Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Drumeții, atelier de cusut, relaxare în piscină, saună, activități sportive și multe altele în tabăra de POST CU APĂ. Ce include

Publicat


331687766 587790333023726 7532696118812080864 n

Începând cu 25 martie și până pe 16 aprilie, clujenii sunt invitați la o tabără de post cu apă la Beliș. Retreat-ul se adresează celor care au decis ca o perioadă scurtă de timp să nu consume nimic altceva decât apă în scop terapeutic, transformațional, preventiv și spiritual și să fie sub supravegherea unui îndrumător cu experiență și monitorizare medicală.

„Cei mai mulți postitori care optează pentru acest retreat își doresc o purificare, curățire și detoxifiere pentru a se regenera, elimina aproximativ 1 kg pe zi, pentru resetarea creierului, minții, spiritului și pentru regăsire. Nu puțini sunt și cei care doresc să combine acest act terapeutic cu ocazia unei dedicări și în plan spiritual.”, spun organizatorii evenimentului.

Potrivit acestora, se pot face rezervări și pentru 10 zile, nu doar 7 sau 14.

Transformare și vindecare – minte, corp și suflet

„Am introdus recent posibilitatea postitorilor de a face și pregătirea și revenirea din post în cadrul taberei. Scopul principal este eficientizarea mecanismelor autofage.

Spre exemplu, dacă doriți să faceți 7 zile de post, pregătirea se face timp de 3 zile și revenirea 4 zile, totalizând un număr de 14 zile. Sau petru 21 de zile, 3 pregătire, 14 zile post cu apă și 4 revenire din post în mod inteligent.

Ce urmărim și putem să obținem prin postul terapeutic cu apă?

Transformare și vindecare la nivel de minte, corp si suflet. Nu putem pretinde că postul ne rezolvă toate problemele, însă în ultimii ani am văzut multe, foarte multe schimbări în bine, transformări uimitoare la mai multe paliere ale vieții, ameliorări semnificative și vindecări autentice.”, adaugă aceștia.

Piscină, saună, sporturi, drumeții. Ce se întâmplă în tabăra de post

Conform anunțului, tabăra va cuprinde următoarele activități:

  • inițiere în arta postului cu apă și sesiuni de întrebări și răspunsuri, evaluarea stării postitorilor
  • înot în piscină cu apă permanent încălzită 27-29 grade, saună, jacuzzi, coarda, sac de box, badmington, ping-pong, drumeții, exerciții fizice înviorare, etc.
  • activități indoor, cărți, șah, desen, cărți, puzzle, filme documentare despre post și sănătate, jocuri, teste psihologice de autocunoaștere și dezvoltare personală
  • introducerea Codului Vindecării (de Dr Ben Johnson și dr. Alexander Loyd) – exerciții pentru eliminarea stresului produs de amintirile celulare distructive, adicțiilor, emoțiilor negative, suferințelor, etc.
  • alinierea postitorului și a postului la tipul de personalitate (conform Myers& Briggs), urmată de interpretarea și recomandări specifice
  • soluții pentru „ce mâncăm între posturi?”

Activități extra

Tabăra va avea loc în zona Parcului Natural Apuseni, în Țara Moților, la o altitudine de 1150 de metri.

„Parcul Natural se caracterizează printr-un nivel ridicat al biodiversității, având 29 de habitate, care includ peste 1550 specii de plante si peste 1350 specii de animale, unele fiind endemite, adică specii care trăiesc doar aici.

Prin oamenii locului vă punem la dispoziție activități opționale.”, anunță gazdele evenimentului.

Printre acestea se numără și o excursie la Cascada Vălul Miresei și un atelier de cusut, care sunt după cum urmează:

Excursie la Cascada Vălul Miresei (3h): gândită ca o ieșire de relaxare, se adresează persoanelor care doresc să descopere Parcul Natural Apuseni

  • ora 10:00 – plecare de la Pensiune
  • grup de minim 8 persoane (trebuie să aducă recipient pentru apă, echipament potrivit vremii și încălțăminte corespunzătoare pentru drumeție)
  • se fac pauze de odihnă și poze
  • ghidaj și asistență permanentă pe traseu
  • costă 50 de lei/persoană

Atelier de cusut (1h): se creează un semn de carte cu simboluri tradiționale

  • are loc la terasa pensiunii
  • ora se stabilește în grup
  • fără taxă de participare, e pe bază de donații de la participanți
  • echipamentul (modele, pânză, ață și ac) este asigurat

Detalii despre costuri și înscriere

Lista prețurilor poate fi consultată mai jos.

  • 1700 lei de persoană/7 zile – 1 loc în cameră cu două paturi
  • 2500 lei/7 zile – cameră cu un singur pat mare dublu
  • 2800 lei/14 zile – 1 loc în cameră cu două paturi
  • 3500 lei/14 zile – cameră cu un singur pat dublu

Oferta include cazare în camerele alese, fiecare cu baie proprie, precum și următoarele:

  • training, îndrumare în post și asistență înainte și după post
  • acces full la activități recreative și fizice
  • un masaj de relaxare gratuit săptămânal
  • materiale informative
  • mască împotriva ridurilor
  • detox baie de picioare
  • monitorizare medicală, (medic și asistent)
  • intervenții și servicii de urgență 24/24
  • psihoterapeut
  • ședințe codul vindecării
  • ghid drumeție
  • spălatul rufelor
  • băutură electrolită (500 ml/zi), dar și antioxidante pe revenirea din post

Plata se achită un avans, la rezervare, iar diferența în tabără. Locurile sunt limitate. Se acceptă și vouchere de vacanță. Se eliberează factură.

Pentru înscriere și alte curiozități, doritorii sunt rugați să trimită un email cu întrebările și opțiunea de tabără aleasă, la adresa postulcuapa@gmail.com. De asemenea, se poate completa formularul disponibil cu un click aici.

Evenimentul se poate găsi și pe Facebook, cu un click aici.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cadavrul unei femei, scos din râul Someș, la Câțcău. Era dispărută de două săptămâni

Publicat

cadavru

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă seara, pentru a scoate cadavrul unei femei din râul Someș pe raza comunei Câțcău. 

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, pompierii au intervenit cu o barcă pentru a scoate cadavrul din apă.

Din primele informații, este vorba despre o femeie care a dispărut de două săptămâni din Dej.

Trupul neînsuflețit a fost transportat la IML în vederea necropsiei.

Poliția Cluj cercetează acest caz.

Vom reveni cu detalii.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Ce înseamnă să fii un bun patriot. Daniel David: Luptele dintre noi pun la risc țara. Trebuie să ne concentrăm pe ce ne unește

Publicat

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre patriotism și despre cum acesta este înțeles de către cetățenii României, în cadrul unei conferințe susținute la Cluj-Napoca.

Invitat al conferinței „Despre patriotismul la români. Ce înseamnă astăzi un bun român?”, organizată vineri, 28 martie, la Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, Daniel David a subliniat că patriotismul nu este un concept uniform și simplu, ci unul plin de nuanțe.

Iubirea de țară se exprimă în forme diferite

Conform ministrului, patriotismul este legat de iubirea față de țară, dar această iubire se poate exprima în forme diverse. Deși există viziuni diferite despre ce înseamnă a fi un „bun patriot”, este esențial să ne concentrăm pe acele aspecte comune care ne leagă și să tolerăm diferențele care inevitabil apar într-o societate democratică, este de părere Daniel David.

„Un bun patriot înseamnă un om care își iubește țara, iar iubirea țării se exprimă în forme diferite, în structuri diferite. Mesajul meu este acesta, în final, că sunt elemente comune în diverse forme de  patriotism și trebuie să ne focalizăm pe acele elemente comune, care ne leagă. Sunt și elemente care ne diferențiază, asta nu înseamnă că cineva nu este patriot sau este mai puțin patriot, este altfel patriot și este important ca aceste diferențe să nu rupă țesutul social dintre noi și să nu afecteze, în final, țara”, a afirmat acesta.

Ministrul a atras atenția că, „oamenii sunt dezbinați de ani buni, sunt polarizați, așa cum se întâmplă și în alte țări, de aceea cred  că este important să ne reamintim că împreună suntem mai puternici, cooperarea este importantă, diferențele există și vor exista, dar nu este voie să lăsăm aceste diferențe să ne afecteze personal foarte mult și mai ales să nu afecteze țara”, a subliniat David.

Trei niveluri de patriotism

Daniel David a propus o analiză detaliată a conceptului de patriotism, împărțindu-l în trei niveluri, fiecare reprezentând o formă diferită de manifestare a iubirii față de țară.

  • Patriotismul fundamental, funciar care se bazează pe două atribute fundamentale: protejarea integrității teritoriale a țării și apărarea independenței și suveranității naționale. David consideră că orice cetățean român care se consideră patriot ar trebui să fie de acord cu aceste două principii esențiale.
  • Patriotismul sistemic, care derivă din instituțiile formale ale statului și din tradițiile larg răspândite în societate. Aici, patriotismul este legat de respectul și promovarea simbolurilor naționale (steag, stemă, imn național), precum și a valorilor culturale, științifice și educaționale fundamentale. În acest sens, un patriot român ar trebui să respecte și să promoveze aceste valori, indiferent de diferențele de opinie pe care le-ar putea avea asupra altor aspecte ale societății.
  • Patriotismul personal, nivelul la care patriotismul devine mult mai personalizat și influențat de factorii politici și de experiențele individuale de viață. De exemplu, unii patrioți pot considera că a fi un bun român înseamnă susținerea unui regim politic sau a unei viziuni politice specifice, cum ar fi democrația liberală sau monarhia. Aceste diferențe pot duce la polarizare.

Pericolele polarizării în societatea românească

Ministrul Daniel David a abordat pericolele care amenință România în acest moment, cum ar fi slăbirea instituțiilor statului și creșterea fenomenelor de pseudo-știință și teorii conspiraționiste. Acestea din urmă sunt considerate de ministru factori care contribuie la destabilizarea unui discurs rațional și civilizat în societate.

„Problema este că au început să pătrundă pe scară foarte largă pseudo-știința și pseudo-religia. Au început să apară teorii conspiraționiste foarte puternice, rescrieri ale istoriei, reinterpretări ale religiei, astfel încât discuțiile dintre noi care mai puteau fi atenuate de o intervenție a unui om de știință, a unui lider religios, încep să nu mai poată fi atenuate de niște instituții pe care noi le-am creat să ne protejăm noi de noi. Aceste elemente sunt atât de puternice și unele teorii atât de bizare, încât antagonizează oamenii până la limita în care nu mai putem avea un discurs rațional unii cu ceilalți și fiecare începe să trăiască în bula lui, țara începând să fie o țară de bule care luptă între ele. Luptele acestea dintre noi, în condițiile în care lumea în care trăim se află într-o schimbare paradigmatică, pun la risc, efectiv, țara”, a spus David.

Cum poate fi restabilit patriotismul autentic?

Ministrul Educației a subliniat că un patriotism veritabil presupune o congruență între gânduri, sentimente și acțiuni. Din păcate, a adăugat Daniel David, mulți dintre cei care se declară patrioți nu își traduc faptele în comportamente concrete, ceea ce subminează adevărata esență a patriotismului.

„Psihologic vorbind, dragostea față de țară se manifestă prin trei componente: componenta subiectiv-emoțională, adică ce simți la nivel subiectiv, componenta cognitivă, adică ce gândești și partea comportamentală, adică ce faci. Un patriotism autentic înseamnă o congruență între cele trei niveluri: patriotismul autentic înseamnă că gândești patriotic, simți patriotic și te comporți patriotic. Pot să apară discrepanțe între ele și acela nu mai este un patriotism autentic. Îi vezi pe mulți vorbind despre patriotism, dar nu vezi congruență între ce spun, ce fac și ce gândesc”, a explicat el.

Iubirea față de țară nu înseamnă ură față de ceilalți

În această direcție, ministrul a încurajat un patriotism bazat pe o abordare echilibrată și rațională, care să fie separat de extremele naționalismului sau xenofobiei, care, din păcate, sunt din ce în ce mai prezente în discursul public din multe colțuri ale lumii.

„Patriotismul trebuie să fie separat de xenofobie. Xenofobia înseamnă că ai tendința să îi evaluezi pe străini într-o manieră negativă și să îi privești cu frică și ură. De asemenea, patriotismul trebuie separat de șovinism. Șovinism înseamnă că ai tendința să te evaluezi pe tine ca fiind superior altora și pe alții să îi evaluezi ca fiind inferiori ție. Aceasta este o abordare rațională, o abordare realistă dacă vrei să te definești ca un patriot în sensul de un om care își iubește țara. Un om care își iubește țara o iubește așa cum e, și cu aspecte pozitive, și cu aspecte negative. Dacă le ascundem, dacă le minimizăm, dacă le distorsionăm, facem mai mult rău țării decât bine și pentru mine acela nu este patriotism”, a mai spus el.

Democrația și regulile sale

Daniel David subliniază faptul că în democrație nu putem face sau spune orice, indiferent de context, ci ea presupune respectarea unor norme care protejează demnitatea și ordinea publică.

„În democrație se spune că poți să faci orice, să spui orice. Nu este adevărat. Democrația chiar asta înseamnă, că am stabilit niște reguli între noi, care ne transformă dintr-un grup de Homo Sapiens într-o societate civilizată. Poți să spui ce vrei, dar dacă prin ce spui, îmi afectezi demnitatea, spui o minciună, ai un comportament agresiv, violent, tu ai dreptul să faci asta, dar sunt reguli care își vor aduce sancțiuni. Acele reguli sunt explicite, le știm cu toții și le-am asumat între noi ca societate și asta înseamnă un stat de drept”, mai arată Daniel David.

Cum să influențezi schimbarea fără a cădea în anarhie

Într-o societate democratică, atunci când te simți nedreptățit de autoritățile instituționale, dreptul de a protesta sau de a critica este esențial. Daniel David sugerează că într-o astfel de situație trebuie să apelezi la instrumentele oferite de statul de drept. Potrivit acestuia, este vital ca cetățenii să participe activ la viața politică și instituțională pentru a cere o mai bună reprezentare, mai degrabă decât să adopte atitudini anarhice, care ar duce la instabilitate.

„Într-o astfel de țară, în care nu te simți reprezentat de către autorități, instituții, conducători, trebuie să faci ceea ce îți permite statul de drept: să protestezi, să participi la alegeri, să faci critici, să ceri ca instituțiile să funcționeze mai bine. A avea o atitudine anarhică, de a lovi îi instituții, să le înlocuim… cu ce? Să ne întoarcem la ce, la forța celui care strigă cel mai tare? La părți agresive? La ororile unui lider pe care îl facem șef peste noi ca să spună ce să facem, cum să facem și când să facem? Este clar că avem un segment în societate care este foarte supărat pe componenta de sistem. Ce trebuie să cerem este ca instituțiile să reprezinte mai bine oamenii și să funcționeze pentru oameni, să funcționeze mai bine”, a explicat el.

Patriotismul economic și riscurile sale

Patriotismul economic este un subiect de mare actualitate. Daniel David afirmă că sprijinirea economiei naționale este importantă, dar ar trebui să fie realizată cu flexibilitate și echilibru, arătând că un patriotism economic excesiv ar putea duce la izolare economică.

„Și acest lucru trebuie făcut cu flexibilitate. Imaginați-vă că vor începe marile piețe spre care noi exportăm să fie foarte patriotice economic și nu o să mai cumpere produsele noastre, poate nici nu mai exportă produsele lor la care țin foarte mult. Întrebarea este unde o să ajungem? Patriotismul economic poate să fie un mecanism într-o componentă de patriotism, dar nu cred că trebuie să fie dominant sau ceva ce să folosim într-o manieră irațională. Nu este un lucru bun sau rău în sine, ci devine un lucru bun sau rău, în funcție de cum îl folosești”, avertizează el.

Globalismul și patriotismul pot merge mână în mână

Daniel David consideră că patriotismul și globalismul nu sunt concepte incompatibile, ci dimpotrivă, se pot complementa. În opinia sa, a avea o viziune globală înseamnă a sprijini circulația liberă a ideilor și persoanelor, iar acest lucru poate aduce beneficii României pe plan internațional.

„Eu sunt un globalist, dar un globalist căruia îi place să ducă cultura românească acolo unde este el în lume. A fi un bun român înseamnă a vorbi despre valori românești, despre tradițiile noastre, despre realizările noastre nu doar în România, ci a le duce în cele mai înalte instituții ale lumii. În acest sens, cele patriotismul și globalismul sunt compatibile. A avea o viziune globală pentru mine înseamnă a avea o circulație liberă a persoanelor și a ideilor, în acest sens, nu cred că globalismul este incompatibil cu patriotismul, dimpotrivă”, a spus David.

„Să nu ajungem în situația în care ura și frica dintre noi să ne distrugă țara”

Daniel David trage un semnal de alarmă cu privire la diviziunea tot mai mare din societatea românească, cauzată de ură și frică.

„Să nu ajungem în situația în care ura și frica dintre noi să ne distrugă țara. Aici suntem, ura e atât de mare, frica e atât de mare, încât oamenii ajung în situația de „care pe care”, având satisfacția că l-a învins pe unul în condițiile în care țara are de suferit în elementele esențiale”, a mai arătat ministrul.

Provocările României în 2025

Printre cele mai mari pericole care amenință România în 2025 se află slăbirea instituțiilor statului, care sunt deja vulnerabile la nivel economic și social, este de părere Daniel David. Potrivit acestuia, România se află pe o cale economică periculoasă, în care deficitul bugetar și lipsa resurselor financiare pun țara în fața unui risc major.

„Faptul că instituțiile pe care le avem sunt slăbite va duce la probleme economico-financiare foarte mari, pe care le-ați văzut de la început de an. Eu le-am simțit direct ca ministru al Educației și Cercetării, când m-am trezit, din primele zile, cu ordonanța-trenuleț, cu bugetul blocat, dar din interior, am și înțeles de ce.Când ai un deficit atât de mare, care nu îți permite să mai faci împrumuturi, nu îți permite să mai atragi resurse financiare, țara este la risc. Nu suntem la momentul crizei ca cea din 2008, dar dacă nu avem grijă, suntem pe traiectoria respectivă”, a explicat acesta.

Schimbările globale și impactul lor asupra României

Despre cum se reașează lumea, Daniel David nu are o predicție clară, dar remarcă faptul că „se prăbușesc vechile alianțe” și că există o creștere a pretențiilor teritoriale și de influență, într-un context de instabilitate internațională. Cu toate acestea, el vede în Uniunea Europeană un factor stabilizator important pentru România.

„Nu pot spune cum se reașează lumea, pentru că nimeni nu știe, dar observați că se prăbușesc vechile alianțe? Că se schimbă vechile înțelegeri? Dreptul internațional este pus sub semnul întrebării, fiecare începe să aibă pretenții teritoriale de la celălalt, cu o lejeritate de parcă ar spune «își iau ciocolata». Nu știm înspre ce mergem. Faptul că suntem membri în Uniunea Europeană este un lucru foarte bun, fiindcă ne dă o oarecare stabilitate, statul de drept în Uniunea Europeană funcționează”, a afirmat ministrul.

Neîncrederea dăunează grav României

În încheiere, Daniel David atrage atenția asupra unui alt factor care îngreunează progresul național: neîncrederea. Conform acestuia, această neîncredere face imposibilă cooperarea eficientă între cetățeni și instituții, blocând dezvoltarea unei societăți puternice.

„Nu îmi place neîncrederea extraordinară pe care o avem unii în ceilalți. Neîncrederea asta nu ne ajută să cooperăm, nu cooperăm, nu construim instituții puternice, nu construim instituții puternice, suntem mereu la limita destructurării instituțiilor și nu ne folosim potențialul de inteligență și creativitate pe care îl avem”, concluzionează el.

Citește mai departe

EVENIMENT

CSM Târgu Mureș – U-BT Cluj, 102-104. Silvășan: A fost un meci extrem de DIFICIL

Publicat

u-bt

U-BT Cluj-Napoca a avut din nou parte de un meci greu pe teren străin, de această dată la Târgu Mureș, unde gazdele de la CSM au fost la conducere în cea mai mare parte a jocului. Totuși, partida din etapa cu numărul 25 a Ligii Naționale de Baschet Masculin s-a încheiat cu scorul de 104-102 pentru campioana en-titre.

Mihai Silvășan și-a avertizat jucătorii cu privire la faptul că va fi un meci greu. CSM a mizat pe câțiva dintre cei mai importanți veterani ai Ligii Naționale, și anume Goran Martinic, Goran Gajovic, Mladen Jeremic, respectiv Szabolcs Santa.

CSM Târgu Mureș – U-BT Cluj, 102-104. Silvășan: A fost un meci extrem de DIFICIL

Clujenii au condus doar de două ori în debutul meciului, apoi Mureșul s-a desprins pentru prima dată periculos la scorul de 19-10, în urma unui coș al lui Gajovic. Zavier Simpson a venit cu răspunsul, reușind să depășească defensiva adversarilor noștri. Totuși, CSM a evoluat cu mult curaj și a beneficiat de prestații individuale de excepție, astfel că tabela indica la pauză 47-41.

După pauză, CSM Târgu Mureș a rămas echipa precisă, care a reușit să profite de inexactitățile clujenilor. Trupa lui Peter Farago a inaugurat partea secundă cu un run de 5-0, până la slam-dunk-ul lui Deshawn Stephens. Goran Martinic a adăugat puncte pe bandă rulantă, în vreme ce Mladen Jeremic a înscris adesea din poziții imposibile, cu toată opoziția jucătorilor noștri.

„A fost un meci extrem de dificil”

La începutul actului patru, Mureșul s-a distanțat inclusiv la 18 puncte, 82-64, dar U-BT a demonstrat că se poate descurca în cele mai grele situații. Zavier Simpson și D.J. Seeley au apăsat piciorul pe pedala de accelerație și echipa a revenit în joc, iar Salin a contribuit prin coșuri de trei puncte vitale. CSM nu a putut să reacționeze, Stephens zguduind panoul după un alley-oop, 100-99. Același Stephens a marcat ultimele puncte ale duelului, din care U-Banca Transilvania a ieșit învingătoare.

„A fost un meci extrem de dificil, am întâlnit o echipă a Mureșului care a marcat din absolut orice poziție. Și apărarea noastră a fost de foarte multe ori de vină, evident că acolo nu am evoluat la modul în care trebuia. Pe de altă parte, trebuie să ne așteptăm la aceste lucruri, să știm că echipele împotriva cărora jucăm sunt extrem de motivate. Prin urmare, există șanse mari ca ei să evolueze în fața noastră mai bine decât o fac de obicei. Acceptăm lucrul acesta, ne bucură, dar trebuie să fim realiști și să ne pregătim mai bine.

Îi felicit pe jucători pentru felul cum s-au luptat, mai ales în sfertul patru, în apărare. Faptul că am reușit coșuri de trei puncte în atac a fost un mare plus. Cu siguranță alcătuim o echipă în adevăratul sens al cuvântului și sunt niște băieți cu care aș merge oricând la război. Nu au cedat, au stat împreună și asta fac echipele mari, învingătoare, caută să câștige în orice situație”, a spus Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.

Citește mai departe

EVENIMENT

Azi trecem la ORA de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00

Publicat

ceas

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27). CFR Călători a anunțat că, începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

Azi trecem la ORA de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Schimbările de oră în Europa sunt sincronizate. Conform legislaţiei UE actuale, ora de vară începe în ultima duminică a lunii martie şi se încheie în ultima duminică a lunii octombrie. Ţările participante sunt Uniunea Europeană (UE), inclusiv Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania, precum şi majoritatea celorlalte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia şi Elveţia. Cea mai mare parte a Ucrainei şi-a avansat ceasurile pentru DST, cu excepţia zonelor ocupate de Rusia. Ţările europene care nu schimbă ora sunt Rusia, Islanda şi Belarus. Unele ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.

„Între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare”

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate