Connect with us

CULTURA

„Energia” pictorului clujean Adrian Ghenie, scoasă la licitație. Preț estimativ: 120.000-180.000 euro

Publicat


Lucrarea ”Energie” de Adrian Ghenie va fi scoasă la vânzare la preţul estimativ de 120.000 – 180.000 de euro la licitaţia de primăvară organizată online de Artmark pe 23 martie.

„Energie”, un ulei pe carton, este cea mai bine cotată operă la această licitaţie. În licitaţie, Ghenie mai este prezent cu lucrarea „Fernando Pessoa”, din ciclul „The Raven” – Edgar Allan Poe, un digital print estimat la 1.000 – 1.800 de euro.

Între lucrările estimate la sume ridicate se mai află: „Cap de copil” („Micuţa unguroaică”) de Nicolae Tonitza şi „Maci şi garoafe” de Ştefan Luchian, fiecare la 50.000-80.000 de euro; „Ciobănaş” de Ştefan Luchian, la 30.000-50.000 de euro; „Lectură” de Theodor Pallady, la 30.000-45.000 de euro; „În grădină” de Theodor Aman, la 20.000-35.000 de euro; „Case la Câmpulung” de Nicolae Grigorescu, la 15.000-25.000 de euro; „Nud în interior” de Theodor Pallady, la 18.000-25.000 de euro; „Peisaj la Vlaici” de Camil Ressu, „Regele” de Eustaţiu Stoenescu şi „Nud în interior” de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 12.000-18.000 de euro; „Spaniol” de Iosif Iser şi „Stradă comercială în Iaşi” de Ştefan Dimitrescu, fiecare la 10.000-18.000 de euro; „Turc cu turban” de Nicolae Tonitza, la 10.000-15.000 de euro.

Sursa: Agerpres

Foto: Artmark


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”, cu muzicieni de elită din Cluj-Napoca

Publicat

De

”Misa Încoronării”, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov și Cluj-Napoca.

O ediție specială multiculturală. Consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice naționale, festivalul este o reverență adusă sopranei Virginia Zeani, diva “Assoluta”, care s-a bucurat de adorația publicului, alături de cele mai strălucitoare dintre stelele operei mondiale.

Oglindind acest model de excelență, festivalul și-a asumat rolul de promotor al standardelor excepționale, devenind o cunoscută platformă de dialog pentru personalități culturale ale lumii. Într-o ediție specială, menită să asigure continuitatea într-o perioadă de restricții, celebrăm anul acesta valorile europene și diversitatea orașului Târgu Mureș.

“Muzica înălțătoare, vindecătoare, este principala promisiune a acestei ediții a festivalului”.

“Este un privilegiu să putem purta, mai ales acum, un mesaj de speranță, evocând încă o dată strălucirea anilor de aur ai operei și excepționalele ei legende. Este, de asemenea, o bucurie să ne putem continua misiunea de ambasador al excelenței și al aspirației către înalta performanță.

Festivalul rămâne consecvent menirii sale de promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente.

Vă invităm, deci, la o sărbătoare a muzicii, a bucuriei și a speranței. Am imaginat un drum fermecător, pe care îi invităm să ni se alăture pe toți cei sensibili și tineri în suflet, care vor să se bucure de o călătorie minunată către interior. Vom merge departe, tot mai departe. Până într-un loc în care toți vom deveni unul”, a spus Péter Kolcsár, director artistic al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”.

Mozart: „Un univers acustic plin de grație, menit să unească sunete, culturi și lumi”

Pianistul Zsolt Garai, alături de muzicieni de prim rang ai Operei din Brașov sau Cluj-Napoca, sunt invitați, alături de un public iubitor de muzică, într-un univers acustic plin de grație, menit să unească sunete, culturi și lumi, într-un nou spațiu, al esențelor. Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani dedică unul dintre spectacolele sale Zilei Naționale a Republicii Ungare, eveniment care va fi organizat în spațiul solemn al Bisericii Reformate din Cetate. pe 20 august.

Un concert excepțional de orgă va fi urmat de prețioasa Misă a lui Mozart, partitură a cărei grație sporește sub bagheta dirijorului Traian Ichim. Desemnat cel mai bun dirijor român la Gala Operelor din 2015, Traian Ichim este doctor în studiul artelor și culturologie, titlu obținut la Institutul Patrimoniului Cultural din cadrul Academiei de Știinţe din Republica Moldova. Este, de asemenea, lector universitar doctor al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov.

Donizetti: o poveste de dragoste

“Elixirul dragostei”, partitura fermecătoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotrivă comică și sentimentală, vorbește, pe un ton mereu contemporan, despre puritatea sentimentelor și despre parcursul lor sinuos printre umbre, de la gelozie și naivitate, la magie, iluzii, bani şi orgolii. Programat în eleganta sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a unui tenor cu “voință de fier și abilități muzicale excepționale”, Ștefan von Korch, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din România, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. La rândul ei ovaționată la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsár poartă mai departe, într-o explozie de umor și bucurie, o poveste de iubire amuzantă, delicată, dar suficient de puternică încât să dăinuie până anul viitor. Spectacolul încheie festivalul duminică, 22 august.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Soția lui Emil Boc a scos o antologie de poezii. La Editura Academiei Române

Publicat

De

Oana Boc, soția primarului Clujului, Emil Boc, a anunțat un eveniment editorial care o privește direct, și anume apariția unui volum de poezii.
”Una dintre bucuriile acestei veri: mi-a apărut antologia de poezii în prestigioasa colecție „O sută și una de poezii” a Editurii Academiei Române.
Mulțumiri lui Pompiliu Crăciunescu pentru splendida prefață, mulțumiri Editurii Academiei Române pentru invitația la colaborare și mulțumiri cititorilor cu care mă întâlnesc dincolo de spațiu și de timp, în lumile din poeziile mele!”, a spus Oana Boc.

Citește mai departe

ACTUALITATE

TIFF: Peste 100.000 de cinefili au sărbătorit 20 de ani de festival la Cluj-Napoca

Publicat

De

Ediția aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecții sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitați și un număr impresionant de spectatori.

Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit #împreunăprinfilm întoarcerea în sălile de cinema la împlinirea a 20 de ani de TIFF, transformând ediția din acest an în cel mai amplu eveniment organizat la noi în țară de la începutul pandemiei.

Peste 93.000 de plătitori de bilete au urmărit, în cele 17 locații în aer liber și în interior, selecția de 179 de filme venite din 47 de țări. Lor li s-au alăturat spectatorii prezenți la concertele, masterclass-urile și întâlnirile cu profesioniștii din industrie, organizate cu intrare liberă – în total, peste 100.000 de participanți.

Starul Polunin

Întâlnirea cu starul Sergei Polunin, invitatul special TIFF 2021, s-a aflat în topul celor mai atractive evenimente. Show-ul susținut de dansatorul ucrainean la Castelul Bánffy din Bonțida a impresionat audiența și a stabilit recordul de încasări din acest an.

În prima zi de festival, România sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), documentarul românesc prezentat în premieră absolută la TIFF 2021, este filmul care a obținut Premiul publicului și a înregistrat cel mai mare număr de spectatori la această ediție.

La cele patru proiecții incluse în programul festivalului au participat, în total, peste 3.500 de spectatori. Documentarul va ajunge în cinematografele din întreaga țară în această toamnă, distribuit de Transilvania Film. În topul voturilor publicului, la filme românești, se află și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă) și Holy Father (r. Andrei Dăscălescu).

Filmul de deschidere

Pe locul doi în topul audienței per total s-a aflat Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay), comedia spaniolă care a deschis ediția aniversară a festivalului și care a atras peste 3000 de spectatori la cele cinci proiecții din Cluj-Napoca.

Clasamentul este completat de producția daneză Încă un rând (Another Round, r. Thomas Vinterberg), premiată anul acesta cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin, urmată îndeaproape de Lecții de persană (Persian Lessons, r. Vadim Perelman), premiera mondială Perfect necunoscuți (r. Octavian Strunilă) și filmul de închidere, Anii noștri de glorie (The Best Years, r. Gabriele Muccino).

40 de evenimente cu casa închisă

Bilanțul ediției aniversare TIFF include peste 40 de evenimente sold-out. Printre acestea se numără proiecțiile Dancer, Raport final (Final Report, r. István Szabó), Supernova (r. Harry Macqueen), Un loc ca oricare altul (Nowhere Special, r. Uberto Pasolini), Spirala (r. Cecilia Felmeri), Noua ordine (New Order, r. Michel Franco), Noaptea regilor (Night of the Kings, r. Philippe Lacôte), Vânătorul de balene (The Whaler Boy, r. Philipp Yuryev) – câștigătorul Trofeului Transilvania, dar și Annette (r. Leos Carax), filmul surpriză din acest an.

Biletele s-au epuizat rapid și în cazul cine-concertelor Malombra, cu proiecții ale filmului, acompaniate live de Simona Strungaru și Julie Roué, Fargo by Fragments (Franța) și  Studentul din Praga, cu Irina Margareta Nistor & CelloFun.

Vedeta acestei ediții, filmul românesc s-a aflat în topul celor mai apreciate evenimente de către public. Filme precum Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu), Tata mută munții (r. Daniel Sandu), Căutătorul de vânt (r. Mihai Sofronea) sau Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie (r. Andrei Huțuleac) au adus, la rândul lor, un număr mare de voturi și de spectatori în fața ecranelor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tabără de RESTAURARE a Castelului Bánffy de la Bonțida, în perioada 1-14 august 2021. Se va monta un nou sistem Biodry

Publicat

Fundația Transylvania Trust, responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida, organizează taberele de restaurare la castel și în anul 2021. O noutatea va fi că de data aceasta participanții se pot familiariza cu o tehnologie modernă: pot observa în practică tehnologia Biodry.

„Fundația Transylvania Trust organizează cursuri practice din 2001, de 20 ani, încercând să soluționeze lipsa de profesioniști și muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului construit. Până în prezent am avut în jur de 3000 cursanți din 32 de țări (România, Albania, Australia, Brazilia, Belgia, Franța, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovenia, Suedia, Regatul Unit, Statele Unite, etc).

Taberele sunt destinate în special studenților arhitecți, ingineri constructori, peisagiști, arheologi, istorici de artă, precum și altora interesați. Cursurile sunt adresate de asemenea muncitorilor din industria construcțiilor care doresc să se specializeze în domeniu, dar și altor persoane care sunt interesate de restaurarea monumentelor istorice.

Anul acesta, însă, cei interesați se pot familiariza și cu o tehnologie revoluționară și modernă, deoarece compania Biodry din Târgu Mureș, face parte activ în restaurarea castelului și pe parcursul taberei vor instala un al doilea dispozitiv Biodry la Bonțida.

Bazată pe principiile fizicii cuantice, tehnologia poate usca zidurile clădirilor vechi, istorice, inclusiv cu frescă, fără intervenții invazive, tăierea pereților, substanțe chimice și fără electrosmog.

La eveniment va participa și directorul companiei, Zsolt Varga-Pál Petri, de la care, cei interesați pot primii informații despre tehnologia de succes Biodry, care oprește urcarea apei capilare și igrasia, uscând natural pereții.

Data taberei este 1-14 august 2021. Echipa Biodry va instala dispozitivul în data de 4 august, de la ora 11.00”, se arată în comunicatul fundației.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate