Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. FOTO. Doi clujeni comercializează IURTE din Mongolia și le montează la cheie: Conexiunea mea cu Mongolia e șamanismul

Publicat


289447134 10225944919144094 4113473862242688851 n

Un cuplu de clujeni angajat în proiecte de camping și deservirea persoanelor fizice comercializează iurte direct din Mongolia, existând posibilitatea de a locui în ele permanent sau doar în vacanță, fără autorizație de construire. Totul a început când cei doi și-au vândut apartamentul și s-au retras în iurta unde locuiesc și acum, pentru a avea un trai mai liniștit.

„Ideea a plecat de la faptul că eu am renunțat la dogmatica psiho-socială a orașelor și mi-am vândut apartamentul, cumpărând un teren în natură și o iurtă din Mongolia.

După ridicarea iurtei, când mongolii mi-au spus că e a mea, mi-am dat seama că nu am cu ce să închid ușa, nu era nicio yală, nicio clanță. S-au uitat la mine și nu înțelegeau de ce am nevoie de așa ceva, pentru că la ei nu se încuie locuințele.

Când se pleacă de acasă, de obicei, cea mai în vârstă femeie din familie gătește, pentru a servi persoanele dacă intră când gazda lipsește”, descrie Jakab György, pentru Cluj24.

Când el și partenera sa de viață, Kömöcsi Cristina, au văzut cât este de plăcut să locuiască într-o iurtă, li s-au aprins beculețele.

„Anul trecut, prin iunie-mai, am cumparat iurta. Pandemia a obstrucționat ideea comercializării lor, dar treptat, am reușit să punem totul la punct astfel încât să demarăm acest proiect”, adaugă el.

198516360 10223847607152605 8830273605640375002 n

De ce să locuiești într-o iurtă

Concurând pe bună dreptate cu o casă, iurta se remarcă prin faptul că nu necesită teren intravilan, ceea ce reprezintă un avantaj pentru cei care vor să investească în acest tip de locuință.

„Iurta te protejează de căldură, frig, vânt, ploaie, dar îți permite să auzi constant natura, păsările, tot ce se întâmplă în jurul tău. Oferă maximă protecție, un somn impecabil, dar și conexiune cu natura”, precizează Jakab.

Așadar, iurta este potrivită celor cărora le place schimbarea, natura, libertatea de mișcare, dar și celor care doresc un cuib plăcut pentru familie sau pentru casa de vacanță, campinguri, festivaluri și alte asemenea.

289057779 10225944918464077 3914058981334313431 n

Livrări, prețuri, protecție UV, montaj la cheie – tot ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra o iurtă

Cuplul livrează în toată țara.

„Răspundem comenzilor atât de la persoane fizice, cât și de la persoanele juridice care administrează campinguri, se ocupă de cazări, fie ele de pe litoral sau de la munte”, notează acesta.

El compara iurta cu un Lego.

„Te poți juca cu ea, poți face să fie doar de sezon. Noi am mers pe ideea de vară-iarnă în ceea ce privește comercializarea.

Iurta se poate echipa cu geamuri de toate dimensiunile, pe acoperiș se poate pune cupolă. Se fac restaurante, săli de conferințe și alte asemenea în iurte”, completează el.

Prețurile pe anul viitor nu se cunosc încă, dar anul acesta, pentru iurtele uzuale – fără accesorii și geamuri, dar cu aspect tradițional – costurile variază între 4.500 și 8.500 de euro.

Livrarea iurtelor se face la adresa solicitată, unde cuplul asigură și montajul la cheie. Iurtele sunt echipate pentru iarnă, cu mai multe straturi de izolare, impermeabilitate și protecție UV.

198357384 10223847606192581 8000603518369176092 n

Despre locuitul într-o iurtă: „Ai nevoie de un dram de nebunie să faci un așa pas”

Cuplul e deschis să ofere, de asemenea, sfaturi din propria experiență întrucât au locuit în iurtă și pe timp de iarnă.

„În secuime era o persoană care își cumpărase o iurtă cu mult înaintea mea. Nu cunosc pe altcineva care să comercializeze iurte în țară, dar cum România e mare, nu cred că sunt primul, cum nu am fost nici primul care și-a cumpărat.

Cred că ai nevoie de un dram de nebunie să faci un așa pas pentru că, într-adevăr, e ceva ieșit din comun. Schimbându-ne modul de viață, mulți oameni au dispărut din viața noastră, nu toți acceptă cu ușurință ideea aceasta”, relatează Jakab.

În ceea ce privește diferențele meteorologice, el a precizat că în Mongolia sunt semnificativ mai puține precipitații decât în România, prin urmare, izolarea părții de jos a geamurilor iurtei sale a fost necesară.

„Noi am instalat iurta în Călățele, unde sunt furtuni mari și, cu toate acestea, e foarte rezistentă și călduroasă iarna”, descrie el.

198840039 10223847606552590 2518474438466290532 n

Șamanismul, conexiunea cuplului cu Mongolia: „Trebuie să poți să cazi în propria beznă ca să poți coborî și după alții”

Totodată, a explicat simbolistica iurtei. Fiindcă e rotundă, reprezintă Universul, un cerc întreg. În centrul acesteia, cuplul a montat un șemineu reprezentând focul vieții, întrucât Jakab nu este străin de cultura și practicile spirituale ale mongolilor.

Conexiunea lui cu Mongolia este însuși șamanismul.

„Sunt practicant șamanic și energetic din 2003. Am învățat de la un bătrân neamț care a locuit în Africa timp de 26 de ani.

De 13-14 ani locuiește în munți, recent i-a murit partenera de viață și a rămas singur. De la el am învățat și continui să învăț, fiindcă experiențele și adevăratele inițieri – care constau în experimentarea lucrărilor șamanice – nu se termină niciodată.

Șamanismul și lucrul cu energiile presupune să poți să cazi în propria beznă ca să poți coborî și după alții”, conchide acesta.

De când locuiește într-o iurtă, viața lui s-a schimbat la 180 de grade. Simte că totul s-a îmbunătățit, de la stilul de viață la punctele de vedere.

Cu alte cuvinte, crede că a fost contextul ideal în care să se conecteze mai bine la propria persoană, adică natura, dat fiind că „șamanul trăiește și lucrează în lumina naturii”.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mda

    iunie 27, 2022 la 9:42 am

    Baiatul acela delireaza maxim. Pentru asemenea constructie AI nevoie de autorizatie de construire, mai ales daca vorbim de restaurante si functiunii destinate publicului. Haideti sa ne aducem aminte de situatia de acum o saptamana, cand foisorul acela construit fara autorizatie, de niste „baieti care stie meserie”, a cazut pe subpreferctul Salajului si a dus la decesul acestuia.

    In plus, pentru utilitati, apa, gaz, electrica, canal, ai nevoie de acte pe imobil.
    Cred ca inspectorii de la ISC abia asteapta asemenea oportunitati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 2.000 de copii cu malformaţii cardiace grave, salvaţi la Cluj şi-n alte centre din România şi Italia. Mulţumim, San Donato

Publicat

De

Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi din ţara noastră în ultimii 9 ani, a informat, vineri, ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Rafila a vizitat, la invitaţia conducerii Grupului San Donato, Policlinica IRCCS San Donato, Spitalul IRCCS San Raffaele şi Spitalul IRCCS Galeazzi – Sant’Ambrogio din Milano. Ministrul a fost însoţit de consulul general al României la Milano, Florin Pascu.

„Parteneriatul şi colaborarea salvează vieţi! Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi România în ultimii 9 ani. Dezvoltarea profesională a peste 140 de specialişti români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice este de asemenea o componentă esenţială a acestei colaborări, care va permite până în anul 2025 ca toate aceste tipuri de intevenţii chirurgicale să se realizeze în România. Mulţumesc în mod deosebit conducerii Grupului San Donato, dr. Francesco Galli, domnului profesor Alessandro Frigiola şi domnului profesor Tammam Youssef pentru sprijinul constant acordat şi care are ca principală preocupare tratarea copiilor cu afecţiuni cardiovasculare grave şi care permit viaţă mai bună pentru copiii români care au nevoie de ajutor medical”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat în comunicat.

România a reînnoit recent acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu Grupul San Donato, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo şi Asociaţia Inima Copiilor din România.

„Scopul colaborării româno-italiene este scăderea ratei mortalităţii infantile în România cauzate de malformaţiile cardiace congenitale. Datorită acordului, au fost realizate aproximativ 1.700 de intervenţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Marie Curie’ din Bucureşti şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara, iar aproximativ 600 de copii au fost transferaţi şi operaţi la San Donato”, se precizează în comunicat.

De asemenea, 140 de cadre medicale din România (medici, asistenţi medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, iar 90 la Spitalul „Marie Curie” în timpul misiunilor operatorii.

În Italia, la centrul de chirurgie cardiacă, ministrul Rafila s-a întâlnit cu părinţi ai copiilor români operaţi acolo. El a discutat şi cu unul dintre medicii români de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” care se află la pregătire profesională în Italia.

Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Grupului San Donato au discutat şi despre posibilitatea de extindere a colaborării în alte specialităţi medicale. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Maşină în flăcări la intrare pe A3. Au intervenit pompierii clujeni. Defecţiune la instalaţia electrică

Publicat

De

masina flacari

O maşină a fost cuprinsă de flăcări la nodulrutier de intrare pe autostrada A3, în Turda.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe nodul rutier de acces pe autostrada A3 din apropiere municipiului Turda.

Echipajul a găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Cauza probabilă a fost o defecțiune la instalația electrică a autoturismului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Beznă în Parcul Mare. S-a luat curentul. Noaptea, ca hoţii. Clujenii şi-au luminat calea cu telefoanele

Publicat

De

bezna parcul mare

Parcul Mare din Cluj-Napoca a fost cuprins, vineri seară, de o beznă totală, conform imaginilor trimise de un cititor al Cluj24. Spre surprinderea mulţimii de clujeni care erau în parc, lumina s-a luat brusc. Mulţi dintre ei şi-au amintit de vremea lui Ceauşescu, când era des întâlnită o asemenea practică.

Majoritatea celor prezenţi au apelat la telefon pentru a-şi lumina calea, iar cei cu biciclete puse la punct şi-au aprin farurile. Deocamdată nu se ştie dacă au fost incidente.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în prima lună de toamnă

Publicat

Ultimele două săptămâni de vară vor avea temperaturi ridicate, la fel ca și prima săptămână de toamnă, iar apoi vremea începe să se mai răcească și să devină normală pentru luna septembrie, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri, de meteorologii ANM.

22 – 29 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice și estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de sud-vest a țării, dar mai ales în zona de munte aferentă, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

29 august – 5 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în est și sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile vestice, dar și local deficitare în cele estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

5 – 12 septembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

12 – 19 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, mai ales în estul și sud-estul țării. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în regiunile vestice, nordice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate