Connect with us

EVENIMENT

Dr. Gabriel Lazăr, Spitalul Medicover Cluj: Endometrioza, „boala ascunsă” care afectează 1 din 10 femei de vârstă reproductivă

Publicat


gabriel lazar 2

Endometrioza este o afecțiune complexă de natură ginecologică, ce implică migrarea țesutului din interiorul mucoasei uterine (endometru) către zona externă a uterului, de obicei în jurul ovarelor, trompelor uterine, vaginului și cavității peritoneale.

Prezența anormală a acestui țesut în afara endometrului poate cauza dureri severe pacientei în timpul menstruației, cicluri menstruale anormale, durere pelviană cronică, sângerări în timpul contactelor intime. De la caz la caz, pacientele cu endometrioză asociază balonare abdominală, greață, oboseală și uneori depresie, anxietate și infertilitate.

176 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă se confruntă cu endometrioza la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România nu există o statistică oficială, dar raportat la incidența globală, se estimează că 1 din 10 românce suferă de endometrioză.

Cifrele privind prevalența endometriozei sunt însă subevaluate din mai multe motive. Diagnosticarea endometriozei este un proces complex care durează ani de zile. Confirmarea prezenței țesutului endometrial în afara uterului presupune anamneză medicală detaliată, examen fizic, imagistică medicală (ecografie, RMN) și în unele cazuri, intervenții chirurgicale (laparoscopie).

De asemenea, această „boală ascunsă” este adesea subraportată și subdiagnosticată deoarece pacientele pot considera simptomele lor ca fiind normale și nu discută deschis despre simptomele care le afectează.

Cauze puțin înțelese

Cauzele endometriozei sunt, din păcate, puțin înțelese și nu se cunosc modalități prin care poate fi prevenită dezvoltarea acesteia. Din dorința de a aduce mai multă claritate în înțelegerea acestei afecțiuni, l-am rugat pe dr. Gabriel Lazăr, medic primar Chirurgie Generală, supraspecializat în chirurgia oncologică și ginecologia oncologică să ne vorbească despre ce este endometrioza, cum se manifestă și care sunt tipurile de tratament din perspectivă chirurgicală.

gabriel lazar 2

Cum caracterizați dumneavoastră această afecțiune?

Endometrioza este o boală subevaluată și puțin diagnosticată din cauza simptomelor nespecifice. Foarte multe femei consideră durerea menstruală ca pe ceva obișnuit și nu apelează la medic decât în situații extreme sau în cazul în care nu pot avea copii.

Pe de altă parte, și din partea comunității medicale există o lipsă de conștientizare a acestei patologii și implicit, de îndrumare a pacientelor spre specialiști ori proceduri diagnostice specifice.

De aceea, în medie, endometrioza este diagnosticată după aproximativ 10 ani de la debutul simptomelor. Această boală duce la scăderea calității vieții femeilor din cauza durerilor severe cu caracter cronic, apariția oboselii, anxietății și depresiei. Astfel, în timp, boala depășește cadrul personal al pacientei, având implicații familiale, sociale și economice.

Înțelegem că nu există o certitudine cu privire la cauza exactă a declanșării acestei boli. Totuși, ce pot face femeile să prevină această afecțiune?

Nu există o cauză cunoscută a endometriozei. Sunt descriși diferiți factori de risc de ordin personal sau familial. Există o predispoziție ereditară, femeile cu mama, sora sau fiica cu endometrioză au un risc mai mare să dezvolte boala. De asemenea, femeile cu debutul ciclului menstrual la vârste tinere (<11ani), o perioadă a ciclului menstrual scurtă (<27 de zile), cu sângerări menstruale abundente și de lungă durată (>7 zile), precum și cele care nu au avut sarcini, sunt mai predispuse la endometrioză.

Totodată, s-a observat că endometrioza apare mai frecvent la persoanele de tip longilin (înalt și slab) și după intervenții chirurgicale pe uter. Fără să fie o asociere evidentă, s-a sesizat că o alimentație săracă în fibre și grăsimi nesaturate, precum și carența de vitamina D sunt asociate cu endometrioza.

O alimentație sănătoasă poate să influențeze nivelul de hormoni al femeii, al inflamației și al greutății, toți aceștia fiind factori care influențează progresia și severitatea endometriozei. Principiile generale ale unei vieți sănătoase din punct de vedere al dietei, activității fizice și al controlului greutății sunt valabile în prevenția și reducerea simptomelor în această boală.

Ce anume ar trebui să facă o femeie dacă se confruntă cu asemenea simptome? Ce pași sau etape recomandați să urmeze?

Diagnosticul endometriozei poate fi unul dificil. De multe ori, deși sunt prezente simptome ca dureri pelvine și sângerări abundente în timpul ciclului menstrual și/sau infertilitate, examenul clinic nu decelează semne de endometrioză.

De aceea, în aceste situații este bine ca diagnosticul să fie completat de investigațiile imagistice, precum ecografia endovaginală, dar mai ales RMN cu protocolul specific. În anumite cazuri, dacă suspiciunea persistă, se indică laparoscopia prin care se face diagnosticul de certitudine – histopatologic.

În unele cazuri se acceptă ca probă diagnostic și terapeutică, inițierea unui tratament hormonal ce poate duce la reducerea sau chiar la dispariția simptomelor. Datorită modului de localizare heterogen al bolii, diagnosticul și abordarea terapeutică trebuie individualizate pentru fiecare pacientă în parte.

În ce moment sau condiții recomandați tratamentul chirurgical?

Chirurgia este indicată atât în diagnosticul, precum și în tratamentul endometriozei. Deși pare o patologie abordabilă, indicația chirurgicală trebuie să fie făcută în centre specializate și de către medici cu experiență în tratamentul acestei patologii. Indicațiile de diagnostic și terapeutice sunt în continuă dezvoltare și adaptare și sunt incluse în ghiduri care ar trebui să stea la baza deciziilor medicale. Indicația de tratament chirurgical trebuie discutată cu pacientele cu endometrioză și trebuie să li se ofere toate opțiunile de tratament, iar decizia terapeutică trebuie adaptată fiecărui caz.

Sunteți specializat și în chirurgia robotică. În ce circumstanțe chirurgia robotică este varianta de tratament indicată?

În tratamentul chirurgical al endometriozei, chirurgia minim invazivă este indicația de elecție. O dată cu dezvoltarea tehnologiei și introducerea chirurgiei minim invazive asistate robotic au fost deschise premisele unei disecții mai fine și precise, în localizări dificil de abordat prin alte procedee. Chirurgia asistată robotic îmbunătățește calitatea actului chirurgical și reduce complicațiile peri și postoperatorii. Această tehnică poate fi utilizată în majoritatea cazurilor, dar ca orice indicație este individualizată în funcție de caz.

dr lazar robot da vinci

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, 5 spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale.

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată, laboratoare și centre de recoltare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania România și India. În 2022, Medicover a înregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, având peste 44.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.medicover.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. A CÂȘTIGAT Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

Publicat

vlad tudorache

Universitatea Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. Vlad Tudorache a câștigat Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

„FC Universitatea Cluj a semnat un contract cu Vlad Tudorache (18 ani), jucător care a făcut parte din echipa care a câștigat Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut. Tânărul fotbalist care poate evolua ca fundaș central și mijlocaș defensiv va fi jucătorul echipei noastre cel puțin până în 2030.

„U” Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. A CÂȘTIGAT Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

Jucătorul originar din județul Prahova a făcut primii pași în fotbal la cluburile Școala de Fotbal „Mircea Hagianu Câmpina” și Petrosport Ploiești. A ajuns în Academia FC Universitatea Cluj la începutul anului 2022, câștigând Liga Elitelor U17 și Supercupa Elitelor U17 în primul sezon ca jucător al Universității. La finalul stagiunii trecute și-a trecut în palmares și Cupa de Tineret câștigată împotriva Farului la Sibiu.

Vla Tudorache este al șaptelea junior din academie care a semnat un nou contract cu clubul nostru în această vară, după Iustin Chirilă, Antonio Suciu, Matei Moraru, Alin Chinteș, Luca Nagy și Tiago Mureșan”, scrie pe site-ul clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean a bătut RECORDUL la comenzi: 600 de bucăți de pui. Cluj, în TOP 5 la COMENZI pe Glovo din regiunea Europei de Sud-Est

Publicat

glovo

Potrivit unei analize Glovo, Cluj-Napoca se situează pe locul 5 la numărul de comenzi în platformă din regiunea Europei de Sud-Est, după capitale precum București, Sofia, Belgrad sau Zagreb și pe locul 2 la nivel național, după București. De altfel, un singur utilizator din Cluj-Napoca a plasat, de la începutul acestui an, aproape 600 de comenzi.

În topul preparatelor preferate de utilizatorii din Cluj se numără burgerii, shaorma și pizza, în timp ce în clasamentul bucătăriilor favorite sunt bucătăria americană, italiană și cea orientală. De altfel, clujenii plasează, de regulă, cele mai multe comenzi în zilele de vineri și sâmbătă.

Un clujean a bătut RECORDUL la comenzi: 600 de bucăți de pui. Cluj, în TOP 5 la COMENZI pe Glovo din regiunea Europei de Sud-Est

Când vine vorba de cele mai comandate produse de la supermarket, aceștia aleg cel mai des apa, bananele și pâinea. De asemenea, utilizatorii din Cluj au comandat cu 16% mai multe produse de la supermarket în primele șase luni ale lui 2023. În același timp, 26% dintre comenzile de la supermarket sunt plasate în intervalul 17-19.

Anul acesta, zilele în care clujenii au înregistrat cele mai multe comenzi au fost 8 martie, precum și 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților.

Clujenii care au plasat cele mai multe și mai scumpe comenzi

Potrivit analizei platformei, un utilizator Glovo din Cluj-Napoca a plasat, în medie 3 comenzi pe zi, înregistrând în total aproape 600 de comenzi în doar prima jumătate a anului.

De asemenea, în Cluj-Napoca s-a înregistrat anul acesta și cea mai scumpă comandă de la un fast-food, un utilizator comandând 640 de bucăți de pui, 70 de porții de cartofi și 70 de sosuri în valoare de 4000 de lei.

Un curier din Cluj a parcurs 36.200 km

Anul acesta, cel mai activ curier din Cluj care a livrat comenzi plasate prin Glovo a parcurs 36.200 de km, adică de aproximativ 15 ori distanța dintre Cluj și Barcelona.

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandalagiul din cartierul Plopilor, condamnat la 9 luni închisoare cu executare pentru lovire și distrugere. A bătut un vecin

Publicat

De

scandalagiu

Scandalagiul din cartierul clujean Plopilor, care are dosare penale, a fost amendat de nenumărate ori de polițiști și internat la Psihiatrie, și despre Cluj24 a mai relatat, a fost condamnat de Judecătoria Cluj-Napoca la 9 luni și 20 de zile de închisoare cu executare pentru lovire sau alte violențe și distrugere.

Potrivit dispozitivului sentinței de la jumătate lunii iulie, instanța l-a condamnat pe Federiga Jan Andrei la 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, și la 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de distrugere, a contopit pedepsele și a aplicat, în final, pedeapsa de 9 luni şi 20 zile închisoare (în regim de detenţie).

De asemenea, magistrații clujeni l-au obligat pe scandalagiu la tratament medical, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

Decizia instanței poate fi atacată în apel.

A lovit un vecin cu dizabilități

Condamnarea a avut drept cauză plângerea depusă de un vecin al lui Federiga după ce, în 1 mai 2022, acesta se afla în fața porții de la curtea comună, iar scandalagiul l-a jignit și a sărit la el.

”M-a lovit, m-a trântit la pământ, după care mi-a smuls telefonul și mi l-a distrus, lovindu-l de perete de mai multe ori. Am încercat să fug în curte și să sun la 112, dar a venit după mine și m-a lovit din nou.

Eu sunt o persoană cu dizabilități, am certificat de handicap gradul 1 și îmi este foarte greu să mă apăr, mă dezechilibrez ușor, iar Federiga este pentru mine un pericol”, a explicat vecinul Nelu.

Cere majorarea pedepsei

Acesta a declarat că va ataca sentința Judecătoriei Cluj-Napoca și va cere majorarea pedepsei aplicată scandalagiului.

”Federiga Jan Andrei continua acțiunile și nu am văzut nicio îmbunătățire a comportamentului său.

Când m-a văzut zilele trecute a strigat <<pușcărie>> și <<cătușe>>, agitându-și mâinile, continuă să bată în pereții casei și să arunce cu diverse obiecte.

În plus, tatăl său și-a trimis un emisar la mine, chipurile să îmi dea bani pentru a nu mai depune apel, dar în același timp face gesturi obscene la adresa mea pe care le-am surprins cu camera de supraveghere”, a precizat vecinul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie pe bicicletă, lovită de o mașină în centrul Clujului. A fost dusă la spital

Publicat

bicicleta

Un eveniment rutier a avut loc joi dimineață pe strada Emil Isac, din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că un bărbat de 41 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa de pe strada Sindicatelor înspre strada Emil Isac, nu ar fi acordat prioritate de trecere unei biciclete condusă de o femeie de 42 de ani, din același municipiu, intrând în coliziune cu aceasta.

”În urma evenimentului a rezultat rănirea femeii de 42 de ani, ulterior fiind transportată la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Testările cu aparatul etilotest au rezultat negative.

În continuare se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax