Connect with us

EVENIMENT

Dr. Mihai Ștefan Mureșan, Spitalul Medicover Cluj: Pacienții cu cancer colorectal pot SUPRAVIEȚUI cu ajutorul chirurgiei

Publicat


dsc 3646 edit

Dr. Mihai Ștefan Mureșan este medic specialist în chirurgie generală și face parte din echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj. Totodată, Dr. Mureșan este doctor în știinte medicale și asistent universitar al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

dsc 7056

Dr. Mihai Ștefan Mureșan

Pasionat de tehnologiile de vârf și chirurgia oncologică, domnul doctor s-a specializat și în chirurgia minim invazivă laparoscopică. Domeniile sale de interes cuprind: chirurgia și ginecologia oncologică, chirurgia glandei tiroide, ultrasonografia generală, chirurgia colorectală minim invazivă, chirurgia parietală minim-invazivă și abordul radical al tumorilor pelvine avansate.

Doctorul Mihai Ștefan Mureșan acordă o atenție deosebită și cercetării științifice care s-a concretizat în publicarea a numeroase articole în reviste prestigioase din domeniul medical, iar în perioada 2018-2021 a fost implicat în board-ul de conducere al Societății Europene de Chirurgie Oncologică (ESSO).

Care sunt semnalele de alarmă ale organismului care pot indica apariția cancerului colorectal?

Depinde foarte mult de localizarea tumorii primare. De exemplu, un cancer localizat la nivelul colonului drept (porțiunea inițială a intestinului gros) se poate manifesta prin diarei apoase, sindrom anemic (fatigabilitate, paloare, palpitații), scădere în greutate, febră ușoară nocturnă, crampe sau transpirații nocturne. Totodată, acesta poate fi diagnosticat în urma unor teste din scaun pentru decelarea sângerărilor digestive oculte (nemanifeste clinic).

Pe de altă parte, un cancer localizat la nivelul colonului stâng, preponderent la nivelul porțiunii sale distale (colonul sigmoid) ori la nivelul rectului, se poate manifesta prin apariția sângelui în momentul defecației (hematochezie), emisii spontane de sânge ce pătează lenjeria, necondiționate de prezența scaunului (rectoragii), ”scaune în creion” (subțiate), crampe abdominale cu constipație, urmate de senzația de ”eliberare” în momentul unei diarei, ce învinge crampele.

În cele din urmă, cancerele localizate la nivelul rectului distal sau în proximitatea canalului anal se pot manifesta prin apariția de mucus sau sânge proaspăt (rectoragii), ce pătează lenjeria, senzația de defecare imperioasă sau senzația de scaun, fără a putea emite scaunul. Din nefericire, cu cât localizarea cancerului este mai spre nistalitatea intestinului gros (unde lățimea organului scade), șansa de a se manifesta prin urgențe chirurgicale, constând în ocluzie intestinală (oprirea bruscă a tranzitului intestinal – lipsa scaunului și a vânturilor, asociată cu creșterea în volum prin distensie a abdomenului) crește exponențial.

medicover wallpaper by mc 3 web size

De reținut este faptul că orice localizare a cancerului colorectal poate fi asociată cu scădere în greutate, sângerări oculte, nemanifeste clinic și fatigabilitate.

Există afecțiuni care pot predispune la apariția acestui tip de cancer?

Apariția polipilor colorectali, care nu sunt biopsiați sau rezecați endoscopic în cadrul screening-ului efectuat prin colonoscopie, începând cu vârsta de 40-45 de ani (în funcție de țară), este cauza principală a apariției cancerului colorectal.

Cu o incidență mult mai mică sunt afecțiunile genetice, soldate cu apariția multiplilor polipi sau leziuni polipoide, în cazul rudelor apropiate. Acestea din urmă, întrucât sunt asociate cu apariția polipilor pe întreg cadrul colic și / sau rectal, din cauza multitudinilor acestora, nu pot fi monitorizate optimal endoscopic și uneori necesită efectuarea unei chirurgii profilactice (precum este și cazul cancerelor de sân) de excizie chirurgicală a întregului colon și rect.

Totodată, nu trebuie neglijată nici incidența în creșterea bolilor inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn) la nivelul țării noastre. Chiar dacă într-o mai mică pondere, din cauza remanierilor tisulare într-o cascadă continuă (prin inflamația cronică autoimună), acestea se pot solda cu apariția la nivelul leziunilor primare, a cancerului colorectal, chiar și la o distanță mare de la debutul inițial al bolii inflamatorii intestinale.

Asemănător, puseele repetate de diverticulită sigmoidiană (preponderent după cel de-al patrulea episod, dar nu numai), prin aceleași remanieri tisulare cronice de reparare și fibroză, se pot asocia cu apariția cancerelor localizate la nivelul colonului sigmoid.

Nu în cele din urmă, trebuie să menționăm dezechilibrele la nivelul florei intestinale (microbiomului colonului) care, în auspiciile ultimelor studii, pot fi asociate cu apariția leziunilor precanceroase. Din punct de vedere al carențelor alimentare, se preconizează că o dietă săracă în fibre, vitamina D3 și vegetale sau o dietă bogată în carne roșie sau afumată, poate fi asociată cu apariția cancerului colorectal.

La ce alți factori trebuie să fie atenți pacienții în prevenirea tumorilor colorectale?

Menținerea unui stil de viață sănătos după cum am menționat, cu un regim alimentar bogat în fibre, vegetale, fructe, vitamina D3 și suplimentarea sau refacerea florei intestinale prin preparate corespunzătoare, cu evitarea cărnii roșii, afumate, a fumatului, a excesului de alcool tare precum și prevenirea constipației, sunt conduitele de urmat.

Bineînțeles, evitarea sedentarismului, a obezității prin practicarea unei rutine de exerciții fizice, poate reduce riscul apariției oricărui tip de cancer gastro-intestinal.

Care e locul chirurgiei în ansamblul tratamentelor oncologice al cancerului colorectal?

Pentru cancerele localizate la nivelul colonului (cec, colon ascendent, colon transvers, colon descendent, colon sigmoid) și rectului superior, în majoritatea cazurilor chirurgia se efectuează în prim timp și poate fi urmată de către tratamentul oncologic chimioterapic. Sunt rare situațiile în care tratamentul oncologic prin citostatice este administrat anterior chirurgiei (tumori mari, invadante local, cu o multitudine de ganglioni adiacenți crescuți în volum etc.).

În cazul cancerelor rectului mijlociu și inferior, rolul principal pentru prevenirea reapariției bolii și a metastazelor, îi revine tratamentului oncologic prin radio și chimioterapie preoperatorie, abia apoi apelându-se la chirurgie.

Indiferent de momentul în care este efectuată (anterior sau ulterior tratamentului oncologic), chirurgia este cea responsabilă de curabilitatea cancerului colorectal, de prognosticul fiecărui bolnav în parte și de rata de reapariție locală a bolii.

Bineînțeles, chirurgia este și cea care poate aduce un aport semnificativ în ceea ce înseamnă supraviețuirea pentru pacienții cu progresie a bolii (metastaze la distanță – hepatice sau pulmonare; recidive locale sau peritoneale). Ce este imperios necesar, este conlucrarea dintre medicul chirurg oncolog colorectal, medicul oncolog, gastroenterolog, radiolog și medicul radioterapeut, pentru a putea oferi un tratament adaptat și personalizat fiecărui pacient în parte.

În ce situații, chirurgia laparoscopică a colonului sau a rectului este soluția potrivită?

Răspunsul ideal ar trebui să fie: în toate cazurile. Ori de câte ori este posibil și fezabil din punct de vedere tehnic (lipsa unor metastaze, a unor tumori avansate local prin invazia în alte organe, a situațiilor de urgență – tumori perforate sau în cazul ocluziilor intestinale), chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică ar trebui să fie oferite tuturor pacienților ce pot beneficia de o chirurgie colorectală programată, întrucât reintegrarea fizico-familialo-socială a pacientului este una mult mai rapidă și mai comodă.

De ce aspecte trebuie să țină cont pacienții atunci când vor să se adreseze unui medic sau unui spital ce oferă servicii de chirurgie oncologică?

În primul rând, este important ca pacienții să fie atenți la acreditarea medicului, a echipei și a spitalului în ceea ce privește posibilitatea efectuării chirurgiei oncologice avansate, centralizate în același serviciu sau departament.

În al doilea rând, pacienții trebuie să ia în considerare existența și buna funcțiune a unui comitet multidisciplinar oncologic care să discute, să decidă și să managerieze optim pacientul în contextul oferirii tuturor secvențelor terapeutice ale tratamentului oncologic (chirurgie, oncologie, radioterapie, examinări radiologice și endoscopice).

De asemenea, nu trebuie neglijat rolul anesteziei și terapiei intensive, care trebuie să contribuie la preabilitarea nutrițională și biologică a pacientului, la pregătirea preoperatorie multidisciplinară, la managementul durerii și reabilitarea postoperatorie a acestuia. În anumite situații dificile, existența în cadrul serviciului medical a unui compartiment de îngrijiri paliative poate fi de real folos în alinarea suferinței pacienților ce nu pot fi supuși unor intervenții multidisciplinare cu viza de curabilitate.

Cancerul colorectal, la fel ca întreaga patologie oncologică, nu este manageriat de către o singură persoană ca și medic curant, ci este girat și asigurat de către o echipă multidisciplinară, la fiecare pas, de la diagnostic până la tratament și urmărire postterapeutică.

Pentru mai multe informații și programări:

Call Center: 0264-933

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Schele pe Spitalul Municipal Turda. Primarul Matei: Lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă

Publicat

Turda

Primarul Cristian Matei a anunțat, marți, că a început transformarea Spitalului Municipal Turda prin montarea primele schele, semn clar că lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă.

”Este una dintre cele mai importante investiții din domeniul sănătății pe care le implementăm la Turda, cu un buget de 21,2 milioane lei (fără TVA), finanțată prin PNRR – Valul Renovării.
Proiectul vizează:
• izolarea termică a fațadei,
• înlocuirea completă a tâmplăriei,
• refacerea hidroizolației,
• modernizarea iluminatului,
• dotarea cu surse regenerabile de energie,
• instalarea unor sisteme eficiente de încălzire,
• și amplasarea a 5 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.

Scopul este simplu, dar esențial: reducerea consumului energetic și creșterea confortului pentru pacienți și cadre medicale”, a spus Matei.
Acesta a precizat că Turda merge mai departe cu investiții care contează – ”investiții care înseamnă grijă față de oameni, eficiență administrativă și utilizarea inteligentă a fondurilor europene”.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ANALIZĂ. Randamentul apartamentelor în Cluj-Napoca, împărțit pe cartiere. În câți ani se amortizează apartamentul tău

Publicat

apartament

Achiziția unui apartament pentru închiriere este una dintre cele mai frecvente forme de investiție în Cluj-Napoca și în România. Dar cât de repede îți recuperezi banii depinde semnificativ de cartierul ales și de tipul apartamentului. În acest studiu realizat de Imoradar24, analizăm randamentul investițional al imobilelor în cele mai relevante 16 cartiere clujene, folosind date agregate din perioada 10 mai – 10 iunie, 2025.

Am calculat numărul de ani necesari pentru amortizarea investiției folosind o formulă realistă: prețul mediu de vânzare împărțit la chiria lunară medie, ajustat pentru o ocupație de 10 luni pe an, luând în considerare perioadele de neocupare (renovări, schimbare de chiriași etc.).

Pentru simplitatea calculelor nu am inclus impozitul, aprecierea/deprecierea imobilului în timp sau variația prețului chiriei.

Cartierele sunt ordonate descrescător în funcție de randamentul general, de la cele mai avantajoase pentru investiții către cele mai puțin eficiente.Mai jos prezentăm o analiză vizuală comparativă generală, urmată de o detaliere individuală a fiecărui cartier, segmentată pe tipuri de apartamente (în funcție de numărul de camere).

Acest studiu demonstrează clar că randamentul imobiliar în Cluj-Napoca variază semnificativ de la un cartier la altul. Cele mai bune oportunități se regăsesc în cartiere aflate în dezvoltare, precum Dâmbul Rotund, Bulgaria sau Bună Ziua, în timp ce zonele centrale sau exclusiviste tind să aibă randamente mai scăzute, din cauza prețurilor ridicate la achiziție. Totodată, apartamentele cu 2 camere și garsoniere oferă constant cele mai bune rezultate din punct de vedere al recuperării investiției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Manelistul Culiță Sterp rămâne cu condamnarea la 2,6 ani de închisoare cu suspendare după accidentul de la Cluj – decizia ÎCCJ

Publicat

De

culita sterp 3

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, marți, recursul în casație formulat de manelistul Culiță Sperp, pe numele lui Nicolae Sterp, astfel că acesta a rămas cu condamnarea de 2,6 ani de închisoare cu suspendare și termen de supraveghere de 3 ani. Acesta a provocat în noiembrie 2022 un accident rutier în Cluj-Napoca, fiind beat și drogat la volan și a intrat în intersecția din Piața Avram Iancu pe culoarea roșie a semaforului.

Instanța Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat, inițial, la închisoare cu suspendare, a stabilit ca pedeapsă complementară  și interdictia pentru manelist de a mai conduce o mașină pe drumurile publice timp 3 ani, deoarece a condus băut si a părăsit locul accidentului fără încuviințarea polițiștilor.

Decizia ÎCCJ este definitivă: ”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Sterp Nicolae împotriva deciziei penale nr. 435/A din 14 martie 2025, pronunţată de Curtea de Apel Cluj, Secţia penală şi de minori, în dosarul nr. 26306/211/2022. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dog Walk 2025 în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. O zi dedicată câinilor, oamenilor și binelui făcut împreună

Publicat

De

Dog Walk

Sâmbătă, 21 iunie 2025, în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, are loc o nouă ediție a Dog Walk – cel mai mare eveniment caritabil dedicat câinilor din România. Organizat de Rotaract Club Cluj-Napoca Cetățuie, evenimentul reunește iubitori de animale, familii, companii și organizații non-profit într-o zi plină de plimbare, joacă, activități și fapte bune.

Evenimentul are două componente principale:

The Walk – o plimbare simbolică prin parc alături de prietenii necuvântători;
The Forum – o zonă interactivă cu activități, standuri, jocuri, sesiuni educative și activări de brand.
Cauza 2025: Asociația Dog Assist

În acest an, fondurile strânse vor susține Asociația Dog Assist – cea mai mare organizație din Europa specializată în intervenții asistate de animale. Cu ajutorul câinilor și alpacalelor de terapie, Dog Assist oferă anual mii de ore de terapie și educație acolo unde este cel mai mult nevoie de blândețe, curaj și relații sigure.

În 2024, Dog Assist a oferit:

5.240 de ore de terapie asistată de animale,
programe educaționale pentru peste 4.800 de copii,
sprijin pentru zeci de familii prin programe gratuite de educație parentală și formare.
Scopul ediției 2025 este de a strânge minim 100.000 RON, pentru ca tot mai mulți copii cu nevoi speciale să beneficieze de sprijin terapeutic prin intervenții asistate de animale.

Un eveniment cu comunitate vie și implicată

În 2024, Dog Walk a reunit peste 4.000 de participanți. Pentru 2025, se estimează peste 5.000 de persoane – tineri activi, familii cu copii, profesioniști, voluntari și iubitori de animale. Campania de promovare generează anual peste 100.000 de vizualizări online și zeci de mii de interacțiuni organice, susținute de parteneri media.

Invitație deschisă către public și companii
Participarea este deschisă tuturor – cu sau fără câine. Fiecare pas făcut în parc este un pas făcut pentru bine.

Cei care doresc să susțină cauza pot: participa individual, înscriindu-se online; redirecționa comunicarea internă în cadrul companiilor lor către angajați; sponsoriza evenimentul în numele companiei, prin contracte de sponsorizare transparente, cu vizibilitate reală și implicare comunitară.

Eveniomentul va avea loc 21 iunie 2025 între orele 09,45 – 17,00 în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca.

Înscrieri & detalii: https://www.themyda.org/dog_walk_cluj_napoca_2025/1002?is_external_view=true

Donează direct: https://www.buymeacoffee.com/dogassist

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate