ECONOMIE
E.ON Energie România deschide la Cluj-Napoca primul concept store dedicat soluțiilor pentru eficiență energetică
Municipiul Cluj-Napoca devine din 22 august gazda primului concept store E.ON din România. Clujenii și nu numai vor avea ocazia să exploreze cele mai noi soluții pentru eficiență energetică, să se inspire din ideile și sfaturile experților privind economisirea energiei și să descopere servicii digitale de tip self-service pentrucontrolul consumului de energie,vizitând magazinul deschis de E.ON Energie România la parterul Iulius Mall.
Spațiul vine ca răspuns la provocările și așteptările consumatorilor de energie și pune în lumină cele mai căutate produse și servicii de la E.ON, într-o galerie care reunește elemente media statice și interactive, cu echipamente energetice de ultimă generație.
„Suntem încântați să anunțăm deschiderea primului concept store E.ON, unic în regiune, ca parte a angajamentului nostru de a promova măsuri de eficiență energetică și un stil de viață sustenabil. Prin crearea unui spațiu inovativ, dedicat pentru învățare și descoperire, ne propunem să inspirăm vizitatorii să îmbrățișeze practici ecologice și să contribuie la un viitor mai durabil”, spune Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie România.
Universul E.ON
„Pentru implementarea unui astfel de concept, este nevoie de o expertiză tehnică interdisciplinară ce stă la baza filosofiei de lucru Square One și a viziunii prin care încercăm să modelăm mai frumos viitorul.
Toate proiectele noastre sunt unicat, croite special pe dorințele clientului, așadar arhitectura concept store-ului E.ON este atipică. Creativ, am dorit să generăm un obiect arhitectural atemporal, spectaculos,cuobiectivul unui impact vizual și care, în egală măsură, să reprezinte un spațiu familiar și cald, de aici și alegerea lemnului.
Arhitectura spațiului poartă vizitatorul prin universul E.ON, prezentându-i soluțiile din portofoliu atât fizic cât și virtual, prin intermediul unor interfețe media fixe și interactive și prin parcurgerea unui traseu spațial organic, cu forme fluide, date de elementele cilindrice și sistemul de lumini.
Astfel, vizitatorului îi generăm sentimentul de curiozitate, dorința de a descoperi atât spațiul, cât și conținutul expus. Trebuie să mulțumesc echipei E.ON pentru încrederea oferită și curajul de a accepta conceptul propus de noi”, a declarat arhitect Adrian Cancer-Zeana.
Servicii personalizate
În cadrul spațiului inovativ, E.ON Energie România oferă servicii de consultanță personalizate, informații despre programe și subvenții privind achiziția de echipamente sustenabile, dar și acces de oriunde și oricând la platforme online pentru educarea unui comportament durabil.
Vorbim despre soluții de încălzire cu centrale termice pe gaz, soluții de aer condiționat, soluții 2 în 1 pentru încălzire-răcire cu pompe de căldură, stații de încărcare pentru mobilitate electrică și sisteme fotovoltaice pentru producția de energie electrică din sursă solară, dar și soluții all-in-one, aplicații mobile pentru controlul consumului de energie.
Vizitatorii sunt ghidați pas cu pas într-o călătorie de la descoperire, la inspirație și explorare, prin accesul și expunerea la soluții energetice verzi și servicii digitale cu amprentă de carbon redusă.
Consultanții E.ON Energie România sunt prezenți pentru a personaliza sfaturile și soluțiile pentru eficiență energetică pe specificul fiecărui vizitator.
În viitor, concept store-ul E.ON își propune să devină și un hub educațional, prin găzduirea de evenimente ale partenerilor în sustenabilitate, experți ai brandurilor din portofoliul companiei.
Toți cei care vor vizitaacest nou magazinîn perioada 22 august-5 septembrie se pot înscrie în tombola cu premii substanțiale oferite de E.ON.
Mai multe informații despre soluțiile și serviciile E.ON sunt disponibile pe eon.ro.
Despre companie
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi.
De la intrarea pe piața din România din 2005, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ACTUALITATE
5 lucruri esențiale la care e bine să fii atent când activezi un bonus la cazino online (P)
În momentul în care accepți un bonus pentru cazinoul online, este important să citești cu atenție secțiunea de Termeni și Condiții pentru a fi la curent cu eventualele condiții de rulaj și alte criterii pe care trebuie să le îndeplinești.
Scenariul cel mai fericit este acela în care primești un bonus fără rulaj, dar astfel de situații sunt ceva mai rare. De cele mai multe ori, bonusul respectiv va avea și condiții de rulaj. Acestea diferă de la un cazinou online la altul, motiv pentru care este indicat să te informezi înainte să îl accepți.
Spre exemplu, dacă un bonus are un rulaj de 10X, atunci va trebui să mizezi suma primită (ori câștigul în unele situații) de 10 ori înainte ca banii respectivi să poată fi transferați în balanța ta.
