Connect with us

EVENIMENT

Dr. Violeta Briciu, Spitalul de Infecțioase Cluj, despre „pandemia silențioasă”: Rezistența la antibiotice complică tratamentele

Publicat


Dr. Violeta Briciu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Rezistența la antibiotice este o problemă serioasă cu care medicii se confruntă în întreaga lume. Fenomenul a primit și un nume – „pandemia silențioasă”. Diagnosticul rapid și tratamentul corect, este singura „armă” pe care o au medicii în lupta cu această „pandemie”.

Cu ajutorul unor investiții importante, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca are capacitatea de a pune rapid diagnostice, lucru care îi ajută pe medici să aplice tratamentul corect pentru fiecare pacient.

Dr. Violeta Briciu, Spitalul de Infecțioase Cluj, despre „pandemia silențioasă”: Rezistența la antibiotice complică tratamentele

Laboratorul de Biologie Moleculară al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca are dotări de ultimă generație și se fac chiar și proceduri de nișă.

„Astăzi, diagnosticul bolii infecțioase nu se mai poate realiza fără un laborator care să ne ajute să știm cu ce ne luptăm. Tot ce se poate face în prezent în patologia infecțioasă putem să facem în laboratorul nostru”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Violeta Briciu, medic primar boli infecțioase, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

În laboratorul spitalului se face inclusiv diagnostic molecular de identificare a genelor de rezistență care fac bacteriile să fie insensibile la terapia antibiotică disponibilă acum pe piață.

„Este foarte important pentru îngrijirea pacienților să avem acest diagnostic rapid și să-i tratăm la timp și corect”, spune dr. Violeta Briciu.

Ce a dus la rezistența la antibiotice

În timp ce rezistența la antibiotice a crescut, producția acestor medicamente la nivel mondial a scăzut.

„În ultimii ani tot mai puține molecule noi sunt introduse pe piața farmaceutică, iar bacteriile sunt foarte inteligente și reușesc să dezvolte rapid mecanisme de rezistență, inclusiv față de noile antibiotice.

Au această capacitate. Prin anumite gene își transmit aceste mecanisme”, spune dr. Violeta Briciu care explicat faptul că și condițiile ca pacienții să dezvolte rezistență la antibiotice sunt tot mai „favorabile”

În primul rând este vorba de terapiile cu antibiotic incorect conduse, care la apariția rezistenței, practic automedicația.

Orice infecție poate fi cu bacterii rezistente

Apoi, arată directorul medical al spitalului clujean, este vorba de călătoriile internaționale.

„S-a arătat faptul că după ce călătorim, ne întoarcem în flora digestivă cu bacterii rezistente la antibiotice. Chiar dacă noi nu dezvoltăm o infecție, putem să transmitem în comunitrate aceste bacterii.

Apoi se uilizează antibiotice în zootehnie, în agricultră și astfel avem și din această direcție un factor de risc și apariție a rezistenței”, a declarat dr. Violeta Briciu.

După doi ani de pandemie Covid-19, în acest an Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă și cu un sezon gripal foarte dificil.

Dar toate infecțiile, de la cele urinare, la cele pulmonare sau osoase pot să fie cu bacterii rezistente și complică tratamentul pacienților. La acestea se adaugă și infecțiile nozocomiale, intraspitalicești.

De aceea, spune dr. Violata Briciu, tratamentul cu antibiotic trebuie să fie făcut doar după ce pacientul este văzut de medic.

„În prezent s-a resticționat utilizarea antibioticelor în ambulator, dar este foarte important să știm că antibioticele nu reprezintă soluția pentru orice boală.

De multe ori putem să facem mai mult rău, inclusiv prin apariția unor reacții adverse”, a declarat dr. Briciu.

Analize de ultimă generație

În Laboratorul de Biologie Moleculară se fac și testări sindromice. Cu aceste testări, în aproximativ 70 de minute de caută materialul genetic pentru aproximativ15 patogeni, dacă un pacient are o infecție cu virusuri, cu bacterii sau cu ciuperci.

Astfel, se poate face testare sindromică pentru meningită, pentru infecții respiratorii de tract superior, pneumonie și pentru boli gastro-digestive, pentru pacienții în stare gravă.

