EVENIMENT
Eu VOTEZ. Alegerile unor personalități clujene – Anca Buzoianu, Dragoș Damian, Ștefan Gadola – în duminica alegerilor (II)

La alegerile locale și europarlamentare de duminică au votat, pe lângă politicieni și candidați la diverse funcții în administrația locală și în PE, și personalități clujene, oameni de cultură, antreprenori sau reprezentanți ai mediului academic. Cluj24 a încercat să afle de la ei pentru ce anume au votat.
Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a votat pentru ceea ce cred că este cea mai buna varianta pentru sprijinirea culturii si patrimoniului tării.
”Îmi doresc ca patrimoniul cultural si muzeele sa fie mult mai bine apreciate si susținute in viitor”, a spus Sălăgean.
Cum au votat șefii de companii din Cluj?
Dragoș Damian, CEO Terapia, a afirmat că în județul Cluj sunt înregistrate 80.000 de firme și s-a întrebat oare ce au votat șefii acestor companii?
”Eu am votat pentru ca să fie eradicată criminalitatea fiscala, care a atins proporții amețitoare, anual 100 de miliarde de lei nu ajung la români. Criminalitatea fiscală înseamnă corupție, sărăcie, stagnare.
Și sa fie clar pentru toata lumea, criminalitatea fiscală rămâne principalul motiv pentru care din 2025 o sa avem taxe, impozite și contribuții mai mari.
Am votat pentru ca cei aproape 150 milioane de lei pe care i-am plătit anul trecut in taxe, impozite si contribuții sa ajungă acolo unde este nevoie de ei. Pentru ca să nu mai trebuiască sa plece copiii noștri din Cluj sau din România în căutarea unei vieți mai bune.
Am votat pentru ca Uniunea Europeană sa aibă lideri vizionari care să își asume reindustrializarea Europei așa cum a fost ceruta in declarația de la Anvers. Europa a pierdut enorm în competitivitate fața de restul continentelor și țărilor industrializate.
Politicienii știm ce au votat. Oare ce au votat cei 40.000 de clujeni care au firme în județ și cei 1,5 milioane de oameni de afaceri care au firme în România?”, a spus Damian.
Vot pentru viitor
Omul de afaceri Ștefan Gadola, președintele asociației patronale HORECA Cluj, consideră că alegerile locale și europarlamentare sunt un moment foarte important pentru viitorul României, al copiilor și nepoților noștri.
”Ne trebuie o țară normală, cu o strategie clară. Nu am văzut, din păcate, la niciun candidat să propună niște lucruri clare, punctuale, concrete, pentru a le putea verifica. Astfel că am votat cu acei candidați pe care i-am cântărit și care se apropie de așteptările mele”, a precizat Gadola.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH), Anca Buzoianu, a votat cu gândul la viitor.
”Am votat pentru viitor, pentru viitorul copiilor, nepoților și studenților mei. Am votat așa cum m-a îndemnat conștiința cel mai bine pentru viitor, acesta fiind cel mai important lucru”, a precizat Buzoianu.
Exercițiu democratic
Lucian Năstasă-Kovacs, directorul Muzeul de Artă Cluj-Napoca, susține că votul este un exercițiu democratic de care ar trebui să profităm cu toții.
”Voi alege la nivel local oameni pentru care arta și cultura înseamnă ceva, care au susținut nu numai Muzeul de Artă ci tot ce înseamnă patrimoniu artistic și cultural, educația culturală și au investit în artă și cultură. Știți cum se spune: Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor! Și cu asta cred c-am spus tot…”, a arătat acesta.
Sandy Deac, vocalist și chitarist al trupei Desperado, votează la Cluj-Napoca.
”Mă-ntorc de la Oradea și normal că mă duc la vot. Este dreptul meu și voi profita de el. Vreau să pun umărul la o schimbare. Vorba aia, să se schimbe, dar să rămână la fel”, a spus Deac.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.
În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!
Într-o lume inundată de informație, analfabetismul funcțional nu este doar o carență, ci o vulnerabilitate de exploatat. Nu lipsa scrierilor ne condamnă, ci incapacitatea de a le înțelege sensul profund. Cuvintele devin simple zgomote, atât timp cat ele nu sunt înțelese de cel care cu dificultate le citește. În consecință, propozițiile și frazele devin forme fără fond.
„Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat”
Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat, iar gândirea critică devine ceva de domeniul imposibilului. Un om care citește fără să înțeleagă este asemenea unui navigator fără busolă, care vede harta, dar se rătăcește oricum. Educația nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe, ci dezvoltarea capacității de a gândi autonom, cu propria minte. Și singura armă împotriva dezinformării nu este accesul la cuvinte, ci puterea de a le înțelege corect.
Cine nu învață să citească dincolo de rânduri va ajunge să trăiască după scenariile altora. Va trăi într-o ignoranta profundă, umilitoare, crezând în același timp că deține adevărul absolut!
EVENIMENT
Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.
Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.
Problema mașinilor abandonate nu este una nouă în Cluj-Napoca, iar primăria a derulat în trecut campanii de identificare și ridicare a acestora.
Până în prezent, sesizările figurează ca fiind „în lucru” pe paltforma MyCluj.
EVENIMENT
CFR 1907 Cluj, după ce suporterii ”U” au bătut 3 copii: Sperăm la o delimitare din partea clubului ”U” pentru astfel de practici

Conducerea clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a reacționat, marți, după ce mai mulți copii au fost bătuți de suporteri ai rivalei ”U” Cluj, la finalul derby-ului clujean de luni seara, unul dintre ei ajungând la spital, cerând delimitarea celor de la Universitatea față de astfel de violențe.
”Nu doar că ne e greu să privim imaginile ajunse în posesia noastră și a presei, dar nu ne putem pune în pielea familiilor care și-au văzut copiii pe paturi de spital. Familii care, cu bună credință, i-au sprijinit și n-au trăit cu frică pentru faptul că s-ar putea întoarce cu răni acasă după un meci de fotbal. Sau că nu s-ar mai întoarce.
În confruntările directe, fără a depinde de soarta meciului, o parte a suporterilor Universității Cluj alege să mute dinamica din teren și din tribune, într-un mod negativ, pe străzile orașului.
S-a ajuns ca însemnele clubului nostru să le dea „dreptul” de a le elimina, aplicând și o „corecție” celor care văd culori în fața ochilor, și nu doar alb-negru. Totul a culminat cu seara trecută, când acțiunile, complet condamnabile, au ajuns să fie îndreptate asupra unor tineri, unii chiar minori.
Nu este acceptabil ca un suporter să ajungă în spital
Nu doar că nu este normal, dar nu este acceptabil ca orice suporter, aparținând sufletește de orice echipă din această lume, să plece de la stadion cu ambulanța! Nu este normal ca dorința de a te bucura de atmosfera unui derby să se transforme în spitalizare.
Nu este normal ca adulți, în toată firea, să își bată joc, să amenințe cu moartea și să îi mutileze pe suporterii unei echipe, indiferent de vârstă, dar mai ales minori. Nu este normal, și nu vom accepta asta. Niciodată!
În cazul unor altercații în care au fost implicați inclusiv suporterii noștri, având sau nu vreo vină, clubul nostru a condamnat cu fermitate orice astfel de acțiune și a solicitat organelor abilitate să investigheze și să ia măsurile necesare.
S-a ajuns, din păcate, prea departe, și nu putem lăsa lucrurile să rămână așa!
Violențe inacceptabile
Am asistat la violențe complet gratuite și inacceptabile din partea suporterilor unui club care se mândrește cu tradiția sa și cu spiritul studențesc care, în mod cert, e departe de ceea ce s-ar dori a fi; un spirit stradal, cu manifestări condamnabile din orice punct de vedere, moral sau penal, și care nu va face niciodată cinste nimănui.
Sperăm, astfel, la o reacție și la o delimitare din partea clubului U Cluj pentru astfel de practici. În caz contrar, tăcerea va fi interpretată ca atare”, arată conducerea clubului din Gruia.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat în martie 2025 o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, se arată într-o analiză Storia. Cluj-Napoca și Brașov se regăsesc în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă și un interes crescut pentru aceste piețe.
În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente
Prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 123.480 euro, al unui apartament cu două camere (55 mp) a fost de 169.785 euro și al unui apartament cu trei camere (75 mp) a fost de 231.525 euro. Comparativ cu martie 2024, prețurile au crescut cu 17.440 euro pentru o garsonieră, cu 23.980 euro pentru un apartament cu două camere și cu 32.700 euro pentru un apartament cu trei camere.