ECONOMIE
Dragoș Damian: 500 de miliarde de Euro – banii de pe masă pentru RECONSTRUCȚIA Ucrainei. România trebuie să se ceară la masă

Lăsați poveștile cu garanțiile de securitate. Miza discuțiilor de pace de la Riad și Paris este reconstrucția Ucrainei, estimată la circa 500 miliarde de Euro. Și greu de crezut că este cineva atât de naiv încât nu înțelege ce oportunități apar în următorii 5 ani, timp în care se va forma o nouă ordine mondială.
Nu cred că există cineva care nu înțelege că România este așezată în cel mai perfect loc cu putință.
Dragoș Damian: 500 de miliarde de Euro – banii de pe masă pentru RECONSTRUCȚIA Ucrainei. România trebuie să se ceară la masă
Cea mai mare reconstrucție cunoscuta vreodată în istorie, mult mai mare decât Planul George Marshall de reconstrucție al Europei după Al Doilea Război Mondial, va începe probabil în mai puțin de un an.
Planul Marshall a costat, pe o perioada de 3 ani, circa 12 miliarde de dolari, echivalentul de astăzi a circa 150 miliarde de Euro. Pentru implementarea Planului George Marshall a fost creată în 1948 celebra OECD, unde aspiră și România să devină membră. De dragul istoriei, să menționăm că răspunsul la plan al Rusiei (URSS atunci) a fost înființarea CAER-ul, care astăzi nu mai există.
Reconstrucția Ucrainei este estimata, foarte orientativ, la 500 miliarde de Euro.
Războiul s-a terminat, începe reconstrucția
Suntem pregătiți pentru planul de reconstrucție al Ucrainei? Nu. Pentru că fabricile, uzinele și combinatele din România sunt necompetitive în bătălia comercială, în special pe zona de energie.
Dezbaterile de dimineața până seara ne spun că suntem în mare pericol, avem cea mai mare graniță cu Ucraina dintre țările din UE și, foarte probabil, vom avea în curând și graniță directă cu Rusia. În loc să vedem oportunitatea din reconstrucția Ucrainei, noi vedem pericole.
Păi singurul pericol al nostru este că nu mai avem fabrici, uzine și combinate de materiale de construcții, de chimie, de metalurgie, de siderurgie, de construcții de mașini grele, etc. care ar putea să contribuie la refacerea Ucrainei. Și ne-ar aduce o groaza de bani.
Cei care ne conduc trebuie sa se trezească la realitate, să creeze o cultură industrială, să treacă la producția de energie ieftină, să sprijine combinatele de materiale de construcții, de chimie, de metalurgie, de siderurgie, de construcții de mașini grele.
La reconstrucția din Irak, care a costat undeva la 100 de miliarde de Euro, România nu a fost invitată la masă, deși a participat la efortul de război și avea de recuperat creanțe de dinainte de 1989.
Este timpul sa fim invitați la masă. Daca nu suntem invitați, să cerem să fim invitați.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
IA intră în școli. Daniel David: Atenție. Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă

Ministrul Educației, Daniel David, anunță implementarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale (IA) în școli, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor și studenților și procesul educațional, în general.
Unitatea-pilot urmează să fie stabilită, iar Daniel David spune că inteligența artificială poate fi bună sau rea, în funcție de cum o utilizăm, și de aceea trebuie folosită bine, în avantajul sistemului de educație.
Daniel David: Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă
Decizia de a implementa un astfel de proiect-pilot vine după după o întâlnire a ministrului Daniel David cu conducerea Microsoft România.
„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul”, a dclarat Daniel David.
Daniel David: IA poate ”lenevi” elevul
Daniel David a mai spus că el consideră IA un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului nu o alternativă. Ministrul Educației a precizat că există angajat în deja un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii asociate tehnologiei informației, dar și opționale, inclusiv de inteligență artificială.
”Acestea sunt asociate revoluției tehnologice prin care trecem și creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional. Atenție însă, în viziunea mea, inteligența artificială este un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care <<lenevește>> elevul și studentul, și, foarte important de înțeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral.
Diverse țări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl dorește chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învățământ, așa că nu vreau ca România și sistemul nostru educațional să rămână în urmă”, a precizat Daniel David.
EDUCATIE
IoT Student Challenge 2025, la UTCN: Dispozitiv inovator pentru nevăzători. 40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 19 martie, cea de-a opta ediție a prestigiosului concurs „Internet of Things Student Challenge 2025”, o competiție pentru studenții pasionați de tehnologie și inovație.
Evenimentul, organizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare, a atins un record absolut de participare, cu 40 de echipe înscrise și o audiență impresionantă.
40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare
Prof. dr. ing. Vlad Mureșan, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, a deschis oficial competiția, subliniind importanța și evoluția acesteia de-a lungul anilor.
„Mă simt foarte onorat să deschid acest concurs în calitate de decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, un concurs de prestigiu și cu o tradiție îndelungată – ne aflăm la a opta ediție, o ediție care sperăm să fie de succes. De asemenea, mă bucură foarte mult amploarea pe care a luat-o acest concurs în ultimii ani. Îmi aduc aminte că în 2016, acest concurs era doar o secțiune a conferinței internaționale organizată de către Departamentul de Informatică. Iată, acum este un eveniment de sine stătător, cu un număr record de participanți, și anume 40 de echipe înscrise. În acest context, vreau să îi felicit pe toți studenții care s-au înscris la acest concurs, mă bucură faptul că desfășoară activități extra-curriculare iar aceste activități sunt asociate domeniului pe care chiar îl studiază: automatic și informatică aplicată”, a declarat Vlad Mureșan.
Un concurs cu tradiție și impact în industrie
La rândul său, prof. dr. ing. Honoriu Vălean, directorul Departamentului de Automatică, a evidențiat impactul pe care acest concurs îl are asupra studenților și industriei IT.
„Astăzi este un record absolut în istoria acestui concurs, niciodată nu am avut o audiență atât de mare, și mă bucur că studenții au dorit să ia parte la acest concurs, un concurs care este deja clasic în domeniu. Pe lângă faptul că vă demonstrați ingeniozitatea, perseverența și pregătirea în domeniu, aveți șansa să veniți și antreprenori și să vă faceți peste ani, nu mulți, firme care să fie foarte de succes, având la bază ceea ce prezentați astăzi aici. Mă bucur tare mult că sunt prezenți în juriu, și au fost prezenți și cu alte ocazii, reprezentanți ai industriei din Cluj, care, în afara faptului că pot aprecia fiabilitatea proiectelor propuse, pentru că lucrează în domeniu, poate că vă oferă și niște idei”, a adăugat directorul Departamentului de Automatică.
SEEQ, șapca inteligentă care ghidează persoanele nevăzătoare
Printre proiectele remarcabile ale competiției s-a numărat SEEQ, o șapcă inteligentă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Dezvoltat de echipa formată din Diana Farcaș, Elisei Marian, Neagoi Maria, Morar Ștefania, Bonda Ștefania, Neamțiu Cosmin și Peșteșan Radu, acest dispozitiv folosește feedback haptic pentru a ghida utilizatorul spre destinația dorită, oferindu-i mai multă autonomie.
„Noi suntem Seeq, ne-am înscris la acest concurs cu șapca noastră inteligentă. E un device smart, care se bazează pe feedback haptic și este dedicat persoanelor cu deficiență de vedere. Beneficiarul își instalează aplicația, se conectează la șapcă, iar apoi introduc locul unde vor să ajungă și șapca îl ghidează prin vibrații.
Un dispozitiv accesibil și hands-free
Am dezvoltat acest proiect în circa o săptămână, e la stadiul de prototip și ne-am dori să o ducem mai departe. Printr-un asemenea dispozitiv, o persoană poate deveni mai independentă, poate explora locuri noi, e un device hands-free și vine în completarea celorlalte unelte folosite deja de nevăzători pentru orientare și este non-invaziv. Vrem să dezvoltăm un produs accesibil pentru a ajuta cât mai multe persoane și tocmai fiindcă este hands-free, poate fi folosit în continuare și bastonul alb pentru identificarea obstacolelor”, au arătat aceștia pentru Cluj24.
Proiectul folosește un microcontroler ESP32, conectivitate Bluetooth și o busolă digitală pentru orientare. Actuatoarele de vibrație sunt amplasate strategic pentru a transmite feedback direcțional clar.
Premiul cel mare, câștigat de echipa HydroMinds
Premiul cel mare, „IoT SC 2025”, în valoare de 5.000 de euro, a fost acordat echipei HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, pentru proiectul DrinkUp, o soluție inovatoare cu potențial antreprenorial ridicat.
Premii speciale au fost acordate echipelor:
- HopeCore Solutions – Penzes Noemi, pentru proiectul REMY – A Multifunctional Socially Assistive Robot for Alzheimer’s and Dementia Related Diseases;
- Climate Umbrella – Ionuț Iancu, pentru proiectul Climate Umbrella;
- SEEQ – pentru dispozitivul cu feedback haptic dedicat nevăzătorilor.
Competiția „Internet of Things Student Challenge 2025” și-a consolidat statutul de platformă de lansare pentru studenți, oferindu-le ocazia să își pună în practică ideile și să interacționeze cu reprezentanți ai industriei.

Începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, ce durează aproximativ 92 de zile, este marcat de echinocțiul de primăvară. În 2025, acesta are loc la data de 20 martie, la 11 h 01 m, scrie Agerpres.
Acest fenomen astronomic reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând cu această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie 2025 când va avea loc solstițiul de vară. Fenomenul nu se produce la aceeași dată în fiecare an datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
Azi este ECHINOCȚIUL de primăvară. Începutul primăverii astronomice simbolizează CREAȚIA
În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice. În regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.
Cuvântul ‘echinocțiu’ derivă din cuvântul francez ‘équinoxe’, care la rândul lui, provine din latinescul ‘aequinoctium’, format din ‘aequus’ – ‘egal’ și ‘nox’, ‘noctis’ – ‘noapte’.
La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul Ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilei cu cea a nopții, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.
„Are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului”
Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocțiului, se numesc puncte echinocțiale, fiind denumite punctul vernal și, respectiv, punctul autumnal. Astfel, în același moment, în emisfera sudică se produce echinocțiul de toamnă, potrivit Observatorului Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’.
Al doilea echinocțiu al anului reprezintă momentul în care soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie (22 septembrie în 2025), marcând echinocțiul de toamnă în emisfera nordică și echinocțiul de primăvară în emisfera sudică.
Din punct de vedere astrologic, are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului. Asistăm, astfel, la sfârșitul și la începutul unui ciclu zodiacal.
Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Tradițiile spirituale susțin ca orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
EVENIMENT
Bărbat VIOLENT arestat pentru 30 de zile la Cluj. L-a bătut cu BÂTA pe fratele fostei iubite. Pe ea a amenințat-o cu moartea

Un bărbat a fost arestat pentru 30 de zile după ce l-a bătut cu o bâtă de baseball pe fratele fostei sale iubite și l-a băgat în spital. Pe femeie a amenințat-o cu moartea de mai multe ori.
Pe fratele iubitei l-a bătut cu sălbăticie într-un parc din Cluj-Napoca, acesta având nevoie de luni de zile de îngrijiri medicale.
Bărbat VIOLENT arestat la Cluj
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a solicitat instanţei arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat acuzat de ameninţare în formă continuată, respectiv două acţiuni componente, lovirea sau alte violenţe, tentativă la omor și tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Potrivit părocurorilor, în 14 martie 2025, în intervalul orar 21.00 – 23.50, inculpatul a mers la locuinţa fostei iubite pe care a amenințat-o cu acte de violenţă şi cu moartea, iar ulterior a revenit ameninţând-o din nou cu moartea, scrie Mediafax. De asemenea, în timp ce se afla în faţa unui magazin din Cluj-Napoca, l-a lovit cu o bâtă de baseball peste mâna dreaptă pe fratele fostei iubite.
Apoi, în timp ce se afla într-un parc, a devenit din nou violent și l-a bătut cu sălbăticie pe fratele fostei concubine. L-a lovit cu bâta de baseball la nivelul capului şi corpului, cauzându-i leziuni care necesită 65-70 de zile de îngrijiri medicale.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile.