ACTUALITATE
EXCLUSIV. Ce ne rezervă ASTRELE până în luna martie. ANALIZE și SFATURI de la un ASTROLOG

Chiar dacă s-a făcut trecerea dintre ani, anul astrologic rămâne același până la echinocțiul de primăvară. În această perioadă, vor avea loc o serie de evenimente astrologice care vor afecta atât planul personal, cât și cel global. Mariana Dumitru, psiholog și astrolog, oferă o perspectivă mai amplă asupra subiectului, pentru Cluj24.
Ce ne rezervă cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie?
În data de 14 ianuarie a început retrogradarea lui Mercur în Vărsător, pe un aspect tensionat cu Uranus, potențând inclusiv careul dintre Uranus și Saturn. Este o perioadă cu tendințe excentrice, cu egoism, nervozitate, inflexibilități, aroganță și multă nerăbdare. Clocotește nevoia pentru independență, provocând instabilitate.
Citește și LUNA ROZ din aprilie 2022: cea mai importantă LUNĂ PLINĂ a primăverii. Ce rol are în stabilirea datei la care se sărbătorește Paștele
Neptun face careu cu Luna și cu Marte, așa încât putem să vedem lucrurile distorsionat, să fim confuzi, să avem sentimente de insecuritate, dezamăgire sau iluzionare. Vom experimenta dorințe și stări emoționale ce țin de idealism și care pot sfârși prin a duce spre dependențe, sau care ne pot implica în acțiuni confuze și riscante.
Ce fenomene atrag după sine experiențe pozitive în această lună?
Mercur se întoarce în Capricorn în 26 ianuarie și tot ce a rămas de rezolvat din 29 decembrie 2021, sau tot ce trebuia atunci finalizat, este adus la suprafață. La acel moment, Mercur era conjunct cu Venus retrograd și cu Pluto, ceea ce ne-ar fi putut face să nu evaluăm corect nici relațiile, nici situația financiară sau deciziile legate de aceste aspecte.
Mercur, în tot acest du-te-vino, cu ajutorul lui Pluto, poate să acceseze zone de o profunzime și valoare corectă, să ne facă să înțelegem cum stăm în viața noastră și care ne sunt posibilitățile reale.
Ce ar trebui să știm, din punct de vedere astrologic, despre luna următoare?
În 4 februarie, Mercur își reia mersul direct, iar în data de 15 intră din nou în Vărsător, unde se întoarce să pună în practică ceea ce a hotărât să reconstruiască. Va activa, din nou, tensiunea dintre Uranus în Taur și Saturn în Vărsător.
O parte din proiectele sale pot deveni viabile la începutul lunii martie, când va fi conjunct cu Saturn. Atunci va ști exact dacă proiectele sale au fost supraevaluate sau nu.
Ingresul lui Marte din Săgetător în Capricorn aduce o și mai mare încărcătură energetică.
Pare a fi o perioadă foarte încărcată. Există vreo portiță de scăpare?
Pe fondul conjuncției Soare – Mercur din Vărsător, când fiecare se gândește doar la el – mintea este detașată de spirit și de sentimente, ceea ce poate aduce egocentrism, încăpățânare, inflexibilitate și impulsivitate – avem noroc cu Luna, care este în scădere și nu plusează la această încărcătură cu o scânteie declanșatoare. Pe parcursul tranzitului, o va întâlni pe Venus și, evident, va fi deturnat o perioadă de la treburile lui.
Ce implicații are Venus în această poveste?
Venus retrograd în Capricorn invită la o reevaluare relațională și financiară. Capricornul este elitist, dar și restrictiv în același timp. Nu îi place instabilitatea, dar de cele mai multe ori, el o provoacă.
Din 29 ianuarie își va relua mersul direct. Din 17 februarie, vom trăi o perioadă interesantă, pentru că Venus va face conjuncție cu Marte și vor merge împreună până pe 6 martie, când vor intra, tot de mână, în Vărsător.
Vor sta în acest aspect până pe 10 martie. Este o perioadă în care relațiile se fac și se desfac. O perioadă plină de pasiune, de dragoste de viață, plină de magnetism și atracție, dar și de impulsivitate în cheltuieli, mai ales la acelea care țin de estetică.
Am vorbit de interacțiunea Lunii cu Venus, apoi doar de Venus. Ce ne puteți spune referitor la Lună, în particular?
Luna a făcut aspect de Lună plină în 18 ianuarie, în ziua lui Marte. Soarele, fiind conjunct cu Pluto, ne pune la dispoziție o energie imensă, care poate provoca frământări, dar și evenimente impulsive, pe fondul tensiunilor interioare cauzate de bătălia dintre conștient și subconștient, la nivel individual.
Dar la nivel global, ce fenomene au loc?
La nivel macro, pot escalada, din nou, tensiunile și frământările sociale, sau chiar mai mult, provocările între state, cu dorințe pentru putere și control, pe fondul unei lipse de tact, adus de Mercur retrograd în careu cu Uranus. Este o perioadă de individualism extrem, marcat de dorințe de libertate.
E vizat și învățământul, în special cel primar, gimnazial și liceal. Acolo se vor impune noi restricții și se vor lua decizii de reconstrucție pe alte fundamente. În învățământul superior, deciziile sunt de scurtă durată sau periodice.
Am înțeles, mulțumesc. Să revenim la Lună. Ce ar mai trebui să știm despre evenimentele în care satelitul este personaj principal?
Luna nouă din 1 februarie aduce cateva trăsături de bază, la fel de subiective și inflexibile. Acestea țin de adaptabilitate și de reacțiile necontrolate care pot degenera în comportamente iraționale și violente, chiar fanatice.
Dorința de libertate va fi atât de mare, încât poate fi împinsă la extrem. Atenție la situația pecuniară. Atenție la explozia infectărilor pe teritoriul României. Gestionarea acestui val va fi mai serioasă și mai responsabilă, deși durata este mai mică.
În a doua jumătate a lunii februarie, ce planuri sunt afectate? Se păstrează tensiunea energetică?
În 16 februarie va fi Lună plină, Lună care vizează mai mult sănătatea, locurile și colegii de muncă. Nu mai sunt planete retrograde, iar conjuncția dintre Marte și Venus invită la iubire.
Atenție, însă, la tendințele de posesivitate și gelozie. Poate fi o perioadă cu multe înșelăciuni, în care să fie implicată latura sentimentală, dar și multe înșelăciuni de natură financiară.
În continuare, se menține posibilitatea de apariție a unor evenimente ciudate și imprevizibile, sau chiar exagerate.
Ce ne rezervă martie, astrologic vorbind?
Luna nouă din 2 martie este foarte interesantă. Avem o triplă conjuncție în Capricorn și Pești și o dublă conjuncție în Vărsător. Aduce încăpățânare, subiectivitate, dar și motivație.
Se va simți nevoia de apartenență la un grup, iar interesul pentru acțiunile umanitare și binele social va crește. Doar conjuncția Mercur-Saturn invită la prudență, la strategii, scopuri precise și la multă tenacitate.
Se păstrează o impulsivitate la cheltuieli, care dau impresia de stabilitate și au pretenția că merită. Există multă posesivitate, sentimentele sunt intense, chiar obsesive.
Puterea acestei triple conjuncții, între Marte, Venus și Pluto din Capricorn, poate să aducă dinamism și curaj, dar poate să degenereze și în cruzime și sadism. Este, totodată, o perioadă activă, marcată de încredere și putere de transformare.
În 18 martie, Luna plină aduce mai multe resurse pentru că este susținută astral de Pluto, care îi dă putere și o ajută să schimbe lucrurile. Pe de altă parte, intensitatea emoțiilor ar putea să degenereze într-o exprimare puternică sau dură.
Este un moment cu încredere și inspirație, cu atracții neașteptate, căsătorii și despărțiri la fel de subite, cu sentimente schimbătoare.
Cu Marte pe MC se pot flutura, din nou, armele și înzestrările armate. Fondul perioadei este plin de evenimente ciudate și imprevizibile, însă oportune. Evenimente instabile, atât financiar, cât și relațional – care implică familia, religiile, credințele, idealurile – sunt cele care vor provoca fluctuație, inconsecvență, inconstanță.
La nivel individual, este bine să ne adaptăm și să avem răbdare.
Dacă ar fi să aruncăm o privire de ansamblu asupra perioadei rămase până la trecerea într-un nou an astrologic, adică până în 21 martie, ce concluzii ați trage?
Toată această perioadă este una încărcată astral, pe zodiile Capricorn, Vărsător și Pesti, însă vor influența lucrurile doar în funcție de locul unde aceste aspecte se găsesc în harta natală a fiecaruia dintre noi.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.
Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.
Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare
Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.
Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair
În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.
Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.
Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.
Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare
Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.
Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.
”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.
Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.
Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.
Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.
Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.
EVENIMENT
FOTO. ”Bijuteriile” Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, alături de ghiocei și brândușe

Primăvara a adus din nou spectacolul fascinant al naturii în Grădina Botanică din Cluj-Napoca.
Vizitoatorii se pot bucura de câmpuri ghiocei bogași și brândușe de primăvară din Carpați.
”Bijuteriile botanice” ale Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj
Atât ghioceii bogați (Leucojum vernum), cât și brândușele de primăvară (Crocus heuffelianus) sunt două dintre speciile conservate ex situ cu mare grijă la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Brândușe de primăvară (Crocus heuffelianus)
În plus, vizitatorii pot explora și zonele de făgete ale grădinii, unde pot fi admirate dintre cele mai rare bijuterii botanice ale Carpaților: Cardamine glanduligera, sau breabăn, o specie endemică a Munților Carpați, și Hepatica transsilvanica, sau crucea voinicului, care crește doar în regiunile montane din România.
”Speciile endemice sunt acele plante sau animale care trăiesc doar într-o anumită regiune a globului – în cazul nostru, Carpații. Cu alte cuvinte, aceste mici simboluri ale pădurii carpatine nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume”, arată reprezentanții Grădinii Botanice. Sigur, pot fi admirate și alte flori de primăvară.

Isopyrum thalictroides este o specie de plantă care aparține familiei Ranunculaceae

Anemonoides ranunculoides este o specie de plantă erbacee și perenă care crește în păduri din Europa până în Asia de Vest
EVENIMENT
Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.
Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.
„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.
Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.
ECONOMIE
NTT Data România, amendă de 25.000 de euro, în urma unui atac cibernetic. Hackerii au accesat date personale

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat NTT Data România cu suma de 25.000 euro după o investigație care a depistat că datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice au fost accesate neautorizat în urma unui atac cibernetic.
NTT Data România a fost amendată cu suma de 25.000 de euro în urma unui atac cibernetic pe care nu l-a semnalat în termen legal Autorității de supraveghere. Hackerii au accesat copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie și pașapoarte ale unui „număr semnificativ de persoane fizice”.
„Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a finalizat, în luna februarie 2025, o investigație la operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. și a constatat încălcarea art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) și art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.
Ca atare, operatorul a fost sancționat cu:
- amendă în cuantum de 124.432,50 lei, echivalentul sumei de 25.000 euro, pentru încălcarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) din Regulamentul (UE) 2016/679.
- avertisment pentru încălcărea dispozițiilor art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.
Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. a unei notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal, potrivit dispozițiilor art. 33 din Regulamentul (UE) 2016/679”, a transmis marți instituția.
Datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice, accesate neautorizat
În cadrul investigației, s-a constatat că, în urma unui atac cibernetic, a fost accesată infrastructura informatică a operatorului și astfel au fost extrase în mod neautorizat date cu caracter personal.
„În acest context, precizăm că această situație a condus la accesul neautorizat la date cu caracter personal ale unui număr semnificativ de persoane fizice vizate, precum: nume, prenume, semnătură, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, sexul, naționalitatea, copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie, pașapoarte, certificate de naștere, informații privind ocuparea forței de muncă și informații financiare: facturi, contracte, planuri de buget, informații educaționale (înregistrări ale unor cursuri de formare, participarea la cursuri de formare, CV-uri, diplome de studii), date sensibile privind sănătatea angajaților”, mai arată instituția.
Operatorul nu a notificat incidentul în termenul legal
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal spune că furnizorul de soluții IT nu a pus în aplicare măsuri tehnice adecvate pentru protecția datelor personale și nici nu a notificat incidentul în termenul legal.
„S-a constatat că operatorul nu a pus în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate și nu a realizat testarea, evaluarea și aprecierea periodică a eficacității măsurilor tehnice și organizatorice pentru garantarea securitatății prelucrării datelor, incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea, integritatea, disponibilitatea și rezistența continue ale sistemelor și serviciilor de prelucrare. (…)
De asemenea, în cadrul investigației s-a constatat că operatorul nu a notificat Autoritatea de supraveghere în termen de 72 de ore de la data la care a luat cunoștință de incidentul de încălcare a securității datelor cu caracter personal, încălcând astfel dispozițiile art. 33 alin. (1) din RGPD.
Operatorul a achitat amenda contravențională stabilită, mai arată ANSPDCP.
Reacția NTT Data România
NTT Data România a precizat, într-o reacție transmisă HotNews.ro, că a întărit măsurile de securitate după atacul cibernetic care a avut loc în vara anului 2024.
„Referitor la incidentul petrecut în urmă cu 9 luni, precizăm că accesul la sistemul compromis a fost restricționat de către experții noștri în securitate cibernetică, la foarte scurt timp după detectarea intruziunii. Acțiunea rapidă a condus la o limitare majoră a cantității și calității de date afectate, raportată la totalitatea datelor disponibile în sistem.
Izolarea sistemului afectat a împiedicat extinderea amenințării în alte zone. Angajamentul NTT DATA Romania de a proteja datele gestionate este confirmat de un set de măsuri tehnice pe care departamentele responsabile le-au aplicat pentru a crește rezistența la orice eventuală acțiune ostilă”, au precizat reprezentanții NTT Data România.