EDUCATIE
Elevii defavorizați vor primi tichetele EDUCAȚIONALE pentru rechizite abia după începerea școlii. Care este CAUZA
La fel ca anul trecut, nici în acest an elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care au nevoie de tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte nu le vor primi înainte să înceapă școala, pe 9 septembrie.
Deși programul european care se desfășoară în perioada 2023-2027 ar trebui să fie un sprijin pentru familiile care nu își permit să le cumpere copiilor rechizite și îmbrăcăminte, OUG nr. 83/2023 prevede că cererile se depun în termen de „25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor”. Asta pentru că nu există o bază de date completă a Ministerului Educației cu numărul de elevi înscriși în următorul an școlar, spun surse pentru Edupedu.ro.
Elevii defavorizați vor primi tichetele EDUCAȚIONALE pentru rechizite abia după începerea școlii. Care este CAUZA
Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.
Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate nu vor putea nici anul acesta să-și cumpere rechizite și cele necesare pentru a merge la școală, înainte de începerea cursurilor anului școlar, pe 9 septembrie.
Ordonanța de urgență nr. 83/2023 privind măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale prevede că cererile se depun la „25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027″.
Asta înseamnă că în nici unul dintre acești ani, elevi nu vor putea să își cumpere rechizite și cele necesare pentru școală, înainte de începerea cursurilor.
De ce nu primesc elevii cei 500 de lei înainte să înceapă școala
“Ministerul Educației nu are o bază de date completă și nu știe exact numărul elevilor înscriși la școală în anul următor, decât după ce începe școala”, spun surse pentru Edupedu.ro. “Unii pot să figureze în sistem, dar să fie plecați din țară”, mai spun sursele.
De aceea, în Ordonanța de Urgență nr. 83 este prevăzut termenul de 25 de zile după ce începe școala de când părinții pot depune cereri pentru a obține cardurile.
Ce prevede articolul 6 din OUG 83/ 2023, alin (2): Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate prevăzute la art. 4, depun la unitatea de învățământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027.
Potrivit alin (3), școlile trebuie să introducă datele și informațiile din cereri în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – denumit în continuare S.I.I.I.R, în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului de 25 de zile.
Tot în Ordonanța de urgență este prevăzut că școlile au termen “30 de zile calendaristice de la data începerii cursurilor anului școlar” să trimită către STS baza de date cu numele și datele personale ale preșcolarilor și elevilor de clasele primare și gimnaziu.
„Ministerul Educației nu avea o cifră exactă a numărului de elevi care începeau școala”
Ministerul Educației, prin instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea sa, asigură și transmite, printr-un canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, către aplicația informatică prevăzută la alin. (4), pentru anul școlar 2023-2024 până la data de 1 noiembrie 2023, iar pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027 în termen de 30 de zile calendaristice de la data începerii cursurilor anului școlar pentru care se acordă sprijinul, baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori”.
La începutul anului școlar anterior, cu câteva zile înainte, Ministerul Educației nu avea o cifră exactă a numărului de elevi care începeau școala.
Potrivit unei note a Ministerului Educației, consultate de Edupedu.ro, anul acesta școlile trebuie să se asigure că în SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România – n.red) sunt promovați toți elevii până în data de 31 august 2024.
Cât durează până când beneficiarii vor primi banii
În Ordonanța de urgență nu se specifică clar cât timp sunt valabile cardurile electronice și dacă acestea vor fi reîncărcate în cazul celor care le au deja și vor fi aprobați. Se menționează însă că “tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic”. Asta ar însemna că doar valoarea de 500 de lei este valabilă un an, nu și cardul.
Nu există o dată la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite. După depunerea cererilor, la început de octombrie (n. red 25 de zile de la începerea anul școlar 2024-2025 înseamnă 11 octombrie), procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările.
Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.
Ce prevede art. 6 din OUG nr. 83/2023:
(12) Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin. (10).
(13) Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).
(14) Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor prevăzute la alin. (8) este disponibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
– Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
– Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
– Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Ovidiu Cîmpean (PNL Cluj): Cred că va fi o finală Ciucă – Ciolacu în turul 2. Nicolae Ciucă îl poate bate pe Ciolacu
Candidatul PNL Cluj, Ovidiu Cîmpean, ocupantului locului secund pe lista filialei județene pentru Camera Deputaților, a vorbit la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean despre absorbția fondurilor europene și despre expertiza sa în acest domeniu.
Câmpean a spus, printre altele, că a coordonat la Primăria Cluj-Napoca Direcția care se ocupă de atragerea de fonduri europene și implementarea proiectelor, iar acum este secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unde se ocupă, la fel, de absorbția acestor fonduri.
”Față de perioada 2014-2020, pe politica de coeziune, avem o absorbție de 99% acum în acest moment și vom ajunge la o absorbție de 100% a fondurilor europene. Ceea ce este o spulberare a acelui mit că România nu știe să absoarbă fonduri europene.
Chiar am avut vizite de la colegi din Ungaria, am mai discutat la Bruxelles, la diferite evenimente sau întâlniri pe care le-am avut cu colegi din Slovenia, Slovacia sau din Polonia și încep să vadă România ca pe un model, ca pe un exemplu bun”, a spus candidatul liberal.
Acesta a precizat că țara noastră a primit cele mai multe fonduri nerambursabile per capita, adică raportat la numărul de locuitori din Uniunea Europeană, datorită muncii extrem de importante a PNL”, a explicat Ovidiu Cîmpean.
Record de investiții directe
Acesta a precizat că în perioada când Guvernul a fost condus de premierul Nicolae Ciucă, România a înregistrat cea mai mare creșterea economică din ultimii ani, cele mai mari sume absorbite din fondurile europene, dar și cele mai sume din investiții străine directe, un record de 10 miliarde de euro.
Candidatul PNL Cluj susține, că spre comparație cu liberalii, socialiștii de la PSD nu înțeleg cum funcționează economia, astfel că ei ”redistribuie sărăcia la nesfârșit”.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale de duminică, Cîmpean spune că e încrezător că Nicolae Ciucă va intra în turul 2 împreună cu candidatul PSD, Marcel Ciolacu, pe care îl va bate.
El a avertizat că există riscul ca, dacă nu este votat masiv candidatul PNL, să devină realitate planul Hrebenciuc, iar în turul 2 să intre Marcel Ciolacu și George Simion de la AUR.
”Ne vom trezi cu un prim-ministru aservit intereselor mafiei imobiliare, din afacerea Nordis și cu un extremist antieuropean controlat de Rusia, un agent de influență pro-rus. Toți trebuie să ne mobilizăm pentru Ciucă, este singurul care are educația necesară, a fost totuși șef de promoție la Academia Militară, are o carieră solidă, fost general, este decorat de America”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.
EVENIMENT
Traian Băsescu susține Forța Dreptei și decizia lui Ludovic Orban de a se retrage în favoarea Elenei Lasconi (PE)
Fostul președinte al României, Traian Băsescu. îl laudă pe Ludovic Orban, care s-a retras din cursa pentru alegerile prezidențiale în favoarea candidatului USR, Elena Lasconi.
Retragerea lui Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, din cursa pentru Cotroceni, este o șansă în plus pentru ca “dreapta” să ajungă în turul doi prin Elena Lasconi, susține Traian Băsescu.
Traian Băsescu susține Forța Dreptei și decizia lui Ludovic Orban de a se retrage în favoarea Elenei Lasconi
“Mă bucur pentru mișcarea pe care a făcut-o Ludovic Orban, pentru că această mișcare îi va aduce doamnei Lasconi câteva procente de la Forța Dreptei și alianța de partide unite sub denumirea Forța Dreptei. Astfel, aceasta s-ar putea să recupereze acea mică diferență care o separă de președintele AUR, George Simion.
Aș spune că varianta retragerii lui Ludovic Orban este o șansă în plus pentru ca dreapta să ajungă în turul doi prin doamna Lasconi”, spune Traian Băsescu.
Traian Băsescu: Nu e nimic contrafăcut în atitudinea Elenei Lasconi
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, spune că Elena Lasconi are un atu, și anume sinceritatea.
„Atuul Elenei Lasconi este franchețea. E un om care te cucerește prin onestitatea abordărilor ei. Și nu-i nimic contrafăcut în atitudinea ei. Ea e liberă, apropiată de oameni”, spune Traian Băsescu, care a precizat că are o obligație morală în a susține Forța Dreptei în folosul Elenei Lasconi.
CMF 11240022
EVENIMENT
Program de siguranță rutieră pentru liceeni. E.ON România, partener în proiectul „Be Cool. Keep it Safe!” inițiat Bogdan Marișca
Proiectul educațional de siguranță rutieră „Be Cool. Keep it safe!”, o inițiativă lansată de Napoca Rally Academy în anul 2011, ajunge anul acesta în județul Mureș, cu sprijinul companiei E.ON România. Scopul principal al programului este educarea tinerilor șoferi din județul Mureș în privința conducerii responsabile. Sunt vizați elevii din clasele a XI-a și a XII-a, care vor primi îndrumare pentru a nu avea un comportament teribilist în trafic și a crește gradul de conștientizare a riscurilor asociate condusului iresponsabil.
La sfârșitul anului 2023, în județul Mureș au fost înregistrate peste 200 de accidente rutiere cu implicarea tinerilor cu vârste între 18 și 22 de ani, mai mult de jumătate fiind provocate de aceștia. În urma acestor evenimente au decedat două persoane și alte 36 au fost grav rănite. Principalele cauze identificate sunt viteza excesivă, neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor, neutilizarea centurii de siguranță, precum și consumul de alcool și substanțe interzise.
În decursul următoarelor luni, circa 8.000 de elevi, din cele 33 de licee din județul Mureș, vor avea ocazia să înțeleagă efectele negative ale comportamentului periculos la volan, discutând despre riscurile consumului de alcool și droguri în trafic. Tinerii participanți vor putea testa ochelari speciali care simulează intoxicația cu alcool sau droguri și vor experimenta simulatorul ce demonstrează impactul frontal în absența centurii de siguranță.
Educația, o prioritate
„Educația a fost mereu o prioritate pentru noi și încercăm să ne implicăm în cât mai multe proiecte special create pentru copii și tineri. Faptul că numărul accidentelor rutiere cauzate de tineri crește de la an la an ne doare pe toți și trebuie să înțelegem că este o necesitate să avem cât mai multe inițiative comune, îndreptate spre ei.
De aceea, mă bucur să putem susține acest proiect educațional și sunt convins că vom vedea în curând și rezultate, pentru că tinerii sunt foarte receptivi și orice apropiere de ei prin astfel de acțiuni îi va ajuta să înțeleagă și mai bine riscurile la care se expun în trafic, atunci când regulile rutiere nu sunt respectate”, a declarat Andrei Ștefănescu, director general adjunct al E.ON Energie România.
„Încercăm să le oferim tinerilor niște informații care să îi pună pe gânduri și să îi ajute în viitor în traficul rutier. Nu vom putea elimina riscul total, dar vom putea să îl reducem foarte mult. Tinerii trebuie să înțeleagă care sunt sursele principale de risc în trafic, teribilismul, trebuie să înțeleagă ce impact au substanțele interzise sau lipsa centurii de siguranță”, a declarat Bogdan Marișca de la Napoca Rally Academy, cel mai longeviv pilot din Campionatul Național de Raliuri al României.
Activități interactive
Programul va fi implementat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, al Inspectoratului General al Poliției Române, al Agenției Naționale Antidrog și al SMURD. Campania a debutat în 19 noiembrie, la Colegiul Național Alexandru „Papiu Ilarian” din Târgu Mureș și se va desfășura pe tot parcursul anului școlar. Vor fi organizate activități interactive, cu simulări și demonstrații practice, menite să sublinieze importanța respectării regulilor de circulație și să informeze tinerii despre riscurile neglijării acestora.
Prin proiectul „Be Cool. Keep it Safe!”, E.ON România își propune să promoveze un comportament preventiv în trafic, aducând în prim-plan impactul negativ pe care viteza excesivă, consumul de alcool și droguri, precum și lipsa respectării regulilor de circulație îl pot avea asupra siguranței rutiere.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți.
De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu vrea o politică industrială INTELIGENTĂ. 125 de Start-Up-uri ar putea fi CREATE pe an, la Cluj (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, propune stimuli pentru economia creativă, dezvoltarea capitalului uman și investiții în cercetare și dezvoltare, pentru creșterea competitivității.
”Vreau o politică industrial inteligentă și ofensivă pentru stimularea creării de campioni regionali. O politică industrială compatibilă cu strategia de creștere a competitivității industriei europene”, spune candidatul PSD la funcția supremă în stat.
Marcel Ciolacu vrea o politică industrial INTELIGENTĂ. 125 de Start-Up-uri ar putea fi CREATE pe an, la Cluj
Astfel, Marcel Ciolacu propune măsuri de sprijin pentru companiile românești din domeniile de înaltă tehnologie și inovare, dar și, țintit, ajutor pentru femeile care vor să dezvolte o afacere în IT sau pentru foști sportivi care vor să devină antreprenori.
125 de Start-Up-uri pe an, deschise cu ajutorul programului Tech Nation în fiecare județ
”Am fundamentat Programe privind crearea de Start-Up-uri inovative – Tech Nation, dar și pentru consolidarea companiilor de înaltă tehnologie – High Tech Innovation”, arată candidatul social democrat la prezidențiale, care propune scheme de ajutor de stat, garanții și facilități pentru firme.
Pentru Programul Tech Nation candidatul PSD propune un sprijin în valoare de 1 miliard de euro pe o perioadă de 4 ani.
Va fi un sprijin în granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea nu mai puțin de 5.250 de Start-Up-uri anual, ceea ce în seamnă dezvoltarea a 21.000 de Start-Up-uri în 4 ani și crearea a 42.000 de locuri de muncă stabile.
Practic, se vor putea crea 125 de Start-Up-uri anual, în fiecare județ al țării, inclusiv la Cluj.
Women in Tech și Restart Sport, programe de granturi pentru femei și foști sportivi de performanță
Candidatul PSD la Președinție propune și o schemă de ajutor pentru finanțarea firmelor din domeniul IT sau adiacent, cu acționari majoritari femei.
Programul Women in Tech va beneficia de 200 de milioane de euro, cu o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar. Astfel, arată Marcel Ciolacu, vor putea fi create 4.000 de Start-Up-uri pentru realizarea de investiții în capacități noi de producție.
Candidatul social-democrat la alegerile prezidențiale vrea să încurajeze și foștii sportivi de performanță. Aceștia pot deveni antreprenori cu ajutorul unui program de 20 de milioane de euro.
Și Restart Sport va avea o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 400 de Start-Up-uri și pentru realizarea de investiții în domeniul sportului.
Schema de ajutor de stat va asigura finanțarea a cel mult 90% din cheltuielile investiționale eligibile.
CMF 31240010