Connect with us

EVENIMENT

Dr. Gabriel Lazăr, Spitalul Medicover Cluj: Endometrioza, „boala ascunsă” care afectează 1 din 10 femei de vârstă reproductivă

Publicat


gabriel lazar 2

Endometrioza este o afecțiune complexă de natură ginecologică, ce implică migrarea țesutului din interiorul mucoasei uterine (endometru) către zona externă a uterului, de obicei în jurul ovarelor, trompelor uterine, vaginului și cavității peritoneale.

Prezența anormală a acestui țesut în afara endometrului poate cauza dureri severe pacientei în timpul menstruației, cicluri menstruale anormale, durere pelviană cronică, sângerări în timpul contactelor intime. De la caz la caz, pacientele cu endometrioză asociază balonare abdominală, greață, oboseală și uneori depresie, anxietate și infertilitate.

176 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă se confruntă cu endometrioza la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România nu există o statistică oficială, dar raportat la incidența globală, se estimează că 1 din 10 românce suferă de endometrioză.

Cifrele privind prevalența endometriozei sunt însă subevaluate din mai multe motive. Diagnosticarea endometriozei este un proces complex care durează ani de zile. Confirmarea prezenței țesutului endometrial în afara uterului presupune anamneză medicală detaliată, examen fizic, imagistică medicală (ecografie, RMN) și în unele cazuri, intervenții chirurgicale (laparoscopie).

De asemenea, această „boală ascunsă” este adesea subraportată și subdiagnosticată deoarece pacientele pot considera simptomele lor ca fiind normale și nu discută deschis despre simptomele care le afectează.

Cauze puțin înțelese

Cauzele endometriozei sunt, din păcate, puțin înțelese și nu se cunosc modalități prin care poate fi prevenită dezvoltarea acesteia. Din dorința de a aduce mai multă claritate în înțelegerea acestei afecțiuni, l-am rugat pe dr. Gabriel Lazăr, medic primar Chirurgie Generală, supraspecializat în chirurgia oncologică și ginecologia oncologică să ne vorbească despre ce este endometrioza, cum se manifestă și care sunt tipurile de tratament din perspectivă chirurgicală.

gabriel lazar 2

Cum caracterizați dumneavoastră această afecțiune?

Endometrioza este o boală subevaluată și puțin diagnosticată din cauza simptomelor nespecifice. Foarte multe femei consideră durerea menstruală ca pe ceva obișnuit și nu apelează la medic decât în situații extreme sau în cazul în care nu pot avea copii.

Pe de altă parte, și din partea comunității medicale există o lipsă de conștientizare a acestei patologii și implicit, de îndrumare a pacientelor spre specialiști ori proceduri diagnostice specifice.

De aceea, în medie, endometrioza este diagnosticată după aproximativ 10 ani de la debutul simptomelor. Această boală duce la scăderea calității vieții femeilor din cauza durerilor severe cu caracter cronic, apariția oboselii, anxietății și depresiei. Astfel, în timp, boala depășește cadrul personal al pacientei, având implicații familiale, sociale și economice.

Înțelegem că nu există o certitudine cu privire la cauza exactă a declanșării acestei boli. Totuși, ce pot face femeile să prevină această afecțiune?

Nu există o cauză cunoscută a endometriozei. Sunt descriși diferiți factori de risc de ordin personal sau familial. Există o predispoziție ereditară, femeile cu mama, sora sau fiica cu endometrioză au un risc mai mare să dezvolte boala. De asemenea, femeile cu debutul ciclului menstrual la vârste tinere (<11ani), o perioadă a ciclului menstrual scurtă (<27 de zile), cu sângerări menstruale abundente și de lungă durată (>7 zile), precum și cele care nu au avut sarcini, sunt mai predispuse la endometrioză.

Totodată, s-a observat că endometrioza apare mai frecvent la persoanele de tip longilin (înalt și slab) și după intervenții chirurgicale pe uter. Fără să fie o asociere evidentă, s-a sesizat că o alimentație săracă în fibre și grăsimi nesaturate, precum și carența de vitamina D sunt asociate cu endometrioza.

O alimentație sănătoasă poate să influențeze nivelul de hormoni al femeii, al inflamației și al greutății, toți aceștia fiind factori care influențează progresia și severitatea endometriozei. Principiile generale ale unei vieți sănătoase din punct de vedere al dietei, activității fizice și al controlului greutății sunt valabile în prevenția și reducerea simptomelor în această boală.

Ce anume ar trebui să facă o femeie dacă se confruntă cu asemenea simptome? Ce pași sau etape recomandați să urmeze?

Diagnosticul endometriozei poate fi unul dificil. De multe ori, deși sunt prezente simptome ca dureri pelvine și sângerări abundente în timpul ciclului menstrual și/sau infertilitate, examenul clinic nu decelează semne de endometrioză.

De aceea, în aceste situații este bine ca diagnosticul să fie completat de investigațiile imagistice, precum ecografia endovaginală, dar mai ales RMN cu protocolul specific. În anumite cazuri, dacă suspiciunea persistă, se indică laparoscopia prin care se face diagnosticul de certitudine – histopatologic.

În unele cazuri se acceptă ca probă diagnostic și terapeutică, inițierea unui tratament hormonal ce poate duce la reducerea sau chiar la dispariția simptomelor. Datorită modului de localizare heterogen al bolii, diagnosticul și abordarea terapeutică trebuie individualizate pentru fiecare pacientă în parte.

În ce moment sau condiții recomandați tratamentul chirurgical?

Chirurgia este indicată atât în diagnosticul, precum și în tratamentul endometriozei. Deși pare o patologie abordabilă, indicația chirurgicală trebuie să fie făcută în centre specializate și de către medici cu experiență în tratamentul acestei patologii. Indicațiile de diagnostic și terapeutice sunt în continuă dezvoltare și adaptare și sunt incluse în ghiduri care ar trebui să stea la baza deciziilor medicale. Indicația de tratament chirurgical trebuie discutată cu pacientele cu endometrioză și trebuie să li se ofere toate opțiunile de tratament, iar decizia terapeutică trebuie adaptată fiecărui caz.

Sunteți specializat și în chirurgia robotică. În ce circumstanțe chirurgia robotică este varianta de tratament indicată?

În tratamentul chirurgical al endometriozei, chirurgia minim invazivă este indicația de elecție. O dată cu dezvoltarea tehnologiei și introducerea chirurgiei minim invazive asistate robotic au fost deschise premisele unei disecții mai fine și precise, în localizări dificil de abordat prin alte procedee. Chirurgia asistată robotic îmbunătățește calitatea actului chirurgical și reduce complicațiile peri și postoperatorii. Această tehnică poate fi utilizată în majoritatea cazurilor, dar ca orice indicație este individualizată în funcție de caz.

dr lazar robot da vinci

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, 5 spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale.

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată, laboratoare și centre de recoltare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania România și India. În 2022, Medicover a înregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, având peste 44.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.medicover.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Rute noi, zboruri reluate și creșteri de frecvențe, în programul de vară 2025 la Aeroportul Internațional Cluj

Publicat

aeroport

Vara 2025 aduce vești bune pentru pasagerii Aeroportului Internațional Cluj, cu noi destinații, reluarea unor rute populare și creșteri semnificative ale frecvențelor de zbor.

Călătorii vor avea mai multe opțiuni pentru a ajunge rapid și confortabil în destinații importante de pe glob, vara aceasta, de pe Aeroportul Internațional Cluj, oferind rute noi, mai multe frecvențe și conexiuni mai bune pentru călătorii rapide și flexibile.

Rute noi:

  • Castellon (din 11 aprilie) – 2 zboruri/săptămână
  • Istanbul Sabiha Gökçen (din 20 mai) – 3 zboruri/săptămână
  • Creta-Heraklion (din 17 iunie) – 3 zboruri/săptămână

Destinații reluate în sezonul de vară 2025:

  • Larnaca (din 31 martie)
  • Lyon (1 aprilie)
  • Bari (1 aprilie)
  • Catania (1 aprilie)
  • Napoli (1 aprilie)
  • Corfu (16 iunie)
  • Palma de Mallorca (18 iunie)
  • Zakynthos (19 iunie)

Creșteri de frecvențe:

  • Lufthansa crește numărul de zboruri spre Munchen până la 21 pe săptămână
  • Swiss International Airlines va opera spre Zurich cu până la 4 zboruri/săptămână din 5 aprilie
  • Turkish Airlines crește frecvențele spre Istanbul de la 7 la 9 zboruri/săptămână din 5 mai
  • LOT Polish Airlines mărește frecvențele spre Varșovia la 9 zboruri/săptămână
  • Ryanair crește numărul de zboruri spre Paris Beauvais, Londra Stansted, Milano Bergamo și Dublin
  • HiSky adaugă mai multe zboruri spre Dublin

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Jandarmii clujeni în acțiune, de ziua lor. Demonstrații antitero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu

Publicat

De

jandarmii

Jandarmii clujeni au sărbătorit, marți, 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române printr-o ceremonie militaro-religioasă la sediul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, în cadrul căreia au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu.

Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, col. Sebastian Clițan, a declarat că Jandarmeria este, azi, una dintre cele mai importante instituții a MAI, prezentă, întotdeauna, acolo ”unde este nevoie și unde este mai greu”.

”Dincolo de uniformele pe care le purtăm, jandarmii sunt fii și fiice ale acestui popor, sunt tați și părinți, frați și surori care înțeleg să acționeze pentru oameni și pentru binele acestora, dar și pentru respectarea legilor statului în care trăim.

(…) În urmă cu peste 100 de ani, Jandarmeria Ardeleană a fost înființată, aici, la Cluj.

Cele două unități din Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul de Jandarmi Județean, execută o gamă largă de misiuni, începând cu asigurarea ordinii publice la evenimente de amploare, până la acțiuni desfășurate în sprijinul unor structuri specializate în combaterea crimei organizate”, a spus Clițan.

În cadrul evenimentului au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale și cu câini de serviciu.

La ceremonie au asistat, printre ații, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, prefectul județului Cluj, Maria Forna, vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan și Radu Rațiu, viceprimarul Dan Tarcea, șefi de servicii deconcentrate, rectori și foști comandanți ai Jandarmeriei clujene.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Publicat

Radu Constantea, președinte U Cluj

După victoria echipei sale în derby-ul  Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.

„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Am avut peste 23.000 de oameni la stadion. Mă bucur pentru fani. Cred că avem cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv. Încercăm să ne consolidăm poziția, să creștem de la an la an.

Neluțu Sabău a prelungit pe doi ani. Nu a fost foarte greu. Am stabilit anumite obiective, să creștem puțin nivelul. O să creștem și bugetul să ne consolidăm poziția în play-off. Noi avem nevoie de genul acesta de meciuri, cu mulți spectatori în tribune.

E prea mult titlul în 2 ani, nu avem un patron în spate. Noi creștem an de an. E greu să prindem din urmă echipe care au făcut mari investiții. Putem crește și încerca să atragem lângă noi oameni puternici financiar, dar oamenii sunt mai low-profile, nu vor să apară. Deci poate ar merge să atragem mai mulți investitori.

„Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice”

E extrem de dificil să prindem cupele europene, sunt echipe mai puternice în față. Noi încercăm să câștigăm fiecare meci.

Am avut cheltuieli undeva la 36 de milioane de lei, venituri la 41-42 milioane de lei. Avem 12 milioane venite din subvenții de la autoritățile publice. Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice.

Dar cred că ar fi probleme pentru anumite echipe de Liga 2. Noi am fi primii care am fi de acord. Noi suntem ONG, nu urmărim neapărat să facem profit”, a declarat Constantea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă

Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de panică. La misiune iau parte o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate