ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Elevii din zona metropolitană să aibă transport gratuit pe toate liniile CTP în Cluj-Napoca. Precizări pentru studenți
Primarul Emil Boc propune ca elevii comunelor din zona metropolitană să beneficieze de transport gratuit pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe toate liniile CTP, nu doar pe o linie cum este în prezent. Acesta a făcut și precizări privind transportul gratuit al studenților din centrul universitar clujean.
Boc a declarat, sâmbătă, în ședința extraordinară a Consiliului Local, că așteaptă o analiză a Companiei de Transport Public (CTP) pentru a-i ajuta pe elevii din comunele zonei metropolitane.
”Pentru Cluj-Napoca, educația este prioritatea numărul unu. Toți elevii din municipiul Cluj-Napoca au acces gratuit la transport, cost plătit integral de Primărie, la o valoare pe abonament de 95 de lei.
În ceea ce privește elevii care vin din zona metropolitană, din comunele Florești, Baciu, Apahida, Gilău etc, până azi, transportul public era plătit de primăriile respective pentru numărul de elevi care veneau la Cluj-Napoca, dar de azi este plătit de primăria municipiului reședință de județ unde vin copiii la școală, adică de Primăria Cluj-Napoca.
Toți elevii, indiferent unde locuiesc în zona metropolitană, au acces la transport public gratuit și aveau o linie gratuită în Cluj-Napoca să ajungă la școală.
Ca politică viitoare, am solicitat colegilor să pregătească, împreună cu CTP, pentru a vedea costurile, să aplicăm și pentru elevii din comunele din zona metropolitană, să aibă gratuitate în Cluj-Napoca pe toate liniile, ca o formă de respect pentru tot ce reprezintă acești elevi”, a spus Boc.
Acesta a precizat că o astfel de soluție le-ar da posibilitatea elevilor din zona metropolitană să participe la Cluj-Napoca la activități extrașcolare, iar părinții vor fi scutiți, astfel, de anumite cheltuieli.
”Avem nevoie de calcule exacte, dar pregătim acest lucru pentru o ședință viitoare a Consiliului Local Cluj-Napoca”, a precizat primarul Boc.
Doar UBB a semnat protocol cu CTP
De asemenea, edilul a afirmat trebuie puse în aplicare prevederile din noua lege a Educației potrivit cărora studenții beneficiază de transport gratuit în centrele universitare de la 1 octombrie, când începe anul universitar.
Emil Boc a explicat că pentru a asigura acest abonament, universitățile trebuie să achite 90%, bani primiți de la stat, iar Primăria Cluj-Napoca acoperă restul de 10%.
”De luni, studenții pot să își facă abonamente de transport gratuit în Cluj-Napoca. Studenții au două posibilități. Fie pot merge la unul din cele 12 centre ale CTP și primesc abonamentul gratuit, sau se pot înscrie pe o platformă pusă la dispoziție de CTP unde își introduc datele pentru emiterea abonamentului și se pot planifica la o dată și o oră la care să își ridice abonamentul.
CTP va primi de la universități contravaloarea abonamentului pe baza contractului pe care îl fac universitățile, iar acestea ne solicită nouă cuantumul de 10% pe care să-l plătim”, a arătat Emil Boc.
Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, a precizat că, până acum, singura universitate care a semnat protocolul cu CTP este UBB, iar cu restul se negociază încă.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, sâmbătă, proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public local și metropolitan rutier, pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, școlarizați pe raza municipiului Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Sănătatea SP Cluj a disputat joi, pe Cluj Arena, primul meci din faza grupelor Cupei României, împotriva Farului Constanța.
Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1.
Remiză pe Cluj Arena
Deținătoarea trofeului Superligii din sezonul 2022/2023, Farul Constanța, a pornit din poziția de favorită, însă Sănătatea Cluj a surprins plăcut printr-o prestație peste așteptări.
În prima repriză, “Virușii Verzi” au avut mai multe șuturi pe poartă, dar la pauză scorul a fost 0-0. Gazdele au reușit să deschidă scorul în minutul 48, prin golul lui Denis Paul. Alb-albaștrii au restabilit egalitatea în minutul 85, când Rivaldinho a marcat din centrarea lui Denis Alibec.
Hagi, dezamăgit de jocul echipei
“Voiam să câștigăm, ne doream. Am încercat să vedem niște jucători, pentru că trebuia să le dăm și lor spațiu. Din păcate, ofensiv, mingea a circulat lent și nu i-am surprins cu nimic. Am luat un gol pe contraatac, după ce nu ne-am apărat deloc.
A fost un meci nereușit din toate punctele de vedere. Nu a fost atitudinea care trebuia. Știam că au calitate, au jucători tineri, dar totul a fost prea lent”, a declarat Gheorghe Hagi pentru digisport.ro.
Poziția în clasament
Cele două echipe obțin câte un punct, astfel, echipa lui Gheorghe Hagi urcă pe locul doi în Grupa C, iar Sănătatea se află pe locul patru.
Echipele de start
Sănătatea SP Cluj: Chindriș, Pop, Lazăr, Cimpoeșu, Creț, Paul, Aidoo, Fofana, Yuh (Gaddo), Cociș (Orozco), Baciu (Bonț).
Farul Constanța: Ducan, Cercel, Dănuleasă, Gustavo, Aioanei (Buta), N. Popescu (Banu), Dican, Mustacă (Radaslavescu), Iancu (Alibec), Stoian (Băsceanu), Rivaldinho.
În următoarea etapă din Cupa României, Sănătatea Cluj va primi vizita Politehnicii Iași, iar Farul Constanța va juca în deplasare împotriva FC Hermannstadt.
Timeea Morocoj
Se apropie Black Friday. Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis mai multe recomandări către consumatori. El atenţionează asupra comercianţilor şi pieţelor online care nu au sediul în Uniunea Europeană.
„Black Friday….. Atenție la comercianții și piețele online care nu au sediul în Uniunea Europeană”, recomandă Paul Anghel.
Se apropie Black Friday. Avertismentul ANPC
El afirmă că unele produse comercializate de acești comercianți nu respectă normele de siguranță pentru comercializarea în Uniunea Europeană.
„În plus, capacitatea autorităților europene de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată, astfel încât nu puteți fi siguri că veti beneficia de anumite drepturi, inclusiv dreptul de retur sau garanție”, încheie Anghel.
Începând de astăzi, 31 octombrie, CTP Cluj-Napoca S.A. elibereaza GRATUIT abonamente de transport (valabile din data de 1 noiembrie) pentru studentii, masteranzii si doctoranzii sub 30 de ani, inscrisi la invatamant cu frecventa la Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea de Medicina si Farmacie.
Studentii la celelalte universitati, care nu au incheiat Conventii cu C.T.P. Cluj-Napoca, vor achita 55 de lei pe care ii pot recupera de la universitate.
CTP Cluj: Abonamente GRATUITE pentru studentii înscriși la UBB, UTCN si UMF
Toti studentii sunt asteptati cu carnetul de student vizat, la centrele de vânzare carduri pentru încărcarea noului tip de abonament lunar, care conține 120 de călătorii valabile pe toate liniile în Cluj-Napoca. Ulterior încărcarea lunară a abonamentelor înainte de expirare se va putea face și de la automate.
CULTURA
VIDEO. FOTO. MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, și-a deschis porțile
MINA Museum of Immersive Art s-a deschis oficial joi, 31 octombrie, la Cluj-Napoca, în prezența a sute de invitați.
Publicul este așteptat începând de vineri, 1 noiembrie, să descopere o experiență artistică inovatoare.
VIDEO. FOTO. MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, și-a deschis porțile
Muzeul se află într-o clădire industrială modernizată, care are o suprafață totală de 4.000 de metri pătrați.
Aflat la deschiderea oficială a MINA Cluj, primarul Emil Boc i-a felicitat pe tinerii care au adus acest concept la Cluj-Napoca.
“Și aici, la Cluj-Napoca, putem să avem artă de ultima generație și generații care au inovația în sânge, și putem să unim arta cu tehnologia într-un loc de cea mai înaltă clasă”, a spus Emil Boc, care a mai mai subliniat că trebuie să ne reîmprietenim cu natura și să ne împrietenim cu tehnologia.
Primarul este convins că acest muzeu va deveni un punct de referință în viața fiecărui clujean.
“Nici nu puteați găsi un alt loc mai bun decat la Cluj, pentru că există aici această generație fabuloasă de tineri… Acest oraș este un Silicon Valley”, a mai spus Boc.
O călătorie în universul artiștilor clasici și contemporani
Spațiul deschis la Cluj-Napoca include atât zone interioare, cât și exterioare. MINA Cluj va fi un centru de referință pentru arta digitală și tehnologiile emergente, devenind cel mai mare spațiu de acest fel din Europa.
Spațiul imersiv va prezenta o varietate de spectacole multimedia care permit publicului să exploreze universul artiștilor clasici și contemporani, dar și experiențe educative care ne duc în locuri îndepărtate și greu accesibile, precum misterele cosmosului și alte lumi extraordinare.