Connect with us

EVENIMENT

Dr. Gabriel Lazăr, Spitalul Medicover Cluj: Endometrioza, „boala ascunsă” care afectează 1 din 10 femei de vârstă reproductivă

Publicat


gabriel lazar 2

Endometrioza este o afecțiune complexă de natură ginecologică, ce implică migrarea țesutului din interiorul mucoasei uterine (endometru) către zona externă a uterului, de obicei în jurul ovarelor, trompelor uterine, vaginului și cavității peritoneale.

Prezența anormală a acestui țesut în afara endometrului poate cauza dureri severe pacientei în timpul menstruației, cicluri menstruale anormale, durere pelviană cronică, sângerări în timpul contactelor intime. De la caz la caz, pacientele cu endometrioză asociază balonare abdominală, greață, oboseală și uneori depresie, anxietate și infertilitate.

176 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă se confruntă cu endometrioza la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România nu există o statistică oficială, dar raportat la incidența globală, se estimează că 1 din 10 românce suferă de endometrioză.

Cifrele privind prevalența endometriozei sunt însă subevaluate din mai multe motive. Diagnosticarea endometriozei este un proces complex care durează ani de zile. Confirmarea prezenței țesutului endometrial în afara uterului presupune anamneză medicală detaliată, examen fizic, imagistică medicală (ecografie, RMN) și în unele cazuri, intervenții chirurgicale (laparoscopie).

De asemenea, această „boală ascunsă” este adesea subraportată și subdiagnosticată deoarece pacientele pot considera simptomele lor ca fiind normale și nu discută deschis despre simptomele care le afectează.

Cauze puțin înțelese

Cauzele endometriozei sunt, din păcate, puțin înțelese și nu se cunosc modalități prin care poate fi prevenită dezvoltarea acesteia. Din dorința de a aduce mai multă claritate în înțelegerea acestei afecțiuni, l-am rugat pe dr. Gabriel Lazăr, medic primar Chirurgie Generală, supraspecializat în chirurgia oncologică și ginecologia oncologică să ne vorbească despre ce este endometrioza, cum se manifestă și care sunt tipurile de tratament din perspectivă chirurgicală.

gabriel lazar 2

Cum caracterizați dumneavoastră această afecțiune?

Endometrioza este o boală subevaluată și puțin diagnosticată din cauza simptomelor nespecifice. Foarte multe femei consideră durerea menstruală ca pe ceva obișnuit și nu apelează la medic decât în situații extreme sau în cazul în care nu pot avea copii.

Pe de altă parte, și din partea comunității medicale există o lipsă de conștientizare a acestei patologii și implicit, de îndrumare a pacientelor spre specialiști ori proceduri diagnostice specifice.

De aceea, în medie, endometrioza este diagnosticată după aproximativ 10 ani de la debutul simptomelor. Această boală duce la scăderea calității vieții femeilor din cauza durerilor severe cu caracter cronic, apariția oboselii, anxietății și depresiei. Astfel, în timp, boala depășește cadrul personal al pacientei, având implicații familiale, sociale și economice.

Înțelegem că nu există o certitudine cu privire la cauza exactă a declanșării acestei boli. Totuși, ce pot face femeile să prevină această afecțiune?

Nu există o cauză cunoscută a endometriozei. Sunt descriși diferiți factori de risc de ordin personal sau familial. Există o predispoziție ereditară, femeile cu mama, sora sau fiica cu endometrioză au un risc mai mare să dezvolte boala. De asemenea, femeile cu debutul ciclului menstrual la vârste tinere (<11ani), o perioadă a ciclului menstrual scurtă (<27 de zile), cu sângerări menstruale abundente și de lungă durată (>7 zile), precum și cele care nu au avut sarcini, sunt mai predispuse la endometrioză.

Totodată, s-a observat că endometrioza apare mai frecvent la persoanele de tip longilin (înalt și slab) și după intervenții chirurgicale pe uter. Fără să fie o asociere evidentă, s-a sesizat că o alimentație săracă în fibre și grăsimi nesaturate, precum și carența de vitamina D sunt asociate cu endometrioza.

O alimentație sănătoasă poate să influențeze nivelul de hormoni al femeii, al inflamației și al greutății, toți aceștia fiind factori care influențează progresia și severitatea endometriozei. Principiile generale ale unei vieți sănătoase din punct de vedere al dietei, activității fizice și al controlului greutății sunt valabile în prevenția și reducerea simptomelor în această boală.

Ce anume ar trebui să facă o femeie dacă se confruntă cu asemenea simptome? Ce pași sau etape recomandați să urmeze?

Diagnosticul endometriozei poate fi unul dificil. De multe ori, deși sunt prezente simptome ca dureri pelvine și sângerări abundente în timpul ciclului menstrual și/sau infertilitate, examenul clinic nu decelează semne de endometrioză.

De aceea, în aceste situații este bine ca diagnosticul să fie completat de investigațiile imagistice, precum ecografia endovaginală, dar mai ales RMN cu protocolul specific. În anumite cazuri, dacă suspiciunea persistă, se indică laparoscopia prin care se face diagnosticul de certitudine – histopatologic.

În unele cazuri se acceptă ca probă diagnostic și terapeutică, inițierea unui tratament hormonal ce poate duce la reducerea sau chiar la dispariția simptomelor. Datorită modului de localizare heterogen al bolii, diagnosticul și abordarea terapeutică trebuie individualizate pentru fiecare pacientă în parte.

În ce moment sau condiții recomandați tratamentul chirurgical?

Chirurgia este indicată atât în diagnosticul, precum și în tratamentul endometriozei. Deși pare o patologie abordabilă, indicația chirurgicală trebuie să fie făcută în centre specializate și de către medici cu experiență în tratamentul acestei patologii. Indicațiile de diagnostic și terapeutice sunt în continuă dezvoltare și adaptare și sunt incluse în ghiduri care ar trebui să stea la baza deciziilor medicale. Indicația de tratament chirurgical trebuie discutată cu pacientele cu endometrioză și trebuie să li se ofere toate opțiunile de tratament, iar decizia terapeutică trebuie adaptată fiecărui caz.

Sunteți specializat și în chirurgia robotică. În ce circumstanțe chirurgia robotică este varianta de tratament indicată?

În tratamentul chirurgical al endometriozei, chirurgia minim invazivă este indicația de elecție. O dată cu dezvoltarea tehnologiei și introducerea chirurgiei minim invazive asistate robotic au fost deschise premisele unei disecții mai fine și precise, în localizări dificil de abordat prin alte procedee. Chirurgia asistată robotic îmbunătățește calitatea actului chirurgical și reduce complicațiile peri și postoperatorii. Această tehnică poate fi utilizată în majoritatea cazurilor, dar ca orice indicație este individualizată în funcție de caz.

dr lazar robot da vinci

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, 5 spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale.

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată, laboratoare și centre de recoltare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania România și India. În 2022, Medicover a înregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, având peste 44.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.medicover.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

Publicat

BEC a dat dreptate AUR

Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care am sesizat faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă.

Cu scopul fals de a-și promova cartea pe care nici măcar nu a scris-o el, așa cum a recunoscut public, Nicolae Ciucă a împânzit țara de panouri uriașe cu fața lui, pe un fundal negru, alături de sloganul „Un ostaș în fruntea țării” și linkul către site-ul personal.

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

În fapt, BEC admite că amplasarea acestor panouri încalcă absolut toate dispozițiile legale ce reglementează desfășurarea campaniei electorale.

Potrivit BEC, afișele cu Nicolae Ciucă „influențează în mod inechitabil procesul de generare a capitalului electoral, chiar dacă nu sunt legate direct de un candidat, un partid sau de un proces electoral specific, iar utilizarea acestui afiș contribuie clar la creșterea notorietății și a capitalului electoral al Particului Național Liberal, unicul beneficiar al amplasării afișului în cauză”.

În concluzie, Nicolae Ciucă este președintele PNL, persoană publică asociată cu acest partid care participă la alegerile din 9 iunie, fapt care influențează campania electorală.

BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL

AUR a semnalat încălcarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie în contextul alegerilor din 9 iunie, principiu prevăzut inclusiv în Codul Bunelor Practici al Comisiei de la Veneția.

Nicolae Ciucă încalcă astfel prevederile potrivit cărora afișarea mijloacelor de propagandă electorală nu se pot amplasa decât în locuri special amenajate.

Astfel, BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL și sesizarea Inspectoratului Județean Timiș. De asemenea, BEC a sesizat și Autoritatea Electorală Permanentă în vederea aplicării sancțiunilor prevăzute de lege pentru săvârșirea contravenției.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

CMF: 41240016

Citește mai departe

EVENIMENT

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Publicat

De

Căderi de pietre pe Valea Chintăului

Căderi de pietre au avut loc pe un șantier de pe strada Nicolae Moldoveanu din Valea Chintăului.

Potrivit ISU Cluj, în urma unor lucrări, este posibilă o alunecare de teren.

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca se află în zona respectivă.

Nu sunt înregistrate pagube și nu există momentan posibilitatea ca locuințele să fie afectate.

La fața locului se află și reprezentanții companiei care efectuează lucrările, dar și polițiști locali.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

Publicat

salarii bani lei teancuri

De la 1 iulie, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Guvernul a finalizat discuțiile pe acest subiect cu sindicatele și patronatele.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, mai ia în calcul o măsură suplimentară și anume creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

„HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Noua formulă de calcul

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Economedia a publicat formula pentru calcului salariului minim brut:

salar minim

În același timp, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Finanțelor spune că în urma discuțiilor cu antreprenorii, Guvernul ia în calcul încă o măsură.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați” a spus Boloș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

Publicat

De

Accident mortal la Sânnicoară

Un bărbat rănit în accidentul care a avut loc marți în localitatea Sânicoară a murit la spital.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul avea 47 de ani.

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

În teribilul accident de circulație au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme.

Doi bărbați au rămas încarcerați în mașină și au fost descarcerați de echipajele ISU Cluj.

Unul dintre ei a fost resuscitat minute în șir de medici la locul accidentului, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

În total trei persoane au fost rănite și au fost duse ala spital.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax