EDUCATIE
EXCLUSIV Profesor de istorie, șef de catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, ține orele de istorie prin email. De patru ori i-a contactat pe elevii care vor susține proba de istorie la bacalaureat

În contextul pandemiei de coronavirus, școlile s-au închis din 11 martie 2020. Cadrele didactice și elevii au fost nevoiți să își desfășoare activitatea pe internet. Majoritatea profesorilor din România au ales platforme ca Zoom sau Google Meet pentru a putea ține orele sub formă de videoconferințe cu elevii. Marton Teodor, profesor de istorie și șef de catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, a decis să țină orele de istorie prin email. Mai mult, profesorul i-a contactat pe elevii de clasa a 12-a, care au istoria ca probă obligatorie la examenul de bacalaureat, de patru ori în ultimele două luni – susțin elevii care au contactat Cluj24.ro.
Pentru profilele de uman din licee, istoria este probă obligatorie la examenul de bacalaureat. În acest sens, în orar sunt prevăzute două sau trei ore de istorie pe săptămână. Enervat de faptul că un profesor de istorie de la liceul unde studiază nu se ocupă de ei, iar bacalaureatul se apropie, un elev ne-a divulgat câteva informații din domeniul SF-ului. Din motive de protecție, îmi voi permite să păstrez sursa sub anonimat.
Conform sursei, Marton Teodor, profesor de istorie și șef de catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare ține orele de istorie prin intermediul emailului. Mai mult, profesorul i-a contactat pe elevii săi doar de patru ori din momentul în care s-a trecut la învățământul pe internet, adică din 11 martie 2020. Profesorul nu ia legătura direct cu elevii, ci trimite responsabilului clasei mesaje pentru a fi distribuite mai departe. Reamintim faptul că profesorul în cauză predă la mai multe clase de a 12-a care vor susține examenul de bacalaureat și din istorie.
Elevii de la clasele profesorului Marton Teodor sunt absolut speriați de metoda de predare a dânsului. Majoritatea au optat deja pentru meditații la istorie ca să fie pregătiți pentru examenul de bacalaureat.
Ce spune directorul liceului?
Marius Crăciun, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, neagă aceste acuzații. Mai mult, directorul afirmă că profesorul în cauză îi trimite rapoarte de activitate săptămânale în care sunt specificate toate acțiunile. Întrebat dacă ne poate trimite și nouă măcar un raport, acesta a refuzat.
,,Din discuțiile pe care le-am purtat săptămânal cu domnul profesor Marton Teodor, acesta a ținut legătura cu elevii. Au teme, au tot. În legătură cu totalul orelor prevăzute în orar, acestea nu pot fi echivalate la școala pe internet din cauza metodelor de altă măsură folosite. În raportarea pe care ne-a făcut-o, domnul profesor ne-a trecut tot ce a făcut la fiecare clasă, dar nu vă pot spune nimic din aceste rapoarte. Domnul Marton Teodor este un profesor cu o valoarea incontestabilă”, a spus Marius Crăciun, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Sursa noastă ne-a mai transmis că niciun elev nu a reclamat această situație la direcțiunea liceului, deoarece le este frică de profesor. Acesta este cunoscut pentru faptul că lasă foarte mulți elevi corigenți.
Profesorul în cauză a recunoscut totul
Contactat de reporterul cluj24.ro, profesorul Marton Teodor a recunoscut toate informațiile pe care sursa noastră le-a divulgat. În primă fază, acesta ne-a explicat metoda lui de predare.
,,Da, este adevărat. Fac istorie prin email cu elevii mei. Iau legătura cu responsabilul clasei și trimit, prin el, diferite teste. Apoi, primesc răspunsurile de la elevi tot pe email. De asemenea, le dau și subiecte de bacalaureat și modelul de rezolvare. Le-am dat doar subiecte pentru că eu am parcurs toată materia de bacalaureat până pe 11 martie. Nu mai am ce să predau”, a spus Marton Teodor, profesor de istorie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Întrebat de reporter dacă s-a gândit la recapitularea materiei, acesta a răspuns: ,,Recapitulări, ce recapitulări să fac? Le-am predat materia. Au manual, au ghid, au culegeri și le mai dau și teste pe care le concep eu”.
Am verificat și informația cum că profesorul i-a contactat pe elevi de patru ori de când se face școala pe internet, iar acesta a spus: ,,Da, este adevărat. Din 22 aprilie am început să vorbesc cu responsabilii claselor. Din 11 martie până în 22 aprilie nu am luat legătura cu ei, într-adevăr”.
