Connect with us

ACTUALITATE

Elev clujean, premiat la concursuri NAȚIONALE de ROBOTICĂ. Patinează și cântă, în paralel: „E rezultatul comunității clujene”

Publicat


whatsapp image 2022 04 03 at 2.16.50 am

Ian Ștefan-Cazacu, elev în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, a obținut premiul I la finala națională a concursului de robotică NextLab.Tech cu robotul său, PrimeX, sub îndrumarea profesorului Corneliu Bocăneț. Pe lângă pasiunea sa pentru IT, face patinaj și ia lecții de pian și vioară, iar pe viitor ar vrea să încerce și mai multe lucruri.

„Rezultatele obținute de Ian se datorează în mare măsură comunității clujene care pune preț pe educație. Într-adevăr, contează și munca sa și sprijinul părinților, dar este, în cea mai mare măsură, un cumul de mulți factori de mediu. E rezultatul Clujului, Ian are noroc de profesori buni”, spune Liliana Cazacu, mama lui Ian, pentru Cluj24.

Ea punctează că nu există robotică în programa școlară, iar profesorii cu afinități pentru acest domeniu sunt autodidacți.

„Noi am avut noroc cu profesorul îndrumător de la NextLab. E specializat în fizică și informatică, dar a studiat singur partea de robotică și a propus școlii un opțional în acest sens. Școala a integrat inițiativa, ceea ce s-a pliat foarte bine pe pasiunea lui”, punctează Liliana.

Astfel, prin voința profesorilor și prin faptul că școala a fost deschisă la noi idei, băiatul a putut să-și urmeze visul.

Ce spune profesorul îndrumător despre colaborarea cu Ian

Corneliu Bocăneț îl cunoaște pe elev de 2 ani, de când i-a devenit diriginte. A început cu informatica la clasă, apoi s-au întâlnit și la opționalul de robotică.

„E foarte inteligent și muncitor. Perseverența e una dintre calitățile sale principale”, notează cadrul didactic pentru Cluj24.

În ceea ce privește rezultatul băiatului la concurs, nu a fost surprins de reușită.

„Mă așteptam să ia primul loc pentru că 18 secunde e un timp record pentru traseul parcurs de robot”, adaugă el.

Bocăneț a observat că Ian e bun la toate disciplinele.

„Mă bucur, totuși, că l-am virusat pe partea de robotică fiindcă va merge mai departe pe drumul acesta, iar eu încerc să îi întrețin pasiunea. Sunt începător la rândul meu, dar copiii m-au stimulat foarte mult”, conchide profesorul.

Pentru anul viitor pregătește un curs de robotică la care s-au înscris deja 6 clase.

Parcursul lui Ian în lumea roboticii

Ian a avut tangențe cu robotica încă din copilărie și de-a lungul timpului a putut să-și valorifice potențialul în cadrul mai multor concursuri tematice și interdisciplinare.

„Eram pasionat de Lego și îmi plăcea să inventez diverse lucruri. De acolo a pornit toată pasiunea, de la un prim proiect în care am încercat să găsesc o soluție pentru părinții care se stresau cu parcarea.

Am făcut schița unei mașini care se făcea suficient de mică încât să intre în buzunar când ajunge la destinație”, relatează el.

A intrat și într-un club de robotică, datorită unui ONG clujean care a organizat gratuit cursuri de programare a roboților. A fost la 10 ateliere care s-au finalizat după 1 an și ulterior a fost introdus noul opțional la școală care l-a ajutat să-și consolideze cunoștințele.

A făcut un site pentru proiectele școlare și a fost premiat

De atunci, s-a implicat în mai multe competiții și activități. Odată, la îndemnul profesoarei de română, a făcut un site destinat proiectelor școlare pentru care a obținut premiul I la un concurs naţional.

„L-am gândit astfel încât ceea ce facem la școală să fie publicat acolo. În felul acesta, colegii se puteau inspira din proiectele trecute.

A trebuit să învăț singur, dar după aceea a devenit distractiv”, menționează elevul.

Un alt concurs național la care a participat tot la sugestia profesoarei de limba română care știa că are abilități în IT a fost „Vrei să fii meloman?”, secţiunea „Muzică şi computer”, la care a câştigat atât premiul I, cât şi premiul de popularitate acordat de public.

„Doamna profesor Emilia Borza s-a dus dincolo de sfera sa pentru a-l susține, ceea ce a contat enorm. Din simplul fapt că știa că e pasionat de computere, a putut să îi ofere șansa de a participa la concurs.

Astfel de oportunități țin doar de profesorii ce reușesc să conecteze mai multe domenii, iar mie îmi plac foarte mult concursurile interdisciplinare tocmai pentru că îi determină să treacă dincolo de zona lor de confort și să descopere mai multe lucruri la care nu s-ar fi gândit până atunci”, susține mama.

Cărți ∩ calculatoare

Un concurs similar la care a participat sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Năsăudean a fost „CDidei în cărţi”, unde a trebuit să facă trailerul unei cărți, folosindu-se de abilități precum cele de lectură, documentare și comunicare, la care se adaugă cele din sfera realului.

„A împrietenit tehnologia cu umanul. Aveau de citit o carte și de făcut o promovare a acesteia, în care personajele să fie ei, păstrând toate momentele importante din poveste.

A fost o echipă de 3 elevi, iar cea din care a făcut Ian parte a obținut premiul I atât la faza locală și județeană, cât și la cea națională”, explică Liliana.

Copiii au trebuit să se pună în pielea producătorilor, scenariștilor, dar și a actorilor și a experților în publicitate pentru a finaliza un proiect interdisciplinar. Ei au trebuit să își argumenteze alegerile făcute, ceea ce i-a împins să iasă din nou din zona de confort.

Camera lui Ian, un atelier greu de traversat

„Și pe noi ne-au scos din zona de confort, iar aici mă refer la concursuri, în general. De exemplu, la NextLab.Tech, chiar dacă totul a fost asigurat de organizatori, elevii primind un kit de construire care ne-a scutit de efortul financiar, noi am fost alături de el acasă și l-am ajutat cu printatul traseului pe care Ian trebuia să îl programeze pentru robot.

În camera lui, toată podeaua era ocupată de printurile de test cu traseul. Eu și soțul trebuia să avem abilități de pisică pentru a traversa camera, era un adevărat atelier de lucru”, relatează aceasta.

Băiatul a povestit despre experiența sa la NextLab.Tech.

„Construirea și programarea au fost o joacă de copii. Partea grea era să facem robotul să meargă în timp scurt pe un traseu cu multe curbe și unghiuri. În cod trebuiau potrivite și vitezele”, notează el.

Crede că un robot ca PrimeX ar putea fi util la mașinile autonome, dar pentru că are mai multe funcții, nu exclude nici alte domenii.

Profesorii și comunitatea clujeană deschid uși

Părinții au aflat de NextLab.Tech de la profesori.

„În loc să pună mailurile în hold, și-au dat silința să înțeleagă despre ce e vorba și să îi încurajeze pe elevi să se înscrie. Este un rezultat al comunității.

Până și profesorii de la alte materii contribuie fiindcă el ajunge acasă cu lecția învățată și îi rămâne timp și pentru hobby-uri. Are profesori minunați și de aceea e posibil ca un copil să aibă timp și de alte lucruri pe lângă școală.

Lucrurile în Cluj funcționează într un fel care sprijină educația. Cu clubul, de exemplu, au mers la o expoziție organizată de Universitatea Babeș-Bolyai unde au fost remarcați de Universitatea Tehnică din oraș care i-a invitat la un alt eveniment.

Copiii au înțeles că au realizat ceva și că au fost observați, prin urmare sprijinul comunității este cel mai important, la fel ca în situația cu opționalul de robotică. Nu este nevoie de eforturi financiare din partea părinților pentru ca un copil să se dezvolte în acest sens, cât timp există voință în mediul educațional.

Singurul loc unde l-am sprijinit financiar a fost patinajul, restul e din partea orașului”, susține Liliana.

Patinaj, vioară, pian și multe alte hobby-uri

Ian e pasionat și de muzică, iar din fericire pentru el și pentru ceilalți elevi clujeni, există două locuri în oraș, școala și liceul de muzică, ce le oferă gratuit atât cursuri, cât și instrumente.

Ian frecventează Şcoala de Muzică „Augustin Bena” de la vârsta de 6 ani unde studiază, sub îndrumarea profesoarei Dorina Şimon, vioara ca instrument principal şi pianul secundar.

„Îmi plăcea să încep fel și fel de lucruri noi și așa mi-am descoperit multe pasiuni. Dacă nu le încercam, nu aveam cum să știu de ele. Fac vioară, pian și patinaj ca formă de recreere, plus cursuri de informatică, pe partea de programare software”, precizează băiatul.

Cu toate acestea, mama sa a observat că cel mai mult îl pasionează matematica. În plus, ar vrea să încerce și actorie pe viitor.

„Dacă n-ar fi fost oportunități, probabil că nu ar fi fost la fel de pasionat, asta i-a întreținut pasiunea”, conchide Liliana.

Ideile lui Ian pentru viitor

Ian își dorește să devină inventator și antreprenor, să programeze roboți în continuare, iar mama sa speră să rămână în țară.

„Roboții fac parte din viața noastră, nu cred că va mai exista casă fără așa ceva, vor fi la fel de prezenți precum telefonul mobil. Deja avem cu toții aspiratoare și alte electrocasnice pe post de roboți, dar cu timpul tehnologia va evolua și nu văd de ce ne-am speria de ajutorul pe care ni-l oferă”, spune băiatul.

Cât despre rezultatele sale, e de părere că oricine poate să aibă realizări dacă există sprijin din partea comunității, ceea ce face ca resursele financiare proprii să nu reprezinte un obstacol. Tot ce trebuie un copil să facă este să încerce cât mai multe lucruri și să rămână deschis oportunităților.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele

Publicat

De

Protest în sistemul sanitar Cluj

Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează joi, 28 februarie, un protest în sistemul sanitar clujean. Medici, asistenți medicali, personal auxiliat și TESA se vor aduna în curțile spitalelor din județ.

Protestul va avea loc între orele 12.00 și 12.30, în timpul pauzei de masă, fără ca activitatea unităților sanitare să fie întreruptă.

Angajații sunt nemulțumiți de banii pe care îi primesc și spun că sporurile au rămas la nivelul anului 2018, iar majorarea salariilor din acest an nu va acoperi nici măcar rata inflației

Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele

Potrivit prim-vicepreședintelui Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj, Anca Ciora, proteste de mai mare anvergură vor avea loc la Spitalul Județean de Urgență, din Cluj-Napoca, la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca și la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca.

„Angajații vor ieși în curți să protesteze în aproape toate unitățile sanitare din Cluj. Vor fi medici, asistenți medicali și personal auxiliar și TESA pentru că problemele sunt generale. Medicii primesc bani pe gărzi raportate la salariul din anul 2018. Asistenții medicali și personalul auxiliar la fel, primesc sporuri raportate tot la salariile din 2018.

De altfel, creșterile de salarii preconizate în acest an nu vor acoperi nici măcar rata inflației”, a declarat pentru Cluj24.ro Anca Ciora.

Spitalele vor rămâne fără angajați

Revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară”, care la Cluj are peste 4.000 de membri, sunt respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, o creștere a veniturilor salariale reale și distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc.

„La jumătatea acestui an vor fi categorii de angajați care vor avea salarii mai mici decât salariul mediu pe economie. S-au deblocat recent o parte din posturile din spitale, dar personalul pleacă din cauza salariilor mici și a complexității cazurilor.

Cazurile care ajung în spitale sunt tot mai grave și mai complexe”, a precizat Anca Ciora.

Acesta spune că un medic primește 600 de lei pentru o gardă, bani pe care poate să îi facpă într-o oră la un spital sau la o clinică privată.

Angajații din spitale amenință cu greva generală

Protestele angajaților din spitale au început la 1 februarie, din cauza că oferta Guvernului, în urma negocierilor, nu i-a mulțumit pe angajații din sistemul sanitar.

Guvernul a propus o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu aproximativ 13,5%. De asemenea, reprezentanții Guvernului au refuzat adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.

Dacă revendicările nu le vor fi soluționate angajații din sănătate vor continua protestele . În 11 martie va avea loc un miting la București, în Piața Victoriei, la care sunt așteptați 5.000 de oameni.

De asemenea, membrii federației sunt gata să declanșeze și greva generală pentru care s-au strâns aproape 30.000 de semnături.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, evocat la Cluj-Napoca. Boc: Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată

Publicat

De

Zeci de clujeni, printre care și mulți elevi, au participat, miercuri, la ceremonia de comemorare a lui Horea, Cloșca și Crișan, la 239 de ani de când aceştia au fost executați prin tragere pe roată.

Manifestarea a avut loc la Grupul statuar ”Horea, Cloșca și Crișan” din Cluj-Napoca și a fost organizată de Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu”, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, evocat la Cluj-Napoca. Boc: Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată

În cadrul ceremoniei a avut loc o slujbă religioasă și depunerea de coroane de flori din partea unor instituții publice și asociații.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc i-a omagiat pe cei trei lideri al răscoalei țărănești din 1784.

”Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată, nici în cele mai grele vremuri și cele mai crunte asupriri.

Aici în Transilvania am avut jugul habsburgic și maghiar, dubla asuprire reunite în acest spațiu.

Eroi ai neamului românesc

comemorare horea, closca crisan

Indiferent cât de mari au fost greutățile, cu românii, cu dascălii, cu preoții și cu spiritul transilvănean, îmbinând diplomația cu lupta armată, am reușit să supraviețuim.

Acești trei eroi ai neamului românesc au avut un rol fundamental în cristalizarea conștiinței naționale a românilor.

De ce este important să ne prețuim eroii? Că fără ei nu am fi avut nici 1848, nici Unirea de la 1918, și nu am fi putut să ne bucurăm de statul național unitar”, a spus Boc.

La final, ansamblul ”Rapsodia Someșană” și corurile ”Ecou” și ”Laudatio” au oferit un moment cultural-artistic, fiind intonate cântece patriotice.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Criză de judecători la Cluj. Magistraţii clujeni sunt încărcaţi ca pomul de Crăciun

Publicat

De

Curtea de Apel Cluj şi-a prezentat, miercuri, bilanţul activităţii pe 2023, din care reiese că există un deficit mare de judecători şi, că, drept consecinţă, numărul de dosare pe judecător este tot mai mare.

Criză de judecători la Cluj

„Cea mai gravă problemă cu care s-au confruntat instanțele de judecată în 2023 a continuat să fie aceea a deficitului de judecători.

Astfel, la finalul anului 2023, la nivelul Curții de Apel Cluj şi al instanțelor din raza sa de activitate erau vacante 48 de posturi de judecători, deficit în continuare îngrijorător şi încă vădit disproporționat faţă de anii: 2019, când erau doar 10 posturi vacante la nivelul întregii jurisdicții a Curții, 2020, când erau 30 de posturi vacante şi 2021, când se înregistrau 40 de posturi vacante.

Deși situația posturilor vacante la finele anului 2023 s-a îmbunătățit faţă de anul precedent, când se înregistrau 58 de posturi vacante, aceasta rămâne în continuare gravă, consecințele manifestându-se cel mai vizibil în scăderea operativității la nivelul judecătoriilor şi tribunalelor din raza curții. Aceasta deoarece eforturile corpului de magistrați şi personal auxiliar nu pot compensa, în mod real, criza prelungită de resurse umane, în special lipsa acută de judecători din ultimii ani, dublată de creșterea numărului de cauze nou intrate.

În mod inevitabil, funcționarea în ultimii ani a instanțelor din raza curții cu o lipsă medie de aproape 20% din judecători, are drept consecință creșterea numărului dosarelor rămase în stoc, ceea ce face ca efectele acestei crize să se resimtă o perioadă importantă de timp chiar şi după ce posturile vacante vor fi ocupate.

Pe de altă parte, lipsa de experiență a judecătorilor nou intrați în sistem, într-un număr mare şi uneori în instanțe în care toți judecătorii sunt la debutul carierei, adaugă o noua dificultate în gestionarea volumului de activitate, volum care a fost resimțit în unele instanțe, extrem de încărcare, ca fiind copleșitor.

În ceea ce privește Curtea de Apel Cluj, ca instanță de sine stătătoare, în anul 2023 s-a menținut situația din anul anterior, în care şi-au desfășurat activitatea un număr de 56 judecători, perpetuându-se astfel recordul negativ față de anul 2021, când au activat în cadrul Curții 59 de judecători, respectiv față de anul 2020, când au fost în activitate 61 de judecători”, se arată în bilanţul Curţii de Apel.

Magistraţii clujeni sunt încărcaţi ca pomul de Crăciun

În ultimii ani, încărcătura de dosare pe judecător a fost tot mai mare.

„Activitatea intensă a judecătorilor este demonstrată de menținerea la un nivel ridicat a numărului de dosare nou intrate pe rolul Curții de Apel Cluj, care în anul 2023 a atins 9.500, în scădere ușoară fata de anii 2022 si 2021, însă în creștere semnificativă faţă de anul 2020, când se înregistrau 8.200 cauze noi. Judecătorii Curții au soluționat în anul precedent 9.811 dosare.

Numărul cauzelor soluționate, deși în ușoară scădere faţă de anul anterior (10.671), se păstrează la un nivel mai ridicat raportat la anii 2021 si 2020, când în instanță au activat un număr mult mai mare de judecători, astfel cum rezulta din datele anterior prezentate”, se mai arată în bilanţul Curţii de Apel.

Curtea mea este model

Prezentă la prezentarea bilanţului, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, s-a declarat mulţumită de ectivitatea Curţii de Apel Cluj.

„Curtea de Apel Cluj e o instituţie de elită. Am avut o colaborare foarte bună anul trecut, o colaborare pe care mizez şi în 2024 în aceiaşi parametri la fel de buni. Am discutat cu colegii de la Cluj despre investiţii şi eu, ca ministru al Justiţiei, sunt destul de mulţumită de ritmul în care se derulează anumite proiecte”, a spus, într-o conferinţă de presă, Alina Gorghiu.

La rândul său, preşedintele Curţii de Apel Cluj, judecătorul Dana Gîrbovan, a rătat că instanţa pe care o conduce a obţinut calificativul foart bine, în ciuda tuturor dificultăţilor.

„Analiza datelor statistice arată că, per ansamblu, la nivel de sistem, instanţele din raza Curţii de Apel Cluj au rămas performante, în ciuda unor provocări serioase cauzate de creşterea numărului de cauze nou intrate şi de deficitul grav şi acutizat de judecători, care se perpetuează în ultimii ani”, a spus Dana Gîrbovan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi clujeni, victime ale unei înșelătorii online. Au pierdut tot ce aveau după ce au fost convinși să investească pe bursă

Publicat

Doi soți din Cluj au căzut victimă unei înșelătorii online. Aceștia au pierdut o sumă importantă de bani și au ajuns să își amaneteze până și mașina după ce au răspuns la un anunț de pe Internet.

Aceștia au crezut că vor câștiga bani investind în acțiuni la bursă, potrivit Pro tv.

Doi clujeni, victime ale unei înșelătorii online. Au pierdut tot ce aveau după ce au fost convinși să investească pe bursă

Cei doi soți au investit inițial online o sumă mică de bani în acțiuni la bursă, respectiv 1.000 de lei, în urma unei discuții cu o femeie. După 24 de ore, au văzut că au un profit de 30 de dolari.

După care au fost contactați de un „expert” și au investit 5.000 de dolari.

„La 24 de ore am văzut pe platformă că, așa e cum au zis, suma era de 64.000 dolari. Am vrut să-i retragem, dar înainte de retragere ne-a sunat un domn că pentru a putea retrage suma trebuie să plătim un comision către statul britanic de 5.900 dolari”, a declarat Cristian Bojodi pentru Pro tv.

Au pierdut tot ce aveau

Pentru a plăti, cei doi soți au adunat toate economiile, și-au amanetat mașina, dar nu au mai primit niciun ban.

Cei doi clujeni care au căzut victimă acestei înșelătorii online încearcă acum să recupereze banii, însă va fi foarte greu ca cei care i-au înșelat să fie găsiți.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax