EDUCATIE
EXCLUSIV. Răzvan Cherecheș (UBB Med): Nu excludem posibilitatea înființării unei facultăți de medicină la UBB

Coordonatorul programului UBB Med al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Răzvan Cherecheș, nu exclude posibilitatea înființării unei facultăți de medicină la UBB, care să ducă la creșterea volumului și calității cercetării din domeniul bio-medical și al bio-tehnologiilor în contextul ieșirii universității din Top 1000 Shanghai.
Răzvan Cherecheș a explicat pentru Cluj24 că preferă o colaborare mai strânsă cu UMF Cluj, dar dacă această instituție își păstrează mentalitatea ”insulară”, atunci înființarea unei facultăți de medicină la UBB ar fi o soluție, mai ales că sunt exemple de centre universitare în Europa cu două facultăți de medicină.
Acesta s-a pronunțat și pentru unificarea universităților clujene, care ar avea ca rezultat obținerea de rezultate semnificative pe partea de cercetare.
Sprijin guvernamental
” Pentru a avansa în clasamentele internaționale, este imperativă o strategie guvernamentală coerentă și un sprijin financiar adecvat. Pentru mine este uimitoare lipsa de interes manifestată de Ministerul Educației și UEFISCDI în promovarea excelenței academice. Finanțarea insuficientă a cercetării în România inhibă dezvoltarea carierei cercetătorilor. Abordarea UBB Med este focalizată, în principal, pe finanțări și colaborări externe, pentru a avea rezultate pe cercetare.
Cercetarea bio-medicală și bio-tehnologiile sunt pe val și beneficiază de expunere semnificativ mai mare decât științele sociale, de exemplu. Publicațiile din aceste domenii au parte de citări și de o expunere mai mare. Mai ales în perioada post-pandemie, interesul pentru bio-tehnhologie a crescut exponențial”, a opinat Răzvan Cherecheș.
Echipe interdisciplinare
Potrivit acestuia, unificarea universtăților sau o colaborare extrem de strânsă ar fi calea cea mai bună pentru obținerea de rezultate, în condițiile în care cercetarea bio-medicală de excelență nu se poate face doar de către medici, ci în colaborare cu fizicieni, biologi, chimiști, economiști, statisticieni și specialiști în Inteligență Artificială, etc, fiind nevoie de o abordare interdisciplinară.
”Toate universitățile care au cercetări aflate la limita dezvoltării științei funcționează în abordări interdisciplinare.
În momentul de față, UBB este focalizată să dezvolte o platformă de cercetare, iar prin UBB-Med am adus împreună toate componentele din universitate, centre de cercetare, departamente, cercetători individuali care lucrează împreună în domeniul bio-medical și al bio-tehnologiei.
Scopul aceste platforme este să le oferim suport cercetătorilor ca să depună proiecte interdisciplinare, cu finanțări mai consistente și vizibilitate mai bună.
Avem colaborări strânse cu multiple institute și clinici medicale din Cluj, cât și din regiune – împreună cu acestea suntem în curs de demarare a câtorva proiecte medicale extrem de interesante.
Dacă nu vom avea de ales, dacă această colaborare cu UMF Cluj-Napoca se va dovedi dificilă și nu vor fi deschiși la colaborări, poate că ne vom vedea forțați la un moment dat să ne extindem și către partea educațională, către o facultate de medicină la UBB, dar momentan focusul nostru rămâne pe cercetare.
Deocamdată, această idee nu este pe agendă, pentru că ne preocupă partea de cercetare, deoarece topurile și performanța vin, în principal, din cercetare, în timp ce partea de studenți, educațională, sprijină sistemul, este importantă, dar nu oferă neapărat un pas înainte în ceea ce înseamnă diagnosticul precoce al bolilor, tratamente noi”, a explicat profesorul clujean.
Medicul nu trebuie să știe de toate
Acesta a precizat că partea de cercetare permite să fie aduși împreună oameni cu care să se reușească împingerea limitei cunoașterii în domeniul bio-medical, acesta fiind interesul UBB.
”Nu excludem posibilitatea de a înființa o facultate de medicină la UBB, am prefera să avem o colaborare cu UMF Cluj, sunt cercetători de acolo care au competențe excelente în cercetare, dar dacă nu vom avea de ales și dacă se va păstra o mentalitate insulară, atunci vom fi forțați să înființăm o astfel de facultate de medicină, deși nu ne dorim acest lucru.
Peste tot în lume este aceeași dificultate cu medicii care sunt și cadre didactice, au activitate clinică, au studenți, au de făcut referate și rapoarte, iar timpul lor de cercetare este foarte redus.
Și atunci, singura modalitate care poate funcționa este dacă sunt membri unei echipe extinse pe care o coordonează pentru că ei înțeleg patologia, specificul specialității lor.
Dar în echipa lor este nevoie și de specialist în sănătate publică, de statistician, de manager de proiect, de fizician, de chimist, de economist, de biolog, de un IT-ist. Noi asta încercăm să facem la UBB-Med, să oferim cercetătorilor pe care îi avem suport pentru a lucra în echipe complexe și cu care să aplice pentru finanțări pe programele Horizon, de exemplu.
Nu trebuie ca un medic să știe statistică avansată, metode sofisticate de cercetare sau evaluare econometrică, dacă există membri în echipa sa de cercetare care au astfel de competențe”, a menționat coordonatorul UBB- Med.
Acesta a arătat că mai există cazuri cu două facultăți de medicină în același centru universitar, cum ar fi în orașul Porto, din Portugalia, iar competiția este întotdeauna extrem de sănătoasă și duce la apariția unor rezultate mai bune.
Universitate din Berlin, creată din unificarea a doi coloși
Cherecheș a oferit exemplul unificării a două universități din Berlin care s-au unit în urma unei decizii guvernamentale, prin care s-a urmărit obținerea de performanțe.
”Guvernul federal le-a spus că în viitor va finanța o singură universitate din cele 2 din Berlin, iar niciuna dintre cele două universități nu și-a permis riscul de a fi cea care nu primește finanțare, astfel că s-au unit și a apărut Universitatea Charité.
S-au unit doi coloși universitare pentru că Guvernul Germaniei a acordat un sprijin financiar suplimentar. În mod normal, un Minister al Educației care privește spre viitor ar trebui să realizeze că o universitate comprehensivă pe fiecare centru universitar este mult mai eficientă și mai performantă. Dacă pui cercetători, oameni care nu se cunosc, pe același etaj, vor ajunge să lucreze împreună, pentru că este vorba de proximitate și context.
Noi, în momentul de față, suntem separați de granițele artificiale reprezentate de limitele universităților. Dacă am pune toți cercetătorii din Cluj în același loc, în aceeași instituție și ar putea să colaboreze, ar avea un departament de cercetare care să le ofere suport, am putea avea rezultate semnificativ mai bune”, a mai explicat Răzvan Cherecheș.
De asemenea, finanțarea trebuie să se facă pe bază de performanță reală, nu să fie risipiți banii la zeci de universități, multe având performanțe inexistente.
”Rezultatele pe cercetare nu sunt doar un aspect care privește prezența în Top 1000 mondial, ci înseamnă și faptul că vin studenți mai buni, crește performanța absolvenților, iar toată cercetarea duce la crearea de noi locuri de muncă, la firme care apar, la vânzarea de patente și soluții tehnologice care se valorifică, aici, în România.
Mi se pare incredibil că UBB a reușit să se mențină în acest top aproape prin puteri proprii. Focusului rectorului Daniel David pe performanță și cercetare ne-a menținut în topuri semnificativ mai mult, comparativ cu suportul financiar din partea Guvernului.
Țările din jur își dau seama că trebuie să facă pași suplimentari și încep să investească în educație. Noi nu investim în educație și cercetare, la procentul din PIB pentru cercetare suntem pe ultimul loc în UE”, a mai arătat profesorul clujean.
O singură universitate la Cluj
Întrebat dacă modelul din Berlin ar putea fi aplicat și la Cluj-Napoca, coodonatorul platformei UBB-Med a răspuns afirmativ.
”Gândiți-vă ce ar însemna o singură universitate la Cluj-Napoca, să unești UBB, UTCN, UMF, USAMV. Și acum cercetătorii dintr-o universitate colaborează cu alții din alte universități, dar problemele sunt complexe. De exemplu, un cercetător de la UBB colaborează cu un medic de la UMF și cu IT-ist de la UTCN și vor să aplice împreună pentru un proiect Horizon. Problema este că trebuie să aplice o singură instituție, iar situația e complicată. Dacă ar fi o singură instituție am avea o gamă mult mai largă de oportunități unde s-ar putea aplica pentru proiecte de cercetare, iar colaborarea ar fi mult mai ușoară.
Forța este în colaborare. Dacă Guvernul ar veni și ar oferi finanțare suplimentară și stimulente pentru unificarea universităților, ar exista interes. Dincolo de orgolii, este un pas pe care alții l-au făcut. Și este un program pe termen lung, pe 20-30 de ani, cu impact asupra societății.
De aceea este important ca pe domeniul bio-medical și al bio-tehnologiilor să avem o cercetare colaborativă, îndreptată spre top”, a conchis Răzvan Cherecheș.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un incendiu a mistuit o anexă gospodărească din localitatea Boteni, iar o scroafă cu 14 purcei au murit în flăcări.
„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu au finalizat intervenția din localitatea Boteni. Incendiul s-a manifestat la un grajd, de aproximativ 40 de mp. De asemenea, grajdul conținea și o anexă, unde erau depozitați baloți de fân, ceea ce a favorizat arderea și a îngreunat misiunea. Totodată, lângă grajd a fost amenajat un adăpost de animale, iar o scroafă cu 14 porci de mici dimensiuni nu au putut fi salvați.
Până la sosirea echipajelor noastre, proprietarul a reușit să își scoată din grajd calul și o vacă. La rândul lor, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au reușit salvarea unui câine. Referitor la bărbatul care a solicitat pe parcurs îngrijiri medicale, rănile acestuia au fost minore și a refuzat transportul la spital. Cel mai probabil, incendiul a pornit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu care alimenta un bec al grajdului”, informează ISU Cluj.

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara în Bănie, pe CSU Craiova, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii la fotbal. Înaintea partidei, craiovenii erau pe locul 4 cu 29p., în timp ce clujenii ocupau locul 2 cu 32p. După un meci echilibrat, cu un plus la ocazii în repriza a doua pentru clujeni, oltenii câștigă norocos printr-un gol marcat de Kolic în min.90, urcând pe locul 2.
Echipele de start:
Universitatea Craiova: 21: L. Popescu – 2. Vlădoiu, 6. Screciu, 34. R. Silva, 11. Bancu – 4. A. Crețu, 27. Kurtic – 37. Danciu, 9. A. Ivan, 28. Mitriță, – 20. Markovic
Rezerve: 1. Lazar, 7. Ișfan, 10. Baiaram, 12. Ndong, 8. Mateiu, 19. Koljic, 24. Roguljic, 27. Căpățînă, 88. Atanas Trică
Antrenor: Ivaylo Petev
CSU Craiova-CFR Cluj, 1-0. Clujenii cu BARELE, oltenii cu golul
CFR Cluj: 90. R. Sava – 19. Mogoș, 44. Kresic, 27. M. Ilie, 45. Camora – 29. Avounou, 73. Muhar, 77. Tachtsidis- 10. C. Deac, 2. Juricic, 7. Krasniqi
Rezerve: 89. Hindrich, 3. Morgan, 42. Boben, 40. Cvek, 82. Fică, 8. R. Filip, 21. L. Mihai, 17 Otele, 30 Bîrligea
Antrenor: Andrea Mandorlini
Stadion: „Ion Oblemenco”, Craiova
Arbitru: Adrian Cojocaru (Galați) / A1: George Florin Neacșu (Câmpulung Muscel – Argeș) / A2: Mircea Orbuleț (București) / Arbitru VAR: Cătălin Popa (Pitești) / Arbitru AVAR: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea) / R1: Iulian Dima (București) / Observator arbitri: Aron Huzu (Sibiu)
Prima repriză s-a jucat pe contre, clujenii făcând un pressing sus, în terenul advers, în timp ce oltenii încercau să construiască prin Bancu și Mitriță.
CFR se apără bine și contraatacă destul de periculos, doar inexactitățile la ultima pasă făcând ca scorul să rămână alb.
În min.30, Deac execută excelent o lovitură liberă de pe dreapta însă Popescu scoate în corner. În min.45, Tachtsidis șutează în bară de la 18m, Popescu rămânând spectator.
Repriza a doua a aparținut clujenilor, ca număr de ocazii. CFR a fost mai insistentă în atac, a recuperat multe mingi la mijlocul terenului și a fost periculoasă pentru poarta lui Popescu. Tachtsidis a mai avut o bară și alte câteva ocazii bune de a marca.
Contrar cursului jocului, cu toate că n-au avut nicio ocazie, oltenii reușesc să înscrie în min.90 printr-un șut din careu al lui Kolic.
Juricic e din alt film, lent și previzibil, în timp ce Tachtsidis și Avounou au fost cei mai buni de la CFR Cluj.

În perioada 24 – 29 noiembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, poliţiştii din cadrul structurilor de Poliţie Transporturi au desfăşurat acţiuni specifice, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică din domeniul transporturilor aeriene, navale şi feroviare, precum şi pentru combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional.
Astfel, la data de 24 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Constanţa, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomiţa, au pus în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în comuna Borduşani (5 mandate), Stelnica (3 mandate) şi Făcăeni (2 mandate), judeţul Ialomiţa.
Percheziţiile au fost efectuate la locuinţele a trei bărbaţi, care, în noaptea de 14 spre 15 octombrie 2023, ar fi sustras trei motoare de barcă, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, din zona kilometrului fluvial 252-253, al Dunării, mal drept, oraşul Hârşova, judeţul Constanţa.
În urma percheziţiilor, au fost descoperiţi şi ridicaţi 1.100 de euro, 7 motoare de bărci (o parte dintre acestea fiind recunoscute şi predate persoanelor vătămate), 8 plase monofilament în lungime de aproximativ 700 de metri, 9 telefoane mobile, 1 prostovol, aproximativ o tonă de grâu şi 2 drujbe.
În urma administrării probatoriului, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 3 bărbaţi, din comuna Borduşani, judeţul Ialomiţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Ulterior, unul dintre bărbaţi a fost reţinut, pentru 24 de ore.
La data de 25 noiembrie 2023, persoana reţinută a fost prezentată instanţei de judecată, care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.
Totodată, la data de 28 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi – Biroul de Poliţie Transporturi navale Galaţi au pus în executare 8 mandate de percheziţie domiciliară, emise de Judecătoria Brăila, într-un dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt a unei ambarcaţiuni de agrement, din comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 2 motoare de ambarcaţiune, 2 unelte de pescuit comercial tip setcă monofilament cu lungimea de 150 de metri, 4 unelte de pescuit comercial tip ava cu lungimea de 300 metri, 2 unelte de pescuit comercial tip setcă fir textil cu lungimea de 70 de metri şi 760 de litri de benzină, depozitată în 38 de bidoane de plastic a câte 20 de litri fiecare.
În vederea continuării cercetărilor, 6 persoane au fost conduse la sediul unităţii de poliţie, pentru audierii.
În cauză, sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
De asemenea, la data de 26 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Iaşi – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Iaşi, în zona peronului principal al staţiei CF Iaşi, au identificat un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Iaşi, care avea un comportament suspect, acesta fiind condus la sediul Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Iaşi.
În urma percheziţiei corporale, asupra sa au fost descoperite două bucăţi de staniol mototolite, în interiorul cărora se afla substanţă vegetală uscată, tocată mărunt, cu miros înţepător, susceptibilă a fi drog de risc (canabis).
Totodată, a fost ridicată o ţigaretă rulată artizanal, ce a fost aruncată de bărbat, în momentul depistării de către poliţişti.
Substanţa vegetală şi ţigareta rulată artizanal au fost înaintate structurilor competente, în vederea continuării cercetărilor.
„Scrisoarea nigeriană” de la Cluj
Totodată, la data de 29 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj – Napoca au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară şi două mandate de aducere, emise de Judecătoria Cluj – Napoca, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în mediul online, prin metoda ,,scrisoarea nigeriană”.
În fapt, doi cetăţeni nigerieni, cu drept de şedere şi de muncă pe teritoriul României, ar fi indus şi menţinut în eroare persoana vătămată cu domiciliul în judeţul Cluj şi ar fi determinat-o să transfere într-un cont diferite sume de bani pentru „a-i elibera pe cauţiune”, în mai multe tranşe, acest lucru fiind nereal.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sume de bani şi dispozitive electronice.
Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea procurorului de supraveghere din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.
Precizăm faptul că, în toate cazurile, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale, prevăzute de Codul de procedură penală precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Poliţia Română va continua să desfăşoare astfel de acţiuni şi în perioada următoare, în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale, informează IGPR.

Naţionala de fotbal a României va fi în grupă cu Belgia la Euro2024, în urma tragerii la sorţi care a avut loc sâmbătă, în Hamburg, Germania. Echipele din grupa României sunt: Belgia, România, Slovacia şi o echipă venită din barajul Nation League (câștigător play-off B Bosnia și Herțegovina – Ucraina / Israel – Islanda).
Grupele Euro 2024:
Grupa A: Germania, Scoţia, Ungaria, Elveţia;
Grupa B: Spania, Croaţia, Italia, Albania;
Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia;
Grupa D: câştigătoarea play-off-ului A, Olanda, Austria, France;
Grupa E: Belgia, Slovacia, România, câştigătoarea play-off-ului B;
Grupa F: Turcia, câştigătoarea play-off-ului C, Portugalia, Cehia.