EDUCATIE
EXCLUSIV. Școala viitorului, prima școală automată din lume, pornește de la Cluj. CyberTrainer™ – profesorul virtual

Asociația clujeană GRAUR, care se ocupă de depistarea plagiatelor, prezintă un concept de educație revoluționar care poate fi aplicat oriunde în lume și anume prima școală automată. Inventatorul ”profesorului virtual”, Dorin Isoc, a explicat, într-un interviu pentru Cluj24, cum a gândit școala viitorului, ce presupune aceasta și cui i se adresează.
În România contează numai schimbarea legii
”Educația este o activitate umană scumpă și necesară pentru orice individ, pentru orice țară. Nu există soluții minune și cercetările sunt scumpe și dificil de materializat.
Povara tradițiilor și cutumelor sunt un balast real pe care fiecare societate îl abordează pe căi specifice. În toate situațiile, finanțarea nu este singura condiție a schimbării.
În România, legile educației au fost întotdeauna un subiect <<zemos>> pentru orice om politic şi pentru orice majoritate politică. În cele din urmă, nu a contat niciodată care este reforma pentru care legea o aduce şi nici măcar dacă legea se aplică sau nu”, a spus profesorul clujean.
Potrivit acestuia, contează numai ca legea să schimbe ceea ce a fost înainte și apoi să dea impresia că noua lege este o mare victorie a „puterii”.
Proiectul, finanțare exclusiv privată
”În acest timp, toată lumea constată că ceva nu este în regulă și că tinerii români găsesc aleg tot mai firească părăsirea ţării.
De fiecare dată concluzia este că ne lipsesc banii, că salariile profesorilor nu sunt suficiente, că elevii nu sunt interesaţi şi că studenţii urmăresc doar obţinerea petecului de hârtie numit pompos <<diplomă>>.
În aceste circumstanţe, la Cluj, un colectiv de entuziaşti, conduşi de un profesionist, a abordat în departamentul de cercetare al Asociaţiei Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) și anunță finalizarea cercetărilor care au permis construirea și lansarea primei școli automate din lume.
Întregul proiect și implementare au fost realizate cu finanțare exclusiv privată.
Foarte pe scurt, Cybertrainer™ este un serviciu de asistare a învăţării construit în jurul conceptului de <<profesor virtual>>”, a explicat Dorin Isoc.
Relație între om și calculator
Rep: Deşi pare ciudat, ne permitem să ne întrebăm cine ar putea avea nevoie de un „profesor virtual”?
D.I: „Profesorul virtual” este o aplicaţie program susţinută de un set consistent de concepte cibernetice noi. „Profesorul virtual”, ca sistem tehnic, vine să desăvârșească funcționarea ansamblului om – calculator.
Inovarea pe care o aducem este crearea unei relații profunde între om și calculator în sensul în care interacțiunea nu determină numai deservirea cerințelor anticipate ale ființei umane ci și perfecționarea acesteia în ceea ce ființa umană își dorește să facă și să devină.
Demersurile noastre au avut la bază mulțimea de nemulțumiri care însoțesc școala și pe cei care au nevoie de şcoală.
Când vorbim despre şcoală, ne gândim la nevoile de învăţare specifice fiinţei umane, în format instituţionalizat, ca formele de şcoală publică, dar şi alte forme prin care omul se poate adapta la cerințele unei vieți dinamice.
Oferim „profesorul virtual” tuturor persoanelor care doresc să înveţe, repede şi bine, în grupe de învăţare.
Ca să fim mai concreţi, serviciul Cybertrainer™ este destinat persoanelor care au depăşit vârsta de 16 ani şi care sunt organizate să înveţe în grupe de cel mult 15 persoane.
Profesorul virtual nu-i ascultă pe studenți
Rep: Prin ce diferă „profesorul virtual” de profesorul real?
D.I: „Profesorul virtual” este o aplicație cibernetică destinată să asiste învățarea grupelor de cursanți în așa fel încât să preia cea mai mare parte a atribuțiilor profesorului real.
Ce nu face „profesorul virtual”? „Profesorul virtual” nu predă, nu face curs, nu le știe pe toate și nu-i ascultă pe studenți…
Ce face „profesorul virtual”? Pentru corecta desfășurare a procesului de învățare, „profesorul virtual” monitorizează modul în care profesorul real a planificat activitatea, modul în care pune la dispoziția tuturor studenților toate contribuțiile acestora în fiecare etapă a lecției.
Prin contribuție se înțeleg mai ales textele de problemă respectiv textele de soluții de problemă redactate de studenți în legătură cu tematica de învățare.
„Profesorul virtual” ajută fiecare student să citească la cerere contribuțiile colegilor săi și să le critice potrivit punctului său de vedere. In fine, „profesorul virtual” este cel care face evaluarea activității studenților și le expediază rapoartele cu aceste rezultate.
Cercetări intense
Rep: La ce școală se va putea aplica „profesorul virtual”?
D.I: „Profesorul virtual” se poate utiliza pentru a asista orice formă de învățare care urmărește dobândirea de cunoștințe, de abilități, dezvoltarea de aptitudini.
În acest fel nu școala este obiectul atenției pentru serviciul de asistare ci procesul de învățare oricare ar fi acesta.
Rep;: Cum a fost construit „profesorul virtual”?
D.I: „Profesorul virtual” a fost construit ca un rezultat al unor intense cercetări care au vizat locul pe care învățarea îl ocupă în viața omului și care sunt cauzele care conduc la eșecuri în școală sau în afara școlii.
Concluziile cele mai relevante au dezvăluit că în procesul de învățare în echipă, în clasă, în grupă, punctul slab îl constituie profesorul, mentorul.
În întreaga dezvoltare a societății, fiecare segment a suferit, în timp, modificări dependente de dezvoltarea tehnologică și de modul în care aceasta a adus schimbări în viața oamenilor.
Singurul segment care este imobil în fața schimbărilor, a modificărilor relației omului cu mediul social este relația profesor – student. Această relație este una de subordonare implicită, datorată vârstei și poziției sociale.
„Profesorul virtual” aduce interacțiunile de învățare din interiorul grupei la un nivel de egalitate.
Acesta este motivul pentru care procesul de învățare se dinamizează. In noul cadru fiecare student, pentru o tematică dată, își caută propriile probleme și caută să participe cu propriile soluții.
În aceleași condiții, profesorul real poate avea față de participanții la procesul de învățare, un singur rol și acesta este în condiții de egalitate cu aceștia.
Pentru a asigura condiții optime de colaborare, s-a ales soluția formulării exclusiv scrise a problemelor și soluțiilor și a anonimizării autorilor acestora.
Diploma nu are relevanță
Rep: Ce diplomă confirmă școala în care acționează „profesorul virtual”?
D.I: Din cele deja prezentate se constată că „profesorul virtual” și serviciul Cybertrainer™ sunt soluții destinate optimizării procesului de învățare. Cu ajutorul lor, munca profesorilor poate fi sprijinită în mod consistent.
Trebuie adăugat că un profesor poate lucra cu un număr semnificativ de grupe fără a renunța să asigure confortul unui număr de maxim 15 studenți pe grupă. In acest fel, calculatorul sprijină munca profesorului căruia reduce volumul de muncă de rutină cu cel puțin 40% fără a afecta calitatea învățării.
Rezultă de aici că serviciul Cybertrainer™ nu este construit să deservească o organizare a școlii decât în măsura în care dascălii acelei școli acceptă schimbarea modului de asigurare a învățării.
Este evident că serviciul Cybertrainer™ poate fi asociat cu orice alte tehnici pedagogice convenționale.
În consecință, învățare de calitate, da!, diploma, în viziunea noastră, nu are o relevanță pentru procesul de învățare.
Nu este nevoie de recunoașterea Ministerului Educației
Rep: Este această școală automată recunoscută de Ministerul Educației?
D.I: Păi dacă nu susține în mod necesar o diplomă, serviciul Cybertrainer™ și conceptul de „profesor virtual” nu au nevoie de recunoașterea sau validarea Ministerului Educației. Serviciul Cybertrainer™ este un mijloc profesional de a face o învățare performantă.
Recunoașterea sau validarea pot fi revendicate de Ministerul Educației doar în măsura în care acesta își arogă dreptul de a sugruma orice inițiativă la perfecționare.
Pentru autorul invenției ar fi dificil de înțeles de ce Ministerul Educației ar interzice utilizarea unui serviciu care lucrează cu grupe de cel mult 15 studenți, de ce Ministerul Educației ar interzice un serviciu care este orientat spre nevoile reale ale fiecărui student, de ce Ministerul Educației ar interzice un serviciu care elimină cu totul copiatul și plagiatul, de ce Ministerul Educației ar interzice un serviciu care face evaluarea automată și permanentă a studenților, de ce Ministerul Educației ar interzice un serviciu în care efortul de rutină al profesorului este diminuat în mod consistent, de cel puțin 40%, fără reducerea calității activității acestuia de a coordona procesul de învățare!!!
De ce ar fi necesară recunoașterea sau validarea din partea Ministerului Educației pentru un serviciu care face o evaluare calitativă automată a muncii profesorului real față de rezultatele pe care le obțin studenții săi în fiecare lecție (sesiune de învățare)?
Spre corecta informare, este util să se precizeze că în alte țări care folosesc deja serviciul Cybertrainer™ nici o instituție a statului nu-și arogă dreptul de a cenzura un mijloc de învățare!
Ca un detaliu important, serviciul Cybertrainer™ nu este gratuit întrucât școala nu este gratuită. Trebuie spus că pentru student folosirea serviciului este gratuită, dar școala care dorește să se bucure de facilitățile acestuia trebuie să plătească.
Studenții își pot dezvolta creativitatea
Rep: Poate fi folosit acest ”profesor virtual” în orice țară? Depinde de vreo limbă anume?
D.I: După modul în care este construit, serviciul Cybertrainer™ nu este asociat cu nici un fel de școală sau sistem de educație.
Mai mult, autonomia și profesionalismul profesorului real sunt respectate la cote deosebite fiindcă acesta este cel care coordonează procesul de învățare.
Serviciul Cybertrainer™ respectă limba utilizată și disciplina școlară pe care nu le afectează în nici un fel. În acest fel profesorul real poate lucra fără nici o restricție în limba dorită.
Esențială este independența, autonomia care se acordă studenților care prin modul de interacțiune cu „profesorul virtual” care își pot dezvolta creativitatea proprie și creativitatea de grup.
Prin filozofia de lucru implementată, serviciul Cybertrainer™ permite o integrare permanentă a însușirii cunoștințelor și deprinderilor cu standardele profesionale proprii disciplinei școlare și cu normele de etică și responsabilizare socială.
Învățarea pe toată durata vieții
Rep: Câți ani durează cursurile?
D.I: Dacă respectăm toate ideile deja enunțate, rezultă că serviciul Cybertrainer™, prin intermediul „profesorului virtual”, permite învățarea eficientă pe toată durata vieții. Mai mult, ideea de „curs” devine desuetă fiindcă fiecare om, în parte, primește și are acces la atâta învățare de cât are nevoie.
Este ușor de văzut că școala viitorului nu are nevoie de legi sofisticate pentru a fi reformată ci are nevoie de soluții tehnice moderne și complexe prin care să pună la dispoziția cetățeanului tehnica de calcul la nivelul nevoilor reale ale individului dar și ale beneficiarilor de forță de muncă înalt calificată și adaptabilă și mai ales mult mai accesibilă prin costurile de asigurare.
Cine este Dorin Isoc
Dorin Isoc este inginer, absolvent al Politehnicii din Timișoara. De la absolvire a lucrat în domeniul automatizărilor de unde s-a orientat spre aplicații ale ciberneticii în viața socială.
Un număr important de ani a funcționat ca profesor în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).
Cercetările sale pentru modernizarea sistemelor de învățământ au fost posibile prin intermediul Asociației pentru Reformă și Alternativă Universitară din Cluj-Napoca, asociație pe care a inițiat-o în anul 2004.
GRAUR este promotorul campaniei „Școala fără plagiat, societate fără corupție” ce are la bază Indexul Operelor Plagiate din România dezvoltat la www.plagiate.ro.
Serviciul Cybertrainer™ este accesibil la www.cybertrainer.online.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.
Foto: Nicolae Maniu/Facebook

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.
„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.
ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României
Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.
Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.
BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.
ECONOMIE
Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.
Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu – euro după acest anunț
Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.
Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.
Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89
Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.
Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.
Care este cursul leu-dolar
Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.
Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.
Prețul aurului a crescut
Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.
EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.