EDUCATIE
EXCLUSIV Profesor de istorie, șef de catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, ține orele de istorie prin email. De patru ori i-a contactat pe elevii care vor susține proba de istorie la bacalaureat

În contextul pandemiei de coronavirus, școlile s-au închis din 11 martie 2020. Cadrele didactice și elevii au fost nevoiți să își desfășoare activitatea pe internet. Majoritatea profesorilor din România au ales platforme ca Zoom sau Google Meet pentru a putea ține orele sub formă de videoconferințe cu elevii. Marton Teodor, profesor de istorie și șef de catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, a decis să țină orele de istorie prin email. Mai mult, profesorul i-a contactat pe elevii de clasa a 12-a, care au istoria ca probă obligatorie la examenul de bacalaureat, de patru ori în ultimele două luni – susțin elevii care au contactat Cluj24.ro.
Pentru profilele de uman din licee, istoria este probă obligatorie la examenul de bacalaureat. În acest sens, în orar sunt prevăzute două sau trei ore de istorie pe săptămână. Enervat de faptul că un profesor de istorie de la liceul unde studiază nu se ocupă de ei, iar bacalaureatul se apropie, un elev ne-a divulgat câteva informații din domeniul SF-ului. Din motive de protecție, îmi voi permite să păstrez sursa sub anonimat.
Conform sursei, Marton Teodor, profesor de istorie și șef de catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare ține orele de istorie prin intermediul emailului. Mai mult, profesorul i-a contactat pe elevii săi doar de patru ori din momentul în care s-a trecut la învățământul pe internet, adică din 11 martie 2020. Profesorul nu ia legătura direct cu elevii, ci trimite responsabilului clasei mesaje pentru a fi distribuite mai departe. Reamintim faptul că profesorul în cauză predă la mai multe clase de a 12-a care vor susține examenul de bacalaureat și din istorie.
Elevii de la clasele profesorului Marton Teodor sunt absolut speriați de metoda de predare a dânsului. Majoritatea au optat deja pentru meditații la istorie ca să fie pregătiți pentru examenul de bacalaureat.
Ce spune directorul liceului?
Marius Crăciun, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, neagă aceste acuzații. Mai mult, directorul afirmă că profesorul în cauză îi trimite rapoarte de activitate săptămânale în care sunt specificate toate acțiunile. Întrebat dacă ne poate trimite și nouă măcar un raport, acesta a refuzat.
,,Din discuțiile pe care le-am purtat săptămânal cu domnul profesor Marton Teodor, acesta a ținut legătura cu elevii. Au teme, au tot. În legătură cu totalul orelor prevăzute în orar, acestea nu pot fi echivalate la școala pe internet din cauza metodelor de altă măsură folosite. În raportarea pe care ne-a făcut-o, domnul profesor ne-a trecut tot ce a făcut la fiecare clasă, dar nu vă pot spune nimic din aceste rapoarte. Domnul Marton Teodor este un profesor cu o valoarea incontestabilă”, a spus Marius Crăciun, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Sursa noastă ne-a mai transmis că niciun elev nu a reclamat această situație la direcțiunea liceului, deoarece le este frică de profesor. Acesta este cunoscut pentru faptul că lasă foarte mulți elevi corigenți.
Profesorul în cauză a recunoscut totul
Contactat de reporterul cluj24.ro, profesorul Marton Teodor a recunoscut toate informațiile pe care sursa noastră le-a divulgat. În primă fază, acesta ne-a explicat metoda lui de predare.
,,Da, este adevărat. Fac istorie prin email cu elevii mei. Iau legătura cu responsabilul clasei și trimit, prin el, diferite teste. Apoi, primesc răspunsurile de la elevi tot pe email. De asemenea, le dau și subiecte de bacalaureat și modelul de rezolvare. Le-am dat doar subiecte pentru că eu am parcurs toată materia de bacalaureat până pe 11 martie. Nu mai am ce să predau”, a spus Marton Teodor, profesor de istorie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Întrebat de reporter dacă s-a gândit la recapitularea materiei, acesta a răspuns: ,,Recapitulări, ce recapitulări să fac? Le-am predat materia. Au manual, au ghid, au culegeri și le mai dau și teste pe care le concep eu”.
Am verificat și informația cum că profesorul i-a contactat pe elevi de patru ori de când se face școala pe internet, iar acesta a spus: ,,Da, este adevărat. Din 22 aprilie am început să vorbesc cu responsabilii claselor. Din 11 martie până în 22 aprilie nu am luat legătura cu ei, într-adevăr”.
Curioși de ce a trecut mai bine de o lună în care profesorul de istorie nu a luat legătura cu elevii ce urmează să dea examenul de bacalaureat din istorie, am avut o discuție în acest sens.
Reporter: A fost un motiv anume pentru care nu i-ați contactat pe elevi atâta timp?
Profesor: Un motiv anume a fost că nu dețin telefoane super performante pentru a intra pe WhatsApp.
Reporter: Domnul Director nu v-a ajutat să vă descurcați?
Profesor: Nu s-a pus problema. Cu ce să mă ajute?
Reporter: I-ați cerut să vă ajute cu programele pe care să țineți orele?
Profesor: Da, dar am înțeles și de la colegi că nu prea merg, se blochează.
Ulterior, sursa noastră ne-a spus că profesorul Marton Teodor nu ia legătura nici cu clasa la care este diriginte, singurele mesaje primite de elevi fiind urări de sărbători.
Un alt profesor de istorie de la același liceu, dovadă de bune practici
În dorința de a vedea dacă ceilalți profesori de istorie de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare se comportă la fel cu elevii, reporterii cluj24.ro au luat legătura cu Bolchiș Maria.
Bolchiș Maria, profesor de istorie de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare ține orele conform programului. Mai mult, profesoara are și un grup de elevi cu care face consultații, voluntar.
,,Țin orele de istorie pe platforma Zoom și pe Google Classroom, conform orarului. În plus, am și un grup de voluntariat pentru clasele a 12-a unde fac pregătire online pentru bacalaureat. Îmi fac timp pentru ei pentru că, de multe ori, elevii nu înțeleg unele lucruri la orele de la clasă și au nevoie de ajutor”, ne-a spus Bolchiș Maria, profesor de istorie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Răzvan DAN
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.
EVENIMENT
Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.
Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat
În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.
Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra, cel mai mare “inamic” al părinților
Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.

Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo.
Clujeanul a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Florin Bercean va conduce Federațiia Română de Judo
La Adunarea Generală de alegeri, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, au participat 180 de reprezentanți ai cluburilor afiliate la FRG, 178 având drept de vot. Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017. Acesta nu a mai dorit să candideze, potrivit Agerpres.
În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.
Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, în Cluj-Napoca. Este Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, titlu primit în anul 2012. Este antrenor emerit, iar în 2008 și 2012 a primit titlul de Antrenorul anului în Europa. În 2024 a fost distins cu Ordinul „Excelența Olimpică”, acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv în cadrul Galei „110 ani de olimpism în România”.
Foto: Florin Bercean/ Facebook
EVENIMENT
Echipamente pentru prevenirea infecțiilor la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj. Investiție de 3,6 milioane de lei

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente și produse medicale de ultimă generație, menite să reducă riscul de infecții nosocomiale.
Au fost achiziționate 12 tipuri de echipamente și produse medicale moderne, care vor contribui semnificativ la siguranța pacienților și a personalului medical.
Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj are echipamente pentru limitarea infecțiilor nosocomiale
Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Cluj printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Este o nouă reușită care ne bucura și care dovedește, o data în plus, faptul ca domeniul sanitar este o prioritate a forului administrativ județean. Am utilizat fondurile europene atrase pentru a dota Spitalul nostru de Copii cu numeroase aparaturi, în beneficiul direct al micilor pacienți și în sprijinul echipei medicale. Investițiile noastre în sănătate continuă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Printre echipamentele cu care a fost dotat spitalul se numără:
- un sistem performant de spectrometrie de masă MALDI-TOF pentru identificarea microorganismelor și a fenotipurilor de rezistență,
- un autoclav cu abur sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical,
- o mașină de spălat instrumentar chirurgical,
- un sterilizator pentru biberoane și tetine,
- cinci sisteme de spălare și dezinfecție a biberoanelor și tetinelor,
- 50 de sisteme de decontaminare a aerului din saloane,
- 50 de cărucioare multifuncționale pentru curățenie,
- două mașini pentru spălarea și dezinfectarea ploștilor și olițelor,
- un echipament pentru depozitarea endoscoapelor,
- patru sisteme cu abur pentru dezinfectarea rapidă a suprafețelor în prezența personalului,
- echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice de pe suprafețe și din aer.
Lucian Denisa
mai 12, 2020 la 10:31 pm
Domnul profesor de la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Marton Teodor, îmi este profesor la clasa de 2 ani. Și eu am fost in clasa a-9-a corigenta la istorie, dar asta a fost doar din vina mea. Domnul profesor mi-a oferit la sfârșitul semestrului al doilea nu o șansa pentru a-mi scoate media, ci doua. Și asta nu doar mie. Este adevărat ca domnul profesor ia legătura cu noi prin intermediul șefilor de clasa, dar asta nu ne deranjează cu nimic pe noi elevii. Nu mi-as dori sa îl schimb pe domnul profesor Marton cu alt profesor de istorie de la noi din liceu niciodată, deoarece este un profesor de milioane. Ne pregătește pentru bac încă din clasa a-10-a și ne dă variante de subiecte de bac, iar materia pe care ne-o preda este bine structurata, pusa la punct. Toți elevii care au avut ocazia de a studia cu acesta au avut doar rezultate bune la bacalureat. Atât am avut de spus!
Gavris Marina
mai 14, 2020 la 2:04 pm
Sa nu uitam ca in intervalul 4-21 aprilie a fost vacanța de paste.
Gavris Marina
mai 14, 2020 la 2:11 pm
Cum spuneam în perioada 4-21 aprilie a fost vacanța de primăvară care a coincis cu Pastele iar după această dată din articol reiese că profesorul s-a interesat de elevi.