Află care sunt jocurile eligibile
De cele mai multe ori, bonusurile nu sunt oferite pentru toate jocurile pe care cazinoul respectiv le are. Dacă vorbim despre un bonus de tipul rotiri gratuite, există posibilitatea ca acestea să fie valabile doar pentru un joc sau câteva ale unui singur provider. Cazinoul respectiv te va informa însă transparent care sunt jocurile în care poți folosi respectivul bonus.
Verifică și contribuția jocurilor la cerințele de rulaj
Dincolo de acest aspect, e important de menționat că nu toate jocurile contribuie în aceeași măsură la îndeplinirea cerințelor de rulaj. În general, sloturile contribuie cu 100%, iar acest lucru înseamnă că fiecare pariu pe care îl vei face va fi luat în considerare integral. În schimb, la jocurile de masă precum blackjack sau ruletă, procentul este considerabil mai mic. Ține cont că acestea ar putea chiar să nu fie eligibile pentru rulaj. Ba chiar s-ar putea să fii nevoit să efectuezi rulajul doar la jocurile pentru care bonusul a fost eligibil.
Bonusurile au o valabilitate limitată
De cele mai multe ori, bonusurile fac parte din anumite campanii promoționale care au o durată fixă. Din acest motiv, e indicat să îți verifici mesageria constant, pentru a vedea dacă ești eligibil pentru un bonus. De obicei, cazinourile online te informează și prin e-mail și SMS, în cazul în care ai optat să primești astfel de comunicări din partea lor.
Ca un alt exemplu, multe din cazinourile online oferă bonusuri cu ocazia aniversării utilizatorilor. Unele dintre ele sunt valabile doar în ziua respectivă ori timp de o săptămână sau o altă perioadă de timp limitată, după care expiră și nu mai pot fi folosite. Astfel, dacă vrei să nu ratezi niciun bonus de ziua ta, ar fi bine să te loghezi la fiecare cazino la care ai cont și să verifici mesajele și secțiunea de bonusuri active.
Află care sunt câștigurile maxime permise
Din secțiunea de Termeni și Condiții vei afla că, în cazul multor bonusuri, vor exista anumite limite maxime ale câștigurilor. Ținând cont că este o recompensă pe care cazinoul respectiv ți-o oferă, acesta și-a luat o măsură de precauție, în așa fel încât să nu „spargi banca” și să îi dai o lovitură importantă.
Din acest motiv sunt introduse uneori limite maxime ale câștigurilor din bonusuri. E bine să verifici care este limita maximă pentru a-ți da seama dacă merită să joci bonusul sau nu. Ține cont că bonusurile nu au riscuri financiare, motiv pentru care sunt o alegere bună în cea mai mare parte a timpului, dacă nu au condiții de rulaj absurde.
Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!
Sursa foto: canva.com
EDUCATIE
Noutăți la evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, anunțate de Ministerul Educației. Calendarul testărilor
Evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vine cu noutăți în anul școlar 2024-2025.
Ministerul Educației a publicat și calendarul acestor evaluări, care a apărut în Monitorul Oficial, iar un lucru important este că durata testului a fost extinsă pentru elevii mai mici.
Noutăți la evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, anunțate de Ministerul Educației. Calendarul testărilor
Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, evaluarea la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 13-16 mai, pentru clasa a IV-a în perioada 20-22 mai, iar pentru clasa a VI-a în perioada 27-29 mai 2025.
”Pentru o mai bună înțelegere a nivelului de competență al copiilor, de anul acesta, rezultatele la aceste evaluări vor fi consemnate sub formă de punctaje”, a anunțat Ligia Deca.
Se extinde durata testului pentru elevii din clasa a II-a
Elementele de noutate privind administrarea, la nivel de sistem, a celor trei evaluări naționale în anul 2025, aliniate la prevederile legii privesc, în special, elevii din clasele a II-a și a IV-a
Astfel, o noutate este extinderea duratei testului la evaluarea națională la clsa a II-a de la 30 de minute la 45 de minute.
Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți.
Cum vor fi structurate testele pentru clasa a VI-a
La evaluarea națională la clasa a VI-a, denumirea probelor de evaluare a fost actualizată în concordanță cu prevederile Legii astfel: „La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.
Astfel, testele elaborate pentru evaluarea națională la clsa a VI-a vor fi structurate după cum urmează:
- primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română;
- al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” – Limba maternă;
- al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.
Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.
Elevii vor fi evaluați prin punctaje
Ministrul Educației a mai precizat că rezultatele elevilor la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a din anul școlar 2024-2025 sunt exprimate în punctaje.
De asemenea, încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la evaluări se va realiza individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut.
Rezultatele individuale obținute la teste nu se afișează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.
Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative sau note și pot fi trecute în catalog.
Calendarul detaliat evaluărilor la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
ECONOMIE
Ce firme modernizează Palatul de Justiție Cluj-Napoca. Valoarea contractului, 67 de milioane de euro
Asocierea Bog’Art (lider) – Athenaeum Construct – Popp & Asociatii, ACI Cluj – UTI Construction and Facility Management – Electroproiect, alaturi de Schindler Romania, ca subcontractant, a castigat contractul de modernizare a clădirii Palatului de Justitie Cluj-Napoca, în urma licitației organizate de Curtea de Apel Cluj, arată agendaconstrucțiilor.ro.
Valoarea de atribuire a lucrarilor de proiectare si executie este de 333 milioane de lei (circa 67 milioane de euro), iar durata de implementare este stabilita la 36 de luni.
Constructia existenta este alcatuita din trei tronsoane, cu regim de inaltime diferit: P (Parter)/ S+P+1E/ P+2E/ S+P+2E/ S+P+2E+M/ P+3E/ S+P+3E si o suprafata desfasurata totala de 23.605 mp.
Proiectant general este compania Popp & Asociatii, proiectant de specialitate – Architecture & Art Studio, ambele din Bucuresti, iar societatea Geocam Test & Drill, din Cluj-Napoca, a elaborat studiul geotehnic.
Ce lucrări se desfășoară
”Conform Caietului de sarcini, vor fi realizate lucrari de desfacere a peretilor existenti si realizarea unora noi, modificarea dimensionala/ umplerea/ deschiderea unor noi goluri pentru ferestre si usi, reamenajarea zonelor de acces in cladire, realizarea unor noi scari de circulatie interioare, montarea unor instalatii suplimentare de lifturi, schimbarea de destinatie a zonei de Penitenciar in zona de Birouri, refacerea integrala a acoperisului, reamenajarea curtilor interioare, precum si demolarea extinderilor ulterioare constructiei initiale, cu regim de inaltime P (Parter)”, se arată în document.
De asemenea, este necesara realizarea tuturor masurilor de siguranta la incendiu, pentru intreg ansamblul Palatului de Justiție, iar din punct de vedere energetic si al sustenabilitatii, se impune realizarea unui audit energetic, in urma caruia sa fie luate masuri de reducere a consumului de energie.
În plus, este necesara restaurarea si conservarea componentelor artistice si readucerea cladirii la forma si volumetria initiale, recuperarea imaginii originale, avand in vedere faptul ca ansamblul a fost construit intre anii 1900-1902 si reprezinta o etapa deosebit de importanta a patrimoniului arhitectural istoric al orasului.
Pe langa aceste lucrari, tema de arhitectura propune constructii noi amplasate in curtile interioare 4 si 5. In curtea 3 sunt propuse panouri fotovoltaice, care se vor monta pe acoperisul copertinelor noi.
CULTURA
FOTO. Fost jurnalist clujean, ales președinte executiv al Societății ”Avram Iancu”, filiala Montreal
Fostul jurnalist clujean Adrian Ardelean, în prezent realizator al emisiunii ”Ora Românească” de pe postul de radio canadian CFMB, a fost ales, zilele trecute, președinte executiv al Societatii cultural patriotice „Avram Iancu”, filiala Montreal.
Acesta a precizat că în cadrul filialei s-a discutat, cu prilejul unei vizite la Montreal a lui Gheorghe Chindris, vicepresedinte al Societatii Avram Iancu la nivel national si responsabil de filialele din diaspora, despre reactivarea/revitalizarea filialei din Canada si imbunatatirea activitatii ei.
”S-au adoptat, in consens, cateva masuri care – se spera – vor duce la imbunatatirea activitatii filialei, la cresterea numarului de membri al acesteia si a vizibilitatii in cadrul comunitatii romanesti.
Astfel, presedintele de pana acum al filialei, Ileana Anghel-Mester, a primit titlul de „presedinte de onoare al filialei Avram Iancu – Montreal”, iar in functiile de conducere au fost alesi si confirmati avocat Calina Bala – vicepresedinte si responsabil cu problemele juridice, Elena Bute – sotia fostului boxer Lucian Bute, ca presedinte al organizatiei de femei si subsemnatul Adrian Ardelean ca presedinte executiv”, a spus fostl jurnalist clujean.
Adrian Ardelean a explicat ca a sprijinit si promovat cat i-a stat in putinta activitatile Societatii Avram Iancu atat la nivel national cat si la nivel de filiala, cel mai recent eveniment la care a participat fiind dezvelirea bustului lui Avram Iancu din orașul Canton, din statul american Ohio.
Membrii filialei Montreal
”De aici incolo, ramane sa vedem cum facem pentru a duce mai departe activitatea filialei si de a o face cat mai cunoscuta, apreciata si respectata in comunitatea romaneasca si printre ascociatiile din cadrul acesteia.
Noah, gata? Noah, hai!”, a mai spus Ardelean.
La reuniunea filialei Montreal a Societății ”Avram Iancu” au mai fost prezenți Lucian Bute, Adrian Diaconu, Ionut Leonard Voicu (presedintele ACSR si Cenaclul Eminescu), Diana Haiduc (presedinte ACR) si Kirschner Csaba (artist plastic). Printre noii membri ai asociațieis e numără Horea Cadiș, Florin Sălăjan, Emil Cătălin Ghiolțan, Ioan Suciu, Mihai Roman, Codrut Carvatchi, Ionel Deac, Ioan Rotaru si Carmen Rotaru, Gheorghe Borș si Simona Lisan.