Curioși de ce a trecut mai bine de o lună în care profesorul de istorie nu a luat legătura cu elevii ce urmează să dea examenul de bacalaureat din istorie, am avut o discuție în acest sens.
Reporter: A fost un motiv anume pentru care nu i-ați contactat pe elevi atâta timp?
Profesor: Un motiv anume a fost că nu dețin telefoane super performante pentru a intra pe WhatsApp.
Reporter: Domnul Director nu v-a ajutat să vă descurcați?
Profesor: Nu s-a pus problema. Cu ce să mă ajute?
Reporter: I-ați cerut să vă ajute cu programele pe care să țineți orele?
Profesor: Da, dar am înțeles și de la colegi că nu prea merg, se blochează.
Ulterior, sursa noastră ne-a spus că profesorul Marton Teodor nu ia legătura nici cu clasa la care este diriginte, singurele mesaje primite de elevi fiind urări de sărbători.
Un alt profesor de istorie de la același liceu, dovadă de bune practici
În dorința de a vedea dacă ceilalți profesori de istorie de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare se comportă la fel cu elevii, reporterii cluj24.ro au luat legătura cu Bolchiș Maria.
Bolchiș Maria, profesor de istorie de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare ține orele conform programului. Mai mult, profesoara are și un grup de elevi cu care face consultații, voluntar.
,,Țin orele de istorie pe platforma Zoom și pe Google Classroom, conform orarului. În plus, am și un grup de voluntariat pentru clasele a 12-a unde fac pregătire online pentru bacalaureat. Îmi fac timp pentru ei pentru că, de multe ori, elevii nu înțeleg unele lucruri la orele de la clasă și au nevoie de ajutor”, ne-a spus Bolchiș Maria, profesor de istorie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Răzvan DAN
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Prima lună de vară, fierbinte și secetoasă. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Luna care urmează se anunță mai caldă decât de obicei și cu mai puține precipitații, potrivit estimărilor meteorologice pe următoarele patru săptămâni.
Intervalul 9 iunie – 7 iulie 2025 va aduce temperaturi peste normalul perioadei, în special în regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce regimul pluviometric va fi deficitar în aproape toată țara.
Săptămâna 09.06.2025 – 16.06.2025
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, sudice și local în cele centrale, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de sud-vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice.
Săptămâna 16.06.2025 – 23.06.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în jumătatea vestică a țării, precum și în sud-estul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Săptămâna 23.06.2025 – 30.06.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în vestul și sudul țării, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-vestice.
Săptămâna 30.06.2025 – 07.07.2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sudvestice.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi ușor deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.
ADMINISTRAȚIE
Locuitorii din Pruniș și Săliște cer extinderea rețelei de apă a CA Someș. Solicită actualizarea proiectului

Alina Chiriac, activistă din comuna Ciurila, cere public autorităților locale să modifice proiectul de extindere a rețelei de apă din Sălicea, aflat în lucru, pentru a include și satele Pruniș și Săliște, care încă nu beneficiază de acces la apă potabilă.
Alina Chiriac propune o variantă mai eficientă și mai economică – extinderea rețelei de la Compania de Apă Someș, printr-un traseu care ar permite alimentarea cu apă prin cădere, reducând costurile și timpul de execuție. Ea atrage atenția că actualul proiect vizează, în principal, extinderea rețelei spre dezvoltări imobiliare recente, în timp ce localnicii din sate vechi rămân ignorați.
„Două sate cer Primăriei și Consiliului Local Ciurila să eficientizeze proiectul de alimentare cu apă și racordeze satele Pruniș și Săliște la CA Someș, în aceiași bani cu extinderea pentru imobiliari ca proiect”, spune Alina Chiriac, care a inițiat și o petiție publică în sprijinul acestei cereri, deja semnată de peste 100 de persoane.
Două sate, fără acces la rețeaua de apă
Ea acuză Primăria și Consiliul Local Ciurila că răspund evaziv la solicitări, oferind informații vagi sau irelevante despre alte proiecte, fără transparență și fără documente concrete.
„Să vă fie rușine că ați luat bani din rezerva de urgență a Guvernului pentru a aduce utilități imobiliarilor de la Moara de Vânt, dar refuzați să includeți în proiect apa pentru două sate care nu au rețea de apă”, spune activista.
Se cere actualizarea proiectului de extindere a rețelei de apă
Alina Chiriac solicită modificarea Hotărârii Consiliului Local Ciurila nr. 75/12.12.2024 pentru a include în proiect și satele Pruniș și Săliște și cere o dezbatere publică reală pe acest subiect.
„Așadar, pe concrete, solicităm PUBLIC CONSILIULUI LOCAL CIURILA să decidă actualizarea proiectului cu extinderea rețelei de apă de la CA Somes cu alimentarea satelor Pruniș și Săliște. Știm că ne credeți proști, naivi. Nu suntem, stimați domni și doamne consilieri. Să nu cumva să credeți că scăpați cu vorbe goale de gura satelor noastre”, concluzionează Chiriac.
Autoritățile locale nu au oferit, deocamdată, un răspuns oficial la solicitare, însă Consiliul Județean Cluj a transmis petiția către CA Someș SA, solicitând acesteia să răspundă petentei.

Atacantul de la CFR Cluj și al Naționalei U21, Louis Munteanu, riscă să rateze meciul cu Italia U21, din prima etapă a grupelor de la Campionatul European destinat jucătorilor sub 21 de ani.
Louis Munteanu trebuia să fie în lot cu Austria, însă s-a accidentat la un antrenament și a părăsit cantonamentul echipei lui Mircea Lucescu. S-a alăturat lotului de tineret, care se pregătește de EURO 2025.
Atacantul de la CFR Cluj, Louis Munteanu, INCERT pentru meciul cu Italia
Cu 3 zile înainte de debutul la turneul final, el nu s-a antrenat cu colegii. România U21 va juca împotriva Italiei pe 11 iunie. Daniel Pancu a lăsat de înțeles că nu va risca să-l folosească pe Munteanu, ca să nu-i agraveze accidentarea.
„Louis Munteanu încă nu s-a antrenat cu noi, astăzi (duminică) va atinge mingea, dar separat. Mai avem mâine şi poimâine două antrenamente. Vedem starea lui, pentru că nici să riscăm ceva nu ar fi bine nici pentru noi, nici pentru el, pentru că vom juca minim 3 meciuri la acest turneu final.
Sigur nu se termină nimic după meciul cu Italia şi va trebui să fim foarte atenţi”, a declarat Pancu. citat de as.ro.

Un bărbat de 43 de ani din Galați a fost prins de polițiștii clujeni la Aghireș, la data de 8 iunie, conducând sub influența băuturilor alcoolice. Avea o alcoolemie de 1,14 mg/l alcool pur în aerul expirat.
„La data de 8 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin – Compartimentul Rutier au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 43 de ani cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
Gălățean de 43 de ani, REȚINUT de polițiștii clujeni la Aghireșu. Conducea BĂUT
În fapt, la data de 7 iunie a.c., în jurul orei 22.25, polițiștii Compartimentului Rutier au depistat un bărbat, de 43 de ani, din județul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Aghireșu, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 1,14 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cursul zilei de ieri, 8 iunie a.c., bărbatul a fost prezentat în fața procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, care a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, a transmis IPJ Cluj.
Lucian Denisa
mai 12, 2020 la 10:31 pm
Domnul profesor de la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Marton Teodor, îmi este profesor la clasa de 2 ani. Și eu am fost in clasa a-9-a corigenta la istorie, dar asta a fost doar din vina mea. Domnul profesor mi-a oferit la sfârșitul semestrului al doilea nu o șansa pentru a-mi scoate media, ci doua. Și asta nu doar mie. Este adevărat ca domnul profesor ia legătura cu noi prin intermediul șefilor de clasa, dar asta nu ne deranjează cu nimic pe noi elevii. Nu mi-as dori sa îl schimb pe domnul profesor Marton cu alt profesor de istorie de la noi din liceu niciodată, deoarece este un profesor de milioane. Ne pregătește pentru bac încă din clasa a-10-a și ne dă variante de subiecte de bac, iar materia pe care ne-o preda este bine structurata, pusa la punct. Toți elevii care au avut ocazia de a studia cu acesta au avut doar rezultate bune la bacalureat. Atât am avut de spus!
Gavris Marina
mai 14, 2020 la 2:04 pm
Sa nu uitam ca in intervalul 4-21 aprilie a fost vacanța de paste.
Gavris Marina
mai 14, 2020 la 2:11 pm
Cum spuneam în perioada 4-21 aprilie a fost vacanța de primăvară care a coincis cu Pastele iar după această dată din articol reiese că profesorul s-a interesat de elevi.