EDUCATIE
EXCLUSIV. Răzvan Cherecheș (UBB Med): Nu excludem posibilitatea înființării unei facultăți de medicină la UBB

Coordonatorul programului UBB Med al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Răzvan Cherecheș, nu exclude posibilitatea înființării unei facultăți de medicină la UBB, care să ducă la creșterea volumului și calității cercetării din domeniul bio-medical și al bio-tehnologiilor în contextul ieșirii universității din Top 1000 Shanghai.
Răzvan Cherecheș a explicat pentru Cluj24 că preferă o colaborare mai strânsă cu UMF Cluj, dar dacă această instituție își păstrează mentalitatea ”insulară”, atunci înființarea unei facultăți de medicină la UBB ar fi o soluție, mai ales că sunt exemple de centre universitare în Europa cu două facultăți de medicină.
Acesta s-a pronunțat și pentru unificarea universităților clujene, care ar avea ca rezultat obținerea de rezultate semnificative pe partea de cercetare.
Sprijin guvernamental
” Pentru a avansa în clasamentele internaționale, este imperativă o strategie guvernamentală coerentă și un sprijin financiar adecvat. Pentru mine este uimitoare lipsa de interes manifestată de Ministerul Educației și UEFISCDI în promovarea excelenței academice. Finanțarea insuficientă a cercetării în România inhibă dezvoltarea carierei cercetătorilor. Abordarea UBB Med este focalizată, în principal, pe finanțări și colaborări externe, pentru a avea rezultate pe cercetare.
Cercetarea bio-medicală și bio-tehnologiile sunt pe val și beneficiază de expunere semnificativ mai mare decât științele sociale, de exemplu. Publicațiile din aceste domenii au parte de citări și de o expunere mai mare. Mai ales în perioada post-pandemie, interesul pentru bio-tehnhologie a crescut exponențial”, a opinat Răzvan Cherecheș.
Echipe interdisciplinare
Potrivit acestuia, unificarea universtăților sau o colaborare extrem de strânsă ar fi calea cea mai bună pentru obținerea de rezultate, în condițiile în care cercetarea bio-medicală de excelență nu se poate face doar de către medici, ci în colaborare cu fizicieni, biologi, chimiști, economiști, statisticieni și specialiști în Inteligență Artificială, etc, fiind nevoie de o abordare interdisciplinară.
”Toate universitățile care au cercetări aflate la limita dezvoltării științei funcționează în abordări interdisciplinare.
În momentul de față, UBB este focalizată să dezvolte o platformă de cercetare, iar prin UBB-Med am adus împreună toate componentele din universitate, centre de cercetare, departamente, cercetători individuali care lucrează împreună în domeniul bio-medical și al bio-tehnologiei.
Scopul aceste platforme este să le oferim suport cercetătorilor ca să depună proiecte interdisciplinare, cu finanțări mai consistente și vizibilitate mai bună.
Avem colaborări strânse cu multiple institute și clinici medicale din Cluj, cât și din regiune – împreună cu acestea suntem în curs de demarare a câtorva proiecte medicale extrem de interesante.
Dacă nu vom avea de ales, dacă această colaborare cu UMF Cluj-Napoca se va dovedi dificilă și nu vor fi deschiși la colaborări, poate că ne vom vedea forțați la un moment dat să ne extindem și către partea educațională, către o facultate de medicină la UBB, dar momentan focusul nostru rămâne pe cercetare.
Deocamdată, această idee nu este pe agendă, pentru că ne preocupă partea de cercetare, deoarece topurile și performanța vin, în principal, din cercetare, în timp ce partea de studenți, educațională, sprijină sistemul, este importantă, dar nu oferă neapărat un pas înainte în ceea ce înseamnă diagnosticul precoce al bolilor, tratamente noi”, a explicat profesorul clujean.
Medicul nu trebuie să știe de toate
Acesta a precizat că partea de cercetare permite să fie aduși împreună oameni cu care să se reușească împingerea limitei cunoașterii în domeniul bio-medical, acesta fiind interesul UBB.
”Nu excludem posibilitatea de a înființa o facultate de medicină la UBB, am prefera să avem o colaborare cu UMF Cluj, sunt cercetători de acolo care au competențe excelente în cercetare, dar dacă nu vom avea de ales și dacă se va păstra o mentalitate insulară, atunci vom fi forțați să înființăm o astfel de facultate de medicină, deși nu ne dorim acest lucru.
Peste tot în lume este aceeași dificultate cu medicii care sunt și cadre didactice, au activitate clinică, au studenți, au de făcut referate și rapoarte, iar timpul lor de cercetare este foarte redus.
Și atunci, singura modalitate care poate funcționa este dacă sunt membri unei echipe extinse pe care o coordonează pentru că ei înțeleg patologia, specificul specialității lor.
Dar în echipa lor este nevoie și de specialist în sănătate publică, de statistician, de manager de proiect, de fizician, de chimist, de economist, de biolog, de un IT-ist. Noi asta încercăm să facem la UBB-Med, să oferim cercetătorilor pe care îi avem suport pentru a lucra în echipe complexe și cu care să aplice pentru finanțări pe programele Horizon, de exemplu.
Nu trebuie ca un medic să știe statistică avansată, metode sofisticate de cercetare sau evaluare econometrică, dacă există membri în echipa sa de cercetare care au astfel de competențe”, a menționat coordonatorul UBB- Med.
Acesta a arătat că mai există cazuri cu două facultăți de medicină în același centru universitar, cum ar fi în orașul Porto, din Portugalia, iar competiția este întotdeauna extrem de sănătoasă și duce la apariția unor rezultate mai bune.
Universitate din Berlin, creată din unificarea a doi coloși
Cherecheș a oferit exemplul unificării a două universități din Berlin care s-au unit în urma unei decizii guvernamentale, prin care s-a urmărit obținerea de performanțe.
”Guvernul federal le-a spus că în viitor va finanța o singură universitate din cele 2 din Berlin, iar niciuna dintre cele două universități nu și-a permis riscul de a fi cea care nu primește finanțare, astfel că s-au unit și a apărut Universitatea Charité.
S-au unit doi coloși universitare pentru că Guvernul Germaniei a acordat un sprijin financiar suplimentar. În mod normal, un Minister al Educației care privește spre viitor ar trebui să realizeze că o universitate comprehensivă pe fiecare centru universitar este mult mai eficientă și mai performantă. Dacă pui cercetători, oameni care nu se cunosc, pe același etaj, vor ajunge să lucreze împreună, pentru că este vorba de proximitate și context.
Noi, în momentul de față, suntem separați de granițele artificiale reprezentate de limitele universităților. Dacă am pune toți cercetătorii din Cluj în același loc, în aceeași instituție și ar putea să colaboreze, ar avea un departament de cercetare care să le ofere suport, am putea avea rezultate semnificativ mai bune”, a mai explicat Răzvan Cherecheș.
De asemenea, finanțarea trebuie să se facă pe bază de performanță reală, nu să fie risipiți banii la zeci de universități, multe având performanțe inexistente.
”Rezultatele pe cercetare nu sunt doar un aspect care privește prezența în Top 1000 mondial, ci înseamnă și faptul că vin studenți mai buni, crește performanța absolvenților, iar toată cercetarea duce la crearea de noi locuri de muncă, la firme care apar, la vânzarea de patente și soluții tehnologice care se valorifică, aici, în România.
Mi se pare incredibil că UBB a reușit să se mențină în acest top aproape prin puteri proprii. Focusului rectorului Daniel David pe performanță și cercetare ne-a menținut în topuri semnificativ mai mult, comparativ cu suportul financiar din partea Guvernului.
Țările din jur își dau seama că trebuie să facă pași suplimentari și încep să investească în educație. Noi nu investim în educație și cercetare, la procentul din PIB pentru cercetare suntem pe ultimul loc în UE”, a mai arătat profesorul clujean.
O singură universitate la Cluj
Întrebat dacă modelul din Berlin ar putea fi aplicat și la Cluj-Napoca, coodonatorul platformei UBB-Med a răspuns afirmativ.
”Gândiți-vă ce ar însemna o singură universitate la Cluj-Napoca, să unești UBB, UTCN, UMF, USAMV. Și acum cercetătorii dintr-o universitate colaborează cu alții din alte universități, dar problemele sunt complexe. De exemplu, un cercetător de la UBB colaborează cu un medic de la UMF și cu IT-ist de la UTCN și vor să aplice împreună pentru un proiect Horizon. Problema este că trebuie să aplice o singură instituție, iar situația e complicată. Dacă ar fi o singură instituție am avea o gamă mult mai largă de oportunități unde s-ar putea aplica pentru proiecte de cercetare, iar colaborarea ar fi mult mai ușoară.
Forța este în colaborare. Dacă Guvernul ar veni și ar oferi finanțare suplimentară și stimulente pentru unificarea universităților, ar exista interes. Dincolo de orgolii, este un pas pe care alții l-au făcut. Și este un program pe termen lung, pe 20-30 de ani, cu impact asupra societății.
De aceea este important ca pe domeniul bio-medical și al bio-tehnologiilor să avem o cercetare colaborativă, îndreptată spre top”, a conchis Răzvan Cherecheș.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00
Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00
Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.
Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.
VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii
Sursa: Facebook Stely Stelian

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pentru ocuparea pe 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮̆ a următoarelor posturi de 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹, 𝗮𝘂𝘅𝗶𝗹𝗶𝗮𝗿, 𝗧𝗘𝗦𝗔 𝘀̦𝗶 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶:
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 – 𝟮𝟵 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţii de vechime, constituie avantaj experiență în unitate sanitară cu paturi
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE
– 𝗶𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿 – 𝟭𝟰 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul instalații pentru construcții, fără condiție de vechime
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, fără condiție de vechime
– 𝘀̦𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 3 ani vechime în activitate, constituie avantaj 6 luni vechime în specialitatea postului
– 𝗺𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗰𝗵𝗶𝘀𝘁 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, autorizație ISCIR, clasa A sau C, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare (sanitar-termic), fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 (𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰𝗲) – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 – 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
– 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘀𝗮̆ – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina spitalului, anunțurile cu nr. 99 și 100.
CULTURA
Sângeorzul în lumea satului clujean: între purificare și regenerare. Se aprindea focul viu și se semăna „floarea lui Dumnezeu”

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care are loc la 23 aprilie, cunoscută în calendarul popular drept Sângeorzul, marca în lumea satului clujean din vechime un prag simbolic și ritualic, însoțit de numeroase practici menite să asigure protecția gospodăriei, a oamenilor și a animalelor, dar și belșugul holdelor.
Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Sângeorzul în lumea satului clujean
Tot de Sângeorz se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.
În unele zone ale Clujului se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” – ramuri verzi, pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi, arată specialiștii clujeni.
Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi – de care să se teamă „străjile luătoare de mană laptelui”.
Purificarea prin rouă de Sângeorz
Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă. Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul. Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, arată speciliștii de la CJCJCPT Cluj.
”Tot așa, exista un obicei intitula <<împroratul>> sau udatul fetelor de Sângeorz. Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare. Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună.
Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas <<neîmprorată>>”, se arată etnologul Maria Bocșe, în volumul ”Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT.
În dimineața zilei de Sângeorz se semăna ”floarea lui Dumnezeu”
Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz, arată cei de la CJCPCT. Acestea semănau busuioc, „pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc”, numită și „floarea lui Dumnezeu”.
FOTO: Pictură murală, realizată în 1808 în biserica de lemn din Năsal, jud. Cluj/CJCPCT Cluj