ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Borhanci va fi UNIC în România

Consiliului Local Cluj-Napoca a aprobat miercuri Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii în zona Borhanci, despre care primarul Emil Boc a declarat că este un proiect important, ce ține de viitorul sistemului de sănătate din Cluj.
„Este un spital unic în România. Proiectul face parte dintr-un șir de proiecte din oraș și județ în domeniul sănătății, cele mai importante fiind coordonate de Consiliul Județean”, a spus primarul.
„Am votat în ședința de Consiliu Local de azi aprobarea P.U.Z. – <<Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Cluj-Napoca>>, str. Borhanciului; beneficiar: Consiliul Județean Cluj.
Felicit echipa Consiliului Judetețan Cluj pentru realizarea acestui PUZ important pentru Cluj-Napoca, județul Cluj și întreaga regiune”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Acesta a enumerat caracteristicile viitorului spital:
• Va avea 510 paturi de spitalizare continuă
• Va fi organizat în 12 secții diferite
• Va avea un heliport
• Suprafață utilă: 42.936 mp
• Forță de muncă necesară: aprox. 1200 (medici, personal medical, îngrijitori și alte tipuri de personal);
• 1,2 ha din suprafața terenului va fi folosită pentru funcțiuni conexe: învățământ (creșă, grădiniță, școală, etc) și locuințe pentru medici și personal
Centrele de excelență ridică orașul la un alt nivel
A amintit, în acest sens, spitalul monobloc, centrul de transplant, Spitalul Regional de Urgență, în parteneriat cu Guvernul României, care va fi gata în 2026, și Centrul de Neurochirurgie, care va fi pe strada Pasteur.
„E un centru de excelență ce va ridica orașul la un alt nivel de dezvoltare. Nu în ultimul rând, vorbim și despre proiectul din Borhanci împreună cu Institutul oncologic, un centru de excelență în domeniul cancerului, care vine să reîntregească panoplia de proiecte atât de importante pentru comunitatea noastră”, a adăugat Boc.
Spitalele clujene, susținute cu 10 milioane de lei
Primarul a precizat că se vor aloca din bugetul local 10 milioane de lei pentru spitalele clujene, proiectele urmând să fie aprobate în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 7 septembrie.
Boc a spus despre acestea că fac parte din ecosistemul de sănătate al Clujului.
Bazinul de înot din Borhanci, o investiție majoră pentru natația din România și Europa Centrală și de Est: „Va fi un bazin de ultimă generație”
Mai departe, edilul a informat cetățenii cu privire la bazinul de înot din Borhanci, despre care a precizat că se află în procedurile ANAP.
„Ieri am scos la licitație bazinul de înot din Borhanci, o investiție majoră pentru natația din județul Cluj. Aș spune și din România și din centrul și estul Europei, pentru că va fi un bazin de ultimă generație, util atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști de cel mai înalt nivel, astfel încât Clujul să fie la nivel european și din punct de vedere al dotărilor sportive, așa cum Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost prima din România și cea care a deschis acest orizont de infrastructură de specialitate.
Vom afla vineri dacă va intra în procedura legală de verificare. Durata de realizare e de 18 luni de la momentul semnării contractului și vă vom informa pe parcurs cu privire la etapele derulării licitației”, a mai spus acesta.
Încă se pot depune cereri pentru cardurile sociale de 200 de lei. De unde se pot ridica
De asemenea, Boc a transmis faptul că începând de ieri, se distribuie carduri sociale în valoare de 200 de lei pentru cei care și-au depus cererile în condițiile prevăzute de hotărârea de Consiliu Local.
„E un card nominal cu care se pot cumpăra alimente din magazinele partenere. S-au validat 4426 de cereri până în prezent. Până la sfârșitul lunii noiembrie, și alți cetățeni, care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, pot depune solicitări”, a precizat Boc.
Cardurile se pot ridica de la:
- Clubul Pensionarilor din Mănăștur, strada Arinilor 11
- Clubul Pensionarilor de pe strada Horea 108
- Clubul Pensionarilor de la Cinema Mărăști
- Sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală, strada Venus, fără număr, intrarea din numerele 20-22, ghișeul 5
„Plățile se pot face și wireless, dacă suma nu depășește 100 de lei. Dacă depășește, se cere codul pin.
Acest program este o expresie a formării pe care am consacrat-o de multă vreme în Cluj-Napoca, nimeni nu este uitat și nimeni nu este abandonat. Trebuie să ne adresăm în egală măsură și celor care produc prosperitate, și celor care au nevoie de sprijinul și solidaritatea noastră în oraș.
Ne adresăm acelor categorii sociale care, din cauza vremurilor în care trăim și a veniturilor pe care le au, sunt afectate de inflație, de prețuri, și trebuie, în consecință, să le dăm această formă de sprijin prin acest program complementar, care e peste ceea ce Guvernul României oferă prin programele anunțate”, a comunicat Boc.
În încheiere, a amintit că vineri, la Guvern, se va semna contractul de finanțare din cadrul programului „Anghel Saligny” pentru Podul Răsăritului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
FOTO. Orgă din 1778, inaugurată la Cluj-Napoca, după restaurare. Va fi folosită la Maratonul Bach de muzică barocă

Iubitorii muzicii baroce sunt invitați sâmbătă, 22 martie, la cea de-a patra ediție a Maratonului Bach, serie de concerte care va avea loc, la fel ca în anii precedenți, în Biserica Evanghelică-Lutherană Pietati din Cluj-Napoca. Continuând misiunea culturală și educativă a edițiilor anterioare, evenimentul va aduce în prim-plan moștenirea muzicală și spirituală a marelui compozitor luteran.
Ziua premergătoare Maratonului va marca încheierea unui proiect de anvergură al comunității evanghelice clujene – restaurarea orgii baroce de la Chirpăr (județul Sibiu), construită în 1778 de Johannes Hahn.
Parte a patrimoniului cultural transilvănean, orga și-a recăpătat structura originală și un acordaj autentic baroc. Instrumentul cu 10 registre a trecut printr-un amplu proces de restaurare, ce a durat mai bine de opt luni, fiind salvat de la degradare datorită fondurilor puse la dispoziție de Parohia Evanghelică-Lutherană și a donațiilor făcute de publicul meloman.
Adusă la strălucirea inițială, orga Hahn a fost instalată în Biserica Pietati, iar vineri, 21 martie, de la ora 18:00, va avea loc o slujba de sfințire a instrumentului, urmată de un concert festiv.
340 de ani de la nașterea lui Bach
Separat de acest moment important, ediția din acest an a Maratonului Bach este una aparte din mai multe puncte de vedere, marcând și alte două repere: 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach și 275 de ani de la trecerea sa în eternitate.
În spiritul influenței transgeneraționale a marelui compozitor, organizatorii au inclus în programul Maratonului, pe lângă lucrările lui Bach, și creațiile fiilor săi – Carl Philip Emanuel, Johann Christoph Friedrich, Johann Christian și Wilhelm Friedemann Bach, care au marcat scena muzicală europeană.
Programul Maratonului
Concertele educative (ora 12:00) în limba română și maghiară pentru copiii din clasele I-IV, reluate după o pauză de un an. Înscrierile se fac online aici: https://tinyurl.com/3wnrhf6z. Familiile cu copii sunt invitate să participe la evenimentele de dimineață ale Maratonului Bach.
Concertul aniversar al ansamblului Baroque Transylvania, care sărbătorește 30 de ani de activitate.
Concertul extraordinar de închidere (ora 19:30) în care vor fi interpretate lucrări pe instrumente de epocă: cantata „Jauchzet Gott in allen Landen”, concertul pentru oboi în Re minor și Brandenburgicele nr. II și IV.
Muzicieni vestiți
Ediția din acesta an a Maratonului Bach reunește muzicieni vestiți, printre care:
Alina Rotaru (orgă, clavecin), Hara Fruzsina (trompetă barocă), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Maria Petrescu (oboi baroc), Király Dóra, Kővári Arany, Szabó Mária (blockflöte), Szövérdi Csilla, Trombitás István, Gergely Róbert (vioară), Szabó Kati Kinga (harpă), Miklós Noémi (orgă), Biró Anna (soprană), Szőcs Kristóf, Czumbil Bernadette, Raluca Rad (pian), Csibi Dávid (violă), Adorjáni Réka (violoncel), Corul Unicante dirijat de Fekete Miklós, Corul Musichorum al Facultății de Teologie Reformate (UBB), membrii Orchestrei Baroce din Cluj, studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”.
Acces gratuit
Datorită sprijinului generos al partenerilor, accesul la concerte este gratuit.
Programul complet al evenimentului se găsește aici: www.bachmaraton.ro. Toate concertele vor putea fi urmărite și online, pe pagina de Facebook a Maratonului Bach: https://www.facebook.com/bachmaraton
Organizatorii evenimentului sunt Parohia Evanghelică-Lutherană din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Evanghelică-Lutherană și Asociația Culturală „Járosi Andor”.
Sponsorul principal al Maratonului Bach din acest an este Banca Transilvania, iar instituțiile finanțatoare principale sunt Secretariatul de Stat pentru Culte din România și Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale din Ungaria.
EVENIMENT
CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor

Universitatea Cluj a întâlnit-o, vineri seara în Bănie, pe CSU Craiova, în meciul inaugural al play-off-ului Superligii de fotbal. După un meci în care nu le-a ieșit nimic, clujenii pierd la scor de neprezentare, 3-0. Au marcat Mekvabishvili (min.38), Mora (min.61) și Lukic (min.80).
Echipele de start:
CSU CRAIOVA (4-3-3): L. Popescu – Mora, Maldonado, Badelj, Bancu (cpt.) – Mekvabishvili, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung jr, Relu Stoian – Ndong, Iago, Zajkov, Păcurar, Mogoș, Căpățînă, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor
„U” CLUJ (4-2-3-1): Șt. Lefter – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – G. Simion, Artean – Macalou, Nistor, Bic – Thiam
Rezerve: Gertmonas – Boboc, B. Mitrea, Codrea, Oaidă, Rață, R. Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Absenți: Van der Werff (accidentat), Ov. Popescu (incert)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Prima repriză a fost dinamică, cu un ușor plus la capitolul incisivitate pentru clujeni. Cele mai mari ocazii au fost în min.16, când Lefter scoate șutul bun al lui Mitriță, apoi Popescu respinge șutul lui Simion, în min.23.
În min.37, Safira reia cu capul pe lângă poarta lui Lefter. În min.38, Mekvabishvili înscrie pentru 1-0, după o pasă greșită de Artean.
În minutele de prelungiri, Macalou are o incursiune bună pe dreapta, pătrunde în careu însă șutul trece peste poartă.
În repriza a doua, clujenii încearcă să egaleze și atacă susținut. Oltenii se mulțumesc să răspundă pe contre. Și așa vine golul doi, pe o alunecare a lui Chipciu din min.61, de care profită Mora și înscrie pentru 2-0.
Non ce due senza tre și în min.80, craiovenii profită de o altă pasă greșită, de această dată a lui Miranyan și fac 3-0 prin Lukic.
„U” nu reușește nimic în atac și pierde categoric un meci pe care oltenii l-au luat mai în serios. Macalou promite, este tehnic însă cam individualist.
Notele Cluj24:
Lefter 6 – Oancea 6, Masoero 6, I. Cristea 6, Chipciu (cpt.) 6 – G. Simion 6 , Artean 5 – Macalou 6, Nistor 6, Bic 6 – Thiam 7, Boboc 5, Codrea 6, Silaghi, Fabry 5, Miranyan 5

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat înaintea primului meci din play-off, cu Dinamo București de sâmbătă din Gruia, că va fi unul foarte greu, ”câinii roșii” fiind surpriza plăcută a campionatului.
”Nimeni nu se aștepta să aibă un asemenea campionat, după ce anul trecut s-a luptat la retrogradare. Cred că aufăcut foarte bine că au ținut același antrenor, care a aduc jucători foarte buni, și sunt în play-off meritat. Cred că joacă cel mai ofensiv fotbal din România, nu joacă în apărare, nu se baricadează, joacă deschis, ofensiv, agresiv, un fotbal plăcut.
Merită felicitări.
Va fi un meci foarte grei pentru noi, posibil să fie multe goluri, posbil să fie multe ocazii. Și noi am arătat că putem marca goluri, cel mai bine e să începi cu dreptul”, a spus Petrescu.
Acesta consideră meciurile din play-off ca zece finale precizând că și echipele de pe locul 1 și 6 pot ieși campioane.
”Sperăm să facem cu Dinamo un joc bun, nu avem nicio scuză, trebuie să începem play-ff-ul cu dreptul”, a mai spus Dan Petrescu care a făcut apel la fani să vină în număr cât mai mare la stadion.
Meciul CFR Cluj- Dinamo va începe la ora 21.
EVENIMENT
Culiță Sterp, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare după ce a făcut un accident cu mașina la Cluj fiind beat și drogat

Manelistul Culiță Sterp, pe numele său Nicolae Sterp, a fost condamnat definitiv la 2,6 ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, după ce în noiembrie 2022 a intrat pe culoarea roșie a semaforului și a produs un accident în centrul municipiului Cluj-Napoca.
Instanța a respins ca nefondat apelul lui Sterp la sentința Judecătoriei Cluj-Napoca din august 2024.
Atunci, magistrații l-au condamnat la o pedeapsă de 2,6 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care i se interzice să conducă autovehicule.
De asemenea, pe durata termenului de supraveghere, Culiță Sterp este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Hunedoara, la datele fixate de acesta, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Hunedoara sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile, la una dintre următoarele instituții: Primăria Municipiului Hațeg sau Primăria Comunei General Berthelot.