EVENIMENT
E.ON susține Asociația Zi de Bine: Centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții DESCHIS la Câmpina

E.ON România continuă să susțină și în acest an proiectele Asociației Zi de Bine, primul dintre acestea fiind dedicat tinerilor și adolescenților dependenți de droguri. Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acesta fiind cel mai consumat drog în România la ora actuală.
Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicție foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate și totuși, în România, capitolul prevenție și tratament nu este încă bine dezvoltat. În acest context îngrijorător, Asociația Zi de Bine amenajează, în parteneriat public-privat, Centrul medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții.
E.ON susține Asociația Zi de Bine: Centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții DESCHIS la Câmpina
C.R.E.A.A.Ti.V va oferi cazare pe termen lung, un spațiu sigur și modern unde tinerii pacienți să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie gândite pentru ei de specialiști în domeniu, de reconectare cu familiile lor, de ergoterapie, sport și art-terapie și unde să poată reveni oricând au nevoie.
Noul spațiu va fi dezvoltat în Școala Sanatorială a Spitalului de Psihiatrie Voila, la doar o oră distanță de București. De asemenea, asociația va renova două saloane, cu baie proprie, cu un total de 14 locuri, unul pentru băieți și unul pentru fete. Amenajarea locului va fi făcută așa încât să nu amintească de spațiile rigide de spital și să încurajeze recuperarea tinerilor.
„Dorim să creăm un centru care să fie perceput ca un refugiu”
Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.
„Prin această inițiativă, dorim să creăm un centru care să fie perceput ca un refugiu, un loc de regăsire și vindecare pentru tinerii care se confruntă cu adicții. Ne propunem să estompăm asocierea cu atmosfera unui spital și să ne asigurăm că mediul oferă siguranță, intimitate și susținere pentru fiecare pacient. Sperăm că acest proiect va aduce schimbări pozitive în viețile tineri-lor și adolescenților și să reprezinte pentru ei un nou început”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
De la Spitalul de Psihiatrie Voila, doar în anul 2023 s-au externat 9.454 de pacienți, dintre care 698 au fost copii. În cadrul spitalului se află în total 26 de medici psihiatri, însă doar 4 psihiatri de copii și adolescenți.
„Noul spațiu va fi dedicat tratării tinerilor cu adicții”
Deși în structura spitalului există și compartiment de terapie ocupațională, prin care se desfășoară integrat, pe spital, terapii ocupaționale care cuprind ore de melo-terapie, ateliere de art-terapie și lucru manual, activități fizice, club de lectură, vizionare de filme, nu există resurse fizice și umane pentru un program dedicat copiilor, cu atât mai puțin cu specializare pe adicție.
Noul spațiu va fi dedicat tratării tinerilor cu adicții, dar va reprezenta și un loc sigur de informare și prevenire a acestui fenomen.
„Amplasamentul Spitalului Voila, la distanță de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfășurăm activitatea, alături de dorința noastră, a echipei Voila, de a contribui la «mai binele» aproapelui nostru, fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar și o reușită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opțiune de încredere, profesionistă în domeniul psihiatriei copilului și adolescentului – un Centru rezidențial specializat de tratament al adicțiilor la adolescenți/tineri.
Un parteneriat cu psihologi instruiți în domeniul adicției, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, și îmbunătățirea condițiilor de cazare prin aportul Asociației Zi de Bine este exact ceea ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie”, a declarat Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila.
„Adolescenții nu au răbdare pentru formele obișnuite de psihoterapie”
Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de Psihiatrie și Psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private.
Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme survenite la vârstă adultă. Totodată, adolescenții nu au răbdare pentru formele obișnuite de psihoterapie.
De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei.
„Dependențele pot fi tratate”
„Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidenți-ale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente.
În acest context, noi, cei de la Clinica de Psihiatrie și Psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri, al căror început de drum în viață a fost marcat de consumul de droguri”, spune Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe în cadrul Clinicii Atelier Psy.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,2 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,37 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele. Două echipaje de pompieri intervin pentru a stinge incendiul

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism.
Mașina cuprinsă de flăcări se află la intrarea în localitatea Vâlcele.
Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, flăcările se manifestă generalizat. Din fericire nu există victime. La intervenție iau parte două echipaje de pompieri.
Revenim cu amănunte.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
Trei minori, luați la bătaie de suporteri „U” Cluj după derby-ul cu CFR de pe Cluj Arena. Un băiat a ajuns la spital

Trei minori au fost atacați de un grup de persoane, luni seară, după meciul dintre „U” Cluj și CFR Cluj, jucat pe stadionul Cluj Arena. Unul dintre ei a ajuns la spital.
Potrivit IPJ Cluj, luni, în jurul orei 23, trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost atacați de un grup de persoane, în zona podului Elisabeta din Cluj-Napoca. Cei trei au fost luați la bătaie, una dintre victime ajungând la spital cu răni.
Minor de 14 ani, „băgat în spital” de suporterii „U” Cluj
Tinerii, suporteri ai CFR Cluj, ar fi fost atacați de un grup de suporteri ai „U” Cluj.
„La data de 31 martie, în jurul orei 23:15, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați de o unitate medicală din municipiu cu privire la faptul că un minor de 14 ani s-a prezentat la spital, existând suspiciunea că ar fi fost victima unei agresiuni fizice.
Din primele verificări a rezultat că acesta, în timp ce se afla pe podul pietonal Elisabeta din Cluj-Napoca, ar fi fost agresat în urma unui conflict spontan izbucnit între mai multe persoane.
Trei minori, atacați de un grup de persoane
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și, în urma primelor cercetări, au stabilit că trei minori, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, ar fi fost agresați fizic de mai multe persoane.
În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Investigațiile sunt în desfășurare pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, stabilirea împrejurărilor exacte ale incidentului și dispunerea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.
Fani „U” Cluj, atacați de fani CFR înainte de meci
Potrivit surselor Cluj24, anterior meciului de pe Cluj Arena, un grup de tineri suporteri ai „U” Cluj au fost urmăriți și bruscați de suporterii echipei din Gruia, care le-au furat steagurile și fularele cu însemnele echipei, după cum se poate observa în imaginile de mai jos.
Episodul întâmplat după încheierea meciului ar fi fost o retaliere a suporterilor „U” Cluj pentru cele întâmplate anterior. Potrivit surselor Cluj24, băiatul de 14 ani ar fi fost rănit cu o sticlă.
EDUCATIE
Emil Boc, profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat pentru Bacalaureat: „Acolo mă mai pricep și eu”

Primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să se înscrie ca profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat inițiat de Primăria Cluj-Napoca pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat.
Programul, desfășurat la Centrul pentru Tineret, a atras până acum 56 de tineri, care vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații gratuite la română, matematică, istorie și alte discipline esențiale pentru Bac.
Edilul a felicitat echipa Centrului de Cultură Urbană, asociațiile implicate și profesorii voluntari, peste 10 până în acest moment, care au ales să contribuie la succesul elevilor.
„Ieri s-au încheiat înscrierile pentru programul de mentorat pentru pregătirea elevilor pentru Bacalaureat. Este o inițiativă a primăriei prin care, la Centrul pentru Tineret, 56 de tineri care s-au înscris până acum vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații la română, matematică, istorie și celelalte discipline pentru Bacalaureat, oferite de profesori, voluntari. Cei care nu își pot permite alte forme de pregătire, pot avea această participare într-un program de pionierat în România de pregătire pentru Bacalaureat.
Primarul Emil Boc intenționează să se înscrie ca voluntar
Îi felicit pe colegii mei de la Centrul de Cultură Urbană, pe asociațiile de profil care s-au implicat, pe profesorii voluntari, peste 10 până în momentul de față. Dacă timpul îmi permite, și eu o să mă înscriu pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, unde acolo mă mai pricep și eu pentru a pregăti pentru Bacalaureat elevii pentru dimensiunea de istorie. Le recomand tuturor profesorilor care au disponibilitatea și pregătirea necesară să se implice, dacă pot să o facă și să ajute”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.
„Acesta e Clujul adevărat”
Programul se dorește a fi un sprijin pentru elevii care nu își permit alte forme de pregătire, oferindu-le acces la educație de calitate, printr-un proiect de pionierat la nivel național.
„Iată o idee mai măruntă, dar care face diferența și arată forța Clujului comunitar. Când toți au lucruri bune ca idei și încearcă să le promoveze, putem reuși. (…) Să dăm mână de la mână, să ne ajutăm unii pe alții și să putem avea un oraș cu o performanță educațională cât mai mare. Acesta e Clujul adevărat, luăm inițiativa și ne ajutăm noi în primul rând înainte de a ne ajuta alții”, a mai arătat edilul.
Programul „Mentorat pentru Bacalaureat”
Programul Mentorat pentru Bacalaureat este susținut de Primăria Cluj-Napoca prin Serviciului Programe pentru Tineret și voluntarii Asociației Beard Brothers. Mentorii sunt voluntari și oferă pregătire gratuită pentru următoarele discipline: matematică (M1 și M2), limba și literatura română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie.
Elevii interesați s-au putut înscrie în program până în 31 martie, printr-un formular disponibil online.
Sesiuni gratuite de pregătire pentru bacalaureat
După finalizarea înscrierilor, în perioada mai – iunie 2025 vor începe sesiunile de pregătire pentru examenul de bacalaureat, care se vor desfășura la Centrul pentru Tineret, strada Iuliu Maniu, nr. 1. Orarul va fi optimizat pentru a se potrivi atât cu disponibilitatea mentorilor, cât și cu programul școlar al elevilor.
Toate sesiunile de pregătire vor fi susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență în domeniile respective, care își vor dedica timpul și cunoștințele pentru a sprijini elevii în pregătirea lor pentru examenul de bacalaureat.
ACTUALITATE
Rute noi, zboruri reluate și creșteri de frecvențe, în programul de vară 2025 la Aeroportul Internațional Cluj

Vara 2025 aduce vești bune pentru pasagerii Aeroportului Internațional Cluj, cu noi destinații, reluarea unor rute populare și creșteri semnificative ale frecvențelor de zbor.
Călătorii vor avea mai multe opțiuni pentru a ajunge rapid și confortabil în destinații importante de pe glob, vara aceasta, de pe Aeroportul Internațional Cluj, oferind rute noi, mai multe frecvențe și conexiuni mai bune pentru călătorii rapide și flexibile.
Rute noi:
- Castellon (din 11 aprilie) – 2 zboruri/săptămână
- Istanbul Sabiha Gökçen (din 20 mai) – 3 zboruri/săptămână
- Creta-Heraklion (din 17 iunie) – 3 zboruri/săptămână
Destinații reluate în sezonul de vară 2025:
- Larnaca (din 31 martie)
- Lyon (1 aprilie)
- Bari (1 aprilie)
- Catania (1 aprilie)
- Napoli (1 aprilie)
- Corfu (16 iunie)
- Palma de Mallorca (18 iunie)
- Zakynthos (19 iunie)
Creșteri de frecvențe:
- Lufthansa crește numărul de zboruri spre Munchen până la 21 pe săptămână
- Swiss International Airlines va opera spre Zurich cu până la 4 zboruri/săptămână din 5 aprilie
- Turkish Airlines crește frecvențele spre Istanbul de la 7 la 9 zboruri/săptămână din 5 mai
- LOT Polish Airlines mărește frecvențele spre Varșovia la 9 zboruri/săptămână
- Ryanair crește numărul de zboruri spre Paris Beauvais, Londra Stansted, Milano Bergamo și Dublin
- HiSky adaugă mai multe zboruri spre Dublin