Pentru diagnosticarea unei bacterii estre nevoie, în general, de cam 48 de ore, însă cu apartura de ultimă generație, la Spitalul de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca acest lucru se poate face acum în sub 24 de ore.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Proiectul de modernizare a liceului Blaga din Gheorgheni, „extins” de locuitorii din zonă. Discuții de 3 cu Emil Boc

Publicat

De

Dezbatere Liceul Lucian Blaga Cluj-Napoca

Proiectul de modernizare a liceului „Lucian Blaga” din cartierul Gheorgeni a suscitat un interes foarte mare din partea părinților elevilor și a clujenilor care locuiesc în zonă.

Aceștia au venit în număr mare la o dezbatere deschisă cu primarul Emil Boc și alți reprezentanți ai Primăriei, dar și ai proiectantului, și au avut propuneri pertinente care au trecut dincolo de soluția propusă modernizare a școlii .

Proiectul de modernizare a liceului Blaga din Gheorgheni, „extins” de locuitorii din zonă. Discuții de 3 cu Emil Boc

Discuțiile de joi au durat mai bine de 3 ore, iar „gheorgheniștii” din zonă și părinții elevilor liceului au cerut un acces mai facil la școala de pe aleea Băișoara.

Primarul Emil Boc a anunțat după această dezbatere că proiectul va fi adaptat ținând cont și de propunerile oamenilor.

Deschiderea școlii către comunitate

Primăria a organizat un concurs de soluții de arhitrectură pentru extinderea și modernizarea liceului Lucian Blaga unde învață peste 1.000 de elevi.

Ideea a fost găsirea celei mai bune variante de a rezolvarea nu doar problemele școlii, ci și a spațiului urban din jurul acesteia, respctiv aleea Băișoara, aleea Băița, aleea Bizușa și aleea Scărișoara, care sunt cuprinse în proiect.

Cei prezenți la dezbatere au aflat și viziunea echipei de proiect, prezentată de arhitectul Mihai Racu, soluția echipei Arhibox fiind cea desemnată câștigătoare de juriul concursului de arhitectură.

Conceptul propus are ca obiective creșterea calității actului educațional, creșterea accesibilității școlii și a siguranței elevilor și deschiderea școlii către comunitate.

Astfel, se propun soluții prietenoase cu mediul precum panouri fotovoltaice, sisteme de recirculare a aerului, sistem inteligent de management al clădirii și de recuperare a apelor pluviale.

De asemenea, se propune refacerea legăturilor cu parcul Detunata, reorganizarea spațiilor pentru a crea zone de recreere care să poată fi utilizate atât de elevi, cât și de comunitate, cum ar fi piețe volante.

Ce presupun lucrările la liceu

Proiectul propriu-zis vizează extinderea funcțiunilor și spațiilor actuale ale liceului cu 6 săli noi pe amplasamentul de la sud și noi spații pentru dezvoltarea elevilor.

Este vorba de săli de sport, cabinet pentru arte și muzică, laboratoare, bibliotecă, cabinet medical, cabinet stomatologic, zonă de cantină cu o capacitate de 190 de persoane, sală festivă, sală de tratament, grupuri sanitare noi și accesibilizate pentru persoane cu dizabilități.

Pentru curtea școlii proiectul pune accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul.

Proiectul nu propune eliminarea împrejmuirii școlii, ci retragerea ei în zona acceselor principale astfel încât în fața școlii să se creeze o zonă de așteptare pentru părinți, după modelul de la Liceul „Onisifor Ghibu”, a arătat primarul Emil Boc.

În ceea ce privește străzile adiacente liceului, se dorește o reamenajare care ține cont de conceptele walkable city – orașul pentru pietoni și smart city – mobilitate inteligentă.

Ce vor oamenii

În urma discuțiilor, a arătat primarul Emil Boc, cei prezenți la discuții au subliniat mai multe nevoi.

Printre acestea, realizarea unei săli de sport, astfel încât copiii de la școală să beneficieze de facilități de cel mai înalt nivel, dar și menținerea împrejmuirii școlii pentru siguranța elevilor, dar reconfigurarea ei într-un mod eficient și fiabil.

De asemenea au cerut creșterea calității spațiilor publice din imediata apropiere, adică mai multe zone verzi, vegetație înaltă, locuri de relaxare și petrecere a timpului liber.

Mai mult, părinții au socilitat reconfigurarea acceselor și a circulației din zonă, având în vedere că acum strada se aglomerează foarte tare când elevii sunt duși la școală, dar și sunt sunt luați de la cursuri.

Boc: Proiectul va fi adaptat

„Având în vedere propunerile venite în cadrul dezbaterii publice, proiectul va fi adaptat pentru a spori gradul de siguranță a elevilor.

Zona de așteptare dedicată părinților va comunica cu o zonă din curtea școlii unde elevii pot aștepta până când sunt preluați de un însoțitor.

De asemenea, am discutat și alte teme de interes pentru cartier și probleme administrative punctuale din zona Băișoara – Băița – Scărișoara, unde primăria intervine pentru ameliorarea situațiilor existente”, a precizat primarul Clujului.

Acesta a mai arătat că o nouă dezbatere va avea loc în Gheorgheni pe această temă, la o dată care urmează să fie anunțată.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Plin de concerte, literatură și mai ales multă BERE

Publicat

evenimente de weekend

Ce evenimente de weekend avem la Cluj-Napoca? Nesperată dar binevenită în același timp, oferta de soare din aceste zile. Weekendul se anunță la fel de călduros așa că nu vă fie cu mirare faptul că primul îndemn la relaxare vine la pachet cu cartea și berea.

Vineri, 12 aprilie, cu începere de la ora 17.00 se desfășoară Festivalul Berii Culturale la Insomnia Cafe & Bistro.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Plin de concerte, literatură și mai ales multă BERE

„Fără bere aș muri de viu”, spune scriitorul ceh Bohumil Hrabal. Dacă literatura te duce cu gândul la Insomnia Cafe&Bistro, dacă berea bună te duce cu gândul la bere cehă și dacă berea și literatura te duc cu gândul la scriitorul Bohumil, atunci te așteaptă o surpriză!

Insomnia Cafe&Bistro organizează Festivalul Berii Culturale, în onoarea berii cehe și în onoarea marelui scriitor ceh Bohumil Hrabal. După cum știu pasionații de literatură, Hrabal a iubit berea și multe dintre scrierile sale o au în centru.

Astfel, te așteptăm în perioada 12-14 aprilie la lnsomnia Cafe&Bistro, la Festivalul Berii Culturale, să bei bere cehă, să asculți muzică bună și să afli cine a fost Bohumil Hrabal, acest scriitor atât de îndrăgostit de bere”, sună invitația organizatorilor.

festivalul berii culturale

Florin Ristei – energie la maximum

De la ora 19.00, la Euphoria Music Hall concertează exuberantul Florin Ristei. „ONE este povestea celui care vede frumusetea nevăzută și o aduce în ochii tuturor, pentru ca toți sa ne bucuram de acest dar!

Pentru prima data intr-o experienta care iti va da simturile peste cap. Nu este despre mine, ci despre voi toti”, spune Ristei.

florin ristei

„Inevitabil”, musai să-i vedeți pe „White Mahala”

De la ora 20.00 la Form Space sunteți așteptați la un concert de excepție al celor de la White Mahala.

Noul album al trupei White Mahala, „Inevitabil”, continuă și modernizează primul album, „Cocoșelul”, care s-a bucurat și se bucură în continuare de real succes la toate categoriile de public, prin hituri precum „1000 de pahare”, „E drăcoasă”. mândra mea”, sau „Cântă mahalaua”.

Noile melodii mențin stilul energic, vibrant, cu versuri pline de umor și spirit, cu influențe din folk, rock, etnic, alternativ, ska, pop și dans.

Concertul live cu noul album, așa cum ne-au obișnuit băieții trupei, este o petrecere plină de viață, dezinhibată, care face publicul să danseze, să se bucure de viață și să trăiască fiecare moment de muzică cu pasiune, cu bucurie.

White Mahala nu doar cântă, ci te vrăjește și de aceea noul album „Inevitabil” nu trebuie ratat.

white mahala

Sâmbătă, 13 aprilie, de la 20.00 în Form Space vă așteaptă cei din „Bucovina”. Bucovina este una dintre cele mai importante trupe de metal din România. Formați la Iași în 2000, vor reveni în „spațiu” pe 13 aprilie.

bucovina

Grijă la cap!

Duminică, 14 aprilie, de la 18.00, la Euphoria Music Hall concertează „Pragu’ de Sus”.

„Pop-rock cu puțin folk trecut prin răzătoare și câteva felii de cover, toate prezentate modern în arome proaspete. Aceasta e rețeta de succes a trupei PRAGU’ DE SUS!

Înființată la Timișoara în 2004, formația a editat 6 albume până în prezent. Ultimul album intitulat ”Să nu urăști nimic” a fost lansat în anul 2021.

În 2024, la 20 de ani de activitate, băieții pregătesc albumul cu numărul 7 și totodată prima lor apariție pe vinyl.

Pe lângă piesele proprii, se cântă și ”cover”, melodii celebre sau colaje inedite între Queen, AC/DC și prelucrări folclorice”, spun organizatorii.

pragu de sus

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consilierul județean Andrei Maxim a DEMISIONAT din Partidul Mișcarea Populară Cluj și s-a înscris în PNL

Publicat

andrei maxim

Consilierul județean Andrei Maxim a demisionat din Partidul Mișcarea Populară Cluj și s-a înscris în PNL. Maxim își va continua mandatul în grupul noului său partid.

„Vă informăm că, în data de 12.04.2024, domnul consilier județean Andrei Maxim, în urma demisiei din cadrul Partidul Mișcarea Populară, Filiala Cluj, s-a înscris în Partidul Național Liberal.

Consilierul județean Andrei Maxim a DEMISIONAT din Partidul Mișcarea Populară Cluj și s-a înscris în PNL

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, dnul consilier își va continua mandatul în cadrul grupului de consilieri județeni ai PNL. Îi urăm bun venit și succes în promovarea proiectelor pentru clujeni”, se arată în comunicatul PNL.

Foto: Facebook

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Lupta pentru adevăr: întâlnire cu REVOLUȚIONARUL Teodor Doru Mărieș la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj

Publicat

teodor doru maries

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca l-a găzduit joi, 11 aprilie, pe revoluționarul Teodor Doru Mărieș, în cadrul unei discuții intitulate „Revoluția din Decembrie 1989 între adevăr juridic și istorie”.

În cadrul colocviului, revoluționarul a captivat atenția publicului prin relatări și destăinuiri din experiența proprie: „În 22 decembrie, înainte de alungarea dictatorului, care a fost urcat într-un elicopter și a plecat, am intrat în Comitetul Central pe geam, eu și încă două persoane. (…) Am luat arma, am alergat spre etajul șase în speranța că ajung la elicopter“, a spus revoluționarul.

teodor doru maries

VIDEO FOTO. Lupta pentru adevăr: întâlnire cu REVOLUȚIONARUL Teodor Doru Mărieș la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj

„Trăim sau nu într-o societate democratică?”. Acesta a fost aspectul în jurul căruia a gravitat întreaga discuție. Această întrebare nu a rămas însă fără un răspuns concret.  „E o treabă complicată cu democrația într-un stat dacă nu ai o tradiției în democrație, atunci ajungi victima unor interese politice(…) Noi nu avem exercițiul democrației, iar tinerii care au ieșit atunci, nu au fost organizați să ia puterea de stat, deci nu putem vorbi de o lovitură de stat. La putere au rămas tot cei care erau la putere, care știau să facă politică, să facă dialog cu cetățenii, să le spună una și alta”, a spus generalul Dan Voinea.

teodor doru maries

„Avem datoria morală de a clarifica tot ce s-a întâmplat atunci”

Principalul scop al acestei întâlniri a fost informarea publicului, în special a celui tânăr, ca sprijin în lupta continuă pentru căutarea adevărului. „Avem datoria morală de a clarifica tot ce s-a întâmplat atunci, atât pentru îngerii din decembrie și familiile lor, cât și pentru societatea românească, dar mai ales pentru voi”, a fost mesajul pe care Teodor Doru Mărieș l-a transmis noii generații, cu speranța că aceștia vor continua mișcarea de disidență împotriva uitării și a dezinformării.

Alături de acesta, au luat cuvântul și conf. dr. Valentin Orga, președintele fundației Corneliu Coposu- Ionuț Gherasim, istoricul Adrian Boda și generalul Dan Voinea.

teodor doru maries

Pe parcursul evenimentului, atât tinerii, pasionații de istorie și politică, cât și martori oculari ai revoluției, au avut ocazia de a discuta cu invitații, făcând mărturisiri, punând întrebări și cerând clarificări privind subiectul revoluției.

Revoluția din 1989 a fost un moment de cotitură în istoria României, marcat de curajul și determinarea revoluționarilor care au luptat pentru libertate și schimbare. Printre acești eroi s-a numărat și Teodor Doru Mărieș, un lider remarcabil al mișcării de protest împotriva regimului comunist. Ei au fost oamenii străzii, cei care au ieșit în față și au strigat într-un glas că vor o Românie liberă și democratică. Sacrificiul și mobilizarea lor au fost esențiale pentru căderea dictaturii lui Ceaușescu și pentru orientarea României pe drumul către democrație.

Daria Mustea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax