Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Modernizarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, finalizată în 2028. Investiția depășește 330 milioane de euro

Publicat


baza 71

Forțele Aeriene Române derulează un amplu proces de modernizare a Bazei 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, în contextul aderării la NATO și ținând cont de angajamentul României de modernizare a aparatului militar, în vederea alinierii la standardele NATO și realizarea unei interoperabilități operaționale, care să permită efectuarea de misiuni în comun cu aliații și partenerii militari.

”Programul de modernizare al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii a început odată cu luarea deciziei de înlocuire a avioanelor MiG cu avioane de generație mai nouă (avion multirol F-16), iar dezvoltarea infrastructurii a fost consființită prin Hotărârea Guvernului nr. 754/2018, când fost aprobat un proiect amplu de realizare a infrastructurii necesare pentru operarea avioanelor multirol.

Execuția propriu-zisă a lucrărilor a început în anul 2023 și este planificată a se finaliza în cinci ani”, au declarat pentru Cluj24 reprezentanții Forțelor Aeriene Române.

Ce lucrări se desfășoară

”Modernizarea bazelor aeriene are ca scop principal dezvoltarea infrastructurii de aerodrom, lucrări care presupun realizarea de obiective de infrastructură în principal în zona operațională (realizare/refacere/reparare căi de rulare, platforme pentru parcarea aeronavelor, platforme de mentenanță și testare), precum și realizarea de obiective de infrastructură pentru sprijinul operațional (realizarea/modernizarea/repararea de adăposturi pentru aeronave,
hangare de mentenanță, spații de depozitare, depozite de combustibil, sisteme de apărare antiaeriană).

Introducerea în serviciu a unor echipamente moderne, care operează în condiții speciale, presupune, efectuarea de intervenții la toate elementele de infrastructură care nu îndeplinesc cerințele operaționale.

În cazul infrastructurii existente la Baza 71 Aeriană nu este cazul realizării, în acest moment de lucrări la pista de decolare-aterizare, aceasta îndeplinind cerințele minime militare de operare, conform standardelor NATO.

În ceea ce privește elementele de protecție (incluzând și elementele de avertizare timpurie), acestea sunt într-un permanent proces de aliniere  la amenințările și riscurile care pot să afecteze funcționarea structurilor dislocate în această bază”, arată sursa citată.

Reprezentanții Forțelor Aeriene Române au precizat că, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 754/2018, costurile investiției sunt de 1.672.180.000 de lei (peste 334 milioane euro – n.a) cu T.V.A, finanțarea obiectivului de investiții făcându-se de la bugetul de stat.

Respectarea cerințelor operaționale NATO

”Apartenența României la NATO oferă oportunitatea dezvoltării și modernizării bazelor militare prin accesul la fondurile comune destinate domeniului. Mai mult, în vederea realizării de misiuni în comun cu aliații, este necesar ca proiectele de modernizare să fie îndeplinite în conformitate cu cerințele operaționale NATO.

Astfel, unele facilități de infrastructură ce vor fi construite în Baza 71 Aeriană pot face obiectul unei finanțări NATO/NSIP, în vederea folosirii acestora în comun cu partenerii noștri.

Punctul de plecare în dezvoltarea/modernizarea unor structuri militare este reprezentat de cerințele operaționale stabilite pentru îndeplinirea unei misiuni.

În cazul unor misiuni de tip „joint” (în comun cu parteneri și mai multe tipuri de structuri), aceste cerințe trebuie să respecte fiecare solicitare venită de la participanți.

Pentru a se evita apariția unor situații conflictuale, la nivelul NATO sunt stabilite reguli clare prin standarde obligatorii pentru fiecare situație posibilă identificată.

Procesul continuu de aliniere la tipurile de amenințări și riscuri, pe care orice armată în desfășoară în mod firesc, presupune și schimbarea în timpul jocului a unor reguli, incluzând și elementele de infrastructură”, mai precizează Forțele Aeriene Române.

Pregătiri pentru trecerea la F-35

La momentul inițial al procesului de dezvoltare/modernizare la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, cerința esențială a fost operarea avioanelor multirol de tip F-16.

Operarea în cadrul acestei baze, cu un alt tip de avion multirol de o altă generație, implică alinierea tuturor elementelor de aerodrom la noile cerințe operaționale, fapt care nu presupune neapărat reluarea întregului proces de modernizare, având în vedere că pot fi valorificate/adaptate elementele de infrastructură deja realizate.

Ținând cont de intenția declarată de trecere în viitor la utilizarea avioanelor de tip multirol F-35, specialiștii militari iau deja în calcul implementarea noilor cerințe, acolo unde încă este posibil, pe baza necesităților operaționale.

Ultima modernizare notabilă, în 2016

”Întrucât tradiția aviației militare pe meleagurile transilvane este parte integrantă a istoriei tumultoase a aripilor române, bazele structurii militare ce avea să devină mai târziu Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, au fost puse în perioada anilor 1950, pe timpul implementării procesului de organizare de război pe timp de pace, prin crearea capabilității de avioane destinate atacului țintelor terestre.

Pe acest aerodrom, de rezervă, puteau opera echipamente de tip MiG-15.

În vederea creșterii posibilităților de operare, precum și pentru alinierea la cerințele operaționale, dictate de intrarea în serviciu al unor tipuri noi de avioane de luptă, procesul de modernizare a elementelor de aerodrom a fost unul continuu, finalizâdu-se la începutul anilor 2000, când în înzestrarea unității au intrat avioanele MiG-LanceR.

Ultima modernizare notabilă a Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii a avut loc în anul 2016, odată cu realizarea reparației capitale a pistei de decolare-aterizare”, au mai precizat reprezentanții Forțelor Aeriene Române.

Sursa foto: Baza 71 Aeriană Câmpia – Turzii – Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabin Sărmaș „trei case”. Cum s-a îmbogățit peste noapte fostul candidat la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

sabin sarmas

Sabin Sărmaș, fost candidat la Primăria Cluj-Napoca, a acumulat o avere impresionantă „peste noapte”. Deși în urmă cu câțiva ani avea o declarație de avere modestă, Sabin Sărmaș deține acum proprietăți imobiliare de peste 600.000 de euro.

Sabin Sărmaș, deputat și candidat la Primăria Cluj-Napoca la alegerile din 9 iunie, a reușit o creștere impresionantă a averii sale în ultimii ani, arată o anchetă Lumea Politică. Deși se afișează public în ipostaze modeste, politicianul deține mai multe proprietăți imobiliare și sume de bani care ridică semne de întrebare.

Un singur apartament în mandatul de consilier local

În urmă cu patru ani, Sabin Sărmaș își încheia mandatul de consilier local la Cluj-Napoca cu o declarație de avere modestă: un apartament și două motociclete.

La acel moment, veniturile sale proveneau din salariul de la o firmă de software și din indemnizația de membru în consiliul de administrație al Regiei Autonome „Domeniul Public”, poziție obținută pe linie politică, arată sursa citată.

Propulsat la șefia Agenției pentru Digitalizarea României

Ulterior, Sabin Sărmaș a fost propulsat de Partidul Național Liberal în fruntea Agenției pentru Digitalizarea României. Instituția gestionează bugete impresionante, iar Sărmaș a negociat ca la finalul mandatului să intre în Camera Deputaților.

Și în 2019, când a preluat mandatul de deputat, Sabin Sărmaș avea aceleași posesiuni modeste.

Apartamente de peste 600.000 de euro

În primii doi ani de mandat, Sărmaș a rămas cu apartamentul său din Cluj. Deși a moștenit 50.000 mp de teren agricol și o casă de 70 de mp în Runcu Salvei, județul Bistrița Năsăud, s-a plasat la coada clasamentului bogăției între parlamentarii români.

Totuși, la scurt timp înainte de a-și anunța candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca, situația s-a schimbat. Trei apartamente în Cluj au apărut ca prin minune în declarația de avere a lui Sărmaș.

Sabin Sărmaș și soția sa, Bartha Timea Sărmaș, au adăugat în portofoliul lor imobiliar trei apartamente în Cluj-Napoca, cu o valoare totală estimată la peste 600.000 de euro.

Apartament într-un bloc de lux aprobat în mandatul de consilier local

Două dintre aceste apartamente, evaluate la 320.000 de euro, sunt situate în cartierul Bună Ziua, iar al treilea, de 220.000 de euro, se află într-un bloc de lux din centrul orașului, în complexul The Nest.

Complexul The Nest, unde Sărmaș a achiziționat unul dintre apartamente, a fost dezvoltat de o companie franceză, iar proiectul imobiliar a fost aprobat în perioada în care acesta era consilier local. Prețurile actuale pentru apartamente similare în acest complex depășesc 200.000 de euro, conform site-urilor de imobiliare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zborul Wizz Air Cluj-Napoca – Bari, întârziere de peste 7 ore la plecare

Publicat

De

wizz air avion

Zborul operată de compania aeriană Wizz Air de la Cluj-Napoca spre Bari are o întârziere de peste 7 ore la plecarea de pe Aeroportul Cluj, marți, din cauza unor probleme tehnice.

Pasagerii zborului W43397 Cluj-Napoca – Bari, operat de Wizz Air, au fost anunțați că plecarea aeronavei de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost amânată cu mai bine de 7 ore.

Întârzierea, cauzată de probleme tehnice

Potrivit informațiilor furnizate Cluj24 de reprezentanții aeroportului, întârzierea a fost cauzată de probleme tehnice cu aeronava destinată acestei curse. Echipajul de zbor a trebuit schimbat după o cursă operată în această dimineață, ceea ce a contribuit la extinderea întârzierii.

Astfel, zborul spre Bari programat pentru ora 12:45 va decola din Cluj-Napoca abia la ora 20:00. Îmbarcarea se face de la poarta A7.

În tabela afișată pe site-ul Aeroportului Cluj, un alt zbor operat de Wizz Air, Cluj-Napoca – Basel, care trebuia să decoleze de la Aeroportul Cluj în acestă dimineță la 07:10 are o întârziere estimată de peste 12 ore, până la 19:40.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Gherla, în Cluj. Trei mașini implicate

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, marți, pe str. Dejului din Gherla. Au fost implicate trei mașini. Din fericire, nimeni nu a fost încarcerat. O tânără de 18 ani a fost dusă la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut pe strada Dejului din Municipiul Gherla. În accident au fost implicate trei autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

accident

FOTO. ACCIDENT la Gherla, în Cluj. Trei mașini implicate

O tânără în vârstă de 18 ani a primit îngrijiri medicale și a fost ulterior transportată la spital pentru investigații suplimentare.

La misiune au luat parte echipajele de la Punctul de Lucru Gherla”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

600.000 de euro din bugetul local pentru repararea drumurilor și aleilor din Complexul Neurologie. Boc: Ministerul nu îi ajută

Publicat

De

Primarul Emil Boc, a anunțat că Primăria va aloca 600.000 de euro din bugetul local pentru modernizarea infrastructurii în zona Complexului Neurologie al Spitalului Clinic Județean.

Deși aceste lucrări nu sunt de competența directă a administrației locale, primarul Emil Boc a subliniat că este necesar să se ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din jurul clinicilor universitare, care fac din Cluj-Napoca un „AKH al Transilvaniei”.

600.000 de euro din bugetul local pentru reparații

Emil Boc a declarat că, deși drumurile, trotuarele și spațiile din jurul clinicilor de pe Pasteur se află în administrarea Ministerului Sănătății, Primăria Cluj-Napoca va interveni pentru a repara trotuarele, aleile și alte infrastructuri.

„Joi avem ședință de consiliu, avem proiecte importante pe ordinea de zi. Unul dintre ele, chiar dacă nu e de competența strictă a primăriei, vreau să vedeți modul în care noi abordăm acest oraș. Avem clinicile universitare de excepție în Cluj-Napoca, avem un corp medical absolut fabulos, care face din acest oraș un AKH al Transilvaniei.

Când mergi în clinicile de pe Pasteur și vezi starea degradată a trotuarelor, a aleilor, a spațiilor verzi, a gropilor din asfalt, evident că te gândești: ok, sunt în subordinea ministerului, dar dacă ministerul nu îi ajută, haide să încercăm noi să găsim soluții să reparăm această situație”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

Lucrările, gata anul acesta

Pentru a asigura o infrastructură adecvată atât pentru ambulanțe, cât și pentru accesul persoanelor cu dizabilități, Primăria va aloca 600.000 de euro. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului, a adăugat primarul.

„Am discutat cu colegii mei, am discutat cu conducerea Spitalului Clinic Județean și noi vom aloca, din banii primăriei – fără să fim obligați – 600.000 de euro să reparăm aleile, trotuarele, curțile, canalizările, captarea apelor pluviale, sistem rutier și sistem de infrastructură pentru persoanele cu dizabilități din complexul Neuro de pe Pasteur. Lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului și ambulanțele să nu mai treacă prin gropi și noroi. Este un mod prin care ne uităm la oraș din toate perspectivele, să ajutăm, să sprijinim, pentru că doar așa poți să construiești o comunitate”, a mai arătat Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax