci slab, fără mari ocazii, cu un penalty ratat de Nistor în min.15 și cu un 0-0 la final care bucură poate doar pe urmăritoarele liderului. 

Echipe de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Da Silva, Roger – M. Rus, Simion, Bic – Nistor – Anselmo, Popa
Rezerve: Iliev, Chinteș, Pițian, Mitrea, Grobry, Fossati, Silaghi, Pănoiu, V. Gheorghe, Roguljhic, F. Ilie, Oancea
Absent: Vătăjelu (suspendat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-FCSB, 0-0. Un egal pentru urmăritorii liderului

FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, Ov. Popescu, Radunovic – Lixandru, Șut, Alhassan – Oct. Popescu, Olaru, Coman
Rezerve: Vlad, Panțîru, Miculescu, Phelipe, Antwi, Radaslavescu, Pandele
Absenți: Chiricheș, Pantea (accidentat), Băluță, Haruț (probleme medicale), Dawa (învoit)
Antrenor: Elias Charalambous

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad). A1: Sebastian Gheorghe (Suceava). A2: George Neacşu (Câmpulung Muscel)
Arbitru VAR: Iulian Călin (Ştefăneşti). Asistent VAR: Ferencz Tunyogi (Zalău)

Meciul începe cu un pressing curajos făcut de clujeni. Bucureștenii încearcă să aibă inițiativa însă se lovesc de jocul bun la recuperare făcut de adversari.

În min.15, Nistor ratează un penalty acordat pentru un fault al lui Lixandru asupra lui.

Cea mai mare ocazie a FCSB-ului îi aparține lui Coman, în min.11, care-l întinde pe Gorcea cu un șut de la marginea careului.

Jocul suferă, este mai mult unul de uzură, fără ocazii mari la niciuna din porți.

Primele 10 minute din a doua parte a meciului i-au aparținut FCSB-ului, care i-a înghesuit în propriul careu pe clujeni. Apoi partida s-a mai echilibrat însă fără mari realizări.

La capitolul ocazii ar fi execuția lui Fossati din lovitură liberă, în min.90+1, care trece însă puțin peste poarta lui Târnoveanu.

Meci slab calitativ, încrâncenat, cu multe pase greșite, mai ales în tabăra Universității unde Nistor, Chipciu și Roger au jucat sub așteptări. Schimbările făcute de cei doi antrenori, Sabău și Becali, n-au adus nimic în plus.

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax