Connect with us

EVENIMENT

Dr. Mihai Ștefan Mureșan, Spitalul Medicover Cluj: Pacienții cu cancer colorectal pot SUPRAVIEȚUI cu ajutorul chirurgiei

Publicat


dsc 3646 edit

Dr. Mihai Ștefan Mureșan este medic specialist în chirurgie generală și face parte din echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj. Totodată, Dr. Mureșan este doctor în știinte medicale și asistent universitar al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

dsc 7056

Dr. Mihai Ștefan Mureșan

Pasionat de tehnologiile de vârf și chirurgia oncologică, domnul doctor s-a specializat și în chirurgia minim invazivă laparoscopică. Domeniile sale de interes cuprind: chirurgia și ginecologia oncologică, chirurgia glandei tiroide, ultrasonografia generală, chirurgia colorectală minim invazivă, chirurgia parietală minim-invazivă și abordul radical al tumorilor pelvine avansate.

Doctorul Mihai Ștefan Mureșan acordă o atenție deosebită și cercetării științifice care s-a concretizat în publicarea a numeroase articole în reviste prestigioase din domeniul medical, iar în perioada 2018-2021 a fost implicat în board-ul de conducere al Societății Europene de Chirurgie Oncologică (ESSO).

Care sunt semnalele de alarmă ale organismului care pot indica apariția cancerului colorectal?

Depinde foarte mult de localizarea tumorii primare. De exemplu, un cancer localizat la nivelul colonului drept (porțiunea inițială a intestinului gros) se poate manifesta prin diarei apoase, sindrom anemic (fatigabilitate, paloare, palpitații), scădere în greutate, febră ușoară nocturnă, crampe sau transpirații nocturne. Totodată, acesta poate fi diagnosticat în urma unor teste din scaun pentru decelarea sângerărilor digestive oculte (nemanifeste clinic).

Pe de altă parte, un cancer localizat la nivelul colonului stâng, preponderent la nivelul porțiunii sale distale (colonul sigmoid) ori la nivelul rectului, se poate manifesta prin apariția sângelui în momentul defecației (hematochezie), emisii spontane de sânge ce pătează lenjeria, necondiționate de prezența scaunului (rectoragii), ”scaune în creion” (subțiate), crampe abdominale cu constipație, urmate de senzația de ”eliberare” în momentul unei diarei, ce învinge crampele.

În cele din urmă, cancerele localizate la nivelul rectului distal sau în proximitatea canalului anal se pot manifesta prin apariția de mucus sau sânge proaspăt (rectoragii), ce pătează lenjeria, senzația de defecare imperioasă sau senzația de scaun, fără a putea emite scaunul. Din nefericire, cu cât localizarea cancerului este mai spre nistalitatea intestinului gros (unde lățimea organului scade), șansa de a se manifesta prin urgențe chirurgicale, constând în ocluzie intestinală (oprirea bruscă a tranzitului intestinal – lipsa scaunului și a vânturilor, asociată cu creșterea în volum prin distensie a abdomenului) crește exponențial.

medicover wallpaper by mc 3 web size

De reținut este faptul că orice localizare a cancerului colorectal poate fi asociată cu scădere în greutate, sângerări oculte, nemanifeste clinic și fatigabilitate.

Există afecțiuni care pot predispune la apariția acestui tip de cancer?

Apariția polipilor colorectali, care nu sunt biopsiați sau rezecați endoscopic în cadrul screening-ului efectuat prin colonoscopie, începând cu vârsta de 40-45 de ani (în funcție de țară), este cauza principală a apariției cancerului colorectal.

Cu o incidență mult mai mică sunt afecțiunile genetice, soldate cu apariția multiplilor polipi sau leziuni polipoide, în cazul rudelor apropiate. Acestea din urmă, întrucât sunt asociate cu apariția polipilor pe întreg cadrul colic și / sau rectal, din cauza multitudinilor acestora, nu pot fi monitorizate optimal endoscopic și uneori necesită efectuarea unei chirurgii profilactice (precum este și cazul cancerelor de sân) de excizie chirurgicală a întregului colon și rect.

Totodată, nu trebuie neglijată nici incidența în creșterea bolilor inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn) la nivelul țării noastre. Chiar dacă într-o mai mică pondere, din cauza remanierilor tisulare într-o cascadă continuă (prin inflamația cronică autoimună), acestea se pot solda cu apariția la nivelul leziunilor primare, a cancerului colorectal, chiar și la o distanță mare de la debutul inițial al bolii inflamatorii intestinale.

Asemănător, puseele repetate de diverticulită sigmoidiană (preponderent după cel de-al patrulea episod, dar nu numai), prin aceleași remanieri tisulare cronice de reparare și fibroză, se pot asocia cu apariția cancerelor localizate la nivelul colonului sigmoid.

Nu în cele din urmă, trebuie să menționăm dezechilibrele la nivelul florei intestinale (microbiomului colonului) care, în auspiciile ultimelor studii, pot fi asociate cu apariția leziunilor precanceroase. Din punct de vedere al carențelor alimentare, se preconizează că o dietă săracă în fibre, vitamina D3 și vegetale sau o dietă bogată în carne roșie sau afumată, poate fi asociată cu apariția cancerului colorectal.

La ce alți factori trebuie să fie atenți pacienții în prevenirea tumorilor colorectale?

Menținerea unui stil de viață sănătos după cum am menționat, cu un regim alimentar bogat în fibre, vegetale, fructe, vitamina D3 și suplimentarea sau refacerea florei intestinale prin preparate corespunzătoare, cu evitarea cărnii roșii, afumate, a fumatului, a excesului de alcool tare precum și prevenirea constipației, sunt conduitele de urmat.

Bineînțeles, evitarea sedentarismului, a obezității prin practicarea unei rutine de exerciții fizice, poate reduce riscul apariției oricărui tip de cancer gastro-intestinal.

Care e locul chirurgiei în ansamblul tratamentelor oncologice al cancerului colorectal?

Pentru cancerele localizate la nivelul colonului (cec, colon ascendent, colon transvers, colon descendent, colon sigmoid) și rectului superior, în majoritatea cazurilor chirurgia se efectuează în prim timp și poate fi urmată de către tratamentul oncologic chimioterapic. Sunt rare situațiile în care tratamentul oncologic prin citostatice este administrat anterior chirurgiei (tumori mari, invadante local, cu o multitudine de ganglioni adiacenți crescuți în volum etc.).

În cazul cancerelor rectului mijlociu și inferior, rolul principal pentru prevenirea reapariției bolii și a metastazelor, îi revine tratamentului oncologic prin radio și chimioterapie preoperatorie, abia apoi apelându-se la chirurgie.

Indiferent de momentul în care este efectuată (anterior sau ulterior tratamentului oncologic), chirurgia este cea responsabilă de curabilitatea cancerului colorectal, de prognosticul fiecărui bolnav în parte și de rata de reapariție locală a bolii.

Bineînțeles, chirurgia este și cea care poate aduce un aport semnificativ în ceea ce înseamnă supraviețuirea pentru pacienții cu progresie a bolii (metastaze la distanță – hepatice sau pulmonare; recidive locale sau peritoneale). Ce este imperios necesar, este conlucrarea dintre medicul chirurg oncolog colorectal, medicul oncolog, gastroenterolog, radiolog și medicul radioterapeut, pentru a putea oferi un tratament adaptat și personalizat fiecărui pacient în parte.

În ce situații, chirurgia laparoscopică a colonului sau a rectului este soluția potrivită?

Răspunsul ideal ar trebui să fie: în toate cazurile. Ori de câte ori este posibil și fezabil din punct de vedere tehnic (lipsa unor metastaze, a unor tumori avansate local prin invazia în alte organe, a situațiilor de urgență – tumori perforate sau în cazul ocluziilor intestinale), chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică ar trebui să fie oferite tuturor pacienților ce pot beneficia de o chirurgie colorectală programată, întrucât reintegrarea fizico-familialo-socială a pacientului este una mult mai rapidă și mai comodă.

De ce aspecte trebuie să țină cont pacienții atunci când vor să se adreseze unui medic sau unui spital ce oferă servicii de chirurgie oncologică?

În primul rând, este important ca pacienții să fie atenți la acreditarea medicului, a echipei și a spitalului în ceea ce privește posibilitatea efectuării chirurgiei oncologice avansate, centralizate în același serviciu sau departament.

În al doilea rând, pacienții trebuie să ia în considerare existența și buna funcțiune a unui comitet multidisciplinar oncologic care să discute, să decidă și să managerieze optim pacientul în contextul oferirii tuturor secvențelor terapeutice ale tratamentului oncologic (chirurgie, oncologie, radioterapie, examinări radiologice și endoscopice).

De asemenea, nu trebuie neglijat rolul anesteziei și terapiei intensive, care trebuie să contribuie la preabilitarea nutrițională și biologică a pacientului, la pregătirea preoperatorie multidisciplinară, la managementul durerii și reabilitarea postoperatorie a acestuia. În anumite situații dificile, existența în cadrul serviciului medical a unui compartiment de îngrijiri paliative poate fi de real folos în alinarea suferinței pacienților ce nu pot fi supuși unor intervenții multidisciplinare cu viza de curabilitate.

Cancerul colorectal, la fel ca întreaga patologie oncologică, nu este manageriat de către o singură persoană ca și medic curant, ci este girat și asigurat de către o echipă multidisciplinară, la fiecare pas, de la diagnostic până la tratament și urmărire postterapeutică.

Pentru mai multe informații și programări:

Call Center: 0264-933

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

Publicat

smurd

O femeie de 30 de ani din Baciu a căzut de la înălțime, duminică. Aceasta a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportată la spital, conștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, pe strada Saturn din localitatea Baciu, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane care a suferit mai multe traumatisme, cel mai probabil în urma căderii de la înălțime.

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

La fața locului au ajuns o autospecială complexă de intervenție, o motocicletă SMURD și un echipaj SAJ.
În momentul sosirii echipajelor operative, femeia, în vârstă de aproximativ 30 de ani, era în stare de conștiență, era cooperantă, și prezenta mai multe traumatisme.

Aceasta a fost preluată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

Publicat

ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii mai. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, cu excepția ultimei săptămâni din luna aprilie, acestea vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 22 – 29 aprilie 2024

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, mai ales regiunile vestice și nord-vestice. În extremitatea de sud-est a țării, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali și în zona sub-montană din regiunile sudice.

Săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 6 – 13 mai 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 13 – 20 mai 2024

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal, în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

Publicat

Șoferi amendați pe Autostrada TRansilvania

Un tânăr de 23 de ani din Iclod a fost surprins de radar circulând la Jucu cu 194 km/h. Acesta a fost amendat cu 3.300 de lei și i s-a suspendat permisul 120 de zile.

„La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii Serviciului Rutier au surprins cu aparatul radar pe sectorul drum DN1C, în afara localității Jucu, la km 23, un autoturism ce rula cu viteza de 194 de km/h înspre municipiul Gherla.

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 23 de ani, din comuna Iclod.

vitezoman

Acesta a fost sancționat de polițiști cu amendă în valoare de 3.300 lei și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Publicat

dan petrescu 2

De când patronul Varga a anunțat cu surle și trâmbițe că Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj (fapt neconfirmat până acum), s-au vehiculat mai multe nume care ar fi pe „lista neagră” a „Bursucului”.

Campion al României de patru ori cu formația din Gruia, Dan Petrescu este gata să renunțe la serviciile a opt jucători din lotul actual al ardelenilor, scrie Iamsport.

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Printre numele care se pregătesc să-și facă bagajele se află Cristi Manea, Panagiotis Tachtsidis sau Cristi Bălgrădean.

Primii care vor pleca de la CFR Cluj sunt portarii Cristian Bălgrădean și Otto Hindrich. În cazul portarului venit de la FCSB, contractul acestuia va expira în această vară, în timp ce în cazul lui Hindrich există o ofertă din partea celor de la UTA, potrivit Fanatik.

De la clujeni vor mai pleca fundașii Petar Mamic, Anton Kresic și Rion Zejnullahu, care n-are niciun minut în tricoul ardelenilor.

De asemenea, vor mai părăsi gruparea feroviară grecul Panagiotis Tachtsidis și Omar El Kaddouri.

Pleacă și Cristi Manea?

După eșecul usturător de la malul mării cu Farul Constanța, scor, 1-5, Cristi Manea a explicat că nu va mai continua la CFR Cluj.

„Eu îmi fac treaba până la final. Când va expira contractul, cred că voi pleca. Nu am ajuns la nicio înțelegere”, a spus Cristi Manea.

În iarnă, fundașul dreapta al ardelenilor a fost curtat intens de mai multe formații din Turcia. Jurnaliștii de la Fotomac au speculat în iarnă o mutare a lui Cristi Manea la formația ”Cim Bom Bom”.

”Cristian Manea se mută la Galatasaray! Gruparea Cim-Bom îl vrea pe starul român. După plecările lui Angelino și Sacha Boey, galben-roșii au acordat prioritate căutării unui fundaș și au găsit un nume surpriză. Cim-Bom vrea să-l transfere pe fundașul român care evoluează la CFR Cluj în acest moment”, au spus turcii.

Cristi Manea a reușit să câștige cinci titluri de campion al României cu CFR Cluj și alte două supercupe. De asemenea, în acest sezon Manea a înscris două goluri în 19 meciuri pentru ardeleni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax