EVENIMENT
VIDEO. „Eu sunt Teodora”. Manifestație împotriva violenței la Cluj, după ce o femeie gravidă a fost ucisă lângă București
Peste 100 de clujeni, în marea lor majoritate femei, au participat sâmbătă la o manifestație-protest împotriva violenței.
În stradă i-a adus o crimă cumplită care a avut loc săptămâna trecută. Teodora Marcu, care era gravidă, a fost împușcată mortal pe 31 mai, în complexul rezidențial Cosmopolis de lângă București, în timp ce își ținea fetița de trei ani în brațe. Autorul, Robert Lupu, cunoscut online ca Robert Wolf, era fostul ei concubin. După atac, s-a sinucis cu aceeași armă.
„Eu sunt Teodora”. Manifestație împotriva violenței la Cluj, după ce o femeie gravidă a fost ucisă lângă București
„Ne-am adunat azi aici pentru că vrem să fim în siguranță, să fim ascultate. Ne-am săturat ca o dată pe săptămână să moară o femeie. Vrem să tragem un semnal de alarmă ca autoritățile statului să-și facă treaba, adică ordinele de restricție asupra abuzatorilor să fie respectate. Vrem să ne facem vocile auzite”, a declarat pentru Cluj24.ro Sabina Cojocaru, una dintre organizatoarele protestului, care a avut loc în Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.
Totul a pornit de la un „grup de inițiativă” de patru persoane, care a colaborat cu cei de la Queer Sisterhood și au organizat acest protest.
„Nu mai îngropăm femei, îngropăm sisteme”
Organizatorii au prezentat și un manifest: „Eu sunt Teodora” – cu toții suntem parte din asta.
„Trebuie să avem grijă de toate femeile, de cele care se consideră femei. Să avem empatie față de identitatea ei. Singura cale spre normalitate este solidaritatea. Am văzut că în ultimii ani, în multe instituții din România, a devenit normal discursul violent împotriva femeilor, iar noi suntem aici să le susținem și să ne unim vocile împreună”, au spus organizatorii.
De asemenea, în manifest se arată că femicidul există și trebuie numit ca atare. „Vrem viață și dreptate pentru toate femeile: cele rome, LGBT și trans. Nu mai vrem să pierdem nicio femeie din cauza patriarhatului!”
Noi, femeile, avem drepturi
La protest a fost prezentă și jurnalista Emese Vig.
„Și noi, femeile maghiare, avem tăcerile noastre. O realitate care nu este invizibilă doar pentru că suntem o minoritate. Câte femei rămân cu trauma nespusă, doar pentru că la poliție le pun să vorbească în română, limbă care nu le este naturală? Câte povești nu se cunosc pentru că fetele, femeile nu au avut pe cineva care să le traducă? Aceasta e cultura noastră. O cultură a tăcerii în care rușinea nu e a agresorilor, ci a victimei”, a spus Emese Vig.
Și influencerul Anca Broască a fost sâmbătă în stradă pentru că, spune ea, și femeile au drepturi.
„Felicitări bărbaților care sunt astăzi aici și care au venit să ne susțină, să o susțină pe Teodora. De când s-a întâmplat tragedia ei, eu merg cu frică pe stradă. De aceea trebuie să cerem ajutorul, să stăm împreună”, a spus Anca.
Andreea Iacob, profesoară la Facultatea de Regie și Film de la UBB, nu a vrut să stea deoparte și a ales să își facă auzită vocea.
„Știam că tata o ardea pe mama cu țigara, o bătea, iar mie îmi zicea că nu m-a vrut. De la el am primit prima palmă, și nu una metaforică. Și uite așa, abuzurile au continuat și în mediul academic în care am ajuns, dar eu pot să fiu vocea studentelor mele, care au fost reduse la tăcere. Sper că nu obosim să luptăm pentru dreptul nostru de a fi în siguranță”, a spus Andreea Iacob.
Iar cei aflați în piață și-au făcut vocea auzită, și-au spus poveștile la microfon și pe pancarte: „Nu e caz izolat, se cheamă patriarhat”.
La final, cei care au ieșit în stradă la Cluj au aprins lumânări în memoria tinerei ucise cu sânge rece.
Paula Mariuța
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.
Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”
Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.
”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Clubul CFR Cluj anunță că s-a stabilit data și ora duelul din Supercupa României cu FCSB, partida urmând să aibă loc sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București.
”Biletele în galeria noastră (Peluza Sud, S103 și S104) vor putea fi cumpărate săptămâna viitoare, de luni până vineri, în intervalul 14:30 – 18:30, de la casele de bilete din Gruia!
Costul unui tichet este de 30 de lei, iar plata poate fi făcută atât cash, cât și cu cardul
Am luptat mereu împreună pentru ceea ce ne-am propus. Tot împreună vom lupta și de această dată să aducem Supercupa în Gruia! Hai CFR!”, arată clubul feroviar.
CULTURA
FOTO. Clujul mai are două “comori vii”: horitorul Traian Balcău și „Lie din Frata”, declarați Tezaure Umane

Doi reprezentanți de seamă ai județului Cluj, Traian Balcău, horitor din comuna Ceanu Mare, și Vasile Pop, cunoscut sub numele de scenă „Lia din Frata”, virtuoz al viorii, vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific de Tezaur Uman Viu.
Anunțul a fost făcut vineri, 20 iunie 2025, de Minuisterul Culturii, care a publicat lista celor 15 români care vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific.
Traian Balcău, horitorul din Ceanu Mare
Născut în 1949 în satul Iuriu de Câmpie, Traian Balcău este considerat unul dintre cei mai reprezentativi horitori ai Câmpiei Transilvaniei.
Horitul, o formă arhaică de expresie orală și muzicală, reprezintă o componentă esențială a spiritualității și filosofiei țărănești, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Cu autenticitate și sensibilitate, Traian Balcău continuă această tradiție vie, fiind sprijinit în demersul său de Centrul clujean.
„Lia din Frata” a învățat să cânte “după ureche”
Vasile Pop este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii instrumentale tradiționale din județul Cluj.
Crescut în spiritul jocului popular din Câmpia Transilvaniei, el a învățat să cânte după ureche, devenind sufletul formației de jucăuși din Frata. Cu vioara sa, a adus și continuă să aducă bucurie la numeroase evenimente populare, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT Cluj.
Clujul, lider național în păstrarea tradiției
Odată cu această recunoaștere, județul Cluj ajunge la un total de 17 titluri de Tezaur Uman Viu, consolidându-și poziția de lider național în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.
Programul național „Tezaure Umane Vii”, derulat anual de Ministerul Culturii, are ca scop identificarea și recunoașterea publică a celor care păstrează, creează și transmit valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc.
Titlul este acordat în urma unei selecții riguroase și reprezintă o recunoaștere oficială a contribuției personale la menținerea și transmiterea tradiției autentice.
Foto: CJCPCT Cluj
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Clujean, nemulțumit de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: Praful pune în pericol sănătatea elevilor!

Un clujean reclamă praful de pe strada Mihail Kogălniceanu, zonă recent modernizată de administrația locală.
Un clujean acuză Primăria, pe rețelele de socializare, că nu a rezolvat problema prafului excesiv din zona străzii Mihail Kogălniceau, care pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor din zonă.
„Dragă domnule Primar, nu ați rezolvat problema gravă generată de dumneavoastră odată cu modernizarea zonei Kogălniceanu. Este total inacceptabil ca să inhalăm noi și mai ales copii noștri de la Colegiul Emil Racoviță praful dumneavoastră”, transmite acesta într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.
Praf sufocant pe strada Mihail Kogălniceanu
Bărbatul reclamă că, în ciuda modernizării recente a zonei Kogălniceanu, soluțiile tehnice adoptate ar fi dus la apariția prafului care se ridică în aer, mai ales în zilele uscate, afectând calitatea aerului în proximitatea unităților de învățământ.
Strada Mihail Kogălniceanu a trecut printr-un amplu proces de reamenajare în cadrul unui proiect al Primăriei care viza transformarea zonei într-un spațiu pietonal la standarde europene.
Sesizări de la mai multe instituții
Clujeanul solicită Primăriei să trateze problema cu urgență. Potrivit acestuia, au fost transmise oficial plângeri legate de aerul irespirabil din zonă de către instituțiile din zonă: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat sau Filiala Cluj a Academiei Române.
„Am înțeles ca nu ați luat act de nenumăratele sesizări pe care primăria le-a primit legate de praful insuportabil de aici. Va invit să veniți să vă desfășurați activitatea aici în «aer liber» până la rezolvarea problemei. (…) Sesizările au fost făcute de către Colegiul Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat și Academia Română”, a mai arătat acesta.